Surfweer Woensdag 20 juni 2018

Op de langste dag van het jaar hebben de golven een bijzonder lange aanloop vanuit het verre noorden. Voor het zover is, dreigt het deze dinsdag nog flat te blijven met uitzondering van een paar golfjes in Noord-Holland en wat hogere golven op de wadden. Woensdag trekt er een depressie over, waardoor het vanaf donderdag AAN is!

Woensdag 20 juni
Het waait weer een beetje uit het zuidwesten, in ieder geval van 11:00 tot 17:00 uur. Een klein lagedrukgbied valt uiteen in twee kernen boven de Noordzee waardoor de wind in N-H in de middag compleet wegvalt. De wind uit zuidwest met windkracht 5 is in de regel niet genoeg voor voldoende periode en golfslag. Zeker niet in Zuid-Holland. Toch is het de moeite waard om even in de gaten te houden, omdat er ook nog wel swell uit WNW wordt verwacht. Die komt alleen binnen op de wadden en deels N-H. Uiteraard klein, maar als de wind uitdooft wel heel erg fijn. Zeeland en België blijven flat. Zuid-Holland ook, hoewel dat beetje wind uit zuidwest toch genoeg zal zijn voor een paar beginnersgolven.

Donderdag 21 juni
Slechts een paar uur na zonsopkomst gaat het meteen al goed los met een windkracht 7 uit het noordwesten. Niet de meest gunstige condities, maar de wind kan wel even iets meer NNW zijn, vooral in het zuiden. Dit valt dan precies goed samen met het hoogwater daar van 7:00 tot 9:00 uur. Verder naar het noorden zal het niet lonen om al zo vroeg te gaan, daar de wind later juist iets af zal nemen (naar windkracht 6). Eigenlijk is dat nog steeds te veel om goed te kunnen surfen. Hoewel de betere peddelaars hier wel raad mee weten nu het water zodanig warm is dat er in een dun wetsuit gesurft kan worden. Soms moet je 10 keer duckdiven, maar dan ben je ook warm buiten! In de avond wordt het nogmaals goed in het zuiden. Voor België is het sowieso wachten op dat moment, want eerder waait het nog te hard en is het laag tij. Het is daar al vroeg op de avond de moeite. Een beetje beschutting kan geen kwaad, maar is niet eens noodzakelijk. Zuid-Holland en vooral N-H missen net het hoge water dat pas na iets na 23u valt. Toch zal de avondsessie waarschijnlijk beter zijn dan de middag vanwege de toegenomen swell. Rond zonsondergang gaat het wel weer harder waaien op nadering van een trog met buien. Wat dat betreft is de vroege middag sessie juist weer vriendelijker met veel zon en strakblauwe luchten. Pas wel op voor het afgaande tij, want bij de havenhoofden zal de stroming ook uitgaand zijn en lig je voor je het weet een kilometer op zee! Voor de KNRM worden het helaas weer drukke tijden met deze condities. Zowel voor in de in nood zijnde golf- als kitesurfers.

Vrijdag 22 juni
De swell doet er nog een schepje bij op en is bijna het dubbele van donderdag. Niet zo zeer in de hoogte, maar vooral in de kracht. Het zijn golven met een lange aanloop en dus een hoge golfperiode (lage frequentie). Waar je donderdag nog 10 x moest duckdiven om buiten te komen, kost het nu misschien wel 20 keer. Hoewel de langere golfperiode ook voor lange pauzes zorgt tussen de sets. Dat geeft dus meer tijd om te peddelen, maar duckdiven kost dan juist weer meer kracht en diepte. De wind is in de vroege ochtend het meest hard, maar neemt tijdens hoogwater al af naar 5, max 6 beaufort. Alleen op de wadden en in de kop van N-H blijft het harder waaien, maar daar moet je al sowieso niet zijn bij dit soort condities. Het beste is zo zuidelijk mogelijk, dus in de richting van België of Zeeland/Z-H. Omdat het tij weer met 52 minuten verschoven is, loont het eerste hoogwater van de dag waarschijnlijk beter dan het tweede. In Scheveningen is het bijvoorbeeld pas om 23:55 hoog water. In België veel eerder, daar is het om 21:30 uur al helemaal hoog. Uiteraard zijn er een aantal uitzonderingen waar het ook prima loopt met minder hoogwater.

Zaterdag 23 juni
Voor de intermediate surfers is zaterdag waarschijnlijk de beste dag om eens in klassieke Noordzee golven te oefenen. Nog steeds is de swell aan de hoge kant met 1,5m in Holland en 1m in België. Er zit veel kracht in door de lange periode en hoge golfenergie. Waaien doet het nog een beetje (windkracht 3) uit het noordwesten. Echter in België zal de wind afzwakken naar nog minder dan 3 en wordt het heel mooi glassy. Zeeland volgt als snel en ook Zuid-Holland wordt cleaner en cleaner. In N-H blijft het nog lange tijd windkracht 4 en is dus wat minder clean, maar wel een stuk hoger. Op de wadden blijft het eigenlijk gewoon de hele dag nog te veel onshore en te hoge klotsbak.

Zondag en verder
De wind gaat nu overal helemaal liggen en de eilanden zijn de place to be. De wind wordt zwak of licht variabel. Ook in N-H en Z-H staat er voldoende swell voor alle soorten surf (boards). Het beste in het eerste tij in de loop van de ochtend. De namiddag en avond zullen (muv de wadden) niet meer echt de moeite zijn. In Belgie is het zondag klein en meer iets voor longboarden of sup. Wel ook heel clean, want nergens komt de wind nog terug in de forecast modellen. De golven trouwens ook niet, want het hogedrukgebied boven ons hoofd zorgt voor rustig en stabiel zomerweer volgende week. Pas in de laatste dagen van juni komt een volgende swell op gang.

Welk wetsuit?
Woensdag : 3/2 mm (hoge dauwpuntstemperatuur)
Donderdag : ocht 4/3, middag evt 3/2mm, avond 4/3mm
Vrijdag: 4/3mm mm, eventueel 3mm schoen )
Zaterdag: 3/2mm zonnig en wind neemt af
Zondag: 3/2mm (vroege ocht 4/3)
 1. Maak je klaar voor de klassieke Noordzee setting met een hogedrukgebied (1036 hPa) bij Ierland en een depressie boven Scandinavië!

 2. Yo Tobiastunes, denk je dat er in zuid Holland echt niks doorkomt morgenochtend? Ik heb m’n allerllangste plank klaarliggen. Kan je e weergoden niet ff overtuigen?

 3. Stokedddd!

 4. Kom maar door met dat rode, 4-6 meter golfhoogte vrij dichtbij op de Noordzee!

 5. Hi Tobi,

  Wanneer zou de wind in N-H moeten wegvallen vandaag?

  Ik zie enkel toenemende wind op de kaarten..

 6. Top forecast

  Stoked!

  Voor iedereen ( die dit nog niet gezien heeft) om in de mood te komen, Netfix heeft de prachtige Surffilmdocu “ Given “ online staan!

  Gaat over Surfen en opgroeien van zijn kleine jongen middels halve wereldreis op zoek naar Surf en de Big fish die hij voor hem beloofde te vangen! Echt een topfilm en zeer goede muziek!

  Cherio!

 7. Ja, windafname is iets verschoven. Lijkt nu pas tegen zonsondergang echt uit te gaan:

 8. Ik wacht vrijdag op een leuke surfsessie

 9. In de totaal nutteloze duckdive’s van vrijdag!

 10. Onverwacht lelker op Domburg. Navelhoog, krachtig. Wel flink peddelen om op positie te blijven.

 11. domburg is precies een pointbreak

 12. Scheef ook supergrappig net..totaal niet verwacht.

 13. Gaat zaterdagvoormiddag te doen zijn met shortboards in België?

 14. Ik denk dat je zaterdag beter af ben met iets meer volume. Neem gewoon 2 boards mee dan kun je altijd zien ter plekke.

 15. iemand een oogballetje opgegooid al?

 16. Maasvlakte kitesurfheaven. Meer kan ik er niet van maken helaas…

 17. thx… hmm dat komt nog wel goed toch morgen en zaterdag

 18. Tuurlijk

 19. Hoezo???prima te surfen straks… een keer hoger dan een meter!!! Nooit goed met jullie…

 20. Voor diegene die naar Ijmuiden gaan; houdt rekening met heeeeel veel kiters & windsufers. Was er vanmiddag en zelfs toen was het al druk…

  Ik denk dat ik hier niet meer heen ga tijdens de stormdagen (althans in de zomer)

 21. hey … SCH Noord op inside pleine breviertjes met 100 surfleerlingen.
  En een paart verdwaalde -talenten- geloof ik
  cantering hoge golven die op die bank breken bij laag water, helaas longboard lease geknapt daar, dus moest ik best ver terugzwemmen, moet ik altijd aan Allard denken…

 22. Goed verhaal man!

 23. Genieten..

  En wie is Allard?

  Net een haperende webcam met -schimmige- kiters gechecked bij Ijmuigeul zuid en het ziet er flat uit. Uiteraard zal het richting Ijmuiderslag meer gaan lopen maar ook stromen.

  Wellicht zitten er -zeehonden-

  Kijken wat er zaterdag overblijft.

 24. Was dat Allard bij Texel destijds….?

 25. Zuiden vh land ging flink los vanavond!! Fotos surfer J.nagt

 26. Ziet eruit als off shore wind! Windrichting was NNW. Welke break was dat, Vlissingen?

 27. @paul Inderdaad Vlissingen midden van de boulevard.

 28. wind doen.. blijven we zo knetterhard waaien of gaat ie er toch al wat eerder uit?

 29. ihkv planning… zaterdagmiddag eindelijk de kans om weer ns t water in te gaan, volgens surfweer nog prima maarrrrrr…. magicseaweed zegt wat anders? Tenminste vr wijk aan zee…
  Any ideas?

 30. Richard, mijn ervaring is dat Tobias vaker gelijk heeft dan magicseaweed. Ik ga het iniedergeval proberen zaterdag, en wellicht ook zondag. Tot in het water

 31. Als msw zegt dat het niet goed word, dan word het ook echt niet goed…je zou een abbo op Tobias kunnen nemen om te dubbel-checken…aangezien we allemaal willen leven in zeker-en voorspelbaarheid.

 32. Wind gaat liggen en die massale swell is echt niet 1,2,3 weg. Als je op msw zou moeten afgaan kun je op jaarbasis misschien 3 x echt goed surfen in Nederland..

 33. Voor degenen die zeggen dat MSW zegt dat het niks wordt: Beter neem je een Tobias abbo’tje. Alerts bijna altijd goed, en op MSW is er dan vaak niks bijzonders te zien. Echt elke cent waard!

 34. Of er leest iemand hier mee en heeft snel een webcam neergezet
  Of onze gebeden zijn verhoord
  Of het is toeval
  Of ik heb deze nog niet eerder gezien

  Vond in ieder geval een webcam van ijmuiden.
  Hij draait een beetje rond, maar geeft wel een goed beeld van het strand.

  Webcam IJmuiden

 35. Ik was vanmorgen met hoog in Zoutelande, was niks. En Westkapelle bij het reddingsstation. Was ook niks.

 36. Ik ben dit weekend op Schier en ben van plan me board mee te nemen. Ik heb zelf geen ervaring met de spots op Schiermonnikoog.
  Iemand een tip welk deel van het eiland ik moet zijn? Tips worden zeer gewaardeerd!

 37. MSW vond vandaag NL ook niet echt de moeite…was ook niks HA HA

 38. Webcam was er altijd al, toen ook in de discussie slash verzoek meegenomen door iemand. Gister erg haperend, het bleek best mooi te zijn daar gisteravond. Wellicht vanavond zelfde verhaal al is het tij iets verschoven lees minder gunstig. @ Schier in ieder geval de noordkust hahah, heb toen een random strandpad genomen daar, iig langs de oude radartoren geloof ik. Wel paaltjes in het water daar (staand wand netten denk ik)

 39. Engeland ligt in de weg MSW is alleen te vertrouwen op ruime open oceaanen of zeeën

 40. thanks! ik pak alvast mn spullen voor morgen 🙂 En daarna door naar feestje @Timboektoe! Word een mooie dag 😀

 41. Je kan proberen ter hoogte van strandtent Merlijn

  Schier niet echt top mbt surf.

 42. Morgen iets te surfen in Domburg?

 43. Hrrrlllke plaatjes!

 44. Tobias schrijft in het bovenstaande stuk tekst de voorspelling voor zaterdag.

 45. Ik gebruik MSW vooral om te kijken wat de waterstand is. Verder is het nut wat beperkt

 46. Hoi! Ben nieuw en vind het lastig om het surfweer te ‘lezen’ maar krijg kriebels van die foto’s die hier worden gepost. Waar in Nederland kun je vandaag het beste surfen?

 47. Aan de kust

 48. In Scheveningen ligt wel wat volk in het water te zien op de webcam. Iemand dat vandaag naar Domburg gaat?
  Grt,
  Ben

 49. Welk moment van de dag vandaag is het beste om te gaan surfen in scheef? Wie heeft tips? Thanks!

 50. Vanavond! Rond 23:00!! 🤘

 51. 😂 zaklamp op mn hoofd ja

 52. Katwijk had vanochtend krachtige golven, waar niet alleen intermediates van konden (en vast ook nog wel kunnen) genieten.
  Ze zijn alleen wel een beetje klotserig en wat steil. Dus headfirst wisselde zich regelmatig af met thumbs up 😉

 53. Same here in Zandvoort, maar het was heerlijk. Begint nu wat te bedaren dus we pakken nog een sessie als getij weer ok is. Lekker dagje hoor zo!!!!

 54. Oostende ook top!

 55. Ik ben mét wetsuit op maar zonder board Texel, wat is de spot om daar een board te lenen en wat golven mee te pakken?

 56. Oostende was heerlijk. Alleen super druk. Maar toch heerlijk sfeertje.

 57. Morgen met hoog nog iets op domburg?

 58. Net een mini-vakantie in WaZ! Leuke golfhoogte en kracht en wind viel helemaal weg tussen 12:00 en 14:00.

  Thanks voor de alert Tobias!

 59. Op het strand dat zou een gat in de markt zijn!! Op dagen zoals vandaag😄 pfff

 60. Domburg liep goed me SUP. Om 9u nog wat chop wegens de wind die om 10u sterk minderde en cleane golven gaf. Heel gemakkelijk om golven te pakken an af te rijden. Omstreeks 13:30 kwam de wind er terug in zoda ik om 14u de laatste golf heb gesurfd.

 61. Tussen 13:00 en 17:00 hoge en krachtige golven, met name begin middag. Wat een dikke sets, lekker weer en mooie line up. Alert was spot on!

 62. Scheef was echt leuk vanochtend/middag!

 63. Hvh prima te doen net voor hoog water. Veel close outs maar ook wel lange ritten af en toe. Muy bien

 64. 10:00 – 14:00 Classic Ouddorp: Zon, golven en drukte.
  Idd ook veel close out maar als je er een te pakken had… Ooooh

 65. Weet iemand wat t beste getij is voor de Maasvlakte? Wil morgen gaan

 66. Gaaf Dirbee! Het was leuk!!!

 67. Begin van de middag: http://www.surfed.nl/sessions/2018/180623/index.htm

 68. Scheveningen Zuid

 69. Ik probeer morge vroeg domburg hopelijk wordt het wat! Nog mensen die gaan?

 70. Ik zet s ochtends vroeg mijn wekker om Wijk/Zandvoort te checken. Iemand anders die morgen voeg gaat???

 71. @hebdefungemistvandaag ja zeker. Morgen vroeg Zandvoort!

 72. He gasten, vandaag was er een aanvaring bij de Botlek (MV), waarbij er 200.000 ton stookolie is gelekt. Is er iemand die een (serieus) idee heeft voor wat dit betekent voor de surf op MV/HvH morgen?!

 73. Foutje, 200 ton of 200.000 niet beide..

 74. Thnx surfpicsscheveningen!! Was een mooi dagje op de zuid! Stoked!

 75. https://www.nu.nl/binnenland/5327852/olie-rotterdam-verspreidt-zich-bij-hoek-van-holland.html

 76. Ben nu wijk. Lijkt niet geweldig en wind is er al wel een beetje. Ff kijken hoe het straks is.

 77. @ruben Wow, die olie, ik was gisteren in ‘s gravenzande en dacht al olie te proeven aan het eind van de dag in het water. Dacht dat ik gek was, maar nu ik dit lees. 🙁 ik zou dus niet aanraden daar te gaan surfen in die regio vandaag. Ik zoek me geluk vandaag op een ander strand.

 78. Ja, ik ben ook wel benieuwd of iemand een eyeball heeft van de maasvlakte. Overal is te vinden dat het al bij hoek van holland ligt, dus dat zal niet meer te doen zijn, maar hoe zit dat met mv. Je zou verwachten met die noordenwind dat het daar ook wel heen stroomt.

 79. Wijk was vanmorgen niet echt wauw.

 80. shaka bra

 81. Niks mee kunnen pakken deze dagen. Is er morgen nog een restje voor de ‘harde werkers?’
  Of gewoon mijn baas contacten dat ik morgen er ook gewoon weer ben? (morgen kan ik eventueel een dagdeel vrij nemen)

 82. Ik vermoede al dat het niet zo hoog was deze morgen op Wijko!
  Daarom gisteravond topsurf op wijk! Lange enorme bakken achterin veeeel power!

  Waar waren jullie Dudes? Hebben jullie de Duitsers zien winnen😑?

  Classic wijkiki!

  Stoked!

 83. Hoek gelukkig nog geen olie, wel af en toe een leuke lijn voor het longboard rond 1300

 84. MV geen olie gezien/geroken

 85. Geen alerts maar toch wel heel veel fun vandaag bij Parnassia

 86. MV was on fire met hoogwater

 87. Hele weekend ver weg van zee geweest, is er morgen nog wat te longboarden Scheveningen?

 88. Dat zeker

 89. Best aardig nog de noord,alleen staan er 100.000ton mensen op het strand te kijken ivm volvo oceanrace dinges.
  maar golfjes nogsteeds best lekker

 90. Velsen noord was weer heerlijk gezellie mooie golven af en toe veel schelpentroep

 91. Dit weekend afspraak in Scheveningen. Lucky Guy i AM! Scheef was vandaag top na 11:30, mooie lijnen en!!! Veel zon!

 92. Scheveningen was goed Zaterdag! alert was inderdaad spot on!
  Na 2 jaar eindelijk nog eens kunnen gaan surfen, heerlijk!

 93. Vandaag nog wat te surfen in Scheveningen bij hoogwater?

 94. Voor wat betreft de alerts voor Scheveningen.
  Deze zijn in de zomermaanden vooral nuttig als crowd alerts.
  Op het kwartier nauwkeurig van een heerlijke ochtend surf met een 10tal surfers naar een paarhonderd man in het water

 95. Vast wel. Eyeball:

 96. Hoe zit het uberhaupt met de komende dagen? Paar mini swelletje op het programma?

 97. In het kader van bijbruinen: is het al weer voor 2mm longjohn? Is de olie al opgeruimd? Is de zeehond nog gezien op p6?

 98. ik schat het in als te mini om te surfen…
  @tobias, zei op 25 juni 2018 om 16:06
  Hoe zit het uberhaupt met de komende dagen? Paar mini swelletje op het programma?

 99. Afgelopen Zaterdag Ouddorp!!

  https://www.youtube.com/watch?v=JjlSI8WHe30

 100. Gaaf Dirbee, dank!!

 101. De zeehond lag zaterdag in de line up ja bij p6!

 102. Leuke shots Dirbee, bedankt!!

 103. Morgenochtend nog wat te beleven in Zandvoort? Is het de moeite waard?

 104. Mij is onduidelijk waarom het zo leeg was bij de pier. Het was best geinig, goed genoeg voor een plons, zeker voor de langplankers.

 105. Morgenochtend first light nog iets? Of is de swell wat afgenomen.

 106. De app voor morgen wel/geen dawny mag uit hoor 🙂 thx en Ciao

 107. Morgenavond nog wat te langplanken?

 108. Afgaand tij en afnemende golfhoogte (die al niet erg hoog was) is over het algemeen geen goede combi…

  Geen dawny is my 2 cents

  Middag met opkomend wel kans(je) op speelbare golfjes…

 109. Op de boeien lijkt er nog wat swell onderweg. Ben benieuwd naar de cams bij first light.

 110. @Poseidon, wat een geweldige tip van jou, die surfdocu “Given”.
  Heb zelf geen netflix, maar kon gemakkelijk aan de film komen via https://www.giventhemovie.com
  Heb ervan genoten!
  Thnx for sharing🤙

 111. FJL …Ut ken (nog net)…😁

 112. Had er meer van verwacht

 113. Aangezet en wat een slechte artifarti film met veel te weinig surf. Kijk aub (waarschijnlijk voor de zoveelste keer, maar veeeeel vermakelijker) een goede surffilm als the endless summer..!

 114. Als je ze nog niet kent zijn de films van Jack Johnson (van de muziek) ook erg fijn. “September Sessions” o.a.

 115. Klopt het dat we vrijdag en zaterdag met ‘refractie’ te maken kunnen hebben?

 116. Geen refractie, maar gewoon swell van verder weg. Dit is de wind om vrijdag 06:00.
  Kijken wanneer het aankomt bij ons…

 117. Hey guys! Ik vertrek zaterdag met vriendin naar Frankrijk om een paar dagen te gaan surfen. Wie heeft er aanraders voor een mooie spot voor zowel beginner als gevorderden? Tips voor leuke campings worden ook gewaardeerd! Hoe dichterbij hoe beter aangezien we niet te lang gaan. Thanks alvast!

 118. Heej @fabian welke kant ga je op rijden? Ik raad namelijk Bretagne aan! Maar ik weet niet of je die kant op rijd!

 119. Lijkt zaterdag een mooi dagje te worden als die offshore wind voorspellingen aanhouden?! 😀

 120. Dijk Domburg mushy waves 14-15.30u

 121. off topic: Heeft er iemand een link van een webshop waar je gewoven glasvezelmatten (80g/m²) en mekp katalysator voor polyester resin kan kopen?

 122. Carbonshop.nl

 123. @given: brice de nice,ook echt een aanrader!

 124. Bedankt!

 125. JA,..Brice de Nice 🙂 Film zal @Poseidon zeker aanspreken,..Brice surft van de ene overhead barrel naar de andere!

 126. Word het dit weekend weer mooi? Ik zie wat positieve berichten en wil mn plank meenemen richting zee aangezien ik daar dit weekend toch ben.

 127. Yep, vandaag en morgen zal niet veel worden muv van hier een daar een paar windgolven. Maar zaterdag ziet er hoopvol uit:

 128. Tobias, welke locatie gebruik je voor bovenstaande voorspelling? De hoogte en periode in Noord-Holland zien er helaas wat minder uit voor zaterdag..

 129. Ik pak het meest noordelijke deel van Noord Holland en dan de 100km forecast.

 130. @Tobias Hmm nu je dat zegt vergelijk ik de voorspellingen voor verschillende spots in NH en zie en groot verschil tussen regio Zandvoort (0.4m met 4 sec) en bijv. Camperduin (0.8m met 6 sec) voor a.s. zaterdag. Hoe kan het verschil zo groot zijn? Of ligt hier de wijze van berekening aan ten grondslag?

 131. @ O-Face, geen idee hoe dit werkt, maar zal inderdaad met de modellen van Windguru te maken hebben lijkt me. Had hier al wat meer gevonden, maar wellicht kan Tobias hier mee over vertellen! 🙂

  Voor mij gewoon een kwestie van de cams goed in de gaten houden vrij en za! 🙂

  https://www.windguru.cz/help.php?sec=models

 132. Betekend die 100km forecast dat de golfhoogtes dan 100km vanuit de kust zijn? Dan zijn de hoogtes aan de kust neem ik aan aanzienlijk lager?

 133. 100km is de gridgrootte waar in de voorspelling mee gerekend word.

 134. @Tobias, thanks! Ziet er zeker goed uit. Wordt vast weer gezellig druk bij wijk :p

 135. Ja… Gezellig

 136. We gaan inderdaad richting bretagne! Weet je (Of iemand anders) een leuke camping direct aan een goede spot? Zou zo lekker zijn als je gelijk vanaf de camping het strand op kan lopen en we de auto lekker de hele week kunnen laten staan! Thanks alvast voor alle tips!

 137. Morning! Wie weet er een leuke camping aan het water (Of op loopafstand) in de buurt van La Torche in Bretagne? Dank voor de tips alvast!!