Surfweer woensdag 14 maart 2018

De swellmachine gaat weer aan als een langzame diesel en blijft de komende tijd de ene na de andere goede surfdag brengen. Wel erg koud, maar dat staat meestal garant voor goede golven. Immers komt de kou bij ons bijna altijd uit dezelfde richting als onze swell, namelijk vanuit het noorden. Woensdag beloofd al een eerste prik met noordelijke swell te brengen.

Woensdag 14 maart 2018
Nog geen hele dikke barrels of hoge golven, maar gewoon een gemoedelijk golfje en voor iedere discipline net genoeg. De wind komt uit het zuidoost en stelt tot begin van de avond nauwelijks wat voor. Dat geeft dus in ieder geval cleane condities. Ook is de kou nog niet gearriveerd. Het wordt in de middag 8 graden in het noorden tot 12 graden in het zuiden. De swell komt in het zuiden alleen niet zo heel goed door. Surfbaar is het zeker wel, in België en Zeeland heb je dan wel hoogwater nodig. In N-H en Z-H loopt er ook in de ochtend met laagwater al een golfje op de achterste banken. De swell is dan op eigenlijk ook z’n sterkst. Echter compenseert het getij de geleidelijke afname. Alleen aan het einde van de middag is het wel heel snel weg, juist dankzij het afgaande getij.

Vrijdag 16 maart 2018
Donderdag slaan we even over, want dan is het flat. Vrijdag niet. De wind uit het oosten is boven de wadden al hard genoeg geweest om de swell om de hoek te sturen richting het zuiden van de Benelux. Goed te zien aan de rode pijltjes op dit kaartje met de 30 (drie vaantjes) knopen wind uit ONO. Gunstig is dat de kou nog niet helemaal is gearriveerd. Ook lijkt de wind vooral boven het noorden van Nederland sterk te zijn en nog niet boven het zuiden. Kortom een fijne surfmiddag voor Zeeland, België en delen van Zuid-Holland. De golfhoogte kan net boven de 1m uitkomen terwijl het in N-H zo goed als flat is.

Zaterdag 17 maart 2018
Freezing cold. Zelfs overdag is de kans groot dat het gewoon blijft vriezen. Op weerkundig gebied een unieke situatie zo laat in de astronomische winter. Ook uniek wat betreft de swell en golfhoogte. Die weet vlak voor de kust bizar hoog en hol op te bouwen, zoals we dat ook zagen tijdens de vorige ‘storm’ uit het oosten. Dit vereist bijzonder surfskills en wellicht kunnen we jouw daarbij helpen in het land dat bekend staat om dit soort golven!

Wederom zullen de beste golven gevonden worden in het zuiden van het land en in België. Hoewel het voor België waarschijnlijk net iets te veel sideshore zal zijn voor het mooie. De wind blaast er dan iets te veel chop op. Wel kan er dan gesurft worden op meer protected spots in het zuiden (of zoals ze daar noemen de westkust ipv de oostkust).

Zondag 18 maart 2018
Zondag een herhaling van zaterdag. Ook dezelfde tijden, want het getij schuift slechts 50 minuten op. Er zijn wel kleine verschillen in het weerbeeld en de wind want die lijkt in de namiddag iets af te nemen en is sowieso minder bulderend dan zaterdag het geval is. Wel is de richting daarbij meer echt NO ipv ONO. Uiteraard kan dit nog wijzigen want naar maandag toe neigt de wind weer naar pal oost. Hoewel er in Noord-Holland op zaterdag al genoeg golven zouden kunnen indraaien, lijkt zondag de beste dag te zijn voor het noorden. Wel zo laat mogelijk, want het getij is daar sterk vertraagd. Sowieso worden er erg lage waterstanden verwacht en komt het getij niet heel hoog vanwege doodtij.

Maandag 18 maart 2018
Maandag wordt de wind pas echt veel minder. Omdat het zondagavond nog hard waait boven de wadden zal de swell op maandag nog wel voldoende zijn voor een mooie sessie. Zo bruut als het weekend wordt zal het niet meer worden. Alleen ook niet meer zo koud met 3-5 graden in de middag. Helaas gaat de wind wel draaien van oost naar noordoost, zodat er al snel weer wat chop is. Alleen in N-H zal deze chop er niet zijn. Wel zijn de golven daar een stuk kleiner. Vanaf dinsdag overal kleinere golven, maar nog niet helemaal flat. En uiteindelijk komt die +10 graden ook weer terug volgende week met wind uit het westen tot zuidwesten. De periodes met ZW wind worden snel afgewisseld met wind uit noordwest. Dat kan heel vaak leiden tot een paar mooie surfuurtjes wanneer de wind draait en het tij goed zit. De maand maart lijkt na een hele slechte start een heel goed einde te gaan geven. Geniet ervan!

Woensdag : 5mm, cap 2mm, schoentjes 6mm, hand 3mm
Vrijdag : 6mm, cap 3mm schoentjes 6mm en hand 3mm.
Zaterdag : 6mm met schoen 8mm + hand 5mm, cap 3mm
Zondag : 6mm wetsuit, 8mm schoen, hand 5 en cap 3mm
Maandag : 6mm met schoen 7mm + hand 4mm en cap 2mm
 1. De No’easter is er al vrijdag en blijft drie of zelfs vier dagen het weerbeeld bij ons bepalen. Misschien kunnen we zelfs weer schaatsen op ondiep water maandagochtend!

 2. Top dat …..schaatsen!

 3. Ik ben van plan om met wat vrienden dit weekend af te reizen naar zuid holland, alleen weten wij helemaal niks over de spots daar. Heeft iemand een tip voor een bepaalde spot die werkt met deze swellrichting? Of werkt scheveningen ook gewoon?

 4. Zoiezo werkt scheveningen prima inderdaad… en geen stroming, wat je op de andere spots wel hebt… tel uit je winst 😊

 5. Sowieso wel ook stroming op scheveningen, dus kom lekker met een paar honderd man surfen

 6. Boven een meter vrijdag?! Heb er een hard hoofd in

 7. Echt he.. Windguru geeft echt helemaal niks af voor vrijdag..

 8. Windguru is niet zo goed in het voorspellen van swell die bijna 180graden naar de kust moet draaien, maar ik geef zaterdag wel betere kansen

 9. windguru is niet een golfsurf voorspel site.. windguru geeft met 30 knopen pal offshore wind 1,5 meter golven aan vanuit de richting van land.

 10. Is best bon

 11. Je zult vrijdag moeten zoeken om boven die 1m uit te komen. De hoogste swells ziij idd voor zaterdag en zondag. Alleen het voordeel van vrijdag is dat het dan bij ons in het zuiden nog niet waait. En het nog vrij zacht is.

  Dit is Domburg live. Swell komt overal goed door nu.

 12. Is het vanmiddag nog surfbaar in scheveningen?

 13. En live vanaf wijk nu:

 14. Deelt wijk dit weekend ook mee in de cleane offshore feestvreugde of zou ik het zuidelijker moeten zoeken richting Scheveningen?

 15. Ws wel ja. Hoewel de swell genoeg hoogte heeft om ook in Noord Holland iets te bieden. En meer offshore dan het zuiden!

 16. Zaterdag zondag?! Op de secret-spot?

 17. Yes !

 18. Zandvoort rond het middaguur

 19. Lunchtijd

 20. Wijk 11:00-13:00 – cleane lijntjes zoals op de foto’s hierboven te zien zijn. Vond zelf de golven met helemaal laag het mooiste lopen (begin van de sessie dus)… zonnetje erbij; dikke prima longboard sessie.

 21. Ter heijde hele dag mooie cleane lijntjes + voorjaars zon. Zelf de hele dag moeten werken aan de strandtent 😣

 22. Verblijf komende week in de buurt van Birmingham, dacht er een weekendje aan te plakken voor een Surf aan de westkust? Weet iemand mooie spots, Swansea etc?

 23. Aloha Tobias, voor vrijdag ben ik eigenlijk benieuwd of HvH wel al zuidelijk genoeg zal liggen. Ik hoor het graag van je! Mooi dagje vandaag als ik de foto’s zo zie!

 24. Question; op de cam van scheef zie verschillende bulten zand liggen op het strand. Wat is de reden hiervoor?

  Cheers

 25. Question; op de cam van scheef zie verschillende bulten zand liggen op het strand. Wat is de reden hiervoor?

  Cheers

 26. #fanno

  Zo kunnen ze zeggen dat er graancircels zijn hahaha 😉
  Dat er buitenaards leven is.

 27. Van het weekend weer door omkrullende golven surfen!

  https://www.nu.nl/231379/video/nieuwkomer-surft-door-drie-omslaande-golven-in-een-sessie.html

 28. Dat het afgaat dit weekend!

 29. Mooi he toen ik het las hoorde ik er al een Polygoon-journaal stem bij..

 30. De video van 3 barrels rit op Youtube 31. @ west Engeland surf
  Omgeving Pembroke en Milford Haven in zw Wales kan mooi zijn🏄🏽🤙

 32. Watch me zondag in een 5 barrel ride on Wijkiki! 🤪

 33. Hi guys,
  Hoe zuidelijk moet ik minimaal gaan om een golfje te scoren?

  Zandvoort, scheveningen, hoek…?

  Of kan ik IJmuiden zelfz proberen?

 34. Hoe ver noordelijk moet ik gaan voor een golfje ?
  Domburg, Ouddorp, Maasvlakte ?

 35. Thanks Eddy!

 36. Hoe oostelijk guys? Wellicht Nijmegen, of zelfs Berlijn?

 37. munchen! altijd prijs

 38. maar goed; ik wil ook wel weten hoe ver ik uit het noorden moet rijden om een golfje te pakken… Dus iemand al een eyeball?

 39. skiffa?

 40. Golven komen nu langzaam de hoek om, staat een mooie meter vanmiddag!

 41. halve meters in oostende, even wachten tot morgen

 42. Moet nog HW worden. Dubbelt op.

 43. Welke site gebruik je voor die bovenste boeidata tobias?

 44. Daar zul je hem hebben. De nor-easter!

 45. Hi Tobias,

  Waar denk je dat het morgen goed wordt? NIet teveel wind?

  Groet Johan den Dekker

 46. Waar registreer jij zojuist die nor-easter dan Tobias?

 47. Foto van de twee suppers is Zuid-Holland zuid?

 48. @JHK golfgegevens komen van https://waterinfo.rws.nl/#!/nav/expert/parameters/Golven/ en dan de juiste parameters aanvinken. Maximaal 3 helaas, dus grote kans dat je niet de juiste kiest. Wie dit heeft verzonnen krijgt een pluim voor de slechts mogelijke user-interface / bruikbaarheid van informatie!

 49. Qua wind is het morgen overal even hard. Alleen de wadden zitten met bijna windkracht 9, wel in de hoogste regionen. Best zoek je een beetje een hoge duin, waar de offshore overheen moet blazen.

 50. @waardan @iknowthatplace
  Zullen we een gokje wagen? Ik zet in op p6

 51. Insta

 52. Gekke vraag @tobias maar zijn de duinen van Wijk hoog genoeg. Weet dat je aangegeven hebt(in de app) dat scheef en zuidelijker beter wordt, maar loop het in Wijk genoeg (hoogte) en heb je niet te veel last van die harde oostelijke/offshore wind. Dus kortom heeft Wijk morgen genoeg hoogte en heb je niet te veel last van de harde wind of zeg je neem de tijd en ga naar scheef??

 53. Haha, wijk heeft toevallig wel een Hoge Duin die zo heet. Echt waar, google maar eens!

 54. Daar ben ik ook wel heel benieuwd naar! Scheelt een aantal kilometers.

 55. Vandaag was ook al bijna surfable op wijk. Dus morgen zal dat zeker zijn.
  Alleen niet de beste plek. Wel de meest dichtbije, voor sommigen dan.

 56. Vond t behoorlijk koud in mn 5 mn en einde sessie voelde je het opeens nog veel kouder worden,
  Ik pas morgen

 57. Thanks Tobias en na googlen herken ik meteen de hoge duin in wijk hahahaha

 58. Mv2 was geniaal voor de sup, echt fijne right handers en paar dikke sets kunnen benutten 🏄
  Die grijns blijft wel even staan 😀

 59. @wales
  Op magicseaweed was er een reportage over Wales als reisbestemming :
  ‘Why Wales should be on your surf bucket list’
  Ziet er wel goed uit.

 60. Super koud en veel wind, sla lekker over bbrrr

 61. Jongens het wordt vandaag snijdend koud, blijf lekker thuis bij de kachel. ik zorg er wel voor dat jullie de dag digitaal kunnen beleven.
  -XOXO-

 62. als je nog plaats over hebt in de auto mag je t best laten weten xD

 63. bedankt voor de tip Rekkab! Kruip nog even lekker tegen me vriend Nasr aan!

 64. Ik heb nog plek voor 4 man in de auto, als jullie allemaal om 2 uur klaar staan op scheveningen bij de vuurtoren haal ik jullie daar op,

  -XOXO-

 65. Als je t meent, wil ik daar best over nadenken. Anders zelf maar eens even daar gaan kijken, want ik heb een vermoeden waar de secret spot is ;p

 66. Ik geloof je niet, jij bent toch die fotograaf?

 67. Nu ga ik express lekker voor al je shots liggen Rekkab😙

 68. Iemand een idee hoe het gesteld is ik domburg?

 69. Gister toch gaan peddel in velsen noord pier was tot mijn verrassing niet de enige gek en er waren zelfs golven en de kou nou die viel wel mee !in mijn superpak van gul ga gewoon weer !!!

 70. @@@@@@@@@@@Rekkab

  13:45 sta ik bij de vuurtoren. Wil graag met je meerijden naar Urk.

  Stoked

 71. @Tobias. Die parameters selecteren lukt nog wel maar vervolgens krijg ik alleen een kaart met de boeilocaties (in drie kleurtjes). Op mn smartphone kan ik die boeilocaties echter niet aanklikken en krijg dus geen details te zien. Heb jij al uitgevogeld hoe dat komt toevallig (of werkt het alleen op desktop)? Thanks

 72. Lars, dat ligt aan je browser. Chrome op Android doet het niet. Firefox wel.

  btw: beste tijd en lokatie om er in te gaan vandaag:

  #not

 73. Wijk zou eventueel met hoogwater nog wel een stuk strakker en hoger kunnen worden toch? Maar eigenlijk is de enige optie de auto pakken en gaan!

 74. Thanks Tobias

 75. Scheen zuid. … dikke meter en komt nog wel wat bij denken ik!!!

 76. Fijn om te horen! Was al van plan te gaan, maar had nog geen info doorgekregen. Surfs up, thx!

 77. Geen tijd/zin om heel veel te reizen vandaag, dus heb 3 opties: Wijk, Ijmuiderslag of Parnassia.

  Heb het vermoeden dat parnassia wel wat moet kunnen worden vandaag. Of interpreteer ik alles helemaal verkeerd? Hoef geen ultieme epic Condities, gewoon lekker buitenspelen.

 78. Nieuw haamstede bij vuurtoren is aan. Sideshore met mooie barrels 1-1.5 m

 79. Laat je nog even weten hoe parnassia was vandaag? Ik ben ook benieuwd

  Thanks

 80. Nou Tobias, zelfs de Noord is nu goed!!
  De Zuid was ook erg leuk!

 81. Nieuw-Haamstede

 82. Hey stuur even een mailtje naar [email protected], ga je morgen surfen?

 83. Zelfs Wijk… Aaaahhh

 84. Weet iemand waar de foto’s staan die gemaakt zijn bij scheveningen zuid?

 85. Iemand die wel genoeg beschutting tegen de stroming heeft gevonden in België?

 86. heren, zondag in noord hoor ik veel van zo laat mogelijk… Ik heb alleen sochtends tijd, niks waard dan?

 87. Urk was prima. Bijna alleen erin bij visafslag 6. Slechts een stuk of 50 andere.

 88. Urk was goed, nu ff lekker bakkie bij de trucker-stop

 89. Uiteindelijk wijk aan zee bij hoogwater, maar een half uurtje ingelegen. Kreeg kramp in mijn voeten. Ws door nieuwe schoentjes maar volgens mij zeker de moeite waard als je er langer in kon liggen.

 90. Vond Urk maar tegenvallen hoor! Echt lang moeten wachten op een golf en idd rond de 50 man erin😑

 91. Was op Zandvoort in de middag, goeie call en maar een handjevol in het water

 92. StromingtrekHoekvH, 14:00-16:00, hele, halve, kwart , 3 kwart, anderhalve, berrels, berrels , krek zo, shortboard heaven, alleen die heb ik niet, in de shorebreak leftovers gelonglongboard, evenzogoed onnederlands machtig mooi om te zien.

  En nu een bord bruune bonen (vorkmesicoontje)

 93. Boete, omdat ik op de rivierkant tegen de richting in was gereden, (ssst), zag ik alleen de achterzijde van de stiekem verplaatste borden verboden stil te staan 🙂

 94. Hows that for a, reden van bezwaar :_)

 95. Volgens mij zijn de afgelopen maanden ontzettend veel foto’s gepost van bepaalde spots.

  Logische, zijn mooie platen en dat is weer lekker voor de sponsoren en tijdschriften. C’est la vie.

  Ot. Morgen iets meer als vandaag met afnemende wind?

 96. Vandaag heb ik meegedaan aan de King of Kooktown-competitie.
  Ik heb genoten van jullie! Onder de rook van Rotterdam reden mobiele surfscholen, Surf-safari’s, mindfullnesstrucks, Engelse pro’s, Belgische pro’s, Haagse fotografen, Westlanders, Zeeuwen, #coldwatersurfers, Libtechnerds, Go-Propluggers en een verdwaalde schatzoeker met oranje reflecterend tenue een veel te klein parkeerplaatsje op om met freshe Vopak-wind in de rug te gaan turen naar dat wat de belofte van de maand moest zijn.

  Slufter, good old days. Het strand delen met drie nudisten waarvan er twee zeehonden zijn.
  Nu keek ik vanuit de line-up aan tegen twee potvissen van wijven die lopen te leuteren met telelens en wolle muts, aanhangsels van Sea Shepherd-surfers. Tering. Ik zag een Westlander oversurft worden door een Hagenees, kreeg drie schouderklopjes ter troost alsoft ie een gestruikeld kindje was. Doet dat lekker in die Stad Achter de Duinen. Er werden sprays gegooid, jazeker! Met arrogance en flair die je alleen kan verwachten als product van een lauw-biercompetitie zoals de door de HSA georganiseerde wedstrijden.

  O Maasvlakte, King of Kooktown. Een nepstrand het decor van Toystory IV. En als de zeepbel barst is er niks meer om je social media mee op te poetsen en zullen we het moeten doen zonder #surfersdromen. Ik zeg je: de realest nigger op de beach was die schatzoeker: in zijn eentje nuggets scoren.

 97. Geen idee wat je rookt, maar overweeg eens iets anders.

 98. Mooi verhaal King, heb je zelf nog lekker gesurfd of heb je je alleen naar zitten ergeren ? Wellicht had je bij de Mindfullnesstruck aan moeten kloppen voor wat mindfull nesse tips om wat relaxter in het leven te staan. Aloha, heb genoten van het spectakel, dikke barrels en blije verkleumde gezichten.

 99. 😂
  Voor wie niet weet wat bedoeld wordt met de mindfulnesstruck, check http://oppadmetjord.nl

 100. Wat jij zegt. 1 van de weinige reacties waar de laatste jaren steeds meer coresurfers mee lopen. Het is elke keer weer het onderwerp van gesprek in het water.

  Niet alleen op slufter, maar overal. Drukte en iedereen die het maar aan jan & allemaal laat weten waar ze hebben gesurft.

 101. Altijd fijn ff annoniem je frustratie uiten, hopelijk helpt het ….

  Zo niet zie de gouden tip van Tobias 🤣

 102. Mooi verhaal, lekker kort!

 103. Goed en begrijpelijk relaas van kook-king. Ik was vandaag ook een blow-in uit het Noordwesten van ons kikkerlandje. De golven waren mooi, bruut zelfs voor NL begrippen maar idd een groot circus op het strand en in zee. Dik 50 man…dan snap ik dat je enigzins nostalgisch terugkijkt op dagen dat er meer rust was (Hoe ironisch…nu er mindfullness tours worden georganiseerd om rust te vinden haha). Ik snap het. Ipv “grappige” reacties over shit roken en mindfullness zouden de reageerders ook even kunnen nadenken over de boodschap erachter. Peace!

 104. Heerlijk die flair en lekkere cynisme in je column. Zondag ochtend blues.

 105. slecht geschreven, sorry!

 106. Maakt niet uit hoor Kook-King, maasvlakte probeert nog steeds ‘mindfull f##ING singlefin surfers’ te weren. Tweede golf Fin weg. One down 237 to go. Chill man. Wel aaedig geschreven trouwens, overweeg is een collumn in de six ofzo, kan jeje maandelijks uiten net als een.., bedenk maar iets.

 107. @King of Cooktown.

  Dont hate, self medicate. Zo is het bij ons met Rapa nui en Parnassia ook vergaan. Werd uitgelaggen om mn roze zink op het hoofd hahahahahah De bittere realiteit.. Wij zakken vandaag af naar het zuiden dus nog meer uitheemse exoten in je 010 water!

 108. Ja mooi neer gezet dat stukje

 109. Lachen is met ch.. man man man. Helemaal de weg kwait..

 110. Mooi om te zien dat er ook reacties worden verwijderd als je het eens bent met de ‘oppositie’.

  Die gozer heeft gewoon gelijk.

 111. Zal er nog wat moois van ’t weekend overblijven de komende week? Ben eindelijk weer eens 7 dagen achtereen vrij! Hoop op wat surf!

 112. Mooie poëzie Kook-king! lol
  Jammer dat je een baaldag had, volgende keer beter 😉

  Waar ik het wel met je eens bent is de houding van sommige ‘pro’s’; die vinden zichzelf vaak heel tof. Beetje zoals de houding van Rekkab’s eerdere comment. Of hoe Michael Schmitz zich vroeger gedroeg in het water… Yannick daarentegen is een van de vriendelijkste gasten ever in het water. Dus zo kan het ook.

  Anyway, vandaag maar even checken 😛
  Surf’s up and negativity down!

 113. eerste golven al gezien vandaag? #thesearch

 114. Ik heb respect voor elke professional bullshitter die al surfend zijn brood kan verdienen.

  De NL’se surfscene is af en toe hopeloos droevig. Ik was blij dat ik gisteren kon zeggen dat mijn tranen door de wind kwamen.

  Aloha, mahalo en endless shaka iedereen!
  Fijne surfzondag!

 115. Is Wijk nog de moeite vanimddag met hoog?

 116. Aaah de ‘echte’ surfer, die 50 man die met die pleuriskou het water induiken zijn maar fakers en doen het alleen voor de instagram likes.

  Nog een paar toffe ‘Real friends don’t let other friends paddle board’of ‘Spongers are not surfers’ voor op je surfbusje of dure nét te kleine shortboard?