Surfweer donderdag 2 mei 2019

De golvenmachine gaat weer aan en niet zo’n beetje ook. Gelukkig bouwt de hoogte heel langzaam op. Zo is het op woensdag nog erg rustig en is er geen golf en geen wind te bekennen. Donderdag rolt de eerste kleine swell binnen met de nodige wind mee. Dat betekent dus onshore oefengolfjes. Vrijdag wordt al iets hoger en zaterdag echt heel hoog, maar ook met veel wind.

Donderdag 2 mei
Eigenlijk kun je het op donderdag nog geen surfen noemen. De golven zijn dusdanig slap dat ze alleen met een softtop of longboard te surfen zijn. Niet eens met een sup, want daar waait het dan weer te choppy voor recht uit zee. Die wind is de oorzaak van de golven, dus noodzakelijk kwaad. Het best ga je zo laat mogelijk in het hoogwater tij. In Holland en vooral in de kop van N-H, kan het ook nog later op de avond iets opleven.

Vrijdag 3 mei
Nu komt er echte swell bij met 1m en 7 seconde periode uit het noorden. Een tussenlaagje boven Engeland duwt de lucht weer de andere kant op naar het noorden, waardoor de wind even stil komt te staan. Het front ook, dat is te zien aan de onderbreking van het blauwe koufront met een stukje rood boven ons land (zie weerkaart). Gunstig is dus dat de wind zich nog rustig houdt. Het zal niet helemaal clean zijn, maar voor ieder niveau surfbare golven. Het best een beetje in de middag vanwege het tij. Hoewel de hoogte in de avond verder toemeemt. Zit je op Texel en wil je shortboarden, dan ga je dus het best zo laat mogelijk. Longboarden beter eerder op de dag, bij minder wind en iets minder hoogte. De swell komt ook in België al een beetje door, maar beter rij je een stukje naar het noorden, bijvoorbeeld deze spot.

Zaterdag 4 mei
Ruim 3 meter swell komt er afzakken met de nodige wind uit het noorden tot noordwesten. Hoogwater valt heel gunstig midden op de middag, hoewel het nog beter was geweest als deze in de late avond had gevallen. Dan neemt de wind namelijk het meest af en draait naar het noorden. Vol in de swell en windzone surfen is bijna niet te doen op 70% van alle spots langs de Nederlandse kust. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven waar de wind niet recht het strand op komt of waar de stroming in ieder geval niet compleet vrij spel heeft. Sowieso moet wel rekening gehouden worden met het tij. Vanaf 1/3 hoog tot en met hoog en 1/5 na hoogwater is het beste moment. Er zijn daar op weer een paar uitzonderingen en tevens is het zo dat de golven met laagwater minder heftig worden. Dat kan bijvoorbeeld in België nog uitkomst bieden, want daar is geen echte beschutting te vinden bij noordwest wind. Als de wind in de avond naar noord draait zijn de opties al beter (en is het getij ultra laag).

Zondag 5 mei
Zondag nog zo’n dag met behoorlijk wat swell uit het noorden, maar wel veel minder wind. Nu kan er in principe wel gesurft worden langs de gehele Nederlandse en vooral Vlaamse kustlijn. De wind in het zuiden zakt eerder weg, dus dat wordt genieten in Zeeland en in België. Ook in Zuid-Holland is het al goed te doen overal, weer met dezelfde getijden als zaterdag, die uiteraard 50 minuten zijn opgeschoven naar achteren. De swell is niet meer stevig genoeg om echt op de protected spots lekker te kunnen surfen maar als je daar een eindje vandaan zit, lukt dat meestal wel goed en scoor je het beste tussen de nodige hoogte en het uitgelijnde golfveld.

Lange termijn
Ondertussen rolt er zondagmiddag opnieuw een depressie vanaf de Noorse zee de Noordzee in met verse swell voor maandag en dinsdag. Op maandag is er nog wat wind, ongeveer dezelfde sterkte als op zondag. Daarbij is de richting overigens meer west of WNW, gunstig voor de spots in het zuiden (Belgie, Zeeland en zuidelijk Z-H). Dinsdag valt de wind helemaal weg en kan het echt helemaal clean worden. De golfhoogte zal niet eens zo veel onderdoen, zeker in het midden en noorden niet. In het zuiden is het verschil wel groter en zijn de golven minder hoog dan op maandag.

Wetsuit advies Water +-10 gr C
Vrijdag: 5mm wetsuit (of goede 4mm), 4mm schoen, 2mm hand
Zaterdag: 5/4mm wetsuit, schoen 5mm hand 2mm
Zondag: 5mm wetsuit, 4mm schoen, 2mm hand
Maandag: nieuwe 4/3mm wetsuit, schoen 3mm
 1. Het stilvallen van de wind op vrijdag door het koufront dat tot stilstand komt.

  Tegelijkertijd is de fetch vanaf het verre noorden te zien:

 2. Dat is natuurlijk nog beter te zien op deze kaart van vrijdag:

 3. In belgie weinig spots werken met deze wind dit weekend, gelukkig zijn er genoeg alternatieven waar de wind niet recht het strand op komt. Thanks voor de forecast!

 4. beginner met softtop, ben vrijdag t/m maandag op texel. gaat dat lukken of te hoog/te veel wind?

 5. Ziet er goed uit! En gefeliciteerd met je sponsordeal!

 6. Sponsordeal?
  Mooi weerbericht weer, geweldig bedankt!

 7. @Texel
  Vrijdag zal nog wel gaan, maar zaterdag echt te wild. Misschien het meest zuidelijke puntje checken, maar wel heel eind lopen. Of paal 9 met helemaal laagwater proberen tussen de strekdammen. Succes!

 8. Dank, neem spullen dan toch mee!

 9. Tobias, morgenmiddag Domburg of vrijdagmiddag Domburg?

 10. Vrijdag uiteraard. Morgen nog niet veel.

 11. Tobias, ik blijf volhouden….in alle positiviteit: je deelt spot bij naam en ideale getij aangaande Texel. Niet nodig, laat mensen zelf zoeken. Uiteindelijk vindt men zelf ook, niks mis mee.

 12. Hey Tobias, zijn er op Texel nog meer plekken waar je goed kan surfen?

 13. Heel Texel is een grote surfspot. T’ is net Tressels!

 14. Beste Zoetwatersurfer,
  Wat interesseert het ons dat jij wilt dat anderen alles zelf moeten uitvinden (omdat jij het zogenaamd hebt moeten doen, ouwe ontdekkingsreiziger)? Texel is ‘enorm groot’ en crowded wordt het nooit. Best saai om nauwelijks andere surfers te ontmoeten daar.

 15. Beetje jammer deze reactie. Blijkbaar interesseert zijn comment je genoeg om te reageren.

 16. Negative comment. It is ridiculous to create a strong localism in Texel.

 17. Inderdaad. Ik zou het met je eens geweest zijn als Texel echte spots had gehad met een haven of langere strekdammen. Of als het eiland aan het vaste land had gezeten…

  Nu is gewoon iedere strandopgang waar je kan komen een zogenaamde surfspot. Het breekt er 5 km naar links of naar rechts gewoon min of meer hetzelfde en er is altijd empty surf te vinden.
  In het noorden surf je zonder strekdammen en in het zuiden met een hele reeks aan van die kribbetjes. Het eiland loopt iets de hoek om in het zuiden, waardoor er daar iets minder hoogte is. Zeker met ZW golven, omdat de Razende Bol er voor ligt. Maar ook met noorderswell is het daar in de regel iets minder hoog. Wees blij met die paar dagen per jaar dat er überhaupt golven zijn en probeer eens te delen. Texel is Tressel niet.

 18. On topic. Het is nog wel heel weinig swell vandaag, wordt niet veel soeps zo.. Alleen ultra beginner surf.

 19. Swell is wel goed in de maak vanuit het verre noorden. Duurt minstens een dag voor die swell hier arriveert.

 20. @zoetwatersurfer

  Ik begrijp je sentiment maar in principe is dat waar surfweer om draait, de sms-service doet hetzelfde m.b.t. spots en tijden. Er is echter zeker wel een correlatie te merken tussen drukte en wanneer er een surf-alert uitgaat. Maar is dat slecht?

  Aan de ene kant is het vervelend aan de andere kant maak je het mensen wel makkelijker om te genieten van de surf (share the stoke). Daarnaast is een ‘dergelijk gestimuleerde drukte’ alleen merkbaar op hotspots zoals Scheveningen en Wijk (als ik uit eigen ervaring spreek).

  Voor Texel hoef je in ieder geval niet zorgen te maken!

 21. “Maar is dat slecht?” van welke planeet kom jij?

 22. @@Random dude

  Mmmm, ik denk van een planeet die de zaak van (tenminste) twee kanten bekijkt…

 23. Drukte is niet alleen op die spots. Het is gewoon overal merkbaar drukker. Ligt dat aan Tobias, ten dele wellicht.

  Spots promoten, omdat je commercieel samenwerkt met een shop vind ik persoonlijk niet zo.

 24. Niet verkeerd volgens mij als bij tijd en wijle gediscussieerd wordt over het wel of niet delen spots van spots en spot-info. Zeker als dit online en/of social gebeurt met bijbehorende impact en aangeleerd gedrag. Het gaat mij dus om het principe, dit mag inmiddels duidelijk zijn 🙂 Dit principe wordt trouwens door zo’n beetje de gehele surf community aangehouden en is misschien niet voor niks.

  Wat mij betreft, voor nu, weer einde prediken en op naar het weekend!

 25. Van mij mag er meer (online/sociaal/surfschool) aandacht uitgaan naar uitdragen van surfregels en gezond verstand voor beginners zodat het op de wat drukkere plekken/tijdstippen een beetje surfbaar blijft zonder ergenis of gevaarlijke situaties.

  Het zal mij overigens verbazen als ik als fanatieke surfer een tripje naar een uithoeken van NL zou ondernemen en vervolgens te maken krijg met localism

 26. Iemand een idee of er morgen in België nog te surfen valt rond 18u (na het werk). Ik zag dat hoogwater al rond 14u valt :-s

 27. Op 1km voor Knokke lekt Mostergas https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/02/er-lekt-mosterdgas-voor-kust-van-knokke-heist/

 28. Wat door de gehele surf community wordt aangehouden geldt niet in nl. Zeker als ik zie hoeveel er wordt ingedropt, mee wordt gepeddeld en in de weg wordt gelegen.

 29. “Spotinfo” delen? In NL??? Localisme?? Please.. Waar hebben we het over,het is hier geen Northshore. Even serieus hoor, het is hier geen surfmekka. De Hollandse kust is een en de zelfde soepbak met een paar uitschieters (pier) die voor iets meer uitgelijnde golfjes zorgen en die plekken worden idd overbevolkt en verneukt door de “gezelligheidssurfers” en verder is en blijft het een zandbak met wisselende zandbanken en daarin is genoeg ruimte om je eigen piekje te vinden.

  NL surfers zijn lachwekkend en nemen zichzelf veel te serieus

 30. Northsealocal1 @Dirbee1971….is da jij niet die de spot in france openbaar maakt….je woaste!…en das osteains!…..echt woaste!

 31. @ tobias, als ik kijk hoe relaxt het er aan toegaat op andere fora zoals wepowder in vergelijking met hier … is het geen plan om te stoppen met anonieme opmerkingen? Ik betaal voor de app service en ben super blij met je voorspellingen, maar sommige opmerkingen hier zijn zo zinloos …

 32. Dirbee1971

  Hahaha echt een mooie actie… Ik ben een localsurfer haahahha. Je kent me wel de surfer in Noordtuk.. 😉

  Blauwe plankie..

  Je moet het luchtig lezen deze tekst op surfweer. Maar meeste mensen denken dat ze hier de surfspot als biarizz hebben hahhaha. Vergeten de NL surfsessie.

 33. @tobias,morgenochrend ook goed te doen in domburg?

 34. Yep gaat goedkomen.
  Zal wat strenger gaan moderen en on topic post voorrang geven!

 35. Ik denk dat jullie het punt missen en op die manier kan je alles wel weer terug relativeren naar 0.

  Ongeacht de kwaliteit van golven; nobody likes a crowd. Sterker nog, we hebben hier al zo weinig dus dan is het soms extra vervelend.

  Anyway, op een naar top surfweekend! En zonder mosterdgas hopelijk!

 36. Hippe ellende is het!

 37. Was vanochtend nog wat rommelig op zuiderstrand Den Haag, maar af en toe kwamen er al goede golven door.

 38. Have fun allemaal vandaag!! De wind laat het lekker afweten voorlopig!!

 39. Iemand een idee hoe het zit in domburg?

 40. gewoon Domburg en hopen op het beste – wind is daar het minste van hel de nederlandse kust

 41. Iemand eyeball?

 42. Wat een gezeik zeg. Een beetje links een beetje rechts van de zogenaamde piek die bij toeval recht voor de opgang ligt voor de luie.

 43. Volgens mij waait t echt hard in Noordwijk aan de vlaggen op de cam te zien…die wind zou toch niet veel zijn?

 44. Nog een beetje messy. Ik wacht HW af, en duik er daarna gewoon in 🙂 Wie gaan er mee 😉

 45. Domburg prima te doen. Geen wind..

 46. Ha ha, geweldig die discussie…net prima surf met 3 man de hele spot voor ons zelf, zo nice als je mooie lijnen zonder indroppies kan attacken …
  Helemaal top die alert, dan kan ik daar mooi omheen plannen en dat is het grote voordeel als je weet hoe je (home)spot werk Ha Ha, wij er weer af toen de alert begon en de menigte aan kwam …ghe ghe

  Spot x rulezzsss

 47. Tobias, We gaan dit weekend met 15 man naar Texel. Allemaal beginnend met longboard en SUP. Hoe laat is het beste moment?

 48. Wow, you are so coooool

 49. Hvh helemaal voor mezelf rond 13:00/14:30 waren wel 3 germans maar die gingen weg voor hoog water

  Met hoog water ging het los, de wind leek geen invloed te hebben strake lijnen

  Ik ben een blij man, thanks Tobias voor de heads-ups

 50. Ik zou lekker thuis blijven. 3 meter swell bij 9 seconden op je SUP of longboard als beginner is deeenk ik niet zo handig.

 51. Vanochtend behoorlijke klotsbak Domburg, en in de middag heerlijke lijnen…

 52. Veel meer push als ik had verwacht, lekker begin van het weekend!!

 53. Nog eentje

 54. Oostende was goed , niet veel wind en lekkere lijntjes.
  Ook niet te veel volk, waren ze allemaal naar ouddorp op tobias aanraden ? kun je ze maandag en dinsdag ook ergens naar sturen ?

  Grz

 55. Rond hoogwater. Windchop viel mee, power was goed. Lekker.

 56. Heerlijk deze super coole relaxte schapen. Blijft vooral bij de afgang.

 57. Wijk aan Zee Noordpier 16uur

 58. foto 1

 59. (foto’s vanop de pier genomen) derde en laatste poging met uploaden..

 60. Domburg en de rest van zuidwest Holland waren spekkopers vandaag. Lag volledig in de luwte😜

 61. Waarom geen nachtsurf voor het optimaal benutten van goede golven. Gewoon een generator en enkele sterke werflampen. Misschien is het constructief zoeken naar oplossingen een idee? Of allemaal naar de wavepoel 🙂

 62. Lekker gesurft vandaag na drie maanden door hernia landlocked te zijn geweest. Rug nog niet helemaal de oude, maar voorzichtig aan weer wat heerlijke golfjes gesurft. Rustig aan herstellen richting de vakantie in Seignosse deze zomer.

 63. Domburg was heerlijk, vooral na hoogwater inderdaad, toen de wind er hélemaal uitging en het ultraclean werd. Alertwaardig!

 64. Wind viel idd mee in Noordwijk, wel een flinke peddel naar buiten, verder beetje choppy golven, we waren ook een beetje te laat voor t mooie(helaas gaat werk soms voor;))

 65. Wijk was rommelig van 19-21u maar wel af en toe mooie rollers

 66. Oostende 20u tot donker was de max! Nog maar weinig zo’n sessies meegemaakt in BE

 67. Vraagje, ik ben vannacht onwijs ziek geweest, weet niet of het er misschien aan lag dat ik wat zeewater heb binnen gekregen, dat stonk nl vreselijk, dat geel/bruine dooie algen schuim, leek wel het riool af en toe…iemand anders ook ziek geweest?
  Was ff benieuwd

 68. Ik bedoel, anders lag t misschien aan mn eten oid

 69. Wat heb je gegeten?

 70. Zoutelande kan mss wel interessant worden straks…

 71. @@Sabine
  Mexicaans maar niemand anders thuis ziek dus denk verkeerd gevallen of schijnt buikgriepje te heersen hoor ik net.

 72. Hoe liggen de banken bij Ijmuiden met hoogwater ? Sharing is caring 🙂

 73. Jaaa ben ook benieuwd naar IJmuiden. Ga ik vanmiddag een kijkje nemen denk ik. En misschien is er met laag water ook nog iets te surfen in de zon, hopelijk ergens 😊

 74. Zie jullie allemaal daar vanmiddag! Hartstikke gezellig

 75. @scheveningen de noord
  Wind & klots 11:00

 76. @Ijmuiden

  Let wel op! Heel veel wind en kiters op een dag zoals vandaag!

 77. Gister waz nog te doen in de mosterdsoep vandaag effe too much

 78. Net met pak aan terug gekeerd van De Zuid, teveel onshore nog ondanks N draaiende wind. Geen lijn, klotsende zee

 79. iemand eyeball @Ijmuiden?

 80. Eyeball Dishoek ?

 81. Scheveningen ziet er chaotisch uit; ik pas maar even vandaag 🙁

 82. Domburg ook een dikke klotsbak. Morgen beter?

 83. Zeer druk met kiters en windsurfers. Golfsurfers liggen op een kluitje bij elkaar. Betere golven breken links van de groep. Precies waar de wind- en kitesurfers opstappen… voor mij een no-go

 84. Wat voor zondag? RWS geeft hogere golven vanaf 13u/14u. Voor SUP moeteb er wel golven lopen uit de wind (dus ergens beschut).

 85. Iemand nog een oogballetje op de maasvlakte gehad vandaag? Waren er vissers?

 86. Heb Zeeland voor het eerst gecheckt vandaag (2 uur rijden voor mij) en was niet teleurgesteld! Epic kan ik het niet noemen maar zeker wel paar lekkere gehad.

  Op naar komende dagen!

 87. Ben naar de maasvlakte gereden, geen vissers gezien maar wel voor mn gevoel zo’n honderd kiters en windsurfers. Verder ook geen cleane golven, te onshore wind. Was er een uur voor hoogwater. Ben er niet in gegaan.

 88. @FJL: MV geen vissers – vooral kiters

 89. Roadtripje Den Haag- Dishoek, golven niet super, wel lekker gepeddeld. Zeeland blijft mooie plek!

 90. @tobias wat denk je van morgen?

 91. IJmuiderslag, te veel klots. Doorgelopen richting pier. Achterin kwamen cleane muurtjes water binnen. Paar heftige kletsers kunnen pakken. Veel kiters en windsurfers maar geen probleem ermee gehad. Heerlijk vakantiedagje

 92. MV te idioot voor woorden, ben er niet in gegaan.
  Pas op de stromingen met deze omstandigheden!

 93. Swell lijkt wel weer op te lopen. Morgen weer zo’n dagje met onshore NW 4-5bft. Wel minder hard dan vandaag, maar toch te veel chop. Pas id avond neemt de wind met laagwater weer af. Niet echt ideaal met de storming dan.

 94. Dinsdag wordt de dag. Offshore en cleane swell.

 95. Enige kans dat Westkapelle zondag wat golven heeft in de namiddag?

 96. Kijkt er soms nog iemand of er iets breekt voor MV P1 en 2 bij condities als gisteren en vandaag?

 97. Westkapelle http://213.34.234.165:8082/axis-cgi/mjpg/video.cgi?resolution=640×480

 98. Nog grotere klotsbak vandaag. Lekker ouderwets Noordzee water happen!

 99. Zit wat gatenkaas in de wind eind van de middag. Dat biedt kansen!

 100. Eyeball IJmuiden: voor mij niet de moeite. IJmuiden te laag en ijmuiderslag te veel wind.

 101. Iemand al in Oostende geweest vandaag?

 102. Is iemand er al in geweest bij Wijk? Lijkt nu toch iets meer lijn in te komen, maar blijft choppy…

 103. IJmuiden is eigenlijk nooit goed. Ja, bij hoge uitzondering als het 2 dagen hard uit het NoordWesten heeft gewaaid. Vandaag was, buiten één uurtje (ik denk van 14:30 – 15:30), geen uitzondering. Dat uurtje werd t ineens hoog en écht hol. Lastig met 8’8 sup, maar wel kicken.

 104. Volgens mij wordt het wel mooi morgen na werk, lijkt als of de wind gaat wegvallen na 18:00

 105. wijk was op de buitenste bank niet verkeerd. de momenten met zon viel de wind weg. leuke piekjes maar veel stroming. lekker rustig in het water 😉

 106. Gekeken, die zuidhoek was flat bij laag. Hoog heb ik niet gezien.

 107. Was jij de Sup-er met 2 grommets?
  Dan heb ik je een coole take off en turn zien draaien voor de golf inzakte… 🙂

  Met longboard (rood/geel McTavish) best aardige sessie gehad. Later in de sessie ook ff flink moeten ploeteren om buiten te komen. Moet vaker gaan, denk ik 😀

  Heb in afgelopen 20 jaar nog nooit zoveel golfsurfers gezien in IJmuiden als vanmiddag (rond 14u).

 108. Wijk

 109. Ik lag meer naar links. Geen grommets in mijn buurt 🙂

 110. Vraag; ik heb nu een aantal jaar gedurende deze periode van het jaar en richting herfst-winter (watertemperatuur tussen de 9 en 14 graden) last van heftige allergie.

  Soort van hooikoortsreactie die zich 5 uur na het surfen uit in: heftig niezen, last van druk op voorhoofdholtes, veel snot en dag erna gele snot.
  Ik spoel alles na het surfen goed af en door (met steriel zoutwateroplossing). Verder heb ik een hooikoortstablet geprobeerd. Het helpt eigenlijk
  nauwelijks. Vraag herkent iemand dit en heeft iemand de gouden tip, behalve niet meer het water in gaan 😉

  In het buitenland heb ik er overigens nooit last van.

 111. Alleen nog maar het water in bij texel schijnt te helpen

 112. Is er morgen ochtend wat in Scheveningen?

 113. @allergie en … Ik heb er ook last van, alleen in de winter niet. Ik denk dat het algen zijn die in deze tijd zich enorm vermeerderen. Bij mij helpen de antihistaminen wel. Misschien moet je een ander soort gebruiken. Verder helpt een neusspray tegen allergie ook. Ik gebruik Avamis (ontstekingsremmer)

 114. Ik had precies wat je beschrijft

  Het probleem is dat ws door duckdiven & de wasmachine water in je bijholten gaat zitten

  Dit is zeewater en kan bacteriën bevatten

  Na surfen moet je voorover buigen hoofd ondersteboven houden & snuiten!!

  Hierdoor loopt al het zeewater zo uit je Holten (dit doen tot er geen water meer uit je neus komt) dit is een tip van de KNO arts

  Wij zijn eigenlijk niet gemaakt om rechtop te lopen wbt onze holten

 115. Een neusspoeler (zo’n soort gietertje) gebruiken na het surfen kan misschien uitkomst bieden. Het is overigens ook iets dat sowieso bij verkoudheden/hooikoorts behulpzaam is.

 116. Welke antihistamine gebruik jij?

 117. Hoe was Texel dit weekend?

 118. @allergie en snot, same here, allergisch voor zeewater zei de dokter(idd waarschijnlijk de algen), enorm gevoelige slijmvliezen, bij mij hielp niks dus heeft de KNO arts mijn slijmvliezen dunner gemaakt(dmv verbranden, doet geen pijn btw) heeft wel geholpen. Heb er nu minder last van. Ik hang wel gelijk na de surf en thuis onder de douche even op mn kop om het zeewater uit mn holtes te laten lopen. Succes

 119. Zou het nog wat worden vandaag met hoogwater? Laatste dag deze week dat ik het water in kan…

 120. Als dit zo blijft kan het nog leuk worden!

 121. Tot wanneer kan er tegenwoordig ’s avonds alweer gesurft worden? Kan dinsdag pas ten vroegste rond 19u15 het water in.

 122. Dan kun je nog ruim 2 uur surfen. Daglicht periode tot 21:28 (UTC + 2uur bij optellen)

  https://teletekst-data.nos.nl/webplus?p=707-6

 123. De nog aanwezige wind zal het wat choppy maken, maar swell is er zeker nog. En je kan altijd nog even de webcam checken voor je vertrekt.