Surfweer vrijdag 9 februari 2018

Het koude weer neemt vandaag afscheid en meteen zijn er ook weer golven. Eerst nog alleen met of beter gezegd dankzij wind die uit het zuiden komt. Zaterdag zijn er ook golven door swell uit het noorden bij een steeds verder afnemende wind die naar zuidwest draait. Zondag ook swell uit het noorden en nog een stuk hoger. Maar daarbij is de wind dan weer ongunstig WNW onshore.

Vrijdag 9 februari
Ondanks de twee meter golfhoogte op zee lijkt er niet veel in te zitten vandaag. De richting van de golven is namelijk te aflandig en komt uit het zuiden. Op een enkele spot wordt die richting beter opgepikt, met name in het hoge noorden en op Texel. En ook op een spot als IJmuiden en Zandvoort wil dit soort zuidelijke swells het wel nog net doen. De wind neemt vanmiddag af, dus de hoogte ook. Maar op zich is die windafname niet eens zo ongunstig, want dan worden de golven niet verder de kust ‘afgeblazen’. Gunstig zou het zijn geweest wanneer er nog een kleine push van opkomend tij in had gezeten. Die is echter al geweest voor het licht werd en komt pas weer na zonsondergang. In de kop van N-H is afgaand tij dan wel weer gunstig vanmiddag. En de wind draait tijdens de afname nog verder aflandig dus is het daar ook zeker clean!

Zaterdag 10 februari
In de nacht van vrijdag naar zaterdag trekt een lagedrukgebied van 1008 hPa diep over de Noordzee. Dit geeft even behoorlijk wat wind uit het noordwesten, maar de fetch is vrij kort. Het is dus raadzaam om zaterdag een beetje op tijd te gaan, hoewel de wind dan nog wel pal onshore en vrij krachtig is. Pas na hoogwater neemt de wind verder af en draait naar een mooiere zuidwestelijke richting. Of de swell dan nog een beetje pit heeft is lastig te zeggen. In ieder geval is het in alle regio’s goed, omdat de swell van zo dichtbij komt. Na 14:00 uur is overal het beste er wel van af. In Zeeland en Belgie moet je sowieso wel eerder al gaan ivm het eerder terugvallende getij.

Zondag 11 februari
Zondag brengt een lagedrukgebied van een hele andere dimensie. Eentje met een diepte van minder dan 979 hPa komt recht de Noordzee in. De opbouw van swell is het dubbele van die van zaterdag en is misschien wel te veel van het goede. Sowieso is de wind eerst ook te veel van het goede. Midden op de Noordzee staat er windkracht 9-10 bft (zware) storm, uit het noordwesten. Bij ons aan de kust eerst nog hard, maar in de middag als heel snel afnemend tot vrij krachtig of zelfs maar matig. Probleem is alleen de recht aanlandige windrichting W of WNW waarbij de golfhoogte te veel is om te kunnen surfen op de meeste spots. Wellicht lukt het hier en daar in Zeeland, maar zeker is het dat het in Belgiรซ heel dik kan zijn met een beetje protectie. Vooral tijdens hoogwater midden op de dag.

Maandag 12 februari
Maandag brengt een tweede push van deze swell van hetzelfde lagedrukgebied, dat dan meer noordelijke vanuit de Noordzee moet komen. Dat wordt dan vooral goed in Zuid-Holland en deels Noord-Holland, want de wind zal ook aanwezig zijn. Gunstig is dat die wind naar het zuidwesten krimpt en het dus kan gaan uitcleanen. De wind zal gedreven door een nieuwe stormdepressie bij Schotland wel vrij krachtig zijn, windkracht 5. Misschien windkracht 6 in Noord-Holland. Veel meer zal het niet zijn. De spreiding in de pluimen zijn dan ook klein.

Lange Termijn
Dinsdag geen swell meer uit noordwest, maar wel een harde wind uit het zuiden. Zoals altijd geeft dat weer een probleem met de windrichting, maar omdat de wind zo hard is zal het wel komen tot mooi surfbare golven bij het juiste tij. De verdere vooruitzichten brengen de ene na de andere storm op de oceaan, waarbij de depressiekernen telkens op de Oceaan blijven rond tollen. Dat geeft dus in de regel een aanvoer van zachte lucht uit zuidwesten en weinig kans op NW swell, tenzij er zo’n randstoring weet af te glijden en kortstondig de Noordzee raakt. Het wordt in ieder geval niet meer schaatsen de komende twee weken. Wel is er elke dag surfen door de harde wind uit Z tot WZW. Later in de maand wordt de wind meer W of NW en kan er ook vaker goede swell binnen komen.
 1. Zondag een noordwester van 55kn op de Noordzee.

 2. Ook bij ons kan het op de wadden even komen tot storm. Dat brengt genoeg golfhoogte! Alleen wel een beetje te veel van het goede voor de noordelijke provincies : -(

 3. Maar eerst nog het laagje dat voor surf op Zaterdag gaat zorgen!

 4. Beetje offshore wind voor morgen-ochtend? Dit is al de tweede run dat Hirlam dit berekent. Alleen voor N-H, elders is het lichtjes onshore.

 5. En hirlam had nog gelijk nog ook!
  Offshore in Noord Holland :

 6. Iemand nog een tip als vervanger van actuelewaterdata? Rws laat geen maximale windstoten meer zien, wel richting en gemiddelde snelheid maar loopt vaak uur achter……

 7. Was echt top bij wijk tussen 10 en 12. Stevige peddel eruit maar mooie lijnen met 1.5-2 mtr rollers! Niet eens koud in het zonnetje.

 8. is Heist a good choice tomorrow?

 9. Hirlam ๐Ÿ™Œ๐Ÿผ

 10. Niet echt de moeite. Slap en liep niet lekker door

 11. +1 Wijk tussen 9.00 & 10.30uur ๐Ÿ™‚

 12. Hoek was baas met opkomend

 13. Scheef noord was top

 14. Wijk was sick vanochtend. Geen wind een lekkere lompe rollers, niet zo steil maar genoeg hoogte.

 15. Nog nooit zo lekker gesurft op scheef met zulke suffe slappe golfjes..weirde dingen waren het.net goed.

 16. Hirlam was baas. Ik keek over de duinen vanaf windmolen 2 waz en verbaasde mij cleane praktisch windstille lijnen te zien. Dit was tegen 10en. Spijt dat ik niet eerder gegaan ben. Was mooi tot een uur of 11:30, daarna kwam de wind uit West en was het snel gedaan met de cleane golven.

 17. Wat is Hirlem?

 18. Een weermodel van Nederlandse bodem: http://webservice.weeronline.nl/vakman_uitleg_expertkaarten

 19. Velsen noord pier werd alleen maar mooier tot drie uur ik kon niet meer ! Genoten op de macski

 20. Eyeball oldvillage ,om te huilen !

 21. Check over een uurtje nog eens, ouwe!

  Swell is namelijk nu pas binnen. En onmogelijk te surfen op wijk:

 22. Zo dat was wel even lekker 1400 – 1700

 23. Dan heb ik goed gegokt om vanmorgen te gaan tussen 10 en 12 want toen was het goed surfen op de Noord.

 24. Mooie storm hoor!

  Hoop dat er morgen nog wat van over is, maar dat moet niet zo moeilijk zijn met 4-6m golfhoogte!~

 25. Zondag op Scheveningen.

  Morgen meer op https://www.facebook.com/skillshotsbydavevandersar/

 26. Lekkere plaatjes hoor Dave!

  Morgen nog fotosessie op mv2?

 27. Toch nog een klein restje N-swell over deze vroege koude ochtend!

  Maar idd, ja straks fotosessie! Denk alleen wel met vlieger…

 28. Onderweg naar bloemendaal! het wordt helemaal crazy! maar dat is standaard als ik erin lig haha

 29. Bloemendaal was potje goed! Mooi clean in het begin (10 tot 11) en zeker borst tot schouderhoge wanden. Niet echt hol maar wel laaaaaaaaaaaaang.

 30. De zuidswell begint te lopen.

 31. Offshore sprays @Domburg

 32. Blijft er nog wat hoogte over voor woensdagochtend?

 33. Ik hoop op vrijdag, met cleane meter lijntjes zonder wind en met zon graag…๐Ÿ™๐Ÿป

 34. MV2 p6 was lekker genoeg om een nat pak te halen. Griep uit de schouders gepeddeld.

 35. Bestaat Bufo/Hydroflex niet meer? Ik kan de site niet vinden

 36. https://www.google.nl/search?q=hydroflex+surfboards+closed

  Hydroflex niet meer, maar Bufo maakt nog wel planken vanuit Duitsland met deze technologie en zijn bekende shapes zoals de boogiefish en fiberjet etc. Contact hem via facebook Bufo Rouven Brauers.

  Ontopic: blijft niets over voor morgen helaas.

 37. Soon…๐Ÿ˜Š

  https://www.bufo.com/

 38. was gisteren nog best mooi op wijk van 9.30 tot 13.00 bij de pier liepen mooie lijnen en met 3man erin !

 39. Helemaal flat nu. Komende dagen zien er ook niet best uit. Meest flatte periode van deze winter breekt nu mogelijk aan. Misschien volgende week nog 1 depressie over de Noordzee voordat we de kou ingaan.

 40. maar wel rond de 900 euro…

 41. En dit voor vrijdag en zaterdag dan? Klein maar fijn

 42. Ik duim ook voor wat geswelligs

  Oh. Gisteren geen zeehond #jammer #daggeenzeehonddagnietgeleefd

 43. Richting moet meer noordwestelijk om die swell naar beneden te krijgen. Voorlopen alleen wat golven voor vrijdag in het noorden:

 44. Zo lang flat?!?! Niet te doen! Waar, in Europa, moeten we naar toe de komende 2 weken? Iemand een idee waar het mooi wordt?

 45. Ik blijf toch nog hoop voor vrijdag houden

 46. @Noordwijk ik ook๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ™๐Ÿป

 47. Was best aardig met opkomend en fish! vooral zonnetje was heerlijk

 48. Remko; Les Landes..

 49. Remko, Brittany.

 50. iemand eyballwijk?

 51. He golfies! Katwijk is niet verkeerd, wel onshore wind maar niet hard..goed surfbaar!

 52. Geen surf vandaag