Surfweer Donderdag 17 augustus 2017

De runs van de ochtend analyses van de weermodellen druppelen binnen. Dat is altijd een mooi moment om een nieuwe update te schrijven voor het weekend, want er komt weer het een en ander aan wind en golven onze kant op. Vanaf nu is het ook nog maar een kleine maand tot de allerlaatste vaart van de Ocean Diva met Planetreef aan boord! Wat betreft het weer voor vandaag, er moeten eerst nog vier deelfronten overkomen alvorens de boel weer een beetje in beweging komt.

Donderdag 17 augustus 2017
Vandaag geldt hoe later hoe beter met aan het einde van de dag opklaringen en een sterk toenemende wind (dik 6bft). Niet ideaal voor golfsurfen, maar golven zullen er wel staan. Gunstig is het tij dat aan het laatste restje laag zit met een lichte verhoging tegen zonsondergang. In Zeeland komt de wind eerder, maar het tij ook. Daar zit een sessie rond zonsondergang er niet in vanwege de sterkere stroming.

Vrijdag 18 augustus 2017
In de nacht naar vrijdag is de wind alweer afgenomen tot ZW 4 waardoor de deining er ook weer meteen uit is. Alleen in de noordkop zal er nog een klein beetje van over zijn. Eind v/d ochtend en begin middag neemt de wind weer toe, maar echt hard doorblazen doet het niet. De golven komen dus vrij klein weer terug, maar omdat de wind meer westelijk is (ZW- WZW) komt het wel beter binnen. Eind van de dag weer het beste, hoewel dan de windkracht weer flink toeneemt op nadering van het laag “Kolle”. Op de weerkaart ligt naast Kolle ook nog een ander lagedrukgebied met wel een officieel erkende naam, te weten ex-orkaan met de naam “Gert”.

Zaterdag augustus 2017

In het herfstachtige gebied rond het laag Kolle trekt zaterdag heel vroeg een diepe trog over met extra veel wind, stuwing en golven. De trog trekt snel door met de ergste wind waardoor het in de loop van de ochtend al een stuk beter er uit gaat zien. Natuurlijk is het gewoon onshore kabaal, maar omdat de wind van W naar WZW krimpt valt het nog mee met de chaos en is er zelfs wat lijn te vinden. De rest van de dag zorgt de wind er wel voor dat de hoogte er in blijft, maar de hoogste golven zijn dus in de ochtend en begin middag te vinden.

Zondag augustus 2017


Het echte centrum van de depressie trekt pas zaterdagavond en zondagochtend over de ingang van de noordelijke Noordzee waardoor de golven hiervan pas heel laat binnen komen op zondag. Toch kan er eerder op de dag al voldoende hoogte staan, omdat de WZW-er van zaterdag langzaam overgaat in een WNW-er. In de regel geeft dat ook al hele mooie golven met de meeste hoogte aan de noordkust, maar de mooiste lijn is voor het zuidwesten. Sowieso wordt het heel mooi weer met zon, omdat we dan net tussen de twee depressies in zitten (zgn ‘rug’ van hogedruk). Meer theorie en uitleg over weerkaarten lezen en zelfs swell voorspellen is te leren tijdens de eerste en tweede week van de
de Surf Coachings in het zuiden van Frankrijk. Kijk op de link voor boekingen en info. Deze meteotraining is zonder extra kosten en zal i/d avond of ochtend worden gegeven op de momenten dat de swell minder goed is. Helaas staan er voor dit jaar nog geen trainingen in eigen land op de planning ivm volle agenda.

Zondagavond neemt af, draait van west naar een meer zuidelijke richting op nadering van een warmtefront dat bijna “door die rug van hogedruk” trekt. Dit zijn de eerste tekenen van het systeem ex-Gert met al lekker wat regen op maandag ochtend. Echter zal het zondagavond al cleaner en cleaner worden en komt ook de eerste swell uit de ingang van de Noordzee al binnen. Hoewel het meeste swell en periode pas voor maandag is.

Maandag augustus 2017
De regen in de ochtend gaat gepaard met een zacht aflandige wind en mooie golven. Hopelijk blijft het zo lang mogelijk regenen, want dan blijft de wind ook offshore. In de middag gaat het sowieso weer waaien uit een meer zuidwestelijke richting. Dan is het nog steeds goed om te surfen dankzij het opkomende tij. Natuurlijk worden de golven door de wind wel meteen een stuk rommeliger. Wat de weerkaarten daarna laten zien is complete onzekerheid. Met al dat vocht en warmte afkomstig uit tropische gebieden is er geen vaste waarde binnen de modelberekeningen van de huidige weercomputers. Het ene model (GFS) geeft een compleet herfstbeeld voor medio volgende week met super mooie swells uit het noorden. Het andere weermodel (ECMWF) laat de warmte ‘oplossen’ richting het noorden (Noorwegen) waardoor er juist een zomerse week zonder golven te wachten staan. In ieder geval is in tegenstelling tot de verwachtingen van vorige week, de forecast voor de dagen tot en met maandag wel behoorlijk zeker (ongeveer 90%).
 1. Tobias je maakt ons blij.. ๐Ÿ˜Š

  Een echte (Tobias) paulusma (Van piet). ๐Ÿ˜‰
  Nou zaterdag een nat pakkie pakken.

  Cheers

 2. Ben ik de enigste waarbij er zaterdag augustus 2017 , zondag augustus etc staat zonder eronder een surfbericht?

 3. Gewoon refresh of F5 drukken. Ben nog niet klaar met schrijven…

 4. Twee grote depressies waar het weer omheen draait de komende 7 dagen. Dit weekend eerst “Kolle”. Daarna het systeem met ex Orkaan Gert, wat nog veel onzekerheid in de verwachting met zich meebrengt.

 5. Voor een beginner perfect tot 19u dus dat blijft staan. Golven bouwen nu voldoende op rond 200 mhz periode:

  Persoonlijk ben ik meer van golven zonder wind.

  En sowieso, golven zijn op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag (veel) beter dan vandaag ๐Ÿ™‚

 6. Belooft wat heel moois voor woensdag en donderdag.. maar dat is nog ver vooruit (;

 7. Ja, precies die onzekerheid.

  Ecmwf gewoon helemaal flat met minimaal beetje wind uit zuid.

 8. Tobias denk je dan dat als ik uitstap naar zee zou doe , de beste dag zondag is? Vanwege mooie weer+ golven ( in Domburg) bedankt!

 9. Maak er gewoon een heel weekend van zou ik doen!

 10. Tnx Tobias! Dan spoed ik mij. Weekend late shift dus kan ik dan alleen ’s morgens en dat is precies wat minder goed.

 11. Welke dag word het best volgen jou ??
  Zelf denk ik maandag ochtend

 12. Bedankt Tobias , heb er zin in ! Surfz!

 13. Thanks Tobias, Wij gaan weer los van het weekend. Effe de hulp troepen inlichten, want gedeelde fun is dubbel fun.

 14. Grappig zeg, hoe GFS de restanten van Gert bij ons laat uitkomen midden volgende week met een knalharde situatie. Normaal zou ik zeggen, kan niet waar zijn. Maar nu gaat ook UKMO (onderstaande kaart) er in mee met de 12 uurs run. Heel benieuwd waar ECMWF mee gaat komen vanavond qua oper en overige leden in de pluim.

 15. Dank. Je maakt me blij. Zit 3 weken op een huisje op het strand van ijmuiden en nog 3 dagen 1 minuut van de branding…

 16. Die Gert.

 17. Gert is leuk.
  Alleen die polyester kuthond die altijd bij hem zit….

 18. Ben benieuwd hoe het op Ameland wordt. Leukste surfervaringen gehad.
  Tobias, neem je die trouwens ook mee in je surf-sms? Ik overweeg namelijk om over een tijdje abbo te nemen zodra ik eigen plank/wetsuit heb.

 19. Haha ik reageer hier eigenlijk nooit, maar plus 1 voor Henk!

  Tnx voor je forecasts Tobias! ๐Ÿค™

 20. Er lijkt wel wat te lopen in Domburg. Iemand nog een eyeball?

 21. Er loopt idd wel iets. Hoog is het echter niet, rond 0,5 tot 0,75m maar weinig kracht.

 22. Zou Domburg morgen nog wat worden?

 23. Maandag ochtend maar ff vrijgenomen voor de zekerheid

 24. Gaat het zaterdag de moeite zijn voor een beginner? Ik ben bezig met het oefenen om ongebroken golven te nemen wat al goed gelukt is in Hossegor in juni ๐Ÿ™‚

 25. Als je in Hossegor kunt surfen, kun je dat ook in NL natuurlijk! Pas wel op voor je board en de andere surfers om je heen.

  Ik zat net naar de middagruns te kijken. ECMWF scoort toch weer veel beter (zoals bewezen) op de langere termijn. GFS laat (ex) Gert nu ook oplossen boven de oceaan en dus rustig weer medio volgende week. De swell van dit weekend en maandag zou wel eens de laatste kunnen zijn deze maand (en deels zelfs begin volgende maand). Meestal komt er ook nog zo’n zomerse drie weken met flatness in september waar je echt niet meer op zat te wachten…

 26. Arme Gert :'(

 27. Ik heb er zin in!

 28. Morgen dan sowieso maar geen, klotsbak of geen klotsbak! @Tobias, zou maandagochtend een pre-work/first light session de moeite zijn.. denk dat in de ochtend de swell nog niet echt doorkomt he?

 29. We’re waiting on your message tobias! ๐Ÿ˜€
  To get up early, or to sleep in, hehe

 30. Zo, dat was best lastig.. maar bericht is verstuurd!

  Ziet er goed uit hoor. Zondagochtend WNW- NW windkracht 6-7 in de Noordzee.

 31. En zondagavond nog steeds NW 6-7 te vinden (aan de andere kant) in de Noordzee!
  Worden een paar mooie dagen ๐Ÿ™‚

  Weerkaart: is de eerste link hier links bovenin op de desktop pagina, meteen onder de eerste @.

 32. Het was Garrett.

 33. Gertje lijkt toch de noordzee in te duiken volgende week..

 34. Nog altijd niet beslist. Ecmwf geeft nog steeds een rustig weekje zonder golven vanaf dinsdag-avond.

 35. Ben benieuwd WOEF

 36. Is het de moeite om naar Domburg te rijden atm?

 37. Voor een beginner te doen vandaag kn domburg? Wanneer beste tijd om te gaan?

 38. Altijd de moeite om baar Domburg te rijden. Bakkie doen, wandelen, paaltjes fotograferen, mosselen eten … top!

 39. Bereid je maar voor op een bak stroming ๐Ÿ˜

 40. Eind van de dag betere condities?

 41. Check windguru. Hoe later hoe minder hard het waait

 42. Maar ik gok op maandagavond, weinig wind en hopelijk vers swelletje. Morgenavond ook een poging wagen, vandaag denk ik teveel stroming

 43. Lekker wachten tot vanavond bij laag, dan kan het prima.

 44. Eyeball Hoek van H. min of meer hetzelfde probleem hoewel ik denk straks met hoog wat dikkere bakken te pakken hopelijk.

 45. Okรฉ dan maar even een toeristisch rondje Zeeland tot het laag is ๐Ÿ˜„ was eigenlijk bang dat er vanavond niet veel van de golven over zou zijn maar dan toch maar ff wachten.

 46. Hoe laat is het laag vanavond?

 47. meestal 8 uurtjes na hoogwater

 48. De uurtjes rond 7uur deze avond zijn prima te surfen. Voortaan kun je op magic seaweed kijken om de getijden te weten.

 49. Nee, op surfweer spots is beter ๐Ÿ˜‰

 50. Dankjewel allemaal. Sorry, had inderdaad beter moeten kijken.

 51. Hoe goed zal de swell doorkomen maandagochtend vroeg? Ik zie op windguru een aanlandige wind, maar wel leuk golfje! Maar wel laagwater in Zeeland.. zal het de moeite zijn? First light session. De laatste voor deze maand voorlopig.. druk druk

 52. Ik ben om 14.00 weer bij HvH omgekeerd; was niets, wel nat pak gehaald.

 53. Paar plaatjes van vanmiddag: http://www.surfed.nl/sessions/2017/170819/index.htm

 54. Bedankt, vandaag heerlijk gesurft in Scheveningen dankzij jou ๐Ÿ™‚ mooie hoge golven en zeker de moeite waard.

 55. Nhn was lekker vanmiddag ondanks de stevige onshore.

  Cheers. [email protected]

 56. Tobias, het valt me op dat je vaak adviseert om met hoog water te surfen. Waarom is dit? Wat is er anders aan dan als het laag is? Alvast bedankt!

 57. Dat ligt er maar net aan. Laagwater is vaak beter, zeker in N-H en Z-H. En in Zeeland is laagwater een must met ZW windswell/golven.

  Dus verkeerd opgevallen of we hebben gewoon al te lang geen langdurige zuidwesters meer gehad ๐Ÿ˜ฌ

 58. Lieve mensen!

  Is het de moeite waard om maandag vroeg op te staan en naar WAZ af te reizen vanuit het hoge Noorden?

  Kom uit de nachtdienst en er is niets beter om bij het ochtendgloren een paar golven te pakken.

  Anyone? Some advice?

  Cheers!

 59. Storm

 60. Maandag: volgens RWS wordt het klein: om 8u 73cm en om 14-15u 78cm (HW)
  Wat wordt het ?

 61. Hey Arjan, gezien het tij zou ik gokken om het noorden te blijven! Wij gaan juist richting noorden! Laagwater bij de hondsbosche is vaak raak!

 62. Vandaag keuze tussen Domburg, Ouddorp of Blokken. Wat is wijsheid?

 63. Stevige cross onshore crap en lekkere stroming, met afgaand nog maar eens proberen

 64. Niks in ouddorp dus? Heb net m’n spullen ingepakt om te gaan ๐Ÿ™

 65. Als je echt graag wilt, is er wel wat. Als je kan wachten, dan zou ik dat doen.

 66. Even een testje met Twitterfeed รก la NOS-stijl:
   
   

 67. Net geweest bij Parnassia/Bloemendaal.
  Op de tweede bank flinke golven. Veel kracht en behoorlijke hoogte. Moeilijk doorheen te komen door de wind klotst het nogal. Bij het indroppen een paar keer hard gespoeld doordat de golf kort na breken ineens nog een flinke tik gaf. Alsof je over een verkeersdrempel surft. Nooit eerder gehad dit.

 68. Impressie

 69. Zou domburg nog wat worden vanavond? Wind zou wat. Zakken?

 70. Is de conclusie dat het morgen ochtend te klein zal zijn? Volgens mij valt de wind wel mee, toch?
  En dacht dat met deze swell richting toch wel genoeg power zou moeten zijn? Of klopt er niks van?

 71. Te klein ๐Ÿ˜‚

 72. Tobias, gisteravond voor beginner behoorlijk lastig. Morgen wel beter voor een beginner?

 73. vanavond wordt lekker longboarden (of iedere andere vorm van surfen) op scheveningen zo te lezen. Het wordt weer merkbaar eerder donker (helaas), nog zoveel mogelijk van de avondsurf genieten dus!

 74. Tobias, what kind of hompage did u get that forecast from? Is it windguru pro? On windguru free and windfinder it displays different. Thanks for replying

 75. Hier:. http://old.windguru.cz/nl/mview.php?s=48261&m=10

  Ja, morgen stuk beter en minder stroming. Weinig wind.

 76. Morgen naarmate het later wordt, mindert de wind , en word de golfperiode ( volgens MSW/ WindGuru ) langer. Klopt dit, wilt dit zeggen dat het later beter wordt?

 77. Zuiden minder spectaculair, maar toch.

  http://old.windguru.cz/nl/mview.php?s=97&m=10

  Om en nabij de hogen prima surf.

 78. Dikke, dikke bakken net en geen stroming! Zeker de moeite waard. Hopelijk morgen weer!

 79. Dijk Domburg was vet ๐Ÿ‘Œ uurtje na hoog water tot half 18:-)

 80. Wordt BE dan iets morgen?

 81. Tussen 15:30 en 17:00 op Wijk heel lekkere bakken met prima doorlopende lijn om af te surfen. Veel beter dan de klots op de cam deed vermoeden. Hoogte neem t nu wel razendsnel af. Shortboard fingers crossed voor morgen…

 82. IJmuiden 15:00 – 18:00 dikke bende. Eerste uur nog aardige lijn en goede hoogte, daarna snel minder en nul komma nul periode. Toch een paar lekker golven kunnen pakken!!

 83. Dus bij hoger water verwacht je betere surf, was het niet bij laagwater dat er beter gesurft kon worden?

 84. Er zijn meer dan 8 variabelen bepalend of er beter met laagwater, dan wel hoogwater of er tussenin gesurft kan worden. Beetje te lang om hier uit te leggen, maar denk aan:

  golfhoogte,
  swellrichting
  soorten swells door elkaar
  de maanstand
  windsterkte
  windrichting
  golfperiode
  swelltoename
  of afname etc etc.

  En natuurlijk gaat het dan altijd om een combinatie hiervan. Is te veel om hier op te schrijven. Maar tijdens de workshops dit najaar in Zuid France leer je hoe je ze kan combineren.

  De berichten via de sms met de forecast voor morgen komen er zo aan!

 85. Morgen hoe noordelijker hoe beter denk?

 86. Ik heb geleerd dat we denken aan een paard over moeten laten. Die heeft namelijk een groter hoofd hihihi.

 87. Dank Tobias, houd het wel gewoon bij de tijden die je voorschrijft.

 88. @Seb,

  Bedankt voor de tip! Dan stel ik mijn tripje naar WAZ nog ff uit. De spot die je noemt is mij nog niet bekend.

  Ik zal eens ff neuzen. Veel plezier daar!

 89. Bedankt Tobias , alweer iets handig bijgeleerd ๐Ÿค”๐Ÿ˜€

 90. @arjan.

  De hondbosche zeewewering is van camperduin t/m petten. En tot een paar jaar geleden was dit over het algemeen een laagwater spot. Maar na de zandopspuiting werkt laag water niet meer zo lekker. Dus in tegenstelling tot wat seb zegt zou ik lekker met iets meer water stand het water in gaan. Ik surf hier zelf altijd net na hoog water

 91. Wijk gaat af 1e licht!
  You should have been here yesterday!

 92. Loook๐Ÿ˜ณ๐Ÿ˜ฉ๐Ÿ˜ก๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜

 93. Domburg kats flat. Grrrr

 94. @Tobias: ik zag prachtige cleane golfjes vanochtend vroeg op de webcams! Als beginner vroeg ik me af of het vanmiddag met opkomend tij tussen 12 en 16 nog zou kunnen in Katwijk?

 95. Tuurlijk, kan de hele dag!
  Je hebt 8 seconden tussen elke golf om uit te peddelen, dus moet wel lukken ๐Ÿ˜‰

  Ik was vorige week vrijdag met mijn zoon (13jr inmiddels) ook op zo’n dag als vandaag. Koste soms paar minuten, maar hij was snel buiten. Enige probleem waren de scherpe fins aan (z)m)ijn board. Voet opengehaald en over het strand naar EHBO gegaan. Niet goed uitgespoeld dus is gaan ontsteken onder de hechting. Ellende, want nu dus even een maandje niet surfen voor hem. So, take care! Zachte(re) vinnen kan nooit kwaad. Eventueel bot schuren.

 96. “Sand down your fins!”

 97. Gisteravond waz top grote bakken en veel tijd tussen de golven so easy peddel out en tobias ik heb nu al een tijdje houten vinnen superlicht en zelfgemaakt minder gevaar voor je skin!

 98. @Tobias: super, dan ga ik op mijn laatste vakantiedag nog even een nat pak halen ๐Ÿ™‚ Naar van die ontsteking zeg. Ik zal zeker oppassen. Dank voor de tip!

 99. Aye,

  Wij willen woensdag gaan, vorige week leek de voorspelling goed.. Nu bijna geen golven, wel offshore wind. Wat denken jullie? Spot maakt niet uit.

  Greetz!