Surfweer woensdag 12 juni 2019

De eerste mooie zomerdagen en avonden dat je in je 3/2mm kunt surfen zijn een feit! Gisteren was het op en top en deze ochtend werden we opnieuw getrakteerd op pure swell. Helaas gaat vanaf nu de wind ook zijn vinger opsteken en is het even wat lastiger plannen en zoeken, maar we proberen je daar zo goed mogelijk mee te helpen via dit weerbericht en de apps.

Woensdag 12 juni
Een regengebied trekt van land naar zee waardoor de wind even onshore uit het noorden komt. In N-H is de wind noordoost en blijft het beter clean, muv natuurlijk de wadden waar noordoost zelfs pal onshore is. Gelukkige klaart het later vanmiddag en vooral vanavond weer op en dooft de wind weer helemaal uit. De nieuwe swell die op de Brim-boei te zien is, zal nog niet arriveren maar er is nog genoeg van de oude swell over om een lekkere avondsessie te scoren. In Zeeland en Belgie lukt dat nog met de push van hoogwater. In Z-H eigenlijk al niet meer, of je moet echt tot in het donker doorsurfen. In N-H blijft de push uit en is het echt achterste bank werk. Natuurlijk niet verkeerd, maar een longboard om dat eind te peddelen is dan handiger dan een shortboard. En de golven zijn natuurlijk kleiner met eb. Gisteren was he doodtij, dus echt heel eb wordt het niet. Dat kan een nadeel zijn met de banken die niet ondiep genoeg komen te liggen. Voordeel is echter dat de swell niet al te veel terug naar zee wordt getrokken. Verder is de push minder, dus kan het wat slapper overkomen dan bijvoorbeeld met springtij. Heel veel maakt dit niet uit, want het is vooral de ligging van de banken en de golfenergie die dit bepaalt.

Donderdag 13 juni
De nieuwe swell gespot op de brim-boei komt in de nacht van woensdag naar donderdag vol binnen en loopt donderdag de hele dag door. Deze wordt wordt wel in een bepaalde mate tegengewerkt door de zuidenwind die in Zuid-Holland side-offshore is. Daar dus de beste condities en de minste wind in de vroege ochtend. Eind vd ochtend de windpeak met even meer ZZW, wat in N-H dus al voor choppy sideshore condities zorgt. Begin van de middag ook nog veel wind, maar na 15:00 uur neemt het al af. Dat is dus aan het einde van hoogwater, wat de meest ideale tijd is om te gaan met zuidwest en noordswell. De avond biedt ook nog kansen, want de wind valt dan helemaal weg en met helemaal laagwater is het in Holland prima surfen op de verste zandbank achterin. In zuidelijk Z-H lukt dat niet echt, maar in BE en Zeeland komt het tij een driekwartier voor donker toch nog op tijd opzetten voor een leuke sessie.

Vrijdag 14 juni
De wind zal in de nacht van donderdag naar vrijdag weer wat harder worden en uit ZW komen. De vroege vrijdagochtend biedt dus weinig. Daarna neemt de wind af en komt het tij in (einde ochtend) en zijn er wat verdwaalde sets uit het verre noorden die het toch nog erg de moeite waard maken op een longboard. Wel lang wachten en dat zal vooral op de drukkere spots heel irritant zijn. Het is ook niet nodig om daar te gaan surfen, want met de offshore kun je overal langs de kust prive-bankjes vinden. Het lijkt wel de laatste kans te zijn op noord-swell, want dit weekend is weinig. Op Zaterdag misschien nog net een laatste setje uit het noorden, enkelhoog en weinig wind. Zondag steekt er een matige tot vrij krachtige zuidwest op, maar eigenlijk is dat niet stevig genoeg voor swellvorming vanuit zuidwest. Muv van de kop van N-H, daar zal nog wel wat rommeligs binnenkomen van de zuidwest.

Wetsuit advies Water is 13 gr C

Vandaag: 3/2mm of 4/3mm pak
Donderdag: 4 of 3/2mm wetsuit & iets van oorprotection ivm wind.
Vr & Zat : lekker met 3/2mm overdag met zon.
 1. De swellvorming id nacht van woensdag op donderdag is niet verkeerd. Hier van zou nog genoeg moeten doorkomen voor vrijdag en zaterdag (longboarden). Voor shortboarden zijn vandaag en morgen de beste opties.

 2. Jezus t was net dik in de haag! En crowded, maar opzich meer dan genoeg golven, zat pieken. Dank voor sms info surfweer!

 3. Voelde me wat down, maar toch gaan surfen Je weet hoe je je voelt na een sessie. Hoofd leeg, energie en good vibes. En ja hoor de zee had weer eens het goede antwoord. Lekkere golven trouwens ondanks de wind in Noordwijk

 4. Inderdaad tot 11.15 geen zuchtje wind en toen sloeg het in. Echt in een klap van 1 naar 5 Bft. Tot 12u mooie golven kunnen pakken en daarna maar richting arbeid.

 5. Domburg was Frankrijk style deze morgen,

 6. Top golven in wijk van 11 tot 1!! Het water was wel echt ongelofelijk smerig! (soort van wasmiddel met olie leek het wel). Iemand enig idee wat het is en hoe slecht het is?

 7. Die bruine slurrie is volgens mij gewoon slib. Ongetwijfeld gemixed met algen en alles wat los komt na een zware storm aan de kust. Is er al sinds zondag na de storm en komt vaker voor na een storm. Niet schadelijk, tenminste ik heb nooit een reactie gehad op dat spul. Ons bruine Noordzeetje is schoner dan de blauwe Middellandse zee.

 8. Lekkere bruine Noordzee:

  https://www.instagram.com/p/BynIKZKFgQB/?igshid=1tad3hgh93ufx

 9. Oh wat een ochtend was dit weer!!!! Mooi filmpje Tobias.

  Als er nog iemand roept dat het vlak was op de webcam, kom ik niet meer bij…..

 10. Wow wat een weekje!! ๐Ÿ˜€ Ik heb gisteren wat foto’s gemaakt op de Noord tussen 21:00 en zonsondergang. Ik heb ze tijdelijk even op mijn blog gezet. Vanavond/morgen volgen er meer.

 11. Ook BE was EPIC deze morgen !! Glassy shoulderlines !!!

 12. @foamieCrew nice! Zet je alles online? Ben mega benieuwd of ik ergens tussen sta. Was dikkk

 13. Dit was duidelijk epic…en leek totaal niet op de 2m+ die van de week gemeld werd ๐Ÿ™‚

 14. Doet er eigenlijk niet toe, maar Vandaag op zelfde stek (ZV) gepeddeld als zondag. Zondag was in mijn beleving klein tikje hoger.
  Vandaag wel veel mooier(ere) lijn en veel meer golven van hoogte, totdat de wind opstak. Beide echt prima sessies voor NL.

  Hoop dat jij vandaag een mooie sessie hebt gehad. Ik gun het je van harte.

 15. Heb ik thanx. En ik hoop jullie allen. Van dit soort dagen word ik vrolijk ๐Ÿ™‚ zometeen weer

 16. Vanmorgen was fijn!! In Noordwijk vanaf uur of 9, cleane lijnen, achterste bank liep heel mooi, toen de wind erin kwam en we meer naar voren moesten werd t daar ook supergoed! Bakken! Heerlijk gesurfd…hoop snel meer van dit!

 17. HvH was helemaal lekker vanavond, van 20.30 tot donker, ik heb t licht uit gemaakt!
  Top voorspelling Tobias!

 18. Wat was dat gisteren tot donker…. helemaal verliefd op ons zeetje!
  En ondanks al het volk was er een super sfeer in en uit het water!

 19. @ Nick
  Lekker cherrypicking ๐Ÿ™‚
  Ik zit het afgelopen uur te kijken en dit is zeker niet representatief! Maar het is waar, heel soms komt t ;-). Stroming ziet er (nu) niet lekker uit though

 20. Bredene was lekker gisteren!
  Mooie afpellende lijntjes en met de push kwam er wat hoogte in. Gezonde midweeklijntjes voor wat men tegenwoordig yogasnuivers noemt ๐Ÿ™‚
  En een leuke conversatie met noorderbuur Martijn!

 21. Ja, vies was dat, zag ik ook bij de eerste windmolen. Alsof je in capuccino surft.

  Trouwens, in San Francisco na hevige regenval wordt je afgeraden om te gaan surfen voor 72 uur. Leek mij altijd een beetje extreem, maar soms vraag ik me af of dat hier in NL ook een probleem zou kunnen zijn…

 22. @TJ
  Ik starte de cam en zag die golf, ben erin gegaan.
  Als er 1 is zijn er meer.
  Maar ik was eigenlijk te laat, je had er om 07:00 in moeten liggen.
  De golven waren krachtig en door de aantrekkende Zuiderwind redelijk hol geblazen hier Bij Ter Heijde

 23. @Nick

  Aight. Ik zie het nog wel beter worden โ€˜vingers gekruisdโ€™.
  Nu veel closeouts en slappe linkse golven maar rechtse zien er veelbelovend uit hier in Haga

 24. Gister avond Noord was lekker, goeie golven, goed sfeertje. behalve die Hart Beach crew die liep te gillen als kleine kids.

 25. Heerlijk vanochtend 6:15 – 7:30 in Wijk. Dicht bij de pier twee longboarders en wij. Daarna mui over peddelen en bankje voor de strandtent. Liep naar links helemaal af op de bank, 2 foot en genoeg kracht en stijl, met mazzel kreeg je als toetje nog een wedge van rechts op het eind.

 26. @@wijk
  Na enorme regenval zijn de riooloverstorten het probleem. Google maar eens…

 27. Ik snap waar het vandaan komt, mijn vraag is of zulke waarschuwingen overdreven zijn of niet. Ik ging zelf de zee in na regen in SF, waarvan ik nooit last had, maar ik kende mensen met andere ervaringen.

  Maar misschien kunnen we beter niet praten over de qualiteit van het water bij Wijk aan Tata!

 28. Die riooloverstorten bij Wijk zijn toch al jaren dicht? Of heb ik dat verzonnen?

  Bij Zandvoort was het denk ik andere slurrie, was wel bruine slush maar niet olie of wasmiddelachtig. Volgens mij meer slib en algen wat los is gekomen na de storm van zaterdag.

 29. off-topic: iemand een aanrader voor een fijn surfkamp/house rond Lissabon / Ericeira voor twee eind twintigers? (zonder zuipende tieners ๐Ÿ™‚ )

 30. Bruine slush in juni zijn glow in the dark algjes..geen zorgen

 31. Was stoke-olie, van al die blije mensen in het water

 32. Is het morgenvroeg (ergens tussen 9:00 en 13:00 uur) de moeite om naar Scheveningen te komen met een longboard? Moet van ver komen en heb in de middag een afspraak in Den Haag!

 33. Vanavond nog mogelijk shortboarden in Scheveningen?

 34. Iemand die komend weekend nog richting Frankrijk gaat (rond bordeaux) en nog een plekie over heeft in de auto?

 35. Zou het daar wat worden op lekker weer na?

 36. Vrijdagmiddag @WAZ de moeite waard voor/ rond hoogtij? Anyone?

 37. Ja ik vraag me ook af of morgen na hoog water nog de moeite is Wijk aan zee.. de webcam maar ff checken

 38. De laatste restjes zijn wel heel klein en niet meer de moeite. Helaas vanaf nu t/m volgende week, helemaal flat ๐Ÿ˜ข

  Het enige laag dat nog wat activiteit heeft ligt voor de kust van Portugal en de swell daarvan bereikt niet eens het zuidwesten van Frankrijk. Mogelijk is Bretagne wel een optie.

 39. Oef, dat ziet er uit als een golf perfect voor het foil-surfen. Kan eigenlijk niet beter. Opstarten op de verre bank en langs de kust van golf naar golf foilen.
  Jammer dat ik de kids thuis heb, want had nog wel voor de 4e dag op rij een nat pak willen halen ๐Ÿ˜‰

 40. Kan er rond 16:00 nog gesurft worden in Egmond aan Zee?

 41. Webcam Egmond:

 42. Scheef is flat ๐Ÿ™

 43. Tobias dit was foil hemel, kon vanaf de derde bank. We moesten eruit voor onweer maar was een ultra clean heupje. Mooie afsluiter van een top week.

 44. @bordeaux denk het niet maar ik moet er komen voor de Franse surftest om daar te mogen lesgeven….

 45. Wij lagen wat verder naar Bloemendaal erin, wat een verrassing!!!! Vanaf de kant was niet te zien hoe clean het was achter de bank. Wow, machtig mooi! Toch mooie heuphoge rolletjes. Feestje!

 46. Is daar morgen nog wat van over?

 47. Komt gewoon nog een swelletje!

 48. Nee het was even terug voor 5 minuten maar nu is het weer weg helaas

 49. Lekkere sessie op Wijk van 1330 tot 1530.werd eigenlijk steeds beter

 50. Kan je iets delen over de foil en foilboard dat je vandaag hebt gereden?

 51. Heeft iemand advies voor een goede wetsuit repair kit?
  Mijn knie is aan het verduren, ik denk dus niet dat ik het gewoon met een adhesive kan oplossen, maar eerder een patch moet gebruiken.

  Alvast bedankt!

 52. Vastnaaien met flosdraad, superstevig.

 53. @Jaan, ik ben 2 keer bij http://www.ericeirasurfhouse.com/nl/ geweest. Relaxte sfeer en goed geregeld.

 54. (Hoelaat) is er morgen nog iets van golf verwachting op langevelderslag/Noordwijk?

 55. Klinkt misschien gek, maar misschien weet een schoenmaker er raad mee? Die hebben goede naaimachines, lijm etc. Misschien een stuk van een oude wetsuit mee en vragen of hij het er op kan zetten. Zelf ooit een rits in wetsuit laten zetten, deed hij met plezier.
  Flosdraad vond ik overigens ook een goede tip. Die ga ik onthouden.

 56. Klopt het dat er zondag mischien wel een golfje binnen komt?

 57. Iemand al eens met Ryanair gevlogen en een longboard mee genomen? Kan nergens vinden wat de maximale lengte is. Maximaal gewicht is 20 kg dat dan weer wel….

 58. @wetsuit repair; naaien/stikken liever niet, want dan is de rek er uit en gaat het bij de randen weer scheuren. Gebeurt ook bij dikke 5 mm patches dus probeer patch te lijmen met minimaal 1.5 cm overlap. Bison heeft rubber repair lijm, op achterzijde bij toe te passen materialen staat ook neopreen vermeld. Patch aan binnenzijde pak en wat gewichten er op 1 nachtje en ready. Lekkende naden strijken met melco tape. Succes

 59. Oja probeer dus voor je patches een lekker dun stukje wetsuit te gebruiken zodat t lekker stretcht ๐Ÿ˜‰

 60. Credits @ Wouter Struyf

  Vlaamse vis

 61. Moest deze zijn sorry

 62. Ieniminie golfjes bij ondergaande zon. Niets spectaculairs, just go with the flow.

 63. @ Wfr

  Ik ben al geregeld met ryanair gevlogen met longboard 9.4.

  Geen probleem zolang je het gewicht niet overschrijdt

  Grts

 64. Black witch neopreenlijm;) dat is de bom

 65. Gaat er vandaag of morgen nog iets inzitten voor Belgiรซ of zeeland. ?

 66. Nee Jason, helaas niet, of misschien een verdwaald setje, of met hoog water een kleine golf, zie berichten eerder op het forum. Of check bijvoorbeeld magicseaweed, windguru, teletekst 701-707, webcam.

  Succes.

 67. @kylian, Thanks.
  We vliegen volgende maand naar ierland met ryanair en wil graag mijn 8โ€™4 meenemen. Voorheen nooit problemen gehad met ryanair naar Fuerte en portugal maar dat was altijd met een 6โ€™8 of 7โ€™4 bag.

  Zag op Fuerte bij de oddbagage wel een plank op de grond getekend van 2.40m waar af en toe een board op gepast werd maar kan op de site niets vinden over afmetingen behalve het gewicht!

  Gr.

 68. Ierland 50 euro heen en terug ook

 69. Morge wel een grappig golfke denk met hoogwater.

 70. @wave ski rider, klopt en is geboekt. Was alleen nog ff aan het kijken welk board mee te nemen. Ervaring met longboards?

  Gr.

 71. Etretat lijkt wel iets te zijn morgen en maandag. kun je MSW vertrouwen voor deze spot? Geeft metertje aan met weinig wind. Alle advies voor deze spot welkom:) thx;)

 72. Swell is veel te lokaal (met korte periode) voor Normandiรซ zoals ik het nu snel zie

 73. Thx voor het advies Tobias! Dus om er 3,5 uren voor te rijden lijkt het jou niet de moeite? Vanaf welke periode werkt etretat goed?

 74. ๐Ÿ”Ÿ

 75. Het is bekend dat er vandaag niet veel bijzonders zal zijn kwa golven! Maar als ik toch even het water in wil om te surfen, rond welk tijdstip is er nog kans op een klein golfje? (hoek van Holland – Scheveningen)

 76. Tussen 1500 en 1800 denk.

 77. Lijkt beter te zijn hoe verder je naar t noorden gaat @Thierry. Heb je dan ook tijd voor om te rijden ivm later tij…maar of t de moeite is, is mij niet heel duidelijk. Maar het gezegde is duidelijk…beter een nat pak dan een droge plank…

 78. Gisteravond toch even wezen peddelen in velsen noord bij de pier leuke ritjes in de ondergaande zon headhigh mini rollers!!

 79. “headhigh mini rollers” …..

 80. Niet zo moeilijk op een waveski. Of bodyboard, altijd headhigh!

  Nu in La Torche is die swell maar net genoeg. Als het in La Torch niet minimaal 2,5m is dan gaat het dieper in het kanaal ook nooit genoeg zijn. Zit helemaal niets in voor deze week. Oceaan en Noordzee zijn zo mak als een lammetje.

 81. Met kleine slappe golf geldt vaak dat die juist dood slaat met hoog water (en daarna met afgaand weg is).

  Naar mijn mening is je beste shot ergen tussen “1 kwart na laagste waterstand” tot”3/4 van hoogste waterstand”en MET de opkomende push. Dan ook vooral op een bankje mikken en niet op de shorebreak natuurlijk.

  Nogmaals het scheelt per spot of het uberhaupt wat doet en als de golf hoog genoeg is gaat het door tot hoog en iets er na

  Op Hoek van holland is dat tussen 13:00 en 14:00 en hoe noordelijker steeds een beetje later. (zie getijtabellen)

  Of het echt surfbaar zal moeten blijken, maar go try en je gaat het zien… en onthoou het voor de volgende keer (schrijf de omstandigheden en ervaring op of zo tot je het gewoon weet per spot)

 82. Woensdag eind vd dag wel weer kans op wat beweging in de zee als het heel even zuidwest gaat waaien:

 83. Zandvoort is heel matig nu, hoop dat het later op de dag beter wordt

 84. Nog wat nieuwe foto’s van afgelopen dinsdagavond tussen 20:30 en zonsondergang op http://www.foamiecrew.com/photos.

 85. De maand is nog niet over. Dit belooft een mooie laatste zomerweek van juni te gaan opleveren!

 86. Zal er morgen begin van de middag nog wat te surfen zijn?

 87. Dat zou heerlijk zijn! Fingers crossed ๐Ÿคž๐Ÿป

 88. Maandag en dinsdag echt helemaal flat. Woensdag echter alweer kans op iets van een rommelige windgolf in de namiddag en vooral avond. En donderdag ochtend dan iets met wat swell en minder wind. In de middag en avond zal het weer flat worden wat doorloopt tot en met het weekend.

 89. Veen idee kf het uitkomt… windy zegt vooralsnog niet veel… hoop dat jouw voorspelling uitkomt Tobias.

 90. Swรฉรฉรฉt Foamiecrew ๐Ÿ™‚

 91. ๐Ÿ™ helaas ziet het er weer dramatisch uit voor komende tijd
  .. de woensdag/donderdag valt ook af helaas…

 92. Zelfs la France is een crรชpe sans sucre… ๐Ÿ™

 93. Epic flatness, het tegenovergestelde van epic cleane surf:

 94. Ja….en tot zover het oog rijkt helaas.. of heeft iemand iets gezien in een glazen bol?

 95. Zal er morgen wel heel anders uitzien met deze wind. Iig genoeg beweging in zee om te foil golfsurfen vanaf diep tot op de kant.

 96. En volgens UKMO donderdag ook genoeg schuim met de hele dag wind uit het westen.
  Verder dan dit kijk ik maar even niet ๐Ÿ˜‰

 97. @113B….. de beroemde 113B van Pipo? Comeback ๐Ÿ™‚

 98. Okรฉ gelukkig….. er komt iig minimaal een longboardrimpel deze week. :p

 99. Mis Pipo nog altijd…..

 100. @ridge
  Deze cam laat de crepes zien:
  https://quiksilver.nl/surf/webcams/biarritz-cote-des-basques.html

  ziet er fun uit zelfs bij kniehoogte

 101. Ik ben terug idd! Pipo vaarwel gezegd..

 102. Hallo,

  een vraagje, ik ga volgende week naar Frankrijk, maar ik zie maar erg weinig golven op msw, klopt het dat er bijna geen golven zijn, of zie ik het verkeerd? en waar zou ik dan heen moeten gaan?

  Jacob!

 103. Ik ben ook wel benieuwd wat het wordt in France..

 104. Helaas voor jou klopt dat.. zal uiteraard altijd beter zijn dan Nederland…. maar geen klassieke condities

 105. Ik ga half juli naar Mimizan, wat voor board mee te nemen? Longboard of storyboard?

 106. Shortboard!๐Ÿ˜„

 107. Zal wel loslopen met die golfjes in Frankrijk. En ja, beter longboard dan shortboard. Zeker eerste deel van volgende week.
  Maar meest interessant is nog steeds wat er hier in de Noordzee staat te gebeuren laatste week Juni. Shortboard, dat zeker!

 108. Waarom zijn de kaarten telkens 1 dag later compleet anders ๐Ÿ™
  Ik denk dat ik volgende week maar eens richting Frankrijk voor afkoeling moet gaan zoeken. Want hier wordt het epic flatness met een temperatuur tegen de 40 graden volgens de nieuwste pluim:

 109. Ja Ik word er ook geen van….. telkens lijkt er iets enorm moois aan te komen in de verte, om vervolgens weer Epic crapness te voorspellen.

 110. Die storm bij newfoundland gaat in ieder geval voor 1m swells in Frankrijk zorgen. Wel de hoek rond Biarritz vermijden, want hij is vrij zuidelijk en moet eerst nog om het Iberisch Schiereiland heen. Beste regio dus vanaf Vieux-Boucau tot aan de Gironde. En het meest westelijke puntje van Bretagne. Voor het kanaal gaat de hoogte te gering zijn.

 111. Valt er morgen iets te beleven aan de Belgische kust? Of blijft het plat?

 112. @Tobias …..Mogen ik en mijn single flex vin dolfijntje bij je in springen ! ? Oojjevaahr Peej Bah!:D

 113. haha, ik weet nog niet hoe of wat. Voor hetzelfde geld zie ik alweer iets opdoemen in de Noordzee waar ik wel op kan wachten!

  Dit lijkt toch allemaal noordoostelijk genoeg. En op de Oceaan ligt verder niks, dus ook echt alleen maar hit en run voor daar.

 114. Haha, gisteravond in alle positiviteit (wind, regen onweer) boardje + zooi in de auto gelegd, mee naar kantoor. Helaas, inderdaad, storm in een glas water lijkt het nu. Anyway, bedankt voor het up-to-date houden!!

  PS, op de hartbeach cam zie ik net een groepje weer teruglopen:

 115. @Tobias ik heb een vraag over golven met een lange periode. Want bij het ontstaan van golven worden de golven gemaakt door wind en steeds hoger geblazen. Doordat de wind dus harder is worden de golven hoger, maar hoe zit dat met golfperiode/ golflengte? Hoe ontstaan golven met langere periode. Het is zo dat golven hoger worden door wind en bij 1/7 H/L verhouding omslaan dus de golven met langere periode kunnen hoger worden, maar dat verklaart nog steeds niet dat er golven met langere periode ontstaan en hoe.

 116. @golfperiode

  Volgens mij is het gewoon: hoe verder weg de golven ontstaan, hoe langer de periode.

 117. Zo werkt het niet per se. Goed voorbeeld zijn de golven die volgende week in Frankrijk binnenkomen. Die komen helemaal vanaf Canada, maar hebben toch een vrij korte periode van 8-9 sec.
  In de winter zie je vaak golven uit ditzelfde gebied komen met 15-20s periode. Dit komt dan omdat het er zowel langer als harder gewaaid heeft en over een langere afstand (fetch). Er spelen dus drie factoren mee:
  1. windsterkte (en hoe de wind op het water staat)
  2. duur van de wind
  3. lengte van het windveld

  En ook nog of het windveld wegblijft, uitdooft. Want dan gaan de golven op reis en kan de periode langer worden, mits er genoeg begin-energie is. Die is er in dit geval kennelijk niet, want anders was de golfperiode wel boven de 12 s uitgekomen, wat je normaal zou verwachten op deze afstand. Kortom, zomersurf La France!

 118. @golfperiode (en lezen van golven), basis oudere uitleg hiervan: https://youtu.be/SFySjst-TlA?t=17 start op 17 sec, na 45 komt de hele uitleg.

 119. Net terug uit Brest, erg matig jammer genoeg.
  Rondom Bretagne gereden in de hoop op golven, 2 goede dagen meegepakt met een kleine 1m swell. Maar voor de rest heel laag en almost flat. Zo jammer. Mother Nature what are you doing?!

  Niks aan te doen helaas. Hopelijk wordt het komende weken beter in Nederland. Anders maar in mid juli een trip naar Portugal voorbereiden…

 120. Bedankt voor de uitleg. Golven worden dus niet alleen hoger door de duur, windsterkte en de lengte van de windbaan, maar de periode wordt er dus ook door bepaald.

 121. Ben aan het nadenken waar ik het beste heen kan gaan voor een weekeinde of een weekje om te foilen in Frankrijk , liefst zo dichtbij mogelijk.
  Hou me ook aanbevolen voor spots in Nederland om te foilen.
  Het is in Nederland meestal te ondiep waar de golven breken of te winderig de golven breken snel en zakken daarna gelijk helemaal in zodat het bij korte ritjes blijft.
  En op de plekken waar het wel ok is zoals Scheveningen is het me te druk op het water.

  En sta ook open voor roadtrips met mede foilers!

 122. Zeker in voor een trippie maar de verwachtingen zijn ook voor France best matig. Of er moeten juist spots zijn die met kleine swells mooi zijn?

 123. Het ijsselmeer is toch diep genoeg…?

 124. Lang geleden dat ik zulke trieste forecast heb gezien zelfs op lange termijn…

 125. Hi Tobias, is er op Texel nog kans op een beginnersgolfje, vandaag t/m zaterdag?

 126. Vrijdag een vlak laagje aan de ingang van de Noordzee. Wellicht dat daar dit weekend op de wadden een heel klein inimi les-swelletje van binnen komt. Moeilijk te zeggen of het echt surfbaar zal zijn, maar ik neem iig mijn foil en fish mee naar Texel.

 127. Zaterdagavond iets surfbaars in BE/Zeeland door dat thermisch versterkte windveldje? Of is dat te klein om een surfbare golf op te leveren?

 128. Nee, gaat te weinig zijn qua wind.

  Ik ontdek trouwens net een fout in mijn verhaal over die Atlantic swells. Waarschijnlijk zijn die 8 tot 9 sec periode swells toch van dat laag dichterbij en komen die verre swells van dat systeem bij Canada pas na de 25e binnen met een periode van 15 seconde. Dat lijk mij meer logisch nu ik er over nadenk.
  In ieder geval ziet het er classic uit voor de stranden die niet veel swell aankunnen tussen Seignosse tot aan de streek van Bordeaux.
  Bretagne is in de regel minder goed met kleine swell, maar op zich ook daar genoeg op La Torche of Le Crozon. In de buurt van Brest heb ik nog nooit iets moois gevonden met kleine swell.

 129. @Tobias: Thanks ๐Ÿ™‚ Dat wordt softtopje mee op mijn dak!

 130. Ik vind seignosse nog altijd super met lage Swell en lage freq. Wel enkel laag tot mid want dan komt er teveel water op de banken en wordt het flat

 131. Op surf-forecast.com zag ik dat er voor Domburg morgen en zaterdag golven van 0.5m voorspeld zijn, maar dit is dus niet heel betrouwbaar?

 132. Word heel blij van deze ‘update’, Tobias. Had wat voornemens voor Bretagne staan, maar wie weet zakken we wel wat verder af tot de Gironde of Les Landes. Lijkt er in ieder geval op dat er in Frankrijk gewoon gesurft kan worden volgende week / weekend!

 133. Nu het toch flat wordt , een surfboard vraagje.

  Zijn hier eigenaars ( of mensen met ervaring ) van een olaian hardtop surfboard ? Ze hebben een 6โ€™2 egg fie me wel leuk lijkt, maar ik weet niet wat ik mag verwachten van de constructie van dit board. Zijn deze gelijkaardig met torq qua eigenschappen ? De prijs is alleszins mooi ๐Ÿ˜

  Grz

 134. De vraag hier boven ^ iemand een idee. Ben hier ook erg benieuwd naar.

 135. Nou dat is toevallig.. zat vanmiddag ook naar die hardboards te kijken.
  Foamiecrew heeft iig wat reviews gemaakt maar ik blijf benieuwd naar andere ervaringen! Zijn mooie kleine prijsjes!

 136. Zelf heb ik het 8,2 plankje van olaian, als je het mij vraagt een super plankje voor het geld. Lekker wendbaar voor een 8,2 en genoeg snelheid met mindere swell, maar ik ben vooral een shortboarder ๐Ÿ˜‰

 137. Zondag half metertje in Belgie, is dit surfbaar tobias? Of trekt het op niet veel

 138. Vroege ochtend bedoel ik dan

 139. Giserenavond 18:30-19:30 leuke surfsessie knee high

 140. Burgerwetenschappers bevestigen opwarming Noordzee: meer giftige pietermannen, minder garnaal | VRT NWS

  Iemand al eens in een Kleine pieterman getrapt? Schijnt zeer onaangenaam te zijn volgens wat ik lees maar ik heb het nooit van nabij ervaren. Blijkbaar maal vijf door het warmere zeewater…

  Zou het trouwens de moeite zijn om naar Knokke en omstreken te rijden vandaag of morgen, ik zie iets van 50cm vooral windgolf of wordt dat een ontgoocheling ๐Ÿ˜‰ merci alvast.

 141. Zeer vervelend als je erop staat. Doet veel pijn. Misschien ook afhankelijk in hoeveel stekels je staat. Direct zeer warm water erop om de eiwitten te doen stollen.

 142. Heb er al eens op getrapt in Frankrijk. Idd niet prettig, de pijn duurt ook een goede 3 uur.

 143. Ik zie dat er nu rond de 60-80cm staat op de E13 boei (indien de richting goed is, soms wel longboardbaar) met een periode op 200mHz (periode 5 sec).

  Is er iets zinnigs te zeggen over de ontwikkeling van die periode? Het lijkt vannacht redelijk geordend, maar nu minder. Volgens de HMC verwachting gaat de golfhoogte verder omlaag vandaag, maar zou er van 17.00 tot 18.30 nog wat push komen uit het opkomende tij?

 144. Goede morgen,

  Iemand enig idee wanneer het weet een beetje surfweer wordt?

 145. Eerste kans voor zandvoort is op zondag 30 juni. Maar dan heb je ook wat!

 146. De steek van de kleine pieterman kan bijzonder pijnlijk zijn, maar is in het algemeen niet dodelijk.

  De kleine pieterman (Echiichthys vipera) is een vis die op de zandbodem langsheen onze kustlijn leeft. De kleine pieterman wordt 10 tot 18 cm lang en heeft een aantal stekels op zijn rugvin, die zeer giftig zijn. Wandelaars of zwemmers raken meestal gewond doordat ze accidenteel op een pieterman trappen, die zich verschanst in het zand van het ondiepe water, of omdat ze deze stekel aanraken met de hand. De grote pieterman (Trachinus draco) leeft in diep water. Vissers (zowel professionelen als amateurs) vinden ze vaak terug in hun netten.

  Het gif van de pieterman is thermolabiel, wat wil zeggen dat het door warmte wordt afgebroken. Om het gif van de pieterman te neutraliseren, moet men de aangetaste zone zo snel mogelijk blootstellen aan een warmtebron en dit gedurende minimum 15 minuten. Dompel de wonde onder in warm water (zo heet mogelijk door het slachtoffer nog net te tolereren) van maximum 45 graden. Ook warme lucht van een haardroger op de wonde richten, is nuttig, net als een brandende sigaret op enkele millimeters van de steekwonde houden, dit echter zonder de huid te raken!

  https://www.antigifcentrum.be/natuur/dieren/pieterman

 147. Zat net te kijken retourtje Biarritz
  bizar betaalbaar…

 148. Weer de zuurpruim hier! Okay, gebrek aan surf voor iedereen maar om nou vlieg-boek-gegevens te berichten richting Biaritz inclusief de reisduur van 12 en 5 uur is werkelijk te absurd. Ga zwemmen, suppen of zonnen en wacht rustig de surf af.

 149. Van mijn board afgestapt in een Pieterman.
  3 stekels en het voelt als een wespensteek, die langzaam meer pijn gaat doen.

  Daarna mijn voet in warm water (Ik woon in een flat aan zee) en de pijn gaat weg!
  Het is een soort enzyme die door warmte uit elkaar valt.
  De 3 gaatjes blijven een beetje gevoelig, na 3 maanden zie je ze nog zitten. Of er nog stekel in mijn voet zat weet ik niet zeker, ging best diep.

  Was minder erg dan mijn BlueBottle-Bracelet die ik voelde in Zuid Afrika. ๐Ÿ˜‰