Surfweer woensdag 5 april 2017

Vandaag komen voorzichtig weer de eerste golfjes terug na een periode van absolute flatness. Die duurde ongeveer een week met een aantal dagen van zeer zonnig weer. Toch is de watertemperatuur niet al te ver opgelopen. In de havens staan de meetpunten nu wel boven de 10 graden. Iets verder op zee is het nog maar zo’n 9 graden. 

Woensdag 5 april 2017
De eerste swells komen pas vanavond binnen. Helaas is het tij dan niet gunstig op de meeste spots. Dus zijn de golven nog behoorlijk slap en in het zuiden zelfs onsurfbaar. Hoe later op de avond hoe beter surfbaar het wel wordt in Noord-Holland en Zuid-Holland. Er staat wel een sterke stroming naar het zuiden toe. En het waait voor het gevoel best wel stevig recht uit zee. Dit zijn meer de condities om het met een zeil of vlieger te proberen.

Donderdag 6 april 2017
Het waait minder hard dan woensdag, de richting is meer noord dan pal onshore en de golfperiode gaat naar 8 seconden. Allemaal factoren die elkaar versterken en dit een compleet andere surfdag maken dan woensdag. Er kan nu al bij het eerste volle getij gesurft worden en niet zo’n beetje ook. Met alle boards moet dat lukken, ook in Zeeland en België rond hoogwater. De wind komt natuurlijk nog wel steeds uit zee, dus 100% clean gaat het niet zijn. In Zeeland is het om 10:00 al hoogwater, dus daar is het vooral in de ochtend goed. Richting het noorden is juist ook de middag dat de surfcondities ok zijn, omdat dan de wind nog verder afneemt. Toch is het nog beter om de eindjes van hoogwater meet te pakken met nog een beetje wind dan te wachten tot de complete windstilte in de avond. Niet dat de avond niets meer gaat zijn, de golven blijven tot vrijdag. Alleen er zit gewoon wat minder power en hoogte in.

Vrijdag 7 april 2017
Vrijdag is de wind in de ochtend lichtjes zuidwest en draait al snel pal onshore west. Dat geeft niet de meest cleane golven, maar ze staan er nog wel. Veel groter dan op donderdag is nu het verschil in hoogte tussen noord en zuid Nederland. Dat komt omdat de wind- en swell richting veel meer WNW is in plaats van NNW. De wind stelt niet heel veel voor, maar is eigenlijk toch een spelbreker. Eind van de dag neemt de wind af, alleen zit het getij weer niet mee.

Zaterdag 8 april 2017
Zaterdag komt er een cleane deining binnen van een halve meter. Dat is net niet genoeg om lekker te kunnen shortboarden, maar voor longboarden is het perfect. Helemaal omdat de wind nihil is en variabel van richting. Het beste surfweer is waarschijnlijk in de loop van de ochtend, omdat de swell later op de dag wel weer gaat afnemen. Zondag geven de meeste spots geen golven. In het noorden staat er nog wel een restje swell van de eerdere dagen. Bij weinig tot geen wind uit het zuiden kan er daar perfect gesurft worden met mogelijk 20 graden op de weg naar het strand. Op het strand zelf zal het nog wel wat frisser blijven aanvoelen met het koude zeewater in de buurt.

Verdere vooruitzichten
Maandag gaat het weer waaien. De wind draait steeds meer noordwest en zo zal het waarschijnlijk weer 1 dag duren voordat de surfcondities echt verbeteren. Het is alleen de vraag of de volgende depressie op dinsdag/woensdag niet te snel dichtbij komt, want dan zullen alle golven snel verwaaid zijn. Vooralsnog lijkt dat niet het geval en is dinsdag dus de beste vrije dag van volgende week die alvast valt in te plannen. Hou rekening met het getij. Het is dinsdag rond 16:00 hoogwater, maar het zou kunnen dat het beste moment met het vallen van het eerste hoogwater in de vroege ochtend plaats vindt.

Wetsuit-adviezen:

Vandaag 5mm wetsuit, schoen 5mm, Cap & hand 3mm
Donderdag:  5 mm wetsuit, schoen 4mm, hand 3mm cap 3mm
Vrijdag: 5 mm wetsuit,  schoen 3mm, hand 3mm, cap niet nodig
Zaterdag: 4/3m wetsuit,  schoen 4mm, hand 2mm
Zondag: 3/2mm wetsuit, schoen 3mm, hand 2mm.
 1. Golfhoogtes in het noorden nu tot 8m hoogte. Helaas niet recht de Noordzee. Maar blijft genoeg van over de komende dagen!

 2. Hoe zou het morgenochtend met laagwater zijn? Is dat nog te vroeg? Hoogwater valt namelijk een beetje onhandig voor een werkdag 😛

 3. Kan, maar staat nog redelijk wat wind dan.

 4. ik gok op de mdidag met hoog, hiha stoked

 5. Had hem beter hier kunnen plaatsen en niet in die van 29 maart (@Tobias: excuus voor de spam ;-).

  Voor wie geïnteresseerd is in een actueel overzicht van de boeien in de buurt, hier weer het kaartje.
  http://zoomtolayer.com/surfsupmap/

 6. Guus_c, als ik inzoom op mijn Nougat worden de stipjes steeds maar kleiner, zit je ons op te naaien ofzo? 😉

 7. As Vrijdag tot dinsdag gepland om trip te maken. Keuze tussen Portugal, frankrijk of Ierland. PT meer swell dan Fr, maar Fr heeft weinig nodig. Ligt wel dik windveld off shore kust Fr , dus komt swell er wel door?? IR meer swell, meer wind en erg onzeker. PT ook onzeker met laag vlak voor kust…
  Advies?

 8. @Wouter: hah, nee niet bewust ;-). Ik heb de site (nog) niet echt geoptimaliseerd voor mobiel, maar misschien als je hem in landscape houdt dat het in ieder geval leesbaar blijft!

 9. Ga lekker naar Penische portugal, meerdere spots die uit alle hoeken swell pakken, daarnaat rete goedkoop en als ik alleen al windguru check qua periodezou ik gaan.

 10. oh ja, en 20 graden temperatuur plus water graden

 11. Momenteel 8.30u in Oostende nog niet wat het moet zijn. Kaboutergolfjes… Het water komt op dus misschien iets later beter maar met mn shortboard zal het niet lukken vandaag vrees ik.

 12. 25 area

 13. Fingers crossed dat de swell er beter doorkomt bij hoog water…

 14. Zijn er al surfbare golven op Zandvoort?

 15. Domburg nog wat rommelig..

 16. Wind neemt duidelijk af, cleaner…enjoy

 17. Om 11u Domburg nog steeds rommelig. Ik wacht nog met SUP

 18. Om 12u wordt Domburg beter. Nu nog minder wind

 19. Ik heb zo het gevoel dat ik mijn wetsuit en board voor niets mee heb naar mijn werk, om na mijn werk voor sunset een nat pak te halen….(hier in BE)

 20. Ik zie het al flat…

 21. noordduine domburg ziet er onsurfbaar uit op de cam

 22. gaan er nog mensen na het werk mv2?

 23. Bliep om te surfen.

 24. Grapje. 😂

  Met kleinste board er in

 25. 12u net van het water. T was goed om te testen of je nog een 5/4 nodig had. Om te surfen was je er aan voor de moeite. Te klein maw. Mijn flasbomb 5/4 ripcurl met 3mm handschoentjes en 5mm botjes was te warm… en dan moest er nog niet echt gepaddeld worden. Volgende keer dus 4mm en dunne handschoentjes als het zonnetje er op zit.

 26. Is uiteindelijk goed gekomen! Toffe golven waar idd met alle boards op gesurft kon worden.

 27. Iemand wat meer info over wijk aan zee? Cam ziet er rommelig uit en veel close-out. Gaan of niet gaan?

 28. Surfing-Cult of cool
  gratis expo 25 maart-28mei
  van VR surfing tot shapers aan het werk

 29. @Tobias

  Waar zijn die laatste foto’s genomen?

 30. Waaro dan?

 31. Scheef zuid was best leuk, af en toe een leuke lijn en lange rit.
  Onderweg nog een handschoen gevonden (om half 2), post ff je nummer als je hem terug wilt.

 32. Hoi allemaal,

  Ik had een vraag, want ik ben een beginnende surfer en binnenkort ga ik in mijn eentje met het openbaar vervoer naar Zandvoort. Ik vraag me alleen af waar ik mijn waardevolle spullen moet laten. Hebben jullie nog tips?

  Groet, Jaro

 33. Ik ga ook meestal met het openbaar vervoer en al mijn spullen laat ik achter in mijn boardbag. Die boardbag maak ik dan met een fietslot vast aan iets waar ik zicht op heb en voor de ritssluiting gebruik ik een cijferslotje. Eventuele sleutels van je sloten, kan je in een waterdicht hoesje in je wetsuit steken. 100% veilig is deze manier natuurlijk niet, maar men moet dan toch al wat moeite doen…

 34. dat verteld hij nooit, zo houdt hij de beste spots uncrowded voor zich zelf!

 35. Hij geeft het goede voorbeeld. Dat zouden meer mensen moeten doen.

 36. Ik zou graag nog na het werk een longboard golfje meepikken deze avond ( 18.00h) is het nog de moeite om de afstand naar Domburg af te leggen met laagwater ? Het is zo lang geleden dat ik al tevreden ben met een kniehoge longboard golf

 37. @Anoniem
  Waarschijnlijk door een gebrek aan goede golven maar ik vind het altijd zo jammer dat de Nederlandse surfcommunity zo egoistisch en gierig is

 38. Don Juan,…haha ‘de Nederlandse surfgemeenschap zo egoïstisch en gierig is’. Lekker positief in het leven Don! Zo kom je er wel 🙂

 39. Mvlakte kan niet anders…. Het wachten is op de magische platen van Surfed.

  Update regio noordwijk:
  13;00 – 15:00. Van de setgolven moest je het hebben. Echter laatste halfuurtje was een magische holle shorebreak. Veel fun.

  Lekker gesurft op de 5’7, stoked. Laat de warmere wateren maar arriveren.

 40. Volgens mij heeft Tobias juist precies verteld waar je moet zijn vandaag…zelfs met tijdstip en al erbij!
  Kost je wel een paar centen, maar dat moet je er voor over hebben als je zelf geen onderzoek wil doen.

  Surf ze!

 41. Fakking lekker gesurfd van 11:30-13:30 op Bloemendaal …. laatste uur ging de wind er bijna uit en was het best clean.
  Lange en korte ritten gescoord met mooie schouder tot max headhigh golven.

 42. Kijk dat bedoel ik! Met een beetje positiviteit beleef je vandaag headhigh golven 🙂

 43. Zuid Holland even voor hoog water

 44. IJ-slag 11:00 – 14:00 Toen ik aan kwam leek het teleurstellend en eenmaal in het water was het ook matigjes. Maar het werd alleen maar beter met regelmatige setjes van gemiddeld dikke meter en hoger. Laatste uur vooral erg lekker met afgaand. In een stralend zonnetje ontelbaar veel ritjes gescoord. STOKED !!

 45. nog een poging

 46. Bij een strandtent afgeven, of bij the Spot een kluisje pakken (wel eigen slot meebrengen).

 47. Als je met de trein naar zandvoort gaat kun je je spullen laten liggen bij skyline / first wave surfschool.
  Die gasten zijn niet zo moeilijk.

 48. Surfer onbekend. Na de actie uur of 14

 49. Headhigh???? Als je 150 cm lang bent zker?

 50. Hiha super stoked net zoals @Crazy Horespill. 2-4 foot faces zelf. Was genieten met de zon erbij in Zandje.

  Toob, sms spot-on. Ik zag Crazy Horsepill zelfs in een headhigh barrel.

 51. Voor de leuk gekozen voor een fish vandaag maar shorboard was prima te doen. Heb me vermaakt op wijk!

 52. De magische beelden van Surfed komen vandaag vanuit een saai kantoorpand …. 🙁

 53. Bloemendaal idd headhigh uitschieters! Stoked!!
  En @Jaro, ik begraaf mijn spulle altijd op het strand. 😉

 54. Gelukkig was Robin Bakker wel van de partij:

 55. Maasvlakte (P5) 11:00-13:00 – was voor mij de moeite waard om 320km voor te rijden.

 56. Heb nog pap in de armen… pfff. Kom maar door met wat regelmatigere surfsessies (lees: vaker goede golven).

 57. Is het eigenlijk mogelijk de volgorde van de reacties om te draaien? Nieuwste bovenaan?

 58. PS ik ben op zoek naar waar ik deze Futures fins kan kopen: Roberts Generation Series Surfboard 5 Fin Set.

  Eerste zoek pogingen via het www willen (in NL) niet zo lukken. Heb 1 site in UK gevonden (124 GBP).

  Iemand nog suggesties waar ik deze vinnen kan kopen?

 59. De golven kwamen weer terug met de ondergaande zon in Domburg. Lekkerrr

 60. Had gvd geen tijd vandaag…grrr

 61. @tobias
  Fotos genomen in oostende haven links. Na 13u werd het misschien nog net surfbaar…. ben er niet meer op gegaan. Avond was te klein maar sunsetje was wel ok 😉

 62. Schev was nog leuk met sunset !! Leuke wavecount en eerste dunste 2017 !!

 63. vrijdag-: lijkt me weinig hoogte – ik kan me vergissen.

 64. De tijd van postings staat 1 uur te vroeg. Het is nu 8:47

 65. 8u45 ochtend Oostende links van haven. Niet erg aanlokkelijk maar de lijntjes vormen zich wel al dieper dan gisteren. Moest de wind er uit gaan, kan het misschien wel leuker worden dan gisteren.

 66. Het is nogsteeds longboardable op scheef…voor werkelozen.

 67. Kan iemand mij uitleggen waarom gisteren avond de golven zo goed waren in Domburg? Ik dacht dat domburg nooit surfbaar is met dit soort swel en laagwater

 68. 10.30u geen surfgolven te melden in oostende haven… wel goeie lesgolfjes.

 69. In Zandvoort is het laag, misschien wachten op het getij?

 70. @domme vraag. Ik surf niet zo vaak op Domburg, dus ik ken de spot niet zo goed, maar het heeft misschien iets te maken met het feit dat het gisteren doodtij was. Omdat het water met eb dan niet zo heel laag komt, kan de swell misschien net over de Zeeuwse banken (ondiepte ten zuiden van de eurogeul) heen komen.

 71. Klopt als een bus! Dat is het voordeel van doodtij.
  Kan ook een nadeel zijn, maar dat is alleen het geval bij een zeer harde zuidwest. Dan heb je het liefst zoveel mogelijk laagwater.

  UTC+2 issue aangepast. Systeem stond nog op wintertijd…

  Trouwens best wel aardige golfjes nog in het noorden nu. Zit ook weer een pluk stijging op de A12 boei. Swell is nog niet helemaal op voor dit weekend.

 72. Vanochtend op Wijk.
  Matige W-wind. Best nog leuke A-frames, lange lijnen, wel erg vlak.
  Met een lange deur had het genieten geweest, nu met een kort bordje een geslaagde trainingssessie.. 😉
  En alweer helemaal alleen in de ochtendstond.. Ben ik de laatste uit de dauw-trap generatie?
  SurfZ!

 73. Hoi Tobias,

  Zag in je verhaal een leuke voorspelling voor zaterdag ochtend staan mbt longboarden. Is daar iets van over gebleven of denk je dat die swell na vandaag niet meer zo door gaat komen als eerder voorspeld?
  Of is dat die toespeling uit je laatste reactie naar ‘swell is nog niet helemaal op voor dit weekend’?

  🤙

 74. Yep

 75. Geldt dat ook voor België?

 76. Nee, daar had je echt gisteren al moeten gaan.

 77. scheef zuid lijkt wel te doen als ik naar de cam kijk, iemand nog een goede eyeball toevallig? anders ga ik het erop wagen 🙂

 78. Heel erg bedankt allemaal voor de tips 🙂

 79. Tijd om eruit te gaan en je hengel uit te gooien

 80. @hvh

 81. Thanks for turning the Wave Machine on during my birthday 🙂 @ Witte – Mooi pics van ik en mijn man aan eind van surfsession in HvH <3

 82. hu @elwin? ik lag er van 10.00 tot 12.30 in op wijk pier en tot 11.30 helemaal alleen ? ik lag op de achterstebank waar af en toe een mooi setje binnenkwam zeker rond/na 12.00 werd het steeds mooier

 83. Word wijk vanavond nog wat?

 84. Hoe is de wind morgen?

 85. Is het morgen in Noord-Holland nog de moeite waard?

 86. Ik zie weer wat niewe swell. Staat geen wind, dus iig clean.

 87. Oke mooi dan ga ik maar een poging wagen morgen 👍

 88. Iemand een idee waar het morgen het beste is op texel?

 89. Gaat Domburg ook nog wat worden vandaag? Ziet er nu wel heel flat uit..

 90. Gaat het iets worden deze ochtend in bloemendaal??

 91. Iemand een idee of t ergens in zeeland nog wat gaat worden vandaag? 😇

 92. Hoi,
  Vraagje weet iemand waarom je de timboektoe cam en scheveningen live cam niet kan bekijken op je android telefoon?
  Bestaat er misschien een foefje voor?
  Alvast bedankt voor de reactie!

 93. -www.scheveningenlive.nl/tim.jpg

 94. Iemand tips voor een leuke locatie dicht bij strand in capbreton?

  Bvd!

 95. Deze Sjoef?…Leuk

 96. Vandaag Bloemendaal knie tot heuphoge lijnen van 12 tot half 2 maar daarna werd het al snel minder. Wel een top sessie!

 97. @ Sjoef: Dolphin browser downloaden in de play store en dan instellingen op desktop zetten geloof ik.

 98. Nice small waves @dijk Domburg

 99. Maasvlakte was beter dan verwacht. Niet hoog. Wel clean. Op het parkeerterrein trouwens opvallend veel rupsen gezien. Wees gewaarschuwd!

 100. Katwijk was heerlijk einde ochtend tot 13 uu mooie surf: zonnetje, cleane golven, niet te hoog, perfect voor een beginner als ik. Watertemperatuur was prima te doen! 🏄🏻‍♀️

 101. Volgens mij sta ik op de foto Cornelia, leuk.
  MV 2 voor mij de beste sessie van dit jaar tot nu toe 🙂
  Was echt genieten.

 102. Vanochtend was niet echt super bij Wijk. Werd in de middag steeds beter. Toen was ik er helaas alweer uit. Wat plaatjes ter illustratie. Was erg druk in de middag.

 103. Kan iemand die instellingen van de webcam van WaZ aanpassen en het beeld langer op de pier laten staan!?

 104. @ cap Breton

 105. Leuke plek, bovenop duin n leuke pizza tent en lekker lokaal bier👍 Super surf
  Bakkertje smorgens

 106. Beetje gespeeld bij Wijk ±12:00 – 14:00
  Bunker gekozen. Niet veel soeps en het leek beter, maar ook véél drukker, bij de pier.
  Laatste half uurtje was het beste met redelijke heuphoge shore-break. Wel een héérlijk zonnetje!!!

 107. Vandaag me wetsuit vergeten op Wijk aan zee #niethandig! Gaat om een 5.5/4.5 O’neill Mutant met een vaste cap. Binnenkant is donker blauw en buitenkant blauw/groen/zwart. Is een team pak met grote witte o’neill opdrukken op been en arm. Als iemand hem mee heeft genomen vanuit Wijk aan zee hoor ik het graag om hem op te halen 🙂

  +31 6 41260978

 108. Van 12.30 tot 13 uur een paar plaatjes geschoten:

  http://www.surfed.nl/sessions/2017/170408/

 109. Ik wil deze zomervakantie naar Zuid-Frankrijk om te surfen. Ik ben op zoek naar een goedkope camping (ben een arme student) op loop afstand van het strand. Ik zat ergens te denken bij Lacanau of iets zuidelijker. Heeft één van jullie ervaringen / voorkeuren?
  Ik hoor het graag van jullie 😀

 110. Maar nog belangrijker dan goede golven…. Hebben we vandaag al zonder handschoenen of cap kunnen surfen. Is er ook al iemand die zonder schoenen surft? En zijn er ook mensen die de hele winter wel in hun 4/3 kunnen surfen? Of die nu al in een lekke 3/2 hebben gesurfd? Een hoop vragen. Maar ik mis deze discussie een beetje.

 111. Vandaag tussen 17.00 – 19.30 op wijk aan zee met een 5/3 zonder cap, 6 mm schoenen !heerlijk! gesurft. Voeten waren ovens, lichaam was net mooi op temperatuur, handen waren fris/koud maar was net uit te houden. Zonder zonnetje erbij zal het net iets minder zijn

 112. Op de SUP vond ik het erg warm zelfs zonder cap en handschoenen…aantal keer in gesprongen om af te koelen

 113. 5/4 suit, 6 mm boots, handschoenen 3 mm, geen cap.

  Goed te doen met zonnetje, maar bij vaak duckdiven nog wel erruuugg koud aan de hersenpan.

 114. @lekkerbelangrijk. Hele winter door met 5/3 wetsuit, gloves 3mm, boots 5mm. Koudste dag was de luchttemperatuur 2 graden. Toen was het op het randje wat betreft wat betreft boots en gloves. Wetsuit toen nog steeds warm genoeg. Een cap heb ik nog niet. Ik draag wel een helm voor het waveskien, dat houdt ook nog warm. Maar dat zou ik voor het surfen niet dragen 😉

 115. Dombi tomorrow?

 116. Gisteren ripcurl handschoentjes laten liggen in de omkleedruimte bij Ozlines in Wijk. Te herkennen aan wat geknutsel met neo presentatie patches aan de binnenkant.
  Eeuwige dank voor de vinder!

 117. In lacanau zelf zijn de campings iets duurder en bovendien snel volzet. Ik heb de eerste keer dat ik er was een vrije campingplaats gevonden in Carcans-plage, 10km ten N van Lacanau (niet duur, aan het strand).
  De tweede keer was ik in camping LeTedey in Lacanau, een hele rustige en mooie camping maar niet aan het strand gelegen.
  Ik vond ook de omgeving van Montalivet heel goed, niet zo crowded en hele goede golven. (Le Gurp)

 118. Waar scoren we de komende 3 dagen de beste golven voor longboard in Zuid-Nederland? Thanks voor alle tips.

 119. @ surfmeneer: truc vert

 120. @surfmeneer @joris

  Afgelopen 4 jaar in truc vert doorgebracht. Niet heel goedkoop, wel fijn sfeertje, veel studenten en jongeren. Strand op loopafstand, Nederlandstalige receptie, veel Duitsers. Weinig crowds, banken verschillen erg per jaar.

  Afgelopen 2 jaar was Pin Sec een betere keuze, wel veel meer crowds en surfcamps. Ook iets goedkoper.

 121. Heeft al iemand een voorspelling voor einde deze week ?

 122. #vince,

  voorspelling webcam.nl 😉

 123. morgen rippen

 124. Dus wat wordt het? Het ziet er hoopvol uit.

  @lacanau hotel goedkoper dan camping voor 2 personen bv F1 of Etappe

 125. Was weer een feestje bij Egmond van 18:00 tot 20:00. Wel een solo party maar hé,
  Swell achterin was surfbaar tot 4 ft. Geen stroming achterin dus ik hoefde niet vanaf Scheveningen weer terug te lopen voor een keer. Ook wel eens chill, net als de wind die erg mee viel. Hopelijk de rest van de week mer van dit soort dagen of beter👍🏻🏄🏼

 126. Wijk was prima begin avond! Dat beloofd wat voor morgen!

 127. @alain Ik was Bergen aan Zee vanaf 19:30. Bij mij was er wel veel stroming en redelijk onrustig. Golven wel lekker hoog. Afgelopen week is het zeewatertemperatuur fors gestegen. Ik kreeg het op een gegeven moment behoorlijk warm. Gister trouwens in m’n zwembroek ff een duik genomen.

 128. Bonjorno………..06:30 met veel stokeness met mijn surfbuddies naar het strand: spot: Noordwijk. De enige barrel die vanochtend gescoord was, de warme douche op 38 graden. Geen eyeball waardig ……….. Nog een tip een van de dag. Neem je lange tank mee om te gaan rippen. Korte plank mag zich nog een keertje omdraaien.

  Zonder gekkigheid, geen surf s’ochtends vroeg, max 30cm swell en nog erg veel onshore wind. Wie weet brengt de middag hopelijk een stuk meer. Let’s hope.