Surfweer Zaterdag 12 augustus 2017

De swell is bijna weg maar… Er komt weer nieuwe aan! We maken de balans op van een van de betere dagen van deze zomer, donderdag 10 augustus 2017. Klik op de link voor reports en foto’s. En in de nieuwe blogpost zal ook nog nieuw materiaal te vinden zijn!

Ieder jaar is er midden in de zomer wel zo’n moment van 1 tot 3 dagen dat er hele mooi golven staan, zonder dat het waait. En altijd heeft dat te maken met een koude put in de hogere lagen van de atmosfeer. Deze zorgt namelijk standaard voor lage druk ontwikkeling vanaf het vaste land, wat als voordeel heeft dat het depressie gebied met wind klein blijft. Precies klein genoeg voor onze kleine Noordzee.

Vrijdag 11 augustus 2017
De mooie meter swell van het eerste hoogwater in de ochtend ebt al heel snel weg. Voor beginners is er nog genoeg over en met een longboard kun je ook nog uit de voeten. De wind neemt langzaam iets toe en komt recht uit zee. Dat brengt choppy condities, niet echt de moeite voor wie alles heeft gemist de afgelopen 36 uur.

Zaterdag 12 augustus 2017
De golven komen van redelijk dichtbij, 200 of 300 km ongeveer. Dat wil zeggen dat het eerst vooral windswell is. Toch kan het later op de dag al wat mooier worden als de wind gaat liggen. Dit is nu nog onzeker. Wat wel zeker is, is het getij. Dat is gunstig ook later op de dag. Voor een beetje hoogte zijn wel de meer noordelijke hollandse spots aan te bevelen, hoewel Zuid-Holland ook al een veeg van zeegang mee krijgt. De swell laat nog even op zich wachten. Die komt een halve dag later.

Zondag 13 augustus 2017
Een bijzondere mix van 3 swells staat op de kaarten. De eerste swell komt nog alleen en komt van zo’n 500 km hier vandaan, dus nog uit de Noordzee. In de ochtend is het getij gunstig, maar de wind is nog niet helemaal perfect. Dat komt later pas goed, mogelijk zelfs pas heel laat. Een tweede swell zal zich dan ook bij de eerst voegen en die komt van ongeveer 1200 km hier vandaan. Deze zal worden gevormd door het windveld van vrijdagavond boven Schotland. Voor het uiterste zuiden is de 1e swell waarschijnlijk de beste, omdat die minder diepte nodig heeft. Voor het noorden is de swell van ver mooier, omdat de wind later steeds meer zal krimpen. Wil je hier meer uitleg over? In laatste week van oktober en eerste week van november geef ik Meteo Uitleg tijdens de Surf Coaching in het zuiden van Frankrijk. Bezoek de link voor boekingen en informatie. Deze meteotrainingen worden aangeboden zonder extra kosten en zullen i/d avond of ochtend worden gegeven afhankelijk van het lokale surfweer. Helaas staan er voor dit jaar nog geen trainingen in eigen land op de planning ivm een overvolle agenda.

Maandag 14 augustus 2017
Niet alleen van 200, 500, 1200 kilometer afstand is er swell naar de lage landen onderweg. Ook van meer dan 2000 kilometer hier vandaan gaat het lost met harde wind uit het noorden tot noordwesten. Deze swell gaat er wel wat langer over doen, maar houdt ook langer aan. Er liggen meerdere windvelden (goed te zien via windy.com) binnen een tijdsbestek van 48 uur precies gunstig voor het gat waar bovenin de Noordzee vers Atlantische zeewater wordt aangevoerd. Op het weerkaartje hieronder bijvoorbeeld een swell van zondagochtend die er zeker 2 tot 3 dagen over gaat doen om onze kust te bereiken.

Dinsdag 15 augustus 2017
De swell van zondag in dit kaartje hierboven zal na een reis van ongeveer 2200 kilometer bij ons aankomen. Op z’n vroegst dinsdagavond in het noorden met het binnenkomende getij. Het hangt natuurlijk nog wel af van de wind die swell nog kan afremmen, maar zeker niet helemaal zal wegblazen. Daarvoor is de periode van meer dan 15 seconden te groot. De windswell zal slechts een periode van 6 of 7 seconden hebben en weet daardoor geen echte blokkade op te werpen voor deze noordswell. Overigens lijkt de peak pas binnen te komen woensdag. Het moet dan aan onze kust wel windstil of aflandig zijn, want met onshore wind is de vorm vanwege de gerichte hoogte er veel sneller uit dan net gevormde windswell.
 1. Vanavond op 1200 km hier vandaan wordt de swell geboren die zondagmiddag gaat binnen komen. Gelukkig loopt er ook nog een swell van dichtbij en die is (zeker voor het zuiden) misschien nog wel beter.

 2. Even nog een paar van die mooie platen van gisteren https://www.facebook.com/65things.nl/

 3. Vanmorgen..

 4. Heerlijk clean vanochtend in Scheveningen.

 5. I’m in voor die coachingsweek! Zie je daar Tobias ๐Ÿ™‚

 6. ๐Ÿ‘

 7. Als ik moet kiezen….moet ik dan morgen ochtend of morgen middag/avond vrijmaken?

 8. Nog een foto van HvH van gisteren rond 17:30

 9. Zandvoort sunset!

 10. Gister in het Westland. De rest kan je later hier vinden https://www.facebook.com/skillshotsbydavevandersar/

 11. Prachtig die windy.com site!

  Zondag middag/avond lijkt het met die info.

 12. http://www.ventusky.com brengt meer info. Zrlfd golfhoogte en richting. Bovendien kan je verschillende modellen bekijken: icon, gfs, gem. Gfs is wat windfinder en windguru gebruiken.

 13. – als sneeuw voor de zon –

 14. Wordt het vanmiddag nog goed of zal er te veel stroming zijn?

 15. Still dazed from woensdagochtend en donderdagochtend….

 16. Weet iemand of er nog positieve ontwikkelingen vandaag op de kaarten te zien zijn voor morgen?

 17. Als ik de berichten goed lees is het dus verstandig om woensdag alvast vrij te regelen voor het geval dat! Ochtendsessie I think..

 18. Mooie site die Windy.com….

 19. Heel heel spijtig. En inderdaad, als sneeuw voor de zon…

 20. Begrijp ik het goed dat de swell voor morgen als sneeuw voor de zon is verdwenen?

 21. Nou ja, er is wel swell onderweg, maar die gaat er langer over doen. Maandag en dinsdag pas. Hoewel woensdag mogelijk de beste condities (in het noorden althans).

  Voor morgen zal er wel iets staan, maar iig niet meer dan een halve meter (lichtblauw). Alleen de wadden pakken wat meer.

 22. Blij dat ik dan toch net nog even op opkomend gegokt heb.
  Waren lekkere “les”golven op Wijk 18:00 – 20:00 voor mijn longboard!!

 23. Waar blijft de swell op scheveningen toch

 24. ziet er niet heel bijzonder uit voor de komende dagen..

 25. In noord Holland staat nog een klein golfje.
  Voor de malibu.

 26. Hoe dan

 27. Die drie swells hebben elkaar opgezwolgen denk ik. zga flat bij Bloemendaal

 28. Zou het vanavond nog wat zijn op Domburg?

 29. Kleine opsteker voor vanavond hopelijk:

 30. @Tobias, enige voorspelling voor de golfhoogte op wijk vanavond? Wordt t meer dan een half metertje? De weersites beloven niet veel goeds…

 31. Nog nagenieten van donderdag !!!!

 32. Had vandaag een lesje gepland voor mijn dochter en neefje bij Aloha in scheveningen. Perfecte omstandigheden voor een beginners les en ze hebben allebei genoten. Ik ook trouwens. Morgen weer zelf met mijn dochter het water in om te oefenen. Dat kinder-enthousiasme is net zo leuk als ze een lekkere golf scoren!

 33. Wijkie zonet idd spelevaren

 34. Hoe later hoe beter het wordt (lijkt het hier vanaf het thuisscherm…)

 35. Is er morgrn nog wat van over?

 36. Castricum & Zandvoort:

 37. Weer een top forecast klopt precies!!

 38. Betekent dat het in het zuiden morgen ook nog wat is?

 39. Zet deze deining door tot in Zeeland of Belgiรซ ?

 40. Misschien, maar als ik heel eerlijk ben eigenlijk nee…

 41. Zoveel was het niet hoor… Op Bloemendaal was het net hoger dan de knie en enkel shorebreak, zo t strand op!

 42. Wijk was een heerlijk avondje, lekker clean en genoeg hoogte. Jammer dat heel Nederland dat ook vond, man man man wat een drukte. Levensgevaarlijk af en toe…

 43. Je hoeft daar niet te gaan liggen hรจ… Ik zag het vanaf de molens, het leek wel een mierennest, met z’n allen knokkend om een enkel knie tot heuphoog golfje… lachwekkend.
  Molens WAZ 18:30 – 20:00 prima te doen, leuke shorebreak en af en toe setjes heuphoog. Woensdag hopelijk iets meer.

 44. Iemand eyeball domburg?

 45. Niet helemaal flat in ieder geval:

  http://www.zeelandlive.nl/live-webcams/domburg-noordduine/

 46. Wordt NH vandaag nog wat? Gisteravond helaas gemist, damn! ๐Ÿ™

 47. Domburg bijna niets helaas ๐Ÿ˜‰ Tobias, heb mij aangemeld voor sporadische surf SMS. Wordt er alleen vermeld wanneer er gevorderde condities zijn of wordt er ook gemeld wanneer er golven zijn voor beginners?

 48. Nee, die sporadische sms is alleen voor echt goede golven. Als beginner kun je je beter aanmelden voor de dagelijkse sms. Als gevorderde trouwens ook.
  Die sporadische is vooral handig voor wie zijn telefoonrekening door zijn baas laat betalen ๐Ÿ˜‰

 49. Prachtig klein clean rimpeltje vandaag voor de beginners!

 50. Noord-holland kreeg het gisteren einde van de dag nog goed binnen. Als goedmaker voor de minder extreem epische donderdag afgelopen week dan de rest van nl – I presume…

 51. Blokkeert de wind de swell van vanavond niet? / morgenochtend vroeg?

 52. Was best lekker nog 20:15 – 21:30 prima te LB in N-H.

 53. Maar als beginner of als prof maakt niet uit. Lijntje is een lijntje.

  Of je nou droog moet staan, omdat je prof je neus er voor ophaalt. Of maar een beginners lijntje neemt als pro.

  Een golf is om te geniete.. ๐Ÿ™‚

 54. Zal er vanavond nog wat het vat zitten voor Wijk/NH? Eind van de ochtend was stiekem erg lekker longboarden vandaag.

 55. Geen Tahiti, maar ik ben ook geen Julian Wilson ๐Ÿ™‚

  Ging voor een uurtje zwemmen, toch maar een plankje gepakt om take-offs met offshore wind te oefenen (want je weet maar nooit…).

 56. Vandaag heerlijke longboard lijntjes in Domburg. Hopelijk morgen again

 57. Wijk wordt steeds beter

 58. Behoorlijk overrated hoewell ik de stoke ook niet wil verpesten voor wie er van wil genieten!

 59. Cam vertekent zelf ook. Op de sets waren het vermakelijke ritjes in Wijk rond 21:00, zeker voor de “loggers” ๐Ÿ˜‰

 60. Katwijk ging af hoor….

 61. Deining zette met opkomend tij toch door tot bij ons in Oostende. Was niet groot maar kon toch wel op gelongboard of gesupt worden. En de groms haalden er alles uit op hun shortboardje.

 62. Idd beetje overrated en bizar druk. Soms wel een grappige set. Morgen weer wekkertje 6:00

 63. Effe net na vloed nog even tot t donker, was heerlijk op de sup. Eindeloos ritjes doen en veel ruimte. Geen spektakel maar gewoon clean, mellow en warm genoeg voor n shorty. ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ‘

 64. oostende was klein maar fijn! mooie lijnen om te longboarden!!

 65. Van 19 tot 21u super leuk op de Zuid. Cleane rustige longboard golfjes! Er was ook nog een dude met een camera in het water. Wie was dat? Staan die fotos ergens online? Morgen om 7u weer het water in ๐Ÿ™‚ Stoked!!

 66. Wat een geweldige stoke de afgelopen dagen!! Ik heb genoten!

  Om deze noordzee swell te vieren en te vieren dat mijn instagram account 2K volgers heeft geef ik een mooie print weg via mijn instagram pagina (michalpelka)!
  Check m, ik geef hem gratis weg!
  Wil jij m winnen? kijk dan op mijn instagram pagina!

  Happy Noordzee surf iedereen!!

 67. Gaat de nieuwe swell aankomen vanavond/morgen? Ik kan m zelf niet echt vinden op de kaarten.

 68. Dat vroeg ik me ook af

 69. Gisteravond was echt heel leuk. Heeeel klein, maar heeeel fijn. Was zelfs best druk. Snap eigenlijk niet waarom het geen alert was terwijl het zo clean was๐Ÿ˜

 70. Helaas heb ik geen instagram, facebook, snatchat or twitter (zoals ik ook geen tampons, handtas en lingerie heb) dus maak geen kans op de foto.
  Wel onder de indruk van de afbeelding die je weg geeft.
  Is er ook een website waar we meer van je portfolio kunnen zien?

 71. Nevermind, je website gevonden…

 72. Wijk was zeker niet overrated gisterenavond…. Goede sfeer, cleane lange lijnen waarop je redelijk lang moest wacht en dat kon je zien op de webcam/screenshot…

 73. Tobias, komt de swell morgen aan vermoed je?

 74. ben het met richard eens, er stond weliswaar 45 cm op ijgeul boei maar wijk was heerlijk clean en echt lekker op longboard. wel beetje druk maar de sfeer was gewoon top. genoten!

 75. Mee eens Wijk was heerlijk op SUP gisteravond, lange lijntjes en erg clean.

  Het ziet er aankomende donderdag en vrijdag beter uit op Ventusky met vrijdag golven tussen 0.8 en 1.4 mtr. Alleen de periode ziet er erg kort uit.:

  https://www.ventusky.com/?p=51.94;2.37;7&l=wave&t=20170816/15

 76. Gaat er vandaag iets binnenkomen ?

 77. Stoked!

  De wind draait naar west, dus beter nu snel gaan want als die wind onshore wordt is het meteen pruts branding. Morgen vroeg wel weer kansen, maar lastig in te schatten met die tegenwind er doorheen.

 78. Super top die wind, jammer van het gebrek aan swell

 79. Vertrek morgen early in the morning vanuit Groningen bij positieve berichtgeving.. Hoopvol!

 80. Wijk gisteren avond erg leuke cleane kleine swell , druk maar top sfeertje … wat leuke ritjes gemaakt en gezellig gekletst

 81. Zou t morgen eind ochtend (voor 2 beginners) goed te doen zijn rond zandvoort? ๐Ÿ™‚

 82. 2 beginners wordt lastig, 1 gaat waarschijnlijk nog wel lukken..

 83. Kunnen we het vandaag nog treffen met opkomend tij bij wijk?

 84. Zucht…. ik verlang naar de herfst

 85. Die krijg je vrijdag al, Dirbee!

 86. Morgen 0.2m @10 sec volgens magicseaweed?? Wist niet dat zo’n periode mogelijk was in NL! Als er nou eens een metertje bovenop kwam… Waarom gebeurt dit nooit? Wat voor omstandigheden zijn er nodig om die klassieke 0.7m @ 7s te toppen?

 87. Lijkt er morgenvroeg swell door te komen (die van 2000km afstand)?

 88. Krijgen we morgen swell door? Ik ben eindelijk vrij en ga mijn nieuwe board ophalen uir de shop.. die zou ik graag meteen willen surfen ๐Ÿ™‚
  Even voor de herhaling.. gister wijk aan zee toppertje! Heerlijk genoten!

 89. Er zat een duidelijke onderbreking in de noord-swells door de harde zuidenwind op de Noordzee. Die wind is inmiddels gaan liggen en het is nu afwachten hoe de swell zich hersteld.

 90. Tpeak (s) is gelukkig weer terug boven de 10s.
  Dit is wel een boei naar het noorden (halverwege de Noordzee). Dus gaat nog 30-50 % van de hoogte af voor het hier is.

  http://wavenet.cefas.co.uk/Map

 91. ik ben ook zeer benieuwd, morgenochtend sowieso een surfcheck, bis morgen !

 92. Dus als ik het goed begrijp is die swell er na 04:00?!?

 93. Morgenochtend eerste licht wave check

 94. Hmm.. kan pas vanaf 10.00 er zijn. Is het het denk je waard Tobias? Of is er alleen een early bird session. In doubt.. Haha!

 95. eerst werken.. hopen op savonds nog wat met hoog..

 96. Heeey , Tobias wanneer verwacht je een nieuwe surfreport te plaatsen, wil namelijk in het weekend een van de dagen met het gezinnetje naar zee gaan en daar ook wat surfen. Wanneer denk je dan dat de beste dag zal zijn? Surfz!

 97. Lijkt behoorlijk flat

 98. Mv2 clean en microwave hoogte zo t strand op. Hopelijk brengt opkomend tij nog iets voor de uitslapers ๐Ÿ˜‰

 99. 0.1m @10sec spot on

 100. @Y
  je kan er beter een heel lang weekend van maken want zo te zien gaat het maandag, dinsdag en zeker woensdag een stuk beter worden.
  Laat ik maandag en woensdag nou thuiswerken en de zomervakantie voorbij zijn =0)

 101. MV2 helemaal plat ๐Ÿ˜ญ

 102. Smurfs up…………double overhead smurf.

 103. Domburg dik uur geleden. Zo goed als flat nu. Mini surf

 104. Bergen aan Zee 9.00-10.30uur – kniehoog op de setjes… en die kwamen +/- om het kwartier. Was te longboarden.

 105. Wordt het vanavond of morgen nog wat?

 106. the dutch pancake

 107. Zo’n mooie voorspelling, en zo weinig golven.. Hoe kan dit dan?

 108. @hazzie wordt dan wel een heel lang weekend, misschien toch maar verlof nemen? Was van plan om int weekend te gaan vanwege het mooie weer maar nu blijkt het de dagen erna ook goed weer te zijn. Woensdag ziet er goed uit!

 109. Swell blijkt toch vannochtend gepiekt te hebben. Ik was net iets te laat voor het mooie, maar toch wel de kwaliteit kunnen ervaren.

  Lijkt nu helemaal weg te zijn. Straks nog wel een surfbaar rimpeltje met het hoge water.

 110. Donderdag middag (morgen dus) dik 6bft achter het front. Gaat ook niet echt 1 dagje flat zijn hรจ

 111. Prima slechte voorspelling weer

 112. Wow… wat negatief zeg… Ik heet ook Dirk, maar dit ben ik niet hoor. Ik schaam me voor surfers, nee, mensen, met zo’n instelling.
  Mens van deze tijd.. walgelijk

 113. Voortaan lekker zelf uitzoeken dan! Nooit meer op deze site kijken!

 114. @Dirk
  Zoek je toch een lekker alternatief?
  Pfff, wees blij met Tobias. Voorspelt beter dan wie dan ook of is er een betere (surf) voorspeller in toen?

 115. @ moderator knippen die zooi

 116. Ja, eigenlijk wel. Maar ik denk dat hij gewoon geen berichtjes abonnement heeft. En dan mis je inderdaad de puntjes op de i van mijn surf forecasts…

 117. Tobias, morgen nog surfbare kansen bij Domburg? En zo ja, hoe laat ongeveer?

 118. Gewoon je eigen forecast maken dan als je toch alleen maar kan klagen!

 119. Goedeavond

  Ik surf sinds een jaartje voornamelijk in Domburg.
  Morgen vertrek ik voor 2 weken naar hossegor.
  Wil daar een board huren en mss eerst nog een lesje volgen om de golven daar eerst ff te ontdekken. Iemand nog tips voor welke surfschool?

 120. @Tobias
  lol, je weet het mooi zodanig om te zetten dat je er een verkooppraatje voor je surf-sms van weet te maken. En terecht hoor. Kan niet anders dan jaloers zijn dat je van je twee passies je werk hebt kunnen maken waar (bijna) heel surfend nederland baat bij heeft.

 121. Boards huren is geen probleem. Je struikelt er bijna over de surfshops en verhuurders. Op hossegor la centrale zitten er sowieso 2, op la sud ook nog een klein tentje en anders zit er ook nog een aantal verhuurders in hossegor centrum, maar dat is wel een stukje lopen naar het strand.

 122. Neem aan dat er dan in die sms staat dat het een weekje bijna flat is en je alle niet abonees (m.n. Dirk) wilde flashen ๐Ÿ˜€

 123. In het zuiden idd zo goed als flat ja. Gelukkig dit weekend een verandering / wind.

 124. Niet zo gevoelig voor kritiek, die jongen heeft gewoon gelijk. Tobias moet gewoon beter voorspellen. Ik wil namelijk weten of ik van 17:34 tot 17: 47 wel perfecte surf heb.

  En die argumenten: het is natuur, onvoorspelbaar, etc. Maak het dan voorspelbaar! Niets mooier dan een zwembad waar de golven perfect getimed aankomen op het moment wat jij 23 weken geleden in je agenda gezet hebt.

 125. chipiron surfschool

 126. Is het trouwens geen goed idee dat er hier eens gewerkt gaat worden met vaste usernames? Beetje meer forumstijl. Maybe wel dope voor de community. Lets know eachother. 1

 127. Komt er vandaag nog iets of anders morgen?

 128. Schrijf nu een nieuwe update.
  Over en sluiten.