Surfweer donderdag 7 februari 2019

De week begon erg goed. Maandag stond er en hoge zuidswell met veel wind en dinsdag gaf een minder hoge NW swell, maar wel eentjes zonder wind. Vandaag geven de weergoden een woensdag die als rustdag zou kunnen worden genomen. Slechts 1 dag, want morgen gaat het al weer los met een uitdiepende depressie vlak voor de deur. Dit zal slechts het begin zijn. Er volgen er nog vier meer!

Donderdag 7 februari
Een depressie die woensdag nog niet eens bestond, diept ten zuidwesten van Ierland uit en koerst in rap tempo naar het midden van de Noordzee. Omdat het zo snel gaat, is de betrouwbaarheid ver te zoeken, maar we weten in ieder geval dat het flink gaat waaien. Dat worden dus hoge golven, waarbij twee momenten eventueel voor enige mate van surfbaarheid zouden kunnen zorgen. Dat is in de ochtend, direct na het passeren van de eerste twee fronten (koufront met daarachter diepe trog). De wind is dan even hard genoeg geweest voor een goede push, terwijl het nog niet meteen zo belachelijk hard waait. Dat gebeurd later pas, wanneer de kern van de depressie het midden van de Noordzee bereikt. De verwachtingen zijn rond de windkracht 8 uit het WZW in Z-H. In Zeeland iets minder hard, dus daar valt met laagwater nog wel te surfen. En in België lukt dat mogelijk zelfs met hoogwater. Het gaat allemaal zo snel dat de felste windstoten ook weer verdwijnen voor het eind van de middag is. Dat is dus het tweede moment dat een gokje gewaagd kan worden met een krachtige van WZW naar ZW gekrompen wind. Het is dan wel hoogwater, dus stroming als een malle uit de beschutting.

Vrijdag 8 februari
Het sturende lagedrukgebied ten zuiden van IJsland legt even een wat minder wild windtype bij ons voor de deur. Dat komt omdat we tijdelijk onder de vleugels van een warme sector bivakeren. Het warmtefront komt daarbij door in de ochtend me enige vorm van (mot)regen. Daarna is het minder regenachtig en ‘lekker warm’ met 10gr plus. Enige nadeel van de verzadigde lucht is dat de wind ook sterk zuid zal krimpen langs de kustlijn. Maar gelukkig waait het hard genoeg en komt de windswell sowieso wel door. Met uitzondering van België, daar is de wind te aflandig en zijn de golven te klein. In Zeeland al beter te doen (alleen met laagwater) en in Zuid-Holland kan het al aardig aan de maat worden met 1,5m windlijnen. Richting N-H uiteraard nog hoger, maar toch te surfen dankzij die windkrimping naar zuid. Dat gaat niet overal lukken, want natuurlijk zijn er in N-H ook nog veel spots waar zuid nog volledig sideshore is. En met windkracht 7 is dat dan toch nog te veel van het goede.

Zaterdag 9 februari
De kern van het sturende laag komt zaterdag dichterbij en steekt in de loop van de middag de noordelijke Noordzee over richting Noorwegen. Dat is een eindje bij ons vandaag waardoor de dag eigenlijk veelal zonnig verloopt, maar wel met een flink doorstaande zuidwester. Beetje te veel van het goede met windkracht 7 (soms 8), hoewel dit natuurlijk ook nog niet per se heel hard kan worden genoemd. Vooral in Zeeland niet, want daar is de zuidwest toch al iets minder onshore (wel alleen bij laagwater te surfen). En ook in Belgie zijn er kansen. Eind van middag neemt de wind mogelijk een windkracht in snelheid af. Met een beetje beschutting is het dan het proberen waard. Er zijn in ieder geval golven, hoge golven!

Zondag 10 februari
Voor zondag is eigenlijk nog geen verwachting te maken. In het kielzog van de grote depressie sleept nog een front op het randje van de straalstroom. Hierdoor wisselen de modellen van een windstille dag in het centrum van de kern van een depressie tot een vrij zware storm met de kern zo vlakbij. Volg de berichten in de surf-reports voor meer up tot date info.

Maandag 11 februari
Verder kijkend naar volgende week wordt de voorspelbaarheid weer groter. Heel groot zelfs. Aan de achterzijde kiept de windrichting naar noordwest voor 1 a 2 dagen en stuwt direct al een behoorlijke swell onze kant op. Die kan maandag met hoogwater voor leuke surfcondities geven. Nog wel met een onshore wind, dus dat tij is wel echt belangrijk. Nadelig is dat de twee hoogwaters die dag rond 7:00 uur en om 19:00 vallen. Beiden net buiten de tijden dat het buiten licht is. Alleen in Zeeland en België komt het tweede getij veel eerder en is het vanaf 16:00 al meer dan voldoende hoogwater voor een lekkere surfsessie die dan al clean genoeg is. Overige regio’s zullen waarschijnlijk op dinsdag of zelfs op woensdag pas echt cleanere golven voor de kiezen krijgen. Wel een stuk lager, maar zoals altijd is die noordenswell nooit meteen weer weg. Ook is het hogedrukgebied niet meteen weer weg. Dat heeft daarbij wel als nadeel dat depressies even niet meer heel erg in de buurt kunnen komen. Niet veel wind, weinig regen, maar ook geen echte golven. En geen kou, want het is in feite het Azoren-hoog dat zich eventjes heeft verplaatst vanaf de Oceaan naar vaste wal. Een situatie die normaliter voor perfecte golven zorgt in Les Landes. Swell is dan immers minder hoog 1-2m en de wind draait mooi tegen de wijzers van de klok in om het hoog en is dan offshore langs deze kust. Helaas is de Surf Inn nog niet open in deze tijd van het jaar. Wel staan daar een paar hele mooie surf-coachings weken op de Agenda die ws al snel weer vol zullen lopen. We proberen daar vanuit Surfweer ook weer bij te zijn dit jaar, maar weten nog niet welke locatie en week dat zal worden!

Warmte-advies:
Donderdag: 6mm wetsuit met cap 3mm, schoen 7mm en hand 4mm
Vrijdag: 6mm wetsuit, 3mm cap & 6mm schoen + 3mm hand
Zaterdag: 6mm , 3mm cap, schoen 6mm en hand 4mm
Zondag: ?
Maandag 6 mm wetsuit, 4mm cap & 7mm boots en 4mm hand
 1. Laatste runs laten er geen twijfel over bestaan voor morgen.
  Tussen een hoog van 1026 hPA boven de Alpen en een laag van 993 diep in het midden van de Noordzee, gaat het donderdag gewoon heel hard waaien.

 2. kaartje:

 3. Maandag ochtend op Wijk was het mega mooi longboarden naast de pier.

 4. Mooi sfeerbeeld Tomas!, maar zou er persoonlijk nog meer surfen doorheen mixen!!

 5. Nice bro! Kan wel wat meer turfbeelden gebruiken idd

 6. Iemand hier die nog ermee wegkomt om een 3mm handschoen te gebruiken?

 7. Ik, al de hele winter eigenlijk. Moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat het 3 finger-gloves zijn. Dus duim en wijsvinger zitten los, maar de overige 3 vingers bij elkaar. Dat houdt het ws zo warm.

  Heb ook 5mm gloves klaar liggen voor als het echt koud gaat worden. Alleen dat lijkt dit jaar niet meer te gaan gebeuren.

 8. Dankzij de ZZW is het al een stuk minder blown-out dan gisteren.
  Het gaat straks wel harder waaien, maar dat mag ook. Gaat de golfhoogte tenminste goed omhoog en wordt het in Z-H ook nog wat!

 9. @Tobias,

  In Belgie, Morgen ochtend first light tot laag water beter om te gaan of te wachten tot eind de middag om rond hoog water (+/- 16u) te gaan?

 10. Morgen eind van de middag minder wind. Maar ja, je moet dan wel die stroming ontwijken…

  In de ochtend trouwens wel hogere golven, maar persoonlijk zou ik liever voor minder stormachtige wind gaan.

 11. ik elke winter, de hele winter. Liever koudere handen dan dikke onhandige handschoenen. Lukt me prima, er zijn maar enkele weken per jaar en soms geen, dat je er dikkere nodig hebt.

 12. @Tomas: nu maar hopen dat mijn baas me daar niet langs ziet lopen met m’n softtop 😉

 13. Deze zondag ziet er nog steeds veelbelovend uit. Zal het gedurende de dag beter zijn kwa wind/golfhoogte?

 14. Zoals de data nu voorspellen zit er een kans in dat ik ergens in zuidelijk NoordHolland een gesponsorde crew ga tegenkomen die al quiverend voorbij zullen sprayen. Erg benieuwd naar welke koppies dat zijn! 🤔🙏🏻💦

 15. Be aware of the blond moroccans. And neej we are not from Sweden!

 16. Vanmiddag met hoog water nog even te water geweest. Af en toe hoofdhoge golven, maar het stroomde als een gek! Morgen maar met laag proberen…
  Hoe dan ook: wel even lekker het hoofd leeg gemaakt na een werkweek!

 17. Na een tip op de forum gebruik ik naast appjes van tobias info van dr deense weerdienst. Onderstaande link doet het alleen helaas niet meer, heeft iemand een nieuwe voor me? (Kan geen Deens)

  https://www.dmi.dk/hav/udsigter/havprognoser/#northsea

 18. De stroming was immens vandaag op scheef, 2 gasten die in de problemen waren gekomen toen het hoogtij werd. Ze lagen ene moment in de line up, tiental seconden later bijna 30 meter out the back.
  Die gast is uiteindelijk door een windsurfer richting het strand getakeld.

 19. Gebruik je 5 vinger 3mm gloves of zijn dat van die vingers.
  Andere mensen die 3mm 5 vingers gebruiken?

 20. Dit is een automatische reply:
  Momenteel is het RipperssponsoredbyLandRoverTeam Portugese swell kapot aan het shredden met messcherpe Fins en de daar aan vastzittende quiver. De crew is de 2e helft van Februari terug te vinden in de wijkiaanse en/of ijmuidiaanse lineup.
  Vriendelijke Shaka,
  RSBLR

 21. @ @gloves

  “er zijn maar enkele weken per jaar en soms geen, dat je er dikkere nodig hebt.”

  Dit geldt dus specifiek voor jou en niet voor iedereen. Ieder lichaam is anders en kan beter/slechter tegen kou. Ik heb slechte doorbloeding in handen en voeten en surf van herfst tot lente in 5 mm. b.v.

 22. Allemaal leuk en aardig, maar waar moet die swell van zondag vandaan gaan komen?
  Ik zie het muv het hoge noorden (en dan eigenlijk alleen de oostelijke wadden) nog gebeuren. De eerste NW swells komen pas maandag.

 23. Nieuwe DMI Vind is waardeloos, maar als je wilt gebruik dan deze link:

  https://beta.dmi.dk/danmark/

 24. Heb je er wel eens ingelegen met 5 vinger 3mm winter?
  Hield je dat een beetje lang vol

 25. Nu niet nee. Misschien een half uur ofzo. Maar smaken verschillen en sommigen kunnen goed tegen de kou. Ligt ook heel erg aan het weer en of de zon schijnt / niet waait.

 26. Die 2 gasten waren 2 beginners op softtops die geen idee hadden van aflandige wind, de mui, een referentiepunt in de gaten houden en peddelconditie. Geef de stroming maar weer de schuld.

  Gelukkig weer goed afgelopen.

 27. Dat loopt soms wel eens anders af met offshore wind:

  https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/surfer-30-hours-irish-sea-board-matthew-bryce-13-miles-scottish-coast-lucky-argyll-a7712841.html

 28. Iig hulde aan de gasten die er samen voor hebben gezorgd dat die twee nog leven!

 29. @ RSBLR

  😭🙏🏻💦💥

  Geef een shaka aan de Atlantis trotseerders, kijk daar uit voor weeshuisbezoekende dokteren in Ferrari’s en de blond moroccans zullen jullie terugkomst naar het Kennemerland verwachten!

 30. Wat is vandaag het beste moment om te gaan, ivm stroming etc

 31. Word het vandaag wat rond hoek van Holland?

 32. Tot nu toe met vijf vingers in 3mm. Maar maandag na anderhalf uur geen gevoel en geen grip meer, dus vanmiddag maar met 5mm 😉

 33. Bedankt voor de input, zal dan voor een tussenmaat van 4mm gaan.
  @@gloves: uiteraard zullen die factoren ook meespelen. Maar dacht dat aflandige wind ook voor stroming naar buiten toe zorgt, althans zo had ik het begrepen

  http://reddingsbrigade-bergen.nl/eventuele-gevaren/

 34. Morgen nog wat te surfen in scheveningen?

 35. Hulde aan die gasten idd!
  Mooi om te zien dat mensen uit de line up gelijk in bres springen voor elkaar als er problemen ontstaan.

 36. Morgen heel goed denk ik. 6:00 uur hoog water en geen wind. De golven rollen nog wel even door. Tot 12:00 geen wind. 5 tot 10 aflandig.

 37. Damn …. inderdaad waardeloos de nieuwe DMI.
  Dit lijkt nog enigszins op wat het was. Nauwelijks detail v/d NL kust alleen.
  http://ocean.dmi.dk/anim/index.uk.php

 38. Stroming is altijd een optelsom van factoren: wind, getij, muien. Wat ik bedoel is dat surfers niet in de problemen raken door stroming, maar doordat ze de factoren niet kennen of begrijpen die de stroming veroorzaken op een spot en zichzelf hebben overschat in kennis en kunde.

  Niet de hele line-up is afgedreven naar zee, tenslotte.

 39. Ik kom zelden op Wijk maar heb eigenlijk een redelijke foto nodig van de pier, vanaf het strand (liefst net iets te noorden van de strandtent) met een beetje detail. Heeft iemand die toevallig liggen of, zou je ‘m willen maken? Scheelt mij weer een ritje WaZ.

  Cheers,
  Mike

 40. Zie kiters en windsurfers elkaar vaak helpen. Ook voordat er problemen ontstaan.
  Golfsurfers in de penarie zijn wat zeldzamer, liggen dan op plekken waar je ze niet ziet of waar helpen jezelf in gevaar brengt.

 41. Klopt het dat de storm van vandaag, die nu (21.00) voorbij is, wél swell/golven naar onze kust stuurt (t/m morgen middag?)?

  Want morgen ochtend van +- 9.00/13.00 is de wind +-10/15 knopen, en zelfs nog een uurtje offshore (van 7.30/8.30). Ga ik dan voor jan l*l morgen naar de waterkant?

 42. @zondag zuid NL, heb niet echt naar de forecast voor Scheef gekeken maar Noordkop ziet er surfbaar uit voor morgenochtend. Groot gedeelte van de ochtend offshore en hoor de golven nu nog lekker knallen vanuit mijn tuin. Verwacht restje ZW swell en zie 40 cm deining met 7 seconden, in combinatie met shorebreak (hoogwater) in de ochtend genoeg om te kunnen shortboarden met offshore.

 43. Wind gaat er straks helemaal uit waardoor de golvenmachine stil valt.
  Maar ms in de kop van NH idd nog een longboard golfje…

 44. Thanks heren! Scheef is plat nu, zo te zien.
  Ik draai me nog een keer om. Wel bizar dat er zo weinig weinig golven over blijven, slechts 10/12uur nadat de storm voorbij is gekomen op de Noordzee (deze keer op/dichtbij NL).

  Moet NL het dan meer hebben van stormen verder weg?

 45. Net ff strand gecheckt hier. Prima te shortboarden. Navelhoog en offshore

 46. Ik ga zo toch even Scheveningen proberen. Hoop dat het nog wat hoger wordt tegen de middag aan

 47. Scheveningen oogt flat. Naar het noorden toe hoger. Petten lijkt heuphoog, maar oogt als zo’n korte golf dat met een shortboard alleen een enkele take off en turn is te behalen? Er liggen er wel 4 in, en een supper iets verder op zee. Dus sowieso daar niet helemaal flat.
  De vorm van de storm was te groot voor de Noordzee. Haar rondingen paste er niet goed in, waardoor er aan de achterkant geen NW swell mee kwam.

  En pure zuidswell is meestal in 4 uurtjes weg als de wind ook weg is. Je hebt dus echt noordelijke fetch nodig om na een storm goede golven te krijgen.

 48. Beter naar Zandvoort of Noordwijk rijden ipv Scheveningen, voor de mooiere longboard golfjes:

 49. You should have been here at first light

 50. Tobias, thanks voor je uitleg mbt de grootte! Ik zit me suf te analyseren op Windy de laatste tijd..(gebruik de lagen: wind, golven, deining 1).

  Daaruit lijkt einde middag Zeeland nog interessant, na 15.00-zonsondergang (ook icm opkomend tij). Helaas gaat de wind dan ook weer toenemen (onshore).
  Klopt die conclusie een beetje?

 51. Wijk was eigenlijk nog verassend lekker vanmorgen! Klein, maar clean.

 52. Hey Tobias,

  De surfcoachingsweken spreken me erg aan. Vorig jaar ook aan gedacht alleen ivm werk uiteindelijk niet gelukt.

  Ik zie dat er dit jaar 2 opties zijn: Vieux Boucau in Frankrijk en Peniche in Portugal.

  Ben jij op beide locaties aanwezig geweest? En wat raad jij aan? Mijn niveau is verreweg van pro. Kan goed down the line en mijn eerste cutbacks lukken aardig.

  Thanks
  Mark

 53. Oostende zaterdag first light tot 11u was goed te doen! Wind viel uurtje bijna weg zelfs. Daarna wel uit de zee geblazen met sprays

 54. Wijk was heuphoog clean. Voor longboard heeeerlijk tussen 8-11

 55. 64 steenlopers, 23 drieteenstrandlopers, 31 scholeksters, 7 bergeenden zuidelijk, 400 zilvermeeuwen en een dode noordzeekrab.

  Einde bericht

 56. Petten erg leuk. Shorebreak in combinatie met offshore zorgde voor mooie barreltjes. Wel kort idd maar erg lekker links van palen. Was goed tussen 8 en 11 daarna te klein en onshore

 57. @ Dave 💪🏼💥🙏🏻

 58. Wijk was lekker op de SUP van 8.30 tot 11.00. Mooie golven en zeker n uur clean als glas…

 59. Ter Heijde leek heel wat, maar viel tegen. Eigenlijk niet laag genoeg voordat de wind erin kwam.

 60. Bergen was echt prachtig vanmorgen. Beetje onverwacht, maar superclean en mooie hoogte

 61. Is er volgende week (voorjaarsvakantie) nog wat goeie surf richting Frankrijk, waar en welke dagen ?
  Thanks!

 62. Zo, swell kickt er nu goed in zeg!
  Jammer dat de wind ook nog noord staat en het tij niet helemaal goed komt. Wind wel flink afgenomen.
  Maar toch zat golven voor deze einde middag overal!

 63. Moderator kun jij misschien een goede forecast maken voor deze hele week!

  Wil graag een dagje vrij nemen en donderdag wordt het wel erg mooi weer!

  Blijft de swell doorstaan tot vrijdag of later?

  Alvast bedankt!

 64. Nee..

 65. Ziet er hier nog behoorlijk rommelig uit.
  Morgen ochtend lijkt wél het moment van de week te worden(?)

  (minder wind, zzw, windstoten amper, swell duidelijk nog wel. Alleen het tij is dan afgaand icm een noord swell)

 66. Wordt mooi!
  En donderdag flat ja..

  @Mark, ik ben er ws bij in Peniche (Portugal). Daar ook genoeg opties voor kleinere golven in de herfst. Je hoeft absoluut geen vergevorderde surfer te zijn. Wel de drive hebben om progressie te maken.

  https://www.surfblend.com/specials/surf-coaching-weeks/#wat

 67. Zijn er ook dat soort coachingsweken voor sup? Ik zou daar wel in geïnteresseerd zijn.

 68. Vanaf de 20e ook in Peniche. Hoe vind jij de forecast er uit zien?

 69. Morgenvroeg al wat lentevibes in het water (ze geven toch weer 8 graden), of nog altijd bitterkoud 6mm, veel-te-dikke-handschoenen weer?

 70. Zo, dit zou toch de moeite waard geweest moeten zijn het laatste uurtje!

  Zonnig is het niet echt, dus zou maar wel doen ja!

 71. Wie gaat er morgenochtend ook Wijkiki? Ik vanaf 11u ish ofzo denk ik weet je 😉

 72. vanaf volgende week al 4/3 tobias?
  Je verwacht later in februari/Maart en April geen winterse toestanden?

 73. 4/3mm beetje te fris, maar de winter is einde verhaal

  Water warmt natuurlijk maar langzaam op. Hangt dus heel erg af van het weer en het tijdstip op de dag. 12-15u meeste zonne 🔥

 74. @gloves

  Februari, maart en april zijn de koudste dagen in NL. Zee is rond de 6 graden dus voorlopig nog geen 4/3. Maar ik hou je niet tegen 🙂

 75. Wat relaxed!
  Was al aan het checken hier; https://www.boardshortz.nl/zeewatertemperatuur-nederland/

  Verwachte op basis daarop nog 2 maanden barre kou. Bring on the sunshine

 76. Leuke alert, maar waar blijven die golven…… mwhhh hoogte.