Surfweer dinsdag 21 november 2017

De week begon erg mooi, maar eindigt misschien nog wel mooier. En ook niet onbelangrijk, de temperatuur stijgt naar 15 graden op donderdag! Niet dat dan alles weer uit kan, want het zeewater is inmiddels al naar 10 gr Celcius gezakt. Kijk dus zeker even in onze surfweer-shop, want schoentjes en handschoentjes (de dunnere varianten) zullen zeker nodig zijn, wil je het langer dan 30 min uithouden!

Dinsdag 21 november
Hoewel er nog steeds swell loopt is vandaag de zin ‘you should have been here yesterday’ letterlijk van toepassing. Gelukkig doet de wind en het opkomende water het tij nog keren met betere golven in de loop van de middag. Let wel op de stroming met extra hoogwater vanwege de nieuwe maan. Meestal is die stroming een paar dagen na nieuwe maan het sterkst. Afhankelijk natuurlijk hoe hard het waait. Dat valt wel mee vanmiddag met eerst nog even ZW 6, maar later afnemend en krimpend ZZW windkracht 5. Helaas kan er in Zeeland niet meer gesurft worden, omdat het dan exact hoogwater is. In België met kleine golven en elders met meer hoogte zou dat wel moeten lukken vanmiddag.

Woensdag 22 november
Eindelijk komt de zon weer terug aan de hemel dankzij een straffe zuidenwind. Die neemt in het noorden gedurende dag met de opklaringen steeds verder toe terwijl die in Zeeland en Z-H dan juist afneemt. Daar dus het beste in de ochtend gaan met een naar offshore draaiende wind en leuke 1m+ windlijnen bij laagwater. Ook in Zeeland, maar waarschijnlijk niet in België. De richting is daar net iets te aflandig. In N-H zijn zowel de ochtend als de middag prima momenten om te gaan surfen. Wel rekening houdend met de stroming, want die gaat om 13:00 al weer om en neemt vanaf 15:00 steeds verder toe. Hoewel dat in het noorden ook weer hogere golven kan opleveren met de toename van de wind eind van de middag. Ook in Zuid-Holland zal het duwtje van het tij merkbaar zijn midden op de middag. Geen slechte dag om weer eens een gezond kleurtje op te lopen met faces van ruim 1m hoog!

Donderdag 23 november
Donderdag staat er in eerste instantie twee keer zo veel wind dan op woensdag. Dat is duidelijk te zien aan de pluim hieronder. De richting van de wind pakt wel gunstig uit. Voor het front dat rond 10u met wat regen zal passeren is de richting nog erg zuidelijk en waait het keihard. Na het front van 10:00 tot 12:00 is er nog steeds wind en staat deze iets meer op de kust, wat ook niet erg gunstig kan zijn muv van in Zeeland en Belgie. Daarna zit er even een dipje met een meer zuidelijke component en minder hard wind. Dit zou het beste moment moeten zijn, ook omdat de waterstanden dan nog erg laag zitten. Later in de middag weer meer wind, omdat de kern van de depressie bij Ierland verhuisd naar Schotland en zo de Noordzee in komt.

Vrijdag 24 november
Een lagedrukkern in de Noordzee geeft bijna altijd wel swell uit het noorden. Het is echter nog zeer onzeker wat de hoogte zal zijn op vrijdag. De grootste kans is op swell tussen een halve en een flinke meter met de beste papieren voor Holland, omdat de golfrichting eerder WNW dan NW zal zijn. Het lijkt in ieder geval niet te gaan waaien, vanwege een tweetal lagedrukkernen (letter T op de kaart) die ‘golven’ op het front in het kanaal.

Zaterdag en Zondag
Het amerikaanse GFS model berekent vanuit een van deze golven een zogenaamde ‘kanaalrat’ met storm terwijl de kansen in de pluim van het Europese model daarop nul, nul zijn. Welk model is het beste? In ieder geval gaan we er hier van uit dat het zaterdag niet al te hard zal waaien en er steeds meer swell uit het noorden binnen komt. De surf blijft gunstig zolang de band met warme en koude luchtmassa’s, ook wel het polaire front, een beetje bij ons in de buurt blijft hangen. Uiteindelijk zal de koude lucht uit het noorden winnen en neemt de depressie bij Schotland de wind weer mee naar het zuiden. Sowieso veel wind dus voor zondag, maar mogelijk met enigszins wat zuidwest in de richting, waardoor het in Zeeland en België weer goed toeven wordt. Heel gunstig zijn iig de getijden met laagwater midden op de dag!

Neoprene adviezen:
Vandaag : dikke 4/3mm met schoen 5mm + handschoenen + cap 3mm.
Woensdag : dunne 4/3mm met schoen 3mm, hand 2mm
Donderdag : 5/4/3mm of 4/3 met cap, schoen 5mm, cap & hand 2mm
Vrijdag : dikke 4/3mm, Cap, schoentjes 5mm.
 1. Vrijdag door de T’s in het kanaal even een dag zonder wind en hopelijk met swell uit het noorden. Boven de Noorse Zee ligt in ieder geval meer tot 10 meter golven die onze kant op komen klaar, alleen zijn die natuurlijk niet binnen een dag hier.

 2. Heeft iemand een een link naar de Surffrenzy foto,s van afgelopen zondag 19 september op Wijk pier gehouden?

  Thanks!

 3. http://www.rubensnitslaar.com/album/surffrenzy-2017

 4. heb ik het goed voor dat het morgen beter zal zijn tussen westkapelle en vlissingen dan domburg gezien de swell richting?

 5. Heb in de webshop gezocht naar een dikke en een dunne 4/3 maar kon ze niet vinden. Het lijkt in alle gevallen een combinatie van 4mm en 3mm.

 6. Dat is altijd borst is dik en de rest dun (5/4 is borst 5 en de rest is 4)

 7. De ene 4/3 is de andere niet 😂
  Daar kom je vanzelf achter. Beetje passen en proberen. Vorige week vrijdag was zelfs nog prima in bizar warm ontworpen 3/2 maar wel met hand en schoentjes (zonder cap). Wel irritant overigens want dat wetsuit is altijd te warm op mn surftrips.

 8. Moet wel weer ff wennen aan al dat rubber..voel me soms net een zwangere zeehond.net nog ff een slap golfje gepakt op noord.
  Maar jullie hebben niets gemist.

 9. Gewoon met je pakkie in NL blijven, dan is hij altijd goed toch.

 10. gezien de golven die we dit jaar in Nederland hebben mogen ontvangen, is er behalve de temperatuur (en de drukte op goede dagen), sowieso niet veel noodzaak om naar het buitenland te gaan. Ik heb dit jaar in Nederland betere golven gereden dan in de vakantie in ZW frankrijk.
  Dat volgend jaar maar minstens zo goed mag zijn

 11. tja nu koop ik een hele dikke xcel 5/6 met hood op je website …. die te groot blijkt, klots het als nog naar binnen brrr

  wel nog ff lekker lange ritjes gepakt gisteren op wijk was nog net te doen met opkomend

 12. @hazzie
  Dan heb je het niet bepaald getroffen blijkbaar haha..
  Afgelopen oktober was behoorlijk episch namelijk daar….

 13. Zit toch liever in Bali! Speaking of which.. Begin februari ga ik 2 weken die kant op, heeft iemand tips over verblijf op loopafstand van een leuke break?
  Bijvoorbeeld regio Kerama’s (toegevoegd aan de WSL schedule 2018)

  Lees dat de oostkant de place to be is vanwege het regenseizoen. Heb zelf alleen ervaring aan de westkant.

  Thanks

 14. Fluit heeft gelijk

 15. Episch, maar voor de gemiddelde nederlandse/belgische surfer zijn dik overhead barrels al wat teveel van het goede. Het is eens een leuke uitdaging, maar je bent waarschijnlijk meer bezig met overleven dan echt lekker surfen. Geef mij dan maar wat borsthoge rippable noordzeegolfjes. ✌

 16. ik zat daar laatste twee weken van juli. Best leuke golven, maar niet spectaculair en zeker niet beter dan sommige dagen die we in NL hebben gehad dit jaar.

  Bali is een ander verhaal. De beste golven ooit daar gehad. Als meneer Lotto nou eens aardig voor me is dan verhuis ik die kant op.

 17. Jij hebt ook gelijk anoniem maar dik was het niet normaal

 18. Mooie closouts man.. durf te wedden dat je er niet eens in ging op Moliets die dag…

 19. Is er kans dat het deze middag nog iets wordt? Of blaast de wind alles plat?

 20. Wedden mag winnen weet je niet

 21. zijn er eignenlijk foto’s van afgelopen zondag in oostende?

  zag nameljik meerdere mensen fotograferen.
  of weet iemand waar ik die zou kunnen vinden?

 22. Dat is ieder voor zich hè… Ik heb wel degelijk lekker gesurft in die “overhead barrels” maargoed.

 23. Fluit zat jij op de camping daar??

 24. Ja tuurlijk hangt van je niveau af, ik had het ook over de gemiddelde surfer he. Daarnaast heb je ook nog persoonlijke voorkeur, sommige doen het liefst turns op middelhoge golven, sommige willen het liefst barrels,.. hoe dan ook is Frankrijk veel beter qua surf dan ons noordzeetje, maar lange sessies met cleane heuphoge golfjes vind ik even leuk als zware omstandigheden waarbij je maar een beperkt aantal golven neemt en misschien nog een set op het hoofd krijgt. Achja alles heeft zijn charmes!

 25. Allemaal leuk, dat gelul over Frankrijk.
  Is er niemand, die iets over de zonsondergangs surf gisteren in Noord Holland wil schrijven?
  Niet?
  Over langlopende linkse lijnen, tot over je schouders, en snelle stroming?
  Op de 2de of 3de bank, op spots waar geen pier de swell blokkeerde?
  Jammer want er zaten best vette bakken tussen.

 26. Ik was in de buurt maar vond het toch te heftig met die stroming.

  Wel mooie zee en zonsondergang idd!

 27. Domburg nu: wind mooi off/side shore maar helaas ontbreekt de golfhoogte !! Komt de hoogte nog of valt het gewoon weer vies tegen ?

 28. gisteren late namiddag was zeeland ook niets, vlissingen had een beetje hoogte maar toch te weinig om erin te gaan…khoop dat het weekend nog iets brengt

 29. Off topic: iemand ervaring met golfsurfen op Kaapverdië in januari-februari? Volgens wat ik op het internet vind is het vooral een kite/windsurf paradijs, of zijn er ook leuke breaks te vinden?

 30. Ligt er ook een beetje aan op welk eiland je zit volgens mij. Ik ben op Sal geweest en viel me eerlijk gezegd een beetje tegen.. idd meer een kite/windsurf paradijs. Je hebt er wel een aantal surfspots over het hele eiland, als Ponta Preta loopt heb je een worldclass break. geluk hebben met de swell..

 31. Voor mij nieuw,wist je dat je op de hartbeachcam tot 3uur kunt terugkijken?grappig want mn zoontje liet mij mezelf zien surfen.

 32. Tobias,
  Is het niet mogelijk om de surf sms uit mijn belbundel te betalen? Dan wil ik er best meer voor betalen. Met andere sms diensten kan ik dit wel.

 33. Ja, dat kan en bestaat al sinds 2009 voor alleen de alerts. Ik ga het niet uitbreiden naar de dagelijkse berichtjes, want er gaat 0,50 cent bericht van naar de provider..

  Zie info op surfweer.nl/sms:

  ” Wil je enkel zeer sporadisch een alert ontvangen op de momenten dat de golven goed zijn? SMS dan GO SURF AAN naar 1008 (alleen mogelijk voor +31 nummers). Je ontvangt soms drie weken niets en dan ineens drie dagen achtereen wel een bericht. De ontvangen alerts kosten 0,90 cent en worden verrekend via je telefoon-abonnement. Heb je al de gewone dagelijkse berichtendienst? Dan moet je hiervoor niet apart aanmelden. Je ontvangt deze textjes reeds gratis in het gewone bericht! “

 34. Tobias,
  Ok dan ga ik dat doen. Bij hollandsnieuwe krijg ik heel veel gratis belminuten dus die kunnne goed besteed worden zo. Voor mij zijn de alerts ook voldoende.

 35. Lachen! Hoe doe je dat?

 36. @@frans sjudorans
  rechts klikken op de video en dan Video url kopieren. Dat plak je in een nieuwe tab / venster en daarmee kom je op Youtube. Dan kan je scrollen tot max 3 uur terug

 37. wat t weekend nog gaat brengen..

 38. Wordt het morgen nog wat ik Noord-Holland

 39. Is er geen mogelijkheid om dit ook voor BE nummers geregeld te krijgen?

  ” Wil je enkel zeer sporadisch een alert ontvangen op de momenten dat de golven goed zijn? SMS dan GO SURF AAN naar 1008 (alleen mogelijk voor +31 nummers). Je ontvangt soms drie weken niets en dan ineens drie dagen achtereen wel een bericht. De ontvangen alerts kosten 0,90 cent en worden verrekend via je telefoon-abonnement. Heb je al de gewone dagelijkse berichtendienst? Dan moet je hiervoor niet apart aanmelden. Je ontvangt deze textjes reeds gratis in het gewone bericht! “

 40. Ja, is te gecompliceerd. Denk zelfs te gaan stoppen met de NL versie, omdat er 0,50 cent van naar de kpn, vodafone’s etc gaat.

 41. Het waz weer prachtig naast de pier mooie ritten tot donker

 42. Is een Whattsapp service geen optie @tobias?

 43. Zijn er nog mensen die tips hebben voor een weekje weg met de kerst. Twijfel tussen Denemarken of bretange. Zou leuk zijn om tussen het familie gebeuren s’ochtends lekker te longboarden.

 44. @ Mark, Bretagne heb je meer kans op surfbare temperaturen.
  En in Bretagne heb je zoveel baaien met mogelijkheden als er wind is, dat is echt geniaal.

 45. Was fijne swssie vanochtend in Bloemendaal! In januari naar de golven in El Salvador. Iemand wel eens geweest? Tips?

 46. @ Mark,

  Cote Basque! Redelijk weer en genoeg uitwijk mogelijkheden als de echte winterswell binnen komt!!

 47. Vanochtend WaZ nog wel meer wind dan verwacht, dus rommelig, maar wel druk en paar leuke ritten gemaakt.

 48. WaZ klotsbak en windje 4 onshore… geen pretje op de sup 🙁

 49. @sup dankje die temperatuur is inderdaad wel een ding om rekening mee te houden.
  @wfr cote basque is inderdaad lekker alleen al eens vaker geweest en net íets te ver de jongste is nu 5 maanden en afgelopen zomer was 10 uurtjes rijden wel de max

 50. Is het niet een beetje raar dat je zelf vragen stelt en ze dan ook zelf beantwoord?

 51. Iemand beeld of een eyeball van IJmuiden? Thanks