Surfweer Maandag 17 december 2018

Het was even een paar dagen wat kouder, maar inmiddels heeft de zuidwester zich over onze contreien meester gemaakt met flink hogere temperaturen. Dit levert niet meteen hogere golven op, want de wind kan maar over een kort gedeelte van de Noordzee deining maken. Meestal heb je in zo’n situatie een wat koudere lucht of gewoon wat hardere wind nodig. Dinsdag is dat meteen al het geval.

Maandag 17 december
Een kleine randstoring geeft heel lokaal windkracht 6 over het zuiden van de Noordzee, waardoor de golven maar heel beperkt hoogte oppakken. Richting het noorden lukt dat beter, alleen daar komt het windveld met het overtrekken van de randstoring, pas wat later op de dag. Met helemaal laagwater niet te beste condities, helemaal omdat de wind zo pal onshore zit. Toch kan het de moeite worden voor een goede peddelsessie naar de achterste bank in de branding. De metingen geven 1,5m bij 5 seconden uit het westen. Meer dan genoeg golven in het midden en noorden van de Hollandse provincies. Richting Zeeland en België is die hoogte er niet en dat heeft ook te maken met de lage waterstanden. Maar de belangrijkste reden blijft natuurlijk de kortere fetch.

Dinsdag 18 december
Dinsdag is de fetch is het zuiden nog korter. Slechts enkele meters, omdat de windrichting daar zuidzuidoost pal aflandig is. De wind is wel een stuk harder met windkracht 7 verder op zee tussen Lowestoft en IJmuiden. Aan de kust bij ons overigens maar een 6 beaufort aflandig, wat de golven mooi clean maakt. Als die er tenminste staan, want daarvoor zul je naar het noorden moeten of mazzel hebben met het opkomende getij. Echter is dat pas na zonsondergang. Op zich dus een gunstig tij met minimale stroming. Echter de hoogte is letterlijk en figuurlijk ‘ver’ te zoeken.

Woensdag 19 december
Woensdag komt het front door van het grootschalige lagedrukgebied bij IJsland. Eigenlijk al in de nacht met even veel regen. Achter het front gaat de fut er te veel uit en vult het laag op de Oceaan snel op. De wind is daardoor op woensdag niet voldoende voor hogere golven. Misschien kan er in de vroege ochtend nog wel gesurft worden, vooral wanneer de timing van het opvullen nog iets vertraagd. Het blijft zuidswell, dus in het zuiden sowieso flat. Woensdagmiddag liggen er een aantal troggen met neerslag boven zee die de wind doen krimpen naar nog verder zuid. Daarnaast neemt de wind dan ook eerder af dan toe. Geen gunstige condities, tenzij er een mooie noordswell had gelopen. Die zijn echter in geen velden of wegen nog te bekennen deze week.

Donderdag 20 december
Het laag op de oceaan vult nog verder op en neemt kracht af. Toch wordt wind bij ons veel sterker, omdat de kern van het laag dichterbij komt. In de middag staat er een ZW 6, mogelijk 7 voor de kust van Zuid-Holland. In Zeeland en België blijven de golfhoogte niet veel voorstellen, maar in de provincies Holland zijn er eind van de dag toch behoorlijk wat golven te vinden. Het getij keert dan van helemaal hoog naar mid-tij net voor het donker, wat de stroming al wat tegenhoudt. Geen slechte middag om een nat pak te halen, al lukt dat waarschijnlijk al op het strand vanwege de overvloedige neerslagactiviteit.

Vrijdag & Zaterdag
Vrijdag in eerste instantie wat minder wind, regen en golfslag dankzij een ruggetje van hogedruk. De rust duurt niet lang, want in de middag naderen al weer nieuwe storingen vanaf de oceaan met kans op een stormachtige westenwind op vrijdagavond. Of de wind al genoeg zal zijn voor een sessie op vrijdagmiddag is te betwijfelen. Dit weertype is meer iets voor de zaterdag, omdat dan opnieuw een rug van hogedruk passeert en de wind het nodige voorwerk heeft gedaan. Prima condities dus op zaterdag met een westelijke swell en afnemende wind met een hele fijne zachte lucht van 10-12 graden.

Zondag 23 december
Zondag is de wind minder en komt te veel uit het zuidwesten voor goede golven. De ontwikkelingen vanaf dan zijn ook nog erg onzeker. De meeste modellen geven nog 1 keer een aanstormende depressie vanaf de Oceaan met veel wind uit west tot noordwest voor de kerst. Achter deze depressie volgt een hogedrukgebied, wat de wind rond kerst doet uitdoven terwijl de swell uit het noorden nog zou kunnen aanblijven voor een dag of twee. Dat zijn mooie ontwikkelingen voor deze vrijde dagen en het tij valt dan ook nog eens gunstig later op de middag. De watertemperatuur is nog steeds rond de 10 graden in de zuidelijke Noordzee en dus niet al te koud.

Wetsuit diktes:
Maandag: 6/5 of 5/4 wetsuit, 3mm cap & 6mm boots en 3mm hand
Dinsdag: 5 mm met 3mm cap & 6mm schoen + 3mm hand
Woensdag: 5/4mm met cap, schoen 6mm en hand 3mm
Weekend: 5mm met 3mm cap, schoen 6mm en hand 3mm
 1. De hoogte lijkt prima met 1,5m, alleen de periode is met 4s wel erg mager. Wel loopt dit nog wel op naar de benodigde 5s voor wat leuker surfbare golven. Door de onshore blijft het natuurlijk wel erg rommelig vandaag.

 2. Ben vanochtend er in gegaan.. Het is veel stroming en ze klappen snel dicht..
  Maar om ff een nat pak te halen, is het lekker.

 3. Zometeen scheef, zie 2 anderen maar liggen. Ben benieuwd

 4. samengevat: niet echt top en veel twijfelen of we gaan of thuis blijven

 5. Spring er net uit, denkend dat het wel erg donker aan het worden is en er toch een hoop mensen nog in het water zitten.
  Loop er net uit, heel veel ambulances.
  Blijkt dat een visser gereanimeerd moest worden die tussen de blokken was gevallen: https://www.de-scheveninger.nl/2018/12/17/visser-valt-tussen-blokken-noordelijk-havenhoofd/

 6. Petten or hats looking good today still a nice spot

 7. Daar lijken nu wel wat mooie lijntjes te staan idd! En 1 sup in aktie zo te zien.

  En dat terwijl Schev, Wijk en heel Z-H flat oogt op de cams.

  http://surfweer.nl/surf/webcam-petten/

 8. Yo gasten en dames natuurlijk, wij hebben ons profielwerkstuk over golfsurfen en jullie zouden ons er enorm mee helpen om deze korte enquête even in te vullen! het duurt hooguit een minuutje. Alvast bedankt en surf’s up!

 9. In Belgie en de Nederland gaat de stroming richting het zuiden bij afnemend water en naar het noorden bij opkomend water. Dit is logisch, met al dat water dat in en uit het kanaal stroomt. Hoe zit dat in andere landen?

  Ik ga volgende week naar de oostkust van de USA en er komt een mooie swell uit het zuiden aan. In Belgie zou ik dan wachten tot het water begint af te nemen om de swell-stroming te neutraliseren.

  Maar hoe zou dat nu zijn in Amerika? Heeft iemand hier inzicht in deze zaken?

 10. De stroming door het tij in België en Nederland wordt vooral veroorzaakt doordat de zee hier redelijk dichtbij is ingesloten door land. Dit is niet het geval in Florida e.o, waar een hele Oceaan voor open ligt.

  Ik zou gewoon kijken wat de Stormriders guide per spot zegt qua juiste tij. Sommige spots werken alleen bij mid-tij, andere enkel bij meer dan 1/3 hoogwater en sommigen zijn goed bij ieder getij. Natuurlijk kan er stroming staan, maar die wordt waarschijnlijk eerder bepaald door de swellrichting, dan door het getij.
  Uitzonderingen daargelaten en ik heb er zelf nooit gesurft. Dus schiet mij maar lek als het anders is 😉

 11. Thanks voor de uitleg Tobias!

 12. Hoe wordt het eind deze week in Bretagne? Ergens surfbaar?

 13. Hoi Monica!

  Is heel makkelijk zelf te bekijken via bijvoorbeeld windguru of magicseaweed

 14. Altijd mooi

 15. Sinds het wegvallen van de MUMM vind ik nogal moeilijk informatie ivm voorspellingen van golven (behalve hier dan). Hebben jullie tips?

 16. Combineren van zoveel mogelijk bronnen: windguru, glassy, windy, msw, noordzee spectra, actuelegolven.nl, getij, cams, maanstand. En dan gewoon gaan als Tobias zegt dat ze staan.

 17. De film van North.Sea van Thomas Roos is online!

 18. Korte ritten op de kant met stroming, goed genoeg voor nat pakkie

 19. Tussen half 10 en 11 was het goed te doen met een paar heuphoge golven. Jammer genoeg wel lijnen vanuit zuidwest en noordwest die tegen elkaar in liepen en een mooie golf tot klots degradeerde.

 20. Mooi filmpje!
  Waar kan ik liken?

 21. trend for france from 27.12. till 4.1.19 ??? seems to be flat… or is there something on the atlanatic gives a suprise ??

 22. North Sea, surfing in the Netherlands… wat zou het heerlijk zijn als dit een gemiddelde surfdag in NL was!

 23. @ mark https://odnature.naturalsciences.be/marine-forecasting-centre/nl/forecasts deze site is eigenlijk MUMM, maar in een nieuwe layout.

 24. Hallo mede surfers,

  Ik heb een korte vraag.

  Naar welke 3d specta moet je kijk om op korte termijn of een dag van te voren de golven te voorspellen voor zuid-holland/ Hoek van Holland?

  Bedankt!

 25. Wat denken jullie ervan vandaag? Valt er nog wat te surfen? IJmuiden of wijk? Zou het om de pier komen (net buiten het beeld van de cam?)

 26. Gisteren was het qua condities vergelijkbaar en lag ik er als enige in op IJmuiden. Helaas een klotsbak.

 27. Thanks.

 28. Zaterdag, scheef, hoelaat ? welke tijd voor de beste golven? heb gezien dat er een oost wind staat , maar misschien dat de golven snel zullen dichtklappen..

  alvast bedankt!

 29. Ik zie westenwind, maar daar zullen de golven ook snel van dichtklappen. Wel de hele dag goed te surfen dankzij deze wind pal onshore.

  @Ralph : Genoeg bommetjes voor France de komende periode. Wel de open onbeschutte spots opzoeken, want de swell is meestal rond 1m in de periode tussen kerst en oud/nieuw:

 30. Lekker gepeddeld op noord pier mooie golviies behoorlijk krachtig metertje plus zonnetje tot donker yihaaaaa

 31. Is er iemand tot in wissant geraakt vandaag?

 32. gisteren van 16.00-17.00 erin gelegen met handjevol mensen. was nog best leuk, zeker als je op een longboard was (was ik niet ;))

  gaat zaterdag de grote dag zijn; of toch de cleanere zondag om op te mikken? (ik weet het; gaan als ze staan; maar dat kan niet altijd)

  PS: zou het vandaag nog wat beter worden dan gisteren?

 33. Gaat het met kerst nog iets worden? Lijkt weer wat NW swell in te zitten op aantal modellen maar vraag me af of die op kerstochtend er al gaat zijn in Zeeland. Ff voor kerstontbijt bij schoonouders nog een golfje pakken zou heel veel goeds doen voor de sfeer 😉

 34. @FLJ & @Hang ten fingers:bedankt voor de info en de reacties!

 35. Top deaz zondag we go pier vn

 36. zondag: reeds vanaf de ochtend lijkt er weinig wind te staan en nadien aflanding – maar lopen er nog wat golven ?
  Zondagmiddag ook weinig wind en aflandig op MV: mogelijk lopen daar hogere golfjes of niet ?

 37. Lacanau al weken no surf….

 38. Lijkt rommmelig te Worden met de wind:aan en af en aan. Regen na 9u. Weinig golfhoogte en afnemend.

 39. Hoe vonden jullie 2018 qua surf condities in vergelijking met andere jaren? Viel tegen, normaal NL, top?

 40. Dit jaar viel heel erg tegen om te surfen. Daar in tegen hadden we een super mooie zomer. 😉 Dit jaar hebben we geen lente storm gehad en geen herfst storm.
  We hebben nu de afgelopen dagen wat windvlaagjes gehad. Maar ook niet echt om naar huis te schrijven. Maar dit is moeder natuur.. Je neemt het zo als het komt.

 41. Hoop in 2019 verbetering qua surfen.
  Ojaa en nog iets anders.. Zullen de prijzen qua surf spullen goedkoper worden in 2019?
  Omdat de meeste producten zijn echt mega duur. Ook ondanks de korting op het product vind ik het product best prijzig. Hoop dat de surfshops weer een beetje nobele surfprijzen gaan vragen voor een surfproduct.

  Surf ze!

 42. Met name het gebrek aan mooie Noordswell liet zich voelen in 2018.

 43. In de laatste jaren niet zo weinig nat geweest als dit jaar.
  Zowel voor sup als windsurf, in mijn geval dan.
  Mooie zomer, maar niet wat golven betreft en eigenlijk een ronduit teleurstellende herfst…
  Meest memorabele swell was voor mij die in Oktober. Dat was dan wel on-nederlands.

 44. Kan Domburg nog iets worden of toch net niet? Auto is al ingeladen maar ik twijfel om een dik uur te rijden 🙂

 45. Vroeg me ook al af of dit idd gebruikelijk is in Nederland zo weinig en dan ook slecht surf 🙁

 46. De golven die we in maart hebben gehad waren wel het beste die ik heb gezien in Nederland. 2 spitting barrels in 1 rit van een goede 1,5 meter… Voor een paar dagen. Rest van het jaar was kut

 47. Vond het eigenlijk wel een goed jaar. Maar heb dan ook de keuze om naar Z-H te gaan als het daar goed is en naar Noord-Holland als het juist daar meer is. Wat vooral goed meeviel is dat de wind grote afwezige was. Dus vaak cleane swell die op de ene kust flat gaf en het andere strand 1m windstil. Gewoon een beetje flexibel zijn dus. Ook qua tijd / doordeweeks en weekend.

 48. Elk jaar is anders, dat maakt het ook weer mooi. Zo leer je de goeie tijden waarderen.

 49. Goede tijden, zoals vanochtend op Zuid, clean, niet veel hoogte maar wel genoeg voor wat plezier.

 50. Woon je tussen zuid en noord Holland in Tobias?
  Waar ga je meestal in Noord dan?

 51. Oktober had toch wel de beste golven die ik ooit gezien heb in Nederland. En dan niet even één dagje. Maar zeker 4 of 5 dagen met echt super goede condities. Hoofdhoog of meer en clean…
  Kan je toch niet meer spreken van een slecht jaar. En anders maar verhuizen, ook een goede optie.

 52. De meeste hebben het ook over het jaar in het algemeen. Je zal maar ook net moeten kunnen in die drie dagen.
  Als de rest van het jaar op die ene piek dan tegenvalt…
  Maargoed, met frisse moed 2019 tegemoet dan maar!

 53. Morge iets te beleven in domburg?

 54. Maar dan ligt het niet aan de kwaliteit van de golven, maar aan de kwaliteit van je werkschema.

 55. Het ligt wel aan de kwaliteit van golven, en wat je daarvan vindt is persoonsafhankelijk. De een heeft liever verspreid over het jaar mildere en consistentere surf (meer dagen waarop überhaupt gesurft kan worden) en de ander (jij) liever 3 dagen zieke barrels.

  Afhankelijk van wat je prefereert kan het een goed of slecht jaar zijn.

 56. NHN ging mooi nog even los vanmiddag!
  dit jaar naar voor mijn gevoel veel NO swells die NHN hoofdzakelijk mist.

 57. Zou het windveld van vanavond en vannacht morgenmiddag nog een golf opleveren in het zuiden of waait het daar niet lang genoeg voor?

 58. Uur na laag water was super op het bankje. Zeker toen de wind naar oost draaide 🙂

  En of dit jaar goed of slecht was? Ik heb vaak met veel plezier in het water gelegen 😀

 59. 2018: een paar goede SUP dagen -zelfs een paar met dikke golven (Domburg en MV) maar wel minder in aantal dan vorige jaren.

 60. Vandaag was een leuke verrassing. Uur of 13:00 erin bij Wijk. Eerste uur (bij de eerste windmolen) was top: rustig wachten op cleane steady setjes, daarna snel minder, zowel in hoogte als kracht.
  Heerlijk dat de kudde zich weer verzamelt rond de pier, waar het gewoon écht minder liep, terwijl ik gewoon het rijk alleen had 🙂

 61. Ik zag je inderdaad liggen paar 100 meter naar rechts van de pier. Je had een paar mooie schuimgolven te pakken 🙂 volgende keer kom ik er ook bij liggen. Als beginner was het bij de pier iets te druk.

  Grtz

  Mark

 62. Vandaag (maandag) nog wat te surfen? Ziet er wel uit dat het lekker weer wordt 🙂

 63. Grappig dat a.s vrijdag/zaterdag weer een kleine swell komt opduiken? Dit is nu zo’n 3 weken achter elkaar telkens op de vrijdag/zaterdag gebeurd haha.

 64. Juist op dinsdag een aantal keer toch!?

 65. Moet je vandaag 24-12 nou nu (9:54) gaan of toch opkomend afwachten?

 66. Ik ga tege hoog naar domburg even checke

 67. Vraagje!

  Wij gaan vrijwel elk jaar rond nieuwjaar naar Ameland. Boards gaan dan ook mee in het geval dat er wat staat. Wat is volgens jullie de beste plek op Ameland? Ik dacht zelf ter hoogte van de vuurtoren/noordwest kant van het eiland. Al heb ik in de buurt van Het Oerd ook een paar keer mooie sessies gehad. De keren dat ik er in bij de noordwest kant in lag was het wel oppassen geblazen door de venijnige stroming…

  Ben erg benieuwd of er iemand tips heeft betreft Ameland. Thanks!

 68. Vanmiddag tegen hoogwater kans op Scheveningen?

 69. Waar ik meestal surf op Ameland is bij de surfscholen: Ameland adventure en Beach Ameland.

 70. Komt er nog een update voor komende week? 😉
  Fijne feestdagen iedereen!

 71. Mag je van de line-up van Scheveningen Noord/Zuid zonder problemen drone beelden maken en deze online zetten?

 72. @DragonT: Zie https://kadata.kadaster.nl/dronekaart/. Daarnaast zou je eigenlijk ook aan iedereen die op dat moment surft toestemming moeten vragen. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen het prettig vindt om zonder toestemming gefilmd te worden.

 73. Happy surfing Christmas

 74. @pipo en draakT: ik vind dat inderdaad niet prettig, mijn vrouw denkt dat ik dan eigenlijk aan het werk ben.

 75. mijn baas idem. En mijn werkgever ook…
  Liever niet.

  Daarnaast vind ik het gezoem ook hinderlijk, maar ik ben dan ook een oude brompot.

 76. Inderdaag mijn fout, het was laat.

 77. Wel netjes van je dat je het eerst hier vraagt maar doe maar liever niet. Naar geluid!!! Gelukkig hoef ik niet te liegen tegen mijn vrouw of baas over waar ik uithang maar ik kan me voorstellen dat er op een goede doordeweekse dag een heleboel surfers in de line-up eigenlijk naar de dokter zijn of naar de tandarts ( ; Bovendien lopen er op de Noord en de Zuid geen hele lange golven. Beter fotootjes vanaf de kant. Dan lijkt het soms nog wat.

 78. Lekker plaatsen die drone filmpjes,yeeessss.
  Altijd leuk toch?en iedereen die erop staat vind het gewoon tof.
  In iedere surfer schuilt toch een kleine narcist,haha..fijne dagen trouwens allemaal. 😉

 79. Gewoon plaatsen, alsof uberhaupt iemand herkent wordt met cappies, gloves e.d.

  Lijkt net een zwerm vliegen op een stronthoop van boven

 80. En zo klinkt zo’n drone ook. Van mij hoeft het niet

 81. Aan alle zooute gasten!!!

 82. Vindt die drone beelden ook heel leuk altijd, vooral plaatsen. Geen probleem zolang het niet op nationale tv verschijnt

 83. Drone beelden op big wave spots, doen. Hier in Holland vind ik het weinig toevoegen (en een irritant geluid). Shots vanaf de kant of vanuit water waardeer ik zeker, alleen zie er zo weinig van terug online helaas!!

 84. @zalig kerstfeest; ZOUTIG

 85. Fijne kerst vanuit de ❄️.
  Er loopt een kleine swell van max 50cm op 150mhz. Leuke fungolfjes met opkomend straks.

 86. Ouddorp is heel klein op t moment, ik verwacht hier niet echt een extrapush meer van opkomend tij.

 87. Lekker clean Scheef Noord deze middag…

 88. Hoelaat was je daar Jorge?
  Zag 0.2m staan met maar 4 sec staan, toen maar geskipped want kon me niet voorstellen dat het surfbaar was.

 89. Tussen 12 en 3….idd tegen de verwachtingen in prima longboardable !

 90. Wijk was ook verrassend ok (knie/heuphoge lijntjes)… prima vermaakt met the usual suspects in de lineup.

 91. Morgen nog wat van over denken jullie? kan wel een sessie gebruiken na die kerst dagen

 92. Morgen en donderdag nog golfjes?

 93. Die 0,5 m rollades vanmiddag op wijk waren inderdaad heurlijk. Beste gerecht van deze kerst!

 94. Zaterdag/zondag wat te beleven?

 95. Update voor het weekend is zeer gewenst !

 96. De drone video van zondag 14-15.00 u. op Scheveningen de Noord.
  https://youtu.be/AJJKYTVZMlo

 97. mooi filmpje goede beelden!

 98. Weekend komt eraan

 99. Zalige beelden, echt leuk man.

 100. Gaat dit niks opleveren morgen?

 101. Word het komende dag leuk op Texel Tobias?

 102. Dit zou in NH nog wel heel klein golfje moeten geven vandaag.

 103. Maar het echte werk komt van het weekend. Zaterdag middag de wind, zomdag de golven:

 104. Zondag Domburg dus!als er iemand vanuit Antwerpen il meerijden.. shoot

 105. Staat wat voor de webcam in Scheveningen 😉

 106. Dan gaan de wadden echt aan staan dit weekend toch? Ik denk dat ik zondag wijk aan zee weer probeer.

 107. wat is een aanrader voor morgen op texel? of te veel wind?