Surfweer woensdag 6 december 2017

Vandaag en morgen nog vrij zacht weer met golven die goed te surfen zullen zijn. Daarna mega-swells op vrijdag en zaterdag, waarbij er vanwege de hoogte en de wind bar weinig te surfen valt. Hoewel er zijn kansjes, vooral later in het weekend kan het erg goed worden. De verwachting is wat onzeker, maar stay tuned!

Woensdag 6 december 2017
De golven komen uit een meest westelijke richting met en heel klein tikkie WNW. Hierdoor is de hoogte nog best aardig te noemen, alleen moet het dan wel hoogwater zijn. Dat is het in de vroege ochtend en in Zuid-Holland ook nog in de namiddag. Voor N-H komt het vrij laat, misschien wel te laat. Gunstig vandaag is wel dat de wind van WZW naar ZW draait en het dus iets cleaner zal worden. Deze draaiing komt als eerste in Zeeland, dus daar echt clean met hoogwater vanmiddag. In België waarschijnlijk te klein, hoewel bij opkomend altijd wel een golf te verwachten is met 80 cm west op de boeien.

Donderdag 7 december
De storm bij Schotland heeft een naam. Tenminste, bij de duitse meteodienst, want daar heet hij ‘Walter’. Aan de westzijde waait het windkracht 12 uit het noorden, aan de oostzijde (bij ons dus) windkracht 7 uit zuid tot zuidwest. De swell begint dus pas met opbouwen in België, waardoor het daar donderdag zo goed als flat is. De eerste golven zijn de vinden in Zeeland, maar ook daar niet erg hoog vanwege de korte fetch. Wel heerlijk clean en gunstig met dat springtij van gisteren extra laagwater. Meest gunstig is Zuid-Holland en misschien zelfs wel Noord-Holland op een paar spot omdat de wind zo zuidelijk zit. Probeer wel zoveel mogelijk met laagwater te gaan, want opkomend gaat stromen. Tegen een uur of 16:00 intens veel regen maar ook wegvallen van de wind. Een moment met even kans op een paar lekkere golven (flink hoog) als je wat kunt zien door het regengordijn. Nat worden is sowieso de optie.

Vrijdag 8 december
Toenemende wind uit WNW of NW en te veel swell 3,5m bij 12 seconden. In de ochtend valt de wind in N-H misschien nog even mee, maar in de ZW regio is het meteen al te stevig onshore. De enige kans is dus in de vroege ochtend heel even met hoogwater in N-H. Wellicht zijn er in Belgie eind van de middag ook nog een paar spots die uit te peddelen zijn met opkomend tij. Elders zal het tij niet meer opkomen voor donker, want die tijden verschuiven heel langzaam van zuid naar noord.

Zaterdag 9 december
Zaterdag hetzelfde laken en pak, te veel swell te rechte onshore wind. Wel is de wind wat minder krachtig en mogelijk iets meer echt NW. Dan zijn er opties in Zeeland te vinden met het juist tij. Het getij is echter het probleem dit weekend, want het is precies om 6AM en 6PM hoogwater. En juist dan is het donker buiten. Overigens is de opzet zodanig dat de waterstanden met midtij nog hoger komen dan met een normaal hoogwater. Dus zo’n groot probleem is het getij misschien ook weer niet.

Zondag 10 december
De beste dag van de week. Walter ligt nog boven Noorwegen en heeft nog steeds een gigantische swellmotorblok ten zuiden hangen. Op zaterdag zien we hoogtes van 10-12 meter de Noordzee inkomen tussen Schotland en Noorwegen. Een dag later komt deze swell met een periode van 12 seconden bij ons aan terwijl de wind naar zuid draait op nadering van een volgende storm. Dit is er eentje die nog moet ontstaan voor de kust van Groenland en dan in 24 uur over Engeland heen trekt. In principe geeft dat de nodige onzekerheid, maar de runs zijn de afgelopen dagen zeer consistent. Mogelijk dat het nog een half etmaal opschuift en dat maandag pas echt Big Monday mag heten. Maar in principe alle kaarten op zondag nu!

Anti-Freeze neopreen adviezen
Vandaag : wetsuit 5mm met schoen 5mm + handschoenen 3mm, cap 2mm.
Donderdag : wetsuit 5mm met cap 3mm schoen 5mm, hand 2mm
Vrijdag : 6/5mm met cap 3mm schoen 5mm, hand 4mm
Zaterdag : 6/5 met Cap 3mm, schoentjes 5mm, hand 4 mm
 1. Storm ‘Walter’ ligt donderdag met de warm- en koufronten voor onze deur.

  Bron http://wind.met.fu-berlin.de/wind/main.php?lId=400

 2. Zaterdag tot 10-12m swell langs Noorwegen de Noordzee in.
  Zoveel swell kan onze kust niet aan.. Iig niet met zoveel wind onshore.

 3. Hi! Ik heb een wat algemenere vraag, hopelijk kunnen jullie mij helpen. Ik heb net begonnen met surfen, en wil graag een 2ehands board kopen. Nu heb ik 2 opties, een 6,7Bic en een 7,3mini malibu. Ook al zoek ik me suf online, vind ik het moeilijk in te schatten wat het beste board is om verder te leren surfen op de Noordzee. M’n eigen green waves gaan me oke af, maar verder dan dat kom ik nog niet. Heeft er iemand tips/advies wat de beste optie is? Groeten, Emilie

 4. @Emilie met de 7’3 kom je als beginner in de Noordzee beter af. Het biedt meer stabiliteit en zal makkelijker inpedellen in de zwakkere golven van de Noordzee. Het zal ietsjes minder wendbaar zijn dan de 6’7 maar je zal met dit board sneller vooruitgang maken. Overigens is het verschil tussen een 6’7 en een 7’3 niet heel erg groot.

 5. @Emilie
  sowieso 7’3

 6. Thanks beiden!!!

 7. Inderdaad! Beide boards!

  Interessant naar de break turen om dan vol overtuiging één van de twee uit je kofferbak te trekken is ook een essentieel onderdeel van ‘la chassis’!

 8. Mijn advies zal ook een 7’3″ zijn maar is ook nog afhankelijk van je eigen afmetingen. Als je piepklein en graatmager bent kan dat toch wat ruim zijn. Ben je boomlang en Rubens-shaped dan is mischien dat zelfs aan de kleine kant and zal een 7’9″ mischien een betere optie voor je zijn.
  Op internet zijn vrij veel artikelen te vinden als je googled op “weight for surfboard guide”

  Bijvoorbeeld dit:
  http://www.surfing-waves.com/board/board_size.htm
  https://surfboardsdirect.com.au/pages/choosing-your-board

  Succes!

 9. Je kunt ook een waveski proberen natuurlijk altijd fun

 10. Damnnn, stoked voor wat komen gaat.

 11. Woh wat een monsterdie Walter gaat ook sneeuw dumpen om de hoek! Wordt een surf en snowboard combobwellicht. (Sorry om de Bic 7’3 of langer reacties te onderbreken)

 12. ZOndag wind naar offshore en het kan Zomaar Eens gebeuren…!

 13. Ik ga hier toch nog even op reageren. Als je om je heen kijkt op de meeste dagen op gemiddelde spots in NL zie je vooral longboarders die alle golven pakken en het meeste lol hebben (including me). Mijn advies dus: stop ook een lekkere negenvoeter in je quiver en je lacht iedereen uit die vruchteloos aan het verdrinken is op z’n te kleine shortboard (met uitzondering van die 1% die echt weet wat ze aan het doen zijn).

 14. Ik ben voornemens om over een tijdje een wetsuit aan te schaffen. Wat zou een goede ‘allround’ dikte zijn?

 15. @@emellie:
  Beetje lastig om in te schatten hoeveel plezier mensen hebben.
  Sommige shortboarders pakken misschien een golfje minder,maar vinden het wellicht leuk om een bocht te kunnen maken zonder dat je eerst een aanvraagformulier moet invullen.kwantiteit vervangt niet kwaliteit.
  Ik vind het zelf totaal niet belangrijk hoeveel golven anderen pakken.En duckdiven met een longboard is ook nog zoiets.

 16. Hoe ga jij bepalen hoeveel lol een ander heeft? Alleen al het feit dat je denkt aan dingen als anderen uitlachen omdat je op ander materiaal licht zegt meer over jou dan over de capaciteit van anderen om het naar hun zin te hebben. Just have fun my friend en laat anderen in hun waarde

 17. Allemaal best mensen, no problemo. Het was maar een goedbedoeld advies, wellicht iets te puntig verwoord. 🙂

 18. Jaja ieder kiest zen plank en bepaalt voor zichzelf of hij/zij daar plezier aan beleeft.

  Vergeet vooral niet jongens en meisjes, …
  ….met een kleine Malibu achter de hand, kom je door het hele land!!!!

 19. Iemand tips om te kamperen aan het strand, zeeland/schevening evt zelf autokamperen

 20. @autokamperen

  Je kan het best naar Bloemendaal gaan, de parkeerplaatsen bij Rapa Nui daar zijn wel meer van die gekken die s’winters gaan kamperen in hun auto. Succes 😉

 21. Ik ga zondag toch lekker in mijn witte kerst slee zo’n peurno barral rijden. Kouwe kõppen niet stoppen.

 22. Gaat ie nog lekker voor zondag of is de voorspelling alweer uitgeblazen?

 23. wijk vandaag 11.00 tot 14.00 was best te doen wel veeeeel wind maar het leek steeds hoger te worden met soms hele mooie lijnen en hoogte en ik lag er helemaal alleen in want blijkbaar zitten jullie hier een beetje over bic planken te leuteren ipv te gaan surfen

 24. Er lagen er nog twee in hoor!
  Iets meer naar rechts tussen de windsurfers en echt hoge bakken!

 25. Wijk was mooi. OK, ik heb ook niet gesurft, maar wel met de vlieger alledrie de surfers aangemoedigd 🙂

 26. Wijk was heel Nice! Flink hoog, lange wanden en niet eens heel veel stroming. Helaas geen zeehonden gezien. Wel jammer van het weer. Ik proefde de zee niet eens met zoveel regen…maar hoef ik ook niet meer te douchen 😉

 27. Met uitzondering van Belgie ziet het er nog steeds gunstig uit voor zondag. Voor het front offshore. Er na, in BE als eerst, harde zuid draaiend zuidwest wind.
  Kan nog veranderen allemaal, zelfs 12 uur op voorhand. Maar in principe is dit wat er al 4 dagen staat, dus ik denk niet dat het zo veel gaat wijzigen nog.

 28. Cross our fingers 🙂

 29. Zondag lijkt dus wel mooi te kunnen worden, mooi vooruitzicht!
  Over die mogelijkheden en fun met grote of kleine surfboards: vanuit mijn geringe ervaring met surfen en grote ervaring met windsurf en sup, zou ik n beginnende natte golf liefhebber ook n iets groter board aanraden, omdat je dan iets eenvoudiger de toegankelijke golven pakt. Als je echt hardcore mindset hebt met voorkeur voor snelle turns, dan kun je natuurlijk altijd in die richting verder groeien. Veel fun iedereen en n knipoog aan alle zeehondjes 😉

 30. Man man man, inderdaad als de modellen aanhouden! We goan t sjen!

 31. Is het vloeken in de kerk om hier MSW en windguru aan te halen? Die hebben de verwachtingen voor zondag negatief bijgesteld…

 32. Zondag wordt aan!

 33. Ik moet zondag op Texel zijn. Er is mogelijkheid om mijn spullen mee te nemen.
  Hoe gat het daar dan zijn. Ik weet niets over stroming/omstandigheden en spots daar.

 34. @Aart, wij hebben onze eigen Guru…. 😉

 35. @Mathijs: als je het met 1 wetsuit wil doen, dan kom je met een 5/3 het hele jaar wel door. Voor de koudste temperaturen (rond 5 graden) kan je nog overwegen een neopreen shirt (evt met cap) eronder te dragen. En als het te warm is in de zomermaanden, surf je lekker in je zwembroek en uv-shirt.
  Als het je eerste wetsuit is: niet online bestellen maar definitely in surfshop verschillende wetsuits passen en vergelijken en advies vragen in de shop.

 36. Het laatste uur dat het vandaag licht is kan Vlissingen weer goed werken , de rest van de zuidkust van Walcheren onshore wind (west noord west) ,klotsbak dus .

 37. Iemand Vlissingen gechecked? Spijtig genoeg niet kunnen gaan, maar ben wel benieuwd of het wat werkte vandaag

 38. Ik hoor iedereen over zondag,
  Maar ik kan me er niets bij voorstellen..aflandige golven van 1,6meter bij keiharde zzw wind..om 19:00uur in het donker.
  Kan daar een noordelijke swell doorheen komen?
  Misschien smorgens vroeg iets?
  Ik zet mn geld op maandagmorgen.

 39. Is dat zo? Had me zo verheugd op zondag! Ik ga sowieso naar N-H zondagochtend….

 40. Morgen Domburg ochtend 9 uur of middag 16:00 beter? oftewel opkomend of uitgaand tij?

 41. Niet door te komen vanmiddag

 42. Benieuwd naar morgen…..

 43. #metoo

 44. Zondagmorgend lijkt Domburg top met aflandige wind tot 13u – doch wegens de sneeuw (10cm) ga ik d’er nooit geraken vanuit Antwerpen vrees ik.

 45. Laatste vooruitzichten?

 46. Heb der zin an, maar die 2 meter vind ik wat te veel van het goede. Hoopte meer op zoiets als vorige week, of anderhalf keer dat. Tobias, hoe verwacht jij de hoogte op IJmuiden (iets van luwte daar?)? Alvast bedankt!

 47. Vanwege een plannings-dilemma de volgende vraag: Wat zou de beste tijd zijn om zondag op Wijk aan Zee te gaan? Alvast bedankt!

 48. Ja, op ijmuiden de helft of nog veel minder! Wel ff wachten tot de wind van Zzo naar zuidoost gaat want zzo is bij ijmuiden sideshore…

 49. Thanks!

 50. Goedemorgen heb je een kleine update over vandaag noord Holland zuid Holland hoog laag wind tijd enz alvast bedankt

 51. Domburg was lekker met het eerste licht alleen wel freaking koud met de wind en sneeuw

 52. Petten was echt te gek! Hoog, clean en veel kracht. Kou vond ik nog wel meevallen.

 53. IJmuiden gistermidag was top

 54. Deze was al dagen te zien op de kaarten een kanaalrat komt plots opzetten

 55. En route naar Ameland. Strakke offshore en inkomend tij. Ik ben benieuwd 🙂

  Cheers. [email protected]

 56. Waz helemaal de bom vanmorgen dikke wanden veel kracht

 57. WaZ zeker goed vanochtend. 08:30 erin meteen dik, best wel drukkig. Lekker naar de windmolens. dikke wanden pakken en eigenlijk weinig last (on sup) van de offshore.
  Feestje.. niet koud gehad 🙂

 58. Wauw.. wat groot en clean vanochtend. Heerlijke sessie! Omkleden was minder..

 59. Onze douche thuis is gesloopt in verband met renovatie badkamer, dus ik heb vanmorgen gebruik gemaakt van de kleedruimte bij Hart. Top dat je daar zomaar gebruik van kunt maken en mijn dank is dan ook groot. Anders had ik de mooie golven van vanmorgen moeten missen.

 60. scheveningen was going, wat een ervaring met die sneeuw

 61. @Hazzie: +1

 62. Okay sorry tobias je had weer eens helemaal gelijk..prachtig.
  En beste mensen,zoals frank zappa al waarschuwde:
  ‘Dont eat the jellow snow’

 63. Domburg vanaf 10u30 er in gelegen en het was heel clean maar helaas al heel klein. De terugrit naar Antwerpen was anders wel pittig 🙂

 64. Dank Tobias voor de head’s up. Scheef pier en een beetje zuid daarvan was prachtig, met name witte strand en glassy zee combineerde mooi. Klaar voor volgende week!

 65. Was lekker @domburg.

 66. Hoekipa was koud, wit en lastige offshore wind voor sup. Maar wat n perfecte dikke wanden!

 67. Pfoe, deze dag gaat wel de boeken in! Epische sessie! Cam ziet er ook gaaf uit nu zeg.

 68. Ik heb een longboard (enkel) leash gevonden op de boulevard van Scheveningen ter hoogte van Aloha (voordat het ging sneeuwen….) Naast een fietsbeugel.
  Iemand?

 69. How was your breakfast?
  http://www.surfed.nl/sessions/2017/171210/index.htm

 70. @Ed, Potverdikkie Ed, ik durfde het niet aan vanochtend vanuit Drenthe met die weersvoorspelling. Ik baalde al, maar na het zien van jouw foto’s ben ik niet meer te genieten…..

 71. Zo,nog steeds, dat belooft nog voor morgen!

  Zo was het vandaag vanuit het water:

 72. die longboard leash is de slimmen een aantal gesprekken hierboven!

 73. Die laatste 3 foto’s doen me denken aan the outer banks nadat een orkaan is langsgeweest… heavy!!

 74. Was vandaag mooi bij wijk..1ste parking. Wel veel wind en sneeuw. Heb ook nog mijn handschoenen op het dak laten liggen van de auto dus als iemand die tegenkomt in de sneeuw.

 75. Griep al dagen.p….das war ja ganz super!! 2008 bijna de zelfde condities.

 76. Ameland was fors aan de maat. Een van de grotere dagen (een dikke echte 2 meter) die ik in NL heb gezien. Wel fors wat closeouts maar al met al een avontuur (achter op de 3e!! bank komen was zwaar maar leuk om weer eens echt uitgedaagd te worden). Wel speciaal met die sneeuw en kou.

  Cheers. [email protected]

 77. Leuke zeehond gezien in Scheveningen vandaag. Mijn dag kan niet meer stuk.

 78. Deze nacht is de swell nog duidelijk merkbaar op zee dus er zal zeker surf staan vandaag

 79. @Polle Waveskisurfer
  Beter laat dan nooit, maar thanks voor je advies voor wetsuits!

  Pics zien er heerlijk uit! Jammergenoeg gemist! Ben voor eind april/mei een surftrip aan het plannen naar Nicaragua/Costa Rica. Heeft iemand nog aanraders voor plekken?

 80. Wauw wat een foto’s!! Lekker om mee te genieten… blijft er morgen nog iets van die swell over in het zuiden? Hmmmmm

 81. ik zou naar hossegor gaan echt doen gewoon

 82. Moet nog wel wat lopen op dit moment!

 83. Zal het vanmiddag/morgen nog wat worden?

 84. Hebben meer mensen met een iphone problemen met het niet afspelen van de timboektoe cam?

 85. Bikkels trouwens in hun zwembroek!

 86. Gaan ofnie that’s the question

 87. lekker lekker bezig boys! strak filmpje.

 88. Katwijk ziet er goed uit voor te longboarden
  Nu maar hopen dat big monday morge aankomt

 89. Wijk 8:00-10:00 – Heerlijk longboarden op cleane lijnen van rond de meter. Kunnen d’r weer even tegenaan met deze dagen.

 90. Prachtig filmpje!

 91. Ja!

 92. Top filmpje!!!

 93. gister gemist maar wat ben ik blij met vandaag

 94. Kunnen we deze week nog wat beginnersgolven verwachten in Zeeland?

  Ik snak naar een ontspannende sessie zonder aan moes geslagen te worden op m’n funboard 😉

  Dank!

 95. @ Emilie is ‘slimmen’ autocue voor ‘mijnen’?
  Anders snap ik je post niet. Maar ik ben ook erg dom…

 96. Trying to get in the barrel like 😉

 97. De eerst volgende surf wedstrijd/meeting is die van Zandvoort ? Iemand een update ?

  Cheers !

 98. Ook een kleine short film gemaakt : https://www.youtube.com/watch?v=h0dMR2IiJNY

 99. Wijk van af de pier

  @jordy, ik was een van de bikkels in mijn zwembroek.

  https://www.instagram.com/door_to_paradise/

 100. Morgenmiddag nog wat ?

 101. @Edwin mooi filmpje!

 102. @mark mooie fotos en leuk je gesproken te hebben en ja het was heerlijk surfen gisteren van 11.00 tot 14.30 toen werd de sneeuwstorm te heftig en kon je niet meer zien waar je heen surfte

 103. Bruce Brown is niet meer.
  RIP

 104. Plaatje van Ameland afgelopen zondag. Weinig referentie maar was goed aan de maat! Cheers. [email protected]

 105. Byebye summer