Surfweer Zaterdag 2 februari 2019

Na een week met sneeuw en weinig golven gaan we de komende week ‘meer warmte’ tegemoet met soms ook veel wind en golven. Voordat het echt warmer weer gaat worden is het natuurlijk nog even een paar maanden wachten. Maar in de zomerstemming kom je in ieder geval al wel met deze campagne voor nieuwe lifeguards: werken op de mooiste surfspots van Nederland. Overigens zijn de komende week de beste spots te vinden in het noorden van Nederland.

Zaterdag 2 februari
Een afnemende swell uit het noordoosten weet de Zuid-Hollandse kust nog te bereiken voordat het alweer te laagwater wordt in de middag. Verwacht er niet te veel van, aangezien de afname nu al te zien is op de meetboeien. De swell is het resultaat van de noordoostenwind boven de wadden op vrijdagmiddag, maar die is reeds afgenomen. Toch kan het nog richting 1 meter hoge golven gaan dankzij de meer naar het noorden /noordoost gedraaide wind op zaterdag ochtend. Deze wind maakt er in België en Zeeland dan weer wel een potje van, met onshore rommelgolven en het verkeerde tij. Maar mocht je het daar proberen, dan kan dat een paar uur voor hoogwater nog wel gaan (tot 1 uur na hoog). In N-H zal nog geen swell binnenkomen muv een paar beginners setjes van 0,5m hoog. Het is er wel clean, dankzij de meer offshore noordoost richting van de wind. Die is bijna de hele dag zwak of afwezig. In België en Zeeland is dat niet het geval. Daar zal de wind later op de middag zelfs krachtig onshore worden.

Zondag 3 februari
Veel meer dan een krachtige noordelijke wind (windkacht 6) gaat het nergens worden in de Noordzee. Aan de ene kant is dat een nadeel, want het maakt de swell voor zondag nou niet echt spectaculair. Aan de andere kant, is de minder sterke uitdieping van het lagedrukgebied ook een voordeel. De onshore wind op zondag zal ook niet veel voorstellen, dus erg verwaaid zal de swell niet zijn. Verwacht een hoogte van 1m of iets meer met genoeg kracht om te kunnen shortboarden, maar een iets volumineuzere plank is beter. Wat dat betreft is dat nieuwe Chancho model wel een perfect boardje voor zondag overal. Veel verschil tussen de golfhoogte zal er niet zijn tussen noord en zuid. De golven hebben overal dezelfde, vrij korte periode. Dat maakt het soms wel lastiger uitpeddelen, maar er zijn in ieder geval korte wachttijden tussen de sets. Een goede work-out surfdag met niet al te veel wind. Mooiste moment lijkt toch wel in de ochtend te zitten, omdat de wind dan even wat minder is en de swell nog vers. In het zuiden en in België heb je natuurlijk wel hoogwater nodig, maar dat komt daar ook al in de ochtend.

Maandag 4 februari
Een ouderwetse zuidwester gaat maandag het winterse gevoel definitief buitenspel zetten. De kerndruk van het sturende lagedrukgebied is niet eens zo laag, maar ligt behoorlijk dichtbij, middenin de Noordzee. Dat zien over het algemeen niet eens de meest ongunstige laagjes voor golven in onze buurt. De wind zal eerst wel te hard en te zuidelijk zijn. Later ruimt het meer ZZW en neemt in de middag mogelijk iets af. Wel is het dan hoogwater, maar op zich is dat met zuid niet zo’n probleem. Een klein stukje teruglopen over het strand warmt de tenen weer eventjes op voor een tweede peddelronde. En je kunt natuurlijk ook wat beschutting zoeken, alleen zijn dan de golven meteen een stuk kleiner. In Zeeland ziet het er minder goed uit voor maandag. Daar heb je toch die lage waterstand voor nodig. Pas na 17:00 uur lijkt die daar voldoende te zijn. Uiteraard, wanneer de wind een halve dag eerder komt, kan er in de ochtend wel prima gesurft worden met laagwater in het zuiden. Overigens is Zuid-Holland ook een prima plek om met bijna alle getijden met ZW swell het water in te kunnen.

Dinsdag 5 februari
Achter het lagedrukgebied zal er een noordwestelijke wind en swell komen te staan. Met grote onzekerheid zit die in de forecast voor dinsdag. Omdat de wind dan sterk afneemt en van WNW terug naar ZW of Zuid draait, kan dit wel eens een mooi surfmoment gaan geven. Helemaal omdat de getijden gunstig zijn en de nieuwe maan weer wat extra beweging in de zee brengt. Nu is dat natuurlijk niet altijd even gunstig, maar voor dinsdag ziet het er niet slecht uit!

Verdere vooruitzichten
Na dit eerste lagedrukgebiedje uit het westen komt er een groter lagedrukgebied vanaf Groenland over IJsland naar Noorwegen afzetten. Dat jaagt de wind bij ons wat minder aan in de regel en ook is er vaak sprake naar een te grote krimping naar zuid in de windrichting. Er kunnen nog wel randstoringen onstaan op het polaire front, waardoor de boel af en toe iets meer naar het zuiden activeert en wij een kort moment met meer wind en ook wat meer neerslag hebben. Dat zal absoluut niet meer in de vorm van sneeuw zijn met temperaturen van +7 tot +10 graden. Wie weet zelfs even het echte voorjaarsgevoel als de zon schijnt midden op de dag. De lagedrukgebieden op de Oceaan blijven op deze manier aangeslingerd worden tot ver in februari. Wat eind februari gaat gebeuren weet niemand. Uiteraard is de winterperiode nog niet definitief voorbij!

Zaterdag: 6mm wetsuit met cap 3mm, schoen 7mm en hand 4mm
Zondag: 6mm wetsuit, 3mm cap & 6mm schoen + 3mm hand
Maandag: 6mm , 3mm cap, schoen 6mm en hand 4mm
Dinsdag: 6/5 wetsuit, 3mm cap & 7mm boots en 4mm hand
 1. De weerkaart voor zaterdagochtend laat de wind en swellrichting toch al snel naar een meer NoordNoordooster overgaan. Dat geeft dan later op de dag toch al de eerste surf in de lage landen!

 2. Nieuwste EC uitdraai geeft tot +10 dagen een ZW stroming in onze contreien:

 3. 🙁 zw🤨😕

 4. Olla, even een offtopic vraagje als dat mag.
  Iemand ervaring met je board meenemen met Philipinne airways? Op de site staat 150 dollar . Is dit per board of kom je er ook mee weg als je drie boards in je bag hebt zitten (scheelt nogal in het kostenplaatje).

  Info super welkom!

 5. Hola, ik wil graag 3 weken weg om te surfen van half februari tot begin maart. Dacht eerst aan Lombok maar rain season weerhoud me een beetje. Wat raden jullie aan? Ik ben inmiddels afgezwakt tot beginner-intermediate en wil graag naar een plek met de grootste kans op golven tussen de 1 en 2,5m waar het ook nog lekker weer is.

  Alle info is bruikbaar 🙂

 6. .

 7. lekker weer en zeker surf!

 8. Vanmorgen tussen 12 en 2 even in het water gelegen. Klein maar fijn met af en toe een heuphoge golf.
  Met periode van 5 seconden lekker gesurft

 9. En als je echt lekker in je short op je plank wil staan Sri Lanka of Costa Rica!

 10. HvH 16:-18:00 , prettig longboardable.

 11. Hoe zou Maasvlakte lopen vandaag?? Uur rijden dus beetje zekerheid is dan gewenst… Dankjullie!

 12. Golfmetingen geven geen verschil in hoogte tussen het het noorden en zuiden. Ook in België gewoon wel wat beweging in de zee. Kracht lijkt te missen met de kortere periode, maar mogelijk gaat het getij daar straks verandering in brengen. Het is immers nieuwe maan, met bijna springvloed!

 13. Scheveningen op zondag:

 14. Heerlijk in de ochtend. Voldaan en lekker zonnetje op mijn gezicht.. Smille 😀

 15. Van 10 tot 12 was erg lekker. Wel weer druk met zeehonden op toeristisch uitje.

 16. NH lookn good

 17. WaZ lekker tussen 12:00 en 13:00. Daarna werd het vreemderwijs minder en vooral slapper.. wel lekker zonnetje op je porum!!

 18. Wijk was heerlijk vanaf 14:30 zeker alert waardig

 19. @Ramon Oke oke, en wat zou je dan aanraden? Sri lanka of Costa rica?

 20. Ik ben in alle twee geweest en ik vindt CostaRica meer ontspannen van sfeer. De mensen zijn er economisch beter aan toe denk ik en je voelt je daar minder de ‘rijke’toerist.

 21. Tussen 13 en 15 bij Waz gesurft. Bijzonder mooie condities. Volgens mij zelfs en kleurtje gekregen 👍🏿

 22. Belgie was ook behoorlijk, ongeveer een uur na hoogwater werd het wel rommeliger.
  Tobias waar vind ik die extra grafieken bij de spectra met de golfrichting. En kan je me vertellen wat het energiedichtheidsspectrum zegt?

 23. Vond de Noord echt fijn, vooral tussen 14u en 15u. Rustig ook nog eens, omdat iedereen naar de haven stroomde en daar bleef

 24. Wanneer drijf je zuidelijk af, wanneer drijf je noordelijk af ?

  Er was hier toch een algemene regel voor dacht ik mij te herinneren….

  Thanks !

 25. En qua golven? Scheelt dat nog wat? En waar ben je in Costa Rica geweest?

 26. Als je naar links gaat drijf je naar het zuiden en rechts is richting het noorden.

  En serieus:
  Ongeveer 2 uur voor hoog water gaat de vloedstroom lopen, in noordelijke richting. Deze vloedstroom duurt tot ongeveer 4 uur na de hoogste waterstand. Dan volgt de zogeheten kentering, die circa een uur in beslag neemt, waarna in tegengestelde richting, van noord naar zuid, de ebstroom door gaat staan. Deze duurt van ongeveer 3 uur voor laag water tot 2 uur daarna

 27. :):) thanks

 28. Paniek! De Denen hebben geupdate. Ik kan niks meer vinden op dmi.dk.

 29. Idd Lea, vanavond thuis eens kijken of we weer wat linkjes van DMI kunnen terugvinden.

 30. Dinsdagmiddag genoeg hoogte? Ben benieuwd naar de update

 31. Op startsite: klik op menu: Klik op Danmark onder Vejr: naar beneden scrollen: vind selecteren: uitzoomen. En voilà

 32. Dat is even wennen, zeg.. https://beta.dmi.dk/danmark/

  Maar goed, ziet er wel gunstig uit voor morgen!

 33. … mmm, weer een hoog hip-gehalte met minder functionaliteit. Lijkt wel of ze met Rijkswaterstaat gepraat hebben.

 34. Scheef was leuk vanmiddag met hoog. Slechts 4 man in het water met straffe side/offshore wind met lekkere lijntjes en geen stroming. Op naar morgen!

 35. Ik was daar eind juli, een week langs de stille oceaan(rond Jaco) en nog een week aan de Caraïbische kant.De Pacific is de beste kant, de mooiste golven heb ik in Boca Barranca (linkse point break) gehad, echt uitzonderlijk lange golven.
  Zonder auto (slechts 2 dagen gehuurd) zat ik wel een beetje vast in Jaco.

 36. Die nieuwe dmi lijkt nu in knopen ipv m/s he?

 37. Er rijden bussen genoeg, neem een LP mee en je hebt de beste vakantie ooit. De pacific is zeker een aanrader en overal geweldige surf. Ik zou zelf zeggen of richting de ‘rancho’ (rancho burica) of santa teresa. Super toffe trip en veel plezier!

 38. Vast in Jaco??? Meest suffe dorp dat ik heb gezien in Costa Rica, leuk als je weer KFC of McDonalds wilt eten. Er vertrekken vrijwel van iedere hoek van de straat een bus waar je maar naartoe wilt. Een auto is echt geen must, tenzij je bang bent om mensen te vragen van waar de bus vertrekt…..

 39. Costa Rica is top. Maand geweest, pacific is goed en swellzeker!
  Er waren toen ik er was al regelmatig crocs gezien (riviermondingen in zee) maar pas de laatste jaren zijn er echt attacks met fatale afloop (oa surfers) geweest…

 40. Kreeg gisteren een app met daarin een “alert” voor vandaag? Heb je op foute kaarten gekeken of gaat het nog beter worden? Het is nu gewoon flat!

 41. Dawnpatrol scheef: enkelhoog

 42. waar blijft jouw “alert” nou? ’t is niet veel op scheef. gaat het vanmiddag met opkomend beter worden?ik betwijfel het

 43. Wijk 1,5 decimeter tussen 8 en 10uur met wat verdwaalde kniehoge golven hier en daar.

 44. Komt nu wel binnen. Verder is het in het zuidwesten nog slechter dan verwacht. Zeeland en Belgie kunnen we vergeten vandaag..

  N-H & Wadden leuk en clean.

 45. Dit weekend nog wat surf? Zondag ziet er veel belovend uit

 46. … hoorde idd dat het na 10u beter werd. Maar ja, werd helaas op werruk verwacht.

 47. @Tobias, denk je dat het zin heeft een board mee te nemen naar Schiermonnikoog dit weekend?

 48. Gewoon doen! Vandaag was ook onverwacht de bom, 1,5m heerlijk gesurft. Of was dit nu juist wel verwacht?

 49. @Tobias, Thanks man! Will do…

 50. Zaterdag veel wind, zondag mogelijk lichtjes offshore met NW swell.

 51. https://www.mlive.com/expo/news/g66l-2019/02/f76bd515f47815/tridentwielding-surfers-ride-lake-superior-waves-during-polar-vortex.html

 52. Waar tover jij die energiedichtheidsspectra en richtingspectra vandaan?

 53. Petten was vooral erg mistig. Ik raakte zowaar de weg kwijt, indien dat mogelijk is op zee.

 54. Zie het linkje Boeien Golfspectra HMCZ onder de maanklok op http://surfweer.nl/surf/webcams/ enige probleem is dat je hier Java voor geïnstalleerd moet hebben op je pc. Werkt bij mij alleen op een windows pc met Internet Explorer.
  Een hoop gedoe dat wel, maar dan heb je ook wat!

 55. Was tegen zon onder erg lekker, rustig en keus uit holle shorebreak of mooie longboard wandjes achterin

 56. Dank! Had hem inderdaad al gevonden op je site maar problemen mat Jave inderdaad. Oude laptop met windows XP maar eens opgraven. Dank voor de info!

 57. Hier een variant die geen java nodig heeft. Klik op een boei en dan op het grafiek icoontje.

  https://waterberichtgeving.rws.nl/water-en-weer/metingen/noordzee/golfspectra

 58. Top! Bedankt voor het plaatsen van de link. Handig is dat hier ook de twee noordelijke meetpunten te vinden zijn!

 59. Hij is wel erg handig. Thx golfspec