Surfweer Vrijdag 17 november 2017

Het ‘echte’ surfen seizoen is begonnen! De herfst-depressies blijken dit najaar een duidelijke voorkeur voor de Noordzee te hebben 🙂 Ook dit aankomend weekend zijn de lagedrukgebieden en daarmee ook de golven op de Noord- & Noorse zee sterker ontwikkeld dan op de Atlantische Oceaan. Uiteraard is dat goed nieuws, maar soms zijn de condities wel een beetje te veel van het goede.

Vrijdag 17 november
Het koufront van donderdag met daarachter een trog in de buurt van Schotland zorgt voor een goede swell uit het noordwesten. Het waait vrijdag nauwelijks dus zal het in ieder geval redelijk clean zijn. In het zuiden wel vrij klein, want de swell fetch is eerder WNW dan echt noordwest. Voor het noorden maakt dat niet uit en op de wadden zal het zelfs al behoorlijk groot zijn. Daar is vrijdag de minst slechte dag om te gaan surfen. Het weekend wordt daar echt te wild). De hoogte varieert van bijna 2 meter op de wadden met wel een lichte west wind 3bft) tot 1,5m in N-H en goede 1 meter swell in Zuid-Holland. Verder naar het zuiden (Z-H zuid, Zeeland en België) wordt het wel veel kleiner. Het tij zit wel gunstig voor de mensen die overdag vrij hebben. Opkomend en hoogwater vallen echt midden op de dag! Overigens komt er later op de middag wel weer wat meer wind opzetten. Maar het blijft wel voldoende de moeite tot dat het donker wordt. Zeker in de midden regio, want daar blijven de waterstanden tot zonsondergang net boven NAP. Van de zon is eindelijk ook weer wat te zien. Vooral daar waar de golven het kleinst zijn, zal het een compleet zonnige middag worden met een prachtige zonsondergang. Elders half zon, half wolken en meer golfhoogte.

Zaterdag 18 november
Zaterdag lijkt misschien al te blown-out op de weerkaarten, toch valt dat mee in vergelijking met zondag. De wind is namelijk eerder west dan noordwest, waardoor de golven vooral in Zeeland en Zuid-Holland nog een goede lijn bewaren. De hoogte zit er in het uiterste zuiden (o.a. België) nog niet meteen in, omdat de hoogte nog voornamelijk van windgolven komt. Daar dus even beter wachten tot de middag. In het midden en noordwesten wordt het in de middag juist minder gunstig om te surfen, omdat dan een koufront met veel wind overtrekt. Voor het front krimpt de wind nog wel een beetje meer naar west of zelfs WZW, wat altijd gunstig kan zijn omdat de wind dan minder recht op de kust staat. Na het front met regen draait de wind meer noordwest met weer betere mogelijkheden voor een aantal spots die dan uit de wind liggen. Dit moment lijkt echter te laat te gaan komen op de dag waarbij ook het tij de stroming met de wind mee laat keren.

Zondag 19 november
Voor zondag zijn er twee zekerheden, te weten de bovengemiddelde golfhoogte en de noordwestelijke windrichting. Wat het nu vooral onzeker maakt is de verwachte windsnelheden voor de middag in Noord en Zuid-Holland. In het zuiden is de onzekerheid over de windsterkte minder groot en is het op en top golfsurfen op de stranden die in de luwte van de noordwest wind liggen. En op zich is er in België ook nog wel prima te surfen met wat hulp van de vele strekdammen en havenhoofden die daar liggen. In Zuid-Holland wordt het een ander verhaal met de pal aanlandige wind richting noordwest. Zelfs bij de havenhoofden daar geen beschutting. Het weertype is heel anders dan vorig weekend, met dit keer geen of nauwelijks buien die voor de kust hangen en de wind kunnen tegenhouden. Wat dat betreft lijkt die windverwachting toch ook niet zo onzeker. Het wordt gewoon knalhard onshore windkracht 7 voor de kust van Noord-Holland. Dikke vette bakken surfen als je buiten kunt komen. Wat op zich nog wel een voordeel is, is de nieuwe maan met iets meer stroming tegen de richting van de swell in. Hierdoor zou er in de middag wel een even een moment moeten zijn dat het goed kan worden.

Maandag 20 november
Met grote zekerheid zal de wind op maandag van noordwest naar een meer west of zuidwestelijke windrichting gaan en even helemaal wegvallen. De vraag is alleen hoe snel de wind weer gaat terugkomen door de activering van nieuwe depressies in onze omgeving. Over de hoeveelheid swell is er geen twijfel, die is nog echt groot te noemen met veel periode en dus power. Wat het getij betreft zou je het best in de middag kunnen vrij plannen, maar de wind vraag waarschijnlijk al om een afwijking daarvan. Alleen in het uiterste zuiden is het opkomende tij een must om goede surf te vinden. Hopelijk komt de wind daar dus niet of lekker laat.

Anti-Freeze adviezen:
Vrijdag : high-end 4/3mm met schoen 3mm + handschoentjes 2mm.
Zaterdag : 5/4/3mm met schoen 5mm, cap en hand beiden 2mm
Zondag : 5/4/3, schoen 5mm, cap & hand 3mm
Maandag : 5/3 mm met schoentjes en cap!
 1. Het is 6 tot 8 meter wat zaterdag bij Noorwegen de Noordzee in komt rollen en zondag gehalveerd onze kust bereikt!

 2. Dan nog beter vrijdag wat dat betreft.
  Het front is al door, de trog nog niet, maar al wel de eerste signalen op de boeien:

 3. Ha surfers,
  Ik ben een beetje stom geweest en mn reserveonderdelen van mn surfears kwijtgeraakt voordat ik ze uberhaupt geprobeerd heb. Nu kom ik erachter dat ik eigenlijk de kleine onderdelen nodig heb. Iemand met grotere oren die de kleine onderdelen aan me wil verkopen, of evt ruilen voor alleen gepaste mediums?:)
  [email protected]
  Thanks!

 4. Je hebt een mail van mij ontvangen!

 5. Nog een mooier kaartje van het koufront dat de golven hierheen stuurt is te vinden op http://www.opc.ncep.noaa.gov/Atl_tab.shtml (klik op Full Atlantic) daarna.
   

 6. STOOOKKKKKEDDDDDDDD

 7. Lekker bericht, Tobias! Thanks!

 8. Ik wil helemaal niet zeuren natuurlijk, maar ik zag eerst dat je ook nog bezig was met het bericht voor dinsdag. Nu zie ik dat deze (nog) niet geplaatst is. Aangezien maandag voor mij een ‘no go’ is ivm werk ben ik bijzonder geïnteresseerd in aankomende dinsdag. Is er nog swell van maandag over en is het de moeite om die dag vrij te houden of is dat nog lastig te zeggen voor zo ver weg? Anders maar proberen maandag wat te regelen op werk.

  Thanks alvast!

 9. Ja. Ik was aan het schrijven voor dinsdag maar moest stoppen omdat er nog te veel onzekerheid in de modellen zat. Morgen nog maar eens kijken.

 10. Thanks voor je respons! Dan wacht ik nog even af 😉

 11. Lijkt in ieder geval weer nieuwe swell aan te komen, omdat het maandag-avond weer gaat waaien. Maar uiteraard maandag wel de beste dag van volgende week. Wel onzeker hoe lang de wind offshore blijft en of het hoogwater nog kan worden meegepakt tijdens offshore.

 12. Swell voor vandaag begint nu iig lekker op te pakken. Ff wachten, en dan het tij d’r bij!

 13. @Tobias,
  zijn jullie al iets van surf/forecasting coach tripje aan het plannen, of is het nog wat vroeg? Iets in de lente? Heb met veel spijt de vorige trip moeten missen.

 14. Nog steeds onzekerheid in de modellen voor dit weekend en Maandag ?

 15. wahoo voor fucking vandaag op scheef!! Morgen weer zo goed??

 16. Mv2 was zelfs voor t donker met afgaand tij mooi, wel beetje onshore wind.

 17. Maandag nog steeds erg goed. Wel wind i/d middag.
  Dinsdag oogt winstil en er zal vast nog wel iets van swell doorkomen uit het verre noorden. Perfect met grotere boards dus.

  Weekend wordt vooral een wind en golven.

  Maandag:

  Dinsdag:

 18. Een heerlijk middagje Wijkiki gisteren. 🙂

  https://youtu.be/44tEyetnGrY

 19. En dan morgen nog erger 😱

 20. Tobias, misschien verstandig enige nuance te plaatsen bij je verwachting voor maandag. ECMWF geeft idd een zacht offshore windje aan, terwijl GFS hier niks van moet hebben en gaat voor volle onshore 5/6 Bft.

  Een app die dit mooi aangeeft is trouwens windy.com. Geweldige tool.

 21. in de meer betrouwbare ECMWF model geloven… 🙏🏽

 22. Mooie app, minder mooi model (dat GFS). Op het moment dat ze real time ecmwf uitvoer gaan ondersteunen neem ik zeker een abonnement. Nu haal ik die info bij wetteronline vandaan met een abonnement van 99,– per jaar. Zeer de moeite waard ook overigens want ecmwf zit er voor Europa iig veel vaker goed. Net als hirlam voor maandag:
  Het zal id middag wel wat gaan waaien maar eerst nog offshore.

 23. IJmuiden 13:30 -> was super mt opkomend, in de luwte , prima lngbrdbl 🏄🏼🌊

 24. Wetje leggen voor 1000 eur dat die nie offshore draait

 25. Zullen morgen strekdammen in Noord-Holland al iets beschutting geven of is er echt een grotere pier nodig om de Noord-Wester iets te remmen?

 26. Waar kan ik een overzicht van de wind vinden gebaseerd op het ecmwf model? Ik kan alleen overzichten vinden van gfs, zoals windy, windguru en nauticklink.

 27. Suf, dat is natuurlijk gewoon die Deense site, inmiddels gevonden!

 28. Go pro is the best thing ever happened in the world

 29. Eva heeft gewonnen!!!
  https://www.unieksporten.nl/sporttalent/winnaars/132/eva-dobber

  Wellicht waren jullie al op de hoogte, maar voor wie het gemist heeft; Eva is uitgeroepen tot Uniek Sporttalent van het Jaar. En dat alles mede dankzij jullie.
  Iedereen enorm bedankt voor de steun en stemmen. Tot op het strand in 2018!!

  See You Out There!!

 30. @ Het Surf Project en Eva natuurlijk, supergaaf! Gefeliciteerd!

 31. @ Toboas: op windy is het al mogelijk om ECMWF als weermodel te kiezen. Zie knoppen rechts onderaan (webversie).

 32. *Tobias

 33. Bizar trouwens die verschillen op slechts 24 uur nu. Benieuwd naar morgen!

 34. Klopt, maar dat kan alleen op de desktop versie van windy en niet op de mobiele apps.

  Daarnaast loopt hij 1,5 tot 2 uur achter met updaten dan de betaalde versie van wetteronline die ik nu gebruik. Maar wel fijn dat het te vinden is. Helaas nog geen klik pijltjes om vooruit of achteruit in de tijd te scrollen. Moet je dus elke keer doen met play en pauze, waarbij je dan niet ziet om welk uur het gehad. Leuk bedacht, maar nog niet voor professioneel gebruik geschikt.

 35. eyeball : Vlissingen doet het weer straks, voor zo ver ik nu kan inschatten.

 36. Iemand info over IJmuiden vandaag?

 37. Ook in de Windy app kun je ecmwf kiezen. Door op de tijd vast te houden en schuiven, kun je voor/achteruit in de tijd, best makkelijk. Onder “About these data” zie je van wanneer de data is en de reference time.
  Als ze nu nog live meet gegens(boeien en wind) erin hadden, zou ik nergens anders meer hoeven kijken.

 38. Zuidkant walcheren niet echt de moeite. Max 1 meter met te veel aanlandige wind

 39. iemand raad? ik zou volgende week woensdag tot zaterdag gaan surfen, alles ligt nog open van bestemming. Ze voorspellen veel swell maar ook harde zuidwind. Kent iemand goede europese bestemming met die vooruitzichten? Ik zou of vliegen (had ericeira op het oog) of met de wagen (wou niet te ver bollen, had gedacht aan siouville -> misschien beschutting?)
  thx!

 40. Ericeira zou ik niet aanraden als er veel wind is, kan je beter naar Peniche gaan. Siouville geen ervaringen mee. Zou ook naar Spanje kijken als ik jou was (zuidenwind is daar offshore).

 41. Wat een topsessie gehad gisteren op Scheef Noord zeg! Stonden twee fotografen aan de kant, ben heel benieuwd naar de foto’s! Weet iemand of en waar deze te vinden zijn?

 42. Surfbaar of te veel wind?

 43. Scheveningen 16:00

 44. Thanx voor de info allemaal. Flinters crossed voor maandag. Mooie foto van Scheveningen vandaag trouwens!

 45. Wauw Sjors!

 46. Bedankt voor die vette foto Sjors, was een stormachtig daggie!

 47. wat een mooie foto, zo zie je ze niet veel!

 48. Oostende was dik en dik aan !!! 2 meter golven op de 10% hoogste golven dus de set waves!! Zulke bakken die je op 1 hand kan tellen per half jaar !! Echt het was genieten !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Yes we Love our Northsea !!!!

 49. bedankt!

  laat ff je mail achter Joe, dan stuur ik hem ff in vol formaat 😉

 50. IJmuiden was top eind van de middag, goeie sfeer ook!

 51. Live vanaf de parkeerplaats bij de drie windmolens: ze draaien flink onshore op het moment. Hirlam voorspelt meer Z over twee uur… laten we ’t hopen.

 52. Morgen moet werken, de rest van de week vrij. Hoe ziet het er uit na maandag?

 53. Genoeg sites om dat te weten te komen pik!

 54. Daar is deze site een van, scheids.

  Zal vanmiddag even nieuw bericht schrijven. Nu eerst het water in!

 55. Beetje jammer dat dit soort dagen altijd op maandag vallen

 56. De voor-het-werk surfers hadden net pech..heel slap op scheef,nu loopt het denk ik wel beter op buitenbankie.maarja,nu weer aan het werk!

 57. Wie is gister z’n windsurfzeil verloren in IJmuiden..?

  https://www.facebook.com/groups/Aloha2dehandsurfspullen/permalink/887068071456697/

 58. Ik surfte inderdaad ineens over een zeil heen en vroeg me al af of daar niemand aan vast zat, maar daarna zag ik het niet meer!

  facebook is zo 2008, ik kan die links helaas niet openen.

 59. dat windsurfzeil misschien even posten op forum.windsurfing.nl

 60. Domburg beter laten liggen en noordelijker zoeken…

 61. Dikke bakken gisteren in BE. Mijn zoon van 12 mee in de klotsbak en hij was uberstoked met onderstaande rit!

 62. Super coole foto! Heb je er nog van gisteren?

 63. Weinig tot geen, was moeilijk doorkomen, dus niet zo veel ritten gehad, en dus ook weinig foto’s..

 64. Waar ben je geweest Tom?

  In Oostende was het uitpeddelen via het havenhoofd erg gemakkelijk.

 65. Zo te zien liep Zuid-Holland mooier dan Wijk, wat te verwachten was met wind uit Z. Ik vond het desalniettemin de moeite waard.

 66. NIemand heeft het over dinsdag!! Morgen..

 67. Ik bedoel: Is morgen nog onzeker wat de wind gaat doen? Windguru/GFS geeft iig aan dat er best wel veel wind zal zijn de hele dag. Hoopte eigenlijk in de vroege ochtend niet.

 68. Reactie op @Coachingsweken, ze komen er weer aan! Data zijn 14 t/m 21 april & 21 t/m 28 april. Binnenkort te boeken op http://www.surfblend.nl

 69. Stoked stoked, terschelling was aan ! Toch heerlijk dat die wind offshore ging !

 70. Was aan idd! Heb je nog meer foto’s gemaakt?

 71. https://www.instagram.com/p/BbtxfvHAxvp/

  Gisteren in Domburg..

  @eilandje ziet er vet uit

 72. Noordswells zijn leuk, maar door de harde zuidwester die de hele week blijft staan, zullen er af en toe ook erg lekkere golven te vinden zijn! Hopelijk in het weekend ook.