Surfweer Vrijdag 17 februari 2017

Het wordt de vrijdag waar we zo naar uit hebben gekeken. Niet dat de golven epic worden of dat er alerts zijn, maar van de volgende twee zaken worden we erg blij. Ten eerste is de temperatuur na de lentedag van gisteren weer eens normaal voor de tijd van het jaar. Ook de watertemps zijn weer aan het stijgen. Ten tweede is het een NW swell die vrijdag golven komt brengen. Dit is de eerste swell aan het einde van de winter welke overal golven gaat geven!

Vrijdag 17 februari 2017
Het lagedrukgebied dat donderdag nog bij Ierland lag, ligt vrijdag pal boven de oostelijke Noordzee. Er komt een goede portie wind mee uit het WNW tot NW-en. In de vroege ochtend moeten de fronten nog passeren. Eerst een trog en daarna occlusie. Pas na de lunch neemt de wind af en lijnt het iets meer uit. Het getij zou in de vroege ochtend het meest gunstig zijn geweest voor het midden/noorden. Dus wie hoge windbakken wilt surfen, kan het best vroeg gaan. Voor de makkelijkere golven is het beter in de middag. Dat kan al vroeg in de middag in Zuid-Holland of eind van de middag in Zeeland, Noord-Holland en de overige regio’s. Alleen België komt er minder goed vanaf. Daar is het echt al een stuk kleiner, omdat de wind snel weg is en iets te veel westelijke ipv noordelijk zit.

02161607

Zaterdag 18 februari 2017
In eerste instantie zag zaterdag er vrij rustig en flat uit. Het laag met de fronten lijkt er echter wat langer over te doen om de Noordzee over te steken, waardoor het vrijdagochtend ook nog aardig waait. In principe heb je daar 24 uur later nog rest deining van.

02163042

Zaterdag verloopt heel rustig qua wind onder de vleugels van mooi hogedrukgebied. Golfjes zijn er wel, mogelijk zelfs tot heuphoog in de ochtend met hoogwater. Het zuiden vrij klein of waarschijnlijk te klein. Het noorden pakt de meeste swell.

Zondag 19 februari 2017
Het centrum van het hogedrukgebied heeft plaatsgemaakt voor drukverschillen en een laag boven Noorwegen. Deze ligt nu vrij ver weg waardoor wij eigenlijk maar een klein beetje wind en golven er van mee krijgen. Mogelijk is het toch nog genoeg voor een redelijke sessie eind van de dag.

02165248

Na het eerste front volgt een kleinschalig restant van in de vorm van een occlusie of trog. Daarna gaat de wind naar WNW en komt er meer NW swell op gang. Deze is echter pas echt gearriveerd op maandag.

Maandag 20 februari 2017
De swell van het laag van zondag komt nu binnen met een NW deiningsrichting. Alleen komt de wind uit het zuidwesten ook direct opzetten. Dit is meer iets voor met een kite of zeil en surfplank. Zie ook de berichten op surfweer.nl/wind/ daar over! Geschreven door meteoroloog Hans Kleingeld. Uiteraard zorgt de zuidwestelijke wind ook weer voor een swell uit het zuiden. Maandagavond draait de wind na de passage van de fronten naar Noordwest.

Dinsdag 21 februari 2017
Door het naar noordwest draaien van de wind op maandag, komt er deze dag sowieso een swell uit een meer noordelijke richting binnen. Zoals het er nu naar uit ziet kan dit wel eens tijdelijk gepaard gaan met heel weinig wind. Dat wordt dus de uurtjes rond hoogwater vrij in plannen in de werkschema’s.

Woensdag 22 februari 2017
Woensdag gaat het gewoon weer waaien en niet zo’n beetje ook. Een diepere depressie vanaf de oceaan komt weer over hetzelfde stuk noordelijke Noordzee in. Even ter vergelijking: het laag van vrijdag is 1012 hPa diep, die van zondag 983 hPa en die op ma/di is rond de 980 hPa diep. Op maandag komt de depressie vanaf de Atlantische oceaan al aan op 970 hPa en diept na de oversteek van de Noordzee nog eens uit tot 960 hPa. Dat zijn echt herfstachtige waardes en in de regel goed voor veel wind. Nu komt die uit het zuidwesten dus met het juist getij kan dit evengoed weer lekker surfen zijn. Vooral in het zuiden. Nadat de depressie verder is doorgetrokken wordt het tijdelijk rustiger met noordelijke swell. Ook in het weekend daarna is er een goede kans op noordelijke swell en wind. Het surfseizoen is begonnen en de lente komt er aan!

Wetsuit-advies:

Vrijdag: 6mm wetsuit, schoen 7mm, hand 5mm en Cap 3mm.
Zaterdag: 6 of 5mm wetsuit, schoen 5mm, hand 5mm, Cap 2mm
Zondag: 6mm wetsuit, schoen 6mm, cap 3mm en hand 5mm
Zondag: 6 of 5mm wetsuit, schoen 6mm, cap 3mm en hand 5mm
Maandag: 6mm wetsuit, schoen 6mm, cap 3mm en hand 5mm
 1. Mooi!

  Nu nog even van mijn RSI oftewel tennisarm afkomen van het teveel Internetten deze winter en ik ben weer surfready dudes!

  Surfs up in 2017!

 2. Super goed bericht ! Stoked !

 3. Lijkt nergens op vandaag

 4. Ik was op weg naar het strand maar denk inderdaad dat ik beter kan gaan paard rijden dan golven rijden.

 5. Hey Tobi Wan Kanobi 🙂

  Ik had begrepen dat s’ochtends hoger, maar meer wind zou zijn. Betekend jouw bovenstaande comment dat ik alle hoop voor vanmiddag moet laten varen, of zit er nog ergens een surfje in?

  Anders idd maar gaan paardrijden ‘-_-

 6. Vanmiddag ook beter paardrijden, of heb je daar nog hoop voor?

 7. moet niet gekker worden tobias eerst , kitten dan schaatsen en nu paardrijden ??whats next vissen of wad lopen ?? surfen dat is wat we willen;-)

 8. Tis geen donder?

 9. Hoe is het in Zandvoort?

 10. Is er hoop voor zaterdag Domburg of MV ?

 11. Wat denken we van eind van de middag tot laatste licht in Wijk? Zal het nog wat gaan worden?

 12. HvH 12:00-14:00 h: 60cm met uitschieters +-1m (af en toe) niet optimaal mt laagtij wel ff lekker om weer golfje te kunnen pakken (LB),

 13. Scheveningen Zuid van 12:30 tot 15:30 helemaal alleen maar met mijn 9.6 Walden toch best wat leuke uitschieters gereden. Ik had ze best willen delen, hoor. 😉

 14. Ach, al die activiteiten zijn best te combineren.

 15. Saturday 18 february 2017

  😳
  ” The Fog ”
  💀
  Session

 16. Shit, superclean en mooie opkomende lijntjes maar breekt net niet (alleen heel dicht op de kant).

 17. Net te weinig….

 18. Shiiiitt, iemand enig inzicht in de situatie bij WaZ? Wil dolgraag nog even m’n deur meenemen, maar dan moet er wel wat draaien…

 19. Even iets anders: iemand tips voor een leuk en niet te duur weekendhuisje te huur aan de kust in Zeeland? Voor een bende van 9 personen…

  Alvast bedankt!

 20. Camping Ardor Westhove – chalets. Net buiten Domburg. Netjes en goede lokatie.

 21. Toch gepeddeld vanmorgen lekker koffie met taart gegeten hopelijk morgen beter!!

 22. Als de golven morgen doorkomen waar zal het dan beter zijn gezien vanaf maasvlakte tot wijk aan zee?

 23. http://www.slaapzand.nll

 24. http://www.slaapzand.nl

 25. https://youtu.be/z-Bg2l0pG0Y

  laatste algarve filmpje met meerdere wijky locals ….

 26. Ziet er lekker uit daar in Portugal!

 27. Zie wel swell.. Maar niet hoog.

 28. Wordt het nog wat einde zondagmiddag ?

 29. wow Tim lekker filmpje hoor


Je kunt hier gelijktijdig 8 foto's uploaden van 5 MB per foto. Url's van foto's elders plakken kan ook.