Surfweer Vrijdag 6 juli 2018

Er zijn twee swells in de maak. Eentje voor het weekend, die bij ons gaat pieken in het weekend. En een na het weekend die een stuk groter zal zijn met meer kracht. Het uiterste zuiden wordt dan ook getrakteerd op een portie hoge deining. Voor golven de komende dagen zijn het vooral de wadden, waar het echt de moeite zal worden.

Vrijdag 6 juli
Afgelopen nacht stond er zowel aan de west als de oostelijke kant van de Noordzee genoeg wind uit het noorden. Dat is nu goed te zien op de spectra en de boeimetingen. Verwacht wordt dat de swell tezamen met de hoger wordende waterstanden gaat binnenkomen. In het zuiden niet hoger dan knie-, in het noorden tot over heuphoog. De wind draait van noordwest naar noordoost waardoor de lijn er goed in blijft. Alleen voor Belgie is het te aanlandig, waar deze kleine swell eigenlijk niet zo goed tegen kan. Op de wadden is de noordelijke wind geen probleem, want die blijft toch maar heel zwak.

Zaterdag 7 juli
De peak van de swell valt eigenlijk midden in de nacht van vrijdag naar zaterdag. Toch is het getij beter tijdens daglicht met op de meeste plaatsen maar 1 x hoogwater. Natuurlijk is er wel een tweede hoogwater, maar die valt precies na zonsondergang. Alleen in het zuiden komt het tij sneller en is er wel een avondsessie mogelijk. Voor de overige regio’s is vooral de ochtend het beste moment met heuphoge lijntjes (in zuiden knie). Op de wadden is de swell op Ameland en Terschelling 2 x hoger en is de wind nog steeds zwak. ’s Avonds wel iets zeewind daar, maar dan is het tij ook niet echt gunstig meer. De waddenstranden van Vlieland en vooral Texel worden minder hard geraakt door de hogere swells. Een tripje naar een van deze twee is om te shortboarden niet echt de moeite waard. Op Terschelling is dat zeer zeker wel het geval. De wind op de wadden blijft rustig. Langs de Hollandse stranden komt in de middag een zeewind te staan. Die draait later in de middag naar noordoost en wordt matig, 4bft. Ook in Belgie gaat het waaien. Ook al is het tij daar dus nog op tijd in de avond, vanwege de wind is het dan al niet de moeite. Positief aan het late tij is overigens dat de waterstanden overdag in N-H nog tot 14:00 boven N.a.p. ligt. Een 2e vroege middagsessie is daar dus ook nog goed te doen tot dat de wind er in komt.

Zondag 8 juli
Opnieuw de volle laag swell voor de oostelijke wadden met golven van ruim 1m hoog, maar vaak ook hoger. In de ochtend nog wat choppy met wind, maar die neemt later in de ochtend nog wat af. Je zou toevallig een weekend op de wadden hebben, wat een feestje. Het tij is ook nog gunstig, met bijna de hele dag hoogwater (overdag dan). Langs de Hollandse westkusten is het een stuk minder. Nog wel surfbaar, maar minder dan zaterdag in ieder geval. Wel weer erg clean met het uitblijven van de wind. In de middag steekt uiteraard weer de zeewind op met 12 tot 14 knopen, maar dan is het tij ook al weer ongunstiger. Voor hogere golven is het gewoon nog een dagje wachten.

Maandag 9 juli
Op de weerkaarten staat een ‘Gale’ voor het zeegebied ten westen van Noorwegen. Het waait daar gemiddeld stormachtig met 35 knopen en dat genereert golven van meer dan 4 meter hoog. Het meeste hiervan kom aan op de wadden, maar dat geeft nu ineens een stuk minder surfbare branding vanwege de harde wind en stroming. The place to be is nu juist Holland alsmede Zeeland en Belgie. Mogelijk dat het maandag-avond al hoog binnenkomt met laagwater (wat dus eigenlijk niet zo gunstig is). Het stroomt hard met de wind mee, die aan de kust mogelijk al windkracht 5 kan worden.

Dinsdag 10 juli
Ook dinsdag staat er aan de kust een vervelende onshore wind. Toch heeft dan in eerste instantie niet zoveel impact, omdat de lijnen hoog genoeg zijn. Pas als de wind krachtig wordt (later op de middag), is het feestje voorbij tenzij je een zeil of vlieger gebruikt. Het kan tot 30kn gaan waaien in de avond aan de westkust. Meeste wind op Texel en noordelijke wadden, maar ook in Zuid-Holland kans op een ruime windkracht 6. De richting gaat van noord naar noordoost, wat uiteindelijk niet eens zo ongunstig is qua choppy condities.

Woensdag 11 juli
Woensdag blijft de swell nog goed intact. Niet zo hoog als dinsdag, maar wel met een iets gunstigere windrichting. Die start namelijk vanuit de nacht met noordoost en wordt pas laat op de dag meer noordwest, veroorzaakt door de opwarming van het land. In tegenstelling tot dinsdag is de wind in het noorden nu minder dan in het zuiden. Voor Belgie is de avond er dus vooral eentje van vliegeren en zeilen. De ochtend is wel mooi om te golfsurfen.

Na woensdag is er nog een dag met golven zonder wind (donderdag). Daarna trekt het standvastige hogedrukgebied boven de Britse eilanden zich terug op de Oceaan en wordt de invloed van lagedruk wat groter. Dit lijkt nog niet echt een verandering in het weerpatroon te brengen, behalve dan dat de regenkansen stijgen en de luchten minder strakblauw. Het stromingspatroon blijft noord of noordoost, vooral als de depressies zich boven land ontwikkelen. Op de Noordzee waait het in zo’n geval dan alleen heel lokaal, vooral langs onze kust. Hoe zuidelijker hoe harder de noordoost kan worden. Dit geeft dan niet dezelfde mooie golven, maar in het weekend van de 14e en 15e blijft het in ieder geval niet flat. Getijden kun je alvast er in zetten voor 5-9u, zowel in de avond als vroege ochtend. En dan geldt juist, hoe zuidelijker hoe beter de kansen!

Wetsuit warmtes (subjectief)
Vrijdag : 3/2 mm wetsuit overal
Zaterdag : Ochtend 3/2 mm en shorty i/d middag.
Zondag: 3/2 wetsuit of short-arm
Maandag: zuiden 3/2 mm – 4/3 in noorden 15gr.
Dinsdag: 4/3 lange ochtsessie, middag 3/2
Woensdag: 3/2mm wetsuit
 1. Ff het plaatje van de “storm” van maandag vergeten:

 2. Sweet! Ik trek morgenochtend naar HvH, denk ik.

 3. Zo dat knalt lekker omhoog nu. Hoe later hoe beter in N-H ivm naar noordoost draaien van de wind.

 4. Wat is er met getij.nl aan de hand? Waar zie ik nu die sinus lijn nog terug? Er staat nu alleen nog maar HW en LW tijden….

 5. Hoe wordt morgen ochtend zandvoort

 6. Check even het draadje van gisteren hierover:

  http://surfweer.nl/surf/surfweer-vrijdag-29-juni-2018/#comment-155679

  En let op de tijden, die zijn in UTC bij default, dus dat klopt nu voor geen meter (loopt 2 uur achter). In de winter +1 uur bij optellen, nu dus +2. Staat er niet bij, maar daar kom je gaandeweg wel achter als je 2 uur te vroeg of 2 uur te laat op het strand staat..

  Ik probeer een overzichtje te maken van de beste getijde bronnen op Surfweer.nl/Spots/

  Vooral deze is wel handig voor het zuiden: http://mx-systems.nl/osr/page/kalman_rvw01.htm

  Volgens mij is dit een hele mooie avond geweest! Op naar morgen!

 7. Spot on Tobias, thanks! Wijk tegen zonsondergang werd het minder druk en cleaner, chille sessie.

 8. @Tobias Zeker een mooie avond, ietsje klots, maar lekkere sessie in NH-noord. Af en toe een paar heerlijke golfjes gepakt!

 9. Goodmorning earth

 10. Hier komt de swell nog niet door.

 11. Eyeball domburg?

 12. Kan iemand mij vertellen of Scheveningen vandaag oke is om te surfen en zo ja, wat zijn goede tijden? 🤓

 13. https://youtu.be/UDsPPyXgaFM op de cam van zandvoort staan er prima lijntjes

 14. Wijk = flat

 15. Wijk windsurfpad 2e molen mooie lijnen gisteravond!
  Beetje windchopklots maar mooie sessie!

  Cleande uit na 2100 uur!

  Stoked🔥!

 16. = flat, wel lekker weertje

 17. Vreemd. Zuiden Holland was juist erg niet flat 🤔

 18. Allemaal relatief, PaZ had met opkomend ook een leuk clean lb-golfje. shortboarden zat er idd niet in.

 19. Scheveningen was prima vanochtend! Thnx Tobias

 20. Zandvoort ook prima

 21. Domburg kan wel eens mooi gaan worden vanavond met hoog!

 22. Schevenoord was echt lol,niet verwacht!

 23. Hoek was met vlagen echt wel leuk

 24. Ja, Hoek was best lekker in de ochtend inderdaad. Mooi clean ook.

 25. vanavond nog iets te beleven bij zonsondergang of beter morgen ochtend?

 26. Lekker ochtendje WAZ 08:30 – 11:00
  Eerste uren nog aardige setjes tot heuphoog. Na 11en langzaam minder en lager en een beetje wind. Eerste uren wind nul komma nul. Heerlijk clean.
  Weertje, zonnetje, warm, gezellig druk. Leuke zomersurf.

 27. Was echt de moeite vandaag op scheveningen, heuphoge setjes. Heerlijk gelongboard, zomersurf!

 28. Plaatjes van vanochtend: http://www.surfed.nl/sessions/2018/180707/index.htm

 29. What the hell.. Ed?!

 30. Heerlijke zomer surf sessie vanochtend op HvH, zit er nog wat in het vat voor morgen? De sms heeft het alleen over de wadden…

 31. Domburg/Ouddorp morgen moeite waard?

 32. Waar zijn die heerlijke foto’s genomen?!

 33. @Dirbee1971 het gras bij de buren is altijd groener …

  @@Ed Dank je.

 34. @Ed WOW! I’ve tried to find waves today and it was extremely frustrating. Anyone around here that’d like to help a Brazilian expat looking for waves? Cheers!

 35. Het was gisteravond lekker longboarden bij Domburg.

 36. en nog eentje

 37. Hoi,

  Zijn er mensen die binnekort naar Zuid-Frankrijk rijden en nog een plek overhebben in de auto? Uiteraard kosten delen

  Bedankt!

 38. @ErwinRommelt als je Facebook heb, heb je een Facebook pagina die heet ‘surfmaatjes gezocht’ daar zag ik laatst wat oproepjes van mensen die overal heen rijden en plekjes over hebben 🙂

 39. @Tobias en iedereen: Ze willen de zomertijd afschaffen!
  Wat mij betreft zou dat een ramp zijn voor de surf community, immers, zijn we niet allemaal blij als het na die lange winter weer een uurtje langer licht is zodat we na het werk lekker kunnen surfen.

  Het is ook mogelijk dat ze de wintertijd gaan afschaffen, en dus een uurtje langer licht in de winter.

  We kunnen allemaal onze mening geven aan de EU, ik denk dat alle surfers hier wel een mening over hebben.

  https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements?surveylanguage=NL

 40. Zomertijd ? Wintertijd? Ik verzet m’n horloge al jaren niet meer. Ik noem het beteretijd

 41. Sterker nog heb helemaal geen horloge om 😉

 42. Hoe word het morgen in schevenigen?

 43. Hey George, welcome to Holland ! Surfwise the best thing about Holland is it’s close to France, Portugal and Spain ! Many spots there with sweet swell. Here in Holland you’ll risk your career looking for waves,…but there are moments 🙂 Have fun & enjoy !

 44. Goeie zeg. Ik surf ook niet met een horloge om maar op het werk helaas wel aan tijd gebonden. Uurtje langer licht is dan wel zo lekker. I’m in 👍🏽

 45. Beste @ntonio,
  Je kunt de wintertijd niet afschaffen want dat is de originele tijd namelijk!
  De Zomertijd is ooit bedacht om de economie te stimuleren!
  Dus een uurtje vooruit zetten in combinatie met een latere sunset is prettig!
  Maar wees niet bang want je kan nog steeds, bij afschaffing zomertijd met een uurtje terug , nog steeds tot 21:45 surfen in nederland.

  De biologische klok klagers pushen dit om af te schaffen!

  Bertski.

 46. Zou de swell vanavond nog doorkomen vanavond in Zeeland? Weinig / tegenvallende ervaringen met de combinatie swell + eb..

 47. Hey!
  Vraagje, ik ben niet zo thuis in de surfwereld, maar zou graag is morgen een surfboard en wetsuit huren. Waar zou dat het beste kunnen qua weer en tijd? Zou morgen een goede dag zijn?
  Ik hoor het graag!
  Groetjes!

 48. zomertijd wintertijd altijd tijd voor vrije tijd

 49. Misschien eerst ff een lesje nemen Wouter.

 50. De swell op de A12 is aan het opbouwen, dinsdag en woensdag weer lekker de zee in!

  @Wouter; morgen staat er flink wat wind, daar wil je wat beschutting voor zoeken. Ik zou aanraden om bijvoorbeeld een board te huren in IJmuiden (en inderdaad misschien wel een lesje te nemen bij http://www.hightidesurfandfood.nl/surf/ ). Opkomend tij is bij wind & swell uit het noorden prettig, dus tussen 10 en 13uur te water.

 51. Eerst een lesje is wel aan te raden Wouter, zeker met deze zomerse drukte aan de kust. Les is incl board & pak en vaak mag je na de les zelf nog wat golfjes proberen te pakken. Vast wel een surfschool in a area near you te vinden. Veel plezier!

 52. misschien komt Wouter wel uit Hawaï, maar weet hij niks van de surf wereld in Nederland

 53. Zou die swell vanavond net voor hoog al aangekomen zijn in belgie? Is er ook een betalende smsdienst voor belgie ?
  Thxx

 54. Zeker. België wordt ook altijd meegenomen in de time-slots http://surfweer.nl/sms

  Maar zal vanavond nog niet gaan gebeuren qua swell arrival..

 55. Juist, lekker Kees!

 56. Lol, maar Kees heeft wel een punt, het zou zo kunnen zijn…

 57. Hey!
  Ik wil morgen voor de eerste keer gaan surfen in Nederland. Heb wel al aantal keer en gesurft in buitenland op longboard. Reef breaks.

  Kan iemand mij een plek aanraden voor dinsdag? En eventueel ook een surfenwinkel om materiaal te huren. Ik wil mijn broertje meenemen. Hij zal voor de eerste keer gaan surfen. Zeeland ligt bij mij het dichtst in de buurt. Maar richting den Haag is ook mogelijk

  Alvast bedankt!!

 58. maar idd, mocht dit het geval zijn heeft Wouter zeker een lesje nodig om de slappe meuk hier in NL te starten.

 59. Waarom moet iedereen die begint met surfen meteen op les…
  Wat een onzin. Juist de charme van lekker aankloten, gewassen worden, vallen, board op je kop, te dun pak etc. Hele volksstammen hebben t zo geleerd. Tis drukker, dus beetje opzij van de rest, maar ga lekker je gang!
  De vertrutting van de maatschappij dringt door in de surfcommunity 😉

 60. helemaal mee eens Rinus. Ik heb ook nooit les gehad en kom ook redelijk weg op mijn boardje. Mijn kinderen hebben wel een paar lesjes gehad maar dat is ook meer omdat het gewoon leuk is.

  Morgen weer lekker het water in. Zin in. is al weer veel te lang geleden.

 61. Zaterdag ochtend zomerfun in knie- tot heuphoge Hollandse meuk 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=2EbeUQCmw7w

 62. ben altijd erg blij als er weer een beetje meuk binnenkomt.
  zin in morgen.

 63. Bedankt voor de tips mannen!
  Heb 2x in Noorwegen gesurft. Dat ging wel leuk, en daar ook een les gevolgd. Al is het nog altijd wel even oefenen.
  Morgen Scheveningen is opzoeken.
  Tips zijn van harte welkom hoor!

 64. Ik vrees dat Scheveningen vanavond één grote stormy chaos wordt. Wie spreekt me tegen?

 65. Wellicht wel oké zuid van de pier? Geloof niet dat daar ook boards verhuurd worden, maar zou kunnen huren op noord en dan naar zuid rijden/lopen.

 66. gewoon uitpeddelen, stormy chaos is ook eens de max!

 67. Hoi allemaal, ik ben nog niet zo goed in surf voorspellingen lezen. Wie durft er wat te zeggen over de voorspellingen van morgen bij Katwijk?

 68. Nâh, vertrutting valt wel mee hoor Rinus.. een vriendelijke vraag beantwoordert kon toch ook niet weten dat Wouter uit Hawaï komt 😉
  Overigens na een paar jaar surfen en wat lesjes loop ik nog steeds lekker aan te kloten, word ik gewassen en krijg ik weleens een board op m’n kop. Lovin’ it

 69. Denk dat het wel goed is morgenochtend vroeg, ik ga wel de wekker zetten ervoor

 70. Morgenochtend lijkt idd wel chill met weinig wind. Hoogwater is om 3 uur ongeveer dus hoe eerder je er bent hoe beter gok ik. Btw; is er zaterdag ochtend nog iets over van de swell?

 71. Net uit het water bij IJmuiderslag; komt daar aardig binnen met een goede meter en lijn. Stroomt wel flink ondanks het opkomende getij… dat zal nog wel een tikkie toenemen op vermoed ik. Uiteraard ook veel kiters & windsurfers op deze spot. Have fun!

 72. MV2 rond hoog water;
  Veel wind. Veel stroming. Veel kiters.
  Wel zo nu en dan mooie dikke bakken die binnen komen rollen….
  Maar ik was na een uur alweer redelijk kapot.

 73. ja

 74. Ik ga ook voor morgen. Vroeg, voor het werk.

 75. Scheveningen Zuid ” Hoekje”

 76. Scheveningen Noord was ook best leuk. De hoogte zat er goed in. Flink gespoeld af en toe, maar lekker om weer eens tussen de stormgolven te liggen.
  Morgenochtend vroeg maar weer eens kijken. Weinig wind en deining lijkt nog wel even aan te houden.

 77. iemand een idee vanaf hoe laat er gesurfed kan worden? 4 uur / half 5 haalbaar kwa licht??

 78. Voor het eerst in Domburg aan het surfen. Iemand een tijd wanneer het morgen daar wat zal zijn?

 79. 2 zaterdagen terug was het idd 04:30 first light…

 80. he surfers! kan iemand me vertellen waar ik de actuele golfhoogte en richting kan bekijken? ‘vroeger’/ tot jaartje terug waren die makkelijk in te zien via website waternet acht iets door meetboeien te bekijken.
  thanks

 81. http://www.actuelegolven.nl heeft iemand op dit forum gemaakt.. veel dank daarvoor.

 82. @Jetze: Graag gedaan 🙂

  Ik zit al weer aan wat verbeteringen te denken, maar moet de tijd nog vinden…

 83. @jetze: thanks man! Die zocht ik idd

 84. Petten viel tegen. Nog redelijk wat wind en stroming. Choppy met af en toe een leuke peak, weinig lijn. Wel lekker zo vroeg in de ochtend voor het werk. Stukje vrijheid. dat niemand mij afpakt

 85. Hoe wordt morgen middag Zandvoort

 86. Wat fijn toch dat iemand ooit een wekker heeft uitgevonden, was heerlijk 6-9

 87. Hi Tobias, enig idee of het morgenochtend vroeg in ZH de moeite waard wordt om vroeg je wekker te zetten? Dank!

 88. Hee, ik ga binnenkort voor het eerst surfen. Ik denk ik Domburg. Welk soort wind/windkracht is het beste? Ik kan de surfweer-voorspelling nog niet zo goed lezen 🙂

  Bedankt alvast

 89. Wijko was ruk van 9.00 tot 10.30, klots en geen lijn, slappe hap, hoogte ok soms…en dikke stroming..

 90. Helikopter geland op Scheveningen

 91. Vanmiddag met hoogwater

 92. Velsen noord waz weer leuk vanmiddag onberekenbare mooie rollers met hoog water veel kwallen kompaskwal en geen zeehond genieten!!!

 93. ziet er goed uit ed!
  vanmorgen met het eerste licht lag ik er in. het eerste half uur de hele Noordzee (zo voelde het tenminste) voor mij alleen. een unicum op scheveningen.
  lekkere cleane golven al zat er niet altijd voldoende kracht achter. maar af en toe kwam er een juweeltje binnen. om 7 uur zat ik weer voldaan met de kinderen aan het 2e ontbijt 😏

 94. Wijk was vanmorgen kut. Klote, stroming en slechts af en toe een lekkere golf. Wel lekker weertje en zon, dus nog steeds genoten!

 95. De forecast voor la torche ziet er niet te slecht uit, kent iemand nog wat spots in de buurt?

 96. BE was ook een top zomersessie en de wind bleef met HW langer weg als voorspeld !!! Echt leuke partywaves met kracht en voldoende hoogte !! Een happy Belg na gisteravond

 97. Scheveningen Noors ” Opkomend inside”

 98. wijk gisteren idd kut klote zeker bij de pier richting molens iets meer lijn met soms een mooi bak(je)
  @Tobias ga je voor de vakantie nog forcast geven over bijvoorbeeld z fr? zit voor een maand in de buurt van Lacanau of is diegene die daar woont en hier af en toe post nog zo goed dat die zo af en toe wil door geven of het goed is daar?

 99. Zaterdag mini swell?

 100. Scheveningen Noord was onverwachts lekker van 06:30 tot 09u, af en toe wel een zooitje maar desondanks goed voor korte ritjes. Feest!

 101. Enige kans dat er vanavond (LW) nog een klein surfbaar golfje doorkomt in het zuiden?

 102. Komt weer van ver voor morgen.
  Schrijf vanavond nieuwe update!

 103. Top

 104. @Mark: goede vraag! Wij zitten vanaf volgende week woensdag ook in Lacanau, weertips zijn welkom.

 105. We zijn van plan om in oktober richting lanzarote of fuerteventura te gaan, valt hier nog wat te surfen? Iemand ervaring/tips?

 106. Fuerteventura kun je prima surfen! Plaatsje corralejo in het noordoosten is heel relaxt, hangt een mooie surfsfeer. Beste daar een appartement te huren (als het beschikbaar is dan met tuin aan de kust). Als je zelf vervoer hebt kun je volgens mij op een groot deel van het eiland wel aardig los, maar bij corralejo zelf zijn al wat mooie spots. Wel rotsachtig hier en daar wat een beetje link en boots om in het water te geraken is niet overbodig 😉

 107. Zomertijd aangekomen in de Noordzee

 108. Dat is zo te zien net niet gelukt dus hierbij mijn update :P.
  De golven zitten teveel in het noordoosten van de Noordzee. Op de wadden zou het nog wel leuk binnen kunnen komen. Verder in de lage landen zal het erg klein zijn, maar voor de lessen of hele grote boards waarschijnlijk net genoeg om leuk te spelen met het lekkere weer. De push in het getij zal dan wel nodig zijn. Goed weekend.

 109. Hoi hoi! we, paps mams en twee kleine meisies, zijn een trip aan het boeken naar gran canaria. Je raad het al we zoeken advies over een mellow verblijf plaats dicht bij een rustig, qua branding enzo, strand. Voor surf gaan we toch wel rijden. Wellicht banaderos omdat dat lekker centraal ligt. Alvast bedankt

 110. Check zeker ook het chille dorpje Lajares in Fuerté. Centraal gelegen in het noorden van het eiland. Mooi in het midden tussen alle spots. Goeie surfshops, guesthouses, surfscholen, bars … supermercado op wandelafstand enz. Gr, Tom.