Surfweer woensdag 8 augustus 2018

Twee keer goed nieuws. Ten eerste heeft de Surfweer Surfshop vandaag definitief zijn krachten gebundeld met die van Natural High in Ouddorp (golfsurf) en op de Brouwersdam (golf- & kite). Via de linkjes op onze site zul je vanaf nu dus op een andere shop belanden. Eentje die de dezelfde voorraad heeft + de extra collectie van Natural High! Het tweede goede nieuws is dat de flatness voorbij is en er golven staan!

Woensdag 8 augustus
De onzekerheid in de modellen maakt dat de verwachting voor vandaag moet worden bijgesteld. Het waaide even meer dan verwacht, maar dat betekent niet dat er meteen ook meer golven zijn. Wat dat betreft kunnen we weer heel langzaam wennen aan het feit dat er weer gesurft kan worden, want dat kan wel vandaag. De hoogte varieert van kniehoog tot iets meer dan een halve meter. Geen shortboard-condities dus.

In het zuiden ben je er het best een beetje op tijd bij, 1e helft middag. De golven moeten daar vooral komen door de wind uit zuidwest, maar die gaat al snel afnemen. Hou wel rekening met het tij, een uur na hoog is wat de stroming betreft al beter dan een uur voor hoogwater.

In Noord-Holland en mogelijk ook een noordelijk stuk van Z-H, komen er later op de dag ook golven door uit een meer west tot noordwestelijke richting. Dat is ook het geval op de wadden. Bij een afnemende wind is het in het noorden dus beter op later op de dag een nat pak te gaan halen in golven van kniehoog of iets hoger (oostelijke wadden). De golfperiode heeft op de boeien inmiddels de kritieke waarde van 5 seconden gehaald, waardoor het in ieder geval overal surfbaar is. Het begin van afgaand tij geeft de meeste kracht in de golven. Op de wadden is dat pas vanavond. In N-H al veel eerder, maar daar blijft bij laagwater ook nog gewoon een golf lopen verder in de branding op de buitenbank.

Donderdag 9 augustus
Een depressie kleiner dan een speldenprik op de weerkaart van Europa bepaalt of we wel of geen goede golven zullen ontstaan. Op dit moment lijken alleen de wadden vol in het swellveld te liggen in de nacht van donderdag naar vrijdag. De overige kustregio’s krijgen donderdag met name het kortdurende windveld met regen te zien. Dat geeft dan wel golven, maar zeer rommelig zowel van boven (onweer) als op zee. Het is daarbij laagwater met in de regel dus nauwelijks goed surfbare golven. Mocht je het willen proberen, dan lijkt de ZW regio eind van de avond iets af te nemen qua wind en regen en is het een plons waard. Opkomend tij komt pas na 22u helaas.

Vrijdag 10 augustus
Het is te hopen dat de weermodellen er naast zitten. De depressie moet niet via Parijs en Luxemburg naar Duitsland uitdiepen om wind en golven op de Noordzee te krijgen. In een rechte lijn van Parijs naar Amsterdam zou ideaal zijn voor goede swell op vrijdag. Dat is dus nog even afwachten. In ieder geval lijken de wadden in de ochtend wel de NW swell te krijgen die heel snel minder wordt. Met hoogwater zijn dan vooral de oostelijke wadden goed en Texel is wel redelijk met 1m en niet al te veel wind meer. Op Vlieland is het even wachten tot de waterstanden weer gaan dalen later in de ochtend. Alleen dan zijn de golven alweer een stuk minder hoog. Voorlopig dus nog even onzekerheid voor alle overige kustregio’s.

Zeker is wel dat het vrijdag behoorlijk gaat waaien uit zuidwesten door het naderen van een veel grotere depressie bij Schotland. Uiteindelijk staan er dan ook gewoon golven van minstens één meter hoog. De mooiste condities zitten dan alleen niet in de ochtend, maar in de avond (meeste wind en gunstig laagwater). Voor de kite-windsurfers die hier meelezen: a.u.b. de afgesproken zonering aanhouden van de surf en vaar-spots op Scheveningen, IJmuiden, Wijk aan Zee, Domburg en alle overige spots waarvoor dit geldt. Voor alle surfers en reaguurders: discussies en verwijten hierover in de surf-reports worden voor 48 uur ‘postponed’ tot een nieuwe update van het surfweerbericht online staat. Die zullen dan dus alleen te lezen zijn in het voorlaatste bericht. Of je kan ook altijd nog terug naar de discussie van de vorige surfdag met zuidwest 6-7, eind juli.

Zaterdag 11 augustus
De wind gaat liggen en er blijven kleine golfjes over in de zuidwest regio’s. Daar dus zo vroeg mogelijk gaan. In het noorden wordt het niet flat, maar juist heel clean met een lichte WNW deining. De golven zijn veel kleiner dan vrijdag-avond, maar met een longboard is het nu veel beter te doen. Op de wadden blijft het langer waaien en is er ook meer swell. De wind draait daar pas eind van de middag gunstig ZZW. Overigens weer grote verschillen tussen de west wadden (Texel) en oost (Ameland/Terschelling) in hoogte. De laatste hebben de beste verwachting. Voor Texel is het verschil met Noord-Holland niet de moeite van een afvaart.

Volgende week
Zondag beweegt een nieuwe depressie vanaf de Oceaan onze kant op en neemt aan de voorzijde eerst nog een gebied met mooi hogedrukweer mee. Dat betekent dus even een dag met minder golven en helemaal flat. De wind trekt door deze weersverandering wel aan later op de dag en is zuid van richting. Te aflandig voor windgolven muv de kust van Texel en een gedeelte van N-H. Op de oostelijke wadden zou nog een 30cm hoog golfje van noordswell kunnen binnenlopen.

De depressie arriveert maandag/dinsdag in de Noordzee en geeft waarschijnlijk eerst nog alleen softe windgolven van 1 meter. Dat surfweer heeft echt even tijd om op te bouwen. Woensdag kans op de NW swell als het laag voldoende west-oost is vertrokken. Alle modellen hebben daarna nog een depressie die via de Atlantische Oceaan hierheen komt. Deze brengt wederom wind op woensdag/donderdag. Daarna is het gissen naar het verdere verloop. In ieder geval is het allemaal lekker wisselvallig te noemen met volop kansen!
 1. Piekperiode is inmiddels 5 sec uit WNW. Deze windgolven gaan recht op de kust van N-H en de wadden af.

  http://wavenet.cefas.co.uk/Map

  Duurt allemaal nog even en is uiteindelijk maar de helft van de hoogte van wat hier wordt gemeten:

 2. Alleen in je koptekst kom ik dikke golven tegen. De rest van de
  Tekst heeft t over rommelig zw en hopen dat de modellen t verkeerd hebben ;)/

 3. Ja klopt helemaal. Dat maakt nog eens duidelijk dat het alle kant op kan. standby!
  Daarnaast, de maand is nog niet voorbij.

 4. Wordt nu al gesurft. Wie het kleine niet…, ..

 5. Hi Tobias,

  Kan je me uitleggen waarom laagwater beter is bij een ZW’er?

  Mijn ervaring leert juist dat er, ook met een ZW’er met hoogwater veel beter golven lopen (iig om te shortboarden). Vorige week zaterdag was dit weer het geval, rond hoog water veel beter dan later op de avond met lager water

 6. Is een uitzondering op de regel. Gek hè

 7. was net al lekker met opkomend, heup soms navelhoog zelfs!

 8. Kijk, dat ziet er alweer beter uit voor de korte termijn:

 9. En de lange termijn ook!

  UKMO +144 uur:

 10. Waar is er binnenkort nog eens een workshop om planken uit te testen? Deze Belg heeft liters nodig. Dikke stoke na Bretagne 🏄‍♀️🏄‍♀️🤙

 11. Epic

 12. Bloemendaal 18 uur was heerlijk. Niet veel golven gepakt, maar wel een paar hele mooie en met dat warme zeewater en t zonnetje was t genieten!

 13. Heeft iemand enig idee of les landes de aankomende weken gaat lopen?
  Mvg

 14. volgens de weerkaarten komt er telkens wel wat swell binnen, niet heel boeiend, op 2 dagen na dan 2M swel met wind… maar prima voor wat leuke golfjes…. en niet al te veel wind… ontspannen surfweer …

 15. Morgen ochtend vrij nemen of later op de dag?

 16. Iemand beter zicht op de voorspelling van morgen in België/domburg?

  Vrij nemen en gaan kijken in de namiddag?

 17. Tobias ligt er al in denk

 18. Wow dit ziet er goed uit!

 19. iemand een lift nodig?

 20. Waar in België zou het het best zijn morgen avond?

 21. Wow, dat ziet er weer behoorlijk sketchy uit!
  Ik hoop niet dat het morgen ook zo bruut word…

 22. haha die dirbee, wat is het toch een malle man!

 23. Lijkt gelukkig te blijven bij stormachtig met windstoten tot max 100 km/u uit NW vanavond laat en begin van de nacht. Maar dat geeft natuurlijk ook voldoende swell ! !

  De bekende “storm in een glas water”, maar ook: “het glas is halfvol” gelden zowel beiden. Dus nog steeds zijn de waarschuwingen van kracht!

  Wat er van over blijft vrijdag, is een golfhoogte van 1,5 tot 2 meter 🙂

 24. Vrijdag namiddag en avond opnieuw kans op heftige verschijnselen met windstoten van 100 km/u, maar dan uit ZW richting.

  Goed om in de gaten te houden als je dan pas het water op gaat!

 25. Tobias, komen er zondag misschien nog wat longboardable left-overs binnen in ZH of is het dan al weer ieniemienie??

 26. Inimini zondag ja, maar prima met 10fter!

 27. Ok!

 28. Is het de moeite waard morgen tussen 12 en 14:00 wijk?? Of is het een rommeltje?

 29. Iemand enige idee hoe wijkie morgen is rond 2/3 met opkomend water? Zelf erg weinig ervaring, sorry voor de domme vraag!

 30. Bij zuidwesters over het algemeen altijd bij afgaand tij of volledig laagwater surfen, dan is de getijdestroom tegengesteld aan de stroming door de wind.

 31. Kent iemand deze kaart al? Zag ze nog niet staan bij de surfweer info

  https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/golfhoogte/

 32. Wind

 33. Iemand een idee of Oostende/Domburg de moeite is of gaat zijn deze middag?

 34. Wijk 06:00-08:00 – hoogte zat erin maar wel piekerig en schuivend. Leuk dat het weer wat meer op en neer ging, maar voor de werkers niets om heel jaloers op te zijn.

 35. Ayyy. Golven genoeg maar ook onweer nu zo vlak voor het vertrek naar de kust… what to do..

 36. Safety first

 37. Een hoop zeehonden!

 38. Surf at the end of the rainbow

 39. O ja, er dreef tijdens mijn sessie een kiteboard richting zee (het was een Burton met o.a. oranje, wit en zwarte ‘schoentjes’ erop). Ik lag toen bij de blokken, was te ver om het ding mee terug te slepen…

 40. Vrinden,
  iemand een idee of het de moeite waard is om een uurtje naar wijk te rijden?

  Thanks!

 41. Volgende week voor beginners nog kansen om te surfen?

 42. Zojuist van achter bureau op de webcam gekeken en ziet er volgens mij wel oke uit, wel meer voor een longboard maar mischien groeit het nog wat. Zou gaan als je kan en beter nu dan later, gaat hard waarien rond 19- 20.

 43. Even off-topic: volgende week staat er een paar dagen Terschelling in de planning (woensdag t/m zondag). Ik ben sowieso niet heel erg goed in het ‘lezen’ van verwachtingen en golfrichtingen, maar op een onbekende spot bak ik er echt niks van.
  Wat zijn uberhaupt de surfspots op Terschelling?
  Waar moet ik zijn met welke wind en golfrichting? En beter opgaand of afgaand tij?

 44. Die wind doet momenteel betere zaken dan wat er over is gebleven van de storm die nooit kwam 🙂

 45. Hoezo is eb beter? Dat is normaal tochniet de norm!?

 46. Plaatjes van vanochtend en vanmiddag: http://www.surfed.nl/sessions/2018/180810/index.htm

 47. Heerlijke lijntjes gepakt bij Wijk totdat de wind er weer in kwam zetten.
  Toen was het wel afgelopen. Hoop dat er morgenvroeg nog wat overblijft 😀

 48. Morgen Domburg hoogtij?

 49. Schevenoord heerlijk nu en lekker rustig ook.tenminste,wel wanneer je een japans golfslagzwembad gewent bent.

 50. Ik ga vanavond naar wijk, iemand nog te water geweest daar de afgelopen uren?

 51. Zou er morgen nog wat surf over zijn?

 52. Blijft er morgen nog wat over van de golfjes in Hoek?
  Of is het dan weer flattness?

 53. Late reactie maar ik vond wijk aan vandaag!

 54. Ebt heel snel weg nu. Was mooi maar zondag ben je 1 dag te laat vrees ik…
  Misschien nog wel wat lijntjes voor de jongste jeugd?

 55. Hier gaan ze los 5 en 6 jaar

 56. Na een week lang nachtdiensten hoop ik dat er morgen nog wat is. Windguru is voorzichtig gezegd hoopvol wat betreft morgen in Scheveningen. Hoop dat er wat komt!

 57. In Noord-Holland Noord nog wel wat leuke lijntjes gepakt met het longboard. Tot het getij te hoog werd, toen was het mooiste er wel af

 58. Was nog prima te doen met lange plank in Zuid Holland! !!

 59. Goedemorgen, weet iemand of er vanavond weer wat beweging in zou komen? T ziet er nu nog erg slapjes uit.
  Thanks!

 60. Ja hoop ook op wat actie in Domburg

 61. Morgen geven verschillende sites weer een beetje beweging in de zee, is er hoop…..?

 62. Zou er woensdag wat te surfen zijn? Feestdag in BE dus tijd om overdag naar BE of domburg te gaan.