Surfweer dinsdag 29 mei 2018

Een lokale bries uit het noordoosten geeft tijdelijk weer even een paar dagen golven en de nodige verkoeling. De zee is inmiddels opgewarmt tot een niveau dat schoentjes en handschoentjes niet meer nodig zijn. Een 3/2 volstaat overdag in de zon. Echter wanneer het waait zoals vandaag, is dit al snel te fris.

Dinsdag 29 mei
Vanmiddag komt er een vrij krachtige zeewind te staan die golven met zich meebrengt. De toename is al te zien op de meetboeien met 90cm hoogte. Deze is echter nog niet te surfen, omdat de frequentie (ofwel periode) nog niet onder de 200 mHz is gezakt. Hoe langer de golven er staan, hoe meer die frequentie zal zakken en het wel surfbaar wordt. Sowieso heb je en longboard nodig, want er zit weinig kracht achter. En hoogwater is in Zeeland en België een must. In noordelijk Z-H en in N-H kan vanavond met laagwater ook prima gesurft worden, al zal het wel behoorlijk stromen en moet er rekening gehouden worden met onweer! Enige voordeel daarvan is dat de wind wel weer wegvalt en offshore draait. Normaal zou dat een positief surf-advies zijn, maar nu is het toch echt oppassen geblazen.

Woensdag 30 mei
Dit lijkt de beste surfdag van de week te gaan worden. De swell van midden op de Noordzee komt vanaf de vroege ochtend al binnen met maximale sets van heuphoog. In het uiterste noorden is het dan nog heel even gunstig hoogwater, hoewel dat ook snel zal zakken. Met eb lijkt er dan niets te surfen, met name in België en Zeeland niet. Met hoogwater komt het echter weer terug en de wind blijft zwak. Deze kan wel lichtjes aanlandig worden (zeewind), maar absoluut niet meer de kracht van vandaag. En dat terwijl de kracht in de golven groter zal zijn dan vandaag. De swell komt het beste aan land in Z-H en het verder zuiden. In de avond alleen niet. Dan is het al snel te laagwater en zal er eerder in het noorden nog een golfje lopen. Maar eigenlijk is het dan al over.

Donderdag 31 mei
Van verder weg is ook nog een swell te verwachten die donderdag aankomt. Deze zal dan nog kleiner zijn met 0,4 meter hoogte, maar wel met een goede periode. Nu is vooral de kans dat er weer gesurft kan worden in N-H aanwezig. In België blijft het flat. Op welk tijdstip de swell arriveert is nog niet te zeggen, maar qua getijden lijkt het beste te zijn om het rond zonsopgang te proberen en anders eind van de middag. Overigens is het met hele kleine swell ook met laagwater wel te surfen op de achterste zandbanken.

Vrijdag en lange termijn
Het ziet er niet veelbelovend uit voor dit weekend. Eigenlijk is het vrijdag al flat. Mogelijk dat er zaterdag aan het eind van de dag toch weer een verdwaalde set golven arriveert van de swell die tussen IJsland en Schotland staat en afkomstig is van de de diepe depressie op de oceaan. Wat dat betreft is dit de tijd om van een ‘Surf Inn‘ te profiteren met meer dan voldoende swell, maar ook niet te veel voor die regio. De wind is daar net als bij ons zo goed als zoek.

Na het weekend is de kans aanwezig dat er wat betere swell arriveren. Ze komen van ver en bij ons waait het dan nog altijd nauwelijks. Dit betekent dus vooral feest in het noorden en dan met name op de wadden. Een surftrip in eigen land behoort dus ook tot de mogelijkheden. Een zoektocht in weerkaartenland leert dat pas in de tweede week van juni er een omslag zou kunnen plaats vinden met meer lagedrukgebieden dichtbij. Dan gaat het ook vaker en harder waaien met hogere golven. Alleen is die forecast nog zo ver weg, dat het eigenlijk geen waarde heeft.

Wetsuit adviezen (temp water 13,5gr)
Dinsdag: 3/2mm en 3mm schoen + oorbescherming ivm wind!
Woensdag: ocht 4/3mm met 5mm schoen, middag 3/2
Donderdag: 3/2mm zonder schoen
Zaterdag: 3/2mm wetsuit, zonder schoen
 1. Isobaren over de Noordzee vanmorgen om 6UTC. Dat is iig een goed tegen met een wind die vanaf het hoog komt en naar onze kust toe waait. Swell is er dan meestal 24 uur later, omdat de periode vrij laag is.

 2. En zou het komen? Op de lange termijn (na het weekend) eindelijk hogere swells met meer periode in de Noordzee. Dit is de forecast voor 2,3 en 4 juni:

 3. hoi tobias, is texel beter dan z-holland met bovenstaande omstandigheden?

 4. Texel zo te zien!

 5. Toch maar wat surfuren kopen bij http://www.247waves.com, met deze zomerse voorspellingen hoop ik dat ik snel gewoon elke dag kan surfen in een wavepool. Haha.

  Eye scheveningen: Minimaal, max kniehoog. wel lekker zonnetje.

 6. Zijn de tijden voor morgenochtend nog steeds hetzelfde in de surfsms voor de vroege ochtend in noord-holland? Ik kan ’s avonds helaas niet en de ochtend is wel heel vroeg geforecast om voor niks je bed uit te gaan haha!

 7. In principe wel. Ik stuur vanavond nog een laatste update.

 8. Windguru is een beetje minder optimistisch voor Scheveningen lijkt me.
  Off-topic: Heeft iemand ervaring met surfen in Cyprus?

 9. Topper!

 10. “En moet er rekening gehouden worden met onweer” dus gewoon niet het water in gaan

 11. Lijkt me prima om het water in te gaan, zorg wel dat je wanneer de onweer minder dan 30-40 tellen dichtbij is je er weer uit bent.

 12. @ surf dude, ik ben er vanmiddag in geweest met een 2 mm short arm, in begin even wennen maar vond het echt prima te doen

 13. Waz te doen mooie snelle ritten tot het gedonder begon

 14. Donderdagavond 19:30 uur surf docu van Nederlandse bodem in FC Hyena Amsterdam.

  Koop hier je kaartje: https://fchyena.nl/films/big-wata-surf-film
  En steun de enige surf club van Sierra Leone!

 15. Is Ouddorp morgenmiddag bij hoog water nog te doen? Ik wil mezelf namelijk een ritje voor niks besparen 🙂

 16. Ik hoop ook rond hoogwater te gaan kijken! Op hoop van zegen dit keer 😉

 17. Scheef was OK vannochtend, niet veel hoogte helaas. Wat mij wel opviel is dat er mega veel kwallen waren op bepaalde plekken. Meer mensen die dit is opgevallen? Blijft een bijzonder gevoel om tijdens het peddelen een kwal mee te scheppen..

 18. Scheveningen Noord rond 08:00 uur

 19. Goedemorgen, wie heeft een glazenbol en kan een inschatting doen voor wijk aan zee rond 5 uur🤗

 20. Ik heb wel een meting voor je van de boei. Die lopen na een flinke dip weer wat op, dus trek je conclusie zou ik zeggen ; -)

 21. NH beter van ZH vanmiddag of andersom ? Thanks !

 22. Thanks Tobias! Hoe lang doen die (die piekjes) er ook alweer over? Maw: hoe moet ik die grafiekjes lezen.. 🙂

 23. +8 tot +12 uur

  Z-H of N-H maakt niet zoveel uit, alleen tij is N-H blijft langer goed terwijl Z-H al eerder kan.

 24. Gracias ! ,… nieuwe piek wel op tijd of komt ie na hoog ?

 25. Egmond sur mer is net aan langplankbaar,voor de gemotiveerde onder ons.

 26. Op de webcam van wijk is niets te zien door de mist? Iemand een idee hoe het op dit moment daar is?

 27. Kunnen we nog los in NH? Lastig inschatten met de mist op de cams. In ZH lijkt het niet echt veel soeps..

 28. Vooralsnog amper een lesgolf

 29. @oomtito en @surf
  Gewoon gaan als je denkt dat ze er staan hahaha…

 30. Update vanuit een Strandpaviljoen in Castricum, geen idee, ik zie de zee niet vanwege de mist! Net wel naar de waterkant gelopen maar niet veel wijzer geworden. Ik gok het er maar op met vloed om 18.00

 31. @ Guy,

  Helaas is het niet voor iedereen is het een kwestie van even naar het strand lopen/een fietsje pakken om te gaan surfen, vandaar dat die mensen webcams kijken om te zien of het de moeite is. Juist handig als mensen hier dan kunnen delen wanneer ze meer info hebben als de webcams dichtgemist zijn toch?

 32. @Jelle i know bru… ik bedoelde meer van laat je verrassen neem de gok. Ik ga straks ook 40 min rijden en het erop wagen. En zie de info van Tobias 🙂

 33. Het is klein, heel klein maar wel surfbaar. Zou er niet voor (om)rijden…

 34. En met “heel klein” bedoel je dan enkel hoogte? Knie hoogte?

 35. Ik wil zo mogelijk zandvoort/scheveningen/katwijk proberen met longboard. Is het nog te proberen?

 36. Tussen enkel en knie, vlak op de kant. Pas op je lange fin!

 37. Shit .. balen.. Naarmate de avond wordt het waarschijnlijk niet beter

 38. Is idd nog verder aan t afnemen:

 39. Op Katwijk was het kniehoog en ondanks opkomend werd het niet beter.
  En het was vooral heel mistig… vanuit de zee kon je de duinen meestal niet meer zien. Heel apart.

 40. Wijk 9.30 tot 11.30 klein maar surfbaar soms lijntje maar vooral een paddle workout dus lekkere heen en weer peddelen tussen pier en 3de molen

 41. Om 8u toch een zandbank gevonden met voldoende golfhoogte voor SUP: eerst nog 8’6 nadien toen de wind wegviel 7’4

 42. Net de gevoelige verhuizing gemaakt van Amsterdam naar Rotterdam en op zoek naar chille spots die goed met de auto te bereiken zijn! Hoek van Holland, Maasvlakte of toch ietsje verder naar Ouddorp? Hoor graag wat local info wat goed te bereiken is zonder al te veel file!

 43. Er vanuit gaande dat je niet op Zuid bent gaan wonen: alles vanaf HvH tot Scheef, volgens mij surft Tobias daar ergens een secret spot.
  Bij file op de A20 kun je altijd nog MV2 of Ouddorp.

 44. Wijk was wel prima hoor van 3 tot 5. Gewoon lijntjes met een easy take off. Ind ong knie hoog.. dit + een halve meter was echt genieten geweest naar al met al niks te klagen. Clean veel take offs.. op en neer, op en neer.

 45. Ben ook net van 020 naar 010 (noord) verhuist ga nu eigenlijk alleen maar naar hoek van Holland, het loopt lekker op mooie dagen en ontspannen sfeer plus genoeg ruimte

 46. Thanks voor de info!

  Als er mensen zijn die een keer samen die kant op willen let me know! Moet wat nieuwe surfers leren kennen hier in 010…

 47. Ja leuk. Ik ben ook voorlopig van 020 naar 010 (west) verhuisd, lijkt me tof.

 48. Nummer is 0643499121

 49. Wijk 6:00-7:30
  Kuithoog & glassy. Zo glassy dat er een soort van grote muggen op het water zaten. Ook een springende vis gezien… zal vast met die muggen te maken gehad hebben. Surf was wederom veel take-offs en dan rustig uitvaren… wet & not so wild 😉

 50. Ben vooral benieuw hoe het volgende week rond deze tijd is!

 51. Vanuit Rotterdam heb je eigenlijk het hele gebied tussen Scheveningen en Ouddorp om te onderzoeken welke spots wanneer het beste bij je past.

 52. wijk ?misschien komt het nog? maar ziet nog niks binnen komen

 53. Thanks Wouter, ik heb je een whatsapp bericht gestuurd!

 54. Hallo, er is de laatste tijd veel zeevlam (zeemist). Weet iemand hoe je dat (enigszins) kan voorspellen ? Je kan natuurlijk op de cam kijken, maar dat bedoel ik niet ;).
  Cheers, Steven.

 55. Zou het dit weekend 100% flat zijn of gaat dat mini windveldje voor de kust zaterdag / zondag nog voor iets surfbaars zorgen voor de langplank dit weekend op Texel?..(#wishfulthinking ;))

 56. Het ontstaat volgens mij als het in de ochtend offshore waait en het daarna draait naar onshore! pin me hier niet op vast maar zo zou je het volgens mij een beetje kunnen voorspellen;) Warme vochtige lucht vanuit het land die condenseert boven het koude zeewater (vooral lente dus) en die mist wordt dan dus weer teruggeblazen over zee en land door de gedraaide onshore wind;) hoop dat je hier iets mee kan.

 57. Hoi,

  Kan er qua golfen zondag/maandag worden gesurfd op Ameland? Of worden er geen golfen verwacht?

  Ik ben benieuwd 🙂

 58. Over Zeemist:

  Om de kansen hierop te kunnen inschatten moet je kijken naar het verschil tussen de zeewatertemperatuur en de dauwpunttemperatuur. Ik pak daarvoor zelf meestal de pluimverwachting van het ECMWF https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/weer-en-klimaatpluim of op https://www.weerplaza.nl/15daagse/?type=eps_pluim&element=&r=zuidwest zoals op het plaatje hieronder.

  Wanneer de lucht vochtig is, is het dauwpunt hoog. En als deze hoger is dat de watertemperatuur is er grote kans op vorming van zeemist. Deze moet dan alleen nog wel het land op worden gedreven. Dat zal gebeuren als de wind lichtjes uit het westen staat of als het boven land zodanig snel opwarmt dat er zeewind circulatie ontstaat. Bij een aflandige wind heb je dus geen zeemist.

  De watertemperatuur zit nu tegen de 14,5 graden. Afgelopen week zat het dauwpunt telkens rond de 20 graden, waardoor de kans op zeemist erg groot was.

  Nu dus een stuk lager, waardoor de kans op zeemist kleiner is, maar nog steeds aanwezig.
  Zondag stijgt het dauwpunt naar 16 gr en is het weer oppassen, ook omdat het eerst windstil is en later de wind lichtjes uit zee komt. Je kan dan ook kijken naar de satelliet of de mist op zee al ‘klaar’ ligt.

  Woensdag zou het dauwpunt ook weer erg hoog komen te liggen, maar dan komt de wind uit het land dus is er geen gevaar.

 59. Wat betreft de golven, het gaat pas maandag echt waaien. Heel misschien eind van de dag de eerste rollers, maar ik denk dat het pas dinsdag echt goed genoeg gaat zijn.

 60. Iemand die ervaring heeft met een goeie noorderswell en Petten?

 61. Siouville (Frankrijk) lijkt op MSW goed voor morgen , niet te hoge golven, maar goede omstandigheden. Klopt dit? We zijn in de buurt en dachten morgen naar daar te rijden.

 62. https://www.viewsurf.com/univers/surf/vue/12752-france-basse-normandie-siouville-hague-live

 63. Altijd gaan kijken als je in de buurt bent natuurlijk. Alleen voor La Torche staat maar 0,7m met 12 seconde. Daar blijft meestal minder van de helft van over voorbij de kanaal-eilanden. Pas als er richting de 2m staat op La Torche met de juiste richting en periode, dan kan het dieper in de het kanaal ook goed worden.

 64. Dankuwel voor de informatie @Tobias! Opnieuw wat bijgeleerd 😊 We gaan sowieso gaan kijken

 65. Dinsdag de hele dag vrij en woensdag de hele ochtend en dan ook nog eens een nieuw board voor het eerst te water laten. Wat zijn ongeveer de tijden voor dinsdag en woensdag? Ziet er heel goed uit op de forecast! Kan. niet. wachten.

 66. Hmm ik ben pas donderdag vrij, zijn er do en verder in volgend weekend ook golven, lijkt nu erg klein

 67. ja zelf de wadden ziet er belabberd uit na wo

 68. Hey mensen.

  Ik ben komende week op terschelling te vinden en neem mijn bord uiteraard mee. Heeft iemand nog tips voor het surfen aldaar? Iemand ervaring met een mooie spot en bereid om dit te delen?

  Ik hoor graag van jullie!!

 69. Zou er de komende dagen iets zijn in Domburg?
  Vriendelijke groeten

 70. @Tobias Ik ben benieuwd naar welke tabel van Windguru je kijkt? En wat betekent dat in termen van tijd en afname van golven voordat deze bij ons (zuid-Holland) aan de kust komen?

 71. Ik kijk meestal in dat tabelletje dat op surfweer.nl/webcams staat onder “Wind-guru 100km”, een gridpunt op zee.

  En daar was de zeemist van vandaag. Het probleem wordt met de surf de komende dagen een stuk minder, maar na woensdag weer groter met hoge dauwpunten:

 72. Vooralsnog flat in egmond aan zee,wel een noordwesten windje.

 73. @eaglewing, Jazeker hele strand van terschelling kan je bijna surfen soms loopt paal 7 wat mooier en anders bij midsland aan zee. Vanaf laat en morgenochtend gaan we denk ik bij mids

 74. Wat is er mis met de modellen van de forecast sites? Want als ik zie naar de voorspellingen en vergelijk met de voorspellingen van de wind op zee ( vooral aan Noorwegen) zou er toch wel wat meer en betere golven moeten staan dan wat ze nu voorspellen. stoked!! Kan niet wachten tot morgen en overmorgen!!

 75. Idd…. guru windfinder msw uiterst negatief!

 76. De wind is aan het oppikken!

 77. Ja, van 4-6 meter zou toch wel wat moeten overblijven!

 78. @tobias hoe lang reizen die golven voor ze tegen de zandbanken aan kletsten? Is morgenochtend met hoog water een goeie call??

 79. Er komt nu een dikke meter door bij A12 platform.
  Nog uurtje of 8 en dan is het hier toch? Lijkt me een goede ochtendsessie kunnen worden dan.

 80. Nope, is niet genoeg en de periode is niet goed. Komt gemiddeld pas na 12 uur en dit piekje pas na 20 uur als het überhaupt iets geeft. Ff wachten wat die boei vanavond aangeeft.

 81. Ik zet m op woensdagochtend

 82. Wanneer komt er een update ben benieuwd wat de surf ons morgen gaat brengen!

 83. Update A12 153cm, rond de 150 MHz (al heb ik geen idee hoe ik dat om moet zetten naar interval van golven). Tussen de 8 en 12u voordat het hier is als ik eerdere surfweerberichtwn goed herinner. Ik ga morgenochtend een kijkje nemen!

 84. Klopt het dat er wel redelijk wat stroming zal staan morgen en woensdag? Zojuist duik genomen in buurt van Domburg maar dat voelde al aardig sterk.

 85. Het is volgens mij mHz (milli Hertz). 1 Hz = 1 per seconde. 150 mHz =0.15 Hz. Oftewel 1/0.15 = 6.67 seconden periode. Weet het niet zeker maar de getallen lijken realistisch.

 86. @Zeehond. Tnx! We gaan het meemaken en proberen.👍🤙

 87. @Zeehond. Tnx voor de tips. We gaan het meemaken.🤙

 88. Aha! Milli! Dank

 89. Is nu nog geen pepernoot…. ben benieuwd vanavond.😐