Surfweer dinsdag 20 juni 2017

Golven in zicht! Na een veel te lange flatness gaat de wave-engine weer aan deze week. Vanaf vandaag kan er iedere dag gesurft worden. Niet meteen heel spectaculair, maar de low pressure systemen zijn in ieder geval weer terug in de buurt van de Noordzee. Groot pluspunt: het zeewater is inmiddels opgelopen boven de 18 graden!

Dinsdag 20 juni 2017
Ochtend en middag nog helemaal flat. Een koufront behorend bij een depressie die over Scandinavië trekt zorgt in de middag voor veel wind. Of eigenlijk de combinatie van de koude lucht boven zee en de warme lucht boven land zorgt voor een felle toename van de wind uit het noordoosten. In dit soort situaties heb je twee dingen nodig. Ten eerste een zuidelijke spot, bijvoorbeeld in Zeeland of België (hoe zuidelijker hoe beter). Ten tweede een getijstroom naar de kust toe en tegen de richting van de wind in. Dat eerste is te regelen. Dat laatste wordt lastig, omdat het pas na zonsondergang hoogwater wordt. Toch is vandaag surfen weer mogelijk. Ook in Zuid-Holland zal de wind iets opblazen waarop goed te fun- of longboarden valt. Voor N-H wordt het een stuk lastiger. Er ligt ten noorden van die provincie immers geen land om op te warmen.  Daardoor zal de wind daar niet voldoende toenemen vanmiddag.

Woensdag 21 juni 2017
Niet alleen het koufront brengt golven, ook vanaf de kern van het laag bij Scandinavië komt swell onze kant op. Deze is echter heel klein. Te klein voor golven in België, Zeeland en zuidelijk Zuid-Holland. Wel pakt de zuidelijke regio nog een restswell van de noordoosten wind mee. Vooral in Belgie is het dan met opkomend eind van de ochtend nog net leuk te surfen. Mooie stranddag met een paar golfjes, maar kom op tijd. Dat is voor het noorden juist andersom. De swell vanaf Noorwegen duurt er wel even over om hier te komen. Vanaf het noorden van Engeland nog zo’n 24 uur minimaal. Nu staat er nu al iets van golven uit het noordwesten gemeten op de boeien. Dus is het woensdagmiddag in N00rd-Holland al snel te surfen. Shortboarden gaat niet lukken.

Donderdag 22 juni 2017
De start van Surfana (vanaf 18:00). Het is in de ochtend nog helemaal flat hoewel er voor de surflessen nog wel iets van swell over is. De hitte wordt afgestraft met een frontaal systeem waaruit een mooie Noordzee depressie wordt geboren. Eind van de dag wind en golven. Wel allemaal recht aanlandig en dus geen cleane lijn. Maar de golfhoogte is terug en de temperatuur op het strand is weer van hetzelfde niveau als dat van het zeewater. Het is in de avond nog wel compleet laagwater. In het zuiden zul je dus niet moeten zoeken, maar zuid en noord-holland kan nog wel goed te doen zijn in de avond. Daarna meteen door naar het eerste podium van Surfana Festival. Ook voor een losse dag zijn er nu nog tickets verkrijgbaar! Het festival duurt tot zondagavond en ligt perfect gelegen in een duinpan achter Bloemendaal aan Zee. Surfen en dansen dus!

Vrijdag 23 juni 2017
Het is niet ondenkbaar dat de depressie van donderdag een mooie swell achterlaat.  Alleen vrijdagochtend kan die goed doorkomen. In de middag gaat het namelijk waaien uit het zuidwesten. Uiteindelijk komen er uit deze richting natuurlijk ook weer golven, vooral aan de kust van Noord-Holland. Hoewel er in zuidwesten afhankelijk van de windsterkte ook prima te surfen zal zijn. Tevens trekt er een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee langs. Het weekend kan dus golfrijk verlopen. Veel golven, maar wel steeds minder dan 1 meter hoog. Hoewel over de exacte hoogte op deze termijn nog niet heel veel te zeggen valt.

Wetsuit-advies, zeewater 18 gr
Vanavond:   3/2 mm wetsuit ivm wind
Woensdag: 3/2 ochtend, shorty middag
Donderdagavond 3/2 mm wetsuit
Vrijdag:  3/2mm (afhankelijk van de wind)
 1. De middag update van het KNMI model geeft vanmiddag een vrij groot NNO 6bft windveld. Zou toch voldoende moeten zijn voor een surfbare golf vanavond in het zuidwesten!

 2. boeien gaan al lichtjes de lucht in, hopelijk met inkomende tij nog wat push. momenteel enkel nog maar enkelslappertjes!

 3. Bevestiging:

 4. Op de webcam zijn de eerste golfjes al zichtbaar

 5. Was te doen met minimal, lekker cleane lijnen op de juiste plek. Benieuwd naar morgen.

 6. Dank je Tobias, was vanavond super met de longboard in Katwijk!

 7. Was pretty damn small, gelukkig was de zonsondergang de moeite waard 🙂

 8. Sup niet longboard duinen Den Haag

 9. Dan wil ik wel surfboard meenemen naar Surfana! Mag je met je board gewoon het terrein op? Of toch ergens in de buurt parkeerplekje zoeken?

 10. Natuurlijk mag je je board meenemen op Surfana. Het is een surf festival!

 11. @tobias, surfana met golven. Wat een feest! Hoe zien zaterdag en zondag eruit?

 12. Als je niet op de camping staat, waar laat je dan je board als je niet aan het surfen bent?

 13. Is het vanavond denk nog surfen? Terheide?

 14. Voorgaande jaren mocht je met je board het terrein op…. Ze hadden helaas niet een aparte stalling voor boards ofzo. Weet niet hoe het dit jaar is geregeld. Wij hadden onze boards gewoon ergens tegen het hek gelegd overdag en ’s nachts in de auto.

 15. Eyeballs i.e. and?

 16. oostende was goed te longboarden deze middag met afgaand tij leek wel een beetje groundswell bij te zitten mooi uitgelijnde halve meters plus frisse duiken!

 17. Dank Tobias, was heerlijk op Wijk tussen 12:30 & 16:30, niet hoog maar wel lekker met dit weer

 18. Todays

 19. wijko om 18.00 ini mini maar zelfs met sb geinig,

 20. Iemand die weet wanneer tussen vrijdag tem maandag de beste dag te surfen is @zuidholland? Thanks

 21. J-bay

 22. Vanavond wezen Suppen in terheide 👌🏻
  Kwam een groepje tuimelaars naast ons zwemmen dat maakte de mooiste avond ever!!

 23. Nee man, dat waren mensen van de reddingsbrigade …in disguise!

 24. Bloemendaal was gisteren best leuk. De golven heel klein ondanks dat wel lange ritten, vreemd muziekje op de achtergrond en zelfs in de long john kunnen surfen tot 2200.

 25. Wordt dit weekend nog wat verwacht in noord holland, of niet de moeite waard?

 26. Hele weekend golven met dat laag in de buurt! Of het de moeite waard is ligt uiteraard aan jou zelf.

 27. Dus swell van ongeveer 1 m 😊

 28. Kleur groen = 1m
  Lichtgroen 1,5-2. Dus hangt helemaal af van waar je zit.

 29. Grens noord/zuid holland.

 30. hmm… de voorspelde “goed te doen in de avond” voor vandaag en de “niet ondenkbare mooie swell” morgenochtend zie ik niet terug op de kaarten nu?

 31. Sabine, ik sluit me aan bij de laatste post. In goed overleg en luister naar je lijf..
  Ikzelf ben chiropractor (en fanatiek surfer) en behandel op dagelijks freq mensen met nek en lage rug hernia’s. Als je nog herstellende bent van een dergelijke hernia (geconstateerd via MRI?) en je hebt rugpijn i.c.m uitstraling in het been, dan zal ik surfen helaas afraden. Mits je goed in conditie bent en de voorspellingen niet al te gek zijn kan je het wagen op ‘damage control’.. Sterkte 🙂

 32. Laat die wind maar doorkomen! Hopelijk vanavond het water in..

 33. Surfweer is begonnen voor het weekend

 34. Gaan er nog mensen in Ouddorp kijken vnv?

 35. Zo effe secret spot vn pier try

 36. Check het verschil tussen N-H en Z-H nu!
  Zuiden veel hoger door de wind.

  Morgen wordt hem idd niet. Te weinig swell uit het noorden. Weekend maakt het gelukkig meer dan goed. Zondag meeste hoogte.

 37. Word het maandag iets?

 38. @Tobias : RWS geeft na 14u wel meer dan 1m op MV https://waterberichtgeving.rws.nl/wbviewer/maak_grafiek.php?loc=KUST_22&set=kust1mijl&nummer=4

 39. Maasvlakte was vanavond prima. Ouderwets Neerlands chop, maar manshoge golven met behoorlijke kracht.

  Met z’n tweeën erin, zeehond erbij, waar was iedereen?

 40. Vandaag met z’n tweeën vanaf 13:30 tot 15:30 in Zandvoort geweest. Golven op maximaal heuphoogte. En sterke zijwaardse stromingen bijna parallel aan het strand in noordelijke richting. Korte golven met hoog interval en heel wisselend. Het was lastig. Maar we hadden in ieder geval lol.

 41. Je was 5 uur te vroeg. Rond 20:00 waren de golven achterin een stuk hoger, met iets van herkenbare lijn erin. Stroming zoals altijd in Zandvoort.

 42. Best ok net tussen 7-9, iig een nat pak

 43. Verwachten jullie zaterdag en zondag te veel wind of zal t (enigszins) clean zijn?

 44. 6 bft onshore, echt poepieclean hoor friso! barrels!

 45. Klopt het dat, wegens knuffelgevaar met paaltjes, surfen met hoogwater in combinatie met sterke zw wind in Domburg een slecht idee is? Of valt dat al bij al goed mee?

 46. Knuffel je niet met de paaltjes.. Dan stroom je wel weg 😉

 47. Wordt morgen clean of te veel wind? Alvast bedankt!

 48. Morgen en overmorgen de cleanstte dagen inderdaad. Maandag wordt het te choppy voor woorden…. een.no-go die dag als je het mij vraagt.

 49. J, goed om te horen. We gaan zien elkaar volgende week en gaan we er mee aan de slag. Het uitwisselen van surf-ervaringen volgt vanaf. Goed weekend!

 50. Domburg breekt ook niet lekker bij hoog en zw-windswell.Nog nooit proberen surfen, maar de stroming is dan wss ook wel echt te sterk.

 51. Goede avond allen. Tijdje geleden alweer dat er voor mij de dagelijkse surf in zat. Wat denken jullie voor morgen. Ik zit op mm telefoon te kijken en kan de getij van meetpost noordwijk niet zien. Dus besseer mn conclussie op schevi. Vanwege beperkte tijd denk ik dat het morgen om 11uur het beste Is? Laag water naar hoog???.

 52. Maandag goeie golven?

 53. . Vaag chemisch stinkende zee vanochtend.pak stinkt nu nog… iemand enig idee wat dit kan zijn?

 54. Domburg hw bij zw wind is a no go, al meer dan 1 in de palen gesukkeld, lekker knuffelen met de mossels…

 55. Wijk 16:00 lekker met zw en hoog water. Jammer van het rode longboard van annonieme vrouwlijke surfster tegen me aan waardoor ik nu loop als een opa met een dikke blauwe heup.

 56. Binnenkort is het toch klaar met de golven in Dimburg door het opspuiten dat nu gaande is. Extra pluspunt: stroming zal ook heftiger worden. Maar de palen zijn dan in ieder geval weer onder het zand.

 57. Whoop whoop lekker weekje in het vooruitzicht!! Plus alle data over de wind en de bizar hoge energie van de golven 😉

  check het allemaal op deze website!

  http://www.surf-forecast.com/breaks/Scheveningen-Pier/forecasts/latest/six_day

  en vergelijk dat weer met deze website!

  https://www.windguru.cz/572

 58. Kiters AUB rechts van paal Wijky

 59. Ok bedankt allemaal. Dan ga ik er vanavond met laagwater in 🙂

 60. iemand eybal wijk? op de cam ziet het er niet beste uit?

 61. Scheveningen en kiters was ook weer feest

 62. Brrrrrr

 63. Is het opspuiten niet iets dat om de zoveel tijd eens gebeurt? Ik weet er het fijne niet van, maar voor hetzelfde geld kunnen de zandbanken juist beter worden lijkt me. Misschien weet jij meer over de concrete plannen en waarom het zo nadelig voor de surf zal zijn. Vertel mij er gerust meer over in dat geval.