Surfweer Dinsdag 10 januari 2017

De komende 7 dagen is het surfweer alles behalve saai. Er gebeurt weer wat. Iets met wind en golven, met de nodige afwisseling veroorzaakt door weerfronten. Vandaag, maandag 9 januari, komt de verandering er maar langzaam in. Het koufront van de sturende depressie bij IJsland is net iets te laat en trekt pas later op de avond over. Daardoor blijft het wel meest droog langs de kust. Alleen de wind zit iets te veel in de zuidhoek voor het ontstaan van mooie zuidwest lijntjes.

Dinsdag 10 januari 2017
Achter het koufront is de wind naar NW gedraaid. Weliswaar flink afgenomen, maar met deze richting krijg je met minder wind al meer golven dan bij de zuidelijke richtingen. Het lijkt wel alsof de wind vlak voor de kust krimpt en nog verder afneemt. Dit heeft uiteraard een positief effect op de ongeveer heuphoge golfjes met een lage periode. De richting is iets meer WNW dan NW waardoor de golven in het zuiden een kortere periode hebben (minder lange afstand tot Engeland met die richting). Het tij zit goed begin van de middag, maar mogelijk is het eind van de ochtend met de push het beste moment. Geen alerts, daarvoor moet het wat hoger en vooral een stuk cleaner zijn.

Woensdag 11 januari 2017
De Noordzee gaat los. Een koufront trekt over in de ochtend en doet de wind van ZW naar WNW draaien. Boven de wadden komt er enige tijd een storm met windkracht 10 te staan. Of de golven hiervan woensdagmiddag al de kust bereiken is afwachten. In ieder geval zal de golfhoogte in de middag stijgen van de lokale wind op de kust. Echt lekker surfen is het niet met die wind zo pal onshore. Misschien is het beste nog wel het kleine uurtje in het front zelf, omdat het dan het minste waait. De golven komen dan uit WZW dus veel hoogte is er alleen in het zuidwesten nog niet. In Noord-Holland uiteraard wel. In duitsland zal het lagedrukgebied omgedoopt worden tot storm “Dieter”. Mogelijk met overlast in Noord-Duitsland en Denemarken.

Donderdag 12 januari 2017
Onstuimig surfweer met zeer hoge golven door wind en swell. De wind zit iets meer in de westhoek en in het uiterste zuiden zelfs helemaal WZW. Dat geeft in Belgie enorme kansen met de swell uit het noorden die er doorheen komt. De grote havens zullen groot zijn. Verder zijn er in Zuid-Holland ook een paar opties. Surfen in Noord-Holland wordt lastig, maar is niet helemaal kansloos. Het hoogtepunt van de storm bevindt zich nu in de Noorse Zee met golven van 10 meter hoog op de Benelux gericht. Dit gaat voor dagenlange aanvoer van noord-swells zorgen. Tot ver in het nieuwe weekend.

Vrijdag 13 januari 2017
Nog zo’n dagje met harde westenwind. Wel minder hard dan donderdag maar minder gunstig west en meer WNW gedraaid. In het noorden te veel wind om te kunnen surfen. Waarschijnlijk moeten we het weer zoeken in Belgie en mogelijk nu ook in Zeeland. Het is om 14:00 hoogwater in Cadzand. Het getij valt dus in ieder geval gunstig midden op de dag. Vanaf dit moment begint de verwachting wel meer onzeker te worden wat betreft windrichting en verder ontwikkelingen van de lagedruk in onze omgeving.

Zaterdag 14 januari 2017
Er komt nog een windveld over met de meeste wind in de ochtend. Dan ook niet het juiste getij en dus sowieso maar beter uitslapen. In de middag lijkt de wind al iets af te nemen op nadering van een rug van hogedruk door het kanaal/ de oceaan. Daarachter volgt een nieuwe kleine randstoring waarop de wind even naar oost gaat ten noorden van de frontale zone. Dat zou op zondag hele mooie condities moeten opleveren in het midden en het noorden terwijl het zuiden gewoon dik onshore krijgt te zien. Nog een reden dus om naar de Nieuwjaars surfwedstrijd in Zandvoort te komen zondag. Nu wel vroeg opstaan. Na zondag kan er nog een dag met noordelijke swell onze kant op komen, maar dit is sterk afhankelijk hoe de randstoring verder over de Noordzee trekt. De lange termijn verwachtingen daarna zijn in ieder geval steady met een zwakke zuidwestelijk stroming boven de Noordzee en dus geen swell. Mogelijk valt de wind met het hogedrukgebied in de buurt bij ons wel helemaal stil en krijgen we weer een paar dagen droog maar koud winterweer.

Wetsuit-advies:

Vandaag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, Cap 2mm en hand 5mm
Dinsdag : 5mm wetsuit, schoen 5mm, cap 3mm en hand 3mm
Woensdag: 5mm wetsuit, schoenen 4mm, hand 3mm, Cap 2mm
Donderdag: 6mm wetsuit, schoen 5mm, hand 5mm en Cap 4mm
Vrijdag: 5mm wetsuit schoenen 5mm, hand 5mm, Cap 3 mm
Zaterdag: 6mm wetsuit schoenen 5mm, hand 5mm, Cap 4mm
Zondag: 5mm wetsuit schoenen 5mm, hand 4mm, Cap 2mm
 1. Woensdag paars-roze (windkracht 10) op de Noordzee. Dat gaat weer zeer hoge golven geven in de daarop volgende dagen aan de kust bij ons. Vergelijkbaar met tweede kerstdag, toen in Scheveningen een kitesurfer in de problemen kwam en zelf niet meer kon terugzwemmen naar de kant. Wees dus goed voorbereid als je deze week het water in gaat. Is je wetsuit nog in orde? Geen lekkage of kapote rits? Hoe sterk is je leash (check het klitteband) etc.

 2. Nieuw kerst kado is een impactvest met drijfvermogen lekker warm en comfy laat de storm maar komen !!!

 3. 20 of 21 januari rijd ik met mijn Volkswagen busje naar bretagne, rond de 28ste weer terug.

  Ik surf niet zo graag alleen en mijn vrienden krijgen geen verlof, dus ben ik nog opzoek naar een roadtrip buddy om samen hopelijk wat epische golven te scoren!

  Als iemand zich geroepen voelt hoor ik het wel.

  Aan degene die reageerde op vorig surfweer bericht, we kunnen eventueel ook wel een dagje later vertrekken. 😉

 4. Nog een foto van afgelopen donderdag:)

 5. Hier in Lacanau is het epic flat.

 6. 0614333637 ben allleen vanaf morgen weer te bereiken, telefoon word gerapareerd!

 7. Juist boeien stijgen rauw hard, morgen knallen! Mn gear is tiptop in orden vinnuh in t vet, leash in de wd-40. Onderkant board ingespoten met superslickglidestick spray. Over kwaliteit leashes gesproken haal al jaren al mijn leashes direct uit china, dik en druistige kwaliteit!

 8. Paulski we gaan erin Zondag!
  Wil je vest uitproberen voor evt outherwaves!

  Stoked!

 9. Oké, ik stuur je van de week even een whattsappje 🙂

 10. @Ruige Robbie 3.0
  ‘druistige’ kwaliteit? Wat een pipodekloon woord =0)

 11. maak er maar smsje van heb hier geen whatsapp op staan 🙂

 12. Ik mis pipodekloon….

 13. Ik ook….
  Gister trouwens nog meerdere cover-ups gehad op Ijmuiden. Perfecte A-frames, Franse condities

 14. Noord leuk nu! :0)

 15. Wouw, dat beetje wind maakt genoeg swell aan. Dat is dus het gunstige van de pal onshore richting. Hoeft maar 5 bft te waaien voor voldoende hoogte.

 16. Guys,

  Iemand van plan om zijn (on)geluk te testen vrijdag den 13de?

  Tussen t’ooster en twins ?
  Volle maan, dus qua sterke stroming liefst 13:00-15:00 (?)
  MUMM voorlopig op 2 meter, MSW metertje hoger!

  Durf dan niet echt alleen in water te zijn…

  Pablo

 17. Ik ga zaterdag daar ergens, vrijdag gaat een beetje te heavy zijn denk ik.

 18. Als je in staat bent om vrijdag zelfs nog maar voorbij de brandig te geraken, ben je in mijn inziens al een held.

 19. The fifty years storm is here http://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170111_02668469

 20. @oh surfbaar belgië

  Ik ga er morgen in, als de wind draait naar ZZW. Tussen 13 en 15. Nog liefhebbers?

  Vrijdag wordt volgens mij ondoenbaar op de exposed spots..

 21. Hoi guys,
  Ik heb een klein oproepje!!
  Ik ben op zoek naar een super tof surfhouse in het buitenland. ( Europa) waarbij we surfles kunnen krijgen en je aan het strand zit. ( of heel dichtbij natuurlijk 😉 ) we komen niet om te feesten maar om echt goeie coaching te krijgen en daarnaast te kunnen chillen.
  Wie kan mij helpen en weet een leuk adres?
  Reageer of hieronder of stuur me een mailtje.
  [email protected]

  Thanks,
  Plien! X

 22. Vanaf vrijdag een verbod op brandingsporten in België tot en met zaterdag. Hoe zit dit voor Nederland?

 23. Geen verbod. Wel oppassen voor containers in de line-up:

 24. Hi Plien,

  In Ericeira Portugal zit een NL coach die je vast verder kunt helpen. Hij heet Oscar Schenk check hier zijn Facebook. Mocht je https://www.facebook.com/Hotzone-private-surf-Portugal

 25. Hey guys!
  Gaat er morgen nog iemand het water in op de Maasvlakte? Zoja hoelaat? Dan ben ik van de partij!

 26. (Of in ieder gaval in Zuid-holland, kan ook wel een stukje rijden. Zandmotor misschien? Zag ik op instagram)

 27. @Rogier, ik wacht tot zondag 😉

  Vond het vorige week toch wat koud worden in onze noordzee dus over een maandje tripje Lanzarote geboekt. Surfscholen bij Famara krijgen goede ratings op tripadvisor, iemand ervaring daar of tips?
  Thanks!

 28. Mwoah niet best op Noord ook al ruimt en zakt wind in…

 29. Deze

 30. @ oh surfbaar België

  Ik heb wel zin om mee te gaan…maar hoe zit dat met dat surfverbod in België?

 31. NAVIGATIONAL WARNING MSI 011/17
  COASTAL ROUTE

  FROM 12 JAN 2017 2300 UTC TILL 13 JAN 2017 2300 UTC IT IS FORBIDDEN TO PRACTISE ANY SURF SPORTS ALONG THE ENTIRE BELGIAN COASTLINE.

  111640 UTC JAN 17
  PRIORITY: IMPORTANT
  AUTOCANCEL: 132300 UTC JAN 17

  pfff… 🙁

 32. De zee is druistig vandaag.

 33. Swell is huge, hol en vol kracht. Kijk uit wat je doet vandaag. Ik duik er in ieder geval in!

 34. Scheveningen noord liggen 2 surfers toch wel ver in het water zie ik op de webcam..

 35. Jammer, check beachcam knokke!

 36. Is dat verbod in belgie nu van 23.00u tot morgen 23.00u? Of lees ik dit verkeerd. In ieder geval, moest ik nu aan de kust zijn ( belgie ) zou ik nogal wat rap in het water liggen. het ziet er voorlopig nog veilig uit en clean!

 37. verbod,..? Is toch zot dames en heren. Gaan als ze staan 🙂

 38. eybal wijk , wind werd wel iets minder rond 14.30 maar nog steeds dik onshore en alleen maar rollers en veel schuim vanaf begin pier ,niks surfbaars naar mijn mening

 39. mijn eyball dus ….vergat mn naam in te vullen

 40. Verbod is van Vrijdag 13 januari 2017 00u00 tot zaterdag 14 januari 2017 00u00.

  Gouverneur Carl Decaluwé moet weer es in het nieuws komen zeker..

 41. Net goed geshacked op mijn longboard op Texel. Paal 17 = Dutch Pipeline.

 42. Komt er nog een update/sms voor morgen?

 43. IJmuiden was niet veel anders, Mark, maar nog wel te doen.
  Alleen werd ik door het opkomend tij (ging er rond 14:45 in) steeds langzaam richting pier gedreven, waar het denk ik meer klotsbak was dan wat van de pier af.
  Dat, in combinatie met een gebrek aan conditie (een x in de 5/6 weken surfen helpt niet echt) en feestdagen, maakte het tot een weinig produktieve sessie.
  Wel weer een goede call qua wind, want zelfs on sup was dit goed te doen. Oh ja, en ik was de enige, buiten 2 kiters die al snel door gebrek aan wind stopten…

 44. Zo ver van de kant hoefde je op Scheveningen niet te liggen hoor! Surfmeester:

 45. Komt er vanavond nog een update/sms? Webcams zagen er vanmiddag al goed uit!

 46. Ja uiteraard maar nog niet alle modellen binnen en er is nogal wat spreiding.

 47. Wat zal het volgende week maandag geven? Kan ook nog best epic zijn, moest de rest van de swell nogwat groot blijven.

 48. Morgenmiddag gaat het goed doen in Vlissingen. Hoog water valt gunstig + het is springtij + een grote opzet= bijna 3,7 meter boven NAP. Bij deze zeer hoge waterstand is er daar nog nooit gesurft. Voordeel is in ieder geval dat de grotere swells het strand kunnen bereiken. De wind lijkt nu precies noordwest te gaan worden.
  Mocht de wind NNW worden dan zal het een stukje verderop nog beter worden.
  De surfweer sms zal vast uitkomst bieden.

 49. Mooie foto hoor !ziet er goed uit dat belooft wat

 50. Damn, zag er in België toch cleaner uit dan het effectief in Domburg was. Duurde lang aldaar voor de wind eruit ging en het té hoog tij maakte het ook niet super. Toch nog wat stevige ritjes gescoord, dus kan al bij al niet klagen.

 51. Domburg van middag

 52. Wat een sessie op Hoek. Clean, hol, goede hoogte en mooie lijnen. Happy: check!

 53. België idd poepie clean! Een van die zeldzame dagen daar clean met hoogte.

 54. Nog een uurtje voor het donker Kijkduin sessie. Weinig wind maar clean was ’t niet, liep een lagere periode swell door waardoor mooie dikke lijnen vaak net niet braken. Maar als ’t brak … Dikke bakken. Niet veel gepakt maar wel lekker.

 55. Kan iemand uit Nederland mij hopelijk bevestigen dat een verbod op brandingssporten ( wind, kite, surf, body,… ) voor een periode van 24h daar nog nooit uitgevaardigd werd door de overheid want ik vind dit een gevaarlijke evolutie in België.

  Graag wat meer reactionisme van het Belgisch surfvolkje !

  We laten dit toch niet gebeuren !

 56. Er staat geen hek omheen…

 57. Gewoon gaan. Een belg met ballen gaat gewoon surfen toch?

 58. In de zomermaanden mag je officieel op sommige plekken ook niet surfen rond Den Haag. Wel eens een discussie gehad met oom agent. Maar die was me snel zat en ik kon er gewoon in. Later werden er wel mensen weggestuurd.
  ‘Verbod?? Echt????’

 59. Weet iemand heel heel toevallig hoe het er momenteel bij staat in Domburg?

 60. @ Jens: Misschien kan je hier iets zien: http://domburg.com/nl/webcam.php

 61. Jammer dat het te veel west is, anders was Vlissingen een mooie optie geweest

 62. Hai Freedom!
  Nee wij Ollanders maken zelf uit of we willen verzuipen😜!

  Is toch van den zotte dat ge niet mag Surfen?

  Aan dat plaatje gezien van Knokke is dat bij ons op een zomerdagje?

  Het is bij ons hier in Olland zo druk met Surfers en mensen dat je niet eens gemist wordt als ge afdrijft haha! We vinden het zelfs stoer als er Kiters met windkracht 12 de lucht ingaan vanmiddag haha! Het liefst zien ge we ze weer neerkomen met hun kaak op de Pier of verder El Muerte in de Duinen haha!

  Let maar op de media hier voor de komende 24 uur!

  Het is echt waar gebeurt vorig jaar, ze zochten een afgedreven Kiter en vonden onderweg ver op zee een andere Verkleumde halfdode Kiter???

  Dat verbod zit wel goed met Storm en Kou, niet jaloers zijn op onze vrije keuze om te verdrinken!
  De lijst wordt ieder jaar langer hier!

  Wees voorzichtig en SurfsUp!

 63. Volgens de voorspellingen draait de wind zo van WNW naar NNW hier in het zuiden en dat is goed nieuws!

 64. @Poseidon, wat een raar iemand ben jij

 65. Fijn om die Poseidon! in de line-up te hebben…..

 66. Poseidon, mag ik je helpen herinneren aan de afschuwelijke gebeurtenis van 26 e december J.l ( 2e kerstdag) op scheveningen Noord. Aan een gênant tetterende Trump in Amerika hebben we genoeg lijkt me zo.

 67. Wat sarcasme en een waarschuwing voor de komende condities…

  Respecteer de zee en de elementen, mijn credo.

 68. Hallo al dat lezen over surfen heeft mij enthousiast gemaakt om dit zelf ook eens onder de knie te krijgen, daarbij ga ik in de zomer 9 dagen naar Biarritz is het realistisch om op de noordzee te leren surfen, uiteraard niet met te hoge golven maar goed ik hoor graag jullie reacties

  Ps.ik weet dat het een beetje off topic is maargoed genoeg surf enthousiasten hier lijkt me

 69. @poseidon wat een nare gast ben jij , loser

 70. http://nos.nl/artikel/2152822-storm-waarom-nederland-zich-minder-druk-maakt-dan-belgie.html

 71. Ha Sjors,
  De Noordzee is naar mijn mening een super plek om te leren surfen. Juist doordat er in Nederland niet zo vaak hele hoge golven langskomen is het lekker rustig beginnen. Als je zorgt dat je niet op de dagen zoals vandaag gaat, wanneer er een harde onshore wind staat, dan zit je over het algemeen goed. Beetje de updates van tobias hier in de gaten houden en dan kan je het hier super leren.
  Ik zou ook als ik jou was, voordat je naar Biaritz gaat, hier al zeker 10 keer in het water hebben gelegen( en het liefst vaker). De golven in Frankrijk kunnen een stuk hoger en lastiger zijn dan hier in Nederland. Dan ga je tenminste voorbereid op pad en valt het daar niet tegen.

 72. Dat is zeker goed mogelijk, een lesje of twee is al een goeie voorbereiding. Je kan prima spullen huren of voor een zacht prijsje kopen. Het is alleen nu een beetje koud, dus ik zou tot de lente wachten. Verder surfweer in de gaten houden, zodat je niet voor niks aan zee staat.

 73. De Noord rond half 5..

 74. deze dus

 75. Boula was aan. #thesearch

 76. WaZ vanuit plane rond 12:30 uur, soep tot ver op zee

 77. zelfde moment Ijmuiden ziet er doenbaar uit:

 78. Das niet echt VINtage danwel Classic!

 79. Het was vandaag verdacht stil in de line up in scheef.

  http://www.regio15.nl/nieuws/lijst-weergave/31-waterongevallen/26600-maar-ik-wil-helemaal-niet-gered-worden

 80. Hoop op een cleane zee vandaag 😉

 81. Hallo,

  super bedankt voor de reacties,

  wat betreft de kou ik doe ook aan sportduiken en duik zelf wel eens in de noordzee hiervoor heb ik een droogpak maar ook een 8mm wetsuit met kap waar ik zonder enige problemen in kan bewegen, of zijn er nog andere bezwaren tegen het gebruiken van een duikwetsuit bij het surfen.

  gr Sjors