Surfweer zaterdag 28 juli 2018

De grote zomer van 2018 krijgt even adempauze met wind en golven uit het zuidwesten. Waarschijnlijk is de omslag van korte duur en zien we alleen zaterdag goede golven door wind. Verder vooruit kijkend is er aan het einde van week 1 van augustus een structurele verandering in het weerbeeld te verwachten. Het Scandinavisch hoog maakt plaats voor lagedrukgebieden die richting Noorwegen bewegen.

Zaterdag 28 juli
In de ochtend is het nog flat en trekt een eerste koufront over met regen. Daarna volgt nog een koufront met buien en iets meer wind, maar het zal pas daarna zijn dat de wind aan gaat en voor de eerste surfbare lijntjes gaat zorgen. De omslag komt vanaf het zuidwesten, dus in België als eerste een WZW dik 6 bft vanaf een uur of 14u. Zeeland volgt een uur later en in Noord-Holland is het koufront pas na +-16u verdwenen, waarna het opklaart en de turbo aan gaat. De getijden worden vormen dan wel een punt van aandacht. Precies rond die tijd staat er het meeste stroming door extra hoogwater in combinatie met volle maan. Beter even wachten dus op het moment dat het extra laagwater gaat worden dankzij de volle maan.

België en vooral Zeeland zijn wat dat betreft de places to be. De windpiek lijkt ook vooral voor de ZW kust te vallen. Dit zou nog kunnen verschuiven, zodat de kust van N-H juist de volle laag krijgt, maar kijken naar de uitschieters in de pluim tussen zuid en noord, maakt het zuiden de meeste kans op een WZW 7 bft. Het is in ieder geval genoeg voor een golfhoogte van 1m in België en 1,5m in Zeeland en Zuid-Holland. Normaal gesproken zou je in N-H de hoogste golven verwachten met ZW, maar in dit geval gaat dat vanwege het ongunstige getij niet op. Zuidelijk N-H gaat nog prima lukken met aan het einde van de avond afgaand tij. De regio en spots rondom Texel zitten met het probleem van HW vanaf het moment dat het gaat waaien tot het moment dat het alweer donker wordt. Ameland en Terschelling kunnen wel weer gesurft worden met HW stroming dankzij de meer side-off. Niet ideaal, maar wel redelijk clean.

Samenvattend is er zaterdag dus goede surf door harde wind later op de middag. Als eerste in het zuiden. Later ook Zuid-Holland, maar het best zo laat mogelijk. Tweede helft van de avond zal ook de harde wind (vooral de vlagen) iets minder worden, maar wel aanwezig blijven. Het getij blijft in het noorden te veel stroming geven. Op spots als Zandvoort, Bergen en Egmond zal de stroming na 20:30u al minder erg worden en kan er tot donker gesurft worden.

Zondag 29 juli
En meteen is het weer flat, omdat het gestopt is met waaien. Gunstig is nu juist wel de regio van Texel en spots daaronder, omdat daar de laatste restjes van 40cm hoog kunnen binnenrollen. Net genoeg voor een surfles of beginners funboard. Het gaat op de Noordzee in de middag weer hard waaien uit zuid tot zuidoost. Dat zet wel weer een nieuwe swell op de kaarten die rond Texel en de kop van N-H aan het einde van de dag 80cm hoge lijnen kunnen opleveren. Weinig kracht, maar wel clean genoeg. Het hoge water is nu een minder groot probleem, omdat de golven minder groot zijn en de wind meer side-off. Zuidelijker in N-H zou er eind van de dag ook 50cm kunnen staan. In Zeeland en Z-H blijft het op een enkele uitzondering meest flat / te klein, om lekker te kunnen surfen. Helaas stopt het rond 01:00 in de nacht met waaien. Dat was voor alle spots het mooiste moment geweest. Hopelijk heeft de depressie op de Oceaan iets vertraging en blijft het tot maandagochtend waaien. Met opkomend tij en afnemende wind zou dat dan een uur of twee lang leuke condities geven in Zuid- en vooral Noord-Holland. Op de wadden alleen op Texel. Op de andere waddeneiland brengt de zuid windswell na zaterdag helemaal niets meer.

Verdere vooruitzichten
Vanaf dinsdag is het tot het weekend weer flat. De grote depressie op de Oceaan heeft even tijd nodig om op te vullen. Tegelijkertijd breekt ook het hoog boven Scandinavië af waardoor er ruimte ontstaat voor depressies die vanuit Oost Europa uitbreiden in onze richting. Dat is min of meer een herhaling van het patroon van dit voorjaar met aanhoudende noordelijke wind en swells. Uiteraard nog ver weg om echt een reisadvies te geven naar de lage landen. Maar gunstig is in ieder geval het afbreken van het hoog boven Scandinavië. Daardoor is de kans op een gewone golf een stuk groter dan opnieuw een hittegolf. Het reisadvies voor de landen aan de Oceaan is in ieder geval zeer gunstig de komende 8 dagen. Wel zeer wisselvallig en af en toe met nog meer wind dan in Nederland den België. In het zuiden van Frankrijk ontbreekt die wind, maar is de swell een aantal dagen te hoog voor de meeste spots. De verscholen spots in het uiterste zuiden zijn dan de enige optie.
 1. De weerkaart voor zaterdag met de twee koufronten die gaan overtrekken alvorens het gaat waaien.

 2. Wat zijn de goeie spots in België?
  Iemand advies?

 3. De kroeg met laag getij

 4. zondagochtend zuidholland met zonsopgang?

 5. Off topic:

  Ik ga van de week met TGV en Thalys richting Bretagne: Iemand ervaring met het meenemen van een longboard?
  Max lengte is 2mtr mijn board incl boardbag 2,20mtr.. wordt hier moeilijk over gedaan en is het überhaupt te doen om met zo’n groot board te treinen?

 6. Ik neem aan dat het een goederentrein betreft? Dan voorzie ik geen problemen.

 7. hoi, op de terugweg van biaritz met de TGV hebben men maat (met longboard 9′) en ik geen problemen ondervonden, zelfs het overstappen naar gare du Nord met de metro was geen probleem. Niets om mee in te zitten dus 🙂

 8. Is het morgen door de stroming en wind goed te doen voor beginners in Domburg? Zoek de beste plek om te oefenen. Iemand een idee voor een betere locatie? Weet dat Schevening door de haven weinig wind heeft etc. al ben ik bang dat het daar morgen zwaar druk wordt… Hoor graag of iemand een tip heeft voor me!

 9. Heeft iemand vandaag iets voor zons ondergang ook die sets gezien

 10. Thanks, goed om te horen!

 11. Waar kan ik een duidelijke week tabel vinden van het getij (m.n. WaZ)? Al geruime tijd krijg ik een foutmelding bij de getij link op surfweer, via google vind ik alleen maar grafiekjes en onoverzichtelijk jaar tabellen

 12. helpt deze? https://wijkaanzee.net/nl/getijden-eb-vloed.php

 13. Wat te dragen vandaag? Water is heet, maar het waait wel flink.

 14. Heeft iemand idee of Norderney de moeite waard is? Ben er in de buurt
  Thx

 15. Stuur die kiters en windsurfers is van de Noord. Wat een irritante badgasten. NIET kiten en windsurfen in de line up van de golfsurfers.

  enne @fjl ik zeg 5.4.3 met hooded

 16. Zometeen weer lekker klooien in de surf nu al zin an

 17. Zandvoort of Bloemendaal de moeite waard vanavond? Of beter Wijk?

 18. Mv2 niks. Niemand erin. Stroming, veel wind.

 19. Potdomme het was lekkahhh net in Scheveningen. Wel druk or, foei

 20. Hourtin plage vandaag blown out door onshore wind gisteren we mooie lijnen

 21. Morgen ben ik in Noord Holland wat zou daar de beste plek?

 22. Nooit zo veel kiters gezien op Wijk. Kite-o-rama.

 23. Weet iemand hoe de golven de eerste 2 weken in Portugal zijn?
  Cheers

 24. IJmuiden gisteravond 17:00-19:00 ,
  lekkâh longboardable

 25. Toevallig iemand eyeball Domburg? Grtz

 26. Kom net uit de west Algarve regio Aljezur, goede golven! Het zou de komende dagen beter worden. Rest v Portugal weet ik niet.

 27. Gister in scheef gesurft! Maar wat een drukte zeg, af en toe echt link met iedereen die in dropt en kooks die zich neerstorten als dwazen. Verder heerlijk gesurft !

 28. Wat een drukte in scheef! Vanaf 16:30 ging het best los!! Wat een gekke huis daar, te veel surfers en koooks die overal indroppen en als kamikaze naar beneden storten!

 29. Daar is een oplossing voor, gewoon lekker niet gaan:) of niet zeuren wat je doet er zelf aan mee…

 30. Op dit moment even off topic, want er zijn geen alerts. Ik vroeg me af wat het eigenlijk precies betekent als er ‘alerts’ zijn. Bij welke hoogte/ periode enz. is er sprake van een alert in NL? Kan iemand me dat vertellen? Laat het me ook zeker weten als dit een hele domme vraag is….

 31. Eyeball IJmuiden zeer goed te doen nu!
  Mooie golven vooral langs Pier!
  Zoals wijk gister !

  Stoked!

 32. Iemand nog foto’s of footage van de Noord gisteren rond 21:00 achter de pier?

 33. Clean met hoogte!

 34. Megaswell kwam binnen waardoor de meeste surfers op vvf/la piste uitkwamen. Gigantische drops, flinke barrels. Slechts een handje vol nederlandsrs had daar misschien wat te zoeken. Mooi om te zien!

  La sud en la santocha liepen top!

 35. Heeft iemand vandaag toevallig een Decathlon skimboard gevonden op de noord een soft skimboard

 36. @velsenusa idd giga veel kiters in wijk gisteravond. Soms ook echt gevaarlijk. Officieel mogen ze er ook niet varen. Wachten is echt op serieus ongeluk. We klooien en gedogen maar wat in wijk. Echt, kom net onder een golf door, hoofd omhoog, swoeshh, voel een mooie rij klodders water mijn gezicht in spritzen door een voorbijrazende kiter. Als surfer ben je machteloos. Tenzij je in een mooi lijntje kan droppen…hoorde van een surfer gisteren die dat expres deed uit frustratie. Ook niet goed, wel begrijpelijk.

 37. Kiters valsspelers
  Golvenjatters
  Geen delers
  Raak niet verstrikt
  in hun belachelijk complexe draad
  Anders ben jij degene
  Die het leven laat!

 38. Saint girons plage
  Dikke bakken vanmorgen 2m+
  Blijft Landes, alles of niks !

 39. Iemand ervaring met de lost puddle fish of de round nose fish als gemiddelde surfer in de Nederlandse golfjes?

  Twijfel erg welke van de twee aan te schaffen!

 40. Kiters erop aanspreken en naar het noorden manen.. wie niet horen wil moet voelen

 41. Kan Scheveningen vanavond nog wat worden longboarden?

 42. ook nog steeds zo stoked van zaterdag avond sessie achterin op de noord

 43. Was prima surfen vanmorgen bij Bergen.

 44. Wat niet van jou is kan ook niet van je gestolen worden.

  Als er na maanden eindelijk een dag wind & golven staan, is het niet raar dat iedereen gaat spelen. Soms mooi, soms vervelend, daarom vlucht ik maar in een downwinder 🙂

 45. kiten ten noorden van pier in wijk (tot aan witte palen op strand) is verboden. kiten pal ten noorden van pier in scheveningen idem dito. hoe moeilijk is het voor je?

 46. In wijk zijn geen officiele regels. Maar goed idee om zones in te stellen tot eerste paal golfsurfers dan van paal tot windsurfpad (petervolwaterpad) windsurfers en lager kiters. Was nu inderdaad een gekke huis met kiters die voor de kant gingen springen en alleen maar aan het heen en weer varen waren zonder golf te rijden.
  Dit tot frustatie van de windsurfers en paar goede kiters die wel fanatiek aan het golfrijden waren.

 47. Op kiteheart en bijv kiteboardschool staat het kite gedeeltte begint bij de witte palen. Verboden is wellicht niet het goede woord maar regels zijn er wel degelijk

 48. In wijk zijn zeker wel regels

 49. Ericeira Portugal dikke bakken . Blijft nog even zo . 😜

 50. https://www.telegraaf.nl/nieuws/2368745/kitesurfers-slaan-regels-in-wind

 51. In Wijk & Scheveningen zijn er gemeentelijke regels om de surfers, windsurfers en kitesurfers te scheiden. Gek genoeg mogen windsurfers wel in het eerste deel varen in Wijk. En zie je surfers toch moeilijk kijken als ze ten noorden van dit gebied (bij veel wind) bezig zijn.

  In IJmuiden is de situatie wat anders: daar is een zonering ingevoerd die zelfs door de reddingsbrigade werd afgeraden, allemaal voor de blauwe vlag, er is daar prio gegeven aan de commercie (strandtenten), helaas.

  Het bijzondere dicht van “kiters valsspelers” geeft wel goed aan hoe mensen toch vrij makkelijk een egocentrische kijk kunnen hebben. Dit is mijn golf, nee hij is van mij. Jij bent stom, nee jij bent stom.

 52. Als er een golf loopt die niet aangepeddelt wordt en een valspeler besluit om ,zonder surfers in gevaar te brengen, om daar iets mee te doen, laat hem dan en ga niet zitten huilen omdat je zelf zo weinig pakt. 90% van de peddelbevolking zit op zijn reet,dropt in of laat zijn board aan te oude leash los zodat een andere penddelaar het mag koppen. En als een valsspeler andere watersporters in gevaar brengt,aan
  land of op het water,ga dan maar huilen. Maar doe dat dan ook als gezinnetjes in de kitezone gaan zitten of toeristen die midden in een leuke shorebreak gaan zwemmen,vissers die met lood gooien,jetskieers enz enz.

  Kortom,er is niet zo veel aan de hand en was het iets te druk.

 53. Ik kite ( en surf ) zelf en ik vind ook dat er onder de grote getallen “mooi weer kiters “ die we elk seizoen op bezoek krijgen een bovengemiddeld aantal kooks zit.
  Ze doen het wel maar ze kunnen het niet!
  Van veiligheids- of voorrangsregels nog nooit gehoord of wel van gehoord en gewoon schijt aan.
  Ik kan me goed voorstellen dat surfers er een fikse hekel aan kiters aan overhouden.
  Dat is bijzonder frustrerend voor die kiters die wel respect voor andere watersporters hebben.

  Behalve voor rosédrinkers in motorbootjes…

 54. Helaas is het over het algemeen op mooie dagen zoals afgelopen zaterdag veel te druk met kiters van alle niveau die te veel de ruimte van surfers, suppers en windsurfers opzoeken. Het is daarom wachten op (zware) ongelukken. Wat ik niet begrijp is dat kiters in het bijzonder de grenzen steeds blijven opzoeken om hun dwaze show vaak vlak voor de neus van overige badgasten te tonen. Ik hoop dat er voldoende welwillende kiters zijn die een voorbeeld willen zijn om de rest van de kite- kudde richting de kitebunker (DUS RICHTING WIJK AAN ZEE!!!!) te trekken en vooral eens een lesje ‘surfregels op zee’ te volgen voor het geval ze toch eens een surfer op een golf tegen komen. Het een en ander voorkomt dat we regels opgelegd moeten krijgen van overheden die ver van onze sport af staan!

  PS: Ben benieuwd naar het effect van mijn tekstuele bijdrage maar niets zeggen heeft sowieso geen resultaat. Kiters show your brain!!!

 55. Op mijn homespot staat een surfclub. Daar zijn allerlei watersporters bij aangesloten, maar dat hoeft natuurlijk niet! Veel leden beoefenen daar meerdere disciplines. Geen probleem, want je bent niet een golfsurfer t.o.v. een windsurfer t.o.v. een kiter t.o.v. enz.. Je bent gewoon een watersporter en ieder respecteerd elkaar en kijkt naar elkaar uit. Kiter in nood, dan is het wel zo fijn als je ‘m helpt. Omgekeerd ook overigens. En als je als windsurfer of kiter in de zone van brekende golven terecht komt, dan is het sowieso oppassen, aangezien je daar golfsurfers tegen kunt komen. Maar als golfsurfer dien je bij veel wind ook op te letten op de aanwezigheid van windsurfers en kiters!!! Ook al ben je minder mobiel dan hun.

  It’s all common sense people. En als iemand iets doet wat niet kan, of link is…spreek hem/haar er dan gewoon relaxed op aan dat dat ff niet een handige move was. Geen mannetjes gedrag dus, maar gewoon relaxed. Geef elkaar een kusje op het strand. Het is goed. Voel die liefde. Oké…genoeg shizzle, Steek die BBQ aan + spring in die roze string en chillen met die hap. KUSJE !!!

 56. zin in de winter!

 57. In IJmuiden moeten de kiters sinds 1 juni zich aan een zone houden (pier tot eerste strandtent) waar ze dienen op te tuigen en starten/aan land komen. Perfect! Kwestie van handhaven en zwaar beboeten als dit niet gebeurt. Ook goed idee voor Wijk aan Zee en andere plaatsen waar het simpelweg te druk aan het worden is en VEILIGHEID van alle watersporters en badgasten in het geding komt!!!

 58. Als je kan valsspelen, kan je dan ook een overtreding maken? Of een schwalbe?

  Persoonlijk vind ik surfen met vlieger een behoorlijke schwalbe. Als je dat doet zou je voor straf 10 minuten aan de kant moeten staan!

  Was er maar een scheidsrechter..

 59. 28 jaar geleden zong Corry Konings het al: leven en laten leven.
  Maak jezelf zichtbaar en blijf in gesprek. Dat gaat met kiters over het algemeen en stuk beter dan met vissers overigens.

 60. Klinkt goed Marco, waar is dat, jouw homespot?

 61. “Belachelijke complexe draad” 😁👍, hij is geniaal 💪🏅🏆

 62. Overigens meerdere dagen IJmuiden met bergen kiters achter de rug, geen centje pijn, ik maak mezelf über zichtbaar peddelend onderbeentjes omhoog , wadend ff armpje omhoog etc, kies ook geen plek waar er 1000 heen en weren, tis mooi om te zien dat de meeste zelfs hun route verleggen, en ach ja, ooit ook wel eens 1 gehad die vlaklangs mij bleef scheren, en ook nog wat riep @€$£#maar dat had weinig zin met oordopjes in.

 63. Als er een beetje stevige deining staat dan kan je je als golfsurfer lastig zichtbaar maken. Dat is nou juist wat het onveilig maakt om door een golfsurfzone heen te kiten. Met elkaar in gesprek gaan is soms lastig inderdaad want een beetje verstandige surfer draagt oordopjes en in winter een cap. Maar dank voor alle input en stop ff met elkaar de les lezen over welke dicipline beter is aangezien meerdere van ons kiten en golfsurfen. Hou het veilig en hou je aan de regels, het leven kan zo simpel zijn. En ik wil graag weer meer zwembroeken over wetsuits heen zien, laat die trend svp niet uit sterven, zie er zo vet uit namelijk, bedankt. ciao.

 64. Exact snes. Snap sommigen hier niet. Wat nou? Leven en laten leven? Als surfer ben ik een stuk immobieler en kwetsbaarder dan een kiter die langs vliegt. Hoezo aanspreken? Hoe zie je dat voor je? Heb ik ook geen Zin. Vlieg op richting de bunker. Zijn ook mooie golven en wind.
  Weer zo’n zaterdag en een écht ongeluk, dan komt er pas handhaving.

 65. Iemand nog een fijne vinnenbrand gehad , lately? #changessubject #wasookalzoeenlangdraadje

 66. Als alle surfers zo met veiligheid bezig zijn, dan raad ik ze aan om een gekleurde badmuts of helm te dragen op dagen met wind en golven. Maak je jezelf een stuk zichtbaarder mee. Draag zelf ook een (rode) helm… met reflecterende smilies, lekker vrolijk.

  Of komt de modepolitie dan handhaven?

  Moge de zomerrust maar weer snel voorbij zijn!

 67. Hi Tobias,

  Is er iets te zien qua golven eind september in Zuid Frankrijk óf juist niet? Kans op scoren ligt in die periode uiteraard meestal wel goed, maar misschien kan je in de magische glazen bal al wat zinnigs zien?

 68. @Zuid Frankrijk: Tobias? Dude, daar kan je nu nog niets zinnigs over zeggen bro…

 69. kiters gewoon bij de bunker gaan genoeg ruimte en geen last van windsurfers en surfers en zij niet van ons .

 70. Aankomende week ziet er ok uit!

 71. Kun je iets gunstigs melden qua forecast voor a.s. zondag en daarna in ZH Tobias? Als ik naar Windguru kijk dan lijkt het wel weer wat te worden zondag?

 72. Ik vraag me wel eens af wat voor figuren het bedenken om zoiets te vragen.. denk even na..

 73. Dit weekend wat kleins op komst?

 74. @anoniem: ergens in ZH. 🙂

 75. Waarschijnlijk niks noemenswaardig.. te laag en te korte periode

 76. Net aan langplanknaar denk dit weekend…

 77. Aan de kenners hier: kan het voor enkele beginners/intermediates wat worden dit weekend in Domburg? Thnx!

 78. weerkaarten zeggen 0 tot 50 cm swell http://swellmap.co.nz/boating…. zondag waarschijnlijk iets beter dan zaterdag…. alleen met een hele lange plank te doen

 79. Vraag van een beginner (weekje les gevolgd): is het wat komende zaterdagmiddag (4 aug) in de Scheveningen-hoek of kunnen we beter thuis blijven?

  Op Magicseaweed staat hoogte 0.4 en een rode pijl met Moderate, Onshore NNW -327 degrees maar ik heb geen idee hoe ik dat moet interpreteren. Sorry jullie vinden me een noob waarschijnlijk

 80. Gewoon gaan!! Vanaf halverwege middag zal er wel iets surfbaars zijn

 81. Volgens mij staat er wel wat in scheveningen met name in de avond, rond 19:00 (ook opkomend vloed). Ik verwacht dat er zondag ook wel iets staat.