Surfweer Dinsdag 5 juni 2018

Midden in de Noordzee is een swell van 4 meter hoog met een periode van 8 seconden onderweg naar onze kustwateren. Dankzij de hogedrukgebieden boven IJsland en Ierland stond er bij Noorwegen de afgelopen nacht een dikke windkracht 8 uit het noorden. En deze wind houdt nog wel even aan, dus de swell blijft een paar dagen lang binnenkomen. Ook aanstaand weekend, tijdens Surfana Festival, is er nog genoeg over van deze storm.

Dinsdag 5 juni
De lange periode swells zijn in de ochtend nog niet gearriveerd, maar al wel gemeten op de boeien rond de waddeneilanden. De beste indicatie geeft de K13 boei met nu golven van 1 meter. Het zal nog wel tot het volgende hoogwater duren alvorens hier iets van bij ons te merken is op het strand. Hoewel er al meer golven staan dan gisteren en er met een longboard al prima zonder wind gesurft kan worden in Noord-Holland. Hoe noordelijker hoe beter en daar is ook de wind de hele dag het zwakst. Omdat het vanmiddag zeer zonnig wordt, ontstaat er een groot temperatuurverschil tussen land en zee. Hierdoor zal het vooral eind van de middag behoorlijk gaan waaien. Gelukkig waait het ver op zee minder hard, dus mogelijk valt het nog mee met de windchop die met de aankomst van de swell gepaard gaat. Er zijn wel grote verschillen tussen Noord en Zuid, want op Texel is het rond zonsondergang bijna windstil terwijl er in Belgie dan nog windkracht 5-6 uit het NNO-en staat. Overigens is deze richting voor overige Noord-Holland niet eens zo slecht, want het is meer side dan echt onshore. Alleen op de meest besurfde spots van Noord-Holland is NNO wel echt onshore, maar om die nu per se te vermijden is ook niet echt nodig.

Woensdag 6 juni
De swell piekt in de nacht van dinsdag op woensdag dus qua hoogte maakt het niet zoveel uit of je dinsdagavond of woensdagochtend gaat surfen. Een groot verschil is wel de wind, want die is woensdag lange tijd afwezig. Zeker in Noord-Holland, waar het tot twee uur in de middag nog af en toe nog offshore kan draaien en het clean is. Maar ook in Zuid-Holland, vooral in de ochtend met het hoge water. In principe kan het zonder wind ook met afgaand tij nog goed zijn, alleen stroomt het dan wel wat. De wind pikt rond 16:00 uur overal weer op en dan is het mooie er overal wel van af. In Belgie en Zeeland is het alleen het eerste deel van de ochtend echt goed. En eigenlijk deelt België niet helemaal mee in het cleane, omdat de wind nog noordoost staat. Het loont daar wel om zoveel mogelijk oostelijk te gaan richting de grens met Nederland, omdat het daar niet waait.

Donderdag 7 juni
Opnieuw een mooie ochtend zonder wind in Nederland. En het goede getij met nog steeds 1 meter swell op zee. Deze komt misschien niet overal even goed binnen, omdat de richting iets meer NNO is. De beste golven lijken nu eerder voor het zuiden te zijn en minder in het noorden. Hoewel de oostelijke wadden juist weer heel mooi kunnen zijn met een tijdelijk naar zuidoost draaiende wind.

Vrijdag 8 juni
Vrijdag en zaterdag draait de swellrichting weer pal noord en wordt gunstig genoeg voor de hele kust. De getijden zijn weer wat opgeschoven, zodat er niet per se rond zonsopkomst al gesurft hoeft te worden. Omdat het wat meer bewolkt wordt, zal de wind in de loop van de dag gelijk blijven. Dat geeft dus ook nog in de avond cleane golven als het tij opkomt. Dit zal in het noorden echter alweer bijna te laat zijn. Hoogwater valt pas rond middernacht. Dat komt goed uit, want het eerste hoogwater van de dag valt het hele weekend rond het middaguur. Dus de Surfana mazzelaars kunnen eerst hun roes uitslapen om daarna meteen een frisse duik te nemen in de golven van de Noordzee! Zouden ze het festival zo op dit getij hebben gepland?

Zondag 9 juni
Er hang verandering in de lucht. Het weer is niet meer zo stabiel als het de hele week was en de kans op regen wordt in de middag al groter. Waarschijnlijk blijft het aan zee nog wel meest droog dit weekend, maar uiteindelijk gaat er overal wel iets van regen vallen. De wind draait rond een lokaal lagedrukgebied op zondag mogelijk even uit west of pal zuid. Daardoor zal de swell wat minder goed binnenkomen, maar er kan nog steeds gesurft worden. Hoe snel er een echte omslag in weertype gaat komen is nog niet helemaal zeker. We zitten precies op de rand van het koelere en warme weer. Maar uiteindelijk gaat de 2e helft van juni veel veranderlijker en vooral met lagere temperaturen verlopen dan de 1e helft. Uiteraard gaat dit samen met golven uit westelijke richtingen. En dat het afkoelt maakt nu niet meer uit. Het zeewater is immers genoeg opgewarmd om zonder schoenen, cap en handschoenen te surfen!

Wetsuit adviezen (temp water 13,5gr)
Dinsdag: 4/3mm + oorbescherming ivm wind!
Woensdag: 4/3mm met i/d ocht 3mm schoen
Donderdag: 3/2mm zonder schoen (ocht 4/3mm met schoen)
Vrijdag: 4/3mm omdat er minder zon is
 1. Dat zijn de juiste kaarten. Op de weerkaart van vandaag liggen de hogedrukgebieden ten westen (en boven IJsland) en lagedrukgebieden voor in het noorden en oosten:

 2. De piek van de swell wordt nu gemeten bovenin de Noordzee. Golfhoogte 4 meter, golfperiode 8 seconden.

 3. Wijk (velsen noord) te veel wind ?
  en is IJmuiden betere optie.

 4. 🆒🆗

 5. dat wordt een leuke week,Dit weekend zitten wij op Texel is het daar goed te surfen?

 6. Wordt het zaterdag in Domburg wat? 😁 Dan heb ik er alvast zin in

 7. Geen spijt van een paar dagen vrij nemen om naar Texel te rijden! Was erg goed vanochtend. Schouderhoog naar rechts op de zandbank. Wind werd minder. Niemand in het water. Zo er weer in.

 8. Woensdag ochtend om 8 uur is het raak. Swell gemiddeld 6.6 seconden,
  Golfhoogte ongeveer 1,5 meter en de golven lopen haaks op de kust. Dat belooft wat voor morgen.

 9. Ik bene erg benieuwd welke app dit is 🙂

 10. Gaan er vanavond nog mensen die kant op? Twijfel..

 11. windy.com

 12. Morgen de moeite om een shortboardje mee te nemen in de ochtend bij scheveningen?

 13. al die vragen……..nee dat is niet de moeite

 14. Welkom op een ‘forum’, knul. 🙂

  Surfs-up!

 15. Nu nog wel heul veel wind op MV. Leuk voor de kiters, (nog) niet zo tof voor surfers helaas

 16. Lets keep it cool. Nieuwe mensen, veel vragen.

  F3 platform nu 194cm.
  J6 platform nu 175cm.
  Q1 platform nu 153 cm.

  Bron: Rijkswaterstaat

 17. Wie weet wat de beste plek is om te parkeren bij IJmuiderslag? Thanks!

 18. 5 uur gaat de wekker. Hopelijk ga ik dan ook.

 19. Iemand een zwart horloge gevonden iop de parking bij bloemendaal? Ben bang dat ie uit m’n deur gevallen is tijdens het omkleden…:(

 20. Tijd voor localism

 21. @ r.i.p. Zuid

  😀 😀 😀

  Was een leuke boel idd, en toen ik eruit ging kwamen er steeds meer mensen aan, op het strand, op de fiets/auto lol. Gewoon ff mindset omschakelen naar ‘zomer in scheveningen’.

  Weinig aan te doen behalve niet zelf vol in de pack liggen. Soms zijn de golven dan minder maar dan hoef je niet te slalommen 😛

  Vond de kiters irritanter hoor!!

  Ahhh de zomer is nu echt gearriveerd boys!!! 😀

 22. Katwijk was genieten met shortboard van 19:00-21:30! Schouderhoogte en redelijk clean ook

 23. Persoonlijk zet ik hem graag op de eerste parkeerplek net na waar de rechte plekken eindigen en dus de eerste schuine plekken beginnen. Zo’n fijn plekkie is dat. https://goo.gl/maps/eZgJkMfrbgo
  De 25ste plek net na het kunstwerk is ook wel fijn maar kan niet tippen aan de eerder genoemde plek. Dat is gewoon de beste!

 24. Iemand een rip curl cap gevonden op de parkeerplaats van zuid?

 25. @ @website: FOUT!! is geen forum ‘knul’

  Ik vond IJ’slag wat tegenvallen, maar wel een lekkere warm-up voor morgenochtend.
  Uur of 19:00 was het erg laag (knie-middelhoog) met om het uur (voor m’n gevoel) een aardige set. Werd gaandeweg beter, maar miste duidelijk nog de punch.

 26. Na 8 werd het stukken beter, 9:30 het water uit

 27. Iemand heel misschien twee fcs2 performers gevonden op het strand in IJmuiderslag? Helaas 2 kwijt geraakt tijdens een val. Gaat om een front en rear fin.

 28. Wijk zelfde tijd was een rommeltje. Geen enkele lijn. Vanaf half acht beter maar toen had ik het wel gezien

 29. Aaaaaaaaaaaaaaand its gone..

 30. Foto’s Domburg 5-6-2018 komen hier ( linkje): https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1695676070486834.1073742318.100001333732859&type=1&l=bd268493be

 31. Iemand eyeball schev z / zandvoort?

  Cams vallen erg tegen…

 32. Slappehapklots….categorie fakenews

 33. Swell komt nog niet lekker binnen

 34. Gisteravond werd stiekum toch echt nog heel vet. Vanmorgen ziet er behoorlijk dramatisch tegenvallend uit helaas. Hopelijk later op de dag nog wat..

 35. Even geduldig wachten op het tij mensen….

 36. Nu maar hopen dat dat ene plekje vanavond vrij is!

  Het leek me altijd zo’n takke-eind lopen (met hondestront enzo) naar het strand dus ik vroeg me af of er misschien een betere plek was

  Thanks!

 37. Zelfs de 30-100mHz metingen laten wat hoogte zien. Wat ben ik blij dat ik vandaag niet weg kan van kantoor…

  Voor wie wel kan: have fun!

 38. Zandvoort Rapa vanochtend, niet episch maar wel erg lekker op de SUP. Vroeg druk, goede vibe in het water. Leuke lijntjes en nagenoeg geen wind. Doe er zo nog maar een paar!

 39. 355-358 graden golfrichting….119 op de boeien…mensen dat doet gewoon weinig in NH. Is common sense. De offshore kan helpen om er iets wat van te maken maar verwacht aub niet meer dan max heuphoog.

 40. Het was aardig vanmorgen op de noord, maar niet meer dan dat. Gisteravond zat er meer kracht in de golven maar vanmorgen was het wat cleaner op de noord. Korte ritjes. Vanmiddag met de kids het water in. Komen dan denk ik mooie heup tot borsthoge golfjes binnen rollen dan (als je 1 meter 20 bent tenminste)

 41. Vanochtend 05:00 uur naast het bedje. Samen met de korte plank toch maar weer onder wol gekropen. Swell kwam niet lekker door met laag water.

  Was crowded met vossen in Zandvoort.

 42. Prijs je gelukkig met het feit dat je ver moet lopen! Dat houdt de crowd tenminste lekker weg. Tevens een lekkere warm up.

 43. zo druk bij zuid, het leek wel Noord op een goeie zaterdag:)

  Zaten leuke golfjes tussen, lekker begin van de dag! Thanks Tobias!

 44. Vanochtend op WaZ bij de pier net voor zessen het leukst: nog hol en clean, later meer hoogte, maar slapper en rommelig.
  Wel te merken dat ’t weer warmer wordt, ’t is gezellig in de line-up.. 😉
  SurfZ!

 45. Zandvoort van 7 tot 9 was lekker. Niet epic maar heerlijke setjes, fijn weertje en gezellig in het water. Was zeker de moeite waard. De kracht zakt er wel echt uit (en die was al niet heel veel).

 46. Dan heb je een mooie sessie gemist. Schouderhoogte, mooi in NH!

 47. Niet zo hoog als de verwachting was maar een heerlijke start van de dag. Van 6 tot 8 vanmorgen erin gelegen. Nu lekker bijkomen op kantoor en opladen voor de volgende sessie.

 48. iemand gisterenavond of deze morgen geweest in belgie? zou misschien vanavond nog willen

 49. Tobias, die schoentjes zijn echt al weken niet meer nodig. Liggen zelfs gasten in shorty’s tussen.
  Of lig jij zelf nog met schoenen te surfen?

 50. Ik niet, maar voor een lange sessie is het misschien wel aangenaam. Begin vorige week was het nog nodig. Ook omdat die wax niets meer doet in koud water en afgekoelde voeten. Stukje wax meenemen in de mouw van je wetsuit wil ik nog wel eens doen, om tussen de golven door bij te waxen😂

  Als je schoentjes aan doet, wel van die dunne schoenen 3mm pakken. Overigens ken ik mensen die sowieso niet zonder schoentjes surfen de hele zomer!

 51. Als mushburgers je ding 😉 is was het mss wel wat vanmorgen in nhn maar shorey deed zn ding niet.

 52. Volgens mij zoekt [email protected] doorgaans een iets ander soort golf dan de meest gemiddelde surfer in Nederland en België. Dat komt omdat hij ook hele andere boards surft. BB als ik het goed heb? Niet dat dit belangrijk is om er bij te vermelden, maar dan begrijp ik het in dit geval wel.

 53. Gisteren avond met hoog , heerlijk gesurfd in de shorebreak bij rapanui maar vanmorgen op wijk kon ik het niet vinden in die slappe pieken ….:(

 54. Verre van mushburgers…

 55. Voor strandtent rapa nui, Zandvoort, 9:30

 56. Zou het vanavond nog wat zijn in scheveningen?

 57. Ik kon er niet uitkomen vanochtend. De webcams (petten/c’oog) zien er nu wat laag uit. Helaas pindakaas.

 58. Nu wat laag op de cams.

 59. Vanavond richting hoogtij waarschijnlijk wel weer lekker @wijk? Uurtje of 20:00?

 60. Gisterenochtend waren schoentjes toch wel lekker op het koude zand

 61. Dik windje nu in de noordkop.
  Btw, echte schouderhoog is alweer tijdje geleden in noordholland:(

 62. Foto

 63. Verre van slap rond 9/10. Golven liepen over de achterste banken heen zo op de voorste bank. Set na set mn armen er goed afgepeddeld. Goed hoog en dikke lijnen!

 64. Verpest de wind het feestje van het volgende hoog tij?
  Begint er nu al erg rommelig uit te zien….
  En zo te zien wordt de wind er niet beter op………. 🙁

 65. Scheveningen Noord vanmorgen vroeg……

 66. Ik citeer uit het bovenstaande bericht van woensdag 6 juni: “De wind pikt rond 16:00 uur overal weer op en dan is het mooie er overal wel van af.”

  Lezen is niet meer wat het was.

 67. Had het gelezen.
  Maar tussen “het mooie er van af” en “nauwelijks te surfen klotsbak” zit nog wel wat speelruimte…

  behulpzaam zijn is niet meer wat het was.
  😉

 68. na 11.oo op wijko was het toch wel dikke chop! verder big smile!

 69. About last night: http://www.surfed.nl/sessions/2018/180605/index.htm

 70. How was your morning? http://www.surfed.nl/sessions/2018/180606/index.htm

 71. Hallo,

  Even off topic, bent u of kent u de persoon die dit Abezat board in bezit heeft kunt u mij mailen a.u.b.
  [email protected]

 72. ijmuiderslag was niet de moeite. Zelfs de longboarderd hielden het na een half uurtje voor gezien…

 73. Ja, pikt weer op dus swell is nog niet weg!

  De gewone dagelijkse berichten is het alternatief.

 74. @ Tobias

  Is het misschien een idee om op deze website een aparte sectie te maken met bijvoorbeeld de surfreports en foto’s van die dag. En dat vragen en andere meuk ergens anders terecht komen.

  Ik denk dat er naast mij meerdere zijn die het leuk vinden foto’s en reports terug te zien maar nu redelijk gallisch worden met vragen over hoe het gaat worden en of het waard is om vanuit Amsterdam naar wijk aan zee te rijden

 75. Foto’s Domburg 6-6-2018 komen hier te staan (linkje): https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1696761173711657.1073742319.100001333732859&type=1&l=e0f3a02673

 76. Wat een heerlijke surf sessie gisteravond in wijk. Begin sloppy maar wel redelijk hoog en richting zonsondergang kwamen lekker de lijnen er in! Top!

 77. Al een update voor vrijdag en weekend? Ik geraak er maar niet uit.
  Windfinder en windguru zeggen dat de wind wat toeneemt vanuit noord tot 15 knopen. Toch zou er iets van 80cm swell komen. Wie weet er meer? Ik spreek dan over Domburg

 78. @Simon

  Ron G heeft schoentjes gevonden vanmorgen en afgegeven bij strandpaviljoen Noordduine

 79. Scheveningen Noord 7 juni 08:00 uur

 80. Gisteren een surf-trip gemaakt van zuid naar noord.
  Was eerst krachtig en lekker en 2 uur later was het inderdaad een niet te surfen Klotsbak. Maar top dag.

 81. Speciaal voor ‘Surf’:
  Een report…
  Wijk wat top.
  Om 07:30 5 surfers, ieder z’n eigen zandbank. Lange ritten. Bij opkomend tij werd ’t superclean en warmer. Nu iets drukker wel, maar alleen recht voor Timboektoe/Aloha.
  Loop je één of twee windmolens naar ’t noorden, dan is de zee van jou…
  Zoiets?

 82. Merkte dat ik afgelopen dinsdag weinig grip had op me deck. Watertemperatuur is in Nh iets van 14/15 C. Waar gaat jullie voorkeur naar uit op dit moment cool of cold wax? Cheers

 83. Sticky pumps tour series cold

 84. Sun,Surf & Swell, love it!

 85. Zou het nogwat zijn vanavond met deze wind erbij ?

 86. Iemand een idee wat bloemendaal doet op het moment? De cams laten alleen een “gorilla’s in the mist”-achtige situatie zien atm 🙂

 87. Domburg ging sloppy van 12:05 tot 15:15. Met Short SUP 7’4 best leuk

 88. Bloemendaal 18-19 mooie cleane golven, daarna stak de mist op en werd t minder. Verder was de reddingsbrigade met boten, auto’s en een helicopter op zoek naar 2 zwemsters.

 89. MV2 blokken was genieten tussen de sternen mét zeehond en af en toe een golf

 90. Wat een mooie dag hier @ Terschelling. Hele dag zon, geen wind en schouderhoge golven! 3 heerlijke sessies.

 91. Nice Pic! (Y) heb je nog zien surfen! Je viel op in je lycra T-shirt!

 92. Wordt het vrijdag wat? Om 6:30 slechts 70cm terwijl RWS 100 CM had voorspeld. Ook nog mist op webcam Scheveningen.

 93. Domburg op de cam ook niet veel. Helaas.

 94. Om 8:10 – Lijkt rommellig op webcam Scheveningen. Noordelijker lijken de golfhoogtes ook niet toe te nemen. 🙁

 95. Thanks! Het was het proberen waard op deze superlekker zomersurfdag 😁 Na een uur wel weer mijn 3/2 aangedaan, ik begon toen wel af te koelen. Op naar de volgende ZomerSurf👌

 96. Iemand eyeball Domburg? Op de cam valt er weinig te zien met dat hoog water

 97. Nog een heel slap golfje over.

 98. Wat denkt men van morgenochten in Wijk en of Zandvoort/ Bloemendaal?

 99. Ik zie op de kaarten wel wat swell boven in de Noordzee maar wel maar 5 sec.