Surfweer dinsdag 3 oktober 2017

Autumn has started! Mega dikke swells en veel wind voor de boeg. Gelukkig ook kansen op momentjes zonder wind of top golfsurf condities op plekken waar anders nooit een golf is te vinden vanwege een te beschutte ligging. Dat is het mooie van surfen, condities opzoeken die nog ‘untracked‘ zijn voor een moment. Deze week kan het.

Dinsdag 3 oktober 2017
Pal onshore wind die uit WNW komt zorgt voor hoge bakken langs de hele kustlijn van zuid tot noord. Meestal is er geen doorkomen aan, helemaal wanneer de wind door blaast en het tij binnenkomt. De wind gaat echter afnemen vanmiddag en vanavond. Vooral in de regio van Zeeland en België neemt de wind af met kansen op meer cleane surf. De hoogte is er daar in ieder geval ook. Overigens zal de windafname in België gepaard gaan met een wind krimping naar westzuidwest. Naast een aantal havens daar geeft dat zelfs beschutting, terwijl de wind in Nederland gewoon pal onshore west tot noordwest blijft. Uiteraard neemt ook wel de wind in zuid en noord-holland later op de middag af. Het is dan nog net hoogwater met gunstige shorebreak condities om te shortboarden. Niet gewoon een korter board, maar gewoon een echt competitie shortboard zoals deze comp 6’2. Overigens gaat het tij vanavond in België wel te laag zijn voor echt nog holle shorebreak bakken. Wel natuurlijk heerlijk om te longboarden.

Woensdag 4 oktober 2017
De dikste golven van de dinsdag gegenereerde Noordzee Swell komt in principe pas op woensdag binnen, na een reis van een 500 kilometer langs de Engelse oostkust. Helaas zit het tij niet helemaal mee, maar toch wordt het knallen met een wind die honderd graden gedraaid is ten opzichte van de golfrichting. De wind draait naar zuidwest terwijl de golven uit het noorden komen. Helaas wordt het niet echt ZZW en helaas is de toename ook al vrij krachtig te noemen. Officieel dus windkracht 5 en op zich valt dat nog alles mee. Helemaal in het zuidwesten, waar de sideshore spots op de loer liggen, zoals in België en Zeeland. Probleem daar is wel dat het tij echt opkomend of hoog moet zijn voor de dikste bakken. In Zuid-Holland kun je ook al eerder met laagwater aan de bak!

Donderdag 5 oktober 2017
Donderdag een klein lagedrukgebied dat voor storm kan zorgen. Het systeem staat nu nog niet op de kaart, maar ontwikkelt zich woensdag in extreem snel tempo. Dit als gevolg van de warmte die ex-orkaan Maria heeft achtergelaten op de Oceaan welke keihard crasht met de koude lucht van alle eerdere stormen deze week bij Groenland en IJsland. Met enige zekerheid kunnen we stellen dat het ergens in de Benelux wel tot 9 bft storm gaat komen in de ochtend. De richting van de storm is WZW ruimen WNW. In de middag volgt een afname naar 6-8bft en mogelijk nog een verdere ruiming naar NW. Het is donderdag volle maan, maar nog geen springtij. Toch zal het tij in de middag helpen om de spots aan de zuidkanten surfbaar te maken. Omdat de swell eerst uit ZW komt en later NW, komt het nog meer en nog hoger binnen. Helaas staat er in de avond weer te veel stroming.

Vrijdag 6 oktober 2017
Vrijdag gaat de golfmachine nog verder in de turbostand. Eigenlijk is het nu echt te veel van het goede, hoewel de wind veel minder hard zal zijn dan donderdag. De deining wordt opgebouwd naar een golfperiode van 9 seconden en een hoogte tussen de 3 en 5 meter! Zie daar maar eens doorheen te komen al duckend en/of turtle rollende! Uiteraard zijn het nu echt alleen de meest beschutte kusten waar er een surfbare golf te vinden zal zijn. En nog clean ook, want de richting van de wind is in tegenstelling tot donderdag nog meer noord tot noordwest! ’s Avonds houdt het niet op en leeft de stoke verder in het donker op het witte doek!

Zaterdag 7 oktober 2017
De beste dag van het weekend wordt zeker en vast zaterdag. Die swell van vrijdag is niet zomaar weggeblazen wanneer de volgende storing met dat beetje zuidwestenwind richting de lage landen koerst. Voor de laatste detail verwachtingen is er uiteraard een dagelijkse update op surfweer app of sms. In principe houdt de wind zich redelijk koest onder invloed van het hogedrukgebied dat onder de Benelux doortrekt. Vanaf IJsland komt er echter weer een nieuwe storing bovenlangs, waardoor de surf op zondag ongunstig lijkt uit te pakken. De dan nog aanwezige swell wordt tot rommel geblazen met een noordwest draaiende en afnemende wind. Als de wind later afneemt kan het op maandag natuurlijk wel weer mooi longboarden worden. De periode daarna gaat het hogedrukgebied wat sterker worden en blijven depressies op afstand. Positief als je nog een trip naar Frankrijk op de planning had staan. Voor Nederland en België gedurende de week heel wat minder of zelfs geen surfweer.

Wetsuits & bescherming:

Dinsdag : nieuwe 3/2 mm of gewoon 4/3mm
Woensdag: 3/2 mm wetsuit overdag (ocht 4/3)
Donderdag: 4/3 mm wetsuit & oorbescherming
Vrijdag : 4/3 mm,oorbescherming & schoentjes
Zaterdag: 4/3 mm wetsuit, 3/2 op het middaguur
 1. Perfecte grammofoon vanaf donderdag. Juist dan is er op de Atlantische Oceaan geen depressie meer te bekennen. Alles is voor de Noordzee!

 2. Wat vrijdag de Noordzee in komt rollen:

 3. Zaterdag rammelen!!

 4. Betekent dit ook een dipje in de Portugese surfcondities?

 5. Morgen eerder een volle west lijkt het in zuid-holland. Op zijn best wzw toch?

 6. Morgen voor beginners goed te doen of te krachtig?

 7. Nou.. was rommel + sterke stroming. 🙁 Misschien moet toch maar eens leren kiten.

 8. Met kiten kan je wat vaker😁

 9. Wat een mooie golven….

 10. Is vrijdagmiddag/avond te surfen op Texel? Of te exposed qua wind? De rest van het weekend beter mogelijk beter.

  Iemand spots suggesties op Texel? Ik verblijf in de Koog. Thanks!

 11. Noord! Dinsdagmiddag.

 12. bedankt maar weer voor je verslag Tobias .Surfs up.

 13. Eej Tobias. Gister Domburg ging los. Vooral bij hoog en de stroming viel goed mee. Wind zat gunstig dus de stroming kwam er met afgaand pas in. Achterste golven niet gehaald maar dat ligt niet aan forcast of de zee. Ligt gewoon aan ons. Maar als je je eigen bereik kent blijf je niet gefrustreerd naar achter peddelen maar heb je een leuke schuim party op je plank. Blijkt dat de golven toch nog te varen zijn ZEVER voorspelling. Succes Compain. Pease!!

 14. Iemand Eye ball Ijmuiden? Tnx

 15. Ga zo naar Wijk, ben benieuwd hoever ik erin kom! Nog meer matties die die kant op gaan?

 16. Oostende liep lekker, goed beschut en voldoende swell, merci Tobias!

 17. Iemand een idee wanneer het beste te surfen dit weekend in België?

 18. Heel België zal wel goed worden.

  @ als het goed is, is de muziek nu uit op de film!
  Voor echte film moet je natuurlijk naar het http://www.untrackedfestival.com/ vrijdag a.s!

 19. Weet je ook wanneer het het beste zal zijn dit weekend? @Tobias

 20. Onzeker en wel heel zuur nu zaterdag er juist nog weer een randstoring bij komt met vrij veel wind…
  Dus zondag beter zonder wind, maar wel met de swell meer dan gehalveerd…

 21. Morgen Domburg 2e helft vam de middag te doen met afnemende wind?

 22. Gisteren franse condities op de noord,lekker hoor

 23. Iemand een oogbal van IJmuiden vandaag??

 24. Wat denken jullie kenners van domburg morgen rond hoog?

 25. Wat zijn goede spots om vrijdag te surfen?

 26. Domburg , te wild bij hoog straks
  De wind draaid richting west noord west
  Dit is zon dag dat het Nollehoofd in Vlissingen goed loopt !
  met meer dan 2 meter, nu al .

 27. Vrijdag ook hetgene wat atmospere zegt. Hoeft zelfs niet per se het nollehoofd te zijn, de gehele zuidkant van walcheren is goed rond hoog water.

 28. filmpje nollehoofd/ windorgel : https://www.youtube.com/watch?v=X0ET9PjFRH8

  Vlissingen doet het vooral goed als er nog te veel west in de windrichting zit , en bij een noord noord wester is de rest van de zuidkust weer beter

 29. Thanks, zal zeker daar eens gaan kijken dan!

 30. Zijn er hier nog die morgen (vrijdag) aan de Belgische kust het water opzoeken?
  Let me know where and when.

 31. Pittig. Denk zelfs te pit(t)ig nu!

 32. Is dat Ijmuiden Tobias?

 33. @storm lijkt haast wel op texel paal 21 🙂

 34. Hoe zien de condities voor zondag er uit?

 35. Wie kent IJmuiderstrand een beetje en weet of vrijdagochtend een goede keuze is? Mijn redenatie: zal rond 8 a 9 uur ongeveer midtij zijn bij afnemend en wat beschutting krijgen van de pier (ga ik wel uit van N-wind) en de coëfficient van de volle maan trekt de bakken wat holler dan anders.

 36. net twee uurtjes gesurft op de noord en ik moet zeggen dat het tegen de verwachting in best te doen was. Langs het havenhoofd naar buiten peddelen was een eitje en dan een dikke vette bak terugpakken. Zelfs recht door de golven de zee in peddelen was te doen. We lagen er met 5 á 6 man in dus lekker rustige stormsurf.

 37. Mooie schuimbak op Zandvoort

 38. Vanmiddag: http://www.surfed.nl/sessions/2017/171005/index.htm

 39. Westschouwen rond 15:00. Beetje uit de wind. Wel volle bak stroming. Mooie lijntjes.

 40. Vlissingen vandaag :

 41. Mooie foto’s!

  Zaterdag mag het dan wel wat meer gaan waaien in tegen stelling tot eerdere forecast. Dat zorgt er wel voor dat de swell voor zondag er nu in blijft!

 42. Iemand nog tips voor leuke spot morgen op zuidkust Walcheren?

 43. @atmosphere gave foto’s!

  En ik maar denken dat je alleen in Domburg goed kan surfen in Zeeland…
  Is er ook mogelijkheid om dichtbij te parkeren bij het nollenhoofd?

 44. Dishoek, zoutelande,… kilometers aan strand waaruit je kunt kiezen.

 45. Weet er iemand of de Hoek van Holland loopt met laagwater?

 46. beste mensen, ik ben op zoek naar iemand die gebroken boards kan herstellen. heeft er iemand tips?

 47. Julian yoshi in scheveningen
  JY surboards

 48. @ Dr. S : Twinsclub 17:45-20:00

  U herkent mij a BIC Magnum en blauwe helm.

  Pablo

 49. @rudie dingrepair beverwijk, candystick ( Dennis) in schoorl

 50. T is flink veranderd morgen? Zou er in de ochtend ondanks alles een golf te vinden zijn in Zeeland? Enige momen dat ik kan.. ):

 51. Golven genoeg in de ochtend in domburg en dat zullen ook nog eens vrij grote golven zijn. Let er wel op dat je langs de juiste kant van de paaltjes te water gaat bij dit soort condities voor het geval je dat nog niet wist.

 52. Thanks!

 53. Morgen is er de kustmarathon op Walcheren. Dus delen van de wegen langs de kust zullen afgesloten zijn en/ of het zal onmogelijk zijn om te parkeren vanwege de toeschouwers.

 54. Dat probleem had ik vanmiddag al bij Zoutelande. Dishoek was top van 2 tot 4!!!!

 55. Dank 🙂

 56. @Nantes : Er is een parkeerterrein in het bos beneden niet ver van Nollehoofd.

  Het komt echter niet zo vaak voor dat er goede golven lopen op de zuid stranden van Walcheren, omdat, het hoog water moet zijn en er veel wind uit noordwestelijke richtingen moet staan. Een Noord noord wester storm is het meest ideaal, vooral achter de hoogste duinen, die de side off shore wind behoorlijk temperen.

 57. Welke spot raden jullie morgen (zaterdag) aan ?

 58. Ik ga vanuit Hilversum met openbaar vervoer naar een spot morgen (en moet ook een plank huren) is Bloemendaal/Zandvoort of Scheveningen de betere keuze morgen?

 59. Beter zondag Zandvoort. Morgen daar te veel wind.

 60. Ik weet dat dit een golfsurf forum is, maar het is gewoon vet om te zien(ben zelf golfsurfer). Morgen in Castricum het NK Big air kitesurf. Aanvang 10.00 einde rond 19.00.

 61. Vanavond was al de ladiesrun bij Zoutelande, maar er kon ook gesurft worden!

 62. Iemand zicht op de belgische kust ? Valt de wind wat mee ?

 63. @frigoman. Check webcam van blankenberge. Kan mss mooi beginnen lopen langs de pier later op de dag ..? Succes !

 64. Iemand eye bij Wijk?

 65. Wijk is een puinbak.. ziet er niet heel uinodigend uit met veel zw wind die de nw swell verkloot. Morgen beter hoop ik?!?

 66. Was voor 8h30 vrij clean en een goeie meter ,erna werd het steeds rommeliger

 67. #oftopic #surferscall #daretoask #afkick heeft iemand nog een longboard ( = of > 9’6 ) liggen die ik tegen een vergoeding en goede afspraak paar weekjes kan lenen, daar mijn eigen Stewart (Hydrohull 10′ ) longboard paar weken voor groot onderhoud bij Ron in het droogdok ligt. Board met specs in de buurt van mijn eigen board zou fijn zijn maar is geen pré. Incl.Vin(nen) , Exl.leash .Ex Bbag reacties graag op 0625095692 of via FB (link via naam)

 68. Gisteravond was oostende (rechts haven) top. Dikke bakken en niet te veel wind.

 69. Wijk was lekker rustig vandaag maar beter dan ik had verwacht. Morgen opnieuw!

 70. Zondagnamiddag minste wind bij Domburg (10 knopen) en 1m20 golven

 71. Oostende was gisteren top btw. Goede size, niet al te veel wind.

 72. iemand enig idee wie die fotograaf was op de Noord vanmiddag? of hoorde die bij een van die “contest”?

 73. Heerlijke bakken gesurft bij westkapelle

 74. Morgen na 12 dropt de wind !

 75. Loopt HvH een beetje met opkomend tij? @Tobias

 76. Nog ff een paar van Vlissingen :

 77. zijn die laatste foto’s van 7 oktober?

 78. Zometeen de restjes vdweek peddelen op naar de pier velsen noord !!

 79. Zandvoort/Bloemendaal, zon maar nog niet al te beste condities.

 80. Eyebal wijk 1100 klotsbak
  Eybal IJmuiden mooie lijntjes 500 meter vanag pier en steed hoger richting zandvoort maar minder lijn!
  Ik ga er zo later mee!

  Surfs up dudes!

 81. Goede iphone zeg😳😜

 82. Iemand een eye van Domburg?

 83. Domburg 12:50 Rommelig en wind – niet echt lijntjes. Twee surfers trachten golf te nemen terwijl ze in de branding staan.

 84. @Zandfoort : Die zijn ook van de 5 e , maar gisteren kon er ook gesurft worden.

 85. Was redelijk om uur of 12 – 2 richting Bloemendaal. Werd wat minder nu. Af en toe wat hoogte achterin. Misschien over paar uurtjes nog even proberen. Clean is het zeker niet 😉

 86. Iemand een oogballetje op ouddorp?

 87. Hoek was net helemaal niet verkeerd met opkomend/hoog en wegvallende wind!

 88. iJmuiden was goed te doen kilometer van Pier!
  Mooie meter lijnen geen klotsbak en 7 surfers in het water!

  Alleen dat lopen valt tegen….pfff

 89. Vanaf 16:30 werd het mooi op scheef..althans mooier!!
  Prima weekendje zo toch?

 90. Ik heb vanmiddag in Domburg in de branding gestaan en het was winderig en rommelig. En erg veel toeschouwers.

 91. Bloemendaal van 11.00 tot 14.00 was top. Mooie periode swell, voldoende hoogte en een lekker zonnetje!

 92. Plaatjes eind van de middag: http://www.surfed.nl/sessions/2017/171008/index.htm

 93. In Oostende werd het iets tegen hoogwater. Niet heel hoog maar toch mooie golven (weinig wind).

 94. Velsen noord waz zo mooi dat ik zelfs twee keer ben gegaan waz zeker geen klotsbak maar goed te doen voor ervaren peddelaars zeer goede sfeer ook !!

 95. Board is terecht! Christiaan kon hem niet in zijn auto krijgen en had hem slim verstopt! Dank Christiaan! Topactie! Mijn maat weer blij….😎😊

 96. Voor kanovaarders wel

 97. iemand nog zicht op wijk? loopt er nog iets? wellicht met hoog tij?

 98. Ff of toppic, weet iemand nog een charmant vakantiehuis voor een gezin van 4 in de Vendee? Het liefst een beetje in de buurt van Brétignolles-sur-Mer.

  Thanx alvast

 99. Vraag het eens aan de redactie van Boardshortz.nl!

  http://www.boardshortz.nl/scoren-in-de-vendee/

  grtz, Robin

 100. @ruud, ga naar camping les dunes! Binnenbad voor de kids en surfspot op loopafstand….

 101. Fijne tips, thanx! Nu nog hopen voor wat mooie swell tijdens de herfstvakantie!

 102. Golvjes onderweg?

 103. Kom maar weer door! zit weer genoeg surf aan te komen! 😉