Surfweer Dinsdag 23 januari 2018

De week begint met rustig surfweer, maar het zal zeker niet rustig blijven. De koude lucht die telkens vanaf Noord Amerika de ‘warme’ Oceaan op stroomt zorgt telkens voor nieuwe, hele grote oceaan depressies. Gunstig, maar nog gunstiger was geweest als deze wat kleiner waren geweest, want dan rollen ze makkelijker de Noordzee in. Nu moeten we daarop wachten tot vrijdag.

Maandag 22 januari
De NW swell komt vanmiddag weer op gang door een toenemende wind uit WNW. Helaas is het net te laat voor donker, maar een beetje peddelen kan natuurlijk wel. Beste uur is het uur voor donker, omdat dan het getij ook weer in beweging komt. In het zuiden al vanaf 15:00 uur, in het noorden pas rond 17:00 uur. Minder fijn is natuurlijk die pal aanlandige wind die de golven brengt. Het zal daardoor heel rommelig zijn. In het noorden de meeste hoogte.

Dinsdag 23 januari
Dinsdag is de wind in de ochtend even heel mooi offshore zuid en neemt pas na 10u toe naar te hard zuid. De vraag is echter of er nog genoeg swell over is, want in de nacht stopt de toegenomen WNW wind er al snel mee. Even de boeien in de gaten houden, want het tij is het eerste uur nog wel gunstig boven N.a.p. waterstand. Overigens niet in Belgie en Zeeland, zodat het daar al vanaf het eerste uur flat is en flat blijft de hele dag. In N-H geeft de ZZW windkracht 6 in de middag wel golven met lijn. Dan zal dan echt einde van de middag worden, waarbij de golfhoogte ook nog niet ideaal is met aan de kust net een kleine meter. Hoe meer naar het noorden hoe hoger.

Woensdag 24 januari
De meest interessante dag van de week. Het gaat goed hard waaien, maar de richting is heel zuidelijk. Er blijft dus voldoende lijn in de golven, ondanks de harde wind. Het begint op zee al in de nacht rond een uur of 04:00 te waaien. Dat zou betekenen dat een ochtendsessie ook al mogelijk is met het hoogwater op spots die daar niet te veel moeite mee hebben. Maar over het algemeen geldt dat de golven pas later op de middag echt door gaan komen. Zeker in de provincies Zeeland en Zuid-Holland. Uiteraard is het tij wel weer een belangrijke factor, helemaal met zo veel wind. Na 15:00 zal de stroming in Zeeland al weer sterker worden. Of eigenlijk is het laagste punt om 12:30 al geweest. Dat geldt ook voor de regio Z-H zuid / Hoek van Holland. In Z-H noord en in N-H blijft het eigenlijk de hele middag nog voldoende laagwater. Hoewel er in het uiterste noorden ook wel echt bar en boos kan worden met nu 60kn als maximale windstoot op de weerkaart voor einde middag. Toch is dan het getij daar nog gunstig. Maar of je dan nog met een surfboard makkelijk over het strand naar het water loopt is de vraag. In ieder geval lijkt de regen en de windafname pas later op de avond te komen. Volgens de laatste berekeningen ligt het front om 13:00 uur nog ver weg boven het zuiden van Engeland (zie weerkaart).

Donderdag 25 januari
Donderdag waait het maar de helft of minder dan de helft van woensdag. Wel is de wind iets meer ZW in plaats van echt Zuid(zw) met mogelijk nog even een leuke branding met net afgaand tij (ofwel begin afgaand tij). In de middag krimpt de wind meer naar zuid op nadering van het volgende lagedrukgebied, met voor ons interessante ontwikkelingen. Donderdagmiddag zal het in ieder geval niet meer echt hoger worden. Het blijft wel de hele dag te surfen, want het getij zit met laagwater gunstig voor zowel N-H als Z-H.

Vrijdag & het weekend
Waarschijnlijk verloopt vrijdag als een hele rustig dag waarbij de wind nog niet aanwezig is en de swell slechts heel langzaam opbouwt. Te langzaam om onze kust al te bereiken, want de deining moet van heel ver weg komen. Voor zaterdag zit het er wel in dat de ruim 10 seconde swell van meer dan 1 meter binnen komt. Het is daarbij wel te hopen dat die aankomende zuidwester nog even een dagje later verschuift. Zondag zal het sowieso weer waaien uit die richting met idem golven (goede hoogte). Maar zaterdag lijkt het leukste moment een goede kans te maken. Vooral met de nog hoge waterstanden in de ochtend. Mocht de zuidwester er dan wel sneller inkomen, is dat niet eens zo gek met de ebstroom die daar weer tegenin gaat. Kortom, een redelijk weekend in het vooruitzicht en daarvoor al best wat mooie kansen!




 1. Hard vlagen op woensdagmiddag. Tot donkerrood, 60 knopen in Noord-Holland N.

 2. Maar het front met de windafname ligt nog te ver weg om ons te bereiken woensdagmiddag. Het blijft dus meest droog met pas in het donker de bak met regen.
  Die ligt om 13:00 nog boven midden/zuid Engeland.

 3. Donderdag gaat de stroming (/ wind) bij Noorwegen draaien en komt uit noord. De swell hiervan komt met een periode van 10s op zaterdagmiddag (of al eerder) bij ons binnen.

 4. Goed vooruitzicht! Dat helpt de werkweek doorkomen,graçias señor!

 5. 2 sec rides @Domburg vandaag maar toch een nat pak gaan halen, when in doubt, paddle out ! We kijken uit naar wat de week nog gaat brengen !

 6. Nog eventjes wachten tot maart en dat staat t boardje bij t strand. Hoop dat de goede winter nog eventjes doorzet na februari!

 7. @wetsuit
  ik heb nog een mooie excel liggen, duurste serie van 2 jaar geleden.. e_spoor at hotmail .com

 8. Neem je Belgie ook mee in je berichtje vanavond Tobias? Ik vraag me af of er iets van golven is met die sterke zuiderwind woensdag. Thanks!

 9. Het was nog lekker vanochtend, 1m+ lijnen op Wijk met niet teveel wind.

 10. https://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/bewonersgroepen-willen-startbanen-zee

  Over slechte plannen gesproken….

 11. yep liep tot 13.30 nog best lekker op wijk in de beschutting van de pier en nadat @frederik weg was helemaal alleen …
  wat een rust 😉 en soms mooie lijnen en lange ritjes

 12. Zal Wijk morgen waarschijnlijk veel beter worden dan Scheveningen (de Noord)?

 13. @Hhmmmm Schiphol bij Wijk aan Zee dat zou idd het einde van surfen in NL betekenen. Een waar horror idee voor de Nederlandse surfer…

 14. Tobias, wat geeft de Ouddorp morgen bij laagtij voor wind-aangedreven surfsporten?

 15. Iemand tips voor een hotel in de buurt van ’t strand (samen met vriendin en dochtertje?). Liefst met verhuur etc op loopafstand. Alvast bedankt

 16. Zo! Dat gaat met NW storm toch een potje mooie pointbreakgolven opleveren!!! Voor de rest best kak ja, die vliegveldplannen…

  @Ramon; Domburg, Scheveningen

 17. Bewonersgroepen willen zoveel… gaat nóóóóóóóóóóóit gebeuren

 18. @wetsuit
  Hot Tuna wetsuits op MP voor 42,-

 19. ik pleit voor gesubsidieerde surf relief ter compensatie, in de vorm van gratis boattrips naar de mentawais. Ik ga een petitie opstellen. Verschijnt binnenkort op de site!!

 20. Hoi allemaal, lieve surfvrienden!!
  Ik wil deze week weer het water in..denken jullie dat het groot word??? Ik ben in het zwembad aan het trainen met stenen en lang onder water blijven met mijn papa. Ik heb een dik 3/2 pak..kan ik daarmee goed surfen?? XXX tot in het water

 21. @Janette. Denk dat het vrijdag en zaterdag niet groot wordt maar het water is wel veel te koud voor een 3/2 pak (die trek ik pas in juni aan) en verder zijn boots, handschoenen en een hood (ook wel cap genoemd) onontbeerlijk. En hou er ook rekening mee dat kleine kleine personen (zoals ik jou inschat) veel sneller afkoelen dan grote personen. Dus blijf voorlopig maar lekker trainen in het zwembad en borstcrawl is een prima paddeltraining.

 22. @ Janette. Of een dik pak (min. 5mm) en bijbehorende zaken aanschaffen

 23. was even op wijk maar zag er behoorlijk slap en klein uit rond 10.00 …maar weer terug naar huis gereden :-(( …morgen ?

 24. denk niet zo gunstig meer zaterdag, dat laag bovenin zal de swell niet hierheen duwen, aan de ingang slechts een zwak windveld, iets anders inplannen voor mij, skipp this one, cheeriooo

 25. Zou het op texel wat worden dit weekend? Zit er toevallig met de familie en twijfel of ik mn spullen mee zal nemen

 26. @Mark: Ben ook nog vanochtend geweest, was verrassend genoeg nog best de moeite bij eerste windmolen. Was lekker rustig. 🙂 Afgezien van de windsurfers.

 27. Loopt nog wel een golfje vandaag, maar niets dat nog lijkt op gisteren. Ook de wind niet, wat natuurlijk dan wel weer fijn is.

 28. Weekend behoorlijk ingekakt die forecast…

 29. Hoi daar!

  Offtopic: Vriendin van me kan goed tekenen. Ik wil haar vragen tekeningen op mijn board te tekenen. Wilde eigenlijk gewoon een simpele viltstift/ permanent marker gebruiken. Kan dit of is dit heel stom? Het is best een oud board en wil eigenlijk geen dure producten aanschaffen.

 30. @stift: tuurlijk kan dat..wel goed ontvetten,en daarna blanke lak als je wilt dat het langer blijft zitten.

 31. @Frans Thanks

 32. @stift Ik gebruik altijd deze om te tekenen op boards.

  https://www.penstore.nl/uni-ball-posca-pc-5m-paint-marker-medium

 33. Nee he

 34. Ik zie mogelijkheden voor een offshore wind bij ZW! Dat blauwe gebied in het miden wordt ‘s werelds grootste wavepool en gratis toegankelijk voor inwoners achter de driehoek 🙂

 35. @Frederik ha ok zag er vanaf de pier woensdag echt nope uit maar gisteren liep er toch nog wel wat 3man erin en soms best mooie lijnen en hoogte van 10,.00 tot 13.00

 36. Zag er idd niet uit vanaf de kant maar toch goede hoogte en lijn af en toe wat verder van de pier af. Mooi van gisteren, tja je kan niet alles hebben. Loopt nu ook nog wel een lijntje op de webcam trouwens, maar klein.

 37. Net met opkomend heerlijk heup lijnen Noord-Holland noord

 38. Dudes kan iemand mij verder helpen in het oplossen van het disfunctioneren van de beide webcams van wijk?
  Ik krijg nagenoeg geen beeld meer op mijn Ipad sinds een poos!
  Hij probeert wel data in te laden maar niks nada noppes beeld?

  Alleen thuis op het wifinetwerk geeft hij snel beeld maar daar heb ik niks aan onderweg via hotspot verbinding!

  Ik ben een leek in IT dus geen curcus graag maar een simpele oplossing via een appje of zo!

  Kan iemand dit probleem en help me please?

 39. Tijd voor een weekendupdate?

 40. Wat de webcams van de Noordpier betreft, is ons internet kabel door het midden dankzij de werkzaamheden achter de paviljoens. Kan nog 2 weken duren voordat het hersteld is.

 41. Die van Aloha doet het wel.
  Je kunt ook altijd het stilstaande beeld opvragen (per 30 sec ververst).

  Kopieer deze url of klik. Mocht het niet verversen, switch dan eens met of zonder www. er nog voor. En druk op F5, kan ook helpen. Ik bekijk meestal altijd dit stilstaande beeld. Sneller en heeft een hogere resolutie.

  http://www.streamink.nl/aloha01uur.jpg

  of:
  streamink.nl/aloha01uur.jpg