Surfweer Maandag 24 juli 2017

De surfweer updates op deze site worden deze maand iets minder vaak geupdate, omdat de schrijver er van drie weken in Spanje zit. Uiteraard om te surfen. De maand juli is dit jaar voor Spaanse begrippen een veel betere surfmaand qua golven dan normaal (zomer-seizoen). Kom zelf hier maar kijken mocht je in de gelegenheid zijn. Hoewel, in Nederland en België zijn erook weer goede golven aanstaande 🙂

Zondag 23 juli 2017
De titel van dit weerbericht is Maandag 24 juli, maar toch begint het einde van de flatness al op zondag met een stevige zuidwester in het kanaal tussen Engeland en Frankrijk. Het is heel lokaal dus veel gaat het niet worden en hoe dichter bij het kanaal hoe meer kans op iets hogere golven. Hoewel de golvan in Zeeland beter zullen zijn dan in België, omdat de hoek van de kust daar beter naar ‘the channel’ is gericht. De getijden zijn gunstig zo laat als mogelijk. Uiteraard komt er dan in Z-H ook een golfje door en in N-H zal het uiteindelijk ook te surfen zijn met een lang/dik board.

Maandag 24 juli 2017
Deze dag gaat het allemaal gebeuren. De motor van de swell wordt aangedreven door de wind tussen Schotland en Noorwegen. Belangrijker is echter het windveld langs de Engelse Oostkust tussen twee naar elkaar toe bewegende fronten (zie weerkaart). Door deze knijpende beweging zal de wind daar veel sterker zijn dan je normaal gesproken zou verwachten bij dit soort drukverschillen. De afstand tussen de isobaren is eigenlijk helemaal niet kort. De fronten zorgen er echter voor een extra aanzuigende werking, vooral tussen 6 en 18u. Helaas duurt het meestal wel een halve tot hele dag voordat deze swell er is. Op z’n vroegst kan er maandagavond met laagwater gesurft worden. Of de swell nu wel of niet op tijd komt. Er staat namelijk 5bft recht uit zee en dat is al genoeg voor een half meter branding. Beter natuurlijk nog eem nachtje wachten..

Dinsdag 25 juli 2017
De hele dag goede golven, maar ook wind. Belangrijk is om het getij in de gaten te houden, die is op 80% van alle spots het best wanneer de stroming tegen de oorsprong van de swell in staat. Dus moet opkomend of hoogwater, hoewel het soms ook met eb juist even wat minder kan stromen (vooral in de kop van N-H). Meeste swell komt in de vroege ochtend binnen, alleen dan wel heel snel weer afgaand tij. In N-H zakt het getij minder snel, maar daar lijkt juist een mooi moment te gaan komen eind van de middag omdat de wind er dan volledig uit gaat (NNO draait). Vooral in de kop van N-H tussen Castricum tot en met Texel. Elders blijft het wel gewoon waaien, maar ook weer niet zo hard dat het een probleem gaat zijn. De hele avond blijft het lekker surfen. Alleen in België, Zeeland (cadzand) is het beste er na 20u al wel van af. Ook blijft de wind daar veel langer/harder doorstaan dan de rest van de ZW regio. Dat geeft overigens wel de dikste bakken. Niet alleen vanwege die wind, maar ook vanwege de Oost Engelse oorsprong van de swell die maandag ontstond. Door deze oost oorsprong blijven de oostelijk wadden zelfs helemaal buiten schot. Uiteraard is daar wel branding. De hoofdprijs ligt gewoon zuidelijk.

Woensdag 26 juli 2017
De wind dooft helemaal uit en het wordt superclean surfweer. Natuurlijk gaat de hoogte tegenvallen in vergelijking met dinsdag. Het ontbreken van wind maakt echter alles goed, vooral voor longboard, sup en dikkere fish. Door het afgaande getij zijn de golven in België en Zeeland wel heel snel weg na de eerste vroege ochtenduren. Overigens waait het dan nog wel een beetje (vooral Z-H / N-H). De wind gaat er in de loop van de ochtend uit. Met laagwater zijn het nu vooral de midden en noordelijke spots (nu wel ook de oost wadden), waar het heerlijk lijnen pakken is. Ook eind van de middag kan er nog iets rollen. ’s Avonds niet meer, dan gaat de wind aantrekken op nadering van de volgende storing.

Donderdag en verder
De volgende storing brengt naast regen en wind heel snel ook weer leuke golven uit west tot noordwest. Niet meteen in de ochtend. Vooral donderdag-avond kan er weer prima gesurft worden. Het tij is gunstig en de wind zal minderen als de storing voorbij is. Op vrijdag blijft het prima te surfen,vooral in de ochtend komt er nog goede swell door. Daarna trekt het lagedrukgebied weg naar noorden en is het onder invloed van een rug van hogedruk wat mooier weer met wat minder golven. De volgende storing ligt al wel weer klaar ten westen van Ierland (wederom dikke surf in Spanje van 24-30 juli). Het lagedrukgebied zal naar verwachting pas in de eerste dagen van augustus over Engeland heen trekken en weer nieuwe Noordzee-Swell geven. Het zou wel echt super zijn mocht deze swell tot en met het weekend aanhouden zodat de Amerikaanse longboarder CJ Nelson en de Australier Harley Ingleby (shaper) ons een mooie show kan geven op het strand bij Scheveningen!
 1. Het windveld langs de Engelse Oostkust tussen twee naar elkaar toe bewegende fronten. (driehoekjes staan naar elkaar toe gericht)
  Door deze ‘knijpende’beweging zal de wind daar veel sterker zijn dan je normaal gesproken zou verwachten bij dit soort drukverschillen. De afstand tussen de isobaren is eigenlijk helemaal niet kort. De fronten zorgen er echter voor een extra aanzuigende werking.

 2. Nice!!! Zin in!!!

 3. In Schevingen kwamen al wat SUp rimpels uit ZW binnenrollen 😋

 4. Aloha,

  Is het woensdag de moeite in Hoek van Holland of beter een spot noordelijker?

  Thanks, Cheers!

 5. Ik geloof dat de forecast tekst voor donderdag iets bijgesteld moet worden. Meer wzw dan wnw wind dus lagere golven. Maar check die swell op de Oceaan weer! Ook Frankrijk dikke bakken maar ook Wzw wind. Beetje beschutting zoeken in het uiterste zuiden of midden-noorden kan daar geen kwaad.

 6. Gisteren dikken golven op maasvlakte p5

 7. Iemand gisteren geweest? Was het ergens in orde?

 8. Nog vrij weinig nu…. vanavond misschien? Morgen lijkt ook weer minder dan gedacht 🙁

 9. Yuu iedereen , als ik dagje verlof zou nemen om te gaan surfen in zeeland ( Domburg/Ouddorp) wanneer zou ik dat dan doen? Dinsdag of woensdag ? Bedankt!

 10. Was niet echt de moeite, heel choppy soms wat hoogte maar clean was het niet echt 🙂

 11. Pfff…Slappe soep…

 12. Bikram Yoga en surfen gaan prima samen 🙂

 13. Lekker doen dan, lekker rustig in zee👌

 14. Morgen rond uur of half 4 Ouddorp!?

 15. Morgen rond 4 uur gaat Ouddorp helemaaaaal af Jonghe !

 16. 4uur smiddags of sochtends??

 17. Er lijkt iets tussendoor te komen.. ;p

  Waar komt deze aan de kust en over hoeveel uur (ongeveer)..?

 18. Dinsdag 25/07: “De hele avond blijft het lekker surfen. Alleen in België, Zeeland (cadzand) is het beste er na 20u al wel van af.”

  Dus als ik het goed begrijp, deze middag met opkomend (vanaf 16h00??) zeker de moeite om naar Domburg of Scheveningen te trekken???

 19. Als je van topdrukte houdt zeker doen

 20. @scheveningen, met deze regen zal dat wel meevallen…

 21. Zie de wind eerder toe dan afnemen??

 22. Alleen regio domburg/ouddorp krijgt geen grote winddip als ik het zo zie. Rest van NL + BE na 15u redelijke windafname

 23. Lacanau valt deze maand vies tegen qua surf.

 24. Wind zit er nog aardig in toch morgenochtend vroeg maar weer proberenp

 25. Zandvoort was vanavond stormsurfen. Veel kracht veel stroming. Niet zo goed.

 26. Morgenochtend inderdaad waarschijnlijk beter

 27. Bloemendaal vond ik nog wel lekker, wel veel stroming, maar achterin waren nog wel mooie golfjes te vinden👌

 28. Wordt tijd voor een aggregaat en een paar bouwlampen…. geen zuchtje wind weer midden in de nacht. Hopen dat er morgen vroeg nog wat surfen is.

 29. WaZ leuk rond hoog vanochtend (.. vroeg) Wel sterke rip. Hoogte lijkt er wel snel uit te gaan.
  SurfZ!

 30. Hoi!
  Rijdt er toevallig iemand richting Frankrijk (omgeving Capbreton) dit weekend en heeft die iemand toevallig ook nog een plekje in de auto over? Ik betaal graag mee aan benzine, tol etc. en ik ben reuze goed gezelschap :p

 31. @stoked. Als de swell groot is in Cabreton is Hendaye meestal de beste oplossing voor beginners.

 32. The dutch summer is magic!

 33. Landes met grote swell is moeilijk voor beginners. De orientatie van de kust is overall dezelfde. Dus swell komt overal met zelfde hoogte binnen.

 34. @Landes: La Tranche Sur Mer is dan een oplossing: Ile de Ré schermt de swell wat af. En als de swell minder wordt heb je BudBud op 6km

 35. Eddy je zit in de Vendeé man

 36. Hendaye ook, ligt net in een knik waardoor de swell er minder door komt.
  Vanaf maandag drie weken daar 🙂

 37. Zou naar pors a vag gaan

 38. Ik vertrek zo naar Domburg, lees ik nu goed dat er helemaal niets is? Iemand eyeball? Ik laat het weten wanneer daar :).

 39. Nu 1 week sup in cote basque. Afgelopen zondag head high+ Erromardie, wat een feest max 20 man in de line up. gisteren chest high Bidart en morgen + overmorgen ziet er in de hele regio erg goed uit 🙂

 40. Domburg was rond 20u00 wel ff wat, klotsbak maar toch wat hoogte. Ging wel snel weer liggen. Voor een noob als mij wel niets want vond die stroming best kut. Durfde niet echt al te ver gaan omdat ik moeilijk terug geraakte :).

 41. Weet iemand een leuke wildkampeer plek in domburg om te overnachten in een campervan?
  Muchos gracias 🙂

 42. Lekker portie windswell gisterenavond Wijkiki 18:30 – 20:30
  Mooie holle bakkies met op de betere sets dikke meter+
  We lagen met z’n tweeen bij de 2e windmolen… onbegrijpelijk

 43. Helaas, wild kamperen is verboden langs de kust van Zeeland (en elders in Nederland…). Op zijn minst wordt je vriendelijk verzocht naar een camping te gaan als de politie snachts langskomt. Of je krijgt een boete van €140.
  In Middelburg kan je gratis staan op een grote parkeerplek op Ramsburg langs de rondweg.

 44. Wordt het vanavond wat in Noord Holland? Zou Zandvoort kunnen werken? Teveel stroming? Iemand een goede voorspelling,

 45. Tobias heeft een goede voorspelling voor je, kun je voor een prikkie krijgen:
  http://surfweer.nl/surf/sms/

 46. Vlak voor Renesse is een grote openbare parkeerplaats/groenstrook (transferium) waar je vroeger mocht overnachten. Geen idee of dit nog zo is

 47. @ Dirbee: wel begrijpelijk. Ik lag er ook even, tussen 2e en 3e molen. Mooi hol, maar erg kort. Veel beter vlakbij de pier. Minder hol maar lange rides, zelfs met kortbord. Daar ook maar met zijn 2en. Iedereen lag voor Aloha. Dat was pas onbegrijpelijk.. 🙂
  SurfZ

 48. ..door kite en vooral windsurfers op Noord…

 49. België ziet er nu wel clean uit , zou het morgen daar nog iets worden savond op hoog?

 50. Mbt wildkamperen.. dat is toch aan iedere gemeente? Dus check de plaatselijke verordening? Ik vind: als wegenbelastingbetaler mag je toch best een dutje doen in je auto? zeker na een surfsessie. Ik heb alleen niet echt een kampeermiddel maar wel vw station met gordijntjes en matrasje 😉

 51. Transferium in Renesse is ook verboden kamperen.

 52. 1. Hansweert (Werfdijk / Voorhaven) 5 plaatsen
  2. Baarland (Torenstraat) 2 plaatsen
  3. Graauw (Zandbergsestraat) 1 plaats
  4. Vogelwaarde (Populierenstraat) 2 plaatsen
  5. Hulst (Havenfort, na 17u gratis) 15 plaatsen
  6. Westdorpe (Bernhardstraat) 2 plaatsen
  7. Axel (Kinderdijk) 2 plaatsen
  8. Sas van Gent (Binnehaven) 4 plaatsen
  9.Terneuzen (Binnenvaartweg) 4 plaatsen
  10. Emmadorp (Emmaweg) 1 plaats
  11. Paal (Zeedijk vd Alsteinpolder) 1 plaats
  12. Terneuzen (Haarmanweg) 4 plaatsen
  13. Kloosterzande (Hulsterweg) 2 plaatsen

  Share

 53. Zo, behoorlijk sicke sessie vanochtend 08:30 – 11:00
  2e windmolen, ver ver ver buiten… daar waar de golfsurfers niet komen, alleen enkele te enthousiaste kiters (eikels).
  Ik kwam aan en de wind was er wel, maar leek te doen voor SUP en was het ook. Het nam ook alleen maar meer af en de golven, of moet ik zeggen reuzen, bleven lopen, bleven komen. Dikke manshoge drops, soms lange ritten als de reform gunstig viel.
  Topsessie en echt gesloopt van het water gegaan… Héérlijk!!!

 54. Iemand toevallig een ripcurl horloge gevonden op de parkeerplaats bij de vissershaven in scheef?

 55. Secret spot gevonden dirbee!

 56. Vanavond nog iets met opkomend?

 57. Valt er maandag wat te surfen in Katwijk of elders ?

 58. Was vanmorgen duidelijk net wat te laat. Van 10:00 tot 12:30 erin gelegen op Wijk bij het havenhoofd en het eerste uur was het, precies zoals voorspeld in de sms, qua kracht en hoogte het best. Daarna leek de kracht er snel uit te gaan. De hoogte was er soms nog wel, maar ook die ging er rond 12:00-en grotendeels uit. Zeker niet m’n beste sessie maar wel de moeite. Oh en voor zover ik heb opgemerkt bleven de vele kiters en enkele windsurfers redelijk netjes weg uit de golfsurfzone.

 59. Dirbee was echt goed bezig! Kwam er met de kite af en toe langs, was leuk om te zien hoe de “eenzame” strijder mooie bakken pakte!

  @Maarten: formeel mogen de windsurfers ook in de “golfsurfzone” en zijn het alleen de kitesurfers die daar weg moeten blijven. Dat ze dat deden komt vooral door de windrichting vrees ik.

 60. thanks for sharing Tja 🙂

 61. Zit er voor vanavond wat in bij hoogwater?

 62. Of zal er te veel wind zijn?

 63. Beste Tobias,

  Ik heb een verzoek ivm de grote drukte van kite- en windsurfers met de Zuid Westers op Wijk aan Zee….

  Ik begrijp dat jij ook alerts uitgeeft voor deze groep watersport beoefenaars… En daar is niets mis mee…

  Alleen wellicht kan jij via een forum of jouw alerts deze groep er op wijzen, dat de golfsurfers vanaf de pier tot de paal surfen… En daar in het water liggen… En dat de kite- en windsurfers niet veel te zoeken hebben binnen dit gebied…

  Nu begrijp ik dat er meer recreanten, dan de doorgewinterde kite- en windsurfers in het water liggen rond deze periode…

  Destemeer reden om dit weer onder de aandacht te brengen…

  Alvast dank en keep up the good work…

  Wuuuuuu…. ^^

  Malcolm

 64. Vanavond nogwat?

 65. Was gisteren avond niet veel eerst bij 3de molen welwat hoogte maar rommellug later bij pier klein maarclean spelevaren

 66. Daar sluit ik me volledig bij aan!! Er zijn blijkbaar toch altijd een paar gasten die het nodig vinden vol tussen de golfsurfers door te moeten. Op iets hogere dagen zoals gister en eergisteren levensgevaarlijk!

 67. Wanneer komt er een nieuwe surfweer-update?

 68. “De surfweer updates op deze site worden deze maand iets minder vaak geupdate, omdat de schrijver er van drie weken in Spanje zit…..”

  Lezen blijft iets moelijks (en dat terwijl iedereen alleen nog maar oog heeft voor zijn “smart”phone)…
  Gebruik dat “slimme” ding eens voor wat anders dan plaatjes kijken of FB-bullshit en trek je eigen plan.

  Of neem een surf-sms abo’tje dan had je net als ik net een lekkere sessie gehad in mooie ZW bakkies 🙂

 69. het is zuidwest tot volgend weekend. dus een beetje meer van hetzelfde… vrij ruk dus.

 70. Nog eens een waarschuwing voor die foilboards in de lineup, dat wordt echt link:

  http://www.theinertia.com/surf/heres-what-happens-when-a-foil-board-hits-you-in-the-face/

 71. Tja, met dank aan Laird Hamilton en Kai Lenny:

  https://www.youtube.com/watch?v=Zljd2EeIsR8

 72. Mijn vraag was wanneer er een nieuwe surf-update komt, is daar iets mis mee, ondanks dat er staat dat de updates iets minder vaak gedaan worden. En doe niet alsof je vanuit Spanje geen surfreports kunt oploaden , gaat evengoed vanuit Nederland

 73. Je moet inderdaad een surfreport eisen, want daar heb je alle recht op 🙂

 74. @Surfreport; wellicht een idee om zelf wat tijd in moeite te gaan steken in het lezen van kaarten en forecast websites?

 75. Nieuwe update ws morgenavond of pas dinsdag. Maar ja, het is nu toch flat.

  Ziet er wel leuk uit voor einde van de week!

 76. Net op velsen noord

 77. Nog eentje dan

 78. Gaat ie los 5am?

 79. Hoe ziet de swell eruit in bretagne voor het komende weekend?

 80. Heehoi! Ik heb geprobeerd windguru te lezen maar kom er nog niet geheel uit, wil iemand helpen te voorspellen of er vandaag nog gesurft kan worden in omgeving Zandvoort/Bloemendaal? Nu veel wind en niemand in het water op de webcams, maar wel veel zin het water vandaag in te gaan:)

 81. Dan ga je toch? Wat of wie houdt je tegen?

 82. The search Ed…

 83. Volgens windguru er staan golven van rond de meter op zee met een periode van 5 seconden uit het zuidwesten. Er zijn dus ook zeker golven op het strand. Afgaand getij is wel handig, dan blijf je redelijk op 1 plek. Met opkomend getij stroom je snel naar het noorden omdat de wind je ook nog die kant op blaast. gewoon gaan!

 84. Tobias… welke site heb je die weerkaart van?

 85. IJmuiden ging af vanmorgen 😜

 86. Haha, wat een posts.. Kan je nagaan als ’t echt plat wordt.
  Maar alle gekheid.. zullen we een collecte doen, voor de Atlantische golf machine, want het is wel sneu dat Tobiäs geplaagd wordt door flatness tijdens zijn trip. Dan gaat iedereen surfreports eisen enzo. Die jongen moet ’s lekker kunnen rippen.

 87. Wijk was leuk van 9:30 tot 13:00!! Af en toe leuke lijntjes

 88. Dito Wijk van 14:30 – 17:00!! Leuke zw-lijntjes bij de molens

 89. Heb m’n fcs Fin verloren,, mocht iemand m vinden ,groen en van Simon Andersson,, dijk Domburg ,was blijkbaar vergeten de middelste aan te draaien 😑

 90. Met genoeg volume was vandaag nog te doen trouwens

 91. Ik voorspel een herhaling van 9-10 augustus vorig jaar.

 92. Zou zo maar kunnen!

  Bron van die weerkaart is overigens: https://www.ecmwf.int/en/forecasts/charts/catalogue/medium-mslp-wind850

 93. gister, Wijko 11.00-13.00 leuke zuid-west lijntjes net geen meter, daarna kakte het beheurlijk in. toch lekkere sessie met weinig man en een zeehond!