Surfweer maandag 6 november 2017

De swell is aan, de wind is uit! Zou dit de perfecte surfdag van november worden? In ieder geval is de maand nog maar net begonnen en is er al één echt hele mooie dag geweest, afgelopen vrijdag. Na vandaag volgen er nog vele dagen gezien het geblokkeerde stromingspatroon op de oceaan. Een vol hogedrukgebied leidt alle depressies zo de Noordzee in met veel wind en golven als gevolg!

Maandag 6 november 2017
Geduld is vandaag de belangrijkste factor voor een goede sessie. Tot 13:00 waait namelijk nog lichtjes uit zee met behoorlijk choppy condities, maar wel flink hoge golven. Vanmiddag schuift het hogedrukgebied vanaf de oceaan met zeer hoge snelheid over de Noordzee en ligt 12 uur later alweer boven Oost-Europa! Juist deze snelle beweging doet de wind compleet wegvallen en het kan zelfs even offshore draaien vanmiddag! De getijden zijn gunstig, hoewel het met volle maan zelfs bij noordswell richting het noorden stroomt tijdens hoogwater. Na het hoogwater neemt deze stroming alweer af, dus dan is het eigenlijk het lekkerst. In België en Zeeland valt hoogwater al fijn op tijd vroeg op de middag om 15:00 uur. Elders dus rekening houden met een beetje stroming. In Noord-Holland is een sessie vroeg op de middag het best te benutten richting de meest zuidelijke slag. Daar is het namelijk al iets eerder cleaner met deze noordelijke wind-invloed. De swell is in ieder geval hoog genoeg!

Dinsdag 7 november 2017
Op dinsdag staat er alleen een kleine restswell in het noorden (vooral de wadden), hoewel er in midden en noord Zuid-Holland ook prima gesurft kan worden op de achterste zandbanken met laagwater. Dat is al om 8:00uur in Z-H. Terwijl het in N-H dan nog een halve dag duurt voor het een keer laagwater gaat worden. Het noorden van N-H heeft zelfs pas om 10:00 hoog en om 14u laag tij. De meeste swell blijft vanwege deze getij-verschillen dus in het noorden doorkomen. Overigens niet genoeg voor een shortboardje, maar dikke fish, fun of longboard is natuurlijk classic dankzij de offshore wind!
Uiteindelijk geeft deze offshore ZZO-er ook weer windswell. Alleen die komt nergens binnen m.u.v. de kop van N-H (rond Texel) met laagwater. En dat valt dan weer perfect met het einde van swell uit het noorden. Twee sessies voor die regio, geen een voor meest zuidelijke. Het tij in België en Zeeland komt te laat op en de offshore wind heeft de golven dan al te veel de verkeerde kant ‘op gebogen’.

Woensdag 8 november 2017
Een interessante weersituatie met een koufront dat bijna het hele noordelijke halfrond bestrijkt. Het front begint ergens bij Groenland en loopt via de Noordzee het Europese vaste land op en steekt bij Portugal de oceaan naar de Azoren. Ergens op dit front, voor de kust van België, vormt zich een lagedrukgebiedje van nog geen 1014 hPa. (zie weerkaart). Recht op de Vlaamse kust komt een harde onshore wind te staan, terwijl de wind richting Cadzand en Zeeland nul zal zijn. Wie weet wat dat gaat geven voor de ZW regio! De golven zullen daar iig gezocht moeten worden. Dit soort korte periode swell komt meestal maar half bakken door in Holland.

Donderdag 9 november 2017
Donderdag de minst goede surfdag van de week. De wind is niet erg sterk aanwezig en komt eerst uit zuid en later zuidwest. Waarschijnlijk is het gewoon flat, want de swell van het lagedrukgebiedje voor de kust van België op woensdag zal niet langer aanblijven dan een halve dag.

Vrijdag 10 november 2017
Ook vrijdag begint als een rustige weerdag met al wel wat regen onder het warmfront en een klein beetje wind uit zuidwest. Heel laat op de middag zal de wind wel verder aantrekken op nadering van het koufront bij Engeland. De getijden zijn dan in ieder geval wel gunstig met laagwater en een toenemende zuidwester. Nog wel kleine golven, hoewel verder naar het noorden de hoogte er al snel in komt.

Zaterdag 11 november 2017
Zaterdag is de beer los. Achter het koufront stroomt een portie felle koude luncht over de Noordzee met dikke bakken uit het noordwesten. De windrichting blijft dan nog eerst een tijd tussen W en WNW zitten wat goede surfmogelijkheden geeft in vooral België. Elders is het op een hoge uitzondering na vrijwel blown-out, tenzij je over paddle turbokrachten beschikt. Zondag zal dat nog meer zijn, omdat dan de windrichting meer NW ruimt en het dus nog groter zal worden in hoogte, kracht en stroming. Uiteraard biedt deze combinatie ook weer kansen, vooral in het zuiden. Maar het beste blijft toch net als deze week het weekend iets te verlengen en de dag er na met afnemende wind en gelijkblijvende swellhoogte vrij te reserveren voor een mooie surfsessie!

Anti-Freeze adviezen:
Vandaag : 4/3mm met schoen 3mm, oor of cappie.
Dinsdag : new 4/3mm, cap2mm & schoentjes 3mm!
Woensdag : 4/3mm wetsuit (schoen 3mm)
Vrijdag : new 3/2 mm of 4/3 met schoentjes
Zaterdag : schoentjes, 4/3mm wettie + oorbescherming
Zondag: solide 4mm, cap2mm/oorprotectie & schoen3mm
 1. Woensdag 8 november 2017: een interessante weersituatie met een koufront dat bijna het hele noordelijke halfrond bestrijkt. Het front begint ergens bij Groenland en loopt via de Noordzee het Europese vaste land op en steekt bij Portugal de oceaan naar de Azoren. Ergens op dit front, voor de kust van België, vormt zich een lagedrukgebiedje van nog geen 1014 hPa.

 2. Recht op de Vlaamse kust komt een harde onshore wind te staan, terwijl de wind richting Cadzand en Zeeland nul zal zijn. Wie weet wat dat gaat geven voor de ZW regio!

 3. Komt al iets meer lijn in nu. Wel flinke bakken !

 4. Wow, een webcamshot van over een kwartier, je hebt echt goede voorspellende gaven, Tobias!

 5. Ik zit te twijfelen, wijk of ijmuiderslag vandaag van 3 tot 5 ?

 6. Vanmorgen ff in Noordwijk, idd flinke bakken maar weinig wind en zon dus was lekker:)

 7. Ha Tobias, voor beginners morgen goed te doen? Heel de dag door in het Noorden?

 8. Gaan hoogstwaarschijnlijk naar Zandvoort

 9. Dikke bakken naast de pier nh van morgen lange onstuimige ritten yihaaaa

 10. Domburg AAN!

 11. Brrrr. Twas koud

 12. Sodemieter wat was je lekker!! Weet iemand wie die man was die stond te fotograferen?

 13. Stoked ! Heeeeaavyyyy !

 14. Spaghetti arms. En ik ben een koukleum. Heb gewoon winterpakkie met schoentjes en dunne handschoentjes gedaan.

 15. Zo,dat was wel ff mooi zeg!

 16. Het was zeker lekker!!

  Dat was mijn oom. Ik denk/hoop dat hij de foto’s vnv op Facebook zal zetten. Ik zal hier wel ff de link plaatsen.

 17. Suuper stoked, sinds tijden niet zo hoog en clean gezien! Erg vergelijkbaar met Tobias zijn foto. (Noord-holland)

 18. Damnnnn, dat was GOUDDDDDD.

 19. Classic Rapa met hoogwater …. dikke cleane golven !! Heerlijk gesurfd uurtje voor donker.

 20. @ouddorp ahhh is goed! Ben benieuwd naar de foto’s van deze heerlijk dag!

 21. Woensdag voorspelt windguru 0.9 golven uit NW met een periode van 7 seconden in Zeeland! Denk je dat dit door gaat komen? Dan ga ik zeker voor de namiddag vrij regelen! 😉

 22. Zo dat was de derde mooie surfdag binnen twee weken voor mij, niet slecht voor NL! Wat betreft de ‘anti freeze adviezen’; handschoentjes was voor mij geen overbodige luxe geweest.

 23. Ja, echt heh. Om 14u was nog goed te doen zonder, maar toen het donker in gesurft was het toch best wel fris zonder handschoentjes.

  PS: Woensdag, lees de onzekerheden in het bericht. Is dus niet te zeggen, maar in Zeeland zit je iid beter dan in Holland met deze fetch.

  In de nieuwe UKMO run, komt het nu niet tot een echt lagedrukgebied op het polaire (kou)front. Dus is erg onzeker allemaal.

 24. cadzand daarentegen vlak na windstil (16h) heeft al beter gewerkt. maar heel kort.

 25. Morgen de moeite voor beginners?

 26. Lekker geript met lvslocals

 27. Ja, perfecte beginners golven morgenochtend in Zandvoort en Zuid-Holland etc.
  Hoe later hoe minder, dus eind van de middag zal het wel op zijn / op het randje zijn.

 28. @DeScheef lekker man sws gaan morgen met -2 graden haha

 29. Even een offtopic vraagje maar heeft wel met t koude water te maken…
  Zijn er hier meer mensen met een allergische reactie op het koude water? En wat doe je eraan?
  (En dan bedoel ik ongeveer een uur nadat je het water uit bent rode dikke plekken op gezicht, schouders, binnenkant elleboog) thanks!

 30. @Sabine

  Het water is een graad of 12 a 13 dus nog niet heel koud.
  Ik vermoed dat het eerder te maken heeft met iets in het water of in je pak…had je al een cap op ook?
  Heb je bijv je pak uitgespoeld met een zeep oid san kan het een reactie op die zeep zijn of je hebt de pech dat er troep in het zeewater zat waar je gesurft hebt bijvoorbeeld
  Als het puur de kou is dan zou je het ook moeten hebben als je in de kou fiets oid

  Sowieso ff langs je huisarts of dermatoloog als het vaker is..als het 1-malig was ff aankijken

 31. @sabine
  Dat zou best eens ‘koude urticaria’ kunnen zijn.
  Soms helpt antihistamine maar soms helpt niets.

 32. Het lijkt wel flat op webcam Scheef. De vraag of ik hiervoor 1. 5 uur wil ga rijden. Iemand eyeball?

 33. @Ridge @pipodekloon, ik spoel mn pak alleen uit met water, heb dit al eerder gehad nadat ik gesurfd heb in koud(er) water maar nu was het wel heel erg…dus ik ga maar ff langs de dokter. Het lijkt(jaja toch ff gegoogled😬😋) idd op koude urticaria… weer jammer als dat t zou zijn, je kan dan beter niet de koude zee in gaan nl(jah doei haha)
  Thanks!!

 34. Hij was fijn

 35. Iemand enig idee of er in spanje (Bilbao) nog in 3/2 gesurft kan worden? De watertemperaturen verschillen nogal per site..

 36. Om nog even in te spelen op het steeds kouder wordende water. Kan er iemand mij vertellen of surfersoor ook kan optreden bij het dragen van een cap? Misschien zijn er mensen die enkel een capje dragen en gedurende de rest van het jaar oortjes dragen en toch nog steeds surfersoor gekregen hebben? Ik vraag dit omdat ik mij persoonlijk nogal kan ergeren aan oortjes en als het niet nodig is liever zonder surf.

 37. Ik draag nu het kouder is alleen een cap. Zonder cap altijd oortjes in. Ben er inmiddels zo aan gewend dat zonder oortjes surfen “raar” voelt.
  Bij mij begon het nu al zo’n 10 jaar terug na het surfen steeds meer te jeuken in mijn oren. Toen besloten altijd oortjes in te doen en sindsdien eigenlijk geen probleem meer

 38. Ik snap dat het zuur is om al die mensen lekker te zien surfen. Bedenk alleen dat die mensen misschien geen 9 tot 5 baan hebben. Misschien was maandag wel weekend voor ze

 39. @ouddorp Ik ben ook erg nieuwsgierig naar de foto’s! Is het gelukt bij je oom?

 40. Is er al zicht op morgen? Plaatjes op windy zien er met die botsing van Noord en Zuid stroming te gek uit!

  Tips voor Zeeland?

 41. Ha Tobias, ik zie op windy.com boven de Noordzee twee luchtstromen hard tegen elkaar in gaan. Geeft iig op windy.com interessante beelden: https://www.windy.com/?2017-11-08-09,53.690,4.504,7

  Voor het surfen ongetwijfeld niet zo boeiend maar geeft dit nou (spectaculair) weer? En is dit bijzonder?

  Ik vond het iig wel opmerkelijk…

 42. Vanmorgen ff in Noordwijk maar dr was weinig, wel genoeg om popups te oefenen op cleane lijntjes van 0,5 tot af en toe 0,7 m en zon😃

 43. Ik weet het niet. Lijkt nu vooral de Engelse oostkust te raken alleen.

 44. @Spanje
  Vorige week nog wel, maar een 4:3 was ook best lekker.

 45. Toch morgen rond 4 voor de zekerheid maar even checken in Ouddorp rond hoog! 😉

 46. Alhoewel windguru al redelijk is ingekakt.. *

 47. Laten we hopen dat windy het bij het rechte eind heeft.

 48. Hi Tobias,

  Komt de puddle jumper ooit weer een keer in de verkoop op de website? Zit er serieus over te twijfelen om er eentje aan te schaffen (of misschien de puddle fish), maar zou dan graag op deze site een board kopen, aangezien ik het werk wat je in de forecast steekt erg waardeer en ik hoop dat nog meer bijdraagt aan het nog beter voorspellen van goede golven voor ons :).

  Alvast bedankt!

  Cheers

 49. Nagenieten van gisteren op Ouddorp! Volgens mij heeft hij er nog meer dus als je er opstaat kan je het ff vragen.

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100004326229304&sk=photos&collection_token=100004326229304%3A2305272732%3A69&set=a.945496342271231.1073742254.100004326229304&type=3&notif_id=1510085833776484&notif_t=mention

 50. Super vette foto’s!!

 51. Hey zaterdag iets te beleven als beginner in Domburg?

 52. Zoek de verschillen.

 53. Da’s een mooie linkse!

 54. Waar duik jij erin vandaag?

 55. Ik vrees dat de golven vandaag woensdag te laat komen
  En de stevige wind over UK blijkt veel oostelijker te blazen.

 56. /Hoelaat? (Sharing is Caring) (;

 57. Mijn vriendin had afgelopen maandag op Scheveningen voor de Keizerstraat nog paar foto’s gemaakt, wellicht herkend iemand deze surfer.

 58. Hoi!
  Het Surf Project heeft de steun nodig van alle surfers van Surfweer.nl. In overleg met Tobias mochten wij dit bericht plaatsen.
  Het gaat om Eva. Eva is verstandelijk en meervoudig beperkt, maar dat heeft haar er niet van weerhouden om deze zomer mee toe doen aan het Surf Project.
  Eva’s leven is veranderd door het surfen. Ze voelt zich zelfverzekerder, sterker, groter en stoerder dan ooit. Meedoen was voor haar een echte overwinning en zij heeft, samen met nog zeker 50 andere, zo een bijzondere prestatie geleverd, dat dit ook opgevallen is bij de organisatie van Uniek Sporttalent 2017. Eva is genomineerd voor Uniek Sporttalent 2017. Met jullie hulp kunnen we Eva én de Surfsport op het podium zetten. Een simpele stem en like via facebook kan het verschil maken momenteel. Ken je Eva niet, stem dan voor je sport! Maak surfen ook toegankelijk voor alle klasgenootjes van Eva, je nichtje, buurjongen of broertje!

  Via deze link kan je je stem direct op Eva uitbrengen. https://www.unieksporten.nl/sporttalent/deelnemers/132/eva-dobber/halve-finale

  Je vindt hier trouwens ook meer info over het Surf Project, dus mocht jij andere ook willen leren surfen, geef je dan meteen op als vrijwilliger voor 2018!

  Thanks gasten! En dank Tobias voor t laten staan van deze oproep. See you out there!

  Groet, Freek

 59. Goed gezien Eddy, op zo’n dag als vandaag heb je meer aan een webcam dan een spectra plaatje..

 60. Magic monday afternoon. Cleane wandjes, meer van dit svp.

  Stoked

 61. Even een vraagje: wordt het zaterdag een rommeltje of is het nog de moeite waard om te gaan surfen in Noord Holland (Zandvoort). Ik wil een beetje duckdives oefenen en met een paar kleine golfjes ben ik al tevree.

 62. Voor duckdiven is het dit weekend perfect oefenweer.
  Veel grote golven die snel achter elkaar komen met lekker veel wind!

 63. Duckdiven ga je zeker kunnen oefenen zaterdag! hahaha!

 64. Afgelopen maandag einde middag was zeker mooi op mv! Dikke bakken en soms mooie lijn. Helaas ging t niet zo lekker, te wiebelig en daardoor meer gezwommen en geklommen dan golven gereden deze keer 😳 het stroomde ook flink en daardoor was er chop.
  Toch 3x lange golf kunnen afrijden en zeker plezier gehad 👍

 65. Man man man wat een golven afgelopen maandag. Heb er 4,5uur ingelegen op Bloemendaal in m’n 4,3 met schoenen (winterpak lag nog thuis) wat een golven!!! Eerst overhead tussen half 1 en 2, nog wel wat chop en niet super stijl, toch blij dat ik m’n bonzer mee had want wat een ritten. Zelden zo mooi meegemaakt op Bloemendaal (woon er pas 4maanden). Later helemaal clean en alsnog ruim schouderhoge bakken en zelfs barrels in de shorebreak!! Echt ongelooflijk wat een sessie

 66. Windguru geeft een winddrop aan op zaterdagochtend. Zou het echt?

 67. Word het vrijdag wat bij Scheef? Of word het te hoog en ruig voor beginners?

 68. Dat zou wel heel lekker zijn! Zaterdagochtend half 8 hoog in Zeeland.. Dus dan zullen we waarschijnlijk wel lekker kunnen rammelen als dat zo blijft!

 69. Helemaal mee eens big wave dave lange ritten die dag zeker beste bakken 2017

 70. Denk dat vanmiddag nog leuk spelen wordt

 71. Zijn er nog foto’s van maandag ?
  Was echt een topdag !

 72. Kun je je oren (laten) checken of Surfers Ear of kom je er pas achter als je al ver gevorderde surfers ears hebt? Ik las namelijk op een aantal sites dat het niet de vraag is òf maar eerder wanneer je surfers ear hebt als je regelmatig surft in wateren wanneer je ook wetsuit draagt.

 73. De huisarts kan prima in je oren kijken of je gehoorbeentjes al aan elkaar aan het groeien zijn. Zo niet, dan kan hij je vast doorverwijzen naar een KNO arts.

  Als je zo bang bent voor surfers ear, dan kun je wel je best doen om het te voorkomen door oordopjes te dragen tijdens elke sessie dat je ook je wetsuit aan doet. Er zijn verschillende merken op de markt (en in de webshop van deze website te vinden).

 74. Hè ? 👂

 75. @het surf project

  Supergaaf zeg! Ik ga haar delen op mijn facebook account en mijn stem heeft ze!

 76. Gestemd en geliked 👌🏻
  Succes!
  Bdm

 77. Nogmaals: word het vrijdag op de scheef goed voor beginners?? Of te veel wind/klotsbak?

 78. @Beginner: Vrijdagochtend vroeg met hoog denk ik wel ok maar later te veel onshore wind

 79. Veel te veel klots. Daar kunnen beginners niet tegen

 80. Hee Lars, zie nu pas je post, dat ben ik, wat een vette foto!

  Zou je me in contact kunnen brengen met je zus? 😉 Voor de foto(‘s) ✌️ G.Ykema at gmail punt com

 81. Gaat er morgen vroeg nog iemand vanuit Amsterdam met een plekje over in de auto? Ik heb zelf n soft rack voor de boards!

 82. Morgen met welk tij is het het best op Zandvoort?

 83. En het meest veilig om te plonzen, hou wel van een uitdaging maar onderschat de koude zee niet

 84. Ik zie dat de voorspellingen voor zaterdag behoorlijk zijn ‘omgeslagen’. Van een winddrop in de ochtend naar een steeds meer afnemende wind over de hele dag. Wat is nu de beste tijd (en plaats) om te gaan? Nog steeds in de ochtend? Of nu juist beter wachten? Bedankt

 85. First light!

 86. Nog een update voor dit weekend?

 87. @@remko, maar dan waait het wel nog hard! Zie windguru.

 88. Ja zag het.. ik ga t rond half 9 proberen in Ouddorp morgenochtend!

 89. Gaat er nog iemand in Ouddorp kijken vandaag?

 90. Goed te doen met de zuidelijke wind. Mooie lijnen. Door het draaien naar west werd het een chaos

 91. Ik heb nog wat foto’s van afgelopen maandag 6 november bij Rapa Nui. Foto’s zijn gemaakt rond 16.30. Misschien leuk als je jezelf herkent.

 92. Ongelofelijk gaaf om te zien dat er zoveel steun komt van iedereen hier!! Iedereen bedankt voor het stemmen op Eva! Ze gaat nu aan kop met meer dan 400 stemmen!!! Maar we zijn er nog niet… met nog 2 dagen te gaan kan er nog van alles gebeuren. Dus heb je nog niet gestemd, doe het vooral nog. Het kan nog tot zondag avond.
  https://www.unieksporten.nl/sporttalent/deelnemers/132/eva-dobber/halve-finale

  Namens het hele team bedankt!!
  See You Out There!

 93. @Het Surf Project: gestemd en geliket!

 94. Ouddorp was vandaag rommelig. Morgen wordt het waarschijnlijk in de ochtend goed surfen met hoogwater. Anders rijden we door naar de maasvlakte.

 95. Maandag ochtend zou het redelijk moeten worden @ zuid Walcheren

 96. Jammer dat die winddip is verdwenen..

 97. Kan iemand een eyeballetje opgooien van de spots regio ZW Nederland ( Domburg/Ouddorp/MV2)? Op de webcams van de Hollandse kust zie je genoeg hoogte maar flinke on-shore ……

 98. Dikkehoge golven met veel wind op de mv

 99. Thnx Retslab, dan weet ik genoeg;-)

 100. NP

 101. Wat een klotsbak op Bloemendaal. Wel lekkere holle shortbreak gesurft. Er kwam rond 9.00 iets meer lijn in maar het waren hele korte ritten.