Surfweer Dinsdag 27 maart 2018

Een nieuw weerbericht voor vandaag, al was het alleen maar voor die kleine leuke golfjes die in het uiterste noorden binnen komen rollen. Vanwege een veel te groot lagedrukgebied op de oceaan met een compleet verkeerde ligging, zitten we nu al dagen zonder echte golven of wind. Gelukkig gaat het er een en ander veranderen de komende dagen en de week na het weekend!

Dinsdag 27 maart 2018
Vandaag dus swell uit het noorden van de depressie die zondag ten westen van Noorwegen lag. Het duurde in dit geval dus precies 2 dagen voor deze swell hier arriveerde en het lijkt er op dat die niet eens echt wordt tegengewerkt door de vrij krachtige offshore wind. De spots die een beetje surf geven zijn wel alleen de noordelijke spots. Dus alles boven IJmuiden en vooral de wadden. Ten zuiden daarvan zien we op Zandvoort en Katwijk eigenlijk net te weinig swell. Nog verder naar het zuiden lijkt er al helemaal niets te lopen. Neem dus je allergrootste board als je vandaag wilt surfen. En dat kan tot ongeveer net iets na hoogwater. Daarna neemt het snel af en gaat de wind ook toenemen op zee waardoor de swell nog moeilijker doorkomt.

Woensdag 28 maart 2018
Ook woensdag staat er wat swell op het programma, alleen van veel dichterbij. Na de regen van dinsdag draait de wind van zuidoost naar noordwest. Helaas is er eerder sprake van een windafname dan toename en dus zal de swell niet echt duidelijk te zien zijn. Wel kan er een combinatie onstaan tussen nog wat Noord restdeining van dinsdag en nieuwe winddeining uit WNW. In ieder geval neemt de wind op het strand bij ons heel snel af naar nul en wordt het met opkomend weer clean. Mogelijk is het al clean vanaf het eerste licht, alleen is het getij dan nog niet helemaal gunstig. Swell voor de zuidelijke provincies zit er alweer niet in, maar Zuid-Holland pakt voor een deel wel een golfje mee!

Donderdag 29 maart 2018
Donderdag wordt spannend. Op het polaire front dat heel duidelijk getekend staat vanaf Canada naar Engeland kan zo maar eens een diep klein lagedrukgebiedje onstaan. En die zijn eigenlijk het beste voor golven in de Noordzee, omdat deze zelf ook relatief klein is en dus veel sneller gunstig ligt. Alleen zijn dit soort laagjes heel onzeker. We zien het vaak in de zomer op 1 of 2 dagen van te voren. Nu moeten wachten tot de run van woensdag 6utc, omdat dan het laagje zich gevormd heeft en dan het gedrag veel makkelijker te berekenen is. Rekenen aan iets wat er nog niet is, vergt namelijk een veel hogere complexiteit. In ieder geval de weerkaart zoals UKMO deze berekent voor de nacht van woensdag naar donderdag hieronder. Sowieso zal het laag heel snel overtrekken waardoor je er voor de hoogste golven snel blij moet zijn. Ook qua getij is eerder op de dag gunstiger. En de wind die zal ook heel snel afnemen. Kortom, alle voelsprieten staan maximaal on-hold!

Vrijdag en verder
Vrijdag is het weer flat. Achter het polaire front lag nog een depressie al klaar om verder af te zakken. In principe zijn de berekening hiervoor met een grotere zekerheid te maken dan die van woensdag/donderdag. Het laag kiest positie met drie kernen boven de baai van Biskaje. Hierdoor gaat de wind er daar helemaal uit en komt er dikke swell binnen (alleen west/zuidwest Frankrijk). Bij ons komt de wind weer een dag lang uit het zuidoosten en is niet meer dan matig tot vrij krachtig.

Vrijdag-avond draait de wind langzaam naar noordoost en wordt het weerbeeld interessanter. Zaterdag en zondag komen er swells van deze wind dichtbij huis om de hoek van Texel heen gedraaid en raken vooral de zuidwestkust van Belgie, Zeeland en deels Zuid-Holland. In Noord-Holland blijft het waarschijnlijk flat. Hoewel zondag de swellrichting iets meer noord draait en er wel iets kan binnenkomen. Ook gaat de wind dan naar noord, maar echt waaien doet het niet. Tenzij het boven land onbewolkt wordt en de zeewind zich kan ontwikkelen. Maar dat zal dan pas in de middag zijn. Hoewel het dan ook pas het juiste getij is, met hoogwater om 17:00 uur in Zandvoort. Oftewel, alleen als het bewolkt blijft lijkt de swell zondagmiddag nog wat voor te stellen dit weekend in Noord-Holland. Elders is het een heel ander verhaal en biedt het hele weekend kansen! Nog wel met hele dikke wetsuits aan:

Dinsdag : 5mm, cap 3mm schoentjes 7mm en hand 3mm.
Woensdag : 6mm met schoen 8mm + hand 5mm, cap 3mm
Donderdag : 6mm wetsuit, 7mm schoen, hand 4mm en cap 3mm
Zaterdag: 5mm met schoen 6mm + hand 5mm en cap 2mm
 1. De swell komt nog wat verder zuidelijk door dan ik had gedacht. De vrij krachtige wind lijkt er toch niet veel vat op te hebben. Tot en met hoogwater (en iets daarna) blijft het nog oke om te longboarden.

 2. De 1e kaart is vandaag met de grens van koude en warmere lucht afgebakend door een frontensysteem dat loopt vanaf Noord-Amerika tot aan Engeland.

  Hieruit zou eventueel woensdagavond een relatief diep klein laag kunnen onstaan van 990 hPa diep (tweede weerkaart) met goede golven uit NW voor een kort moment. Heel onzeker alleen en morgen daarover meer.

 3. twas ff lekker op wijk 10.00 tot 13.00 daarna kwam idd de wind en werd het op de sup wat lastiger

 4. Helaas, lagedrukgebied donderdag komt verkeerd te liggen en diept ook helemaal niet uit. Dat geeft dus geen golven zo..

 5. Gelukkig ziet het er voor het weekend wel steeds beter uit met een straffe ONO swell:

 6. Vraag me af of het wel binben gaat komen…. van het weekend?

 7. Mistroostig beeld nu op de webcams, dat is wat surfen soms is in Nederland..

 8. Rimpelrijders

 9. Het zou wel moeten doorkomen dit weekend. Draait van oost naar noord:

 10. Iemand toevallig een goede tip waar ik een goed, 2ehands, longboard kan kopen? Alvast bedankt

 11. Heeft er iemand ervaring en tips (board huur en spots) voor golfsurfen in Curaçao?

 12. In curaçao kun je surfen op playa canoa super relaxed mooie baai je moet daar effe vragen naar charly die doet lessen geven en kan je ook je board huren

 13. Helaas, dat laag voor vannacht komt helemaal verkeerd uit, daar boven het vaste Duitse land…

  Dus morgen, donderdag, wederom flat. Alles nog wel in kannen en kruiken voor het weekend. En ook voor de week daarna. Kan wel eens een goed beginnetje van april gaan worden!

 14. Kan de link van de nieuwe cam bij noordwijk ook rechts in het lijstje komen te staan? Dat 1080p is wel mooi!

 15. Hebben jullie de trailer van “Thalassophiles, a surfers mind” al voorbij zien komen? https://cinecrowd.com/nl/thalassophiles
  Een documentaire over individuen die van de oceaan houden en een kijk op de impact van surfen op hun lichaam & geest.

  Met deze film willen Tomas & Charlotte laten zien wat de oceaan en surfen je kunnen geven. De kracht, intensiteit, de dieptes, de spiegels. Door dit te delen hopen ze dat onze liefde voor de oceaan kan groeien. Versterkt kan worden. Om te koesteren dat we dit hebben en er zorgvuldig om zullen gaan.

  Om deze film te kunnen maken zijn ze een crowdfunding gestart. Wil jij deze film zien? Help ze dan dit verhaal te gaan maken.

 16. Potentie voor het weekend zie ik helaas steeds kleiner worden😣😣

 17. Laatste runs nog steeds top hoor. Windkracht 7 OostNoordoost boven de wadden. De forecast modellen hebben altijd wat moeite om golven uit deze richting goed te berekenen. Voor N-H zitten ze er helaas wel altijd goed op. Dus wat dat betreft heb je het juist.

  Hieronder de kaart van zaterdag-ochtend 8:00 uur van het hirlam model:

 18. En zondag ook nog meer dan genoeg swell van dichtbij, die zaterdag-avond ontstaat 20:00 uur:

 19. Aloha, ff een vraagje:

  Binnenkort vlieg ik naar Faro om twee weekjes te surfen. Het liefste neem ik mijn longboard mee maar doen autoverhuurbedrijven er moeilijk over als je hem op het dak bindt?

  Zag een interessant systeempje van FSC Softracks voor. Iemand ervaring mee? Of tips?

  Thanks

 20. @faro

  Heb al veel vakanties met softracks van fcs rond gereden. Tot op heden nooit problemen gehad!

  Veel plezier en surf ze!

 21. Weet iemand of je op Curaçao kan windsurfen en huren ?

 22. @Faro… ik ben ook bekend met suftracks op huurauto’s. Geen probleem hoor, hooguit minder ontvangst van je radio. Wat je wel kunt doen met longboards is een extra spanband die je over je boards en door de binnenkant van je auto verbind. Boven de 80 km per uur gaat die softrack toch wel redelijk tekeer. zeker op een tweebaansweg met vrachtverkeer op de andere baan…… keek dan regelmatig in m’n spiegel of m’n boards er niet achteraan gevlogen kwamen;-)
  Let er ook op dat je een 5 deurs auto huurt!

 23. @ Faro, idd 5 deurs huren. Heb zelf nooit een extra spanband moeten gebruiken maar beetje zekerheid kan geen kwaad. Mocht het regenen dan wordt het wel altijd nat in de auto….Die dingen lekken gewoon door!! Verder geen probleem als je dat weet!!

 24. 3 deurs kan vaak wel, als de achterramen maar een stukje open kunnen (horizontaal open klappen ipv omlaag draaien) kan je de band door het raam halen.

  De banden een slagje draaien helpt tegen klapperen bij veel wind/hoge snelheid, op lange stukken stop ik een stukje rubber of schuim tussen de rails en de banden omdat er anders wel is een klein barstje kan ontstaan. Heb best 130 gereden zonder problemen of verschuiving.

 25. Thanks voor alle berichten. Dus gewoon een wagentjes met vijf deuren huren.
  Nog goede tips voor de omgeving daar? Op surf gebied en daarnaast…Ben met vrouwtje en dochter dus de hele dag in het water zal het niet worden.

  Thanks nogmaals.

 26. @Faro Hier heb je misschien wel wat aan: http://www.boardshortz.nl/met-gezin-in-camper-algarve/

 27. In faro zelf zelden golven, tenzij megaswell. stukje rijden naar westen, arrifana mooie longboard golven met de juiste omstandigheden. bij goeie swell mareta in sagres.(alleen laag tot mid tij)

 28. Auto cheap huren via luz cars. Pickup en drop off op Faro airport. Longboard op dak met softracks geen probleem. Algarve is prachtig maar surf kan lastig zijn. Westkust te hoog en zuidkust te klein. Maar je kan goed scoren als de omstandigheden goed zijn. Als het er net tussen in zit dan zijn het vooral veel km’s die je maakt om al die strandjes te checken. Hier wat spots; http://www.unknownportugal.com/on-the-beach.php

 29. Hi,

  Iemand tips voor een niet al te dure accomodatie (appt/mobile home op een camping oid) in de buurt van een surfstrand bij Lissabon (bijv Ereceira/Guincho/Costa Caparica). We gaan met 3 p, half juli. Liefst op loopafstand van een spot.
  Verder huren we een autootje om wat rond te crossen naar de spots.

  Ps. Leuke verhalen over Faro ook..:)

 30. Sagres en praia de luz zijn mooie plekken om een accomodatie te huren. In beide plaatsen mogelijkheden om te surfen. Luz vooral als de westkust te hoog is. Sagres heeft zowel zuid als west georienteerde spots. Met wat rondrijden is er altijd wel iets te vinden met leuke golven en niet al te veel surfers!

 31. @celiebaco

  Ik heb veel lol gehad bij Carcavelos (Guincho moet je echt geluk hebben met de wind). Nadeel is dat het wel heel dicht bij Lissabon is, en daarmee ook belachelijk druk. Alleen ‘s ochtends vroeg goed te doen. Maar ik vond de golven dan ook wel echt heel lekker. Ruime parkeerplaats ook, dus als je een auto hebt, zeker de moeite om te checken!
  Wij hadden een appartementje in Estorl via airbnb, maar dat was eigenlijk niet ideaal; stuk lopen en dan nog OV voor we ergens waren.

 32. surfreservaat Ericeira is zeer de moeite waard. Vooral point break Ribeira d’Ilhas met de juiste omstandigheden. Ongeveer 40 minuutjes rijden vanaf Lissabon

 33. Ik heb wel een keer veel gezeik gehad toen ik met mijn boardbag en softracks de autoverhuur binnenstapte (via sunnycars). Had toen een kleine auto gehuurd en geen problemen verwacht. Echter, de enige optie, na eindeloos overleg was een auto te huren waar de boards ín pasten… en dus een twee keer zo dure auto.

  Mijn advies is dus om in ieder geval niet via sunnycars te huren. En misschien voor de zekerheid de boards niet meenemen naar de verhuur, maar iets verderop pas op de auto te leggen.

  Nog een tip: koop zo’n waterdichte zak voor een elektrische sleutel, als je die nog niet hebt. Auto diefstal komt ook wel eens voor 😉

 34. Test

 35. Sheizze, t’is nu ineens wel veel minder geworden voor zowel zaterdag als zondag. Het laag blijft boven Londen liggen en trekt niet iets richting de Noordzee. Op zich nog steeds kansen, maar minder hoogte en sowieso flat in N-H. Morgen nog maar eens kijken hoe de boeien er voor staan. Gelukkig valt hoogwater pas in de middag.

 36. kijk ik ben ook een SUPper en woon in het binnenland, echt mooi deze site, veel beginners die niet weten waar we moeten zijn, lekker mainstream niet te ingewikkled, echt vet, waar moeten we morgen zijn??

 37. Iemand een idee of er nog iets van swell zal zijn aan de Belgische kust vandaag?

 38. Het wordt geen topdag, maar wat is de beste tijd op scheef vandaag?

 39. O gij grote golf guru ,zou u deze zout water junk kunnen vertellen waar hij zijn epic kick kan krijgen dezer dagen .cheers

 40. Het is zo jammer dat die webcams van Zeeland zo zuunig zijn hè😉 Op de webcam van Wijk is al wat corduroy te zien… zijn wel inimini rimpels maar het is ook nog afgaand dus er is nog hoop!

 41. Opkomend nog wat misschien zuid holland?

 42. You’re f….. killing me here…. ik denk tóch dat je je enthousiasme iets moet beteugelen voortaan, mister T.
  Ik had me nu wel erg verheugd, na té lang droogliggen, zware deceptie dit… Fack

  Gelukkig heb je ’t nog altijd vaker goed dan niet, dus ik hou nog steeds van je 🙂

 43. Niet groot, maar windstil en hele mooie lijntjes. De bank bij SurfKaravaan Katwijk (voor Strandpaviljoen Willy Zuid) ligt er mooi bij voor de komende dagen.

 44. \ziet een Dadatische impressie van een leash 🙂 @fotobovenrfotohierboven

 45. Eyeball Domburg iemand ?

 46. Het lot van de Noordzee-surfer. Gelukkig op tijd voor gewaarschuwd met een nogo.
  En heel misschien komt er morgen meer van de ONO swell hoogte door dan vandaag. We houden de boeien in de gaten en bericht volgt..

 47. Vanmiddag

 48. @ed de rimpels geteld op de face zeker 60 cm

 49. @sloeber klopt 🙂

 50. En dan precies op die face 30 longboarders en 10 SUPpers tegelijk 🙂
  Laten we zeggen dat t wel eens beter en rustiger is geweest.

 51. Zolang het slecht weer blijft in Andalusië wordt het hier ook niet beter: niet warmer en geen noemenswaardige depressies. https://www.tameteo.com/meteo_Ronda-Europe-Espagne-Malaga–1-4295.html

 52. Goede grap! Eentje waar ik serieus even intrapte. Dat heeft er natuurlijk niets mee te maken, Eddy!

  Donderdag de eerste serieuze depressie met wind op de Noordzee:

 53. Goed Pasen iedereen. Uhm even vraagje Tobias, wat zijn de vooruitzichten voor volgende week? Eind deze week mooi weer, maar daarna? Hoop dan 4 daagjes naar Zeeland te gaan.

 54. Zit op texel en gister twee keer naar aanleiding van de berichten naar de surfspot gegaan.. Helaas twee keer ontzettend teleurgesteld, was niet meer dan 30 cm, terwijl in de app toch behoorlijk wat meer werd gemeld. Ik vroeg me ook af waarom de berichtjes zo random komen, af en toe komt er een bericht over de dag, terwijl de dag al halverwege is. Met de voorspelling zou ik het fijn vinden als een bericht een dag vantevoren komt, het lukt nu niet goed om te plannen terwijl ik het idee had dat het aan de hand van der berichtjes een jaar geleden een stuk makkelijker ging. Sorry, wil niet alleen maar zeuren, maar ik betaal voor de app, en ben de afgelopen tijd een beetje teleurgesteld.

 55. Kleine windgolven in Oostende.

 56. @Texel. Mee eens.. de kwaliteit van de App is eens beter geweest.

 57. Lullig man, leef ontzettend met je mee. Maar laat je koppie niet hangen he, er zijn vast nog heel veel andere leuke dingen te doen op texel

 58. Vandaag, 1 april, geen surf sms. Het is flat en dat is geen grap helaas…

 59. Wat een gelul over due sms…daar is niks mis mee, vaak al dagen vantevoren en altijd de dag er voor, dus ik herken het helemaal niet.

  Deze dagen zijn gewoon niet goed, als het al wat is zeer minimaal.

  Soms is het gewoon lastig te voorspellen en dan is er op de dag zelf nog een laatste aanpassing…prima service.

  Daarnaast handig als je je zelf ook wat verdiept in de kaarten en gegevens, dan kun je je eigen conclusie trekken en is de sms 1 van je bronnen….zonder blind op de sms te gaan, want nee het klopt niet altijd, locals weten het vaak het beste per locatie en Tobias is niet overal local, maar geeft wel meer dan behoorlijke locale mogelijkheden…

  Daarnaat blijft het een forecast en geen absolute waarheid

 60. Texcel…

  Adem in en adem uit. 1 april 😉

 61. Life is full of dissapointments.. ik liep herhaaldelijk tegen hetzelfde aan. Op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt en gestopt met surfen. Nu heb ik een abonnement op Men’s Health en een sportschoolkaart. Zo fijn, elke week een leuk blaadje op de mat en die sportschool heeft tenminste hele duidelijke openingstijden! Een verademing om niet meer afhankelijk te zijn van appjes en moeder natuur. Echt wat voor jou zo te horen, ik raad het iedereen aan!

 62. Hoewel ik de surfsms geweldig vind viel mij ook op dat de updates op andere tijden kwamen dan voorheen. Echter, qua informatie snap ik niet waaruit @texel opmaakt dat het beter voorspelt was, want op deze site en ook in de app stond duidelijk dat het minder werd dan verwacht.

  Ik stoor me wel een beetje aan de reacties hier van meneertje ‘sportschool’ en meneertje ‘gelul’. Volgens mij probeert @texel gewoon op een nette manier iets kenbaar te maken en om dan zogenaamd zo grappig te doen vind ik nogal treurig en kleinzerig. De comments zullen vast verwijderd worden, maar alsnog bij deze: doe gewoon ff een beetje aardig voor elkaar. Volgens mij past het niet zo bij surfers om ook elkaar te fitten, of is dat iets typisch Nederlands? 😉

  Goede Pasen allemaal.

 63. Ik meld t alleen in de hoop dat er iets mee gedaan wordt. K ben hartstikke blij met de app, maar vind t de afgelopen tijd minder. Als je voor iets betaaald vind ik dat je iets mag verwachten, verder bedankt voor de adviezen van al die gasten die gelijk doen alsof je niets mag zeggen. Ik surf heerlijk in Nederland en zal dat ook zeker blijven doen. Fijne pasen, ook aan de op de teentjes getrapte mensjes

 64. Het wordt tijd dat er weer golven komen…

 65. Hear hear!

 66. Had ik eigenlijk al gezegd dat ik zaterdag heel lekker gesupt heb in lage maar mooi lopende golfjes in Noordwijk? Nee?

  Ik heb zaterdag heel lekker gesupt op lage maar mooi lopende golfjes in Noordwijk!

 67. Hoewel ik eigenlijk ging met de gedachte om buiten de ledematen wat te strekken, kwam ik om 18.00uur toch met een glimlach uit het water na een (longboard)sessie van 2uur. Ja het was klein, maar genoeg om lol te hebben.
  Deed mij denken aan de tijd dat ik surfles op een vaste dag/tijdstip had… dan ga je er gewoon in en eigenlijk altijd kwam ik er vrolijker uit, hoe de omstandigheden ook waren (soms helpt een softtop wel:). If you wait for perfect conditions… you never get anything done. Cheers!

 68. Ik vind ook dat je soms gewoon op een normale manier een kritische noot moet kunnen laten horen. Niks mis mee.

  Denk dat als er een tijd weinig zicht op golven is, het aantal berichten ook minder is, en als er veel onzekerheid in de kaarten zit, er soms heel laat nog een update komt omdat tobias de laatste (nieuwste) voorspellingen nog mee wil pakken in dat geval.

 69. Gaat helemaal goed komen met die golven later deze week 🙂

 70. Thank you Tobias. Nice prediction. I see the same in my MSW.

 71. Oh ik dacht (en hoop) dat het allemaal 1 april grapjes waren, zo ook jouw (of moet ik u zeggen?) reactie. Het is allemaal niet belangrijk en het hoeft dus allemaal ook niet zo heeeul serieus toch? Tijd voor golven en/of ander vertier dat is het!

 72. Soms zijn ‘surfers’ net mensen 🙂

 73. Woensdag surf ?

 74. Stoked voor wat er donderdag en vrijdag nog zou kunnen gebeuren, nu hopen dat de modellen zich deze keer niet bedenken 🙂

 75. Plzzzz do of vr.

 76. Zo te zien wordt donderdag aan het eind van de dag het beste, MV2 the place to be?

 77. Afgelopen zaterdagmiddag conform de verwachting nog prima vermaakt met kleine cleane golfjes bij de Maasvlakte.

  En altijd leuk die zeehonden 🙂