Surfweer maandag 21 augustus 2017

Wat een dag vandaag! Golven van 0,75 tot 1,5m hoog zonder wind. Maar wanneer te surfen? Het zijn meer dan een paar variabelen die dat bepalen. Zoals de golfhoogte, richting, aantal swells, windsterkte en richting, de maanstand en de golfperiode. En natuurlijk gaat het dan altijd om een combinatie hiervan. Meer hierover in de workshops dit najaar in Frankrijk, waar je ze zelf leert combineren (voor ieder niveau).

Maandag 21 augustus 2017
Natuurlijk moet het beste nog komen, hoewel dat in het noordwesten misschien al is geweest omdat het daar echt even helemaal spiegel glad offshore is/was. Dan maakt het ook helemaal niet uit of het nu afgaand tij, laagwater of einde eb is. De swell breekt op de banken verder op zee. Het goede nieuws is dat een extra lading swell onderweg is en deze goed te zien is op de spectra (J06) niet heel ver van onze kust verwijderd (zie alle spectra hier). De nieuwe swell arriveert begin van de middag. In Zeeland duurt het een paar uur langer. In ieder geval blijft de swell tot vanavond doorlopen. In Zeeland is het kleiner en is het na het passeren van de waterstand onder N.A.P. al weer gedaan. In België gebruikt met het D-nulpeil / T.A.W. in plaats van N.A.P., wat zeer handig is, want met dit D-nulpeil zijn de golven helemaal nul. Het is namelijk het referentiepunt van helemaal laagwater bij Oostende. Alle andere EU landen aan de Noordzee gebruiken tegenwoordig gewoon N.A.P. dat staat voor Normaal Amsterdams Peil. Op surfweer.nl/spots/ zijn voor de meeste locaties de getijgrafieken makkelijk terug te vinden. En over het algemeen scheelt het op een afstand tot 20km ook maar een minuut of 5 minder of meer. Minder naar het zuiden, meer naar het noorden.

De wind blijft vandaag zwak en variabel van richting. Dankzij het warme Noordzeewater komt er niet echt meer een zeewind circulatie op gang. Uiteraard draait de richting wel meer on- dan offshore, maar dat mag de pret niet drukken. Sowieso is deze super lichte onshore pas echt aanwezig eind van de middag. Het is voor de bureau-verlaters dan de keuze om meteen te gaan met nog voldoende water boven N.A.P. ofwel te wachten tot die zeewind weer gaat liggen en het opnieuw offshore wordt. Voor Noord-Holland lijkt dat laatste in ieder geval de beste keuze. In het zuiden uiteraard de beste condities met het restje hoog. Op de wadden het meest cleane moment pas vanavond, hoewel vanmiddag ook al mooi kan zijn. De swell is daar 2 tot 3 keer hoger dan in het zuiden van Nederland.

Dinsdag 22 augustus 2017
Dinsdag is het nog zeker niet afgelopen met de mooie golven. De wind komt de hele ochtend uit het zuidoosten dus dat beloofd veel cleane golven. Wel minder hoog, hoewel het noorden (wadden) misschien nog wel beter is dan maandag. Vooral het uiterste zuiden zal merken dat de swell is afgenomen, omdat daar de waterstand al te vroeg voor zonsondergang weer lager wordt. Natuurlijk kan er ook met laagwater gesurft worden, maar dan vooral in Zuid- en Noord-Holland. En de wind blijft mooi weg of zelfs licht offshore. De hele dag dus mooi surfweer met zelfs in de avond mogelijkheden voor de Hollandse kustregio’s. Zeeland en België in de avond weer zo goed als flat.
 1. 06 boeimeting in de lift. Die beloofde 8s swellperiode komt nu pas op gang.
  Meer metingen hier: http://surfweer.nl/surf/spectra/

 2. Maar jullie komen hier natuurlijk de site bezoeken voor de foto’s. Stefan van der Kamp maakt vanochtend al een paar heeeeeeeele mooie foto’s ! ! !

  Don’t drop in 😉

 3. Dat het op de buitenste banken brak was vanochtend in WaZ goed te merken (helaas). Je merkte dat alle seinen op groen stonden qua swell en wind, maar de lijn was moeilijk te vinden.
  Benieuwd hoe het vanavond (en wellicht morgenochtend) loopt!

 4. Mooi pics!

  @ tobias Wij (beginners) willen woensdag gaan, vorige week leek de voorspelling goed.. Nu bijna geen golven, wel offshore wind. Wat denken jullie? Spot maakt niet uit.

  Greetz!

 5. Het leek idd zo goed bij GFS midden van deze week. Maar als je het een beetje gevolgd hebt vanaf http://surfweer.nl/surf/surfweer-donderdag-17-augustus-2017/#comment-150504 dan was de kans al erg groot dat het niks zou worden woensdag.

  ECMWF blijft nog steeds het beste scoren. En onder Trump wordt het publieke Amerikaanse model (GFS) niet beter. Die wil liever bezuinigen op alles wat met weer & klimaat te maken heeft 😬

 6. Petten zag er vanaf de kant super uit… maar dat was in het water net iets minder. Toch nog een beetje een klotsbak… hopen dat het vanmiddag beter gaat worden 👌👌

 7. Hey, handig zo’n paddel tegen indroppers.. 😉
  Gisteren was mooi! En vanmiddag weer (met wat meer genade voor de zwemspieren..) Met dank aan de surfweersms, eindelijk wel spot-on timing daar waar het losgaat. Thanks Tobi!

 8. Hoi Tobias, en vanavond in Ter Heijde is het dan beter met hoog of laag water? Volgens mij is het daar rond 20.00 laag.

 9. Ijmuiden 1: zaterdag, windbattle, maar toch lekker,
  Ijmuiden 2: Zondag: 12:00-15:00 super , mooie lijnen , kracht en hoogte.

 10. Had ii maar vrij hele dag surf

 11. Iemand een eyeball op Domburg bij de dijk?

 12. Domburg is nog niet veel hopelijk over 2 uur beter

 13. Bedankt Anoniempje dan wordt het scheveningen…..

 14. Hij begint nu te komen voor het zuiden. Zou over 2 uurtjes ok moeten zijn.

 15. Wind draaide naar wzw…

 16. Hoi Tobias,
  Heb je al zicht op de wind van donderdag tot zondag? Ik heb een paar dagen voor een windsurftripje…
  Thx

 17. vanmorgen op scheveningen in ieder geval niets. Heb er een dik half uur ingelegen, maar was slappe hap. Het was wel clean en met een langplank wel goed te doen denk ik.
  Wachten op de volgende swell dus maar want vandaag en morgen gaat het hem niet meer worden voor mij.

 18. Ben redelijk eager de cam op Scheveningen aan het checken. Zal ik maar gewoon beginnen te fietsen en in het water wachten op de swell?

 19. Gewoon gaan fietsen !

 20. Das was ya super!

 21. De Noord tussen 13.30 en 15.00

 22. Domburg nog steeds crab wel goede periode alleen geen golven

 23. Texel Paal 17 was top. Super clean en minstens 2 meter hoog. Bij laag water wel erg closeout.

 24. Onverwachts een classic sessie .
  Rette clean en mooie krachtige buik hoog.
  Bijna als vanouds…..

 25. Was lekker vandaag

 26. Hier kort filmpje van vanochtend… https://www.instagram.com/p/BYD1MK0DxD0/

 27. Zo, als ik dinsdag wil surfen en begrijp ongeveer goed, ik moet in de noord gaan ?
  In scheveningen, het zal niet gaan ?
  In het noord, waar kan ik een board huren ?
  Callantshoog, julianadorp ? Een andere ? Ik ken niet deze regio
  Bedank voor je hulp
  Ik kom van luik in belgie en het is echt ver als ik kan niks surfen …:-)

 28. Wijk was top!
  Wel druk maar goeie vibe in het water.
  Super

 29. Weet niet waar jij toen zat maar met 7.0 nog lekkere golven weten te pakken.

 30. @ tobias, neemt golfhoogte alleen maar af ten opzichte van vanmiddag? Of denk je dat er morgen nog mooie rollers binnen komen?

 31. Waz was epic vandaag. Van 12.30 tot 18.30. Werd alleen maar beter. Druk maar gezellig. Voor iedereen was er wat.

 32. Bij Katwijk was het ook een feestje vanmiddag. Het werd alleen maar beter en beter. En dan ook nog met een zonnetje erbij. Top!

 33. Toenemend zo te zien op de boeien in het noorden:

  http://wavenet.cefas.co.uk/Map

 34. Pff Petten man. De grote net niet show.

 35. En jij adviseert sochtends of kan het heel de dag?

 36. Nhn was redelijk classic vanmiddag en vanavond. Buik tot borsthoog met af en toe een schouderhoog bommetje. Superhol ook en vrijwel glassy. Superdagje.

  Cheers. [email protected]

 37. Tijd voor een board op het strand….

 38. Texel bij paal17 was fantastisch! Geregeld head high face en hooguit zes man tegelijk in het water…

 39. Dag 4 op een rij.. Waaahaaa!!! En wat een toetje vanavond. Zeg maar Icing on the cake!!
  WAZ 16:30 – 19:00 F…ing druk bij de pier dus afdwalen naar ± de eerste windmolen en gewoon mooie dikke rollers met lekker een beetje power en een paar stoke-verwanten om me heen. Fijn om weer eens mee te maken, zo’n topdag.

  Uit dank gewoon nog even een klein uurtje gefoto’d voor de liefhebbers…

 40. Wel stuk walvisvel voorbij zien drijven 😁. En ze hebben hier grote spareribs!!

 41. Niks mis met zo’n avondje. Rond 19 uur bij Bloemendaal.

 42. En hier dan mét foto.

 43. Na drie weken surfen in biaritzz /bidard/hendaye viel het me vanavond juist op hoe beleeft iedereen hier is en zich (zo ver dat mogelijk is in een klostbak) aan de regels houd.

 44. Effe korte sessie tot t donker, was lekker hoor! Morgen eerste licht weer proberen en dan weer aan het werk.

 45. Wijk was super lekker …. en druk maar gooood vibes!

 46. Waz weer ouderwets gezelli

 47. Super bedankt Tobias! Fantastische avondsessie! _o_

 48. Mooie plaatjes van de ochtend !

 49. Eyball petten

 50. Het was heerlijk en totaal geen drukte

 51. Zou het vanavond nog iets zijn in Ter Heijde/Monster? Moet eerst werken jammer genoeg…..

 52. Iemand eyeball domburg?

 53. Man man, deze zomer zit een echte surftrip er niet in, maar wat worden we verwend!
  WaZ gisteravond bij de molens heerlijk. Wellicht wat kortere ritjes dan dichter bij de pier, maar wel lekker rustig. En vanochtend ook nog eventjes met zonsopkomst. De hoogte is er wel uit, maar met zo’n offshore en opkomend zonnetje is het evengoed een prima begin van de dag.

 54. surf’s not up

 55. En loopt nog steeds nu:

 56. Als je naar wijk gaat, neem dan wel je grootste deur mee! Zonnetje, kleine golfjes en super clean, maar niet heel veel kracht achter. Zonnetje maakt het helemaal af.

 57. Wijk aan zee (van 09-11h) was mooi clean (half metertje), zonnetje en en genoeg peakjes! Nog iemand z’n vergeten boardbag op de valreep meegegeven.. good atmosphere !

 58. Wie o wie stond er gisterochtend (0730? – 0930)
  bij de pier Velsen noord te fotograferen??

 59. is volgens de waarnemingen nu zelfs onshore in WAZ, hopelijk draait hij snel terug.

 60. hey Folks, is there any chance for a good surf session tomorrow in Domburg or HVH/Scheveningen?…thinking about coming around from western Germany…Thank you!!

 61. @thetree

  Probably not.

 62. Gister was het veel te druk in wijk gewoon niet leuk meer. Alleen maar slalommen, ditchen of niet kunnen indroppen omdat er mensen voor lagen.

 63. Helaas de koek is op!

 64. Vanaf 1400 eerst op het strand gezeten, maar het zag er zo leuk uit dat ik er toch in gegaan ben.
  Het was echt heel erg leuk, lange ritten kunnen maken op echt hele cleane golfjes:D

 65. Hoe morgen? Flattieflat?

 66. Ja, het lange wachten is begonnen… hoewel er altijd wel een rimpel tevoorschijn kan komen naarmate de tijd verstrijkt.

 67. Dit was net nog tijdens hoogwater zuid holland. Foto: Richard!
  Ikzelf heb het helaas allemaal moeten missen. Dom, stom, dom….

 68. Dikke pret net op noord..
  Niet verwacht..klein maar lijn

 69. Het is toch prachtig dat we de afgelopen dagen op bijna elk moment van de dag wel ergens van een mooie golf konden genieten, met of zonder drukte. 😉
  Ik heb werkelijk geen drukte gezien, je moet gewoon vroeg of laat gaan en een stukje verderop als de rest.
  Hopelijk binnenkort weer!

 70. Tobias, wat zijn de voorspellingen voor woensdag en donderdag?

 71. Niet veel soeps.

  Beetje zoals het deze avond is. Beginner / kids ok. Woensdag nog met offshore, in de avond zuidwest in Belgie. Donderdag met onshore west en mogelijk iets meer hoogte (te klein en te slap om turns te doen).

  (onderstaande windkaartje is van 20:00 – helaas komt die wind niet eerder)

 72. Beste surferd ik ga vrijdag een weekendje naar zandvoort ik weet niet of er dan golven staan…kan ook nergens goed zien wat er aan komt en wanneer precies….can anybody tell me if there is any swell….kind regards

 73. Er is wel swell. Maar niet hoog 😂

 74. SXM je kan beter een skateboard mee nemen. Zo glad als een duppie..

 75. vrijdag total flatness swa

 76. Aag neem moeder natuur lief.. Wij moeten ook ons entertainen op het droge..

 77. Zoiets, meer niet. Eerder minder. En er komt ook niets aan helaas.

 78. Ken je dat, lig je een beetje te peddelen in dat water zo tussen die golven door, beetje rond aan het kijken. Denk je ineens, chickie daar verderop met die blonde haren. Kom je wat dichterbij op je boardje en denk je, hmm wel wat dunne benen heeft ze. Draait ze haar hoofd naar je toe… Arrggh het is gewoon een vent met die lange blonde krullen! En die chick-vriendinnen van d’r zijn ook allemaal gasten :s

 79. Eerstvolgende kans pas maandagavond of dinsdag. Dan wel alleen golven veroorzaakt door een (vrij) krachtige zuidwesten wind.


   

  De kans op noordswells zoals we hebben gehad, is de rest v/d maand ongeveer 0,000000000002 procent. Zie pluim en weerkaart hierboven(UK model Bracknell).

 80. doe mij maar noordswell… maar ja, beter iest dan niet 😉

 81. Tobias,

  Donderdag 31ste wel wat op de kaarten volgens ECMWF. Fingers crossed…

 82. Dirbee# nice pic broeder, waar kan ik de rest van de foto’s bekijken 🤙🏻

 83. Ben in bretagne port blanc….nou hier is gewoon werkelijk geen surfers code what so ever. Wijk aan zee bevalt mij kwa atmosfeer beter

 84. Tobias, in zeeland flink gewaaid. Lijkt morgen nog wel wat in vat te zitten qua golven?

 85. DWD geeft wel wat groens op de golfhoogte kaart.
  Alleen te weinig period om surfbaar te zijn. Wel leuk voor de beginnersklasjes (eerste x ).

 86. @Tobias
  Staat er nog een workshop in NL op het programma?

 87. Heren/Dames,

  Waar kan ik vrijdag terecht?

 88. In de kroeg Stijn!

 89. RBINS (oftwel de Belgische overheidsdienst van de zee) pakt uit met nieuwe website en mobiele website met smoothere lay out! Zeker interessant voor de Belgen en Zeelandianen onder ons!

  De website ziet er een pak beter uit als de mobile versie…

  website: http://odnature.naturalsciences.be/marine-forecasting-centre/
  mobile: m.mumm.ac.be/#/var.php

  enjoy

 90. Moet nog even uploaden/bijwerken.. maar dan, hier: http://dirbee.wixsite.com/waterdrops

 91. Aloha, zaterdag vertrek ik met gezin een klein weekje cadzand, iemand een idee of het de moeite is om mijn 9″3 mee te nemen? Windfinder lijkt een Re-de-lijke voorspelling te hebben maar blijft lastig inschatten… :))Thnx alvast!

 92. Ik weet niet waar jij kijkt, maar ik zie echt helemaal niets :-{

 93. O ja, vanaf woensdag wel natuurlijk. Temperatuur dropt en wind gaat hopelijk uit de NW of WNW hoek komen!

 94. Ok, thnx!

 95. Hallo, weet iemand of aankomend weekend te surfen is?

 96. @Thijs japers, volgens mij is het (minimaal) t/m dinsdag FLAT :(((((

 97. Vorig weekend waren er mooie, surfbare golven op domburg en dat heb ik nog even vastgelegd met de gopro en m’n mouth mount! check hier het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=qm-pyUQI48E

 98. Welke momenten ben jij gaan surfen? De golfjes zien er redelijk clean uit, maar ik weet dat het die dagen echt zot aan het waaien was. Geven die paaltjes dan voldoende beschutting voor side-shore wind? Of is de wind daar dan toch even weggevallen?

 99. Aanstaande dinsdag/woensdag depressiegebied tussen IJsland en Noorwegen, waarvan vrijdag 1 September de kleine golven van binnen komen.

 100. Het is natuurlijk de vraag of het dan bij ons gunstig is qua wind. Vaak zie je in deze tijd van het jaar thermische lagedrukgebieden boven Frankrijk een noordooster brengen.
  Wat eigenlijk nog veel beter is qua surf. Tenminste, voor de zuidwest regio’s Belgie, Zeeland en Zuid-Holland. Voor het noorden is de swell van ver beter.

 101. Lekker filmpje!

 102. Aargh ik word gek! De twee weken dat ik weg was niets dan goede golven hier, en nu alleen maar flat! :((

 103. Wij willen surfen 😀

 104. Tobias, wordt het aankomende vrijdag nog wat?

 105. Te onzeker nog om te zeggen

 106. Als we die windmolens in de noordze nou eens allemaal op blazen zetten hebben we na een tijdje misschien wat golven ?
  😉

 107. @Tobias Wat zou volgens je een europees “best bet” zijn voor volgend weekend (fri tot zondag). Volgens mij zien de golf vorspelingen niet goed uit. Is het zo?

 108. Woensdagochtend lijkt wat te worden volgens Windguru. Maar wel korte periode. Ws te dichtbij gevormde golfjes. Maar wel te surfen?

 109. Wordt toch echt tijd voor een wavepool voor deze golfloze periodes, al heb ik zo’n gevoel dat die er uiteindelijk toch niet zal komen bij de eemhof..

 110. Ik probeer even niet verder dan woensdag te kijken. Ziet er hoopvol uit als dat laag van de grond komt boven Duitsland en de Noordzee op trekt.
  Het zal echter dan eerder donderdag zijn dat de golven goed zijn dan dat woensdag is.

 111. Geduld Pluk… Alles verloopt gewoon volgens planning en ahgi beginnen we volgend jaar met de bouw van onze wavepool bij de Eemhof.

 112. Komt er een wavepool bij de eemhof??
  Woop Woop:D

 113. Tja, uurtje surfen voor 37,50 denk?

 114. http://www.wewantwaves.nl

 115. leuk hoor zo’n wave pool om een keertje te proberen, maar ik zie mij toch niet wekelijks een x bedrag betalen om te surfen. Minstens de helft van de lol van het surfen komt omdat je in de onvoorspelbare natuur bezig bent en nooit weet hoe de volgende golf gaat worden. kortom, leuk voor een bedrijfsuitje maar de die-hard surfer zul je er niet (vaak) vinden vermoed ik.

 116. Ik hoop zeker dat ie er komt 🙂 ben namelijk een van de 100 die een first priority ticket gewonnen heeft 🙂

 117. je kan in zo’n wavepool goed aan je techniek werken die je dan weer in het wild kan toepassen. Juist ook voor die hard surfers geschikt! ik ga er wel regelmatig trainen denk ik!

 118. Nog 1 dagje leegte.
  Geduld!

  https://old.windguru.cz/nl/mview.php?s=572&m=10

 119. gaat het woensdagavond al voldoende zijn voor be, pas 20.50 hoogwater

 120. [Off topic] Weet iemand toevallig een winkel waar de Surfers Journal verkocht wordt? Helaas allemaal uitverkocht bij de American Book Center.

 121. Ik verwacht morgenavond voor BE en Cadzand wel korte maar voldoende hoge onshore rommelgolven met noordenwind. De vraag is echter of je het water in kan met al dat water dat uit de lucht gaat komen op onvoorspelbare tijdstippen…

  Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-modelbeoordeling

  “Voor het front uit toenemende kans op buien. Met name morgenmiddag kunnen dat forse buien zijn. Capewaardes 2000 J/kg, lokaal nog hoger. Effectieve schering rond 40 kn. Goed georganiseerde multicells zijn zeer waarschijnlijk, supercell is mogelijk. INDECS geeft hoge kansen. ”

 122. blijft er dan nog wat over van de mini golf oase van deze week?

 123. Hoe ver zijn jullie eigenlijk met de ontwikkeling van deze wavepool?

 124. @Govert Goudglans
  boekhandel scheveningen in de keizerstraat heeft hem liggen geloof ik

 125. @Hazzie dank voor de info

 126. We zitten nu middenin de bestemmingsplanwijziging. Daarna volgen de bouwvergunningen. Vooralsnog staan alle lichten op groen en zijn gemeente, provincie en andere belanghebbenden erg enthousiast en coöperatief. September volgend jaar willen we gaan bouwen (als alle zomervakantiegasten weer zijn vertrokken) zodat we in het voorjaar van 2019 kunnen surfen!

 127. Ik zit er, gezien de voorspellingen, eerder aan te denken om een first light te pakken op donderdag. Zou nog wel graag een second opinion hebben, zou dat de moeite waard zijn denken jullie?

 128. Ja, donderdag ochtend lijkt beter. Maar ook daar onzeker. Zou ook zo maar eens kunnen stormen gezien de pluim uitvoer:

 129. @ wewantwaves

  Goede berichten. Ga er zeker gebruik van maken om aan m’n progressie te kunnen werken. Zal nog wat geduld hebben 🙂

 130. Geniaal filmpje!

 131. @ Alex
  Wow. Prachtig

 132. schlongboarding

 133. Ik had ‘m per ongeluk op pause gezet en had ’t niet eens door..

 134. Ambitieus!

 135. PS: Heerlijk filmpje zo op de ochtend Alex!

 136. Én airtime op the Inertia, lekkerr

 137. Kan het kloppen dat Rijkswaterstaat de actuele wind en golven niet mee weergeeft in die simpele pagina? Die gasten verzinnen elke keer wat nieuws terwijl de basis niet eens meer werkt 🙁

 138. Ja, waardeloos.

  Gelukkig werkt dit nog. Swell / wind hoogte loopt nu heel rap op!
  Zuiden hoger dan noorden uiteraard.

 139. @Actueledata klopt inderdaad, die website is per 22 augustus uitgezet. Vervelende is dat de alternatieven nog niet goed werken. Voor nu moet je deze website gebruiken:

  https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/golfhoogte/

 140. De wind aan de zuid Hollandse kust lijkt nu volledig zuid te zijn,terwijl de voorspellingen een noorderwind opgaven. Heb je enig idee of dit zo blijft vandaag Tobias?en geeft dat dan voldoende hoogte of gaat de wind nog draaien?

 141. Hoogte in Castricum ondertussen prima, wel veel wind