Surfweer woensdag 21 december 2016

Op de kortste dag van het jaar eindigt een van de langste golf- en windloze periodes van dit jaar. Vooral het vroege najaar heeft ons wel prachtige golven gebracht, met een aantal fantastische sessies. In deze periode zijn er massaal filmpjes en foto’s op Instagram gepost van de gaafste surf momenten in onze eigen Noordzee. Samen met Quiksilver en 6Surf hebben voor jullie vijf van de beste posts van de afgelopen ronde op een rijtje gezet. Bekijk hier de finalisten van de laatste ronde en stem op jouw favoriet.

Woensdag 21 december 2016
Een gigantisch lagedrukgebied trekt via IJsland weg naar de Barentszee. Het systeem diept nog even uit tot een hele diep put van 933 hPa bij de kern van het laag. Vanaf het front lopen de verzamelde fronten helemaal vanaf de Noordpool tot aan Spanje. Het front trekt over onze kust aan het einde van de middag met een toenemende ZZW wind. In de ochtend is het nog flat. In de middag steeds meer lijn en hoogte, met name in het noorden van Nederland. De wind is te aflandig om echt iets surfbaars in het zuidwesten te produceren. De regio midden en noord Z-H is de plek waar de windswell al eerste surfbare golven produceert. In de regen neemt de wind na 15:00 al af en wordt het de moeite op alle plekken ten noorden hiervan. Uiteraard zijn er ook best wel een paar golven in zuidelijk Zuid-Holland en Zeeland te vinden, maar in België blijft het gewoon echt zo goed als flat.

Donderdag 22 december 2016
Het laag van 933 hPa is inmiddels verder van ons vandaan gaan liggen boven het noorden van Rusland. De kerndruk is opgelopen naar 965 hPa en heeft aan kracht verloren. Eerder op de Oceaan is de swell bij Canada, Groenland en Engeland opgelopen naar gigantische hoogtes waarvan nu de pas de ‘resten’ gaan aankomen in Portugal, Spanje en Frankrijk. Mogelijk worden daar de condities weer net zo epic als vandaag tijdens de Nazaré Big Wave Challenge (live). Bij ons is het gewoon weer helemaal flat op alle spots. Er komt nog geen swell uit het noorden van dat laag, want het lag woensdag nog te ver weg.

Vrijdag 23 december 2016
Een nieuwe storm komt er aan en ligt dit keer een stuk dichterbij Europa. Het is een nieuwe depressie met een zeer snel koersverloop. Op donderdagochtend bestond de kern nog niet. Dit terwijl het in een paar uur tijd volwassen geworden lagedrukgebied op donderdagmiddag met 991 hPa kerndruk nog dichterbij Canada ligt dan bij Europa. De kern weet in slechts 24 uur tijd Schotland te bereiken en is dan uitgediept tot 959 hpA. Het gaat snel harder waaien. Voor het zover is kan er op vrijdagochtend in Noord-Holland nog gelongboard worden zonder wind. Het is niet hoog, maar het tij staat goed en de golven komen uit het westen van de wind die in de nacht van donderdag naar vrijdag even wat harder was. Vrijdagmiddag staat er net als woensdag een (vrij) krachtig wind uit ZZW die aan het einde van de dag weer een aantal windlijnen kan afleveren in het noorden. In het zuiden blijft het flat, want de wind is te aflandig.

Zaterdag 24 december 2016
Het bij de nieuwe storm behorende frontensysteem trekt in de nacht van vrijdag naar zaterdag al over. De wind draait dan van zuid naar west waardoor de golven eindelijk overal echt hoogte meekrijgen. Het front zelf laat al een eerste swell achter die zaterdagochtend de moeite kan zijn in het midden en noorden. Uiteraard staat er gewoon een onshore wind, maar die is in de vroege ochtend nog lang niet zo hard als in de middag. In het zuiden(zuidwesten) is het beter om te wachten tot die wind juist harder wordt. De swell van het front zal daar in de ochtend namelijk nog niet voor echte hoogte zorgen. Dat doet de wind pas in de middag wanneer het getij de andere kant op draait.

Zondag 25 december 2016
De storm op eerste kerstdag 2016 is afkomstig van een kleine venijnige randstoring. Juist die brengen meestal de beste golven, omdat de wind er meer op kleine schaal rondom heen draait. Of het aan onze kust ook gaat stormen is nog maar de vraag. De wind van zaterdag heeft waarschijnlijk meer impact omdat die meer aanlandig is. De windrichting op zondag is meer echt zuidwest en op veel plekken dus sideshore. In Noord-Holland wel gewoon onshore met onmogelijke blown-out christmas golven.

Maandag 26 december 2016
Van zondag naar maandag draait de wind over de Noordzee van ZW naar NW en blijft lange tijd nog hard doorstaan. Op maandag hebben we onze eigen Noordzee Challenge in het zuiden van de Benelux. Vooral België en Zeeland pakken de swell goed op en hebben de meest gunstige wind in de loop van de dag. Elders blijft het behoorlijk blown-out met recht aanlandig wind en te hoge golven om naar buiten te kunnen. Aan het einde van de middag is het afgaand tij, dus dan zou het misschien wel kunnen lukken als de stroming naar buiten gaat.
 1. 933 diep, dat is niet mis.
  Bij ons een occlusiefront met regen eind van woensdagmiddag:

 2. Mooi om te hebben gezien Big W🌊ve Nazaré live!

  Jamie Mitchell Australia heeft gewonnen!

  Maar Wijk gaat ie niet redden😏

  Stoked!

 3. Idd prachtige live beelden en wat een wipe-outs de eerste 30 min!!

 4. Iemand eyeball zandvoort?

 5. Het is te doen qua surfen maar vraag me niet wat voor weer het is…

 6. Het is echt goor koud aan de kust. Met motregen. Mij niet gezien.

 7. Het was ook echt koud buiten brrr.. Trok het niet te lang in de zee. +/- 1 uur

 8. hey Tobias, heb je zicht op dinsdag? het lijkt volgens windguru goed met NW en afnemende wind. Ik hoor het graag van je, anders moet ik echt even zaterdagochtend gaan.

 9. Wijk aan zee was heerlijk qua windsurfen. En ik vind de temperatuur nog meevallen

 10. Was gisteren nog wel leuk in Scheef (ben daar maar erin gegaan). En inderdaad, vanaf 13u begon het verderop ook te breken

 11. Kou of geen kou, je moet er natuurlijk gewoon ingaan als er golven staan! Gisteren was toch wel weer heel lekker vanaf dat moment dat ik die foto’s poste tot een uur of 15u. Daarna er maar uitgegaan, want was verder niemand in het water.

 12. Uiteraard heb ik zicht op dinsdag. Wind neemt behoorlijk af, in de ochtend eigenlijk al. Maar hoe later, hoe beter de richting. (ZZW)

 13. 2e Kerstdag ga ik met familie wandelen in de Domeinen bij Westenschouwen. Zou wel heel relaxt zijn om ook nog even te surfen daar. Is er iemand bekend daar en kan je een plek aanbevelen. Het is maar eenmalig en crowded gaat het daar toch niet worden volgens mij. Of kan ik beter voor Ouddorp gaan, waar ik wel bekend ben.

 14. Woensdag dus nog maar weinig over. Ik moet nu kiezen dinsdag of woensdag vrijnemen…

 15. Thanks Tobias, dat kan dus zomaar eens een leuk dagje worden met golven en weinig wind! Zin in!

 16. Viel me zeker niet tegen gisteren (woensdag) op Wijk tussen 15:00 en 17:00. Achterin soms leuke rollende ruggetjes. Golven waren natuurlijk niet heel krachtig of hol, maar ze hadden op de sets genoeg hoogte en lijn voor leuke lange ritten op kort en breed boardje. En er was (ook voor mij) aardig door de branding te komen. Helemaal prima hoor die side-shore. Kou viel ook wel mee idd.

 17. @ waar te surfen op Westenschouwen: Overal een te harde onshore wind maandag eigenlijk.

 18. Loopt er nog een klein golfje vanochtend in Z-H?

 19. aardig wat onshore wind nu in de voorspellingen voor di. woe toch beter?