Surfweer Zaterdag 29 september 2018

Zaterdag staat er geen wind. Er loopt 1 meter swell met voldoende periode wat resulteert in mooie golven. Zondag is een rustdag. De swell is minder dan een halve meter en de wind maakt het choppy. Wel een perfect dagje om te golfoilsurfen, want het waait eerst nog nauwelijks. Maandag staat er wel veel wind, waardoor er uiteindelijk hele hoge bakken komen binnen deinen.

Zaterdag 29 september
De swell blijft de hele dag doorstaan, alleen het tij haalt de hoogte weg uit de surfzone bij het strand. Nu blijft het in Noord-Holland nog tot en met begin van de middag hoogwater, terwijl het in de avond daar niet meer voldoende vloed wordt. Wel is het zo dat laagwater in N-H altijd nog goede golven kan blijven geven. Dat is helaas niet het geval in België en Zeeland, maar als troost komt daar het tij wel weer op voor het donker wordt. Zelfs ruim daarvoor! Absoluut een go dus voor wie nog een mooie cleane sessie wil scoren, de wind blijft nul, nul en de swell deint nog wel voldoende na (zie boei-meting).

Zondag 30 september
De laatste restjes kunnen worden opgekruimeld in het vroege ochtendlicht zonder wind. Dankzij het relatief warme Noordzeewater (perfect voor een 4/3mm wetsuit) zal de wind nog een paar uur offshore zijn voordat de condities naar onshore draaien. Mooi is dan ook nog het hoge water, met geen afremmende werking van de buitenbanken. Dan moet er natuurlijk wel een bank zijn om te breken. Soms is dat een beetje zoeken. Het best lukt dat in het noorden. In het zuiden (vooral Belgie) zal het niet veel meer zijn met te snel afgaand tij. In de middag nog geen swellopbouw van wind. Wel opbouw van hoge wolken, met eind van de dag regenwater op het strand. Wordt een lastig verhaal voor wie lekker wil surfen. Er staat nog wel iets van branding voor de surflessen. Dus die kunnen gewoon doorgaan..

Maandag 1 oktober
Een dikke herfs-swell staat op de weerkaart voor de eerste dag van oktober. Hoe kan het ook anders! In de vroege ochtend staat er al NNW windkracht 8 buitengaats, dus die golfhoogte is al voldoende opgebouwd bij het eerste hoogwatermoment van de dag. Met laagwater zijn er ook meer dan voldoende golven, maar staat er ook meer dan voldoende stroming met de wind mee. Beter is het om dan te wachten tot het 2e HW (hoogwater) later op de dag. Dan komt ook een tweede swellpush binnen die nog krachtiger en hoger zal zijn dan de eerste. Waardes van 2 tot 3 meter zullen geen uitzondering zijn. Niet voor de poes! Meer iets voor shortboarden. Heb je daar nog geen van, hou dan de pop-up boardshop in de gaten vanaf deze dag. Nu is die nog gesloten, maar maandag zijn daar heel tijdelijk mooie shortboards voor bodemprijzen te verkrijgen.

Dinsdag 2 oktober
De wind draait naar zuidwest en de swell komt uit pal noord. Dat geeft altijd een leuke situatie met mogelijk cleane golven voor België en misschien ook Zeeland en Zuid-Holland. Het getij zit gunstig tijdens dit moment van zuidwestenwind, want later op de dag draait de wind naar west-noordwest en is het cleanere er wel snel van af. Het blijft natuurlijk te surfen met zo veel herfstswell en zo veel wind uit west. Uiteraard weer met de minder brede boards. En de foil blijft beter ook maar thuis liggen..

Woensdag 3 oktober
De mooiste dag van de mid-week met vrij weinig wind en 3 meter swell boven de wadden. Daar komt 1,5 tot 2 meter van door naar Zuid-Holland en Noord-Holland en 1 tot 1,5m naar Zeeland/België. Hoe zuidelijker hoe beter, want in het noorden is het gewoonweg te hoog en te ongeorganiseerd. Ook komt daar het tij niet op tijd. Wel is er surf, niet te missen eigenlijk.
 1. Dankzij ‘Inge’ gaan mijn vinnen weer zingen, of zoiets Maandag iig weer een dikke lange noord-fetch. Speciaal voor de surfers die het vandaag maar te klein en te clean vinden.. bron http://wind.met.fu-berlin.de/wind/main.php?lId=400

  Check ook de medicane met de naam Zorbas, bij Griekenland http://www.nos.nl/artikel/2252354-medicane-zware-storm-onderweg-naar-griekenland Ook al geeft het perfecte mediterraanse surf, daar wil je nu eigenlijk niet zitten..

 2. Peak wave zit op 8,7 seconde met een hoogte van 1m iets verder op de Noordzee.
  Nog genoeg swell in aantocht dus, voor het weekend weer over z’n hoogtepunt heen is…

 3. Slappe zooi WAZ vanochtend. laaaaaaaang wachten op bruikbare golven.
  Bring on that autumn swell!!

 4. Heerlijke golven vanochtend, liep mooi op de bank clean en barrels.. stoked

 5. Het wat heerlijk gisteravond en vanmorgen. Wat een feest!

 6. Die stokedness is gaaf, maar we moeten niet overdrijven. Barrels zijn een unicum in NL.

  Prima wandjes voor de lange plank. Niks meer en niets minder.

 7. Waar waren die heerlijke golven dan en die barrels? Hvh was slecht vanmorgen slap en kort

 8. Zal ouddorp nog iets brengen vanavond.

 9. het ziet er op de webcams in Belgie toch nt vet uit.. om 16:30 pas hoog hoog maar zoveel zal het nt meer toenemen denk ik..?

 10. Bloemendaal was lekker hoor vanochtend, mooie wandjes en een heerlijk zonnetje! Hoogte genoeg voor long- en funboard.

 11. Was lekker bij Hoek van Holland hoor!

 12. Vrijdagavond was echt een onverwachte verassing: brede lijnen, krachtige golven en een wind die bijna helemaal wegviel.

  Vanochtend ook heerlijke swell!

 13. Castricum vanmorgen zat een vreemde zuidelijke stroming door de noord deining. Daarom lastig golven pakken, maar toch goed surfbare lijnen. Jammer dat ik zelf de vorm niet had, mooie dag!

 14. Hoek van Holland was zeker lekker. Heerlijk ook zeg zon en geen wind.

 15. Van 7.45 tot 12.00, shortboarden begin goed toen rond 10 even niks en daarna weer heerlijk. Genoeg hoogte en kracht om te rippen met me 26 liter.

 16. Gaat het morgen nog waaien overdag? ik zie het pas savonds erin komen. Daarvoor nog lekker surfen!

 17. OK Dirk, meeste stemmen gelden: Ook ik stem ‘FIJN’ voor vanochtend (vroeg) op WAZ.. 😉
  Wordt vervolgd (Dinsdag 😉
  SurfZ, Elwin.

 18. Heerlijke ritjes in de ochtend.. 😉 Zen mode ..

 19. 5 uur op de zandbank van Urk met SUP

 20. Prima Schev N rond Laagwater

 21. Hoek van Holland was heerlijk op de SUP. Totaal 6.5 uur op het water gestaan. Nu ben ik een oud mannetje🎅

 22. rond zons ondergang geinig op wijko, meer ook niet!

 23. Okay okay, ik geef toe… er waren mooie momenten vanochtend 🙂

 24. Surfen in je 4/3? Volgens mij kan je nog prima in je 3/2 surfen. Het water is heerlijk warm.
  Wijk was lekker hoor gister middag

 25. S’morgens (eerste licht), s’middags of laatste licht maakt veel uit deze periode…

  Nu bijv.4 graden vanmiddag in de zon 20+

 26. Lang leve surfweer! 🙏 Domburg was zalig gisteren! 👌

 27. Wie is de fotograaf dat gisteren op den dijk rond 17u in het water lag??? 😉

 28. Benieuwd naar wie de foto’s gisteravond maakte bij Wijk! Waren mooie longboard lijntjes nog

 29. Vandaag nog iets in wijk aan zee?

 30. t Lijkt er op dat die onshore wind toch wel iets van golfhoogte weet op te stuwen richting de Noord-Hollandse stranden.
  De zuid-hollandse en zuidelijker niet. Hoewel het hoge water daar eind van de dag mogelijk nog wel een zet aan kan geven.

 31. Hoi!

  Vraagje, vriend en ik gaan in december naar Sri Lanka, vliegen met Emirates.

  Weten jullie hoe het zitten met meenemen van je surfboard en backpack bij Emirates?

  Site en telefoon gesprekken geven weinig duidelijkheid..

  Thanks!

 32. Is het morgen ochtend al goed voor shortboarden?

 33. Jeeeeej en net een week vrij i love surfing

 34. Toen ik nog bij emirates werkte kon de plank altijd gratis mee 🙂

 35. Morgenochtend om 8:00 windkracht 7 uit NNW.

  Dus shortboarden zou normaal gesproken wel moeten lukken 😂

 36. Goede berichten voor morgenochtend, hoe staat het ervoor met de planning voor morgenavond 5-8 uur? (WAZ)

 37. Ik vloog in mei naar Sri Lanka. De heenweg KLM + Emirates kostte mij 100 euro, de terugweg via Etihad was nog eens $160 extra. En je moet je board vantevoren aanmelden.

 38. Wijk eind v/d middag

 39. Als je iets beter je best doet… kan je het echt wel vinden op de website….

  Iets met l+b+h. Als dat niet hoger is dan 300, dan …..

  You do the math en de moeite !

 40. Zandbank? Of bedoel je oemeleboemelestien?

 41. Lekker gesurft gister waren best leuke golven beetje lastig met takeoff !waz ook gezellig met de jonge crew ben benieuwd naar filmpje stuur anders ook naar waveskiriders op facebook aub see you guys in the water thanks!!

 42. FridayFun op Zuid 😁🤙

 43. Heeft iemand een tip voor een goede webcam op IJmuiden/ijmuiderslag?
  Bij voorbaat dank.

 44. Net even ‘gesurft’ op eerst de Zuid en daarna de Noord. Lag alleen op de Zuid en dat vind ik niet zo prettig met dit soort omstandigheden. Op de noord lag ik met een paar andere peddel-duckdive-peddel mannen het schuim te trotseren, met zo heel af en toe een wandje waar je wat mee kon.

  Er stond nog een fotograaf (blauwe jas) op het havenhoofd / strand (ik heb je nog even gesproken voordat ik het water in ging). Heb je nog leuke platen geschoten en zo ja,kan je me vertellen waar ik ze kan vinden?

 45. Straks voor het donker, richting hoog water, is Vlissingen een optie met side off shore wind

 46. @JHK, Costa Rica is fantastisch, al tweemaal geweest!
  Aanrader: sowieso Santa Theresa, mooie golven en ook aangenaam om wat te chillen. De tweede keer dat ik er was zijn we ook naar de oostkust gereisd, erg fijn! Iets meer een rasta vibe, iets minder consistente swell (voorspellingen ter plaatse goed in de gaten houden) maar erg fijn!

 47. Ben van plan om vanavond naar wijk aan zee te rijden, zag dat het rommelig was op de Webcam. Zouden we een update/eyeball kunnen krijgen?

 48. Scheveningen is echt totaal niet te doen, zeer onstuimig, veel schuim, harde wind

 49. Update voor wijk aan zee? Word het vanavond beter?

 50. Ik gok het er niet op. Dank voor de update voor waz

 51. WAZ is no-go

 52. Hallo surfers

  Heeft iemand ervaring met de pop-up surfshop uit het bericht van Tobias? Er staan interessante deals op de site, maar zie verder weinig info over wie er achter deze webshop zit. Dat maakt me wat terughoudend. Thanks! Groet, Merlijn

 53. Ben Momenteel aan Domburg, te veel wind, woelige bakken van 2 meter en niemand in het water , misschien wordt het straks iets beter

 54. Domburg = no go

 55. IJmuiden AAAHHHH!!! Uur of 18:00 erin. Fucking zandstorm op het strand, even wachten en de lange peddel naar buiten (on sup!) Half uurtje véél minder wind en heerlijke 2 meter plus bakken. Daarna kwam ‘ie weer full on terug, werd alles stuk gewaaid en was het bijna niet meer te doen. Een rit was dikker dan welke dan ook afgelopen tripje naar Bretagne…. wat een sessie, bring on wednesday

 56. Wednesday, wellicht morgen nog enig kans? 🙂

 57. Wintersuits inmiddels lieve surfvrienden? Vorige week was nog top met zomersuit 3/2 ..

 58. Aah ik zie @stammie al met dezelfde vraag, gaan gewoon voor de 3/2 suit

 59. Ja en 3/2 eventueel aanvullen met schoentjes. Vergeet niet te plassen na 1,5 uur!

 60. Morgen na werktijd zien Knokke en Oostende er goed uit! Belgians be aware!! Onder voorbehoud…

 61. gisteren mijn winterpak weer aangehad en dat was best aangenaam met die harde wind. Ik ben alleen afgevallen en nu zit mijn pak wat slobberig dus ik moet nodig een nieuw pak (of die 7 kg er weer aan snacken). Iemand ervaringen met de SRFACE pakken?

 62. Goede vriend had hem besteld en zag er heel goed uit, hij was er blij mee. Ik krijg hem vandaag binnen dus zal woensdag avond een reactie plaatsen

 63. Momenteel nog gewoon in 3/2. Kan de zomer maar niet vergeten.

  Ook omdat dit het enige pak is dat ik momenteel heb, ben van plan om hierna een 5/4 te kopen.

 64. Wijk aan zee ziet er op de cam minder rommelig uit, valt er nog te surfen vanavond of raden jullie het af?

 65. ScheefN was best vermakelijk vanochtend. Eerst dikke bakken achterin later wat leukr lijntjes vlak naast de pier….prima opener van de herfst

 66. Fotograaf die afgelopen zaterdag de 29ste at domburg in het water lag, gezocht??? Cheerssss

 67. Weet iemand of er iets loopt bij Ijmuiden? Ik heb die plek vaker geprobeerd maar nooit echt geluk gehad en wil na 5 uur gaan. Vraag mij af of er iets gaat lopen.

 68. Iemand een idee of Domburg te doen gaat zijn vanavond. Webcam ziet er zeker wel Ok uit

 69. Iemand een idee hoe scheveningen vanavond gaat zijn?

 70. Zouden we een eyeball/update van WAZ kunnen krijgen.
  Heb de surfspullen mee naar het werk, weet alleen niet of surfen mogelijk zou zijn.

 71. Als je morgen moet gokken voor Zeeland: ochtend of avond sessie? Wind gaat er meer uit in de avond, maar blijven de golven?

 72. Vanavond en morgenavond Domburg. Golven genoeg nog morgenavond.

 73. Valt er al wat te zeggen over na deze week? Hij lijkt plat te gaan vanaf ongeveer 8 oktober?

 74. Loopt met ZW’ers en droppende wind. Loopt met hele dikke NW’ers in de luwte van de Pier. Loopt over het algemeen met Noord en West swell component maar lengte van de pier is een bepalende factor..

 75. Check (lees eyeball) die cams!!

 76. HE JONGENS WIE GAAT ER ZATERDAG NAAR OUDDORP???

 77. Rommelig op de cams. Wat is jullie advies? 🙂

 78. Vlissingen gisteravond :

 79. Scheveningen de moeite waard? ik ga over 20 minuten die kant op

 80. @Yeeew

  Thankss!! Goed om te weten. Wordt gewaardeerd 🙂

 81. we gokken het weer op morgen, het zal toch eens goed moeten komen #stoked

 82. morgen bring it on!

 83. Swell! En niet zo’n beetje ook:

 84. Is Vlissingen weer optie vandaag? Eind vd middag/avond?

  #sickmooie holven

 85. Ik rij zo naar IJmuiden ….. ben benieuwd ?:)

 86. Nee geen optie. Te laat hoog.

 87. 2 jaar geleden met Emirates naar Australie gevlogen. Board kon gratis mee, maar kwam er wel met veel schade uit. Ik zou het afraden of extreem goed verpakken.

 88. Heb jij eyeball ijmuiden?:)

 89. Hoeveel tijd zit er tussen die F16 boei en de kust van N-H? En komt 100 MHz overeen met een interval van 10 seconden?

 90. Ik ben vrijdag vrij, blijft er nog wat over voor mij?

 91. Helaas, we maken alles op. Er blijft niks over

 92. Ik zit komend weekend toevallig in cadzand. Weet iemand of daar wat te surfen valt als er al wat golven zijn of is bijvoorbeeld knokke meer aan te bevelen?

 93. He Mark, Cadzand is surfable. Wel hoog water nodig met N swell. Knokke is niet beter

 94. Ik heb het vermoeden dat Wijk aan Zee de laatste dagen erg rommelig is.
  Zijn er alternatieven waar je deze dagen heen kan waar het toch nog mogelijk is om te surfen?

 95. Zou rond 17h00 naar Domburg afzakken. Iemand een update vd condities?

 96. Zou iemand zo vriendelijk willen zijn om een update te geven voor WAZ zo rond 17.00/18.00?

 97. Ik kom er net uit in WAZ. Rommelig en onsurfbaar.

 98. @johnny utah dank voor je reactie. Weet jij toevallig ook waar je het beste kan gaan surfen of breken de golven langs het gehele strand.alvast bedankt voor de tips

 99. Ook net uit t water. In noordwijk Rommelig…. al vind ik t lastig dat als beginner te beoordelen. Misschien gin ik ook op t verkeerde moment. Overgang vloed naar eb. Daarbij blijf ik vaak voorin de branding. Durf niet erachter. Waarschijnlijk is t daar beter.

 100. Vanochtend was Domburg goed te doen net na hoog. Redelijk dikke bakken. Vanavond rond hw, zullen ze wat minder hoog zijn maar door afname van de wind wellicht redelijk clean.

 101. Ok, bedankt voor de reply!