Surfweer woensdag 3 oktober 2018

Een heerlijke dag met hoge golven en weinig wind. De hoogte blijft goed doorkomen, dankzij de deining van de storm die er gisteren op de Noordelijke Noordzee stond. Het is daardoor wel al weer fris in het water, dus die nieuwe Srface pakken (Nederlandse start-up) komen op het juiste moment! Schoentjes kunnen, maar hoeven niet per se.

Het zal de laatste storm zijn voor een aantal weken. Niet dat het de hele tijd flat zal zijn, want er komt soms ook wat swell van verder weg, uit de Noorse Zeeën. Vooral dit weekend nog kansen. Daarna even flat en is het wachten op een beetje swell uit het verre noorden. Dan zijn steeds alleen de wadden en de meer noordelijke spots de aangewezen plek om een leuk golfje te scoren. Het zuiden pakt dan helemaal niets en blijven flat tot het hogedrukgebied boven Europa in kracht afneemt. Dat kan nog wel eens gaan duren tot de derde of vierde week van oktober. Maar zo ver is het niet!

Woensdag 3 oktober
Helemaal clean is die dikke swell nog niet, maar in de namiddag wordt het wel steeds cleaner. Vooral in België erg clean, omdat de wind naar WZW gaat en afneemt naar windkracht 2. Dat geeft met het inkomende getijde richting hoogwater epic lijntjes om te longobarden, fishen en te shortboarden. In Zeeland komt het tij een half uurtje later en richting Zuid-Holland nog later. Dat is dan wel weer nadeling, hoewel de swell zo dik is, dat het ook gewoon gaat breken met laagwater. Op alle spots in Zuid-Holland en hier en daar ook in Noord-Holland. Het getij komt echter niet meer in de vloedfase op de meeste noordelijke spots. Wel gaat de stroming wat liggen en de wind wat afnemen. Naar zuidwest draaien doet het in noordwest Nederland alleen niet. Daar blijft het nog behoorlijk aan de wilde kant, maar wel lekker knallen natuurlijk met de hoogste golven van Nederland.

Tussendoor even wat meer over SRFACE. Een nieuw surfmerk dat is opgericht door vijf Nederlandse surfers die samen meer dan 30 jaar ervaring hebben binnen de surf-industrie. Het is een wetsuit met een no-nonsense design en alle features van high-end materialen die functioneel bijdragen aan de performance. Met de Fit Finder is het kiezen van de juiste maat en dikte een makkie. De wetsuits zijn enkel online via www.srface.com te koop. Mocht het toch niet passen, je kan het wetsuit 30 dagen uitproberen. Verzenden en retourneren is gratis en de klantenservice is 7 dagen per week bereikbaar!

Donderdag 4 oktober
De swell is in de ochtend nog krachtig genoeg en af en toe 1 meter hoog. Het tij is gunstig, alleen de wind is niet helemaal overtuigend offshore. De eerste uurtjes nog wel, zeker in Zuid-Holland. Ook in Belgie en Zeeland, alleen daar zal het de helft minder hoog zijn. Wel mooi longboarden. Rond 10u schuift de kern van de depressie bij IJsland te veel naar het zuidoosten van het eiland en weet toch iets van een zuidwest wind chop op de Noordzee te brengen. Niet helemaal clean meer, zeker niet in het noorden en in Noord-Holland. Desondanks is het toch de moeite om er in de ochtend in te duiken. In de middag weer even wat minder wind, echter met laagwater en afnemende swell is het een heel stuk kleiner met overal nog maar iets van een halve meter. Alleen de wadden blijven wel 1m hoog en vrij clean in de middag, dankzij de noordwestelijke swellfetch.

Vrijdag 5 oktober
Vrijdag even een wat mindere surfdag. Uiteraard staat er nog wel iets van swell uit het verre noorden met een halve meter hoogte en 10-11 seconde periode in het centrum van de Noordzee. Hoeveel daar bij ons van overblijft is altijd maar afwachten. Wel is de wind gunstiger dan op donderdag, dankzij een meer zuid-zuidoostelijke windrichting in de ochtend. Dat is sowieso het moment om te gaan, want in de middag zal er echt te weinig swell zijn met eb. Ook zaterdag is er te weinig swell. Waarschijnlijk hele dag flat met aan het einde van de middag iets meer beweging in de zee. Het tij is dan laag, dus geen dolle pret. Mogelijk al wel een beetje te surfen in N-H en Z-H. In het zuiden waarschijnlijk nog niet, terwijl de fetch daar wel het meest gunstig is (NNO)

Zondag 7 oktober
Zondag is de dag van het weekend om naar uit te kijken. De swell van ver komt dan geleidelijk binnen, hoewel de piek hiervan pas in de nacht naar maandag valt. Maar toch kan de combinatie van de eerste sets samen met de wind uit NNO al een stevige branding geven in Zeeland, Z-H & België. Het tij is daar ook gunstig met de harde wind in de ochtend. Meer naar het noorden waait het minder en is het een heel stuk cleaner / beter te doen. In de namiddag en avond nog minder wind en met laagwater zijn er dan nog prima golven. Mocht je nog een dag vrij zijn, dan kun je ook wachten tot maandag met meer periode-swell en opnieuw hoogwater in de loop van de ochtend. Ook de wind zal dan weg zijn. Daardoor gaat de rest van de week wel vrij vlak verlopen. Het moment om dit land te verlaten en een of twee weken lang de atlantische swells op te zoeken in bijvoorbeeld het zuiden van Frankrijk. Aan het eind van de week komen daar ook de swells van ex Hurricane “Leslie” aan. De restanten hiervan gaan in een depressie via IJsland richting Noorwegen. Dus daarna (einde weekend 14 oktober) is er pas kans op dat hele kleine beetje verre noordswell in de Noordzee. Ja, het wordt echt even afzien met weinig golven. Het fijne nazomerweer is misschien een schrale troost.
 1. Aanstaande vrijdag trekt er nog een depressie richting Noorwegen waarvan de swell op zondag zou moeten arriveren. Die swell kan ook samengaan met de lokale noordoosten windgolven die zondag ook verwacht worden.

 2. Best aardige bakken net op scheef!dikke pret!

 3. Klinkt interessant, en relatief goedkoop in verhouding met andere merken.
  heeft iemand al ervaring met deze wetsuits?

 4. Zijn er nog oogballen voor IJmuiden? Benieuwd hoe het daar nu en straks is.

 5. Twijfel… Gaan of niet..??

  Zijn er mensen die vanavond ook gaan?
  Of mensen die de gok niet aandurven?

 6. Gaan

 7. Ik heb er een aangeschaft een 4mm en bevalt me goed. Ik wacht op koudere dagen om hem eens echt te testen :-).

 8. Waarom hebben ze geen winter wetsuits? Als NL surfer heb je toch minimaal 2 pakken…?

 9. @@SRface pakken
  5mm vind ik toch al aardiig winter pak. Surf nu ook de hele winter in een 5/4. Alleen op de echte koude dagen (temp ver onder 0, met snijdende wind) blijf ik op de kant, maar verder voldoet dat prima.

 10. Ja, maar ze hebben geen wetsuits met een cap? 5/4 is ook mijn winter wetsuit overigens. Voor alle temperaturen. Of gebruik jij een losse cap?
  Greetz WouterO

 11. dikker (6 mm) met cap komt er aan, maar wanneer weet ik niet.

 12. Hoe is België nu?
  Zuid en Noord Holland nog te veel van het goede. Vannochtend was eigenlijk beter te doen.

 13. ik heb een losse cap. Vind ik wel zo fijn want ik surf nu al in mijn winterpak maar heb voorlopig nog geen cap nodig. Ik moet wel een nieuwe cap nodig trouwens want die ik nu heb ik de nek veel te kort waardoor mijn nek soms bloot ligt. Niet fijn op die extra koude momenten.

 14. Vanmorgen in Scheveningen was zeker goed te doen. Wel hard peddelen om achterin te komen, maar daar flinke golven en af en toe lekker lange ritten. Maar over het algemeen wat aan de rommelige kant.
  De herfst is in het land (en helaas gaat hij de komende weken op vakantie naar zuid frankrijk)

 15. Hey Hazzie, wat voor board surfte jij vanochtend? Ik een schevenings rood scharlaken (oranje) weet jij wie er foto’s maakte?

 16. Woensdag: Domburg was Shitburg tussen 11:50 en 15:25
  Swell golven met close out – Cross wind golven met halve hoogte van de Swell golven – en nog wat chop erbij.
  Lastig om een golf te pakken en uitkijken dat je niet in de close out donderde.
  (wel met nieuwe SUP 7’6 maar surfers heb ik ook niet veel zien doen)

 17. Maandagochtend hopelijk weer eens!!

 18. Benieuwd of Domburg / Belgie deze avond goed was !

 19. Wat draag je dan in de winter voor pak?

  Ik heb 4 of 5 pakken voor het hele jaar.

  Dikste is een 6/5/4 Matuse. Die probeer ik voor februari te bewaren

 20. Ben er iets na 6 ingegaan en toen was het al goed surfbaar en heerlijk clean. Jammer dat het zo snel donker was. Vanmorgen was trouwens ook goed, nog rommelig, maar ook niet te.

 21. eind middag was HvH erg lekker, brak hoog en hol. Lag er in m’n eentje in op de achterste bank, dus genoeg golven om uit te kiezen.

 22. Ik vond Hoek toch beter dan verwacht hoor van 16:30 – 19
  Wel een flinke peddel naar de bank waar het hoog brak (had soms het gevoel dat ik op moest letten voor containerschepen….), maar dan had je wel heerlijke dikke schuivers.
  Wind was nog vrij sideshore.
  Soms even iets cleaner maar over het algemeen wel wat chop.
  Toch wat heerlijke ritten gemaakt op mooie bakken!
  En sowieso weer een goeie workout. 🙂

 23. @Wouter, volgens mij lag je naast me. Ik surfte een 5’8 Firewire spitfire. Net nieuw board en moet er nog aardig aan wennen. Stuk onstabieler dan mijn vorige board (6’2 The One van Webber)
  Jij had een paar lekkere golven te pakken. Heb je dat board trouwens zelf gebouwd?

  @@hazzie
  ik draag in de winter een 5/4 van cskins maar dat pak ik behoorlijk verragt na twee seizoenen. Tijd voor een nieuwe dus. In de zomer (en afgelopen weekend met het lekkere weer ook) draag ik een 3/2 van oneil.

 24. @wouter
  ik weet niet wie er foto’s aan het maken was. Je bedoelt die gast op het havenhoofd neem ik aan. Had het idee dat hij zich vooral op de surfers helemaal achterin direct naast het havenhoofd richtte.

 25. Belgie had cleane lijnen, jammer dat het te donker werd !

 26. Iemand foto’s van vandaag?

 27. @hazzle Srface ziet er mooi uit hoor! 2 vrienden van me hebben ook pak. Ik ga er eind v/d maand ook eentje bestellen. Vind het vooral cool dat je wetsuit shampoo en een wetsuit bag bij je order krijgt.

 28. @RR goed om te horen en bedankt voor de info. Ik ga er ook binnenkort eentje bestellen.

 29. Iemand idee hoe oostende er nu uitziet? Boeien geven minder dan halve meter uit..

  Thx

 30. Iemand eyeball z’voort b’daal? Is het de meter in de forecast?

 31. Eyeball: perfectie

 32. De Zuid is SLECHT

 33. Het lijkt alsof de water temperatuur 5 graden gedaald is. Gisteren toch behoorlijk koud bij Wijk aan Zee.

 34. Gisteravond ‘@slag-van-IJmuiden’ best leuke ritjes gehad op de achterste banken (op longboard).

 35. Lopen er wat bruikbare golven op Domburg vanmiddag – en mindert de wind ?

 36. WAZ dawn patrol minder geslaagd. Wind ca.4, ZW, dus best gunstig. Hoogte voldoende, zeker achterin, maar de ribbels bleven ribbels en wilden maar niet opsteilen.. Kwam niet vaak weg met een toch aardig volimuneuze vis.
  Wel lekker getraind 😉
  SurfZ!

 37. Lucky you. Dinsdag was IJmuiden niets, tsjokvol kiters

 38. Afgelopen weekend heb ik voor het eerst surfschoenen aangeschaft.
  Vrijwel gelijk nadat ik in het water ben gegaan liepen deze schoenen vol met water (Koud water)
  Aangezien ik nog niet zolang surf en nog nooit met schoenen ben gaan surfen weet ik niet of dit de bedoeling is.

  Mijn vraag is: Is dit normaal voor surfschoenen?

 39. @schoenen
  Hahah ja; en vervolgens heb je heerlijk warm water in je schoen. Top shit

 40. Noordwijk was wel leuk vanmorgen, af en toe een golfje van een metertje. Ik had iig super veel lol met Snellie.

 41. @Schoenen: het is wel de bedoeling dat je de uiteinden van je wetsuit over de (hand)schoenen doet, en dus niet je (hand)schoenen over het wetsuit. Kan dat het geweest zijn?

  @@singlefin: ik ga niet meer naar Wijk of IJmuiden wanneer er goede kite-condities zijn, dan pak ik een andere spot. Is me dit jaar echt te druk geworden met zeiltjes op die dagen; wellicht midden in de winter weer als er wat meer zeiltjes afhaken.

 42. @ Singlefin:orange Dank voor je antwoord, had inderdaad de schoenen in dit geval over mijn wetsuit.

  De volgende keer probeer ik het op de juiste manier.

 43. @singlefin:orange ja dat was leuk gisteren, onstuimige golvenvorming, maar zeker met de nodige energie!

 44. Ooster oostende 03/10

 45. Nog eentje

 46. Heerlijke longboard lijntjes in Domburg vanochtend

 47. En mocht je tzt een oude leash hebben, niet weg gooien maar het klittenband deel om je andere voet doen. Blijft het beter zitten en komt er nog minder water in..

 48. Wijk AAN zee!

 49. @schoenen: Ik weet wel een manier om schoentjes lekker warm te krijgen, maar dan zijn ze toch ook nat van binnen..
  @Nele: recordpoging voor het Guinness book?
  @Singlefin: Ja, de kiters begint spannend te worden. Steeds vaker worden de traditionele ‘teritorium grenzen’ in WAZ geschonden. Denk ook regelmatig in 2-en gesneden te gaan worden. Een dialoog tussen de disciplines is lasting, want we zijn allemaal ongeorganiseerde individualisten. En de gemeente betrekken is vragen om moeilijkheden, dan wordt het water straks exclusief gebied met quota regelingen.. Moeilijk.
  SurfZ allen! (ook kiters ;-))

 50. Vreemd, ik lees niks over de 2,5/3 meter bakken uit de voorspellingen van afgelopen dagen… IJmuiderslag was idd best leuk gisteren einde dag/avond, er liepen met laag leuke, maar rommelige speelgolfjes en met opkomend begon het achter ook te lopen, maar meer dan een paar dikke sets heb ik niet gezien. Misschien ook te maken met de onshore 4bft die er stond?

 51. Was idd 3x niks gister vond ik. Rommelige klotsbak.

 52. Hoek ging achterin toch echt wel richting de 2 meter sets gister (Tenzij iemand die er ook was dat weerspreekt).
  En ik denk dat wanneer het tij beter was geweest (hoger) dat daar nog wel een schepje bovenop was gekomen.

 53. Scheef gisteren ook zeker wel 2,5 meter achterin. Alleen liep het dichter bij de kant wel een stuk beter (als in steilere wandjes en langere ritten) Maar voor je adrenaline-shot-drop moest je achterin zijn.

 54. Gisteren avond laat op scheef noord was best te doen toen de wind eruit gong. Hoge bakken. Wel lang wachten op de goeie (lees krachtige golf), en veel peddelen. Wel zeker de moeite waard.

 55. Wow waar heb jij uitgehangen?

  Zat me van de week nog te bedenken dat ik altijd op jouw fotos afga mbt. Donburg maar hier al in geen tijden fotos van je heb gezien..

 56. 2.5m!! Das meer dan 8 foot man. Geloof je het zelf!!

 57. 8 foot das 250cm man!! Ik denk dat dat best wel kan…

 58. Headhigh wel aangetikt af en toe, dus 1,5 feet Hawaiian ofzo

 59. Kijk nu naar je rechtervoet!     Neem die maat 1,5 x en je hebt de hoogte van een niet te surfen golf. Belachelijke maatvoering daar op Hawaii.

  Hier een redelijk goed overzicht van de hoogtes in ft: http://www.surfline.com/surf-science/wave-heights—forecaster-blog_22495/

  Als je die er op legt waren de achterste banken woensdag-avond 4 a 5 foot hoog.

 60. De boeimetingen vlak voor de kust geven ook vaak een (objectief, want gemeten) beeld van de hoogte.
  Liep woensdag ruim 2m richting de zuidelijke stranden.
  En dat klopt dus ook met wat ik in het water zag.
  Kijk gewoon naar andere surfers die een golf pakken. Die link van Tobias is een mooie referentie.
  Was woensdag, waar ik lag, gewoon echt headhigh+.
  Sets van een meter of 2 dus.
  Die hele “hawaiian-size” heb ik nooit zo goed begrepen.
  Voelt een beetje als stoerdoenerij om alles maar een paar voet te noemen….

 61. Dat is wel ongeveer een verdieping hoog…

 62. 2.5 is hoog, weet niet of dat gister zo was…maar het is niet ongewoon in NL. Vaak wel met flink wat wind dan.

  Zie foto, zo’n mast is 4 m, dus deze golf zit redelijk in de buurt van 2.5m

 63. Het idee is toch dat je de golf meet aan de ‘achterkant’ van de golf?

 64. @ Elchupcabra

  Haha, heel druk met werken afgelopen zomer (horeca) + in de winter 4 maandjes overwinteren in warmere landen..

  En soms vergeet ik ook gewoon om hier te posten.. hier https://www.instagram.com/dannybastiaansephoto/ en hier https://www.facebook.com/dannybastiaansephotography post ik meer 😉

 65. 2,5m zeker waar dat t vaker voorkomt in nl maar is die ook surfbaar…golven van die hoogtes surfbaar met een shortboard of wat kleiner voormaat komt maar heel weinig voor. Leuk en aardig dat je een windsurfer laat zien maar zonder maatje deur als surfboard kom je op die golf nie ver.

  Gisteravond prima te doen eerste bank ijmuiderslag met shortboardje

 66. Aloha! Is er morgenochtend nog iets te surfen met een longboard?

 67. Nooit begrepen waar het op slaat om de golf aan de achterkant te meten.
  Je surft de golf toch ook niet op de achterkant van de golf?!

 68. @ Elchubcabra, zie post Tobias en vooral linkje daarin van 21:22
  En persoonlijk vind ik het ook onzin, je ziet wat je ziet (als je er voor zit dus)

  @ Beehappy windsurfer is vooral voor de beeldvorming dat er wel golven zijn die “een verdieping (of iig best wel) hoog” zijn. Ik zeg ook niks over met welk board je die kan pakken oid…en er zijn meer boards in de wereld dan shortboards (en daar is niks mis mee ;p )

 69. Het grote verschil met de golven in de link is wel dat die allemaal over de hele golfhoogte breken.

  Bij ons is het toch vaak meer deining waarvan alleen het bovenste deel breekt. Dat zie je achter die windsurfer ook. De ‘lip’ valt al halverwege weer terug op de golf zelf, en is eigenlijk maar een metertje ofzo.

 70. goed, om onduidelijkheid te voorkomen: Volgens mij waren het 2.5 meter faces. ik meet een golf ook niet aan de achterkant. Wel eens geprobeerd maar die golf wilde niet stil blijven staan bij het meten.

  Als ik een golf pak en ik moet schuin omhoog kijken naar de lip (ik ben 1,80 meter) dan is die golf dus een flink stuk groter dan ik.

  Meer aan de kant waren de golven net zo groot als ik, dus dan is het niet vreemd dat de golven achter nog een stukje groter waren, en dan lag ik nog niet eens helemaal achterin.

  Er stond een fotograaf op het havenhoofd dus misschien dat een mooi plaatje van hem mijn relaas kan ontkrachten. Golven lijken namelijk wel altijd hoger als je er tussen ligt.

 71. Ik stel voor dat we volgende keer allemaal een meetlint meenemen om discussies achteraf te vermijden!

  Iets anders: volgende week donderdag-vrijdag-zaterdag Frankrijk! Is de aangekondigde swell van die aard dat we er ook in bvb Wimmereux mee aan de slag kunnen? Of toch best wat zuidelijker mijn geluk gaan zoeken?

 72. @iedereen; golven van 2,5 in Nederland zijn een unicum, maar het kan zeker 🙂

 73. En ja, dat is een surfer op de voorgrond.

 74. Dit is 1 van mijn hoogste golven in NL…ik ben ook 1.80 m (en ja dat ben ik op de voorgrond op mijn SUP)

  Ik denk dat ik hem wel head+ mag noemen…

 75. Goed ze waren iig lekker aan de maat en mooi, en het was een vette sessie. Dus hopelijk komende tijden meer van dat!!

 76. @Gerri Wow dat is 31 januarie 2003??? Hoogste cleane dag die ik gezien heb in NL.. iemand meer foto’s van die dag?

 77. Heb met de windsurfer op IJmuiden weleens Kamikaze golven gehad. Meer dan masthoog, volgens metingen bijna 6 meter.
  Ene Peter Volwater (may he rest in peace) kon die hoogte (lip-to-bottom) ook aardig rijden. De rest deed vooral chickenruns 🙂

 78. Kamikaze is niet mijn woord, maar zo werden ze op de app destijds genoemd. Hoogte was 592 cm als ik me goed herinner

 79. Ik heb die foto gemaakt, cool om hem weer eens te zien. Heb nog wel ergens een paar foto’s van die dag. In Noordwijk.

 80. @ Martijn delen graag!

 81. haha dan zal ik eerst die doos ff moeten opzoeken met foto’s.. was nog analoog spiegelreflex camera..

 82. Swell dooft nu wel uit, maar ff kniehoog surfbaar op dit moment?

 83. @Gerry

  Thnx!!! Legendarische foto die altijd in mijn geheugen staat als de meest epische van NL. Fijn dat je deze gevonden hebt!!

 84. Zag op magicseaweed dat er ook nog mogelijkheden zijn om Maandag te surfen, aangezien ik zondag niet kan. ben ik weer #stoked

 85. Ik zou die foto heel graag willen!!! 🙂 als afdrukje

 86. Lijkt er op dat de swell uit het noorden op maandag al te snel wordt weggeblazen. Dus helaas… Tenzij je genoegen neemt met een rimpel van 1ft.

 87. Is het zondag dan wel surf weer ?

 88. Ik wil het negatief van die foto van Martijn ook wel héél graag hebben…. maximaal opblazen en behangen maar!

 89. Een enthousiaste Duitser die onder de indruk was van het Walcherse landschap én de surfers in Domburg vroeg of ik raad wist met zijn foto’s, genomen van wat surfers in afgelopen week:

  https://www.flickr.com/photos/clickraa/

 90. De eeuwige golfhoogte discussie… Ja ja daar is ie weer. Hoe je het ervaart is natuurlijk belangrijkst en er zit idd een groot verschil tussen faces en forecast en tussen de 7 sec die we hier vaak hebben en de 16 seconden in indo. Ook is de piek soms wat hoger dan de rest van de lijn in NL. Je was in ieder geval
  stoked over de hoogte. Maar als we zo vaak headhigh+ hebben als ik op de surf fora lees ga ik meteen minder werke

 91. @Martijn dat is een zieke foto enige mooie aan de Nederlandse winter

 92. Jammer dat het tij zondag pas in de middag opkomt. Want zondag om 01:00 is de fetch nog goed (afbeelding), maar neemt daarna heel snel af. Desondanks mooi surfdagje, geen gekke hoogtes iig!

 93. Is het in de ochtend dan beter te doen of middag ?

 94. @ Tobias
  Dus zondag hoe vroeger het water in hoe beter?

 95. was vorig jaar ook aan de maat 🙂

 96. Dat komt uit een van mijn films, was ver ver buiten en totaal onsurfbaar voor een golfsurfer. Er lagen wat golfsurfers voorin toen, maar ik zag weinig golven bereden worden. Wat dat betreft was ma. avond vergelijkbaar, iets minder bruut, maar net zoveel wind en achterin ook masthoge pieken gezien. De surfbare “lijnen”waren wat lager en vaak ver te zoeken….

 97. Ik ga er wel even naar opzoek en zal hem wel inscannen en posten..