Surfweer woensdag 26 september 2018

Na de mooiste dag van september (post je foto’s in de aftersurf-reports) krijgen we een dag met een stevige zuidwester. Deze wind hoort bij een uitgestrekt laag boven Noorwegen en is te veel west georiënteerd. Daar zien we dus nog geen swell van donderdag. Het zal juist het hogedrukgebied zijn op de Oceaan die de kansen doet keren in een positieve surf-forecast voor vrijdag en het weekend!

Woensdag 26 september
De tegenstellingen vandaag zijn wat de wind betreft erg groot. De zuidwester in Belgie komt niet verder dan een zwakke 2 of 3 beaufort. In Zeeland wordt het al een stuk meer met 4 of een klein windkracht 5. Richting het noorden van N-H trekt de wind aan tot dik 6bft en in het meeste noordelijke puntje N-H zelfs even ZW 7! Uiteraard heeft dit gevolgen voor de golfhoogte. Het blijft flat in Zeeland en Belgie. In Z-H eigenlijk ook, tenzij je richting het midden en noorden van de pronvincie gaat. Daar een paar beginnersgolven, hoe later hoe beter. In N-H is de hoogte 1m, met pal de wind er op uit het zuidwesten. Niet ideaal, maar er kan ook deze dag van september weer gesurft worden. Meeste wind staat van 12-17u, daarna neemt het langzaam af en kan er met hoogwater en volle maan stroming prima naar links gesurft worden. Dat geeft waarschijnlijk wel een kleine wandeling terug..

Donderdag 27 september
De wind zit iets meer ZZW dan ZW en is veel minder stevig dan woensdag. Van de wind zijn er eigenlijk geen golven te verwachten, met uitzondering van een heel klein beginnersgolfje in de kop van N-H en Texel. Ondertussen ligt ex-Hurricane LESLIE op de oceaan en brengt samen met de bovenluchtstroming, een krachtig hogedrukgebied tot stand ten westen van Ierland. De lucht stroomt rechtsom dit hoog heen de Noordzee in met een lange fetch aan noordwest deining. Het duurt alleen even 1 a 2 dagen voor deze er is.

Vrijdag 28 september
De swell komt door en de wind is uit dezelfde richting als de swell. Een mooie dag, want de wind zal niet al te sterk zijn met 4 tot 5 bft uit NNO. Dit geeft natuurlijk wel de nodige chop, maar met een beetje juist getij zal die er in de shorebreak wel uitgefilterd worden. Heerlijk shortboarden en longboarden kan natuurlijk ook. Het is wel weer nog frisser geworden, na doorkomst van het koufront in de ochtend. Dus schoentjes wel aan te raden voor een lange sessie. Mocht je een abonnement hebben op de surfweer sms, dan krijg je nu standaard 10% korting bij het afrekenen met de kortingscode in mijn profielfoto via de link.

Zaterdag 29 september
De swell komt nog van nog verder met een verhoging van de golfperiode van 8 naar 10 seconden in de Noordzee. Dat geeft mooie golven bij zowel laagwater als hoogwater in op de Hollandse spots. In Zeeland en Belgie is het beter met hoogwater en door de hoge periode is de swell ook iets ‘bank-broken’ , dus kleiner. Wel erg clean, want het waait voor geen meter!

Zondag 30 september
Ook zondag geen wind, maar net als zaterdag wel overcasted. Een iets warmer wetsuit dan een 3/2mm is dus wel handig, als de zonneschijn ontbreekt. Het beste is zondag natuurlijk in de vroege ochtend, want de swell zal afnemen. Hoewel dit niet voor alle spots geldt en er is ook weer nieuwe pulse van 10s swell die er onderdoor loopt. Die combinatie zou het juist met hoogwater ook weer mooi kunnen laten breken. Dat is zeker het geval meer naar het noorden en op de wadden.
 1. Mede dankzij ex-Orkaan Leslie een mooi hogedrukgebied dat voor golven gaat zorgen vanaf vrijdag!

 2. die Post tropicals zijn ons zeer gunstig gezind dit jaar…!!!

 3. Gisterochtend bij Wassenaarse Slag heerlijk!! Ik lag met 1 ander iemand in zee. Een gezellige vriendelijke blonde jongen.
  Op n gegeven moment liet hij zich afdrijven zuidwaarts en ik niet. Ik hield in de gaten of hij terug kwam lopen, maar heb m niet meer gezien. Ging me ’n beetje zorgen maken… of is het misschien heel gebruikelijk om je af te laten zetten in Wassenaar en je tot Scheveningen af te laten drijven??

 4. Welke dikte raden jullie aan qua schoentjes om de Nederlandse winter door te komen? 5 mm? En split-toe of niet? Dezelfde vraag voor voor handschoentjes trouwens 🙂

 5. Stoked!!! Zaterdag vroege ochtend

 6. 3mm wanten en 6mm schoenen ga je wel redden met een zachte winter. Alleen komen de mooiste noordswells vaak samen met sneeuw, kou etc. Dus die moet je dan laten schieten of hele korte sessie. Extra paar 5mm handschoenen en 7/8mm schoentjes en je kan 2,5 surfen in de sneeuw🤙

 7. Goeie sfeer gisteravond in het water @ Scheveningen Noord, misschien wel doordat er relatief veel vermoedelijke toeristen en beginners waren 🙂

 8. @ Tobias:
  Om er nog even op terug te komen: Ik ben een beginner en gebruik meestal wind guru en kijk dan naar de sterren bij wind guru rating. Ik zie bv dat er nu 1 ster staat en dat zou betekenen gunstige surfcondities. Als ik echter kijk naar de webcams zie ik dat alles flat is (wel ideaal om in te beginnen dus ga zo richting scheveningen).

  Welke type windrichtingen creëren ideale surfcondities? Zijn dat winden die OW, dus vanuit het oosten naar het westen blazen tegen de golven in (offshore dus)?

  Alvast heel erg bedankt voor het informeren van deze rookie

 9. Windguru, de naam zegt het al, gaat vooral over de wind. Dit is dus gericht op wind en kitesurfers. De golfhoogte en periode wordt ook aangegeven, maar bij geen wind geen sterren omdat er voor de kiters en windsurfers dan niks valt te halen. Voor ons golfsurfers liever geen wind.. Beetje zelf nadenken en je komt er wel, succes

 10. Beetje kapot gewaaid allemaal vandaag maar goed om wat krachten te sparen voor het weekend! Zin an!

  Met een 5/4 met cap en 5mm schoenen en handschoenen kom ik de winter door. Soms nog een ondershirt als koude wind staat. Ik zelf zweer bij split toe en vinger handschoenen. Met wanten heb ik altijd het idee dat ik paar kilo aan mijn handen heb hangen. Psycho o Neil schoentjes zijn favoriet bij mij. Handschoenen pak ik maar uit de aanbieding want die gaan met een winter mee. Die 5mm dingen trek ik toch altijd wel een keer kapot.

 11. Klein plaatje vam de magische Indian Summer lucht na heerlijke surfsessie op Scheveningen N.

 12. ik gebruik tegenwoordig van die handschoenen gemaakt voor duiken in de winter met zo een extra klitteband vaak iets goedkoper en lijken ook wel langer mee te gaan

 13. Het woord voor bewolkt in het Engels is overcast en niet overcasted, gratis spellingcorrectie, geen dank

 14. 😂 Overcast idd. Ik pas het aan. Thanks 👍

 15. En het is koekenbakker…

 16. het was gisteren wel echt magic, en vanochtend op wijk nog best wat kracht met afgaand tij, jammer van die wind…

 17. heeft iemand photos van gisteravond in wijk? er was ook een drone. footage beschikbaar?

 18. Overcast is gewoon bewolkt in Nl.

 19. Op youtube zegt de een dat de vinnen voor moeten en de ander zegt achter, omdat de voorkant van t board dan naar beneden wijst en minder wind vangt. Wat zijn jullie ervaringen?

 20. Gewoon vinnen achter net als tijdens het surfen, alleen dan op z’n kop😉

 21. Over vandaag..

 22. Board in de auto. Het trillen en klapperen van je board maakt het slapper: vermoeiing materiaal.

 23. Vrijdag ochtend aanstaande ben ik van plan richting wijk aan zee te gaan om wat te surfen. Echter moet ik met de auto die kant op. Weet iemand misschien een plek waar ik mijn autosleutels en portemonnee etc. veilig in een lockertje kan opbergen?

  Ik las dat Ozline surfschool lockers heeft, maar volgens Google gaan ze pas om 13:00 open…

  Iemand van jullie de gouden tip?

 24. Keypod aanschaffen ben je overal vanaf

 25. Bij ozlines hebben ze kluisjes, hier kan je voor €2 gebruik van maken. (ook hier kun je je warm omkleden, douchen etc) Mocht je vaker gaan surfen raad ik je een keylock aan. Deze kan je bij ozlines kopen voor €35.

 26. Nog een van gisteravond op #Zuid.

 27. Alleen in California doen ze de vinnen voor op het dak. Hier is het gangbaar vinnen achter te doen. Maakt het wat uit? Nee geen ruk, tenzij je heavy rocker hebt of noserider, dan de vinnen voor want anders komt er wel heel veel druk op.

  Maar inderdaad gewoon lekker in je auto proppen, scheelt benzine, schade, diefstal, etc.

 28. Was heerlijk vanavond, beetje geklots, maar het weer maakte veel goed

 29. vinnen voor zou in theorie kunnen voorkomen dat ze er achter uit glijden. maar goed, dat is maar theorie. ik heb een keer gehad dat twee dakdragers die geklemd zaten tussen de deurspijlen er met 3 boards in een keer afwaaiden op de snelweg in Frankrijk.
  ik doe dus alleen maar geschroefde dingen op mijn dak, of banden door auto heen…

 30. Waarom vin voor? Heb je weleens op de rails van je board gelet? De spanband sluit gewoon beter aan als je de onderkant onder legt.
  Raildents? Rambo wel! Rest van de mensen? misschien, constructie golfsurfboards is meer gericht op gewicht en flex dan op robuustheid bij transport.
  Ziet ook weleens onderkant onder en neus naar voren. Lijkt mij aerodynamisch niet optimaal…

 31. Vandaag waz nog mooier dan gister dikke grote rollers in de ochtend

 32. ”Board in de auto. Het trillen en klapperen van je board maakt het slapper: vermoeiing materiaal”

  Dit is er een voor op een tegeltje! Mooi geschreven.

 33. Vandaag is alles Flat in NL?

  Of nog mogelijkheden om te surfen vanavond?

 34. Je board onder je voeten int water lijkt mij het best …..lees liever surf reports

 35. Ok dan, vind ik ook! Toch wel een paar mini beginners golfjes (?) vandaag:

 36. Vrijdag ziet er goed uit. Zit een mooie hoek in de windrichting vlak voor onze kust!

 37. @Wijk Wave Ski Master
  Vraagje aan jou-graag mij bel 0206332462

 38. Kaartje er bij met golfhoogtes vrijdag 1,5 – 2,5m.
  Ook een mooie surf-depressie in de Middellandse zee, een medicane!

 39. Mooi kaartje van DWD (De Wereld Draait? 😉 Ik ben wel weer toe aan mijn medicatie…eh medicane want die depressie altijd… dat ziet er verrassend surfdepressief uit voor vrijdag nice! Nu snel m’n vis fixen want sinds m’n twin vis op het droge ligt ben ik ook al tijdje aardig depressief…

 40. Het stelde idd niet veel voor vanmorgen in VN, maar wel vermakelijk. Ideaal om de wandel richting de neus te oefenen…

 41. Kunnen we een Eyeball report @ Wijk aan zee krijgen?

  Zou er graag heenrijden om te surfen vanmiddag, mits de golven surfbaar zijn.

 42. Eyecams:

 43. Damn, ik kan enkel morgenvroeg, terwijl de namiddag er een pak beter uitziet. Hopelijk komen de golven ook al met afgaand/laagwater door!

 44. Wat beelden van afgelopen Zondag en Dinsdag incl. drone footage.
  Stelt niet veel voor, maar check it out, voordat ie weer weg word gehaald……..

  https://www.youtube.com/watch?v=Hi8WTpcNPTE

 45. aanstaande zaterdag NK 2018 op Scheef Noord? Hoe gaat dat i.cm. een mooi voorspelde zaterdag en 200 man in het water? Benieuwd?

 46. Zal zaterdag voormiddag in BE iets worden?

 47. @nk2018 wordt een gedeelte afgezet

 48. Ik vroeg me af waar de mensen die regelmatig in Noordwijk surfen vaak het water in gaan? Ik wijk nu meestal uit naar Scheveningen, maar zou op de drukkere dagen wel eens naar noordwijk willen.

 49. Mooie footage en fijne muziek!

 50. Bij de surfschool Beach Break is een mooie spot.

 51. Noordwijk heeft leuke spots, ik ga meestal bij KSN erin op de zuidboulevard. altijd parkeerplek en je ligt zo in het water. 2 leuke banken waar de golven best mooi binnen kunnen rollen als de elementen goed op elkaar zijn afgestemd 🙂
  .

 52. Maakt geen flaus aus waar je de zee in gaat in Noordwijk – een pot nat. Gewoon gaan waar ’t rustig is c.q. geen anderen zijn; ligt niemand je in de weg en andersom.

  En bedenk dat je als golfsurfer slecht zichtbaar bent voor wind- en kitesurfers (indien die op t water zijn), wanneer je bij KSN, ZVN en of BeachBreak langs gaat…
  Safety first!

 53. @dirbee, koning! wat een meesterwerkje weer

 54. Nu nog niet de moeite in Zandvoort. Wel side offshore maar breekt niet op de banken. Ziet er wel veel belovend uit vandaag! Blijf maar lekker in bed voorlopig.

 55. @Dirbee1971 “stelt niet veel voor”??? Ik werd er heel blij van om naar te kijken!!!

 56. Morgen staat nu op 0,4-0,5m met 8 sec op magic/windguru .. is dat betrouwbaar of komt die 10 sec toch nog door, Tobias?

 57. Its all in the eye of the beholder ! today again beauty waves to enjoy?!

 58. Zaterdag of Zondag in Wijk aan Zee? Welke dag wordt het beste, en welke tijd is het best om te gaan?

 59. Vandaag. Abonneren op de sms service van Tobias, is geld waard en is stuk makkelijker plannen….

 60. @henk Les 1; kijk nooit naar MSW voor voorspellingen in NL… Combinatie van windguru, apps als windy.com en https://waterinfo.rws.nl om de golfhoogte te checken werken voor mij het beste.

 61. Weet iemand of het vanavond en dit weekend goed wordt om te shortboarden?

 62. Na de goede berichten van de afgelopen dagen, kan iemand een eyeballz geven of een update voor vandaag\namiddag?

 63. @nk
  Hoe laat begint het nk, staat niet op de website? Wilde morgenochtend het water in hier op scheef N maar ga anders naar n andere surfspot..

 64. Nk begint om 8…

 65. Is het het waard om nog naar wijk te gaan?

 66. Ja! We gaan beginnen hier!

 67. Iemand toevallig eyebal ijmuiderslag? Loopt er iets om te longboarden?

 68. Webcam ijmuiderslag lijkt niks. Misschien toch wijk proberen?

 69. Dank je Miep!!

 70. Heerlijke dikke bakken hier. Was zeer de moeite waard.

 71. Zuid was een zeventje vanmiddag. Hoogte was er wel, maar vorm was bruine schuivert. Wel warmgedraaid voor morgen!

  Deze Noordwijker is ook geinig trouwens, golfsurfen met een foil: https://www.youtube.com/watch?v=6a17IfnBLGg

 72. Nee niet erg mits het niet lek is. Amders upload je even een foto. Want een deukje is een rekkelijk begrip.

 73. Denk niet dat het lek is, is echt een heel klein deukje. Niet op de foto te zien. Heb het surfboard net een maand. Raar dat er zo snel al een deuk in komt

 74. Bloemendaal was redelijk van 16.30 tot 18.30. Lekker veel lefthanders geoefend. Hopen dat er morgenochtend nog wat hoogte in blijft.

 75. @ surfcheck, heerlijk filmpje van “die Noordwijker” op z’n foil😜 Leuk om erbij te weten dat dit de meervoudig wereldkampioen kitesurfen Kevin Langeree is. Langer opgevoed door Robby Naish dan zijn eigen ouders.
  Surfen/ kiten/ windsurfen/ suppen n foilen… we all share the same stoke.

 76. Huh?
  Niemand een report over de dikke headhigh+ bakken die met het inkomende tij binnen kwamen rollen in Zuid Holland?!
  En nog aardig wat lijn vanwege de side-offshore wind ook!
  Holy crap wat een feest!
  Hopelijk morgen nog een mooi clean restje!
  Wat een verwennerij de laatste tijd….. 🙂

 77. Je moet ze maar net weten te vinden !vanmorgen ook weer grote golven gereden samen met bas veel wind en goeie hollandse klappers

 78. vond het maar rommelig vanmiddag. zat wel redelijk wat hoogte in, maar geen sessie om te onthouden. morgen hopelijk wat beter.

 79. Vanavond vanaf twee uur voor hoog water was super surfen zoals Glurie al zei 🙂

  Hopelijk morgen niet al te veel spierpijn, zodat ik nog een keer kan 😉

 80. Gaat de swell er aan het eind van de middag met hoog er nog steeds inzitten in Zeeland? Morgenochtend vroeg is geen optie voor mij ivm werk..

 81. Welke cam bekijk jij voor Ijmuiderslag?

  Er staat er een richting de pier maar die duurt altijd zo lang voor ie draait..

 82. Die foil ziet er handig uit, iemand zo een foil wel eens geprobeerd?
  Lijkt me dat je wel het gevoel van contact met de golf mist

 83. Zijn er genoeg golven in scheveningen?

 84. Iedereen richting zee?

 85. Domburg is clean en prima voor longboard uit nu

 86. Kunnen we nog zonder schoenen??

 87. Wordt waarschijnlijk NK longboarden. Als de HSA echt het golfsurfen wil promoten. Dan moeten ze wachten op de echte herfst-swells. Het is nu vooral clean en een klein golfje. Om echte performance te laten zien moet de zee toch wat onstuimiger zijn…

  Adios Kerrzy

 88. Zeker. Domburg is wel klaar nu helaas

 89. @Bert: ja
  @Margie: er zijn genoeg golven maar deze deel je over het algemeen in scheef ook met meer surfers, dus houd je minder over voor jezelf. Simpele breuk.
  @Ray: foil is inderdaad anders dan normaal boardje. Iets statischer ofzo. Heb wel 2 a 3 sessietjes nodig om het een beetje onder de knie te krijgen.