Surfweer zaterdag 1 oktober 2016

Vandaag lopen er bijna de hele dag mooie cleane golfjes uit het noorden bij een zwak tot matige wind uit het zuiden. Tijdelijk kan de wind begin van de middag in het noordwesten wel iets meer ZW sideshore worden en de golven rommelig maken, maar daarna blijft het redelijk windvrij tot eind van de middag. In de avond komt er vanuit het zuidwesten meer wind opzetten en zijn de golven bij afgaand tij al een stuk minder de moeite. Het is wel slim om een wat groter board te pakken vandaag, want de echte swells moeten nog arriveren voor echte shortboard surf. Zondag ligt er een klein laag midden in de kleine Noordzee, maar dat zegt niets over de hevigheid van de wind en de golven die er uit voortvloeien. Zondagochtend is het nog redelijk rustig surfweer met eerst nog vrij lang een aflandige wind en kleine swell uit het noorden. Voor longboarders, fish en (semi)beginners is het zeker slim om niet te laat te gaan zondag-ochtend.

Zondagmiddag gaat het hard waaien, in Zeeland mogelijk windkracht 8 recht op de kust (WNW-NW). Omdat het centrum van het lagedrukgebied midden in de Noordzee ligt, is de wind hoe verder naar het noorden hoe minder hevig. Op de wadden blijft de wind zelfs bijna de hele dag offshore met cleane, steeds hogere wordende golven. Naast de wadden, zijn de noord hollandse stranden (vooral voorbij Castricum) het langs windluw in de voormiddag. In de namiddag gaat het daar ook onshore waaien en is het mooie er wel van af. De hoogte komt dan wel steeds beter en beter goed. Helaas zit er niet echt een spot tussen waar WNW tot NW cleane condities veroorzaakt. Helemaal niet met zoveel wind.

Maandag gaat de wind een heel stuk afnemen en draait van WNW naar NNW tot N of zelfs NNO. Dat is gunstig voor de spots in de kop van Noord-Holland, want daar is wind uit NNO al bijna aflandig. In het zuiden minder clean, maar wel goed hoog. De swell is op maandag nog meer binnen aan het komen dan op zondagmiddag. Alleen het getij valt niet helemaal gunstig met al snel afgaand, in het zuiden als eerst lager water. In het noorden blijven de hoge waterstanden wat langer en wordt het pas in de loop van de ochtend later water. Wat niet eens zo heel ongunstig is voor de spots in het noorden. Wel komt er dan meer stroming die met helemaal laag nog eens extra straf zal zijn dankzij het springtij na nieuwe maan (vandaag nieuwe maan). In de namiddag en avond wordt de stroming weer minder ongunstig, dankzij het snel opkomende tij. Wel kan de wind dan iets minder gunstig NNO zijn en al meer NNW gedraaid met een lichte toename. Die is daarmee wel weer de oorzaak van de blijvend toenemende swell waardoor dinsdag ook nog een hele mooie surfdag gaat zijn. Misschien wel de mooiste van alle voorbije dagen. De wind komt de hele dag uit het land en de swell blijft binnenkomen uit het noorden tot noordoosten. Meestal raakt deze swell de noordelijke kust van N-H wat minder hard, dan de zuidelijke kusten van Zuid-Holland. Zelfs in Zeeland en België is het mogelijk nog hoog genoeg om te kunnen rippen op 1 meter hoge golven op dinsdag.
De mooiste golven in de maanden september en oktober worden beloond met mooie prijzen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je foto’s posten met de hashtags #Northseafun #Quiksilver #6surf #surfweer op Instagram of Facebook. Na dinsdag is het nog niet afgelopen met de swells uit het noorden. Misschien dat het woensdag nog niet iets heel kleins en cleans kan zijn. Donderdag en vrijdag verlopen flat met oostenwind. Mogelijk draait de wind iets meer naar ONO waarbij kleinere swells kunnen onstaan voor de kust van Zeeland en Belgie en de meest noordelijke wadden.
 1. Nieuwe swell onderweg en geeft nu met laagtij al leuke wandjes. Hopelijk blijft de wind er tot vanavond uit voor het hoogwater.

 2. Zou Domburg vanmiddag nog wat geven met opkomend tij (HW=15.00u) en een longboard? Of beter in de namiddag met afgaand? Wind is nu offshore.

 3. Wind viel idd reuze mee. 07:15 – 10:00 WAZ eerste uur was nog een beetje mat, zeg maar veel schapen, maar weinig wol, maar werd wel beter.
  Aardige hoogte, maar miste wel wat push. Toch lekker gechilled, en 2mm short-arm (on sup) was nog steeds prima te doen.

 4. 7.30 9.30 WaZ gewoon een prima alertwaardige sessie.

 5. Klein maar clean idd van zeven tot 9 nog genoeg hoogte. Super chill gelongboard! Wind viel bij nader inzien wel mee

 6. IJmuiden was wel ok 9u tot 11u, maar kleintjes, vanwege afgaand tij vermoed ik.

 7. Wijk was leuker dan verwacht. Clean, heerlijke ritjes

 8. Maasvlakte na de opspuiting erg op de kant met laag, maar toch leuk van 08:30 tot 11…meest heup en een paar hoger. Golf van de dag was een schouder met 3 bottum turns

 9. WAZ was tussen 11U en 14U ook erg mooi en werd alleen maar beter.
  soms wel wat lang wachten tussen de goeie sets.

 10. Whoops! Door alle stoke heb ik niet opgelet en net per ongeluk de verkeerde zwarte All Stars gympen meegenomen uit het hok in WaZ.
  Sorry!! Mail me even dan kunnen we terug ruilen (die van mij zijn kleiner en lelijker dus dat wil je vast): [email protected]

 11. Bloemendaal was wel aardig.
  Had er meer van verwacht.
  Wat mij opvalt van vandaag en gisteren dat de buitenste banken niet echt doorkomen.
  Iemand een idee waarom? Is de waterstand te hoog oid?

 12. @ xekeirA jaaaaaaa van mij ….ow zo blij!!
  Dat zijn die van mij!!!
  Ik ga je nu mailen!!
  🙂

 13. Bijzonder lekker vanmiddag, dank Tobias!

 14. Op Terschelling ook leuke sessie gehad van 15:00-17:00. Eerste half uur was duidelijk het mooist qua lijn. Lekker cleane rollers achterin. Daarna brak het bijna alleen nog op de shorebreak en werd het ook rommeliger. Aan het eind van de sessie zag ik het verder van de kant ook nog wel mooi breken, maar toen had ik armen niet meer om door de branding te komen. Al met al goed vermaakt, al is alcohol bij lunch en daarna surfen geen aanrader. En een longboard zonder wax ook niet…

 15. Beter Wijk je nog even uit…

 16. Bergen aan zee. Om 9.15 onsurfbare klotsbak. Misschien vanavond beter

 17. Niet echt de moeite waard naar mijn mening. Mocht je superstoked zijn en een board met veeeeeeel volume hebben, have fun:p

 18. Weet iemand of Ijmuiden goed kan gaan zijn later vandaag? Uurtje of 14 met opkomend tij?

 19. Bloemendaal dito. Uur of 08:00 – 09:30 eigenlijk niet de moeite. Windlijntjes klotsbak met zo af en toe een verdwaald setje van idd max heuphoog.

 20. Mooie plaatjes op de webcam!

 21. Ik vond Wijk tussen 9:30 en 10:30 nog best aardig, wel heel laag, maar best Clean. Zeker aan het begin.

 22. Holy crap wat een heksenketel!!
  Hopen dat daar morgen nog wat (lijn) van overblijft…

 23. Is het nog de moeite waard om naar IJmuiden te rijden?

 24. Vond de noord best leuk tussen half drie en vier. Weinig lijn maar lekkere hoge bakken. Oer Hollandsche storm surf. Morgen thuis werken dus onder werktijd even een sessie plannen

 25. Ja noord was prima!!
  Om 12 uur draaide de wind en het werd langzaamaan steeds hoger.
  Toppie!:0)

 26. Hey Tobias, allereerst bedankt voor al je informatie telkens!

  “Mogelijk draait de wind iets meer naar ONO waarbij kleinere swells kunnen onstaan voor de kust van Zeeland en Belgie en de meest noordelijke wadden”

  Ik zit met 2 vrienden vanaf vrijdag tot maandag op Texel voor een surf/sup/windsurf/landboard etc.. weekend en de windguru verandert per 4 uur van voorspelling. Die ONO waar jij het over hebt lijkt dat weekend wel te waaien.
  Geeft dat op Texel inderdaad nog wat swell?

  Ik hoor graag je visie op het weerbeeld die dagen!

 27. Plaatjes van opkomend water vanmiddag:

 28. Zaterdag rond 13.00 uur op Ter Heijde.

  https://www.facebook.com/skillshotsbydavevandersar/

 29. Er viel wel iets te surfen dat niet zo rommelig was
  De zuid-stranden van Walcheren :

 30. foutje

 31. Dag allemaal, iemand ervaring met surfen op Tenerife in de kerst? Is het iets voor beginnend intermidiate?

 32. Wat een mooi weekend !zit nog na te genieten🐠

 33. Eyeball zuid; t is niet veel

 34. Zuid was bagger 😉

 35. Iemand al in Zandvoort? Cams zien er goed uit!

 36. @surfenthenerife,
  als je niet heel ervaren bent zou ik playa de las america bij de haven mijden veel eikelige locals maar wel mooie golven ,een stukje noordelijker zijn wel wat mooie rif breaks en bij el medano bij het linker strand kan het zou mooi lopen en verder zijn er bij het noorden van porto de la cruze een aantal spots waarvan ik de naam nu ff niet meer weet ..have fun

 37. Weet iemand of wijk nog wat cleaner gaat worden later op de dag?

 38. Iemand al bij hargen/petten/Callantsoog gekeken? Wind lijkt nog veel noord te hebben.

 39. gaat de wind er uit of gaat die aflandig worden want er staat minstens 12-14 knopen uit noord tot NNO (side shore in’t beste geval)

 40. Wijk 1e parkeerplaats klotsbak, stroming, 3x niks

 41. Aj.. Het lijkt wel dat morgen een beetje in het water valt, misschien in de ochtend?

 42. Wijk Bunker niet veel beter 08:30 – ±10:30.
  Wel groot en krachtig op de buitenste banken, maar met tussen de sets chop van een halve meter was het erg lastig suppen. Paar kunnen pakken, stroming bracht me al snel richting 1e windmolen, waar het (nog) véél rommeliger was.

 43. Ruk surf

 44. Deze ochtend 7-10uur was het matig op Parnassia. Lompe golven maar veel klots, het liep gewoon niet. Geen alert helaas 🙁

 45. IJmuiden einde dag any comments?

 46. Om 12:20 nog steeds flinke wind op Domburg en bijna aanlandig. oosterschelde: 5.4 tot 7.3 m/s uit noord.

 47. Parnassia van 08:30 tot 10:30 was top! Laatste deel lagen we al bij bdaal, daar had de wind er een stuk meer vat op helaas..

 48. Parnassia, zei op 3 October 2016 om 12:13 : Deze ochtend 7-10uur was het matig op Parnassia
  Festivado, zei op 3 October 2016 om 12:41: Parnassia van 08:30 tot 10:30 was top!

 49. Ja das de pest van persoonlijke reports. Vroegah had ik ook de sessiele van m’n leven op golven die ik nu ruk vind

 50. Volgende noord-swell komt er ook wat olie mee. Dat is nog crapper dan wind.

  http://www.nu.nl/buitenland/4330698/bp-legt-productie-bij-booreiland-schotland-stil-olielek.html

 51. Surf viel in de kop van Noord Holland van 10 tot 12 tegen. Genoeg hoogte en kracht maar de wind was niet zo aardig

 52. “Festivado” is waarschijnlijk een klassiek gevalletje ‘beginnende intermediate’

 53. Hoek was 11-12 zeker niet goed, heel choppy. Wel lekker ff in het water natuurlijk. Hopelijk morgenochtend beter!

 54. Ouddorp 14.00

 55. @eye zo ook maar eens een golfje pakken bij ouddorp.

 56. @EddyC, of je kan niet surfen (Nelis, ben jij dat?). Gewoon achterste bank dikke righthanders gek!

 57. Domburg minder clean als verwacht, aanlandige wind met wel wat push

 58. Eyeball MV.? Somebody?

 59. Nog vrij veel wind @ouddorp

 60. Was goed in Zandvoort begin deze middag, Geen surfer gezien achterin?
  Weinig wind, wel lang wachten op de sets, paar late take-offs, paar lange golven. Top!

 61. Vandaag helaas niet de kans gehad een nat pak te halen, is er morgen nog wat over??

 62. lijkt nu wat lijn te komen in WaZ, helaas geen tijd meer voor donker om te gaan. hopelijk zit er morgenmiddag nog wat in.

 63. Ouddorp was wel een beetje een klotsbak, maar achteraan flinke bakken die erg leuk waren om op te surfen. Zeker veel plezier gehad met m’n shortboardje!

 64. Parnassia 2e bank was dikke pret tussen 1500 en 1615.

 65. Gisteren nog in Spanje gesurft en vannacht in een ruk terug gereden om deze avond niet te missen. Het was zalig!

 66. Van 14.00 tot 18.00 erin gelegen. Bij opkomend heerlijke ritjes gemaakt op 2de bank. Rond 18.00 zag het er uit zoals op de foto’s van Tobias op het 1ste bankje.

 67. Iemand ervaring met wind uit O in België ? KMI en mumm voorspellen voor morgen ne meter hoogte, terwijl MSW flat.

  Thx

  Pablo

 68. @pablo
  Check kustweerbericht.be/watersporten

 69. Scheef best lekkere bakken..
  Miks nis mee…

 70. Haha, zo slecht was het toch niet in Spanje? Ach het is toch ook altijd weer lekker na een tripje in het vertrouwde Noordzee water. Heerlijke sessie inderdaad van ongeveer 1530 tot 1830.

 71. Haha, nee dat niet. Maar de golven hier zijn toch altijd wat minder snel close-outs en daarom een stuk makkelijker te surfen. Helemaal omdat je niet 2 minuten hoeft te wachten op een set. Het was echt de ene na de andere vanavond!

 72. Verwacht je morgen hele dag nog (goeie) golven Tobias? Vanavond op Bloemendaal / Zandvoort was het heerlijk 🙂

 73. Voor de windstille dagen in Kiteworld!

  https://m.youtube.com/watch?v=BuRf6r0LuL8

 74. Wijk werd richting het donker steeds cleaner en meer lijn. Soms aardige setjes die doorkwamen. Als daar morgenochtend nog wat van over is, wordt dat een mooie sessie!

 75. Big monday in m’n broekje ……
  Jammer maar wist het al. Never underestimate the power of your own prediction!!!!

 76. Hey,

  Ik wou net een wetsuit bestellen op de xcel website waarvan je de link op deze pagina kunt terugvinden.
  Nu lijkt het erop dat ze niet verschepen naar Europa.

  Klopt dit?
  Is er eventueel een andere manier om het pak te bestellen?

  Thanks. 🙂

 77. https://surfweer.nl/shop/category/neopreen/ binnenkort hier!

 78. Thanks Tobias, spot on! 15-19h waren dikke bakken bij paal 17 met side off bries dikke sessie.

 79. Wijk 1745 tot donker. Heerlijk, schouder hoog nu en dan, clean en soms lekker stijl. Classic. Vandaag nog wat over?

 80. Nou nou, moet wel een wonder gebeuren dat dit de beste dag van de afgelopen Swellperiode is???? Wijkcam laat Smurfsurf zien😳?

  Annasuria geeft het ook al op duh?

  Bijna vrijgenomen tsss..

 81. @Frans Sjudorans Scheef Z was aan wat mij betreft!

 82. 😂😂😂 second reef overhead scheef zeker. Flattyspell.

  Boy – O – Boy enkelsnaps

  Dan maar Quickie pro aan.

 83. Was nog nog ff heel mooi vanmorgen in Zuid Hollandia. Foto ontvangen via vriend (ben zelf niet geweest).

  Nu de Quiksilver pro live kijken, maar volgens mij is het alweer flat / off daar?

 84. Flat was het zeker niet, maar wel off inderdaad.

 85. Ok. Blijft nu de hele dag doorkomen de golven van heuphoog. Het is wel een mix van deining uit noordoost met swell van verder uit pal noord. Dus die raakt de kust het best in het zuidwesten. Ook Zeeland en België bij hoogwater.

 86. Wijk was om 10:00 helemaal niets meer, nog wel wat lijntjes maar te harde offshore.

 87. Best zo vroeg mogelijk was het verhaal deze morgen. Zeker in noorden. Zuiden komt nog een keertje binnen zo dadelijk. Hier eentje van Robin vanmorgen op raad de plaats, scheveningen:

 88. Helaas moesten er ook nog kinderen naar school. 🙂

 89. Zeeland was vanochtend vroeg met het eerste licht nog mooi heuphoog. Daarna stak al snel een gure Side offshore wind op en werden ook de golven minder. Misschien met hoog water weer.

 90. Kan ik dat pak dan eventueel via u bestellen?
  Zou handig zijn, de mijne heeft het even geleden begeven.

 91. Zou kunnen, weet ik niet zeker want zit zelf niet aan de knoppen v/d shop. Best even contact opnemen met ons tel.nr op +31636458326 of via mail of contactformulier op https://surfweer.nl/shop/contact/

 92. Is het wat met hoogwater straks in Ouddorp of the hoge offshore?

 93. Ouddorp is zo goed als flat.

 94. Leuke pushy miniswel op Wijk (aan Zee).
  Is natuurlijk wel afkicken na 3 weken tourtje Noord-Spanje.. (Tobias niet gezien daar 😉
  Tjonge wat een bommen daar. Heel veel nieuwe spots ontdekt, die ik graag met iedereen deel (Secret spots is zooo vorige eeuw).
  En Locos (Suances) is zwaar overrated, n.m.i.
  Mijn tipper is echt Covachos, vlakbij Liencres. Werkt 4 uurtjes rondom laag. Mooie flarende rechtshanders die rondom Castro-eiland binnen rollen en maar door blijven duwen. Het geheim is de rif-bodem. Wel bij geheel laag een beetje oppassen voor wat rotsen vlak onder water in het midden. Voor je het weet ben je aan nieuwe finnen toe..
  Hoog water stek: Zonder twijfel San-Antolin. Blijft op diverse plekken goed lopen.
  Mooiste plek: San-Martin (bij Llanes). Wat een sfeervol strand. En super creatieve lijnen tot halftij (vooral opkomend).
  Flink oren gewassen op Liencres. Door de kunsten van de locals situatie gruwlijk onderschat. Side current neemt je mee in de crash-zone voor de rotsen, voor je er erg in hebt. “Baaah” kon ik niet meer zeggen, alleen maar “bluub”.. en dan heeeeel hard zwemmen.
  Tot zover dit ongevraagde en wellicht ongewenste report. Maar jongens, wat raak je op zo’n trip over-stoked. Vergeef mij.
  Cheerio!

 95. 2u rijden naar Domburg (met niet veel verwachtingen) en met een goed gevoel het water uitkomen. Regelmatig heuphoge golven met toch wat lijn in.

 96. Grappig tobias dat je je eigen berichtjes beantwoord over de surfpakken. Beetje doorzichtig he

 97. Bij Ouddorp nog een beetje goed kunnen spelevaren soms best mooie golfjes kwamen er binnen rond opkomend tij. Maar was niet echt zo hoog en lang wachten op een goede golf. Hieronder nog ff een paar foto’s

 98. Haha Haring, denk je dat echt?

  Maar bedankt voor de tip. Die had ik nog niet eens zelf verzonnen!

 99. Foto’s Ouddorp 18:00u

 100. domburg zeer lekker te longboarden,lange golven die mooi doorliepen

 101. Mooi verhaal man nu weer wachten op wintergolven
  Met hagel en wind en sfeer yihaaaa

 102. Heb een mailtje verzonden.
  Bedankt voor de info.
  Hoop dat het lukt.

 103. Gaaf filmpje van Streets of Chrome trouwens.. Voer jij die tassen in je webshop Tobias?

 104. Hi Tobias,

  denk jij dat longboarden mogelijk op donderdag avond in BE zal zijn ?

  Bedankt!

 105. Toptassen. Heb de Chrome Bravo nu zelf al n paar jaar, aanrader!

 106. Hi!

  Ik vertrek dinsdag voor een mooi roadtripje door Zuid-Afrika. Zijn hier nog mensen die goede tips hebben voor surfspots? Niet te overdreven hoog ;-). En adviseer je eigen board mee te nemen of daar te huren?

  Thanks alvast!!

  Daan

 107. Muizenberg is een leuke spot om wat golfjes te pakken, ook haaialarm is daar goed.

 108. Kitchen windows in Jbay is een mellow A-frame spotje, sfeer is prima en het breekt (meestal) niet al te hol. Als dat niet genoeg is kan je altijd nog naar de ‘point’ gaan, dat ligt in het verlengde van het beruchte supertubes. Zou je ook nog kunnen proberen, maar pas op voor ‘Frank de Tank’.