Surfweer Vrijdag 17 februari 2017

Het wordt de vrijdag waar we zo naar uit hebben gekeken. Niet dat de golven epic worden of dat er alerts zijn, maar van de volgende twee zaken worden we erg blij. Ten eerste is de temperatuur na de lentedag van gisteren weer eens normaal voor de tijd van het jaar. Ook de watertemps zijn weer aan het stijgen. Ten tweede is het een NW swell die vrijdag golven komt brengen. Dit is de eerste swell aan het einde van de winter welke overal golven gaat geven!

Vrijdag 17 februari 2017
Het lagedrukgebied dat donderdag nog bij Ierland lag, ligt vrijdag pal boven de oostelijke Noordzee. Er komt een goede portie wind mee uit het WNW tot NW-en. In de vroege ochtend moeten de fronten nog passeren. Eerst een trog en daarna occlusie. Pas na de lunch neemt de wind af en lijnt het iets meer uit. Het getij zou in de vroege ochtend het meest gunstig zijn geweest voor het midden/noorden. Dus wie hoge windbakken wilt surfen, kan het best vroeg gaan. Voor de makkelijkere golven is het beter in de middag. Dat kan al vroeg in de middag in Zuid-Holland of eind van de middag in Zeeland, Noord-Holland en de overige regio’s. Alleen België komt er minder goed vanaf. Daar is het echt al een stuk kleiner, omdat de wind snel weg is en iets te veel westelijke ipv noordelijk zit.

02161607

Zaterdag 18 februari 2017
In eerste instantie zag zaterdag er vrij rustig en flat uit. Het laag met de fronten lijkt er echter wat langer over te doen om de Noordzee over te steken, waardoor het vrijdagochtend ook nog aardig waait. In principe heb je daar 24 uur later nog rest deining van.

02163042

Zaterdag verloopt heel rustig qua wind onder de vleugels van mooi hogedrukgebied. Golfjes zijn er wel, mogelijk zelfs tot heuphoog in de ochtend met hoogwater. Het zuiden vrij klein of waarschijnlijk te klein. Het noorden pakt de meeste swell.

Zondag 19 februari 2017
Het centrum van het hogedrukgebied heeft plaatsgemaakt voor drukverschillen en een laag boven Noorwegen. Deze ligt nu vrij ver weg waardoor wij eigenlijk maar een klein beetje wind en golven er van mee krijgen. Mogelijk is het toch nog genoeg voor een redelijke sessie eind van de dag.

02165248

Na het eerste front volgt een kleinschalig restant van in de vorm van een occlusie of trog. Daarna gaat de wind naar WNW en komt er meer NW swell op gang. Deze is echter pas echt gearriveerd op maandag.

Maandag 20 februari 2017
De swell van het laag van zondag komt nu binnen met een NW deiningsrichting. Alleen komt de wind uit het zuidwesten ook direct opzetten. Dit is meer iets voor met een kite of zeil en surfplank. Zie ook de berichten op surfweer.nl/wind/ daar over! Geschreven door meteoroloog Hans Kleingeld. Uiteraard zorgt de zuidwestelijke wind ook weer voor een swell uit het zuiden. Maandagavond draait de wind na de passage van de fronten naar Noordwest.

Dinsdag 21 februari 2017
Door het naar noordwest draaien van de wind op maandag, komt er deze dag sowieso een swell uit een meer noordelijke richting binnen. Zoals het er nu naar uit ziet kan dit wel eens tijdelijk gepaard gaan met heel weinig wind. Dat wordt dus de uurtjes rond hoogwater vrij in plannen in de werkschema’s.

Woensdag 22 februari 2017
Woensdag gaat het gewoon weer waaien en niet zo’n beetje ook. Een diepere depressie vanaf de oceaan komt weer over hetzelfde stuk noordelijke Noordzee in. Even ter vergelijking: het laag van vrijdag is 1012 hPa diep, die van zondag 983 hPa en die op ma/di is rond de 980 hPa diep. Op maandag komt de depressie vanaf de Atlantische oceaan al aan op 970 hPa en diept na de oversteek van de Noordzee nog eens uit tot 960 hPa. Dat zijn echt herfstachtige waardes en in de regel goed voor veel wind. Nu komt die uit het zuidwesten dus met het juist getij kan dit evengoed weer lekker surfen zijn. Vooral in het zuiden. Nadat de depressie verder is doorgetrokken wordt het tijdelijk rustiger met noordelijke swell. Ook in het weekend daarna is er een goede kans op noordelijke swell en wind. Het surfseizoen is begonnen en de lente komt er aan!

Wetsuit-advies:

Vrijdag: 6mm wetsuit, schoen 7mm, hand 5mm en Cap 3mm.
Zaterdag: 6 of 5mm wetsuit, schoen 5mm, hand 5mm, Cap 2mm
Zondag: 6mm wetsuit, schoen 6mm, cap 3mm en hand 5mm
Zondag: 6 of 5mm wetsuit, schoen 6mm, cap 3mm en hand 5mm
Maandag: 6mm wetsuit, schoen 6mm, cap 3mm en hand 5mm
 1. Mooi!

  Nu nog even van mijn RSI oftewel tennisarm afkomen van het teveel Internetten deze winter en ik ben weer surfready dudes!

  Surfs up in 2017!

 2. Super goed bericht ! Stoked !

 3. Lijkt nergens op vandaag

 4. Ik was op weg naar het strand maar denk inderdaad dat ik beter kan gaan paard rijden dan golven rijden.

 5. Hey Tobi Wan Kanobi 🙂

  Ik had begrepen dat s’ochtends hoger, maar meer wind zou zijn. Betekend jouw bovenstaande comment dat ik alle hoop voor vanmiddag moet laten varen, of zit er nog ergens een surfje in?

  Anders idd maar gaan paardrijden ‘-_-

 6. Vanmiddag ook beter paardrijden, of heb je daar nog hoop voor?

 7. moet niet gekker worden tobias eerst , kitten dan schaatsen en nu paardrijden ??whats next vissen of wad lopen ?? surfen dat is wat we willen;-)

 8. Wat denken we van eind van de middag tot laatste licht in Wijk? Zal het nog wat gaan worden?

 9. HvH 12:00-14:00 h: 60cm met uitschieters +-1m (af en toe) niet optimaal mt laagtij wel ff lekker om weer golfje te kunnen pakken (LB),

 10. Scheveningen Zuid van 12:30 tot 15:30 helemaal alleen maar met mijn 9.6 Walden toch best wat leuke uitschieters gereden. Ik had ze best willen delen, hoor. 😉

 11. Ach, al die activiteiten zijn best te combineren.

 12. Saturday 18 february 2017

  😳
  ” The Fog ”
  💀
  Session

 13. Shit, superclean en mooie opkomende lijntjes maar breekt net niet (alleen heel dicht op de kant).

 14. Toch gepeddeld vanmorgen lekker koffie met taart gegeten hopelijk morgen beter!!

 15. https://youtu.be/z-Bg2l0pG0Y

  laatste algarve filmpje met meerdere wijky locals ….

 16. Zie wel swell.. Maar niet hoog.

 17. wow Tim lekker filmpje hoor

 18. Beste medesurfers, in mijn enthousiasme weer eens een golf te pakken ben ik er vandaag in gegaan bij wijk aan zee.. Heb echter in mijn enthousiasme in te ondiepe branding de bodem geraakt met mijn fin. Heeft iemand, of mocht iemand een oranje fin vinden in wijk aan zee, kan deze persoon mij dan een berichtje sturen op 0627211678? Zou super zijn!

 19. Zelden zo’n sneue sessie gehad

 20. Ik vertrek begin maart op surftrip naar Panama, Costa Rica & Nicaragua voor 3 maanden. Iemand die heel toevallig ook die richting op gaat? Of surfspots die ik echt moet checken? Grtz

 21. Nice Tim, je eerder Algarve filmpjes ook. Is wel even andere koek dan de kniehoge shorebreak rollertjes vanmiddag op wijk tussen 17:00 en donker. Na ruim 7 weken niet in het water te hebben gelegen smaakte deze rauwe bonen nog best zoet op het longboard. Weinig wind, clean en soms redelijk wat lijn . Alleen dus wel erg klein en slap. Er leek na zonsondergang, toen vrijwel iedereen er al uit was gegaan, ietsjes meer hoogte in te komen. Was al met al nét de moeite.

  En nee heb geen oranje fin gevonden helaas.

 22. Off topic: Ik heb een vervelende surfblessure aan mn elleboog. Kan niet meer oppushen vanwege problemen aan gewricht elleboog. Surfen is hierdoor bijna onmogelijk geworden ondanks 2,5 mnd fysio. Wie kent hier een goede fysio of sportarts met surfervaring? Regio Castricum tot A’dam. Gouden tip is zeer welkom aangezien ik gefrustreerd raak door niet te kunnen surfen. Heel erg bedankt alvast!!!

 23. @ castricum probeer reactivated is. Zit in castricum en heeft mij ook van een aantal surf blessures afgelopen.

 24. @ castricum. Chiropractie kan ook helpen om balans in de licchaam te geven! Mijn goede chiro kameraad is in Amsterdam (Inter Chiro – Haarlemmerweg 133) overkant de Westergasfabriek.

 25. Dry Needling al eens geprobeerd? Kan goed helpen bij elleboogklachten (ervaar ik als fysiotherapeut, aangezien ik het dagelijks gebruik bij mensen die elleboogklachten hebben).

 26. Is morgenochtend nog de moeite om vrij te nemen zuid Holland?

 27. Om 20u staan er 1m20 golven bij Lichteiland Goeree maar of er dinsdagochtend nog wat staat ?

 28. @castricum

  Elleboogklachten, weet er alles van helaas. Vaak en combinatie van overbelasting (fitness, surfen e.a)

  Mijn klachten bleken naast te veel sport ook te komen doordat mijn bed te smal was (cq het deel waar ik recht op heb) met als resultaat een arm die hangt tijdens de slaap. De oplossing breder bed of bijzettafeltje met kussen ernaast.

  Het klinkt te idioot voor woorden maar het was bij mij het ei van Columbus.

 29. 17:00 wijk geprobeerd te surfen maar 0,5m golven was wel echt een telleurstelling zeg….:( kon er echt niks van bakken op mijn 5.8 …… komt er morgen echt meer hoogte in de golf?

 30. Check FlowFsyio

 31. wijk 11.00 tot14.00 was soms best te doen met setjes van 5a6 mooi lijnen toch nog aardig gesurft twas dus best te doen op een longboard en er was verder niemand

 32. Bedankt allen.. ik zal de tips meenemen en me even gaan goed gaan inlezen..!
  Surfze allemaal!

 33. Vandaag geen paard, maar golven rijden!

 34. ziet er ok uit op wijk maar niemand erin? zo weer het hele rijk alleen

 35. surfbaar in iedergevalen toch 1 gespot

 36. Met vloed bij wijk erin wel te doen?

 37. On my way, Mark! Ben je in ieder geval niet meer alleen.

 38. Moet iedereen net als ik werken vandaag ofzo? Zie op de webcams de één na de andere fraaie golf onbereden voorbijkomen. En als ik naar de wind en golfvoorspellingen kijk wordt het vanmiddag ook lekker. Balen dus dat mijn (surf)pak droog blijft vandaag.

 39. Surf fun today.. Willl ook 🙂 🙂

 40. Katwijk/ Noordwijk

 41. Hoek was uurtje voor hoog dik en dik aan !!! Steile wandjes waar 2 tot zelfs 3 Turns op konden gedaan worden !!! Brede glimlach !!!

 42. Oejoejoei wat was dat lekker

 43. Klein fototje met I phone

 44. Wijk vond ik helaas wat rommelig, maar was af en toe nog wat van te maken. rest ziet er goed uit verdorie!

 45. @Tobias: Lag jij er ook in op Wijk? We waren met z’n vijven of zo achterin, wat voor board had jij?

  OT: het was wat rommelig maar wel een paar lekkere bakken gepakt. 🙂

 46. Regio Noordwijk 11:30 – 13:30. Liepen wat lijntjes, maar het was goed zoeken naar de wat stijlere wandjes voor de korte plank. Toch een handjevol golfjes gepakt met wat lengte om op te werken. Het heerlijke weertje en de buitentemperatuur voelde lente-achtig aan.

  Laat die echte NW-sters maar goed doorkomen.

  Stoked !!!!

 47. Aande kant

 48. Alweer op ze kant waz vanmiddag!!

 49. Nhn was prima vandaag op shortboard. wind was vrij nonexistent, golven ietwat rommelig maar niks te klagen 🙂

 50. Ik me prima vemaakt van 10.00 tot 14.00 op de achterste bank al had ik het laatste uur geen peddelpower meer .ochtends met opkomend liep het echt lekker er zatten mooie lijnen tussen maar inloop van de dag werd het wel wat rommeliger.

 51. Wie o wie heeft tussen 16-18h (per ongeluk) mijn zwarte poncho handdoek (robie) meegenomen uit het OZ lines omkleedhok? Hij lag op / naast m’n
  Zwarte rugzak. Toen ik uit t water kwam niet meer..

  Ik hoor het graag! 0641785325