Surfweer dinsdag 11 december 2018

Na het stormachtige weer van afgelopen weekend krijgen we deze dinsdag eindelijk een rustdag waarop de golven mooi kunnen uitdeinen. Niet voor lang, want in het verre noorden is het al eerder gestopt met waaien en dus zal de swell-motor na zo’n beetje anderhalve dag wel stilvallen. Gelukkig komt er op lange termijn weer nieuw depressie-geweld aan met in of na het weekend wind en golven.

Dinsdag 11 december
In de vroege ochtend is de wind nog sterk, maar staat de waterstand in het noordelijke deel van Noord-Holland wel erg gunstig. Een vroege ochtend sessie is dus mogelijk met een beetje peddelconditie, want de swell is nog ruim 2 meter op volle zee. Later op de dag neemt de hoogte af naar 1,5 meter, wat nog steeds buitengewoon voldoende is voor goede Noordzeegolven. Helemaal omdat de wind nog verder gaat afnemen en in België zelfs naar zuidoost offshore weet te draaien. Daar komt dan later op de middag het getij weer op vol hoogwater te staan, terwijl dit in de noordelijke delen van Holland niet meer gaat lukken. Op zich niet zo’n groot probleem, want dat hoge water is vaak alleen in België en Zeeland een must. De condities in Zuid-Holland zijn ook gunstig, zeker op een spot als deze, waar het als eerste in die provincie voldoende hoogwater zal zijn. Ook in midden Zuid-Holland komt het goed en uiteindelijk het laatste uurtje ook in noordelijk Zuid-Holland & alles daar 15 tot 20 km noordelijk van. In de kop van N-H toch niet de gedroomde combinatie van hoogwater en offshore wind. Hoewel laagwater en pal noord op zich niet eens zo slecht hoeft te zijn. Dat kon vooral op de spots die vroege een strekdam hadden nog al eens lekker zijn. Nu moet je daarvoor naar Texel met de boot. Alleen lijkt daar, alsmede op de overige wadden, de onshore wind iets langer aan te houden tot net na zonsondergang. Overigens zal de zon door de lage bewolking niet heel nadrukkelijk aanwezig zijn. Dat betekent ook dat je dat extra surf-kwartiertje wel kan vergeten rond vijven. Een beetje op tijd het water in kan dus geen kwaad op deze dolle dinsdag.

Woensdag 12 december
Is er nog wat van de swell over is de vraag. Waarschijnlijk wel, want op dinsdagochtend waait het nog ruim 5 bft onder kust van Noorwegen onze kant op. En in theorie hebben we dan nog 24 uur lang golven uit deze richting. Dat betekent dus dat er op woensdagochtend nog voldoende swell is voor een longboardessie, maar dat het in de middag best wel op is. Met uitzondering mogelijk de zuidelijke kustgebieden, omdat daar de swell langer over doet om de kust te bereiken. Zo kan het dus zijn dat het in Noord-Holland al flat is, terwijl er in Zeeland nog een leuk half metertje loopt. En dat terwijl je het tegenovergestelde zou verwachten met noord-swell. Uiteraard ligt dit deels ook aan het getij. Zeeland is nog op tijd voor donker met opkomend/hoogwater en in Noord-Holland gaat dat niet meer gebeuren. Wel heeft het noorden als voordeel dat de vroege ochtend nog wel hoogwater is een aantal uren. En dan is de swell er tenminste nog gewoon met heuphoog op de sets. Dat kan dus een leuke ochtend zijn, omdat de wind nu helemaal aflandig zuidoost staat. Cleane golven, leuk voor de dikkere fish en om te longboarden.

De dagen daarna..
Donderdag is het compleet flat. Een zeer diepe depressie met Langspeelplaat Kwaliteit maakt de dienst uit op de Oceaan. Daardoor staat er bij ons een zuidoostelijke in plaats van een oostelijke wind. In dat laatste geval hadden we nog een kans op golven gehad, maar helaas zit die kans er nu niet in. De kou en de oostelijke wind is maar van korte duur. In het weekend heeft de depressie genoeg ronden gedraaid om uiteindelijk bij ons weer een fijne zuidwest stroming te geven. Lang niet zo west tot zuidwest als afgelopen weekend en dus zijn de golven een stuk minder groot en wild. In het zuiden blijft het zelfs flat met een overwegend ZZW-elijke wind. Op zaterdag is het zelfs nog zuid en daardoor helemaal flat. Op zondag genoeg west en waarschijnlijk wel een golfje later op de dag. Voor echt hogere golven zul je waarschijnlijk toch even verder moeten kijken dan onze eigen landsgrenzen.

Wetsuit diktes:
Dinsdag: 5mm met 3mm cap en 5mm schoen + 2mm hand
Woensdag: 6 of 5/4mm met cap, schoen 6mm en hand 3mm
Weekend: 5mm met 2mm cap, schoen 5mm en hand 2mm
 1. Er zit nog een goede portie swell uit het noorden in de Noordzee. Daar blijft toch minsten 1,5m (misschien wel 2m) van over op deze dinsdag!

 2. Dat 944 diepe laag van woensdag ziet er uit als een bommetje voor Frankrijk twee dagen later!

 3. Oe… dinsdagmorgen: wijk of IJmuiden?

 4. Gaat iemand anders er nog in deze morgen? Leuker om met iemand in het water te liggen…

 5. 2 uur vanmiddag pier velsen noord

 6. Is Ouddorp wat vandaag mannen/dames?

 7. Ook Ouddorp zal goed te surfen zijn zeker later in de middag

 8. ouddorp vergt hoogtij

 9. De boei meting van de munitiestortplaats komt weer tot leven en ziet er goed uit.
  Alsof er weer een bom is gestort zojuist:

 10. Scheef pier bij first light was heerlijk. Met de stroming naar buiten, wandje en terugwandelen.

 11. Plan is veranderd. Hopelijk middag sessie

 12. Beetje een windje en slappe meuk.. beter Domburg denk ik

 13. Gaat goedkomen. Zie al leuke golf zo af en toe:

 14. Was klotsbak

 15. Domburg was top

 16. Zuid vandaag, best leuk! God gaf ook ff aan waar te liggen 😂

 17. Ouddorp dikke rommel !!!

 18. Ik had griep,en de zee leek ook op griep,ik hoestte een nieuw element op,en snotterde een nieuwe levensvorm eruit.waarschijnlijk van buitenaardse afkomst.
  Maar toch een paar geinige golfjes gepakt.
  Een 10 met een griffel voor de effort,al zeg ik het zelf.

 19. Vond scheef helemaal niks, klotsbak en extreem sterke stroming richting de pier, arelaxed

 20. Domburg van 12:20 tot 13:20 dwarsgolven die de steile golven dikwijls opvulden. Na 13:50 werd het beter maar de chop bleef. Meestal de rit afgebroken door SUP board overheen de bijna brekende golf te sturen (dan moest ik niet doorheen de rollende golven terugvechten). Om 15:27 laaste golf gereden want ik kreeg het kouder. Tegen 16u leek het beter en cleaner te worden.

 21. Scheveningen was idd niet makkelijk met de stroming, met eb brekers die vlak achter elkaar kwamen.

 22. Ijmuiden was de place to be, niet hoog maar wel heerlijke kleine lijntjes om op te cruisen. De quiver is voorlopig weer helemaal nat geript.

  Namaszee

 23. Was anders ook wel de place to be.
  van 3-5:15 gesurft. Geen centimeter chop te vinden met zonsondergang & serieus mooie lijnen.

 24. IJmuider-slag was idd heerlijk laaste uur voor donker. Cleane lijnen – top !

 25. Woensdag: lijkt alsmaar minder golfhoogte en nogal frisjes.

 26. Lijkt er niet op dat er vandaag nog wat door gaat komen in Domburg?

 27. Noordpier was leuk

 28. Hier zijn enkel “slappers”. Of was het nou “ankle slappers”? Wel mooi zonnetje om te mind surfen.

 29. De Zuid, gistermiddag

 30. Mooie pics Heupslip!!!

 31. Ja toch !

 32. Zuid zag er 100x beter uit dan noord…
  Maakt dus behoorlijk groot verschil

 33. Vanmorgen nog even gesurft op de tweede bank… Heuphoog en heerlijk clean met offshore wind. En dan een zonnetje erbij.. genieten!

 34. Was inderdaad even een mooie winterdag om te surfen en te suppen. Zowel voor als achterin de branding!

 35. Zijn er misschien nog leuke tips voor de kerstvakantie om te surfen? Zon, longboard spot en leuke accomodatie zou welkom zijn. Dankjewel! 😁

 36. Aanstaande zondag de moeite om ochtend of middag in België te surfen?

 37. @Aaf waikiki Oahu is niet een slechte longboard trip voor de kerstvakantie!

 38. Aaf, Fuerteventura is ook prachtig in december!

 39. De frontale zone komt met veel geweld over in de nacht van Zaterdag op Zondag.

  Alleen dooft 6 uur later, na passage uit als een nachtkaars. Heel ms zondag-ocht een golfje, maar dan eerder voor noord NL dan Zeeland of België.

   

 40. Siargao op de Filipijnen ook erg mooi. Kermit resort is aan te raden qua accommodatie.

 41. Marokko

 42. Half bevroren duinen en golven afgelopen woensdag ochtend.

 43. Mentawais is heel chill

 44. Hallo iedereen,

  Is wissant een optie morgen? Ze geven wel 4BF ZW uit, is het te doen daar met deze wind? Of andere spots daar in de regio die beter beschut zijn tegen ZW wind?
  Alvast merci voor de tips;)

 45. Dank allen voor de tips! 😁

 46. Het zou Ind fijn zijn als Tobias de opaalkust af en toe in z’n post meeneemt of met ZW’ers! Voor ons Belgen niet zo ver rijden

 47. Komt deze zondag nog wat door?

 48. Yep

 49. Morgen 10 uur Velsen-Noord pier

 50. Ik zie dat de swell morgen vanuit het zuiden komt en richting het noorden beweegt op MSW.
  Is het dan handig ivm met het minimaliseren van stroming/afdrijven om bij Hoek van Holland/scheef dicht bij het (noordelijke) havenhoofd te gaan zitten?

 51. Kan, maar zal helemaal flat zijn op Hoek van Holland🙈
  Leuk om een tourtje te suppen, dat wel!

 52. Hmm scheef ook flat dan? Meer naar het noorden toe?

 53. Op windy is de voorspelde swell precies enorm afgenomen tegenover een paar dagen geleden. Klopt dit ook met jouw berekeningen Tobias? Ik wacht met spanning op het sms’je vanavond 🙂

 54. Ja, eigenlijk zo goed als flat 😢
  Misschien een paar longboard setjes eind vd ocht met afgaand. Eerst even de webcam checken.

 55. Omg koud plat en?

 56. Petten zag er voor zonsondergang nog wel aardig uit op de cam

 57. Rws geeft zo’n 80cm golfhoogte voor zondag. Met wat wind uit zzw. Zondagochtend bekijken.

 58. Ouddorp is niks, enkelhoge golfjes.

 59. Kan niks zien op de cam

 60. Waar surf je in petten tegenwoordig ?? Na het nieuwe stuk rechts als je naar zee kijkt??

 61. Wordt het nog wat met die kerstmannen surf straks? Die cam is een en al mist (Y)

 62. Die gaat gewoon door.
  Wel jammer van de mist

 63. when in doubt, paddle out

 64. Vanaf het palendorp tot een stuk rechts van de strandtent wordt er meestal gesurft. Afhankelijk van waar het het beste breekt/loopt.

 65. Oke dankje, we zijn doorgereden naar Callantsoog aangezien het er zo anders uitziet dan vroeger op petten… Lijkt me ook minder geworden zonder de inham na de dijk? Volgende x maar eens kijken bij palendorp

 66. Nou misschien nacht surfen..

 67. Petten is niet bijzonder meer sinds het verdwijnen van de piertjes…

 68. Petten is in feite passé… zonde van deze mooie spot