Surfweer Zondag 29 oktober 2017

Waarschijnlijk is zondag 29 oktober de grootste dag van de herfst dit jaar. Op de dag dat de klok een uurtje terug ging werden in de vroege ochtend golfhoogtes gemeten van zes en een halve meter voor de kust van IJmuiden. Verder op zee zal het nog hoger geweest zijn. Gelukkig neemt de swell de komende dagen langzaam in hoogte af.

Zondag 29 oktober
Big Sunday, wordt deze op zondag ook wel genoemd. Echt zo’n dag waarbij je beter niet eerst naar de kerk kunt gaan voor je gaat surfen. De golven zijn namelijk alleen surfbaar met veel protectie, waarbij hoogwater een must is. Zeker in Zeeland en de zuidelijke surfspots. Hoewel er als het echt heel hoog is, ook prima met laagwater kan gesurft worden in België en Zeeland met beschutting. Helaas wel met de wind recht op de kust. Een spot die clean is met laagwater, is er niet. Dat lukt alleen met hoogwater, alleen valt dat vanavond overal pas weer na 19 uur. En om half zes is het eigenlijk al donker. Het best er maar van maken op spots waar ook alle kite- en windsurfers er nog een vaarbare sessie van proberen te maken. Want ook zij hebben last van de stroming die meekomt met het lage water.

Maandag 30 oktober
De swell is een stuk afgenomen. De wind is nog steeds noord, maar wordt een of twee uur na zonsopgang al minder hard windkracht 5 uit pal noord. Dit is het moment om te gaan, of beter nog iets eerder. Het hangt natuurlijk af van welke regio. In België geen spots meer met echte protectie, want daar is de swell niet kolossaal genoeg voor. Het is nog wel pittig met 1,5m en 9 seconde periode uit NNW. Of in ieder geval voldoende. Het is maar hoe je het bekijkt. Begin van de middag neemt de wind verder af naar 4bft, maar wordt meer NW, dus meer onshore. Het is dan nog heel even echt de moeite, maar al snel neemt het tij de hoogste swell mee en wordt het minder mooi. Uiteraard blijft het de hele dag surfable met de nodige stroming. Vooral uitkijken is het naast het noordelijke havenhoofd (alle havens), omdat de zeestroming en wind er daar pal op staat en de stroming van eb je mee naar buiten neemt tot een km of twee de zee op. Dit is met name in de middag het geval. Vorige week heeft de KNRM er al een aantal van zee moeten halen.

Dinsdag 31 oktober
De bijna 2m hoge swell van maandag zal zijn gehalveerd naar een meter en de wind is gedraaid van noord naar zuidwest. Op zich is dit in de regel gunstig, ware het niet dat de wind wel meer WZW dan ZW wordt. Alleen het uiterste zuiden ziet de ZZW component er toch ook nog een beetje in zitten. Daar dus het meest clean, maar kleiner. Tussen Zeeland en Zuid-Holland is een goede plek. En naar het noorden hogere golven, maar iets meer wind. De windtoename valt mee en is eigenlijk niet eens voldoende voor de aanmaken van goede windgolven. Maar dat is ook niet nodig, want de swell blijft er noordelijk doorheen komen.

Woensdag 1 november
Woensdag is er nog steeds swell, maar de wind wordt weer iets sterker op nadering van een nieuwe lagedrukgebied. Dat is voor het latere verloop van de week weer top, maar voor woensdag zelf betekent het dat de kleine swell uit het noorden plat wordt geblazen. Het beste lijkt dus eind van de dag als de wind haar werk heeft gedaan. Hoewel het natuurlijk ook altijd nog verstandig is om de eerste uurtjes met opkomend mee te pakken in zo’n swell/ windcombinatie dagje.

De verdere vooruitzichten
Het nieuwe lagedrukgebied diept verder uit en creëert een mooie noordelijke swell. Het zal wel even duren voor die hier is gearriveerd, want deze komt zonder wind. Het zijn dus vooral kleintjes op donderdag, maar de dagen daarna groter er cleaner. Niet hoger 1 tot 1,20 maar perfect in shape en lijn. Details volgen natuurlijk nog tegen die tijd. In het weekend wordt het al snel minder qua swell, maar komt er wel meer wind. Vooral op zondag. Dat geeft natuurlijk ook golven. En de dagen daarna draait de wind voor de derde keer op rij naar noordwest met opnieuw swells met lange fetch. De Noordzee zorgt goed voor ons deze weken. Enjoy!
 1. In Scheveningen kan je nu ook op de havenpier surfen.

 2. Wow 10+ meter op de boeien!
  Mocht iemand een eyeball van Ijmuiden / ijmuiderslag hebben.. ben wel benieuwd!

 3. Zal niet heel goed zijn. Waarschijnlijk ook een enorme warzone waar het overal breekt met heel veel stroming. Ijmuiden is vast mooi maar vol met kiters en windsufers. Wel denk enige optie voor vandaag in het noorden.

 4. Eyeball Eyemuiden

 5. Op zich is het te doen, lijkt wel aardige golf te pakken te zijn naast de pier. Iets naar links idd vergeven Vd windsurfers , logisch, maar veel meer dan usual. Wind inmiddels stuk NWestelijker
  Spaghettiarmen van gister ik zet in op morgen.

 6. Plaatjes van vanochtend:
  http://www.surfed.nl/sessions/2017/171029/index.htm

 7. Benieuwd naar de reports.

 8. Cleane golven van 1m+ regio dishoek vanmorgen

 9. Ik ga IJmuiden proberen, ben benieuwd

 10. Idem Technobil, was top vanmorgen!

 11. Langs de hele zuidkust van walcheren lagen er surfers, en niet op 1 spot , een hele vooruitgang , ruimte zat daar .
  pics komen nog !

 12. Inderdaad Technobil !! Het was top aan de zuidkant !!! Zelfs lange aflopende golven met kracht gescoord waar heel wat rail tot railsurfen op mogelijk was !!! Ik ben echt voldaan

 13. Het ziet er indrukwekkend uit; geen Pe’ahi, maar big sunday.

  Hoe is de temperatuur van het water, en de wind, en de combinatie?

 14. Eyeball scheveningen zuid: kapotgewaaide bende

 15. Lag er zelf ter hoogt van zoutelande in, maar door de harde offshore zat er weinig punch in de golf had ik het idee en waren de meeste golven wat slapjes voor de korte plank. In Dishoek was de wind eerder sideshore en wellicht beter voor het shortboarden?

 16. Weet niet of het op IJmuiden goed golfsurfen was, maar … genoeg ‘sfeer’ (en godsgruwelijke druk)…

 17. JePe wat een geweldige foto

 18. @Jepe, inderdaad schitterende foto!

 19. thnx 🙂

 20. inderdaad super vette foto! moest 3 keer kijken 🙂

 21. Inderdaad enorme bakken op de noordzee vanmorgen! Bron KNRM terschelling

 22. Chaos vandaag, echter Tom Boelsma wist er nog wel iets van te maken vanochtend. Check michalpelka instagram voor meer…

 23. Onwaarschijnlijk knappe foto!

 24. Wat een mooie plaat Andries van de KNRM Terschelling!!

 25. Bedankt voor de mooie plaatjes!
  Laat weer zien hoe bijzonder surfen in Nederland is.
  Alki Palki!

 26. gdmn
  @ Tom: je staat op mn desktop !!
  sick !

 27. Westkapelle vanmorgen tijdens hoog water.

 28. Iets noordelijker was beter:

 29. Alert van Tobias was spot on: ik heb IJmuiderslag (rond half 9) nog niet eerder zo mooi zien lopen. En dat met z’n vieren… stoked!

 30. Ik moet zeggen, het was prachtig vanochtend op IJmuiden 09:00 erin bij IJmuiden en al snel richting ‘slag gedobberd. Achterin wat loom en voorin sterk en hol!!
  Ik had alleen m’n dag niet en de wind zat alsnog ook een beetje tegen (side-off is niet lekker op de sup). Toch werd m’n dag alsnog mooi door een bijzondere ontmoeting…

 31. En een hele mooie regenboog ook vanochtend bij IImuilen 😉

 32. Helemaal eens met @singlefin, wat was het mooi op ijmuiden 9u!

 33. Vosje,,,11.00 op ijmuiderslag en net al het moois gemist…

 34. Gisterochtend @ zuid kust walcheren, van Vlissingen tot dishoek

 35. Slappe meuk op scheef,beetje hoogte dat wel..2keer leash losgeschoten,wat ben je dan toch klein in zee eigenlijk..
  meteen mn oude leashes weggooien en vervangen.lang niet gehad.

 36. Oostende liep verrassend lekker juist. Niet de beste sessie maar toch lekker gesurfd

 37. Wat denken jullie van Scheveningen morgenochtend?

 38. Dijk Domburg krachtige shorebreak rond 15u

 39. MV2 was behoorlijk winderig en veel stroming, maar het was sowieso een prachtige dag!

 40. RUWE KRACHT!

  (nwe pics surfed site)

 41. Over ruwe kracht gesproken!!! Afgelopen zondag IJmuiden!

  https://www.youtube.com/watch?v=uYlA8NR2tks

 42. Ongeveer hoelaat heb je gefilmd?

 43. Foto’s zijn geweldig zeg.

  Surf Scheveningen Pier was vanochtend niet zo geweldig. Rare stroming, weinig mooie breaks. Maar wel een frisse kop!

 44. Dirk …vette film man !! Het was ook echt bruut , we kwamen achterin brekende golven tegen ver over masthoog.

 45. Tering wat een vette foto’s en filmpjes allemaal

 46. Hoe lang duurt het voordat je als beginner richting intermediate gaat in de Noordzee?

  Hangt natuurlijk van aantal factoren af en grotendeels van jezelf, maar ervan uitgaand dat je 1-3x per week probeert te surfen indien mogelijk.

 47. Want je wilt een intermediate patch op je wetsuit stikken?

 48. Als je geen air reverse kunt ben je beginner. Als je een air reverse kunt zonder correcte landing ben je intermediate. Met goede landing pro.

  Grof geschat.

 49. Hahahaha oh het waz weer mooi van morgen dikke bakken genieten

 50. air reverse zonder landing= geen air reverse

 51. roundhouse cutbacks???

 52. Lekker boeiend..
  Donderdag vrijdag wel wat deining uit Noord denk?

 53. Oostende deze morgen

 54. Nog eentje oostende

 55. Tobias, zaterdag voor beginners leuke golven?

 56. Is dat swell wat er aan zit te komen voor vrijdag? Check windguru!

 57. Ook nog maar wat plaatjes van mijn kant van stormy sunday..

 58. Sorry voor off topic. Maar iemand ervaring met Algarve in februari?

 59. Algarve is in feb ook goed! Kan wel wat fris zijn alleen. Neem een goed wetsuit mee dus

 60. Bedankt, niets tegen fris water. Het enige waar ik bang voor ben is het slechte weer. Geen zin in weken aan een stuk grijze korte dagen. Wil zon, hoe warm maakt niet uit. Swell zal sws wel dik in orde zijn dan.

 61. Iemand een idee of het se moeite waard is in Zandvoort vandaag voor een beginner?

 62. nope, heb er net even in gelegen en veel te veel wind nu. Misschien later vandaag

 63. Katstiekum was lekker net, 16:00-18;00

 64. Ha beetje laat maar maandag was echt top voor ijmuiden begrip dan. zeker op achterstebank dikke swell werd wel bij de wisseling tij wat minder maar daarna nog even weer mooi en ik zag je in de verte dirk maar t was te ver peddelen voor een praatje
  Ga morgen en vrijdag suppen op wijk als het wat is altans

 65. Maandag middag IJmuiden ook top met afgaand begonnen de banken weer te lopen, …. heerlijke sessie.

 66. Na tijdje me Gopro uittesten is hier mijn eerste surffilmpje. Ben een beginner en moet nog veel leren maar wat een lol heb ik gehad vanmiddag tussen 14:00 en 16:30 op wijk aan zee. Geef mij maar elke dag zo’n dag!
  https://youtu.be/A3ze9uiQ1Mc

  Veel kijk plezier!

 67. Leuk PDW! Het gaat ook om de lol, niet of je beginner of expert bent. Als je plezier maakt wordt je vanzelf beter en het is wel net zo gezellig voor je medeburgers. 🙂

 68. Domburg gisteren

 69. Medeburgers = medesurfers 🙂

 70. @Rad-Dad ja daar heb je zeker gelijk in! Moet ook zeggen dat het gister gezellig was in het water. Goeie sfeer!

 71. Hoe is vrijdagmiddag/morgen, scheveningen?

 72. Hi Tobias,

  Komt er nog een update op de surf sms (of hier op de pagina) voor morgen?

  Cheers!

 73. Naar de update!
  P.s. Heerlijk filmpje Plien!

 74. Hi Tobias, waar blijft de 1-1,5 m swell vd SurfSMS? Is ie nog onderweg, al uitgedoofd of passeert ie Scheef compleet?? Je schreef dat ie na 13:00 zou aanwaaien toch?

 75. Waar blijft de swell? 1-1,5 m zie ik nog miet terug in Z-H.

 76. Update is een beetje vertraagd. De swell is dat niet. Die is inmiddels gecreëerd en onderweg naar de lage landen:

 77. Morgen ga ik voor het eerst Texel proberen, gezien de wind lijkt de noordelijke punt de beste spot. Iemand daar wel eens geweest? Tips?

 78. Hoi,
  Voor Texel raad ik paal 9 aan! Daar loopt het beter. Op anderen spots heb je pieren of vervelende zandbanken. Je heb allerlei verschillende cams om van te voren te checken!

  Succes!

 79. @beginner
  Jij blijft gewoon een beginner..als je op die manier met surfen bezig bent snap je er echt weinig van.
  Geniet ervan en probeer ook eens een ongebroken golf zou ik zeggen..
  Voor je het weet voel je jezelf een hele surfert..kan je dat lekker melden op kantoor bij de watertap.

 80. Thanks PDW

 81. Paar jaar terug 3 weken Algarve gedaan in jan/feb. Ongeveer twee weken slecht weer gehad in totaal. Veel wind en regen. met een zonnetje direct lekker, dat dan weer wel. Swell ook niet super. Westkust vaak te wild. Zuidkant dan weer vaak te laag.

  Ik zal het niet snel nog eens doen

 82. Zo’n langeafstand swell is waarschijnlijk wel waardeloos voor belgië? Of komt er toch genoeg door?

 83. Aangezien ik zelf niet vaak voor werk surf: ik zie voor morgen staan first light ~7.05 en sunrise ~7.45. Is het dan al vanaf 7.05 te doen?

 84. Heel handig daarvoor is teletekst 707 , meestal de 4 of 5e pagina:
  https://nos.nl/teletekst?#707_5

  Daglicht +1 utc, dus is het om 7:22 genoeg licht morgen. Om 7:05 kan ook al als het helemaal helder is, maar dat is altijd maar afwachten. Wanneer ze helder weer afgeven, kan het ook nog eens juist heel mistig zijn.

 85. Een dagje surfen morgen. Dat zou ik best leuk vinden op mijn vrije dag. 🙂

 86. Hi Tobias
  Heb je al enig id of t zondag wat gaat worden, ik kreeg de vraag van een gast die graag wil komen surfen maar hij moet 3 uur rijden vanuit Duitsland…
  Dank je wel al vast!!

 87. Zie nu op windguru en msw dat d’r nog maar een halve meter aan swel over is morgen rond Scheveningen. Denken jullie dat daar nog Te shortboarden valt of het zal het metname longboarden zijn?

 88. Gewoon lekker thuis blijven op internet kan je altijd surfen

 89. @Nicko
  Joh, wat een gezellig sfeer. Jammer van je reactie. Behoorlijke kritiek voor iemand die mij nog nooit in het echt heb zien surfen alleen via een GoPro filmpje. Over die ongebroken golf. Check foto hier onder 🙂
  Voor iemand die 1,5 jaar surft en dit met heel veel plezier doet.

 90. Texel en Frankrijk 🙂

 91. Door drukte met studie en werk dateert de laatste sessie alweer van half september. Hoe is het met de watertemperatuur in de Noordzee? Kan het nog zonder gloves en/of boots (cap lijkt me nog niet nodig) of is het water toch langzaam wel wat frisjes geworden?

  Veel plezier alvast voor iedereen morgen🤙🏻

 92. Lekker bezig met surfen. Vooral lekker veel blijven gaan! Wel nog een beginner op het forum blijkt. Veel mensen lezen dit forum (en andere internet fora) op zoek naar iemand om af te branden dus kijk maar uit!

 93. Enkel een 4/3tje zou morgen moeten volstaan, eventueel zelfs een goede 3/2

 94. Ik surf nog in me 3/2 met 2mm schoentjes. 2,5/3 uur gaat prima!

 95. afgelopen maandagochtend voor het laatst gesurft. Ik heb inmiddels mijn winterpak aan en in het water was het zonder schoenen nog net te doen, maar terug op de fiets had ik ijsklompjes.

  Hopen dat er vandaag nog wat moois binnenkomt in Scheveningen.

 96. Ik voorzie ng geen golven eigelijk. …. komt het nog denken?

 97. nog wel beetje komen gaat denken opkomend met

 98. Ik heb van het weekend al een oude 5/4 met hood en 5mm boots aangehad. Was wel een beetje zweten in het begin maar later toch wel lekker.

  Had al een paar sessies last van gevoelloze tenen

 99. There he is

 100. lees anders eerst even goed voor je de verdediging in schiet..

 101. Fun is alles!

  Misschien moet je eens proberen op een kleiner board te surfen? Je take off is goed, je surft de golf. Kleiner board geeft veel meer mogelijkheid tot aanzetten van bochten. Niet te huiverig zijn om klein te surfen!

 102. zo dat was lekker. Ik lag in scheef een golfbreker verder dan pizzapoint (of zo) en daar lag ik heerlijk in mijn eentje en had prachtige wandjes voor het uitzoeken.