Surfweer maandag 11 juli 2016

Magic wind monday. Niet echt ideale golfsurfcondities, maar golven zijn er wel. Aangevoerd door een uitdiepende depressie met een kerndruk van 993 hPa. Zou mooi zijn als eind deze maand nog zo’n joekel langs komt, vlak voor de Reef Midsummernight op zaterdag 30 juli bij Aloha – Wijk aan Zee. Die dag zit hoogwater begin van de middag, terwijl de avond mooi afgaand tij is. Vandaag is dat helaas andersom dus wil je gaan surfen dan zul je de avond moeten vermijden. De wind en stroming zijn zodanig hard, dat er ultiem laagwater nodig is om op één en dezelfde plek te kunnen blijven liggen. In Zeeland is dat echt alleen vanmiddag. In België geldt hetzelfde, maar zijn er ook spots waar het met hoogwater niet al te hard stroomt. Daarnaast neemt de wind in tegenstelling tot de rest van de kust, vanavond al behoorlijk af. In Zeeland is dat niet het geval. Eigenlijk wordt het afgaande getij daar pas verwacht rond of net na zonsondergang. Te laat, helaas.

De kust van Zuid-Holland biedt wat langer bescherming tegen de stroming en harde wind. Wat meehelpt is dat er geen palenhoofden opgesteld staan in de branding. Het opkomende tij in de middag kan helpen hogere golven te geven en met de stroming mee kan dat behoorlijk lange ritten opleveren. De wandeling over het strand terug is wel zwaar in de stormachtige wind. Surfboards onder de 6ft zijn dan ineens een voordeel, want die pakken niet de volle wind. Ook tijdens het surfen zelf. In Noord-Holland zijn de condities minder gunstig dan in Zuid-Holland. Wel houdt het lage water wat langer aan en zijn er begin van de avond nog opties op laagwaterspots. Met hoogwater kan er ook gewoon gesurft worden, inclusief een lange wandeling.

Na 21:00 vanavond neemt de wind af van stormachtig naar krachtig/hard. Vannacht gaat de wind afnemen naar matig en daarmee doven de golven al binnen een paar uur helemaal uit. In de hele vroege ochtend zijn de restjes wel voldoende om te longboarden, maar shortboarden kun je echt vergeten. Daarvoor is vandaag toch echt het aangewezen moment deze week, ondanks de wind. Dinsdagmiddag en avond neemt de swell uit het west tot noordwesten iets toe. Omdat de wind dan afneemt, is het dan waarschijnlijk nog beter surfen dan in de ochtend. Ook op woensdag-ochtend is er geen wind en staat er een kleine swell uit het noorden. Met een hoogte van een halve meter is het perfect voor funboards en longboards en misschien kan het met een dikke fish ook nog leuk zijn. In de middag gaat het waaien met meer rommelige golven, laagwater en mindere condities. Die zouden tegen zonsondergang wel weer iets moeten verbeteren aan het begin van de vloedperiode. Dat kleine beetje wind uit noordwest brengt dan ook iets hogere golven dan een halve meter.

De beste dagen met betere noordwest swells volgen later deze week, op donderdag en vrijdag. De depressie die gedurende de week naar Scandinavië was verschoven, komt terug met een een lange fetch vanuit het noorden. Of met een trog (ukmo model) of met een nieuwe frontensysteem (dwd model). Zie kaartjes hieronder. Voor de nieuwe swell maakt het niet zo veel uit. Die is donderdag hoog en vrij winderig. Vrijdag cleaner, minder wind en zeker ook niet verkeerd. Tegen het weekend wint dat ‘beest’ op de oceaan aan invloed. Niet heel gunstig voor de golven, want het neemt aan de onderkant ook een hogedrukgebied mee met beter weer en meer zuidwestelijke wind. Het laat zich raden wat voor impact deze depressie heeft op de zomersurf in het zuidwesten van Europa. Die is medio juli net als nu behoorlijk epic.
 1. Twee varianten van noordwest opbouw later deze week op donderdag. De depressie die gedurende de week naar Scandinavië was verschoven, komt terug met een een lange fetch vanuit het noorden. Of met een trog (ukmo model) of met een nieuwe frontensysteem (dwd model).

  Ukmo:

  Linkjes naar weerkaarten zijn altijd te vinden via http://surfweer.nl/surf/webcams/

  Dwd:

 2. Wanneer geef je weer een workshop surfweer Tobias?

 3. Aan de finboxes van mijn board zijn er overal wat kleine gaatjes/luchtbelletjes in de laklaag. Moet ik deze 1 voor 1 dichtmaken of kan het niet echt kwaad?
  Alvast bedankt!

  Oh ja, dikke bakken daarnet in België 🙂

 4. Je merkt het vanzelf, is je board wat zachter als je wat druk zet op die plekken, na het surfen, dan neemt ‘tie wat water op. Dit is wel enkel een check mits je een relatief nieuw board hebt. Oudere boards worden sowieso zachter (PU tenmiste..).

  Verder, waar zijn die dikke bakken op Scheef dan…
  Ik kan me gewoon niet voorstellen dat er met een uur of 2 ineens mega veel verandering in komt…

 5. Bedankt voor de tip! En het hangt er natuurlijk van af wat je dikke bakken noemt… Ik surf nog niet zo heel lang dus waarschijnlijk is mijn opvatting van dikke bakken anders dan de uwe.

 6. dings? board droog maken na je sessie en na een paar uurtjes kijken of er druppels uit komen., zoja licht schuren en druppel solarez er over heen en met bankpasje glad strijken. vermijdt poly resin/tube op epoxy board. verder alle combis prima.

 7. groene bakken

 8. nee wind in je bakkes

 9. Hoi!
  Ik vertrek zaterdag naar porugal en ga een week met een camper rondtouren en surfen. Heeft iemand tips over goede en mooie spots om te surfen/te bivakeren? Ik vlieg op Lissbon en rijd dan richting het zuiden is het plan. Weet iemand ook of ze echt moeilijk doen over wildcamperen met een camper in de Algarve?
  Hoop dat iemand tips heeft!!

 10. Check http://www.ilovetheseaside.com. Er is net een hele leuke gids ‘I Love The Seaside’ uitgebracht waarin je op je wenken wordt bediend! Veel plezier! Gr Jeroen

 11. Heeft iemand een idee wanneer het vrijdag het beste surfen is in België?

  Alvast bedankt

 12. Aloha’s positieve surfschool golfjes ook vanavond!! haha.
  Let vooral goed op de tijd en datum! Zoek de verschillen!

 13. Vergelijk met deze :). Hoe t er nu echt uitziet!

 14. @wijko check praia do odeceixe, praia do monte clérigo of praia do amado. Ik zag bij allen enkele campers staan, ongestoord en prachtige locaties. Ga zowiezo voor westkust

 15. Wild kamperen kan praktisch overal in Portugal. Wees alleen niet verbaast als die leuke parkeerplaats na zonsondergang in een hoeren/drugszone verandert

 16. Toen ik zelf mijn board shapete had ik ook wat last van luchtbelletjes bij de finbox. Je kunt makkelijk met een injectienaald door de glasaal heenprikken en de luchtbellen vullen met poly / epixy resin.

 17. Wat zijn dikke bakken inderdaad?? ik vlieg morgen vanuit Sydney naar NL en paar weken geleden hadden wij dikke bakken..
  17 ft monsters op m’n knar gekregen
  En ik neem naar NL een 5’9 en een 5’5 😏 Ik kan nog wellicht een gun meenemen als Emirates dat goed vind.. 😅

 18. WAZ gisteren weer behoorlijk sick. 20:00 erin met de (valse) hoop op windafname… leek alleen maar meer te worden. Windsurfers en kiters hadden het dan ook erg naar hun zin, maar voor deze sup-sicko was het eigenlijk toch iets too much (7 bft). Desondanks nog wat dikke bakken kunnen pakken. Wel leuk om te zien hoe windsurfers, kiters, golfsurfers én die ene gestoorde supper toch weer heerlijk gebroederlijk aan het genieten waren in één zone (molens).
  Uiteindelijk uur of 11:00 er weer af na de zoveelste f…king lange wandeling.


 19. WAZ was echt te gek dikke bakken triple overhead eigenlijk heet het velsen noord hahahaha volgende keer ben ik er zeker weer bij met mijn waveski wooohooo ik schrijf altijd zonder interpunctie

 20. He Waveski good to hear ik was er ook bij de pier van velsennoord en deel bovendien jouw passie voor het interpunctieloos schrijven van onzinnige teksten momenteel by the way matige golfjes ik denk dat ik me nog ff omdraai

 21. Wanneer wordt WAZ vandaag het best en mooist

 22. Waveskimaster zegt gebruik je eigen naam there can be only one en ja de groeten uit vn .. Kan ni surfen nu heb mijn pees gescheurd in me enkel effe rust!!?,!…😫

 23. @Kas: Vanavond denk ik, als de wind afneemt en het tij weer opkomt.

 24. Wsup iemand tips voor surf horloges die ook voor de Nederlandse swells en tides te gebruiken zijn?

  Hoor het graag!!

 25. Ik zou zeggen stap op je fiets en je weet het in 10 minuten 😉

 26. http://youtu.be/HIVwBwLby0k zo lachen dit

 27. Tobias, hoe ziet de verwachting voor Frankrijk er volgende week uit?

 28. jo wijko,
  Ik woon in carrapateira portugal(algarve) en bivakkeer de helft van de tijdin mn huis en de andere helft in mn bus.
  Wild campen is illegaal maar getollereerd hier, heel af en toe krijgt de GNR het op zn heupen en begint boetes uit te delen aan mensen die stoeltjes etc voor hun bus hebben staan.
  Bericht me anders ff op facebook en ik kan je wel wat tips over mooie plekjes geven.
  (martijn van gaalen, ik chill in een palmboom)
  Mocht je de bus even zat zijn run ik hier ook een leuk hostel 😉 maar ik mag hier vast geen reclame maken van tobi 😉

  cheers,

  martijn

 29. Ik heb een rip Curl analoog gehad en heb nu een digitale. Beide kun je op ned getij zetten. Analoog was niet nauwkeurig. Digitaal wel.

 30. Op swells instellen gaat niet, daar hebben we Tobias voor

 31. LaagW normaal!!!

 32. Ik ga morgen een weekje naar andalusie en wil daar wat surf meepakken als het even kan. Weten jullie goede spots en betrouwbare weerinfo websites voor daar?

 33. De meeste digitale getijde horloges hebben geen voorgeprogrameerde locaties voor NL (behalve Scheef). Je kan ze dan wel op t algemene getijden verschil instellen (werkt dan net als analoog). Maar dan krijg je uiteindelijk behoorlijke verschillen tussen t weergegeven tij en t werkelijke. Voor de buitenlandse locaties die er in staan werkt t super.

 34. Met beetje mazzel prima surf daar, check rockthewave.surf en magicseaweed.
  Have fun!

 35. Interpunctieloos zit vaak verborgen in Analfabetisme= Oorzaak!
  Vaak een gebrek aan kortetermijngeheugen= gevolg!

  Ook Grootheidswaanzin past hier bij!

 36. Nou ik ben blij dat dat nu eindelijk eens helder is Dr. Karma 😛

 37. Heb net een ochtendsessie sup achter de rug van 8- half 10 op hvh. Was zwaar met noordwesten wind en rommelige zee, maar er staat wel golf. Hopelijk blijft het staan als de wind vanmiddag afneemt. En volgens mij heb ik overal de juiste komma’s en punten toegepast 😉

 38. @Wave: Een golf delen heet dat dan zeker? Heerlijke chaos!

 39. Watch vooral niet te nou naar je watch want het getij heeft nogal een verschil. Een watch geeft volgens mij alleen hoog en laag aan. Ik heb een g shock gulfmaster kan je zelf instellen op jou locatie maar geeft alleen hoog en laag op jou ingestelde getijde

 40. Bedankt voor de tips allemaal!
  @laagv : Ik ga je een bericht sturen via fb!

 41. Wat liep wijk vanmorgen lekker zeg 0800/10:00 :O Clean, middel/borsthoog en flink wat pit op de sets, zonnetje erbij wat wil een mens nog meer. Kom maar door met meer ochtendjes als deze!

 42. Wijk was inderdaad mooi!

 43. Wijk was zeker mooi.Niet verwacht

 44. nou Pepe Je liegt absuluut niet want ik zit helaas al de hele ochtend op mijn lippen te bijten kijkende naar die wijkcam omdat ik helaas niet kan maar wel overmorgen naar portugal reis en naar een mooi oceanspirit surfestival met wedstrijden en belangrijke nationale kampioenschap met geintegreerd de world waveski contest in torres vedras santa cruz beach met altijd golven en het is daar overgens epic in portugal overal dus lekkker 2 weken surfen je kunt er ook heen als je naar portugal gaat lijkt me leuk het is van 15 tot 24 juli en is het grootste beachgolvsurfestival ter wereld voor alle diciplines in het golvsurfen dus heb ik als het mag van neptunes 2 linkjes geplaatst en die van de webcams is ausum en dan kun je meekijken overal in portugaaal!

  stokedenvulzelfmaardepuntenencommasindudes😂

  http://www.oceanspirit.pt/apoio/acesso Kies bovenin Nederlands vertaling

  http://beachcam.meo.pt/pt/livecams Topsite fur cams!

  Portugal gaat vooral vandaag af overal😀👍

  Stokidoky!

 45. Parnassia was windstil vanmorgen met af en toe een heuphoge golf. Het liep echter niet zo lekker als anders, waarschijnlijk door de zandsuppleties en de storm van maandag waardoor er allemaal tussenbankjes tussen de banken liggen, met inzakkers en dubbele golven tot gevolg. Maar wel lekker zonnetje en dikke zeehond erbij.

 46. Ik heb een casio G-Shock met getijdefunctie. Met de setting op Bordeaux heeft ie hier ook het getij goed

 47. Bijzonder hoe er op de hoek best stevige golven binnenkwamen ondanks de 80cm op de boeien. Met laag tij stevige head high sets achterin. Wel een beetje rommelig helaas.

 48. EVen off-topic. Heeft er iemand ervaring met een boat-charter op de Malediven (Male Atolls). Heb een unieke kans om die kant op te gaan. Heb uiteraard on-line al het nodige aan info gevonden maar ben op zoek naar ervaringsdeskundigen (met name in termen van crowds en wind on-offshore).

  Alle info is welkom.

  Cheers,
  [email protected]

 49. Kort filmpje van Maandagavond. Let wel: windsurf-actie!!!!
  Wel goed te zien hoe het daar onwijs lekker liep.

  http://www.youtube.com/watch?v=r8wj7nlOz7U

 50. Foto’s vanavond 13-7-2016 Domburg komen hier te staan: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1020174291370352.1073742127.100001333732859&type=1&l=a89a3092db

 51. waren dit die topgolfen? sorry maar dit zier er best klein, prut onshore uit of ligt het aan mij?

 52. Zo zielig om anoniem andere mensen af te zeiken op een site over surfen ,sorry Tobias maar verwijder dit maar snel ik wodt er misselijk van !

 53. Wordt het vrijdag nog de moeite voor een late-avondsessie in België (met fish) bij opkomend tij of strooit de opstekende zuidwestenwind roet in het eten?

 54. Zou het zin hebben om een longboard mee te zeulen naar terschelling komend weekeind, of wordt het echt een pannenkoek?

 55. T ziet er op dit moment aardig maar winderig uit. Is er iemand vandaag al geweest? Zo ja, is het de moeite waard?

 56. Ik ga nu effe peddel, lets go!

 57. Wordt het morgen nog wat in de buurt van Bloemendaal?

 58. Zeker Anne

 59. Wat een heftig brandingki daarnet verrassend krachtig en veel,,,,stroming yihaaa

 60. @ Jarno, van de 14 dagen terschelling die ik had afgelopen twee weken waren er 13 dagen pannenkoek, door de zuidwesters….sleechts 1 goede dag zie mijn rapport….wijko was gisteravond ook ruk qua golven, qua gezelligheid en sfeer in water wel top!

 61. Iemand enig idee hoe de golven zaterdag in zandvoort worden?

 62. @Broer konijn, thanks!

  dit weekeind staan er ook zuidwesters op de planning geloof ik dus zal t ook pannenkoek zijn?

 63. Je weet het nooit daar op de wadden…

 64. @Tobias,

  daarom, maar het is nogal een gezeul een 9″4 en een kind (met luiers) en alle andere spullen zonder auto, dus als t nou allemaal net niet is, dan gaan we wel gewoon zwemmen… 🙂