Surfweer Zaterdag 27 januari 2018

Het weekend staat voor de deur met opnieuw zeer zachte lucht uit het zuidwesten. In de regel moet het dan echt hard doorblazen voor er golven van voldoende hoogte ontstaan. En wanneer de wind wegvalt, zijn de golven meteen ook weer weg. Vanaf maandag komt er meer noordwest in de richting van de wind of zelfs noord. De hele week ziet er goed uit qua surf en hoogte!

Zaterdag 27 januari
Een actieve depressie bij IJsland stuurt iets van vijf fronten onze kant op. Zaterdag begint rustig met eerst nog helemaal flat. De meeste golfopbouw zit op precies in het meest heftige front qua neerslag. Dat ligt om 12 UTC (onze tijd 13u in de winter) nog pal boven het vaste land van Engeland. Het zal duidelijk zijn dat daar geen golven gemaakt worden. Eind v/d middag schuift er toch al iets daarvandaan de Noordzee op. Probleem is echter dat de wind dan nog verder zuid krimpt bij ons. In principe is de wind om 13:00 al voldoende hard met windkracht 5 voor iets van een golfje in het noorden. Na 15u windkracht 6 en goed te doen op een groter board op alle spots in Noord-Holland. Eind v/d middag is het windkracht 7 in de kop van N-H. Net voor donker mogelijk even wat hogere golven, ook omdat dan de ebstroom echt begin door te lopen. Het begint dan al een klein beetje te regenen. De echte regen van 20:00 of later brengt pas de golfhoogte die we normaal gesproken nodig hebben met deze windrichting.

Zondag 28 januari
In de nacht stop de harde wind er om 03:00 al mee. Het blijft nog wel vrij krachtig uit WZW en dus zal zondagochtend al een stuk beter surfbaar zijn dan zaterdagochtend. Het is dan nog hoogwater, waardoor de golven beter binnenkomen. Dat zal nodig zijn, want heel veel swell loopt er niet. Eigenlijk loopt er niets uit noordwest en is het nog steeds het zuidwesten waar de golven vandaan moeten komen. Na 10:00 uur is de hoogte alweer afgenomen tot een halve meter of helemaal flat voor het zuiden (België en Zeeland). Het gaat op nadering van een ‘golf’, een zogenaamde knik, in het volgende front wel weer waaien. De richting krimpt dat naar zuidwest en is minder zuidelijk dan zaterdag. De hoogte bouwt dan in de middag dus wat makkelijker op. Eind van de middag worden de golven weer genoeg hoog, hoewel het in Belgie waarschijnlijk nog flat blijft. Voor Zeeland zal het wel net genoeg zijn met een halve meter en voldoende laagwater. De hoogste golven wederom in Noord-Holland. Met minder wind dan zaterdagmiddag, want het front sleept boven de noordelijke Noordzee en komt niet rechtstreeks onze kant op. Het blijft dus ook gewoon droog met af en toe wat zon.

Maandag 29 januari
De knik (of golf) in het front van zondag diept niet uit tot een lagedrukgebied. Iets dat wel gebeurd op de volgende ‘golf’ in hetzelfde deel van het front stroomtopwaarts. Hierdoor draait de stroming meer om de ontstane kern heen en wordt maandagmiddag noordwest. Op zich is die noordwester nog niet eens nodig voor golven, want de wind uit zuidwest is maandag voordat het koufront doorkomt ook al hard genoeg voor hoge golven. Daarnaast wordt maandag-ochtend de swell verwacht van het lagedrukgebied dat zaterdag bij IJsland lag en op zondagochtend richting de Noorse zee bewoog (zie weerkaart). Kortom, genoeg redenen om voor maandag ‘alle zeilen’ bij te zetten en in de loop van de ochtend met hoogwater een sessie te doen ‘in’ de wind. Eind van de middag is de swell misschien nog wel beter, maar het tij niet meer zo.

Dinsdag 30 januari
De swell van de uitgediepte golf/knik in het polaire front komt op dinsdag vol binnen. De wind is in een gigantische rug van hogedruk even sterk onderdrukt en zal op nadering van de stormdepressie van woensdag heel langzaam zuid draaien. Eigenlijk is er geen betere dag om te surfen deze week aan te wijzen dan deze. Natuurlijk kan het na die stormdepressie van woensdag/donderdag ook weer heel mooi gaan worden.

Woensdag 31 januari
Dat de volgende goede swell aan land komt is waarschijnlijk eerder donderdag dan woensdag. Woensdag waait het namelijk gewoon echt te hard en te veel aanlandig. Hoewel er met WZW 7 natuurlijk genoeg protected spots te vinden zijn, vooral in België. En de swell komt in de loop van de dag al meer uit west of WNW. Later op de middag dus kansen daar. Elders beter in de ochtend, omdat dan de wind nog iets van zuid in de richting heeft.

Donderdag 1 februari
Donderdag hoge swells die over de hele Noordzee onze kant op komen bij een noordwestelijke wind. Mogelijk ruimt de wind voldoende noord voor een mooie cleane sessie op spots in het noorden (en ook zuiden). Dat zal dan wel bij hoogwater moeten gebeuren, want met eb stroomt het met deze richting gewoonweg te hard met de wind mee. De wind neemt heel even af, omdat we weer onder de rug van hogedruk van lucht bij de Azoren zitten. Dan ook even wat beter weer na twee dagen slecht. De zon schijnt echter niet lang, want de volgende depressie staat al te spartelen op de Oceaan en komt vrijdag onze kant op met veel wind etc. Dat biedt wel weer unieke kansen voor het weekend met waarschijnlijk een surfwedstrijd (new years surf) in Zandvoort. Stay tuned!
 1. De fronten die zaterdagmiddag onze kant op komen, maar bereiken onze kust pas in de avond (helaas).

 2. Zondag geen ellende met fronten over onze omgeving. Wel een knik in he front precies in het midden van de Noordzee. Helaas diept deze ‘golf’ in het front niet uit tot een laag, anders was het bingo geweest. De volgende knik, die hier nog 100 km ten noordwesten van Ierland ligt, zal dat wel doen!

  Kijk maar eens op de kaartjes via http://surfweer.nl/ukmo.html

 3. Zondag om 04:00 is de wind achter het vijfde front alweer teruggevallen tot vrij krachtig. Interessant is echter ook wat het laag daar boven in doet met WNW 9bft! Normaal gesproken heb je 24u later hier wel swell van aan de Noordzee kust. Vooral in Noord-Holland (en deels Zuid).

 4. yoo vraagje: Is er iemand geïnteresseerd om een box te delen op Wijk aan Zee? Ik heb een optie voor een box waar tot 4 boards + wetsuits etc in passen maar deel deze graag. Kosten zijn 300 euro p/j in totaal. Ook kan er gedoucht worden enzo!

  Perfect om al je surfgear te stallen als je op de motor komt zoals ik!

  Mail: ykevdevries at gmail .com!

  Groetjes

 5. Hebben jullie ervaring met de condities in mei in Lacanau? Thanks!

 6. Voor de mensen die een beetje in een dip zitten vanwege weinig swell. Kwam er net achter dat Under an Artic Sky op netflix staat.
  Wordt een leuke zondag middag

 7. Kan heel hol lopen op de zandbank @ Lacanau. Niet in mei gesurft, but if you hit it, you hit it good.

 8. On my way for a wave noordpier velsen

 9. Nederland zonder dijken. #newspots @scheefdeoost #nolocalsallowed #nospotclaiming. 🏄🏼🏄🏼🌊👏👍

 10. @zwollebeach

 11. crap surf vandaag 🙁 🙁 🙁

 12. Wordt t morgenochtend nog wat? Thanks

 13. Gister waz mooi morgen nog mooier zee u there

 14. Wij zitten goed in de duinen, wel met de bomschuit boodschappen doen in Utrecht aan zee. XD

 15. timboektoe.org/webcam geeft stream unavailable..

  was hier een fix voor, of issie nu gewoon echt offline?

 16. Ja, door graafwerkzaamheden is deze webcam nog wel even offline.

  DIe van Aloha doet het wel: http://surfweer.nl/webcam

 17. Anyway, de swell is er. Loopt steeds beter naar links in het spectrum. Ook voor het zuiden ziet het er voldoende hoog uit, maar op de wadden is het wel 2,5 x hoger dan in Zeeland.

 18. Het ziet er op de cam nog niet zo spectaculair uit, maar heb een oppas dus ga toch Wijk maar eens checken.

 19. Cams zeggen altijd zo weinig. Fototje van het strand nu:

 20. Ziet er al beter uit. En denk dat er zo ook wel wat surfers op de cam te zien zullen zijn want het is lekker druk hier op de parkeerplaats van Wijk

 21. Het gaat af

 22. Katwijk was super tussen de middag, ietsje rommelig maar een zonnetje, goed hoog en stijl!

 23. Ik ben vandaag een vin verloren tijdens het surfen bij Hoek van Holland. Type: FCS II MF Mick Fanning Medium. Gevonden? Mail even naar [email protected] en je maakt mijn dag nog beter!

 24. Goede 1.5 tot soms echt wel 2m noord Holland noord, lijn was niet al te best en beetje rommelig, maar geen stroming en zonnetje en lekker

 25. Was best lekker vandaag, Velsen Noord. Bedankt voor de alert!

 26. Scheef was top, veel meer hoogte dan ik dacht! Met hoogwater was het feestje wel een beetje voorbij..

 27. Zag er niet uit, lekker een kop koffie gaan doen bij Timboektoe👌🏻

 28. Wow… Dikke alertwaardige sessie, voor zolang het duurde. Ik ging er denk ik rond een uur of 13:30 in bij de 2e windmolen (waz) en het ging behoorlijk af. Met sideshore 4bft max en goeie hoge snelle golven wat verder buiten heb ik me zééér goed vermaakt on sup. Na hoog werd het wel snel minder liep nog wel maar veel minder duidelijk en klotseriger. Ben achteraf nog bij de pier wezen kijken.. komt nog een impressie 🙂

 29. Mooie lijntjes af en toe.

  Wel druk voor eind januari en dinsdagmiddag

 30. Een van de beste sessies van deze winter gehad in Petten! Ongelofelijk mooie golven en geen stroming. genieten

 31. Om 14:00 erin gedoken op Wijk. Waar het zoals verwacht best druk was maar wat mij betreft te doen (in een weekend was het waarschijnlijk a-relaxed druk geweest). Vond het nog best taai om achterin te komen (beheersing van de duckdive basics was geen overbodige luxe) maar de moeite werd beloond. Hoogte idd prima, en niet te hol wat bij de take off een voordeel is voor een intemediate op een Baked Potato. Afwisseld dikke drops in close-outs en soms wat langere lekkere ritten down the line. Erg bevredigend.

  Merkte net als Dirbee dat zo rond 15:30 het goeie er wel van af was. Het werd klotseriger en ik zag ook ineens veel minder mensen nog golven pakken. Een lekkere laatste golf zat er met armen als spaghetti helaas niet meer in, maar buiten dat voor mij één van de lekkerste sessies van de afgelopen maanden. Om 16:15 eruit gegaan.

  Viel mij trouwens ook al op dat er bijzonder weinig stroming stond, terwijl ik altijd begrepen heb dat juist rond hoog de getijdestroming het sterkst is. Nu was de wind natuurlijk niet heel hard en grotendeels onshore, maar toch. Heb jij hier een verklaring voor Tobias (of iemand anders?)

 32. Nice sessie op Hoek gehad gisteren. Was tot 16.00 prima, daarna echt wel minder maar tot 17.00 nog golven kunnen rijden

 33. @Daniel, wat is de plek in P? Was er voor het laatst op 29dec, mooie golven, maar kon er maar niet de juiste positie vinden……

 34. De hele week tot 18:30 werken ben echt bang de week met de beste swell te missen deze winter ;(

 35. alice de noordelijke draaimolen begint nog maar op gang te komen, no worries

 36. @Dre Dacht dat je sowieso niet meer in Petten moest zijn sinds deze surfspot ceremonieel ten grave is gedragen. Maar zo slecht is het er dus geworden door de versterking van de kustverdediging?

 37. Wat een mogelijkheid voor een surfsessie morgen in België

 38. Vandaag tussen 14 en 16 toch ook nog lekker ritjes gescoord in BE

 39. @maarten
  In theorie is de stroming het sterkst wanneer de waterstand het snelst verandert, dus met midtij. Met hoog is er dus juist minder stroming, de richting van de getijdestroming keert dan om. Met opkomend stroomt het naar het noorden en met afgaand naar het zuiden. De praktijk is soms wat grilliger wegens traagheidseffecten, maar als vuistregel werkt bovenstaande uitleg prima.

 40. Vraagje over wetsuit dikte. Vanaf maart te doen met een goede 4/3 of is dat echt te optimistisch

 41. Ik trek zelf meestal pas in mei een 4/3 aan, en dan nog met cap, schoenen en handschoenen. Die kunnen richting het eind van de maand dan wel uit

 42. Rozen, rumbonen, en Stenaline, het is weer fijn om in HvH te zijn/
  16:00 18:00 lekkere setjes relaxte hoogte kuierde om het piertje heen. #mahalosign

 43. Waarom denk je dat? Dit weekend wel nog kansen op mooie surf, maar daarna valt het toch even stil lijkt me. In ieder geval hoop ik wel dat je gelijk hebt want na bijna 2 maand non stop studeren is de drang om te surfen ontzettend groot. Zeker na al die prachtige dagen die er de afgelopen periode al geweest zijn…

 44. Jezus wat een verschil weer met gisteren… regen, wind, kou en werken en gisteren lekkere bakkies, mooi ondergaand zonnetje.. Het leek wel zomer in januari 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=60e4K5XiPdo

 45. Wauw! Wat een sick filmpje. En hoe lekker liep het gister ook in wijk, pfoee.. genieten

 46. @Maarten Had ik ook al eens vernomen, maar hoorde af en toe ook goede berichten (en alerts van Tobias). Dus geprobeerd….maar vond één en al stroming en diepe geulen. Dus benieuwd waar Daniel gelegen heeft….

 47. Ik ga naar Texel dit weekend, is er kans op surf, moet ik mijn board meenemen?

 48. Ik zou het maar doen Bob! Voorspelling voor zaterdag ziet het er toch alleraardigst uit!

 49. Met het Nederlandsteam willen we naar het wk in Japan aankomende september. Mocht je ons willen steunen en ons daarmee naar Japan te sturen kijk dan even op
  http://www.crowdfundingvoorclubs.nl/hsa

 50. Lekker filmpje Dirbee!

 51. Tof filmpie nou snap ik dat je geen tijd had waarschuw volgende keer dat je gaat lijkt me gezellie

 52. Iemand een idee van of het zondag tem dinsdag ergens de moeite kan worden? Ik weet dat het misschien nog wat ver is om zeker van te zijn, maar heb eindelijk eens 3 daagjes verlof en zou zooo graag nog eens enkele golfjes riden na lange tijd 🙂 Tof filmpje trouwens Dirbee!

 53. Thanks all!!

  @Paul: doen we, ik was idd misschien een beetje te gehaast, sorry pik, maar ik wou nog lekker hoog meepakken en daarna voor de leftovers de drone even uilaten.
  En dat is gelukt…

 54. Scheveningen was lekker vandaag!

 55. @wavefunction, thnx voor je reactie, maar die vertraging waar je het over hebt is dacht ik juist substantieel. In de zin dat tot een paar uur na hoog pas de omkering in richting is, en dus de dip in de stroming. Heb die info hier vandaan, met inzichtelijke grafiek: http://access.soulonline.nl/leesvoer/waar-moet-je-wanneer-zijn-voor-het-juiste-tij-wind-en-golven-deel-2/

 56. Echt fijn dat je aangeeft waar en hoelaat, als je later oud en wijs bent, kom je tot de conclusie een puike bijdrage geleverd te hebben aan de ondergang van vrije surfcultuur. Neem nog een ADHD pilletje

 57. @Dre wij liggen meestal rechts voor strandpaviljoen zee & zo of voor de reddingsbrigade!

 58. Komen nu bijna elke week in Petten(aangezien we dichtbij wonen). Ik hoorde inderdaad dat het vroeger beter was! Maar daar is voor mij niet veel van te merken, maand januari wel 4-5 prachtige sessies gehad. Het enige nadeel is de stroming, maar je leert na een tijdje wel waneer die minder is met het getij. Waar lag jij er in de 29ste dec @dre

 59. Als je morgen vroeg bent moet je het maar even zeggen! Mijn wekker staat om 7 uur en gaan weer te water. STOKED

 60. Rws heeft de simpele overzichten van oa de wind en golven verwijderd. Weet iemand waar je deze wel kan vinden…..

  https://www.rijkswaterstaat.nl/apps/geoservices/rwsnl/awd.php?mode=html&projecttype=windsnelheden_en_windstoten

 61. Kak (rijkswaterstaat heeft onderhoud gedaan aan haar webpagina): Deze webservice voor waterdata is met de overgang naar het nieuwe webportaal https://waterinfo.rws.nl vervallen.

  … ik vond de oude tabel een stuk inzichtelijker 🙁