Surfweer Maandag 10 september 2018

Maandag een trage opstart van de surfweek met bar weinig golven en wind. Dat zal dinsdag wel anders zijn met een straffe zuidwester langs het gehele kustgebied! Woensdag is de wind weer weg en komt er swell onze kant op. Ook op donderdag swell zonder wind. Dat beloofd dus een leuk weekje te worden met voor ieder wat wils!

Dinsdag 11 september
Maandag slaan we even over, hoewel het i/d avond al bijna winddracht 6 waait voor de kust van België. Mocht je dus nog gaan dan best zo laat en zo zuidelijk mogelijk, want daar zit de wind.

Die wind heeft alles te maken met het opschuiven van de jetstream van de Atlantische Oceaan naar het Noordzeegebied op dinsdag. Op 12 km hoogte is de wind meer dan 300 km/u en geeft brandstof voor een heel aantal luchtdruk- en trog creaties in onze omgeving de komend 48 uur.

Allereerst staat er dinsdag een harde zuidwest langs de hele kust met in de namiddag en avond een golvend koufront (te herkennen aan de knik in de lijn), welke de wind er een beetje uit laat gaan. In eerste instantie zou het advies dus zijn om wat later op de middag en ruime sop op te zoeken. Echter dan stroomt het tij met de wind mee en waarschijnlijk nog eens 1,5 x sterker dan anders. Het is immers net nieuwe maan geweest, met gegarandeerd springtij 2 dagen later. Op sommige spots is dat niet echt een probleem en ook daar waar de wind side-offshore is kan hoogwater prima werken (mogelijk België en zuidelijkste deel van NL westkus). In Zeeland is mid-tij naar hoogwater echt nogo. En ook in Z-H en N-H op de meeste spots te veel stroming in de middag en avond. Overigens wordt het natuurlijk ook weer een keer laagwater, alleen dat moment komt enkel in het uiterste zuidwesten misschien net op tijd voor donker. Dan is de wind al afgenomen, hoewel die in het zuidwesten mogelijk juist weer toeneemt. Het slepende/ of golvende koufront zit in het noorden. Daar is de windafname dat ook het sterkst (vooral op de wadden).

Woensdag 12 september
Woensdag is de wind weg en ziet er alweer een stuk beter uit voor de middag- en avondkansen. De trog van dinsdag einde ochtend bij Schotland zet een gunstige WNW deining op gang. Die mist wat echte noordelijke richting, waardoor het in Zeeland en Belgie vrij kleintjes is. In het noorden en vooral op de wadden is het hoger met ruim 1m swell. De wind zit daarbij nog wel even te veel aanlandig noordwest. In de regen heb je daar niet zo’n last van en ‘regent’ het normaal gesproken ook zo weer clean. Met de stroming is het nu minder heftig gesteld, omdat het niet waait. Sterker nog, een beetje stroming richting het noorden zou wel helpen, want de wind draait uiteindelijk en komt dan uit Noord/noordoost (zwak tot minder dan matig).

Donderdag 13 september
Ondertussen zal het woensdag rond 12:00 boven schotland dankzij een trog (blauw omcirkelt) opnieuw stormachtig waaien uit WNW met een tweede swell die donderdag arriveert. Dat zal dan opnieuw een mooi surdagje worden met weinig wind aan onze kust. Het tij is wederom het beste in de middag, maar kan ook in de ochtend al goed genoeg zijn. Exacte tijden, afhankelijk van de wind, volgen op een later moment.

Vrijdag en het weekend
Op de kaart hierboven staat een derde depressie met een kerndruk van 994 hPA tussen IJsland en Schotland in ontwikkeling. Het is nog onzeker wat dit minder uitgediepte laag exact gaat doen, maar de kern gaat in ieder geval de Noorse Zee op. Hierdoor zal het vrijdag bij ons lichtjes gaan waaien uit het zuidwesten. Dat geeft mindere golven zonder echte kracht en met te veel wind om het mooi te maken. Wel geeft deze depressie een lichte noordelijke deining van 0,3m hoog en 11 seconden periode. Deze zal zaterdagavond of pas zondag dit weekend voor wat golven geven. Heel klein, net hoog genoeg voor een longboard, en natuurlijk heel clean bij een zwakke zuidenwind. De swell is in het zuiden kleiner dan in het noorden, maar nergens zal het echt helemaal flat zijn het hele weekend!
 1. Weerkaartje voor woensdag met het koufront boven onze deur en een onweersgebied boven Schotland. Die laatste geeft de meeste golven, alleen wel pas 20-28 uur later!

 2. Zou ouddorp dinsdag te doen zijn? iemand tips aub
  GRTZ Remi

 3. Eerst werd dinsdagmiddag aangeraden, maar nu lees ik teveel stroming. Wat is dan beste tijd om in Zandvoort te gaan of beter helemaal niet?

 4. Ik wou morgen middag gaan surfen (beginner) nu lees ik dat het eigenlijk niet zo goed word hoe zit dit voor Knokke (be) zal het toedoen en veilig zijn om daar als beginner het water in te gaan ?

 5. Ergste wind lijkt langs België heen te gaan, maar voor een beginner weet ik niet wat veilig is. Dat zou je zelf moeten inschatten. Wellicht even bellen met de surfclub aldaar?

  Voor Zvoort volle bak stroming. I/d ocht gunstig tij, maar dan juist de meeste wind. Alleen experts dinsdag daar, lijkt mij…

 6. Sowieso veeeeeeel stroming dus opletten

 7. Wijk lijkt nu vooral wind en geen golven. Zou het beter worden richting vanavond?

 8. @m kijk eens naar de Aloha webcam. Die draait ook meer naar rechts, daar zul je behoorlijke golven voorbij zien komen. Het gebied dat Timboektoe filmt is door de pier en de richting van de golven afgedekt.

 9. Hier veel golven

 10. … en veel kite- & windsurfers 🙂

 11. What about tomorrow?

  Morgen nog enige mogelijkheid om te surfen @ Wijk?
  Zo rond de avond 5 a 6 uur?

 12. Net even langs de spot in Ouddorp gereden, super cleane golfjes ongeveer heup hoog! Ik duik zo het water in!

 13. Wat goed! Hoe was het? Ik was op de kop van schouwen en daar stroomde het echt zo hard dat je er op kon wakeboarden

 14. Niet te doen vandaag in Zandvoort. Stroming was mega en grote chaos. Wel paar bakken kunnen pakken maar was hard werken. Wel lekker!

 15. net terug van ouddorp, idd hard werken met die stroming en regelmatig via strand terugwandelen terwijl je surfbord denkt dat ie een kite is 😉, Maar af en toe toch een mooie barrel zijn voorbij komen in al die chaos

 16. Domburg liep heerlijk van 18-20 daarna rommelig. Stroming viel alles mee!

 17. Mogelijkheid om vanavond @ wijk te surfen?

 18. Zaterdag toch beter dan gedacht?

 19. Ziet er inderdaad stuk beter uit voor zaterdag met nu ook swell (wind) van binnen de Noordzee zelf. En wind neemt naarmate de dag vordert sterk af.

 20. ziet er nog een beetje rommelig uit op WAZ, ga ijmuiden maar
  proberen op het longboard bij eb

 21. Swell is in ieder geval behoorlijk aan het toenemen en zelfs hoog op de wadden. Richting is WNW, dus komt geleidelijk af naar het zuiden.

  Dit is Texel:

 22. ow, dat belooft dus msschien nog wat moois bij inkomend tij

 23. Al enig nieuws over wijk, over een uurtje?

 24. Na jaren zoeken naar goede surf oordoppen heb ik nu 2 jaar surf ears 2.0
  Deze zijn echter aan vervanging toe en zag ik Alpine surf safe. Iemand toevallig ervaring mee?

  Cheers!

 25. Heerlijke sessie, voor een uurtje liep het echt mooi met genoeg kracht. Hopelijk zaterdag net zo!

 26. Ter info voor wie weleens mijn site gebruikt: Er gaat weer iets niet helemaal lekker met de RWS feeds die ik gebruik; soms krijg ik data van 12 uur oud en die laat ik niet zien op de kaart. Workaround op mobiel is even refresh te doen tot je krijgt wat je wilt zien, op de desktop site kan je zelf de laag toevoegen (ook hier misschien paar keer proberen).

  Hopelijk heeft RWS het snel opgelost. Sorry voor ongemak!

 27. Podjandoedels wat een lekkere golfjens vandaag..wauw..
  Die zag ik ff niet aankomen.

 28. Hier zijn geen woorden voor…

 29. Toplijnen op ijmuiden paar prachtige sets kunnen pakken

 30. Is er morgen eind vd middag nog wat te surfen op Scheef?

 31. Donderdag ochtend weinig wind – lopen er dan nog bruikbare golven ? Of totaal mini / micro

 32. Zandvoort was top met ondergaande zon. Prachtige swell voor longboard en een 10 voor de scenery. Echt te mooi!!!!

 33. Inderdaad hier waren eigenlijk geen woorden voor…..

 34. Wat een topavond!

 35. Wat een cadeautje was het!!

 36. Hij was goeeed! lekka lekka lekka. Morgenvroeg weer!

 37. damn leipe shit gister avond ,bloemendaal bob ross momentje mooie lijnen…..for the dream

 38. donderdag 6:00 op metingen alsmaar minder en te klein. Vraag me af of er vanmiddag wat hogere golven komen

 39. Niet helemaal wat ik verwacht had na het bericht van gisteren..

 40. Huilend achter het stuur naar werk na het zien van de webcam…

 41. Is het de moeite waard om naar wijk te rijden? Vind het lastig zien on the cam

 42. Was prachtig clean vanmorgen maar vrij weinig hoogte en kracht in vergelijking met gisteravond. Mooie lijntjes dat wel!

 43. Vanmorgen niet gegaan, twijfelde teveel. Zou de swell rond het eind van de middag nog doorkomen in Zeeland? Eindelijk eens een dagje vrij…

 44. Ben ook benieuwd wat Domburg gaat doen vanmiddag..

 45. Yep, als domburg wat is verneem ik het heeeel graag!

 46. Huilend achter mijn computer na het zien van de berichten. Kan me zelf wel voor de kop slaan dat ik het niet even gecheckt heb.

 47. Mini Waves met mini SUP op MV

 48. Heeft de persoon die met de drone boven bloemendaal vloog gisteren nog mooie plaatjes gemaakt? Het was echt een schitterend gezicht

 49. IJmuiderslag is helemaal plat 😭 :,(

 50. Zit wel weer wat nieuws op die a12 boei zo te zien. Maar meestal duurt het zo’n 12 uur voor die swell hier weer is. Gaat denk ik niet meer losgaan vandaag in het zuiden iig… noorden kan nog wel met longboards etc.

 51. Morgenmiddag naar Wijk? Zo rond een uur of 1 of 2 ?

 52. Beetje meer (Hurricane)swell hier: https://www.surfline.com/surf-report/oceanana-pier/584204204e65fad6a7709992

 53. Word zaterdag Zandvoort wat ?

 54. Iemand eyeball Domburg?

 55. Flat

 56. Iemand weet of Wijk vandaag te doen is? ben van plan om rond een uur of 1 die kant op te gaan.

 57. Lijkt er nog niet op hier. Zet mijn geld op morgenochtend.

 58. @Wijk Bloemendaal/ZV ziet er nu beter uit dan Wijk

 59. Straks komt die wind er in en zal de cleane smurfsurf soepsurf worden. Perfect om wat take-offs te oefenen!

  Morgenochtend WNW wind met meer swell. Langere ritjes en hogere surf.

 60. Even een vraag aan de fotograaf op het strand(afgelopen woensdag)….mocht hij dit lezen kom ik graag in contact! Werd een foto gemaakt vanaf strand toen ik het water uit liep.

 61. Guys/Girls,

  Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

  Waar vinden we de dichtstbijzijnde ‘betere’ golven.
  Hoe ver moet je rijden voor ritten die langer zijn dan een goede dag op Wijk of Scheveningen.

  Is Bretagne de eerste mogelijkheid?

  We zoeken een lang weekend surfen begin Oktober.

  Ik hoor het graag.

 62. Domburg laat ietsje meer zien. Wind neemt ook toe. Vanmiddag nog beetje te doen dan? Of verwacht je in het zuiden helemaal niets?

 63. @jw het gebied rondom les sables d’olonne is zeker een aanrader, met het rifje van sauveterre en spots als la grange om de hoek en minder dan 1000km

 64. Voor andere golven stap in het vliegtuig ierland 1 uur vliegen belfast

 65. @jw La Torchezelfde reistijd maar eigenlijk altijd erg goed. Ook in de omgeving meerdere opties.

 66. @ Frankie
  Betaal een klein bedrag per maand en je ontvangt alle updates die je nodig hebt.
  http://surfweer.nl/surf/sms/

  Dan hoef je ook niet iedere 5 minuten op deze site aan Tobias te vragen of het de moeite waard is in Domburg het komende uur….

 67. Komt mooie swell aan in Bretagne komende week. La Torche zou inderdaad top kunnen worden. Als je 200km langer wilt rijden zit je ook in Hossegor/Biarritz, heb je werkelijk alle opties. Ziet er prachtig uit komende week…..

  Westkust van Ierland is ook geweldig maar wel echt hardcore hoor, das voor ons Noordzee nerds behoorlijk aanpoten!!! Zou zelf nog een weekje wachten met Ierland tot de echte beukers weggetrokken zijn. Mijn God wat kletst die er daar op…..

 68. Zijn er morgen nog mensen om 7-9 uur op wijk aan zee?

 69. Ga ff checken in de ochtend

 70. Ik dacht het zelfde, lets see what it brings..

 71. Iemand heeeel toevallig al een eyeballl uit wijk? Lijkt niet namelijk:(

 72. Op zich wel wat hoogte maar nog weinig lijn. Zou er niet een eind voor rijden maar prima als je je wetsuit toch al aanhebt. Wat meer wind dan verwacht.

  Duik er over een uurtje wel even in.

 73. Ik heb ‘m weer hoor :” Error loading player.No playable sources found ” op Wijk cam 1
  Alles geprobeerd, content in instellingen, nieuwe Java download, nieuwe Flash player download, noem het maar op… wat was ook alweer de trick….

 74. Heb tzelfde dirby.. is die apparaatafhankelijk

 75. Op een of andere manier komt de ingebouwde Chrome Flash vraag ‘Ask first’ niet meer omhoog. Waarschijnlijk staat Alohabeach nog wel bij de Allowed sites.

  Als je surfweer daar handmatig bij zet, doet ie het weer. Ga naar Instellingen en zoek op Flash of kopieer deze url bij adres in Chrome: chrome://settings/content/flash?search=flash

  en Add deze korte url zonder http:       surfweer.nl

  Daarna even de hele browser afsluiten en opstarten is de truck.

 76. Eigenlijk kijk ik zelf vooral naar het stilstaand beeld (is scherper).

  Is wat vreemd, maar anders ziet de html het als plaatje hier. Scheveningenlive is de leverancier van de stream, maar dit heeft niets met scheveningen te maken natuurlijk. Misschien dat Wijk het nieuwe Scheveningen is? Gebruik f5 of refresh @r om te verversen elke 30seconden.

  Om het werkend te krijgen moet je de juiste urls invoeren, dus deze hieronder even copy-pasten in je browser en de spatie weghalen na de .nl/

  http://www.scheveningenlive.nl/ tim.jpg

  en

  http://streamink.nl/ aloha01uur.jpg

  Hieronder twee snapscreens op dit moment:

 77. Was weer lekker. Mooie hoge bakken. Wel rommelig maar prima te doen. Zakt nu wat in maar denk dat nog een leuke sessie mogelijk is aan het einde van de dag op wat volume.