Surfweer woensdag 7 december 2016

De zachte lucht is weer in het land. Het levert nog niet meteen classic golven op, want de zuidelijke stroming is niet voldoende krachtig. Later vanmiddag lijkt de wind nog wel even iets toe te nemen waardoor er tegen zonsondergang gesurft kan worden in Zuid- en in Noord-Holland. Breng daarbij wel je surfboard met het meeste volume, want het gaat niet hoger zijn dan een halve meter zonder kracht. Over surfboards gesproken. De inzendingen voor The #artofshaping lopen nog door tot het einde van deze maand. De overzichtspagina waar alles staat uitgelegd en te vinden is, staat nu op surfweer.nl/artofshaping. Blijf dus gewoon insturen, je mag net zo vaak taggen als je wilt. We kiezen de leukste aanmeldingen eind deze maand.

Donderdag 8 december 2016
Er trekt een storing met veel regen over het stuk Noordzee net boven de wadden. Omdat de wind zuidelijk blijft, stellen de golven in eerste instantie nog steeds niet veel voor. Na 12-en neemt de wind toe en wordt voor in noordelijk Noord-Holland meer echt zuidwest van richting. De golven bouwen dan toch aardig op met 1 meter golfhoogte en 5-6 seconden zeegang. Het tij valt gunstig dus wie toevallig in het noorden is, kan zeker zijn/haar wetsuit meenemen. Elders is het niet echt de moeite. In Zuid-Holland niet hoger dan een kwart meter en in in België/Zeeland blijft het flat.

Vrijdag 9 december 2016
De richting van de wind blijft onveranderd met een lichte variatie tussen ZW en ZZW. De uitschieters zijn een stuk minder groot dan op donderdag. Daardoor blijven de golven eigenlijk ook zo goed als afwezig. Enige uitzondering met een halve meter branding en korte golfperiode is de kop van Noord-Holland. Getijden vallen net als woensdag en donderdag gunstig, d.w.z. laagwater in de loop van de middag als de wind wat heeft doorgestaan.

Zaterdag 10 december 2016
Het lagedrukgebied dat woensdag nog ten zuiden van de Azoren lag, is eindelijk wat dichterbij gekomen. Door de zuidelijke oorsprong is er echter wel een kink in de kabel in de vorm van een golvend front dat net boven de Noordzee ligt. Grote kans dat daar de wind helemaal gaat liggen en dat gebied dicht in onze buurt ligt. Het weer is in ieder geval wel anders dan vrijdag met kans op meer wind als we voldoende ten zuiden van het front blijven.

Zondag 11 december 2016
Interessant worden de weerkaarten deze verwachtingstermijn pas op zondag. Het front van zaterdag trekt uiteindelijk naar het zuiden waardoor we in de iets koudere lucht terecht komen. De richting van de wind ruimt naar west tot noordwest en het eerder genoemde laag vanaf de Azoren maakt via IJsland en Schotland zijn reis af richting Noorwegen of Denemarken. Dat levert in de regel goede swell op. Waar en wanneer precies is natuurlijk zo lang van de te voren moeilijk te zeggen. In ieder geval is het op zondag al beter surfen dan op zaterdag. En op maandag zal het nog wel een stukje beter worden.

Aanbevolen wetsuit-diktes
Vandaag: 5mm wetsuit, schoen 4mm, Cap en hand 2mm
Donderdag : 5mm wetsuit, schoen 4mm, Cap 3mm en hand 2mm
Vrijdag: 4mm wetsuit schoenen 3mm, hand 2mm
Zaterdag: 4mm wetsuit, schoen 3mm, handsch 2mm
Zondag: 5mm wetsuit, schoen 4mm, hand 2mm en Cap
 1. Donderdagmiddag golfvorming in het front boven het centraal/zuidelijke deel van de Noordzee. Hopelijk geeft het voldoende extra wind en beetje meer west einde middag. Golven voor Noord-Holland zitten er dan zeker bij!

   
  Linksonder het 967 hPa diepe laag dat ten zuiden van de Azoren afkomstig is. Dit laag trekt in een aantal dagen richting IJsland om vervolgens om de Britse Eilanden heen een stukje de Noordzee in te zakken. Een behoorlijke slinger maakt dit lagedrukgebied. Eenmaal bij Noorwegen wordt de lagedruk direct opgevuld en rust een stille dood.

   

 2. ,

  Na zondag geven ze weer een kouder weertype op wat na mjn zeggen dan geen golven meer oplevert vanwege de wind richting, klopt dit dat het langer koud blijft en dat we t deze week er van moeten nemen?

 3. Ja, na volgend weekend is het op de Noordzee behoorlijk stil en weer wat frisser in de nachten.
  Op de Atlantische Oceaan daarentegen.. gaat helemaal los!

 4. Ochtend:

 5. Ik heb mijn ripcurl tas laten staan op parking wijk Edwin erickson 0655838555
  Iemand gevonden ?

 6. He dat ben op die screenshot Tobias hahaha…
  Stonden ook prima golven om te golfsurfen net voor hoogwater

 7. Cam Wijk en Scheef zijn nogal flat, iemand een eyeball van een non-pier locatie?

 8. Scheef loopt al een leuk longboard golfje!!

 9. Heeft iemand een idee of er morgen iets te surfen valt in Domburg?

 10. Morgen een noordwester , kracht 4 on-shore , short period. niet echt geweldig dus .

 11. Zandvoort is nu veel wind maar redelijk zo te zien.

 12. Er liggen er 2 te genieten op Wijk zo te zien

 13. Wil morgen vanuit Amsterdam gaan surfen, maar heb geen beschikking tot een auto. Weet iemand of het mogelijk is om nog ergens bij Zandvoort of Bloemendaal om te kleden en spullen achter te laten?

  Of nog beter, gaat er morgenmiddag iemand richting de zee vanuit Amsterdam? Neem een 5’11 mee, dus past makkelijk in een normale auto.

 14. Volgens mij ben ik dat op de cam van wijk aan zee! Was top en werd steeds drukker!!!!

 15. Giater was ook leuk bij de pier van velsen noord

 16. Vanmiddag wat plaatjes gekiekt bij Domburg, komen hier te staan(linkje): https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1152130421508071.1073742176.100001333732859&type=1&l=853819c827

 17. Waar ligt velsen noord?

 18. Ten noorden van Velsen

 19. Surfprophets! Hoe ziet het eruit na volgende week? Ik kom naar NL voor een paar weken ivb met feestdagen, vraag me af of het de moeite waard is om surfspullen mee te nemen. Op MSW en zo voort het lijkt alsof het bijna de hele maand december plat blijft.

 20. December 2016 lijkt inderdaad niet zo’n beste maand te worden. Maar tijdens de kerst weet je het nooit. Kans op een witte kerst is iig kleiner dan op een kerst met (goede) golven!

 21. Dank voor wederom een spot-on forecast Tobias! Zandvoort om 2u was inderdaad een klotsbak! X-P

 22. Op Wijk van 15:00 tot 16:30 klotsten de onshore golven en schuimkoppen ook van alle kanten. Niet eens geprobeerd helemaal achterin te komen (zag er ondoenlijk uit, al bleken er in de verte een paar toch in geslaagd). Op de tweede (denk ik) bank beetje aangeklooid met een paar leuke drops, maar toch vooral weer eens aan de peddelconditie en duckdive gewerkt.

 23. En ik duim tegen beter weten in toch voor wat mooie decemberswell want heb laatste twee weken van 2016 eindelijk weer wat meer tijd om het water in te gaan.

 24. Scheveningen noord tussen tien en twaalf was beter dan verwacht. Best redelijk wat lijn er in en lang niet zo rommelig als waar ik de laatste tijd op werd getrakteerd. Denk dat de golven schouder tot head high waren en lekker krachtig. Door de on shore wind waren het wel roller, maar af en toe zat er wel een lekkere stijle drop tussen. Beste surfsessie van december tot nu toe voor mij in ieder geval.

 25. Domburg clean, niet hoog, ga er wel in 🙂

 26. Zandvoort was niet heel fantastisch. Kwam soms wel wat leuks langs, max schouderhoogte. Toch altijd wel weer lekker om in het water te liggen.

 27. Lekker gesurft van 10.30 t/m 12.00 uur. Nhn heuphoog golven + zeehond = fun.

  Tnx Tobias, goede call!

 28. weet toevallig iemand of de boards van JS Industries verkrijgbaar zijn in Nederland ?

 29. Hi!

  Even off-topic. Ik heb in januari een tripje naar Taghazout op de planning staan, en vroeg me af of je daar een beetje knappe boards kan huren. Eigen board meenemen kan, maar met kans op schade in vliegtuig twijfel ik daar wel mee.

  Dus heeft iemand ervaring hiermee? Hebben ze daar dan gewoon fijne shortboards of alleen van de beginners-boards?

  Thanks alvast!

 30. Ik had zondag op Wijk op dezelfde tijd exact dezelfde ervaring als Maarten hierboven

 31. Gister en vandaag eindelijk weer een paar lekkere surfsessies gehad. Gisterochtend een lekkere klotsbaksessie in Bloemendaal en vanmorgen wat cleane golfjes in Wijk aan Zee.

  Nu hopen dat er nog wat golfjes binnen komen rollen de rest van de maand…

 32. @Lars, als beginner is het in Taghazout prima om een board te huren. Het kost vrij weinig en er is meestal wel veel keus. Verwacht alleen geen top kwaliteit. Je kan volgens mij ook bij D-frost huren dat zal wel iets duurder zijn maar waarschijnlijk kwalitatief ook wat beter.

 33. Thanks Erik!

  Ik ben alleen niet echt op zoek naar beginnersboards alleen, maar juist een board waar je wat meer mee kan!

 34. Samen reizen en 2boards in 1 bag. 40eur pp, net zo duur als huren. Verwarmingsbuis isolatie rollen om je rails, mogelijk ook bubblewrap, dan blijft je board wel heel.

 35. Domburg rond 13u

 36. … dat wordt nog wat in Ierland als deze voorspelling uitkomt.

 37. Gelukkig zijn dat de windsnelheden op +-1500 meter hoogte (850 hPa vlak). Ik denk dat ze daar wel wat gewend zijn. Dit levert windstoten van 60-70kn op het strand op.

  Ter vergelijking, de typhoon Haiyan bij de Filipijnen had een record windsnelheid van 170knopen over 1 minuut gemeten!

 38. De Noord produceerde een hoog 50+ lb gemiddelde gisteren, en met een goede reden ook!

 39. Mijn board is stuk gegaan tijdens de terugvlucht uit die regio. Goed inpakken dus als je je eigen board neemt.
  Je kan er veel boards huren, in alle formaten en soorten.
  Vaak zijn die al ter beschikking als je in een loge verblijft ofzo.

 40. http://riverbreak.com/how-to/guides-and-tutorials/how-to-package-and-ship-a-river-surf-board/

 41. Ik snij twee stukken heel stevig karton in de vorm van het surfboard en bevestig ze met tape. Gebruik ook buisisolatie rond de rails (diameter 7cm).Ik steek ook een schuimen hoekstuk op de nose.Je hebt wel een iets grotere boardbag nodig.

 42. Top tip zijn goedkope zwembandjes en of strandballen zachtopgelblazen in je boardbag doen

 43. Ik gebruik ook altijd karton helemaal rond het board en dan helemaal inpakken in een overdaad aan bubblewrap. Al jaren geen problemen meer gehad op vluchten naar brazilië, marokko en bali