Surfweer donderdag 10 mei 2018

Na een week lang zonder golven komt de Noordzee donderdag weer voorzichtig tot leven. Een lagedrukgebied bij Ierland stuurt een uitloper van het het front de Noordzee op waardoor de wind naar het noordwesten draait en de golven kunnen opbouwen. Helaas is dit het maar een eendagsvlieg en loopt het front meteen stuk op het hoog boven Scandinavië.

Woensdag 9 mei
In principe is er woensdag ook al sprake van een zelfde front dat van een laag bij Spitsbergen afslingert en in de Noordzee de eerste verandering in het weer teweeg brengt. Omdat het lagedrukgebied verder ligt zal de wind niet krachtig genoeg zijn, maar wel uit de juiste richting (noordwest). Voor de allereerste surflessen is woensdag dus al een aardige surfdag en dan met name in de ochtend. Met hoogwater zal het al te snel op de kant breken in Zuid-Holland. In N-H en Belgie loopt het met hoogwater en inimini-golven meestal wel. In de middag zal de wind en daarmee de kleine branding, al weer uitgedoofd zijn. De windrichting blijft wel noordwest, alleen in Belgie draait het weer offshore (aflandig).

Donderdag 10 mei
De wind van 5 tot maximaal een kleine 6 bft (windkracht) zal als eerste Belgie en dan Zeeland aandoen. Pas eind van de ochtend gaat het ook meer noordelijk, in Zuid- en Noord-Holland harder waaien. Qua getij komt dit goed uit voor het zuiden, want daar is het al vroeg op de dag hoogwater en had de wind geen twee uur later moeten komen. De golven zijn wel redelijk slap en ongeorganiseerd. Het beste te surfen met een funboard of iets dergelijks. Later op de middag worden de golven in Zuid-Holland iets hoger, maar in Zeeland is dan het gunstige getij al geweest. Heel misschien pikt het daar na 20:30u nog een uurtje op voor donker met opkomend. Elders is het vooral goed met hoogwater naar mid-tij, hoewel er in Z-H en N-H ook prima met laagwater in de avond nog een golfje gepakt kan worden. Verwacht geen hoogstandjes, dit is puur en alleen een dagje om je pak & plank weer door het zoute nat te halen.

Vrijdag 11 mei
Het is meteen al weer flat met een wind die vanaf het land waait. Heel misschien loopt er in Noord-Holland nog een left-over van 25 cm en op de wadden een golfje van 50cm. Met name de wadden die meer oost liggen, dus Ameland & Terschelling en Schiermonnikoog. Het zal in ieder geval heel mooi clean zijn en mogelijk ook meteen weer mooi zonnig (op de wadden).

Weekend & Frankrijk
Zaterdag bij ons helemaal flat. Zondag mogelijk een verandering. In ieder geval gaat er heel veel regen vallen. Mogelijk met wat wind en golven, maar dat is nu nog lastig te zeggen. Frankrijk gaat heel de tijd af, met vooral op vrijdag-ochtend overal hele mooie condities. Waarschijnlijk te hoog voor Les Landes, maar prima in Bretagne/Vendee of het deel van Normandie dat dichterbij bij Bretagne dan Belgie ligt. Er komt wel een meer WZW swell die dieper het kanaal in loopt, maar die staat pas voor zondag op de kaarten. Alleen ligt er dan voor de kust van Bretagne een stormdepressie met westenwinden. Mogelijk blijft de wind beperkt tot de kop van Bretagne en kan het richting ons kustgebied nog windvrij zijn. Heel lastig te forecasten en ws pas 1 dag van te voren. In ieder geval is de surf goed aan de noordkant van Bretagne, want met WZW vindt je daar genoeg baaitjes waar het offshore is. Elders zal het lastig surfen worden met zo veel swell en een matige onshore bries. Uiteindelijk kom je dan meestal uit in het uiterste zuiden van Frankrijk, maar daar zijn die spots dan ook meteen knetterdruk. Beste is dus om zo vroeg mogelijk in het hemelvaartsweekend de surf mee te pakken op donderdag en vrijdag. De onshore in het weekend maakt de zoektocht behoorlijk lastig, maar zeker niet onmogelijk.
 1. De depressie die zondag voor de ingang van het kanaal ligt, maakt het maken van een windverwachting voor de Benelux behoorlijk onzeker. Ff afwachten wat dat laag gaat doen. Liefst komt het door het kanaal onze kant op natuurlijk!

 2. Volgens mij kloppen de datums niet helemaal?

 3. Klopt, stond verkeerd. Heb het nu aangepast. Donderdag is dit de maximaal haalbare wind. Geen vetpot helaas.

 4. Gelukkig ziet het er voor volgende week een stuk onstuimiger uit!

 5. Wellicht kent iemand hier de eigenaar van de blauw/witte Volkswagen T1 (Electric) die metregelmaat in Zandvoort geparkeerd staat.
  In voorbij gaan leek de auto die er vanochtend achter parkeerde (10:45u) de bus te raken. Die bestuurders was al uit de auto toen ik weer langs kwam. Wel een klein fotootje van beide autos gemaakt, in geval de bestuurders geen briefje heeft achtergelaten.

 6. Als je het kenteken hebt kun je volgens mij de politie laten bellen naar eigenaar dat je info over beschadiging hebt

 7. Een kleine vraagje voor de mensen die op de wadden gaan surfen

  Ik ben vrijdag daar in de buurt en het leek me wel leuk om op Terschelling te gaan surfen ( nog nooit geweest ).

  Hoe doen jullie dat , auto op het vaste land parkeren en dan de overzet op en te voet tot aan het strand ? Of rijden er bussen ?

  Kun je ergens je kleren enzo wegsteken in een locker in een van de strandtenten ?

  grz

 8. auto op het vaste land en dan lopen naar de boot… en dan een taxie of bus…. spullen laat ik altijd gewoon op het strand liggen… tot nu toe altijd goed gegaan 😉

 9. He hoe zit het met de wetsuit diktes?

 10. Hallo iedereen,

  Vraagske; etretat ziet er mij een optie uit voor dit weekend. Morgen te sterke onshore wind maar de dagen erna zwakt hij af en eerder offshore. De swellrichting zit ook goed. Dit is tenminste wat ik afleid uit de voorspellingen..zijn er spots dichtbij etretat die beter beschermd zijn tegen sterke onshore wind? En iemand nog meer nuttige tips betreffende deze spot? Alvast bedankt:)

 11. Ga ook richting la manche !!!

 12. Toch enige twijfel voor etretat. Surfreport geeft maar 0,3 terwijl windguru toch betere voorspellingen geeft voor zaterdag.

 13. Straks te doen bij hoog, of veel te messy?

 14. gaan aj in tsop wilt, anders weer wachten @belgie

 15. Beetje flat 😉

 16. Helaas niet😣

 17. Wat zou het beste tijdstip zijn om te surfen bij den helder vandaag ? Ik ben er in de buurt maar ken de surfcondities er niet .

  Spots zijn ook altijd welkom

 18. 5mm lijkt mij nog het fijnst. 4/3 kan natuurlijk ook met schoentjes en handschoenen..

 19. Ik en mijn longboard willen mee!

 20. Heb al een hele tijd niet meer gesurft, dus weet niet meer wat er allemaal aan moet. Handschoentjes gaan in ieder geval niet meer mee. Schoentjes is nog wel lekker. Als de zon schijnt en het is lekker weer dan is 3/2mm al prima. En anders gewoon een goede 4/3mm. Een 5mm lijkt me wat te veel van het goede.

  Moeten er wel eerst golven komen. Zo laat mogelijk gaan. Iig pas v.a. eind van de middag. Zeeland treft het niet, want daar al laagwater. Dus zo goed als flat. Dit is de piek van de wind. Is maar net genoeg voor een kleine rimpel.

 21. Eerst golfjes gespot op de Maasvlakte. Maar niet echt de moeit om het rijden waard zoals je ziet…

 22. @Tobias een 3/2????? Sorry maar het water is nog rond de 9 graden. Veel te koud voor een 3/2.

  Sowieso 4/3 tot de golfstroom binnenkomt met het echte warme water halverwege Juni…

 23. Als de zon schijnt, he!
  Water zit al lang weer tussen de 12-14 gr aan de kant. Verder op zee kouder. En ik bedoel echt een goede (nieuwe) 3/2mm met gesealde naden (zoals deze bijvoorbeeld).

  Zondag begint er trouwens ineens goed uit te zien! En maandag al helemaal. Ik sla vandaag denk ik maar over, om credits op te bouwen.

 24. Is dat allemaal Blauwalg hierboven🤔?

 25. Volgens mij heeft rijkswaterstaat er nu helemaal een zooitje van gemaakt… er missen nogal wat gegevens bij de ‘golf-parameters’. Anyway, straks maar even plonzen…

 26. Nice surprise vanmiddag IJmuiden. Gegaan met windsurfgear, maar na een rak was het al duidelijk.. crap! Gelukkig sup ook mee en van 14:00 – 16:00 best lekkere golfies kunnen pakken. Alles heel kort op elkaar en weinig power, maar aardige hoogte en holte. Rond 15:30 kwam de wind (terug?) en werd het rommeliger.

 27. Ha Tobias, Harmonie model lijkt wel heel positief over de windafname zodirect. DMI wat minder. Welke is in deze het meest te vertrouwen vanavond? 🙂

 28. Uurtje geleden even op MV gekeken, maar t was niet genoeg vond ik. Ongeveer 30-40 cm max, vlak op de kant en korte periode…. wel heel mooi clean.
  Hopelijk binnenkort weer wat meer hoogte.

 29. @singlefin:orange Klopt. Ik heb een tijdje geleden al contact opgenomen met RWS, maar kennelijk zijn ze niet zo snel in deze periode.

  Via een omweg heb ik nog wel de data beschikbaar in mijn kaart, van sign. golfhoogte en deining, zie: http://actuelegolven.nl

  Even f5 als het niet meteen laadt, ook hun loadbalancers lijken kapot.

  Deze gegevens staan niet in die ‘lijst’, dat kostte me teveel workarounds. Ik zal na dit weekend weer eens rondvragen daar, als ze terug zijn van vakantie…

 30. Hi there,
  I normally surf in Scheveningen, but this Sunday, if surf is up, I might go to Wijk aan Zee. Where is the best spot to park your car?

  Best,

  Petr

 31. Reyndersweg, 1951 LB Velsen-Noord
  https://goo.gl/maps/vMpoQfqts9B2

 32. @ Peter,

  Velsen-Noord is wright,

  Just remember than when you pass the village (with the horsefield in the middle) to keep your breath in untill you pass the first windmills.. 😉 After that you can park your car at the parking of SeaYou (diner)

  Just kidding. Have fun!

  And don’t start trippin’ when the locals are rippin’

  😉

 33. @NH.

  Thanks! surfing since ’87, I am too old to trip! 😉

 34. Velsen noord is the place too be almost no one surfs in wijk aan zee almost all info on internet is wrong untill you check maps and google u will find out velsen noord ! where it all happens !zee u on this sunday ,when waves are coming in !!

 35. Bluf

 36. Ik zie zojuist dat je gratis surfuren kan winnen voor de allereerste wavepool in Nederland! Heeft iemand dit al eerder gezien? Waar gaat ie komen?

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=215101265936535&id=197854070994588&notif_t=page_digest&notif_id=1526104751572992&ref=m_notif

 37. @janjaap zoetermeer naast snowworld

 38. Volgend weekend denemarken?

 39. @bsb volgens mij dus een nieuw project door Scheveningse surfers. Heb even verder gekeken en het komt in Den Haag voor het einde van 2018. Het heet http://www.247waves.nl en je kan al surfuren kopen bij ze. Gaat echt snel nu. Hoe vet!?!

 40. Sooooo many waves coming nexxxttt weeeek!! Woah!

 41. 👌

 42. En wachten.. en wachten en wachten… en flatness.. hoe glad kan het zijn..

 43. Maar het lange wachten zal worden beloond…

 44. Is er einde van de dag nog genoeg voor een longboardsessie te verwachten?

 45. Wavepool in 2018 hhhmmm ik lees niets over vergunningen en over de technologie….ik weet niet hoe ‘real’ dit allemaal is

 46. Weet iemand hoe de golven maandag worden?

 47. Dit voelt als één van de karigste surflentes in de Noordzee die ik heb meegemaakt. Er lijken geen serieuze depressies over de Noordzee te trekken die klassieke ZW-er opleveren met een paar dagen later noordswell en deze hoeveelheid Noordoosters is volgens mij ook out of the ordinary.

  Is dat allemaal te wijden aan fluctuaties van de jet stream? Of zijn er nog allerlei andere factoren die meespelen?

  Ik ben benieuwd hoe jij dit voorjaar duidt, Tobias. Heb je een vergelijkbaar seizoen in de archieven?

 48. Helemaal mee eens, ben ook benieuwd of de verwachtingen van a.s. week zullen overleven of ook weer als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen..

 49. Blijft wel staan hoor! Anders eet ik mijn schoen op (surfschoen).
  Btw, zijn die nog nodig nu het water bijna 12 gr is?

 50. Tijdens deze bijna eindigende flatspell een vakantie vraagje. Ik zit te kijken naar vluchten naar fuerteventura in oktober. Heeft er iemand tips voor een goedkope vlucht want ik vind de ticketprijzen op dit moment aan de hoge kant (al gauw 300 pp en we gaan met ons 4-en)

 51. Tobias het is tedoen zonder handschoentjes.
  Surfhandschoentjes is voor ieder persoon anders..

  En als je een hap in je surfschoentjes zet, is het net kauwgom haha.. 😉

 52. Lea ik surf nu ongeveer 20 jr in NL en gevoeldmatig heb ik ook het idee dat er de laatste jaren iets mindere surf is. Vroeger meer nw swells. Kan hiermee te maken hebben; http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/een-minder-warme-atlantische-oceaan

 53. Thanks, Snes. Verhelderend stukje. Ziet er niet naar uit dat klimaatverandering een positieve uitwerking heef voor Noordzeesurf.

 54. Alle cams zijn grijs!! 😐

 55. Ja idd zag ik ook al..
  Iemand een idee hoe het vandaag word?

 56. @Snes n Lea
  Ook wind molens in zee-kabels op zee bodem enzo. moet effect hebben

 57. voor de belgische kust zal er voldoende swell zijn (kmi geeft 1.5 tot 2m uit vandaag) maar ook krachtige onshore wind (5-7bft). ik vrees dat het ni simpel zal zijn om door de branding te geraken….

 58. @W

  Graag onderbouwing als je iets beweert.

 59. Hazzie, ga je in de herfst vakantie periode? Zoek op de niet vakantie data en met een incognito browser, schijnt ook wel eens invloed te hebben op resultaat

 60. Hazzie, check Vueling, Spaanse low budget vliegt direct op Fuerte vanaf Schiphol.