Surfweer Maandag 20 maart 2017

De lente is begonnen! De meteorologische was dat al op 1 maart. Pas nu is het astronomisch ook zo ver en staat de zon loodrecht boven de evenaar vandaag. Van lenteweer is geen sprake en dat is maar goed ook. Want depressies geven golven en zijn nog een week lang in onze buurt aanwezig.

Maandag 20 maart 2017
De wind is zuidwest, maar heeft in tegenstelling tot zondag veel minder west component en is daarnaast ook veel harder. Dit levert in de regel mooiere golven op, hoewel het hoogtepunt van de wind wel precies in het juiste moment van het getij zit. Het wordt zoeken naar opties waar de wind niet te hard is. Bijvoorbeeld in Zeeland en België, hoewel je daar tweede helft van de middag al in de problemen kan komen met de stroming. De regen van het koufront komt niet voor het donker met uitzondering van de kop van N-H. In de regen is de wind al minder, na de regen valt de wind even helemaal weg maar helaas is het dan al laat op de avond.

Dinsdag 21 maart 2017
De wind komt opnieuw weer op gang in de ochtend en is op de wadden zelfs even hard. De richting is iets meer west of wzw. Gunstig dus voor de hoogte. In de middag neemt de wind af en klaart het op tot strakblauw. Nu zou het wel eens lenteachtig aan kunnen doen. Frisjes nog wel, dankzij het koele Noordzee water. Een cap is nog steeds nodig, al was het alleen maar voor het duckdiven. Hoe later op de middag (of avond) hoe minder hoog de golven zullen worden. Wel helpt het tij iets om dat te compenseren. Over het algemeen dus overal surfbaar, ook in het zuiden. Het beste moment ergens in de middag, hoewel de ochtend het meest hoog zal zijn.

Woensdag 22 maart 2017
Flat. De zuidoostelijke wind creëert bijna nergens golven. Heel misschien in het noorden van Noord-Holland of op Texel nog een verdwaald golfje. Ondertussen ligt er wel een flink lagedrukgebied tussen vaste land van Noorwegen en de eilanden bij Spitsbergen. Dit laag heeft op de duitse weerkaarten de naam Dieter. Swell hiervan komt pas in de dagen hierna op ons af.

Donderdag 23 maart 2017
De eerste swell komt binnen. Hoog water valt in de ochtend en het is een beetje de vraag of de swell er dan al gaat zijn. En of de zuidoostelijke wind van woensdag niet te hard is geweest. De beste kansen zijn er op de wadden. Ook omdat de zuidoost het hardst zal waaien in het deel van de Noordzee richting Engeland. Het zuiden maakt weinig kans op een golfje de hele dag. In N00rd-Holland en Zuid-Holland is het waarschijnlijk wel genoeg. De wind is in ieder geval offshore, eerst zuidoost, dan oost en later noordoost. Eventueel kan die laatste nog voor extra hoogte zorgen, maar waarschijnlijk is dat pas in de dagen daarna het geval.

Vrijdag 24 maart 2017
De swell uit het verre noorden blijft er onderdoor komen. Samen met de wind uit het noordoosten levert dit aardige condities op met hoogwater in Zuid-Holland. Voor België en Zeeland is het waarschijnlijk nog te klein. Ook al is noordoost daar meestal als eerste goed voor golven, het tij valt te vroeg op de dag. In Noord-Holland moet je er ook vroeg bij zijn. Met hoogwater in de ochtend komt de swell uit het verre noorden het beste binnen. Van de windgolven uit het noordoosten moeten ze het in Noord-Holland in ieder geval niet hebben. Die lopen te veel van de kust af. Wel lekker clean natuurlijk.

Wetsuit-advies:

Vandaag 5 mm wetsuit, schoen 5mm, Cap en hand 4mm
Dinsdag  5/4 mm wetsuit, schoen 4mm,  hand 4mm, cap 3mm
Woensdag 4 mm wetsuit schoenen 4mm, hand 3mm
Donderdag  5mm wetsuit, schoen 4mm, hand 4mm en Cap 3mm
Vrijdag 4/3 zou al kunnen (nieuw), schoen 4mm, hand 3mm
 1. Het laag Dieter op de kaart. Dat zou later deze week voor cleane swell moeten zorgen.

 2. Hoi,

  Heb afgelopen zaterdag op WaZ nog wat foto’s gemaakt. Staan op de Surfweer pagina met updat vanaf 15 Maart.

  Cheers.

  http://surfweer.nl/surf/surfweer-woensdag-15-maart-2017/#comment-147073

 3. Wat een enorme windafname na 18u in de kop van Noord-Holland. Jammer dat die afname net niet even eerder kwam!

 4. Domburg loopt, wel wat wind uiteraard, Westkapelle zou ook kunnen…

 5. Handschoentjes,schoentjes+3/2!!!
  Goed te doen al…ipv met je winterpak aan,die schoentjes al uitdoen..brrrr.
  Dat heb ik nooit begrepen.

 6. Ik ook niet Fransie, hoe zit het morgen Tobias?
  Nog ergens een kleine rimpel te vinden denk je?
  Ben namelijk weer is lekker vrij en al lang niet in het water geweest!

  Thanks

  xx

  Judtih

 7. Damn… I got my ass kicked !!
  WAZ niet te doen. Ging al tegen beter weten in, en ZZW 6 óf ZW 6 (sideshore) kan ik nog wel hebben met m’n sup en dat zijn eigenlijk vaak wel de beste sessies, maar het was gewoon full on W WZW. Ik werd er regelmatig letterlijk afgeblazen. Toen ik er 14:00 weer af ging leek het wel wat minder hard te waaien al.
  Oh well, goed voor de fitness 🙂

 8. Tobias, je zei dat het vrijdag in de ochtend bij hoogwater goed zou worden. Maar hoogwater valt pas om 13.14. Bedoelde je laagwater om 08.00 s’ochtends?

 9. Hey Tobias, je zei dat vrijdag het goed zou worden in Noord-Holland bij hoogwater in de ochtend. Maar hoogwater valt pas om 13.14. Bedoelde je laagwater om 08.00 s’ochtends?

 10. Van laag naar hoog het beste.

 11. Het was vandaag weer overleven in het water Haha. @ wijk

 12. Jemand een idee voor morgen? Bijvoorbeld Zandvoort rond hoogwater? Ben benieuwd. Vandaag was wel grote closeout bakken Op de deerde Bank. Mooie workout.

 13. Ik zou het maar even in de gaten houden. Daar links op het spectrum zie je wat Noordswell binnen komen. Kan zo maar eens doorkomen met lange wachttijden.

  Paul, kun je je telefoon niet rechthouden als je een foto maakt?

 14. Nog ff het licht uit gedaan in cadzand. Was onverwachts nog goed met hoog water kwamen er mooie uitschieters door terwijl de wind mooi draaide..was dat extra uurtje licht er al maar!

 15. Ooooh😍Wijk wat ben je weer mooooi! 2

 16. Hoop dat het vrijdagochtend ook zo is maar hoger!
  Maar dit ziet er al lekker speelbaar uit!

 17. Ik wil niet naar school 🙁

 18. Ik zou zo graag er nu inliggen, Wijk ziet er subliem uit
  Screenshots van webcam zijn zeker niet het beste, maar moet ook werken 🙁

 19. Nou Moderator, echt flat kan je het niet noemen?

  Mooie Beachbreak rippers!

  Denk straks met laag water dat de achterste banken gaan lopen niet?