Surfweer Donderdag 8 september

Vanmiddag trekt een koufrontje over de Noordzee met even een dikke windkracht 6 voor de kust van Belgie en Zeeland tussen 16:00 en 19:00 uur. Het windveld is heel lokaal waardoor er geen swell richting de overige kustgebieden wordt gegenereerd. Voor de surflessen is het echter voldoende en wel zo laat mogelijk in de avond. Nadeel is dat het de hele avond vloed is. De maanstand gaat alweer richting halfvol dus op zich valt het wel mee met die stroming. In deze periode van flatness is aanleiding om een nat pak te halen welkom. Hoe anders was het de afgelopen maanden! De selectie van de foto’s die op social media zijn gepost is te vinden op de site van soulonline 6 surf. Onderaan de site mag je je stem uitbrengen voor diegene die in jouw ogen de meest creatieve post heeft gemaakt. Winnaars worden eind deze maand bekend gemaakt en ondertussen mogen nog steeds nieuwe posts op social media worden gemaakt met nu als thema ‘best wave’. De actie duurt tot 31 oktober en de prijzen die worden vergeven zijn Quiksilver kleding (pullover jacket, boardshort + wetbag) en een sms jaarabonnement op het surfweer en eentje op 6 surf magazine. Vergeet niet de juiste hashtags te gebruiken in je post!Dat zijn in ieder geval deze 4 in willekeurige volgorde: #surfweer #northseafun #quiksilver #6surf.

Ondertussen valt er natuurlijk weinig te fotograferen in de categorie “best wave”. De maand september dreigt volledig in het water te vallen of beter gezegd buiten de boot. Ik heb in ieder geval een last-minute surfreis geboekt bij Nienke’s Single Fin Travel in Spanje voor de laatste week van deze maand. Tijdens deze week geef ik een aantal korte meteotrainingen tussen de surflessen door. Deze zijn gratis voor alle longboarders die verblijven in het Single Fin Surfhuis (aanmelden kan hier). Mocht je toevallig in de buurt kamperen en ook graag willen aansluiten bij de surfweer workshops, geef dan even een belletje of mail op het nummer of e-mailadres die op de sms-pagina te vinden zijn. De nadruk van de masterclass zal komen te liggen op het vinden van de ultieme longboardgolf in de lage landen.

Mogelijk komen er ook weer een aantal meteotrainingen in Nederland aankomende winter. Sinds de laatste training vorig jaar april, wordt er een lijst van geïnteresseerden/wachtenden bijgehouden. Die krijgen als eerste de mogelijkheid zich aan te melden mochten er weer nieuwe trainingen komen. Wie niet kan wachten kan gewoon nu meegaan naar Spanje van 24 september tot 1 oktober! De reis kan goedkoop geregeld worden per vliegtuig, maar het is ook mogelijk om met mij mee te rijden (plaats voor maximaal 5 personen, één longboard per persoon).

Overigens is er de eerste week van oktober ook nog een Single Fin surfreis, alleen dan zonder meteo-clinics. Ik ben dan alweer in Nederland en hopelijk barst het herfstweer dan wel in alle hevigheid los! Natuurlijk is het van de zotte om zo ver in de toekomst te kijken op de weerkaarten. Eigenlijk is een week vooruit al te veel van het goede. Eerst maar eens de forecast voor de komende dagen.

Vrijdag draait de stroming naar zuid is het overal flat. Enige uitzondering met een paar absolute beginnersgolven, is de kop van Noord-Holland/Texel. Zaterdag dezelfde zuidelijke wind en mogelijk aan het eind van de dag een paar rimpels in het noorden. In de nacht naar zondag trekt het tweede koufront van deze week over. Dit keer geeft het front wel wat regen en heeft een iets actievere kern. Daardoor zou er zondagochtend mogelijk te surfen kunnen zijn op hele korte deining uit het westen. Verwacht niet meer dan kniehoog, maar een nat pak halen kan zeker.

Na zondag is het wederom een aantal dagen flat. Achter de depressie met het koufront van zondag diept een nieuwe depressie uit die veel zuidelijker ligt. Interessant is om te zien hoe een golf in het bijbehorende front voor Spanje uitdiept in een nieuw stationair lagedrukgebied. Dit soort lagen hebben vaak de neiging om over het noorden weg te trekken en dus via Frankrijk onze kant op te komen. Eind volgende week is het dus al weer mogelijk om goede golven te scoren in de Noordzee. Mits het natuurlijk allemaal precies goed valt. Bij een te veel noordwestelijke koers van dit laag komt het windveld te veel over Engeland te liggen en vult de windstille kern de Noordzee. Voor een beetje golven moet het natuurlijk wel eerst waaien op zee! Uiteindelijk komen de herfstdepressies er ook gewoon weer vanaf de bekende route over de oceaan aan. In de laatste berekeningen staat de eerste van deze reeks depressies ergens op de kaarten rond het weekend van de 17e. De maand september is niet verloren en voorbij, voor het 30 september is geweest.

 
 1. vanavond dus wel een paar golven?

 2. Klein strookje met zuidwest 6 voor de kust van Belgie en Zeeland. Dus daar zeker wel iets van branding. Het tij gaat daar met zonsondergang ook al weer richting eb. http://surfweer.nl/surf/spots/

 3. Als het goed is hebben we binnenkort geen last meer van lange periodes van flatness… Wil jij ook altijd op perfecte golven kunnen surfen? Sluit je dan bij ons aan via http://www.wewantwaves.nl/11/no_more_flatness_join_us_and_make_it_happen

 4. Nienke. Single Fin. Surf Travel. Noord Spanje.
  Allemaal niks mis mee lijkt me zo 🙂 Gezellig. Wordt een mooie week!
  Het aftellen is begonnen. Ondertussen die spaarzame golfjes in NL pakken en deze monitoren: http://www.nhc.noaa.gov/

 5. vanavond naar Zandvoort geweest en heel lekker gesurfd. Zaterdag weer hopelijk dan weer goede golven

 6. Was top kiten op VP, wel behoorlijk wat vlagen.

 7. Als je niets te doen, het is met longboard nu lekker spelevaren op domburg!

 8. Grappig.
  Dat is gewone pure oceaanswell die nu voor een half uurtje door het kanaal komt dankzij de ‘push’ van het inkomende tij. Loopt tot Scheveningen en bereikt Noord-Holland niet.

  http://www.wimereux.biz/bigwebcam.htm

 9. Piep piep dat gaat mooi worden in ZW Fr, N Spanje en Portugal!!!!!!!

 10. Nou Tobias, bij PaZ liep toch ook een heel mooi lijntje tussen 19.00 en 20.00 uur, lijkt er op dat dat swelletje toch iets verder kwam dan Scheveningen.

 11. Vandaag was onverwachts goed van 19-21u bij ijmuiden pier. Tot ca
  Heuphoogte, goed voor suppers en longboarders..

 12. Kan iemand mij vertellen of er woensdag golven in Domburg gaan zijn?

 13. @ beginner, als je voor woensdag Engeland, Ierland n Schotland wegbaggerd,, beloof ik je fantastische surf in Nederland, off shore wind n genoeg swell op de oceaan;-)

 14. Voor morgenochtend eens wat plannen (wie het kleine niet eert, ….)

  Wat zou beter uitpakken, Domburg, Hoek van Holland, Scheveningen ?

 15. Geweldig leuke supsessie gehad tot na zinsondergang in Noordwijk. Mooie lijntjes,

 16. Woensdag a.s. geen golven in domburg. Zuidoosten wind en 30 graden. Geen recept voor golven

 17. Wind Wind aan de wand, wanneer krijgen wij golven in ons Nederland?

 18. Behoorlijk Crap de aankomende weken als ik het zo zie….

 19. Tip:

 20. Ja ja, ook naar Bilbao is het de laatste week van september goedkoop vliegen!

  Maar volgend weekend even een tijdelijke dip in het weer met een soort van herfst en wind en golven! ! ! Goede vooruitzichten:

 21. Goed nieuws!!

 22. Zeker! Laat dat laag maar de Noordzee rondtollen volgend weekend!

 23. Vanochtend nog 2,5 uur prima vermaak bij Bergen. Niet groot maar surfbaar en clean. Precies conform je voorspelling Tobias. En het weer was geweldig 🙂

 24. Wel erg ver weg Tobias… maar iig een lichtpuntje in deze flatte duisternis.

 25. Iemand ervaring met surfen in Zanzibar?

 26. Afgelopen zaterdag een impuls aankoop gedaan en een wave skimboard gekocht. Lijkt me vooral een leuk spele dingetje voor de dagen dat het met het longboard niet de moeite is om het water in te gaan. Lekker voor die dagen met het gezin aan het strand dus.
  Wat zijn goede shorebreaks in zuid Holland om met een skimboard over de golfjes te gaan springen?

 27. Hoek van Holland & Ouddorp zijn volgens mij wel toffe stekjes.

  Met skimboarden is mijn surfhobby begonnen. Via de bouwmarkt met een tekening overgenomen van een andere skimboarder, daarna beetje zagen, schuren en lakken en je hebt er een!

 28. @ wave skimboard

  Ik geloof dat in zuid-holland hvh, monster en ter heijde wel eens leuk te skimmen zijn. Maasvlakte loopt ook wel eens goed. Belangrijkste is eigenlijk het getij, denk dat bij de meeste spots hoogwater beter is. En ga met zo min mogelijk wind, of offshore 😉

 29. Dank je Tobias, ik heb een wave skimboard van Santa Cruz gekocht (dus geen houten maar een holle). Kunnen zelfs 4 vinnetje op. Verwacht dat ik de eerste keren flink beurs zal gaan worden. Eerst maar even in het platte water oefenen om erop te springen en een stukkie te glijden.

 30. Misschien dat die kanaalswell morgenochtend met inkomend tij nog wat leuke skimboardgolfjes doorstuurt?

 31. Bedankt voor je update. Woensdag middag zijn de kinderen vrij dus ga dan maar met ze in het water spelen.

 32. vooral vrijdag lijkt wel leuk te worden voor skim. Zou inderdaad niet te snel de golven in proberen te gaan, om een hoop blauwe plekken te voorkomen 😉 er worden af en toe clinics gegeven of wedstrijdjes georganiseerd, zal t laten weten wanneer er iets aankomt!

 33. Vrijdag vertrek ik voor een mini surftripje naar bretagne.

  Iemand spot aanraders gezien de wind/swell richting in de forecast?

  Eeuwig dank!
  surf’s up! 🙂

 34. @ wave skimboard

  vrijdag regen, nevermind..

 35. Zo te zien word het echt puik skimboard-weer aankomend weekend “-__-

 36. Hebben we het over 30jaar nog over;

  “Weet je nog? Die zomer van 2016? Op een gegeven moment werden we zelfs enthousiast van skimboard golven”

 37. Tsja….. als het flat is zijn de alternatieven om op je schaatsplank te gaan rijden, skimboarden of suppen.

  Bedank Roekoe. Denk alleen niet dat ik wedstrijdjes zal gaan doen. Ben 36….. vind mijzelf al dapper dat ik ermee begin (en anders is het weer een leuk stuk speelgoed voor de kinderen erbij).

  @ Co, komend weekend zijn de voorspellingen een stuk lekkerder maar dan gaan we verder het water in. Zaterdagochtend wel hoogte maar 41 km p/u wind?

  Wat zou het betere moment zijn komend weekend (om maar weer even on-topic surfweer te gaan)?

 38. @ bretagne
  http://Www.surf-report.com

 39. @Tja

  Hier word ik precies niet veel wijzer van, of kijk ik verkeerd?

  La torche komt er het best uit op magicseaweed in mijn ogen. Lekkere hoogte met toch niet al te veel wind. Of heeft iemand betere ideeën??

 40. @Bretagne ik neem aan dat je Zaterdag het eerst te water gaat? Zoals het er nu uitziet staat er dan een flink swelletje en La Torche pikt ook al veel op, dus overhead gaat het zeker worden. Ik weet niet wat je niveau is, maar het zal hard werken worden. Nou staat er ook NNW wind, dus offshore bij de spots aan de overkant van de baai van Audierne, ik zou daar eens kijken. Zondag minder swell en geen wind, perfect voor La Torche. Dagen daarna weer dikke swell, dus dan ben je beter af met wat swell beschutting denk ik. In de baai van Audierne kun je het weekend igg dik scoren. Succes!

 41. @bretagne

  http://www.surf-report.com/previsions-surf.html

  Een beetje Frans kunnen is soms handig…

 42. Hey, wil een ford Focus station huren. Denk je dat als we daar de bijrijders stoel neerleggen er 3 longboards in passen?

 43. @huurauto; tot 9′ makkelijk

  @Tja: mooi linky dank! (En al kun je geen Frans, beetje logisch denken doet het ook :p)

 44. Wordt het vrijdag nog wat? Steekt wel een klein zeewindje op.

 45. Zijn er golven a.s zaterdag @ wijk aan zee?

 46. @klayzo

  Is Les conches/bud bud misschien een betere optie dan la torche?

  thanks voor de info guys

 47. Hi Bretagne,

  Ik ga met toch een partijtje slecht op die flatspell hier in NL. France gaat helemaal los he dit weekend en de rest vd week. Ben kapot stoked en me surf maatjes zijn allemaal druk met BS werk! Dus kan ik joinen? Kan aardig rippen en ben kapot stoked!

  Mocht er nog iemand anders zijn om te teamen richting France laat maar even weten! Whatsapp me ff! 0650692245!

  Later Mike

 48. Te droes!

 49. Overal langs de kust golven dit weekend.. Beetje te hoog zelfs misschien. En nu ws zondag ook nog goed in de ochtend.

  Yihaa!!!

 50. 🙂 tobias, zaterdag is sowieso dik maar wat zeggen jouw kaarten over vrijdagmiddag? Andere richting?

 51. @Bretagne Bud Bud ziet er goed uit, pikt wat minder swell, dat is nu misschien wel gunstig. Wind is ook side/offshore daar en het is minder ver rijden 🙂 ook een goeie keus lijkt me

 52. Waarom rijden? Het ziet er steeds mooier uit in het ‘zadelgebied’ van lage en hoge druk in de Noordzee!

  Het windstille laagje trekt pal noord naar zuid over de kust zaterdag!

  Nu wel weer minder reststerende swell voor zondag maar zaterdag nu juist classic Noordzee-style.

 53. Dat beetje zw-zzw zal vrijdag overigens niet veel geven. Wel genoeg branding om je pak alvast weer nat en soepel te maken..

 54. Dus de knallende noordnoordwester is opeens vervangen door een licht crossoffshor?Behoudt het wel zijn hoogte dan een beetje?

 55. @klayzo

  Heb alleen beetje bang dat het toch net TE laag gaat zijn, voor lage golven moet ik het land niet uit.
  Als ik zo ver rijdt heb ik liever dikke bakken, alleen heb ik dan weer wat bang van die harde wind daar, tenzij er ergens in de buurt van la torche een spot is die goede windbeschutting geeft?

  @Mike zonneveld Ik vertrek morgen vanuit belgië en kan maar blijven tot maandag middag/dinsdag.. vrij kort, maar heb wel plaats in de auto als je wil.

 56. Thanks, dan wordt het lekker zaterdag en dat wordt zo te zien heel erg genieten!

 57. @Bretagne

  te klein word het nergens in Frankrijk met een beetje open gelegen beachbreak. Bretagne word wel wat groter. Wat betreft wind, zoek gewoon naar spots in de buurt die offshore zijn. De noordkant van de baai van audierne (30/45min rijden van la torche) heeft een paar pareltjes (bij wind uit het noorden dus), pak effe google maps erbij. Met la torche als uitvalsbasis zit je wel prima, het word zowiezo scoren denk ik.

 58. @Klayzo

  Aight, dan weet ik wel genoeg. Op naar La torche!!

  thanks voor de info guys 🙂

 59. @Klayzo

  Anse de Dinand kan ook zeker de moeite zijn.

 60. Zaterdag wordt het in Noord-Holland anders ook prima surfen met een dikke NW swell en NO wind

 61. Oeee ik voel een nieuwe voorspelling aankomen!
  Kijk op http://www.surfweervoorspellingvoorspelling.nl voor mijn laatste voorspelling over de voorspelling!

 62. Is There some Waves at saturday or not? ???

 63. Yes, for sure. Writing a new update this morning.

  Check out the site within a hour. https://translate.google.com/translate?hl=en&sl=nl&tl=en&u=http%3A%2F%2Fsurfweer.nl%2Fsurf%2F

 64. You are the best

 65. Hi tobias,
  De voorspelde wind voor zaterdag lijkt weer helemaal weg te zijn. Betekent dit nog steeds wel swell?of was die afhankelijk van die wind?