Surfweer Dinsdag 2 januari 2018

Nieuwjaarsdag bracht meteen al lekkere golven van wind uit het zuidwesten. De tweede dag van het jaar brengt golven uit een meer westelijke richting. Hierdoor krijgt het zuiden ook meer size, met zelfs in België wat leuke lijntjes. Woensdag is het die regio overigens waar er surfbare golven te verwachten zijn tijdens de storm.

Dinsdag 2 januari
Het is even wachten tot het hoogwater begint te worden, maar dan worden de golven ook meteen een stuk beter. Ook de wind maakt dat de golven mooier worden, hoewel die wind rond 14:00 wel weer even te veel kan zijn met het overtrekken van een eerste beetje neerslag. Daarna volgt een lichte windafname en een windrichting die op nadering van een tweede neerslagzone nog verder naar ZZW draait. Het is niet helemaal zeker wanneer de beste momenten zijn, maar het lijkt er op dat dit of vroeg of juist later in de middag zal zijn. Wel is het zo dat de swell behoorlijk gaat afnemen hoe later het wordt. Dat heeft te maken met het feit dat deze pal van de overkant (Engeland) komt. Deze westelijke fetch is vrij kort en meestal is het dan na 4 uur uitdeinen wel gedaan met de hoogte. In het zuiden is het dus sowieso verstandig om er vroeg bij te zijn, dus eerder op de middag.

Woensdag 3 januari
Vanuit een golf in het front midden op de Atlantische Oceaan ontwikkeld zich in 24 uur tijd een storm met de naam ‘Burglind’ – naamgeving volgens de Duitse Meteo. Het is de vraag of en welke naam de storm van de Deense Meteo meekrijgt. In ieder geval valt er met windkracht 10 niet veel te surfen voor ons de hele dag. Pas aan het einde van de middag neemt de wind af naar 7 bft in Belgie en het meest zuidelijke puntje van Zeeland. Dat is dan ook de enige regio waar er dan met (nog half hoogwater) iets van surf staat. En het kan nog best goed zijn ook. De richting van de wind zal weer iets terug krimpen van WNW naar WZW na dat de storm is overgetrokken.

Donderdag 4 januari
We krijgen maar een klein staartje van de storm mee. De swell van vandaag, dinsdag 2 jan., was beter qua fetch. Toch kan het donderdag nog de moeite worden, omdat dan de wind er echt helemaal uitgaat eind van de middag. Met een longboard is het heel leuk golfjes rijden naar de kans op alle spots, maar vooral de Noord-Hollandse pakken nog wat hoogte (max heup).

Vrijdag 5 januari
Een nieuwe depressie koerst op Europa af, met dit keer een heel ander uiteinde. Op vrijdag is de wind nog ouderwets zuidwest met in de namiddag hoge lijnen door de krachtige side-shore bries. In het zuiden moet je eerder al gaan, met laagwater. De stroming zal namelijk behoorlijk zijn met drie dagen na volle maan. Hoewel deze 2 dagen na volle maan in het zuiden het sterkst is. In N-H en op de wadden geldt de regel van 3 dagen na volle maan.

Weekendverwachting
Na de zuidwester van vrijdag draait de wind via de noordhoek naar het noordoosten en komt er dikke swell uit het noorden binnen. Ook een portie koude lucht, maar niet met al te lage vriestemperaturen. De vraag is of het überhaupt gaat vriezen, ook al gaat de wind volgende week een aantal dagen uit het oosten blazen. De lucht die naar ons toekomt is namelijk van oorsprong zachte lucht uit het noorden van Afrika. Natuurlijk koelt het wel af en wordt het fris. Met een 4/3mm wetsuit surfen is er dan echt niet meer bij! (nu al eigenlijk niet..)
 1. Storm ‘Burglind’ ligt nu nog op de Oceaan.
  Vandaag nog rustig weer, met de bekende stilte voor de storm, waarbij het lekker surfen is met hoogwater!

 2. Weet iemand of er binnenkort nog meteotrainingen worden gegeven?

 3. Mooie golven gisteren in Wijk om het nieuwe jaar te beginnen. Lekker sfeertje ook.

 4. Beste golven van het jaar tot nu toe…topdaggie in scheveingen,veel blije bekkies!

 5. Was zeker lekker Frans! Gisteren ook al! Jaar begint goed zo!!

 6. Angulo, nee helaas nog niet.
  groet,
  Tobias

 7. Niet te doen vandaag.. Beter binnen blijven en alles sparen voor komend weekend!

 8. zou het morgen niet eens goed kunnen worden in oostende? wind zakt en komt cross en off shore te liggen in de voormiddag, kmi voorspelt nog golfhoogte tot gemiddeld 1m…hoogtij wel pas vanaf 14u30 dus de goede condities komen eigenlijk iets te vroeg, wat denken jullie?

 9. Gd Schrijnwerk: ik twijfel tussen Domburg en MV: als de wind zuid staat dan in windschaduw van de duinen. Domburg zou vroeger zuid krijgen.

 10. Ik twijfel om morgen vroeg(heel vroeg) Blankenberge te gaan, met laagw kan staketsel
  goed breken, lekker steile golfjes 🙂

 11. Er is er altijd wel een die de storm trotseerd; vandaag was jij mijn held. (Wijk 16:30)

 12. Respect ook op Scheveningen!
  Via https://www.facebook.com/65things.nl/posts/1519407801474289

 13. Lang en hoog leven die critrers…

 14. Donderdag: Domburg (minste wind en meest aflandig)

 15. Wijk tussen 0745 en 0900 was crap! korte periode, rommelig en te veel wind

 16. Die golf ook die op de foto met de twee kites voor de groene baken komt binnenrollen. Hoe hoog zou die zijn? Double overhead?

 17. Daar gaan ze weer 🙂

 18. Beste forum leden. Wil zondag graag-als verrassing- op een mooie manier de kerstvakantie van mijn zoon afsluiten. Wat zou de beste spot zijn op zondag voormiddag ergens tussen BE en regio Z-Holland met een NO swell en NO wind.
  Thx&dikke longdistance-groundswells voor iedereen in 2018!

 19. .

 20. Toch een stuk meer swell blijven hangen!

  Helaas komt zo de windkracht 6 er in vanuit Zeeland..
  Ik zag dat de windsurfers al klaar staan op de dijk daar.

 21. Hey tobias wat denk je van de hoek van Holland voor hoogwater? Of al te veel wind tegen dan ? Cheers

 22. Wijk 10:15-12:00uur – borsthoog en naarmate de sessie vorderde steeds cleaner. Was beter dan ik had gedacht… de hoogte bleef erin en de setjes bleven mooi doorkomen. Lekker gelongboard dus.

 23. Mja, wordt er niet warm van vandaag (letterlijk & figuurlijk)…

 24. word*

 25. Verdoeme vies miskeken en ingecalculeerd vandaag !!!!!! 😡

 26. Zag er van de kant niet uit maar een stuk uitpeddelen ( met de app van Tobias in het achterhoofd) deed wonderen 🙂
  Zaten lekkere zeer cleane sets tussen

 27. Van 9 tot 13u op Scheef. Ik werd er wel warm van:-)

 28. fuck yeah! koud was het zeker niet

 29. MV2 was lekker van 14-15u met mooie lijnen tot dikke meter met opkomend getij,
  daarna teveel wind voor SUP om nog positie te houden laat staan in te peddelen.
  Bizar trouwens: ging er met 7gr C in en toen ik eruit kwam 10gr Celsius.

 30. 4/3 was geen probleem vandaag. Door het gebrek aan wind er toch een goede anderhalf uur in kunnen liggen.

 31. Hi ik had eventjes een vraagje
  Ik zit te twijfelen om rond eind april een vakantie te boeken naar tenerife of lanzarote maar waar zou je als surfer zijnde het beste naar toe kunnen? Ik ben een ervaren shortboarder dus het liefst het liefst een spot waar je dat het beste kan doen…
  Alvast bedankt!

 32. Playa de las americanse op Tenerife is THE place to be Mar tijn

 33. @ lebelge: geen idee, maar gewoon gaan!

 34. Zaterdag zou de wind wegvallen in België. Zou de golfhoogte er dan ook uit gaan of is er nog swell op komst die zaterdag arriveert?

 35. Ik ben net terug van Lanzarote. Ik ben nog minder dan gemiddeld, maar ik heb een paar prachtige sessies gehad op Lanzarote. Met name in La Santa. Ook op Jameos del Agua lekker gesurft en verder nog op Famara. Alleen Famara is een beachbreak. Voordeel is dat er met swell altijd spots te surfen zijn, er zijn echt goede en leuke pointbreaks. Nadeel is dat veel spots lastig toegankelijk zijn en dat de gemiddelde lanzarotiaan zijn golven niet graag deelt. Als je ervaren bent, denk ik dat je (mits er swell is) uitstekend uit de voeten kan op Lanzarote. Ik zou je accomodatie dan wel kiezen in het noord-westen van het eiland! Succes!

 36. Het lijkt erop dat de forecast verslechtert is voor het weekend 🙁 please tell me that I lie…

 37. Wordt het straks nog iets meer in wijk? Op de cam is het wat klein en rommelig.

 38. Enige update?

 39. Wordt het morgen een beetje zoals vandaag Tobias? Zie best leuke lijntjes in scheef op de webcam alleen mijn office dream houd mij tegen (loonslaaf moet ook zijn geld verdienen). Zin alweer een week niet gesurft gvd

 40. Zou er bij Wimereux Wissant genoeg swell lopen morgenochtend @Tobias wind draait daar rondjes morgenohtend, op de lightship sta 1 meter aan 11 s, heb geen idee ofdat genoeg is alleen bij midtij?

 41. Een update over morgen?:)

 42. Wijk 10.30 tot 13.00 op de achterstebank best hoog maar nul kracht heel af en toe kwam er een surfbare lijn voorbij als je mazzel had en op de juiste plek lag.

 43. weet iemand hoe het zondagochtend gaat worden op scheef

 44. Vandaag in Scheveningen rond 13.00 leuke lijntjes heuphoog voor de LB’s.

  Rond 16.30 na de buien glass out shore break.

 45. Allez sur Etretat demain ça promet au pire Yport

 46. Mv2 nu klein en clean

 47. Noord Holland Noord klein en licht onshore nu niet de moeite, wellicht longboard golfje op buitenste bank als de wind vanmiddag offshore is en het laag water wordt

 48. Wordt het nog wat vandaag met opkomend? En/of morgen? Zit het weekend in de startblokken, maar de rimpels die ik nu zie binnenkomen bewegen me nog niet tot actie.

 49. Werd te snel laag water op mv2.

  Wel weer zeehond gezien +1

 50. Hai, weet iemand of het maandag nog iets wordt, in scheef, zandvoort of wijk? Zou ik graag willen weten! Alvast bedankt!

 51. Het komt er wel aan voor vandaag, maar arriveert dan net met donker 18:00u , volgens de laatste berekeningen!

  En blijft doorlopen tot morgen en overmorgen, dus ook maandag (dan vooral Z-H & Zeeland / Belgie).

 52. Op de cam van Texel nog geen hogere swell (ook vanwege mega doodtij), maar wel 3 surfers.

  https://www.webcams-texel.nl/pages/cameras/paal17.php

 53. Wijkie was net best fun naast de pier van 13-15u. Alleen wat klotserig, waardoor ik een kook werd op mijn fish. Longboarders deden het beter, zag bv koreaflyfisher echt lekker gaan

 54. Top bedankt Tobias!

 55. yeah thanks Tobias. Is de swell morgenochtend dan misschien toch dik genoeg om the offshore te trotsere?

 56. @Martijn op Tenerife is El Médano een mooie spot waar het hele dorp de surfsport ademt. Verder is het strand van El Secorro ook mooi dit is in het noorden van Tenerife.

 57. Jammer van de wind, dus wel wat piekerig. Maar gaan als ze staan!

 58. Zandvoort bij het eerste licht;

 59. Hi Tobias, sms is wat induidelijk voor domburg. Vroeg op om 16:00? En goed tot donker? Kun je wat verduidelijken? Thx

 60. MV2 p6 8-10 lijnen en prima amplitude. Positiebepaling was ingewikkeld door stroming en wind. Helaas geen zeehond gezien.

 61. Mv was niks man

 62. Zuid was lekker maar het leek dat 9 erin toch al een beetje aan de late kant was.

 63. Domburg is zacht gezegd noppes😕

 64. Lekker Thomas. Je moet gewoon wat meer door je wimpers kijken. En ik heb mijn verwachtingen lekker laag, dan valt het altijd mee.

  En ik ben met je eens dat het gebrek aan zeehond af deed aan de ervaring.

 65. Ik zag vandaag een surfer!

 66. Zeehondje gezien… geen golven!

 67. Bloemendaal was van 8.30 tot 10.00 prima te doen. Mooie lijntjes en net voldoende hoogte voor een shortboard. Aan het eind van de sessie begon het meer te waaien.

 68. Iemand die ervaring kan delen over surfen op Mentawai? (Welk camp / resort?, maart / april goede maand? )

 69. Hvh is heel klein. Lijkt niet de moeite.

 70. Zondagochtend aankomst in Camperduin, voor het eerst weer op de wering. Tranen dat de oude situatie weg is.. het liep nog enigzins bij het inwatertje links, doorgereden naar Petten, wind teveel cross, tegen de tijd weer terug in Camperduin veel stroming en wegzakkende hoogte. Gedesorienteerd na een peddel en wat drops terug naar het Kennemerland. Antoine nog wel wat linkse kunnen pakken op het Walden LB. Eager for some waves mayn!

 71. Iemand eyeball domburg ?

 72. @mentawai. Maart april kan net te vroeg zijn. wisselt per seizoen, maar zekerheid is vanaf mei. bonnefooi is een optie die ik heb geprobeerd, Maar geen aanrader, wel goedkoop.
  Er zijn genoeg camps/resorts (wel duur maar beter eten en betere kapitein. wij moesten zelf zoeken naar kapitein, dat is wel gelukt op t eiland Sipura in ieder geval.

 73. @jeroen…mentawai zou ik een boot boeken. moet je wel een crew hebben, niet cheap vette ervaring. Deze gasten zijn een echte aanrader http://kudalautsurf.com/about-kuda-laut/

 74. videootje van onze trip…dus geen pro’s en meest epic condities(voor daar dan)

 75. Gaaf fimpje!maar hoe heet die muziek?ook tof!

 76. Dikke like voor het filmpje van Sander

 77. Ben een aantal jaar geleden 2 weken op het Kandui resort geweest.

  http://www.mentawaiislands.com/

  Ze hebben verschillende boten om tijdens de dag naar de spots te varen.

  Toen ik er logeerde zaten in hetzelfde resort er ook een heleboel pros: Andy, Taj, Joel, Jordy, CJ. Echt de moeite om die mannen ne keer bezig te zien en samen een pintje te drinken. Surfen kunnen ze maar in het drinken zullen ze nog een tandje moeten bijsteken.

  Maart / april goede keuze. In juli / augustus kan het nogal druk worden. Als de helft van de top 10 neerstrijkt op je spot is het vooral kijken.

 78. Voordeel van een boot charter versus island resort is ook minder kans om malaria op te lopen…

 79. Lekker flat allemaal deze week, maar vrijdag lijkt er wel aardig uit te zien?

 80. Ahhh die seb er komen vast wel weer golven hoor !!

 81. Hallo mede surfers,
  Ik ben zondagavond een fcs feather fin kwijtgeraakt op Ouddorp omdat ik een aardige klapper maakte tijdens het surfen. Als iemand em onverhoopt vind zou je mij dan kunnen contacten via facebook of een reactie hier?
  Gr, Martijn Klein

 82. Worst nightmare weerkaart… voor golven op de Noordzee dan

 83. rippen in de sneeuw wordt het dan maar

 84. Aankomende zomer ben ik voor een aantal dagen in hartje Lissabon..
  Kan iemand ervaring delen met het surfen nabij Lissabon ? (Spots, openbaar vervoer, ETC.)

  Alvast bedankt!

 85. Hangt een beetje af van het weer. Als het helemaal windstil is dan is Guincho erg mooi, maar ligt nogal exposed dus wind heb je er snel (Is ook één van de populairst europese wavespots voor windsurfers). Als er flinke swell is dan kan je bij Cascais en verder richting praia da torre terecht. Daar meer beschutte opties. Cascais en praia da torre zijn ook makkelijk te bereiken met een treinte dat vanuit Lissabon langs de kust rijdt.

 86. Carcavelos kan best mooi zijn met juiste swell, 30m met de trein vanaf het centrum van Lissabon, strand is op loopafstand vanaf het station.

 87. Ik heb veel lol gehad in Carcavelos: hele mooie beachbreak! Het wordt er in de loop van de middag wel ontiegelijk druk en je kunt je spullen niet op het strand laten liggen, maar je kunt wel een tas bij een van de strandtenten leggen. En ’s ochtends vroeg lag er bij ons bijna niemand in. Enjoy!

 88. Deze spot is zeer de moeite waard, met hoog water loopt er een super mooie rechtse vanaf de punt. Niet heel druk, makkelijk bereikbaar.

 89. Super! Iedereen bedankt voor de nuttige informatie.

 90. Nog een moment van 2017 !

 91. Iets buiten Lissabon ligt Santa Cruz…..veel locals, Goed surfen, goed kip (Frango asado) eten! weinig toeristen. Daar is mijn zoon verwekt!

 92. toch maar even een natte neus gehaald op wijk met een dikke sup op inimienie golfjes en twas best grappig .maar gaat er nog iets van golven komen de komende week???

 93. Estoril, Cascais en Carcavelos zijn allemaal leuke spots, die in de zomermaanden niet te vaak werken wegens onvoldoende swell. Guincho is veruit de beste keuze. Voormiddag waait het er meestal niet.

  En anders Costa da Caparica, met de bus (of veerpunt) van Lisboa-centrum ben je 40 minuten onderweg. Voordeel aan Costa da Caparica is wat authentiek (armer) dan het mondaine Guincho. Voor de prijs van een pint in Guincho heb je in Caparica een caipirinha of twee.

 94. Ook goed te doen met een Uber vanaf centrum (10-15e). Had overigens wel moeite om een shortboard te huren daar (wel voldoende grotere boards)

 95. @ Martijn. Ff een tip op MP worden FCS vinnen honey comb etc per set van 3 aangeboden voor 40 tot 70 euro. Komen van Aliexpress max 14,- per set goedkoopste 3,60 per set incl. verzenden. Niet doen dus.

 96. @Sloeber. Topper!

 97. Zou de flatness komende week verdwijnen in Scheveningen?

 98. Het blijft flat

 99. @ schip ahoy …… ga je surfboard maar vast waxen want er komt heel wat aan….. donderdag waai je mogelijk met surfboard en al uit het water 👀

 100. Hee Tobias, ziet het er voor volgende week een beetje aardig uit?

 101. Aardig op onstuimig! Ik zal vanavond een nieuwe blog schrijven.

 102. Ik moest even in mn ogen wrijven toen ik 3.0 mtr zag staan. De wax ben ik aan het zoeken… 😉

 103. Je vinnetje is gevonden. Zie 2de hands aloha FB