Surfweer dinsdag 26 September 2017

Tijdens de eerste week van oktober gaat de Noordzee On Fire! De forecast is veel wind, soms hoge golven en kans op alerts. Golven die pas echt letterlijk & figuurlijk ‘On Fire’ staan, kun je vinden in IJsland als gevolg van extreme uitbarstingen op de zon (noorderlicht). Filmtip: Under an Artic Sky draait 6 oktober in de Meervaart. Kaartje winnen? Noem hier in de reacties één of meerdere facebook vrienden die je wel zou willen meenemen naar deze film!

Dinsdag 26 september 2017
De zee is deze dag zo plat als een dubbeltje. Een groter contrast met die epische 26 September van exact 7 jaar geleden is er niet. Dit was misschien wel de beste ‘zomerse’ surfdag ooit in Nederland vastgelegd op video. De swell kwam 5 dagen nadat de ex-orkaan ‘Igor’ voorlangs Canada een extra impuls kon geven aan hogedrukgebied boven IJsland dat daardoor extra lang stand kon houden. Een hogedrukgebied in de regio van IJsland (of Ierland) is in de regel 9 van de 10 keer het begin van een goede Noordzee-swell. Hoe gaan de ex orkanen ‘Maria’ en ‘Lee’ zich gedragen als ze eenmaal voor de Canadese kust zijn aangekomen? Waarschijnlijk wel wat anders dan in 2010. De uitgangssituatie is deze week een giga lagedrukgebied boven IJsland in plaats van een hoge druk. Dit laag met de naam ‘victor’ (2e kaart dwd-model) is zojuist ontstaan als kleine werveling in de barrière tussen koude en warme lucht voor de oostkust van Canada. Eigenlijk is dit laag veel interessanter voor het surfweer in onze omgeving.

Woensdag 27 september 2017
In nog geen 24 uur is de kerndruk van ‘Victor’ op de oceaan meer dan 25 millibar gezakt en uitgegroeid tot een volwassen storm. Het systeem ligt nog vrij zuidelijk op de Oceaan en is qua afstand misschien wel dichterbij Frankrijk dan bij IJsland. Dat gaat dus helemaal los gaan daar in Frankrijk 2 tot 3 dagen later. Helaas komen de fronten van ‘Victor’ wel gelijktijdig aan als de swell. Een beetje protectie tegen de regen en de wind kan dus geen kwaad. Nederland en Belgie krijgen ook nog een staartje van het koufront mee begin van het weekend.

Vrijdag 29 september 2017
Het front geeft waarschijnlijk alleen regen zonder golven en nauwelijks wind. De windrichting is achter het front (vrijdag-avond of zondagochtend) voor de verandering wel weer eens recht uit zee. Alleen komt de windkracht niet verder dan 2 tot 4 beaufort. Te weinig wind voor stuwing op het noordzeewater om wat golfjes te krijgen. Wat dat betreft geeft de aflandige wind op vrijdagochtend nog meer swell op zee. Alleen die bereikt de kust niet. Heel misschien is het voor longboarders net surfbaar in de kop van Noord-Holland inclusief Texel aan het eind van de middag met afgaand tij.

Zaterdag 30 september 2017
Flat en zonder wind. Hoewel het op zondag wel merkbaar zal verandering in de lucht met hoge bewolking van het warmtefront dat van het volgende lagedrukgebied vanaf Canada. In dit laag zal hoogstwaarschijnlijk ook een restant van de ex Orkaan ‘Lee’ verstopt zitten. Zie laatste weerkaart van het DWD model. Mogelijk geeft het voor zondagavond al kansen om te surfen op wind, maar zonder enige vorm van golven. De richting van de wind is daarbij zuid tot zuidwest.

Maandag 2 oktober 2017
Het 2e lagedrukgebied met de restanten van ‘Lee’ lijkt niet te blijven hangen op de Oceaan, mogelijk mede veroorzaakt dat er vanuit het westen plaats gemaakt lijkt te worden voor ex Orkaan Maria. Hierdoor lijkt de verlossing van deze epic september flatness naderbij, hoewel de golven die zullen ontstaan vooral met vrij veel wind gepaard zullen gaan. Voor een cleane swell zonder wind is de atmosfeer te weinig geblokkeerd en ligt er te weinig hogedruk bij IJsland en/of Ierland. In ieder geval kunnen we vanaf maandag weer een aantal dagen met surf verwachten.

Dinsdag 3 oktober 2017
Het geschetste beeld met het verloop van de depressies en eventuele ex-orkanen wordt vrij zeker ondersteund in de uitkomst van de normale weerpluim van het KNMI. Die geeft 90-95 % kans op wind ergens tussen de ZZW en WNW richting met de meest extreme windsnelheden op maandag en dinsdag. Grote kans dat de wind eerst met ZW is en daarna meer noordwest. En dat dus de hoogste golven op dinsdag zullen ontstaan. Het is in de middag hoogwater dus zowel dan als later op de middag en avond is het nu al een advies waard om je agenda er een paar uur voor opzij te zetten.

Woensdag 4 oktober 2017
Als we de pluim bekijken is het vervolg van de verdere luchtstromen in de atmosfeer niet moeilijk te raden. Het zuidelijker gelegen hogedrukgebieden bij de Azoren trekken in feite met de straalstroom en de lagedrukgebieden mee van oost naar west over de Oceaan. Hierdoor kantel de stroming van westnoordwest naar nog meer noord tot noordwest en kunnen er nog hogere swells onze kant op komen. Ook dan weer de beste condities met hoogwater, hoewel de swell juist ook al i/d ochtend met eb zou mega zou kunnen zijn. Natuurlijk is er voor de details altijd nog ruimte in een nieuw weerbericht op deze site.

Donderdag 5 oktober 2017
Donderdag schuift het hele hogedruk systeem vanaf de oceaan over Europa heen en doet de wind een stapje terug. De golven nog niet, want die komen met een langere periode van verder weg. Mocht je dus de cleanste hoge surfdag zoeken voor volgende week, dan is die nu met een dag opgeschoven naar donderdag als beste surfdag! Het getij zit weer precies hetzelfde als op woensdag, hoewel de wind met het afgaande getij in de avond waarschijnlijk steeds minder gaat worden.

Vrijdag 6 oktober 2017
De laatste resten van de swell uit het noorden geven in de ochtend nog kans op een klein alert. Terwijl wij begin oktober nog met de zogenaamde orkaan resten zitten, is er aan de overkant waar die tropische cyclonen vandaan komen even geen ruimte meer voor nieuwe depressie ontwikkelingen. Wel komt alles van die kant binnen 2 tot 4 dagen onze kant op. In deze periode dus even geen ‘Victor’s en ex-Orkanen meer, maar alle ruimte voor hogedrukgebieden. Grote kans dus dat je je regenjas op de film-theater avond van 6 oktober thuis kunt laten. Overigens naast het winnen van kaarten via facebook surfweer ook op het festival zelf van alles winnen. Zoals bijvoorbeeld een set gesigneerde Hayden FCS II fins, maar ook een nieuw paar ski’s voor in de tiefschnee!

Verder is het vrijdag 6 oktober waarschijnlijk zo goed als flat, tenzij er genoeg wind staat uit het zuidwesten. Dat zullen dan niet echt hoge golven zijn, maximaal een kleine meter in het beste geval. Zowel noorderlicht als noorderwind worden eind volgende week niet verwacht in Nederland. In Frankrijk gaat het natuurlijk wel weer een heel aantal dagen goed los. Nu met golven van veel noordelijkere breedte afkomstig dus vooral goed in het zuiden van Frankrijk. Die depressie op het noordelijke halfrond blijven natuurlijk wel gewoon doorgaan, alleen ze liggen niet meer zo zuidelijk op de Oceaan. Tussen 9 en 14 oktober is er voor ons wel weer een interessante ontwikkeling te zien, omdat de hogedruk aanvoer vanaf Canada weer afgesloten wordt. Grote kans dat dan het surfweer voor Frankrijk er sterk op achteruit gaat terwijl de Noordzee weer vol tot leven komt. Kortom, de maand oktober gaat z’n kansen echt wel waarmaken met een beetje geduld!
 1. Tobias bedankt voor de update.
  Was een mooie dag 7 jaar geleden 🙂

 2. Helaas voor zaterdag gaat de verandering van de windrichting niets brengen. Wel even zoute zeelucht happen i.p.v. land-lucht! Dat is tenminste iets 🙂

 3. Hee Tobias, doe je niet meer aan donderdagen? 🙂

 4. Haha nee, niet als het gewoon dead flat is!

  Hier de weerkaart voor de Oceaan donderdag naar vrijdag!
  Swells van het laag Victor hebben bijna dezelfde lange periode als die van de Hurricanes voor de kust van de USA!

 5. Dag surfweer-team!

  Dit is niet de juiste plaats om jullie te contacteren, maar ik wist niet goed hoe het anders te doen! Excuses als dit berichtje op de foute plaats terechtkomt.

  Ik ben op zoek naar meteo-ondersteuning voor mijn project, ‘human powered 7 summits’. In het kort: het is mijn doel om op elk continent de hoogste berg te beklimmen, en elke berg op menselijke kracht te bereiken (roeien, fietsen, ..). Ik beklom de Everest en Elbrus al, en ben nu op weg naar de hoogste top van Oceanië: de Karstenz piramide.

  In mijn huidige etappe moet ik dus roeien van Sumbawa (indonesie) naar Papua. De zee is vrij nieuw territorium voor mij, en weerkaarten, swell en stroming interpreteren vind ik nog niet eenvoudig.

  Mijn vriendin surft en vertelde me over jullie grondige uitleg en ervaring in de surfvoorspellingen voor België en Nederland. Zou iemand het zien zitten om me te helpen vanop afstand in de periode van December 2017 tot maart 2018, tijdens mijn grote oversteken?
  Contacteer me gerust via Facebook of mail als je meer details zou willen!

  Jelle Veyt
  [email protected]
  http://Www.facebook.com/jelleveyt

 6. Gaaf!

  Ik heb zelf (nog) geen local knowlegde van het stuk tussen Sumbawa en Papua, maar misschien is iemand die meeleest en denkt: dat wil ik wel doen.
  Neem dan zeker contact op met Jelle via bovenstaande contactinformatie!

 7. Ha tobias, hoe kan het zijn dat windguru.com donderdag 0.6 mtr hoogte aangeeft?

 8. Gaat leuk worden 2 oktober 🤤😃😃

 9. Omdat er wat wind uit zuidelijke richting opsteekt en die wel voor wat golfjes op zee zorgt. Aan de kust bij ons is wel nog steeds flat.

 10. 2.9 @ 9s ?

  Damnn.. heftiggg

 11. Lieve surfers van de lage landen,
  Willen jullie helpen om onze surf- en watersportactiviteiten te kunnen blijven uitvoeren op het strand van IJmuiderslag? Teken dan deze petitie. Hartelijk dank!

  https://www.thepetitionsite.com/257/054/538/het-is-hoog-tijd-voor-hightide-surf-and-food/?taf_id=42881852&cid=fb_na#bbfb=317553740

 12. Clean lijn nu nog de hoogte

 13. Jelle dat is een heel gevaarlijke trip!

  De Bandazee is verradelijk, je beste shot is om legaal via OZ naar Papua NG te gaan via de Timor Timor vluchtelingen route

  Ik heb voor mijn werk hier zeetransporten georganiseerd, dit kano je niet zomaar.

 14. 😀 Smurfen surf..

 15. Geniet nog maar even van de surf 😉

 16. Ok , is misschien iets verder rijden (hopelijk is een van de eilanden een schiereiland), maar dan is de surf ook wel 2 x beter dan dat we nu gewend zijn op Katwijk aan Zee en Hoek van Holland. Check die scherpe hoeken in de vormgeving. Geeft behoorlijk potentie. Wel jammer natuurlijk dat het dan minder bereikbaar wordt. Minder sessies, dus minder golven in totaal.

 17. Walgelijk plan…

 18. Tijd om te verhuizen …..

 19. In België hebben ze ook z’n plan maar dan met stenen en dichter aan de kust. Daar krijg je mooie golven van. Scheveningen gaat er geen last van hebben. Zal ik de boot al bestellen Tobias??

 20. Wat ik alleen niet snap (maar daar heb ik geen kaas van gegeten)… is hoe het storten van een enorme hoeveelheid zand in de Noordzee gaat bijdragen aan een lagere zeespiegel. Ik kan me voorstellen dat het helpt tegen een storm… maar ze zee lijkt mij dan nog steeds over de huidige dijken stromen (en zo te zien wordt Den Helder bij voorbaat opgegeven:).

  Ik zal er verder niet wakker van liggen, maar moest aan jullie denken toen ik het plaatje vanmorgen op de tafel van mijn vaste koffietent zag 😉

 21. Op http://www.fnmoc.navy.mil kun je meteo-informatie terugvinden van over de hele wereld. Als je dat adres intikt ga je waarschijnlijk ook de melding krijgen dat het certificaat niet veilig is, dan gewoon naar geavanceerd gaan en bevestigen dat de browser door mag.

 22. De Atlantica komt ook weer tot leven. Deze boei was vanmorgen vroeg nog 2,3 meter met maar 11.0 seconden maar staat nu inmiddels op een respectabele 8,3 meter swell bij 13 seconden. Hoe sick !

  link: http://wavenet.cefas.co.uk/Map

 23. Hi Surfweer Team,

  will be in NL this weekend and wondering what your thoughts are regarding predicted swell for sunday. Any chances for a surf with favorable/tolerable wind ?

  Thx and cheers

 24. I think the wind on Sunday is coming much earlier than expected. The English Channel already up to a gusty 46knots in the morning. So there will be plenty of southerly windwave/swell for (the north of) Holland Sunday afternoon and/or evening! Stay tuned.

 25. Voorlopig lijkt de golfrichting ook nog gunstig genoeg voor zeeland lijkt mij? Windguru geeft echter wel een bijna volledig zuidelijke richting aan…

 26. Ja, wel heel aflandig voor Zeeland maar met het gunstige tij misschien toch nog net de moeite i/d namiddag en avond.

 27. Morgen mooi surffestival bij The Shore in scheef (heb geen aandelen..!), moeite waard om plankje mee te nemen? @Tobias, je schreef eerder deze week ”zaterdagochtend alleen echt mooi van 8 – 11u” is dat nog van toepassing? .. 🙂

 28. @zaterdagochtend; Dat was volgens mij van toepassing op surf in het kanaal, dus yport en verder.

 29. Oosterbank bij Ouddorp daar zou het wel eens los kunnen gaan of staat er teveel wind dan? Als de golf maar hoog genoeg is of moet ik toch naar het Noorden voor dikke golven?

 30. Cann’t handle this flatnesssssss

 31. gezien de flatness: sorry voor spamming hier. Ik wil graag een longboard (skateboard) kopen om mijn surfskills te verbeten (en gewoon omdat het leuk is). iemand aanbevelingen? soort/merk?

 32. Job pro model

 33. De wind lijkt mij zó zuidelijk (laatste run ecmwf) dat die golfjes ook op de Oosterbank erg klein zullen blijven.

 34. @singelfin

  prachtig plan, beter dan overstroomde polders! en goede surf op de eilanden met minder crowds! haha lekker bouwen

 35. Iemand ervaring met Surf Safari Adventures?? https://safarisurfadventures.com/locations/ericeira-portugal/

  Wil graag coaching en een keer naar Portugal, dus lijkt mij erg vet!

 36. Kijk naar een board van het met carver of surfskate (oa job pro model). Ik denk dat ze ongeveer dezelfde technologie hebben (voorste truck die dankzij een veersysteem kan roteren) waardoor de surf-feel nagebootst wordt. Afhankelijk van wat voor board je surft kan je voor een kortere of langere plank gaan (check tabellen online). Ik heb een carver board en wat mij betreft helpt het mijn surfen wel degelijk vooruit, en het is inderdaad ook gewoon leuk. Succes!

 37. Van het merk* carver of surfskate

 38. De Carverskateboards worden voor/door Pro-SURERS gemaakt om mee te trainen/spelen. Surfy-feel en makkelijk. Check de filmpjes ervan maar.

 39. Nacht surfen met led strip onder je board!

 40. Hm..

 41. Valt er morgen te surfen in zuid holland of zeeland?? windfinder laat wat golfhoogte zien maar heb er zelf geen verstand van..:) thanks alvast

 42. @anoniem door bioluminicente algen heen raggen lijkt er idd ook op..

 43. Alowa!

  Even een vraag voor dr GoPro helden onder ons. Ik heb hem aangeschaft en zoek nu een app voor op Windows 10 waar ik video’s op kan bewerken en in elkaar kan draaien.
  Wie kan mij helpen? Ik zoek zo’n app!

  Laters,
  Plien!

 44. Hoi @ Plien,

  Genoeg opties op de markt, GoPro heeft zelf ook een app waar je mee kan werken op Windows.

  Zoek je iets professioneels dan zou ik kijken naar Avid, Premiere of Vegas en in de gratis categorie is Davinci Resolve een hele goede.

  Non professioneel is Pinnacle studio wel oké

  Voor de Apple mensen is iMovie ook een goede, Final Cut Pro X ben ik zelf een beetje klaar mee.

 45. @koen,
  Ah Thanks.
  Ik heb nu een app ‘quick’ op internet zeggen ze dat die van GoPro is. Als ik die open staat me hele laptop vast. ( laptop is net 3 weken oud en extra goeie voor de GoPro gekocht) dus baal mega erg. Nu even jou gratis optie aan het checken, Thanks!

 46. Vergis je niet in de data van gopro bestanden. Een pc met flink wat genoeg/extra werkgeheugen is wel zo fijn. Anders blijft je pc telkens vastlopen

 47. Ja ik heb een nieuwe laptop met speciaal veel werkdata en geheugen zodat ik bezig kan zijn met me gopro Haha!

  Vandaag weer nieuwe dag.

 48. Ik gebruik Quick niet, maar wel Gopro Studio voor bepaalde selectie en inkorten van clips. Nadat deze verwerkte bestanden als MP4 bestanden opgeslagen worden kan ik ze veel makkelijker verwerken in (in mijn geval) Pinnacle.

  Wat buiten genoeg werkgeheugen ook belangerijk is voor soepel werken met video bestanden is een goede processor en bij voorkeur grafische kaart.

 49. Volgens mij gaat het hier over surfvoorspellingen… Niet over al die andere randzaken die hierboven worden besproken… Ga naar fora die daar voor bedoeld zijn!

 50. 10 tot 12 Heerlijk knie tot heuphoog gelongboard, werd steeds rommeliger maar nog steeds cleaner dan ik had verwacht

 51. Zandvoort tussen 11 en 14 was echt heerlijk. Het werd wel steeds rommeliger. Bijna niemand in het water, zou dat komen omdat msw volledig platte zee had voorspeld?

 52. best een grappig lijntje nu op de noord..niet teveel van verwachten,maar flat is het niet.

 53. Ik heb een Naked skate pipeline. Erg fijn boardje. Goede prijs, zeker als je die gaat vergelijken met een Miller of Carver.

 54. Laat het zien, Plien ehnnnmm, de filmpjes that is.:-)

 55. Ik denk toch wel het beste van afgaand tij mee kunnen pakken op Wijk tuusen 15:30 en 17:30 ter hoogte van de windmolens. Erg mooie lijnen met goede hoogte waarop ik weinig er van bakte aangezien ik op mijn longboard was. En aangezien ik altijd op m’n sup sta is het longboard mij nog steeds behoorlijk onbekend… En spijt als haar op mijn hoofd dat ik m’n sup nú niet mee had, want de wind viel reuze mee (5je).

 56. @Goo proos,
  Volgende week Frankrijk. Wanneer ik iets leuks heb post ik hem zeker! 😉

  Gelukkig is er altijd 1 die altijd even moet zeiken @thomas Lipper

 57. Nog een nieuwe update voor de nieuwe week?

 58. Thanks voor al de tips!

 59. Ook van 14.00 tot 17.15 op Wijk geweest. Voor de eerste keer op m’n longboard (ipv 7.6) waren het erg lekkere lijntjes af en toe! Genoten!

 60. Tussen 17.00 en 18.30 bij molens Wijk gelegen. 1e keer in Wijk voor ons, maar het was het ritje dubbel en dwars waard. Setjes kwamen heerlijk binnen vanaf 17.30. Daarnaast mooi om al die verschillende watersporters hun passie te zien beleven!

 61. Ouddorp checken met HW? Voor Iloon!

 62. http://www.strandtentiloon.nl/templates/bs_resp/webcam.html

  staat niet veel

 63. Ik wil zo snel mogelijk gaan surfen op mooie golven. wanneer kan ik dat en waar zijn in algemeen de golven redelijk goed?

 64. dit is een brede vraag. Kan de hele wereld in het antwoord betrokken worden?

 65. Dat vrijdag die noordwester doorzet!

 66. ren naar je computer, doe hem zo snel mogelijk aan. en type op google zo vlug als je kan ‘mooie golven’.

 67. Nou Zeeland is duidelijk de place to be! Maar zonder gekheid, deze week komt er genoeg aan hoor. Even geduld hebben tot de nieuwe update ☺

 68. Iemand morgenavond 17:30-20:00 tussen Fort en Twinsclub? Pablo

 69. ik kwam er tussen 15.00 en 15.30 niet door de meuk van wijko, dat is me nog nooit gebeurd, zeker niet na 2 weeken in LEs Landes vertoeft te hebben. morgen weer es proberen maar dan niet met vol hoog water.

 70. Lmfo

 71. Hoi, weet er iemand een camping in het zuiden van Bretagne die open is?

  Dank!

 72. camping Littoral in Penhors…van je tentje wandelen naar het strand.
  wel even checken…is niet gans het jaar open.

 73. Domburg klotsbak. Westkapelle opvallend clean en beschut. Iemand ervaring met het surfen van die spot, lijkt me niet altijd safe ?!

 74. @Jorge, heb mij dat ook al dikwijls afgevraagd, swell komt daar lichtelijk anders, lees rechter, binnen uit NNW en zou dus in principe vaker en beter moeten werken als hij vandaar komt. Heb wel nog nooit van iemand gehoord dat het daar goed surfen zou zijn…

 75. Het is al bekend dat de zuidkant van Walcheren on fire kan zijn bij dikke noord(wester)stormen. Westkapelle echter nog nooit geprobeerd. Wel geldt er sws dat de vloedstroom in de richting van vlissingen stroomt dus daar wel rekening mee houden.