Surfweer zaterdag 24 december 2016

De wind brengt golven. En dat doet ze niet eens zo slecht. Nu de dagen weer beginnen te lengen, ziet het surfweer er voor een lange tijd er zeer goed uit. En het is in het begin van de herfst al goed geweest. Zie de vele posts op Instagram met de leukste surf momenten in onze eigen Noordzee. Samen met Quiksilver en 6Surf hebben voor jullie 5 van de beste posts van de afgelopen tijd op een rijtje gezet. Bekijk hier de finalisten van de laatste ronde en stem op jouw favoriet.

Zaterdag 24 december 2016
Na een serieus diepe storm bij Schotland zal bij ons de wind in de loop van de dag ook gaan toenemen. De significante golfhoogte ver boven de Noordzee is nu 12 meter met pieken richting 18 meter hoog. Zo wild hadden we het al een tijdje niet gezien daar. Bij ons ook gewoon onshore wind, maar die is in de vroege ochtend nog lang niet zo hard als in de middag. In het zuiden(zuidwesten) is het beter om te wachten tot die wind juist harder wordt. In de ochtend is daar nog niet echt die vette hoogte te vinden. Dat doet de wind pas begin van de middag wanneer het getij helemaal vol is. De stroming is dan echter enorm, waardoor het op de meeste plaatsen beter is om te wachten tot later in de middag. Dan zal de komende dagen steeds het geval zijn.

Zondag 25 december 2016
De wind is op zondag meer zuidwest dan west en dat brengt betere lijn met zich mee. Op meer spots is beschutting te vinden en vooral in Zeeland en Belgie ligt de gehele kustlijn gunstig ten opzichte van de wind. Ook gaat de wind daar in de middag wat afnemen. Elders blijf thet gewoon hard, 6 tot 7 bft ZW. Dat is natuurlijk vervevelend maar in de regel niet te veel voor een surfsessie. Kijk wel uit dat je board niet wegvliegt. Wat betreft de hoogte is het niet alleen kijken naar wat de wind doet, maar ook welke swell van de storm bij Schotland uit het noorden al binnen kan komen. Dit geeft op de boeien misschien maar 60cm. Toch is die dan zo krachtig, dat het al voor de helft aan golfhoogte zorgt.

Maandag 26 december 2016
Van zondag naar maandag draait de wind over de Noordzee van ZW naar NW en blijft lange tijd nog hard doorstaan. Op maandag is het overleven met 2,5 meter hoge golven en pal onshore. Vooral België en Zeeland pakken de swell goed op en hebben nog wel een mogelijkheid om te gaan surfen. Elders blijft het behoorlijk blown-out met recht aanlandig wind en te hoge golven om naar buiten te kunnen. Aan het einde van de middag is het afgaand tij, dus dan zou het misschien wel kunnen lukken als de stroming naar buiten gaat.

Dinsdag 27 september 2016
Dinsdag 3meter swell en minder wind dan maandag. Echter is dit weer wel te veel van het goede. Omdat de golven uit het noordweaten komen, is nu hoogwater nodig om te kunnen surfen. Gelukkig is dit bijna de hele dag het geval. Later op de dag neemt de wind af. Vooral in Belgie en Zeeland is de windafname heel gunstig. In N-H en op de wadden blijft het eigengelijk gewoon net iets te veel waaien.

De verdere verwachtingen
Woensdag een mooie dag met nauwelijks wind. De swell blijft nog wel even binnen komen. Dinsdagochtend lag er nog een windveld bij de Shetland eilanden. Normaal gesproken geeft dit minimaal 24 uur lang goede swell. Woendaag er een beetje op tijd bij zijn is dus geen slecht idee. Hoewel het hoogwater later op de dag de condities ook weer gunstig zou kunnen beinvloeden. Donderdag en vrijdag is er weinig branding. Maar een paar verdwaalde setjes uit de Barentzee is nog wel mogelijk. Rond oud en nieuwe gaat het weer los. Eerst een krachtige zuidwester op nieuwjaarsdag. Daarna draait de wind naar noordwest die in een paar dagen weer opbouwt naar een mooie climax. Dat het daarbij flink kouder gaat worden is wel aannemelijk.
 1. De kerstverplichting beginnen vandaag al. Helaas dus geen tijd om een nat pak te halen, maar voor alle kerst-duck-divers: Have Fun!

 2. http://wavenet.cefas.co.uk/Map
  Merci.
  Gaat goed los boven de Noordzee:

 3. Wie kan me informatie geven waar te surfen op Schiermonnikoog?

 4. Strandtent de merlijn wordt wel eens gesurfd maar eerlijk is eerlijk, schier is geen top spot voor surf. Gewoon fiets huren en lekker banjeren, top eiland.

 5. Een paar foto’s van begin van de middag: http://www.surfed.nl/sessions/2016/161224/index.htm

  Fijne kerst!

 6. Wat een mooie tegenstelling Oceaan vs Noordzee op het begin van het nieuwe jaar!

 7. Wat is het beste tij voor Oostende op dinsdag, gewoon hoog omdat de swell uit t noorden komt?

 8. Hoog water inderdaad.

 9. Ik geloof het well, en pak morgen die krachtiger swell,

  Steek mijn vork in de Koenkal, and wish a merry christmazz to you all !

 10. Zo op de webcam lijkt me niet veel structuur in Domburg… Ik twijfel…

 11. Zo dat waz effe afzien die gourmet van gister er weer afgezwoegd wat een wind de golven vielen nog wel mee een klein zeehondje werd megesleurd en verdrinkt maar ik bemoei me er niet mee !!!vrolijk kerstfeest yihaaaaa

 12. @ tAilpad gebruik bisontix

 13. Net terug van een sessie op de noord. Was hoog, hoger hoogst! dikke bakken met ruim overhead faces. Wel zwaar om achterin te komen en om een golf te pakken want het was rommelig, weinig lijn en het brak ongeveer overal. Misschien in 2 uur tijd maar 3 fatsoenlijke golven gesurft, maar wel genoten. Hopelijk morgen wat minder wind en meer lijn.

 14. dank u!
  @Celibaco

 15. Morgen met hoog gaat het goed worden voor België en Zeeland , een stuk minder wind dan in het noorden.

 16. Beste peddel dan op de Noord!

 17. Ijmuiden was verrassend makkelijk achter gekomen. Helaas alsnog niet echt surfbaar. Platgeblazen schuim.

 18. Noord was wel wat onstuimig. Prima te doen eigenlijk

 19. Noord was ietwat hobbelig, piekjes die snel uitdoven. Lekker peddeltje ook wel, zo met die stroming.

 20. dus vandaag met Hoogwater, moet ’t te doen zijn in Scheveningen? ik ben benieuwd…

 21. Cadzand idd ook wat doenbaarder dan wat ik daar op Noord zie 🙂

 22. Iemand zicht op de situatie van IJmuiden vandaag? Zit enorm te twijfelen..

 23. @DRD
  já dat was gisteren ineens @cadzand eerst helemaal nix en toen dat..had ik niet meer verwacht…cadzand was vandaag nog dikker (sick) vandaag.dikke wanden die ineens omhoog kwamen en lekker dicht klapten.redelijk clean en zonnetje!!lekker stoked aan de koffie

 24. Gewoon AIRBNB pakken. veel cheaper dan een hostel. veel chiller man. PS, verdiep je goed in de spots en fix een auto. Zoveel mooie spots in de omgeving met en zonder crowds. En een spare setje vinnen meenemen voor de scherpe riffen.

 25. MV2 groot maar rommelig vanmidddag 14-16u, zelfs met SUP maar paar ritjes kunnen maken.

 26. Wijk was erg leuk in de shorebreak overhead piekjes erge goeie sessie gehad

 27. Er was vandaag iemand met een drone aan het vliegen. Weet iemand of deze beelden nog op het net gaan belanden?

 28. Scheveningen noord was lekkerrrrr. Helaas bij de eerste golf mijn vin afgebroken. Gelukkig brachten de helden van Aloha redding door belangeloos, gratis en voor noppes, nada, niks een vinnetje ter beschikking te stellen en daarmee mijn sessie gered hebben. Überprops voor Aloha dus. Had deze golven niet willen missen.

  Golven waren dik overhead, soms lekker steile drops, maar helaas geen lange ritjes omdat de golven vrij snel uitdoofden.

 29. Blijft er morgen nog iets over?

 30. Dijk Domburg, Nice waves,13.30 – 15.30

 31. Scheveningen Zuid was tussen 13:45 en 15:30 dik genieten met dikke bakken in de zon met maar 2 surfers om ze te rijden!

 32. foto genomen na mijn sessie, rond 16:30

 33. Misschien zit er wel nog genoeg swell in het vat. Het zal waarschijnlijk niet groot worden, maar allezins lekker clean. Ik ga sowieso morgen een kijkje gaan nemen in Domburg en dan zie ik wel wat het wordt . Vertrouw mijn “voorspelling” wel maar niet te veel, ik heet geen Tobias 😉

 34. @oostende: ik hoop het ook maar om 19:10 staat er nog maar 100cm op Domburgse Rassen.

 35. Foto’s Domburg 27-12-2016 komen hier te staan (linkje): https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1165851876802592.1073742180.100001333732859&type=1&l=26b316115f

 36. @rad dad: fijne foto! Doet haast Californisch aan. Mooie golf en turn ook.

 37. Ennuh als je teksten over overhead bakken leest denk je vaak ja het zal wel maar op een paar foto’s van Jeroen komen de golven soms toch echt een eidn boven de surfers van dienst uit.

 38. Morgenochtend de laatste golvjes 8 30 zee u there ik neem koffie mee

 39. Achterste banken breken en vlaggen staan offshore.

  Lastig te zien of het short of longboarfen word

 40. Iemand eyeball scheveningen? Door de mist niet echt op de cam te zien of er iets is

 41. Scheveningen is zeker aan!

 42. Nu nog even werken maar vanmiddag kijken of er nog wat over is.

 43. Ouddorp was 3 keer kak vanochtend vroeg. Misschien straks met opkomend..

 44. Verkeerde timing want er zit nog zat swell in!

 45. Scheef was zeker aan! Door dikke mist wat lastiger oriënteren maar mooie cleane golven, met nog hoogte genoeg!

 46. Vanmiddag longboard of zou een fishie ook te doen op Wijkie? Op cam alleen maar mist te zien 😂

 47. Blijft scheveningen vanmiddag met opkomend ook nog te doen met shortboard denk je Tobias?

 48. Skiffa was echt een goeie, dikke cleane lijnen, wel een paar spoken gezien in de mist.
  Vanmiddag misschien weer hopelijk zonder mist…

 49. Castricum was prima met zonnetje rond 10.30. Daarna kwam de mist met zuiden wind en werd het rommelig en klots

 50. Zou Wijk nog wat zijn? Kan door die verrekte cam niks inschatten, maar heb zo’n gevoel dat er niet veel meer in zit met de wind die er nu vol op staat e.d. Iemand?

 51. Boarders in de mist

 52. Velsen noord 8:00-9:15 – Deining van een goede meter, met lijn, maar niet heel strak/clean (ondanks dat de windmolens stil stonden). In de mist gereden van Arnhem t/m Beverwijk op de heenweg, maar eenmaal in het water, strak blauw en een mooie zonsopkomst gezien. Leuke ritjes gemaakt op een 9’6. Had makkelijk 30 liter vanaf gekund overigens, zat genoeg kracht in de golven.

 53. Zandvoort, van 10:30 tot 13:00. Door de mist kon je de cleane schouder hoge lijnen op de achterste banken niet zien. Voorin was het maar klein en rommelig. Shortboardable (zoals altijd, als golven breken.)
  Goed dat de swell de richting terug naar het strand wees, anders lag ik nu nog ergens heen te peddelen. Volgende keer maar een kompas meenemen?

 54. Patrick zeester is wel aanwezig. De zon niet.

 55. Bloemendaal was leuk op de buitenbank, dikke sets. Al was het wel moeilijk oriënteren in dikke mist.

 56. Vanochtend was heerlijk fris bij Bloemendaal. De sets waren nog vrij hoog ten opzichte van de verwachting. Lekkere ochtend!
  https://instagram.com/p/BOjm1fUFC2o/

 57. Waz goede call deze morgen grote rollers dikke ritten yihaaa

 58. Hopen dat er morgen ochtend nog wat over is van de swell

 59. Lekkere sessie. Mooi uiteinde van het jaar zo!

 60. Vandaag zwarte single Fin verloren op de Maasvlakte p6 mocht iemand hem gevonden hebben hoor ik het graag

 61. MV2 eerst heerlijk relaxed in de mist! Was wel lastig goede golven spotten…
  Daarna trok de mist op en was het prachtig clean, gelukkig veel minder wind en stroming chop als gisteren.
  Toen het tij hoog genoeg was, werden de holle klappers soms mooie lijntjes tot aan het strand!
  Nog heerlijk paar ritjes gemaakt en soms nog best lang ook.
  Nadat 2x mijn leash was gebroken en lekker even had gezwommen was t wel klaar. Voldaan 🙂

 62. Ik heb genoten in vroege middag op de Noord, poepie clean!!

 63. Hoek was lekker glassy met af en toe een lekker lijntje.

 64. Hoek was zeker glassy!! echt genoten, had een 9’6 mee maar liever had ik wat korters gepakt..

 65. Aan de surfer die in het begin van de middag een tijdje heeft gefilmd met zijn go pro: ik zou de beelden van de super cleane golven in de mist wel eens willen zien als dat mogelijk is 🙂

 66. Bijgaand link Filmpje drone Maasvlakte 27-12-2016.

 67. ALTIJD VASTDRAAIEN MET SCHROEFJES. Onderschat de kracht van ma’atje natuur niet. Beetje wipeout en je fin is zo weg. Altijd voor zekerheid vastschroeven. Want het is toch niet zo dat je ze iedere dag wisseld.

  Een dure reminder GUYS. Voorkomen is altijd beter dan verliezen.

 68. https://www.rtvnh.nl/nieuws/197769/spectaculair-honderden-zeesterren-op-strand-aangespoeld

 69. Frankie, gaaf filmpje en goede drone-skills. Ik zeg vaker van dit soort filmpjes.

  Adioss

 70. Domburg 27 december

 71. Gost rider vanmorgen … magisch sfeertje zo

 72. Leuke golfjes in het westland. Scheveningen was toch wel echt beter…

 73. Heeft iemand de zee van dichtbij gezien vandaag?is het nog iets overgebleven van gisteren?
  Ik woon nogal ver van de zee en zelf zomaar even kijken is geen grapje.de cams laten niets zien.

 74. Nee frans nu is het echt plat !!!

 75. Ziet er good uit Domburg 27e

 76. Secret spot #hernani ging los gister Cookoftheday

 77. Vanochtend nog lekker kunnen longboarden! Was klein, offshore en niemand om de golven mee te delen 👍🏻

 78. Wat denken jullie van morgen? Voorspelling vallen wat tegen maar zal het te surfen zijn in noord Holland?

 79. @tobias ; krijg je bericht als je surf sms abo bijna afloopt ? Kwestie van niks te missen !

 80. Jazeker, ik zit nu in de sneeuw dus het kan wat vertragen.

 81. Maandag zou er nog wel eens een golfje kunnen aankomen vanuit het noorden.

 82. Hoe worden beste 10 boards bekend gemaakt vandaag?

 83. Scheveningen 27/12/2016- Some epic big waves!

  Check out my page to stay tuned!
  https://www.facebook.com/thewafflestudio

 84. Mogguh! Heeft iemand al op Scheveningen noord kunnen kijken vanochtend? Niet veel te zien op de cams namelijk… Thnx!

 85. Denk niet dat het veel is nu..

 86. Maandag te doen in N-H? Nog 1 keer alvorens het kantoor weer roept….

 87. Nou de ballen 2016

 88. Gelukkig nieuwjaar allemaal alvast! Hou het heel en tot in het water in 2017! Good waves & good times, don’t drop in and keep it mellow :).

 89. Happy swell year!!

 90. Prima bakkies hier in Castricum. Wel stroming maar gewoon goede hoogte en sideshore wind.

 91. Hi tobias
  Is er al iets bekend over de shapeoff.

 92. Gelukkig nieuwjaar met veel surf allemaal !!

 93. Komt iets aan!

 94. Morgen dus?