You should have been here in July!

Update van donderdag 8 augustus (het oude bericht blijft staan). De reden hiervan is het totale gebrek aan goede golven dit deel van augustus. Mogelijk dat het in het 2e deel van deze maand nog gaat lukken, maar tot nu toe hebben de modellen hebben er weinig oren naar. Vandaag kan er natuurlijk wel weer wat schuimgolfslag ontstaan door de ZW 5 die opsteekt. Het is een pure zeewind dus het blijft bij longboard of dikke fish fun. Ook vrijdag zal het nog wel te suppen en goed voor de surflessen zijn. Er staat dan geen wind en er wordt een 10 centimeter hoge swell verwacht uit het noordwesten. De beste papier is wanneer het tij opkomt einde middag. Ook zaterdag is dat het moment om af te wachten. Dan wel met een matige bries uit het noord tot noordoosten, welke ook voor de branding zal zorgen. Puur voor kids, les en fun. Niets meer, niets minder. Deze week alle tijd om online surfgear te scoren of een paar vette surf filmste bekijken!

Afgelopen vrijdag was van dat alles geen sprake, want iedere minuut van de dag was de surf boven onze standaarden. In de laatste week van July ging het al helemaal los in de Noordzee met de cleanste condities steeds in het zuidwesten. In de buurt van Ouddorp, in Zeeland en in België was het ongekend voor de maand Juli. Het bericht van vandaag begint met een paar foto’s daar van. Met dit soort swells uit het noorden was het in het zuiden wel vrij lastig om een goede sessie in te plannen. De swell werd namelijk door de zandbanken ter hoogte van de Maasmonding behoorlijk verstoord. Dit is telkens goed terug te zien in de spectra met de bulten met swell steeds rond de hoogwaters. Wanneer je dus kijkt naar de spectra dan weet je meteen hoe laat je in België en Zeeland moet surfen. Een ander trucje om te bepalen wanneer het hoogwater is, heeft niets te maken met computers of getijde tabellen. Een blik op de maan zegt genoeg. Daarbij is wellicht opgevallen dat die helemaal vol was vorige week vrijdag. En altijd wanneer de maan vol of helemaal nieuw is, valt het hoogwater getijde langs de Nederlandse kust om-en-nabij de klok van vier uur. De wind is de hele dag miniem aanwezig of eigenlijk afwezig. Dat betekent dat langs de 550 km kustlijn die Nederland telt, zich ongeveer 2200 goede surfbanken bevinden. Er was dus geen enkele reden om op een spot te liggen waar het druk zou kunnen worden. Gewoon een paar extra stappen lopen als goede warming up, en je hebt het rijk voor jezelf alleen. Eigenlijk is dat de allerbelangrijkste surfregel van alle surf-regels die er zijn opgesteld binnen de surf-sport.

Dat er zo vaak goede golven waren in de maanden mei, juni en juli was waarschijnlijk indirect het gevolg van de te koude winter in Noord Amerika. Normaal komt de zeer harde wind om 10 kilometer hoogte, de zogenaamde straalstroom, in de zomer tot rust of zelfs tot stilstand. Deze straalstroom is de motor achter depressies. En dat is weer de motor is voor het genereren van swell. Nu bleef de straalstroom begin zomer echter onverminderd van kracht doordat het zeewater ten oosten van Noord-Amerika vele malen kouder was dan normaal. Tevens zorgt het koude zeewater voor meer hogedruk boven de oceaan ten westen van Ierland. Dat is exact de plek waar wij graag hogedruk willen zien, want het gevolg daarvan is dat lagedruk geen kant op kan, behalve er omheen. En wat ligt er ten oosten van Ierland? Juist, de Noordzee. Ook vorig jaar was de winter extreem koud in Noord-Amerika en zagen we hartje zomer de ene na de andere epic noordwest swell. Of Augustus dit jaar weer gaat deliveren is twijfelachtig. De straalstroom lijkt al te veel te zijn afgezwakt in onze omgeving. Zou het water van de Atlantische Oceaan dan nu wel zijn normale temperatuurverdeling hebben bereikt?
 1. Spectra ten zuiden van de Maasmonding. Goed af te lezen zijn de beste tijden van vandaag.

 2. België afgelopen weekend. Ongekend dit. Lijkt Ierland wel.

  Fotograaf : Edith Vandendriessche uit Vlaanderen.

 3. @Tobias
  Het lijkt hier alsof het mooiste al achter de rug is:

  https://www.fnmoc.navy.mil/wxmap_cgi/cgi-bin/wxmap_all.cgi?type=prod&area=n2_euro&prod=swlwvht&dtg=2015073100&set=All

  Ook hier zien we dat we vannacht ca. 1.8 m hadden waar we nu nog 0.8m -1.0m hebben. Of schiet dit zo weer omhoog met getijd, wat vannacht ook samenviel met de piek?

  Ook de cams in zuid holland laten nog niet veel moois zien.

  Hier zien we ten zuiden van IJmuiden geen hogere golven dan 120 cm
  http://www.rijkswaterstaat.nl/geotool/golven.aspx?cookieload=true

  Dit sluit niet helemaal aan bij jou berichtgeving toch?

 4. Want een fantastische platen uit belgie trouwens!!! En wat was juli inderdaad een mooie maand. Nooit eerder zo veel goede sessies gehad in een zomermaand. Hopelijk vandaag nog 1 mooie afsluiter al is het lastig te combineren met werk, vandaar dat ik wel zeker wil weten of het weer zo goed is.

  Thanks voor alle voorspellingen weer afgelopen maand Tobias!!!!

 5. Natuurlijk was het gister hoger, waar vooral het zuiden van profiteerde. Nu is de rest aan de beurt. Die bulten lopen inderdaad weer op met het getijde.

  Verder in de Noordzee zie je die invloed van het getijde niet. Zit zelfs ook weer nieuwe swell op. Dit is F16:

 6. Ok duidelijk. Snel doorwerken dan maar weer om op tijd het water in te kunnen.

 7. Ik kan niet wachten om strakjes het kantoor uit te rennen en naar zee te rijden!

  Bedankt voor alle goede berichten Tobias!

 8. Jezus wat duurt zo’n kantoordag lang idd….

 9. @Tobias, blijft er nog genoeg over vanavond voor op de wadden? Lees ik het goed dat in het noorden (dus hopelijk ook wadden) er vanavond en morgen ochtend in ieder geval meer van de swell over zal zijn dan in het zuiden?

 10. Waz vanmorgen 09:00 tot 12:00 t zag er mooi uit maar zat absoluut geen kracht in,
  echte hollandse slappe meuk. Ik hoop voor iedereen dat het vamiddag beter wordt… Voor nu, als je nog gaat, neem je langste/dikste board mee.

 11. Hoe kom je telkens aan Natural High? daar is geen ruk, geen zandbank nog golfje? haha!
  Alleen wind!

 12. Mimizan it is!

 13. Wat fijn die extra theorie Tobias! Bedankt voor de uitleg. Is het dan met halve maan ongeveer 6 uur en 13 minuten voor en na 16:00 hoogwater?

 14. Walhalla, de goden zijn met ons!!
  Schevenoord, zeer goed te doen.:-)

 15. Oei, het ziet er niet zo hoog uit op de cam (wijk), gaat het nog hoger worden??
  mijn planning was om 6 uur in het water te liggen!!

 16. Ja altijd fijn zo’n theorielesje. Vraag me alleen af tot waar dat verhaal van die banken bij swell uit het noorden en laagwater geldt. Is dat echt pas vanaf de Maasmond (en heeft de MV daar dus ook last van) of is het bij noordswell sowieso zo dat die in N-H ook beter doorkomt dan in Z-H? Vooralsnog lijkt het er op de cams niet op (Scheef lijkt beter dan Wijk). Of komt dat weer door andere factoren?

 17. Mooie golven op Camperduin. Helaas na m’n eerste golf m’n board gekopt. Nu naar de ehbo voor wat hechtingen. De 3 mannen die me geholpen hebben, bij deze bedankt. Ik hoop dat jullie met wat mooie golven zijn beloond.

 18. BE was epic met HW!! Clean, hoog en met het zonnetje erbij!! Hopelijk meer van dat in augustus!

 19. Top info weer Tobias! Geweldig interessant en leerzaam om te lezen!

 20. Mv2 was vanochtend met lw al lekkerder dan gisteravond 👍
  Vanavond nog n keer als de kids op bed liggen.

 21. Kan het beeld hier nu niet echt classic noemen..
  Word het later met meer hoog water beter of blijft het een beetje zo?

 22. Net al hoog geweest ook zie ik, dan is het voor vandaag gewoon een kansloze bedoeling hier zeker?

 23. o wat ben ik blij

 24. Noordwijk vanochtend was zo zo. Wel een paar mooie ritten gemaakt ( als beginner supper)

  Tobias is het de moeite waard om morgen de wekker te zetten ( voor bijvoorbeeld Maasvlakte)?
  Of kunnen we morgen uitslapen met een gerust hart dat we niets missen?

 25. wijk was vanochtend 9-11 een klotsbak zonder elke vorm van lijn, dit terwijl er geen/nauwelijks wind stond.

  Daarna 12-16 Parnassia, wel lijn, brak op de achterste banken soms met lekkere hoogte, maar helaas bijna allemaal close outs en weinig echte ritjes te maken.

  Al met al prima dagje, maar niks spectaculairs helaas.

 26. Ohja en het water in Wijk was bijzonder smerig van geur en kleur. Tevens helemaal vol met krabbescheren. Bloemendaal leek wel een andere zee..

 27. Stoked!

  http://www.surfed.nl/sessions/2015/150731/index.htm

 28. Scheef-de Z. 16:00- 18:30 primza sessie, af en toe wachten op hogere sets maar genoeg moois te surfen vanaf de achterliggende bank,
  cleane lange lijnen,1.5 m +- relaxed sfeertje, niet al te druk.

  Stooksie

 29. Voor het eerst naar HvH gereden en meteen beloond met een echte krachtige Frankrijk sessie !! 1,5-2m max maar super clean lefts & rights met hoog

 30. Heerlijket de sup van 12.00 tot 15.00 in IJmuiden in het water gelegen, voor de echte cracks ws. Niet hoog,steil en krachtig genoeg, maar meer dan voldoende golven en lekker weer!

 31. Ben er vanmiddag op Kijduin uitgestuurd door de strandwacht en een maat van me bleek een paar uur eerder ook al door de politie verteld er niet in te mogen. Stiptheidsacties?????? WTF in 7 jaar nog nooit meegemaakt!

 32. Is officieel verboden daar (blijkt waar te zijn), maar vandaag was het omdat er volgens de strandwacht gezwommen werd, maar ik zag geen kip in het water op de stretch waar wij lagen! Bovendien lagen we op de achterste bank, ver weg van hoever een zwemmer zich zou moeten wagen

 33. Na het lompe geweld van Ouddorp gisteren waren de sierlijke lijnen waarmee het vandaag begon (uur of 11:00) op Wijkiki toch wel een verademing. Zeker op een SUP van 10″ Dikke sterke bakken op de buitenste banken en lange ritten bij de 2e windmolen. Superstoked!!

  Pier werd steeds drukker en logisch, want in de shorebreak ging het er Frans aan toe. Uiteindelijk daar nog dik anderhalf uur liggen fotograferen. Een waar genot met zoveel actie om je heen.

  Foto’s komen weer op de site, maar kan ff duren. Lichaam is behoorlijk naar de klote en ik heb tegen de 1300(!) pic’s gemaakt die ik nog ff moet uitzoeken.

  Hier de meest Franse 😉

 34. Wat was je site ook alweer?

 35. Shorebreak brak super inderdaad. Zag je staan met camera. Kom maar op met meer foto’s!

 36. http://dirbee.wix.com/waterdrops

  Maarrr.. ben nu aan het updaten. Kan nog wel ff duren..

 37. Monster/Zandmotor was vanmiddag ook erg fijn rond hoog water.
  Mooie lange lijnen van een meter a anderhalf, klein zuchtje sideshore wind en de zon in je smoel. Bijna ongekend lekker zomersurfje gehad! Aan de lopende band golfjes pakken met zn tweetjes aangezien er verder vrijwel niemand in de buurt lag.
  Rond een uur of 18 trok de wind net genoeg aan om er een beetje een rommeltje van te maken. Hoogte ging er toen ook wel behoorlijk uit (getij?) en het liep allemaal niet zo lekker meer.
  Armpjes ook pap, dus morgen maar weer lekker de leftovers scoren…
  Wat een meesterlijke Hollandse surfzomer is dit aan het worden zo!

 38. Zandvoort 10 -12 liep lekker op de achterste banken ! Helaas werken vandaag dus met slappe armen in de bus. Hopelijk dat er morgenochtend nog een restje loopt op Zandvoort.

 39. Top sessie gehad in Bloemendaal vandaag tussen 16:00 en 18:00, veel cleane heup hoge golven, later op de middag werd het wel kleiner en minder frequent. Niet toevallig iemand op het strand daar gestaan met een camera?

 40. Tijd voor een leerstoel voor TVT! Zeer profi allemaal deze voorspellingen.

 41. Nog even trouwens.. Het was mad druk vandaag bij Wijk, en dan vooral bij de pier.
  Terwijl het bij de molens eigenlijk vooral voor longboarden veel beter liep..

  Dit had heel anders kunnen aflopen…

  En eindelijk een mooie van Tim Avis

 42. Altijd lomp geweld op Ouddorp. Gewoon niet naartoe gaan.

 43. Dik genoten van het maanlicht. Golfjes waren al wat kleiner geworden door de dag heen, maar erg chille lijnen voor in het donker en met lichtjes in het water. Magical:) btw, locatie westelijke wadden.

 44. Wijk was top! Wel hoop mensen die niet echt het boardje onder controle hadden :)…

 45. Vrijdag me vin uit me board gerukt door boos water.
  Iemand bij toeval een groene fcs gevonden bij P6 MV2.
  Dan zou het leuk zijn indien ik die hereenigen met me plank.
  Plank heeft al au en moet in de reparatie.
  Alvast bedankt

 46. Ouddorp is de laatste plek waar je heen wil. Rommelige break en ze breken veel in autoos

 47. niet onder controle is tot daaraan toe. maar dan een gast die ook nog eens zonder leash een gevaar voor anderen vormt vind ik onbegrijpelijk!

 48. @Dirbee1971: Erg beschamend, maar dat is mijn board wat door de lucht vliegt.

  Normaalgesproken heb ik mijn board prima onder controle, maar gister ging dat binnen korte tijd een aantal keren mis waardoor mijn board zelfs tegen iemand aan is gekomen. Ik baal er ontzettend van en schaam me diep. Het is niet mijn bedoeling om anderen in gevaar te brengen. Tot twee keer toe binnen nog geen minuut ging het mis. Had mijn board net weer te pakken toen deze tot twee keer toe weer uit mijn handen gerukt door een golf. De tweede keer kwam mijn board tegen iemand aan. Nogmaals mijn excuses hiervoor.

  Ik ben kort daarna ook het water uit gegaan en besefte me dat ik dat al eerder had moeten doen. Vermoeidheid is prima, zo lang alles onder controle is, maar niet als je daardoor fouten gaat maken. Wijze les geleerd gister…

 49. De Zuid na 19.00 duidelijk laat. …klein maar fijn maar rete krachtig!

 50. oja die gozer zonder leash, super irritant, onbegrijpelijk….ik kwam hem ook tegen, i bedoel zn rond vliegende board!

 51. Gister om 23:00 het licht uitgedaan op Wijk, al ging dat niet echt met die volle maan, rode gloed van Tata Steel en het feestje in de strandtent.

  Begin van de sessie bij bunker (20:00) was aardig maar erg klein en slap. Toch maar richting pier laten afdrijven. Onderweg weinig tot niks shortbaordables tegengekomen, al had mijn surfmaat iets verderop juist een paar superlekkere lijnen te pakken. Bank en getij moesten blijkbaar precies goed samenvallen om er hoogte en lijn in te krijgen. Laatste uur bij pier wel weer fun gehad. Lekker rustig, soms leuke setjes (van max 2 tot 3 wat hogere en steilere golven) en prachtige zonsondergang + maneschijn. Al met al niet epic maar absoluut de moeite.

 52. Ik wil de afgelopen 2 dagen graag op de $urfbank zetten, met rente, als een soort reservesurfkoekje achter de hand, voor aankomende flatness.

 53. @Hanne ik ben de surfer op de foto die gelukkig kon bukken, maar niet je board tegen mij aan gehad. Wel van iemand anders…

 54. Tip voor beginnende longboarders die al achterin komen: als je een turtle roll maakt, houd hem niet in het midden vast, maar meer richting de neus en trek m onderwater, dan vang je minder white water.

 55. @Hap: ik ben blij dat hij niet tegen je aangekomen was. Vond m’n slordigheid/onhandigheid al erg genoeg gister in het water…

 56. @Hanne: Volgende x jouw boardje op een leuker moment op de foto! 🙂

 57. @@Circuscamper

  Pb je bericht van gister even via FB PB.

  Oh en mooie foto”s van allen. Dank.

 58. Madness by the pier

 59. Nog even nagenieten 🙂

  Fotocredits: Ard

  http://www.surfed.nl/sessions/2015/150731a/index.htm

 60. Tobias heb je nog een advies waar de komende dagen in côte basque te surfen?

 61.  

  http://www.plagescotebasque.com/

   

 62. Super nice dat je foto`s hebt gemaakt on epic friday!!! leuk
  mooie foto`s
  lekker bezig geweest
  stoked!!

 63. nou hanne, kannie wachten op jou heftige kennismaking!

 64. @Tobias waar heeft Edith Vandriessche die fotos in Belgie genomen? Knettergek! …En ik lig hier gopro-filmpjes van gekleurde visjes in Sicilie te maken 🙂

 65. Of eventueel als je ziet dat er een grote golf voor je gaat breken ff onderduiken met je leash vlak achter je biard vast. Kost veel minder moeite m dan vast te houden.

 66. Hebben meer mensen last van uitslag en hun ogen na het surfen/zwemmen afgelopen week?

 67. geen uitslag, wel zere ogen, maar dat zal wel van het zoute water zijn

 68. Ook geen uitslag, wel rode (verbrande?) ogen :-/

 69. Weet niet exact waar in BE die foto’s zijn gemaakt. Maakt ook niets uit want overal liep het zo de hele maand Juli. Van nieuwpoort tot cadzand. En nu is hier ook flat…
  Midddelandse Zee is nooit iets in de zomer. De overige seizoenen daarintegen..

 70. Wat een topdag vrijdag! Inderdaad druk bij de pier in Velsen-Noord (zelfs het board van een surfster nog met m’n hand behoed van een aanvaring met mij. Ze bleef staan en toen werd het een party-wave. Mooi.). Bedankt voor de foto Dirbee!
  Bij de 1e paal was het een stuk rustiger (en beter). Maar dat zag de rest ook al snel 😉
  Weet iemand wie die man in gele jas is die ’s avonds met die drone aan het filmen was? Ben benieuwd naar de footage. (Ben zelf niet gefilmd, maar hij volgde wel een paar surfers/-sters tijdens mooie ritjes)

 71. @Jeuk Ik heb zelf wel last van rode ogen maar geen last van uitslag. Rode ogen kan goed komen door de zon. Je kunt je ogen verbranden door de reflectie van de zon op het water en van het directe zonlicht.

 72. @jeuk, het kan zonneallergie zijn of je hebt je pak wellicht niet goed uitgespoelt vorige sessie? Dat heb ik ook wel eens nl. Sochtends mooi en savonds ook weer, snel je pak uit en laten drogen voor savonds… Dan blijven er wel eens zoutresten en fijnzand in de binnenkant zitten die voor irritaties kunnen zorgen.

 73. http://m.telegraaf.nl/binnenland/article/24331874/zwemverbod-in-wassenaar-en-scheveningen

  Wellicht komende klachten door bovenstaand bericht?

 74. Ook ik had last van pijnlijke rode ogen na EPIC FRIDAY in Wijkiki.

  Vergeet niet de enquete van Surfrider in te vullen. Alleen dan kunnen we dit soort klachten goed in kaart brengen!

  leuk nieuwtje: er zijn al zoveel enthousiaste reacties dat de enquete waarschijnlijk in heel europa uitgerold gaat worden!! meer nieuws volgt!

  kortom:
  VULT ALLEN IN!
  https://nl.surveymonkey.com/s/2JCDW9Z

  PS: je maakt ook nog kans op een stoere Surfrider Europe trui!

 75. De ‘gloed’ schijnt zeevonk te zijn: http://www.omroepwest.nl/nieuws/03-08-2015/zwemverbod-scheveningen-en-wassenaar-blijft-van-kracht-rode-gloed-zeevonk

  Iemand daar bekend mee?

 76. @like Hanne: Een kennismaking met mij is normaal gesproken niet zo heftig 😉

  @@hanne: Leash vastpakken doe ik liever niet aangezien ik daarmee mijn vingers in het verleden eens erg heftig afgekneld heb… Ik heb liever mijn boardje gewoon onder controle en goed vast, wat gewoonlijk ook het geval is.

  Ik heb over afgelopen vrijdag maar weer eens een blogje geschreven. Ik heb mijn les geleerd in ieder geval 🙂

  Wat betreft de zere ogen: Ik vrees dat het van afgelopen vrijdag bij velen vooral een vorm van verbranding van de ogen was. Ik heb contactlenzen die vooral voor watersporten bedoeld zijn waar een uv filter in zit. Ik had daardoor weinig last van mijn ogen behalve de gebruikelijke irritatie na lang lenzen dragen. Misschien een aanrader voor de surfers die normaal gesproken ook lenzen dragen tijdens het surfen?

 77. Zwom gister in de Scheef- Haven (H) door deze tomaten-zeevonk soep, om bij het trappetje te komen maar tot nu geeft dat geen problemen.

 78. Ja echt cool zonder leash surfen.
  Voor al als het zo druk is.

 79. Binnenkort krijgen we dit in de lineup 😉
  http://www.grindtv.com/moto/robbie-maddison-surfs-tahiti-dirt-bike/#41mw6LUIBuOIBDdQ.01

 80. @Hanne welk merk lenzen zijn dat? Zou wel een uitkomst zijn voor mij.

  Thnx alvast voor de info!

 81. @penguino: Acuvue moist. Ik heb hiervan de 1-day lenzen. Ook leverbaar indien er een cilinderafwijking is.

  86% UVA & 99% UVB besherming.
  Watergehalte 58%

 82. @Hanne,

  Thanx voor de info. Ik heb elke zomer last van droge lenzen. Afgelopen vrijdag had ik extreem veel last en daardoor liet mijn lens zelfs los in het water, zonde van de prachtige dag.

  Even off toppic: Weet iemand waarom het Noordzee water zo grijs-bruin is in plaats van helder blauw. Heeft het te maken met het slib uit de rivieren ofzo?

 83. Ik zie op Windguru dat WaZ morgen een kleine meter kan verwachten. Zal wss gebaseerd zijn op de wind die morgen gaat waaien, maar kan iemand me vertellen of het de moeite is met een longboard?
  Hoor het graag!

 84. Moet wel te surfen zijn. Vandaag was dat bijna ook.

 85. Vrijdagavond hing er een Drone boven het water naast de pier in Wijk. Iemand enig idee wie gefilmd heeft en of de beelden ergens te zien zijn? Ben benieuwd!!

 86. Volgensmij door vervuiling

 87. @Ruud: Op de Noordzee komen veel rivieren met voedselrijk water uit. Hierdoor kunnen in de Noordzee algen leven. Deze algen hebben een groene kleur.
  In veel andere zeeën (o.a. de Middellandse zee) komt weinig voedselrijk water uit de rivieren. In deze zeeën komen dus maar weinig algen voor, waardoor het zeewater blauw is.

 88. Wat ruwe foto’s van vanavond…

 89. Wat ruwe foto’s van vanavond…

 90. @Hanne thnx!

 91. @sander, waar was dit?

 92. @EdKadett, Scheveningen-Zuid.
  Paar jaar geleden gesurfed tussen de zeevonk op dezelfde spot dus dacht het zal daar wel weer beetje in die kom blijven hangen.

 93. Kleine swell uit zuidwesten in aantocht.

 94. Europlatform gaat idd de goede kant op. Vanavond maar even de gok wagen. Iets is beter dan niets.

 95. Bodem Noordzee alleen maar zand.

 96. Tobias Is het in het zuiden nu een beetje te doen na de wind van vandaag?

 97. Hey Tobias, zijn er geen smsjes verstuurd of heb ik ze niet ontvangen?

 98. Stuur even een sms of whatsapp terug dan kan ik je nummer zien en controleren wat er eventueel aan de hand is. Zie http://www.surfweer.nl/sms/

 99. Van 20:30 tot 22 uur NHN gesurft. Prima hoogte maar net iets te hoog water en het was nog maar net afgaand tij dus de stroming zat er ook nog in. Af en toe lekker maar niet constant zal hier morgen ook nog wel klein golfje lopen, einde middag goed getij en offshore..

 100. Genoeg windswell te vinden in Wijkiki.
  Nagenoeg vlak bij de pier in verhouding tot bij de windmolens. Goede bakken, maar knokken tegen de stroming, wind en kiters(!)

 101. vanmorgen Wijkiki Village gesurft. redelijke golven, maar veel stroming. Binnen notime bijna in Heemskerk beland.

 102. Op twitter gezien:

 103. Naast de pier was Wijk nog verrassend aardig (08:00-09:30) met af en toe een heup hoge lijn en slechts een enkeling te water. Daar amper stroming. Na afgelopen vrijdag niet meer dan lekker spetteren te noemen. Hoogste tijd voor een surftripje!

 104. @TOBIAS,
  wellicht nog even een zwemweervoorspelling voor aanstaande zondag eind van de ochtend voor Bloemendaal… 😉

 105. Kort filmpje van gisterenavond…
  WaZ toch érg lekker daar bij wm2 en wm3

 106. Leuk filmpje Dirk!
  Heerlijke muziek erbij en fijne golven.
  Ga zo door.

 107. @Tobias, verwacht je dat het vanavond weer surfbaar zal zijn?

 108. @Tobias
  En morgenochtend in Domburg? 😀

 109. @Dirbee lekker fimpje idd! Heb je een soort enkel/knie mount voor je gopro? Heb deze hoek nog niet vaak gezien

 110. Ja Dirk, complimenten voor het mooie filmpje! Ook ik wil net als Pepe weten welk hoek jij gebruikt om te filmen. Ziet er mooi uit!

 111. Ja inderdaad cool filmpje, hopelijk kan je vanavond weer zo’n filmpje maken? Leuke golven! Tobias? Wordt het nog wat?

 112. In velsen was dat toch noord geloof ik hahaha

 113. Thnx allen!
  Ik draag een soort polsband met goprobevestiging om mijn enkel net boven m’n leash. Twee van die verlengstukjes voor de juiste angle, even goed mikken en goed zekeren, en gaan met dat ding.

 114. Komt een heel klein beetje beweging in @ Wijk als ik de cam bekijk. Duimen dat het nog verder aantrekt.

 115. De enige beweging is helaas van naar huis vertrekkende mensen na een mooie strand dag. Misschien net voor donker een enkel hoog slap golfje, meer zie ik niet aankomen helaas….

 116. Golven!

 117. Whooo dat was niet verkeerd!

 118. 20-21 > flat
  Na 21 > Uit het niets cleane wanden van een dikke meter met een mooie zonsondergang helemaal voor mij alleen… stoooked!

 119. wijk idd leuk ongeveer een uurtje rondom zonsondergang bij tweede windmolen gelegen

 120. i knew it

 121. @Tobias,
  Misschien volgende week donderdag of vrijdag weer een NNO 6, of is dit relatief kleine windveld heel onzeker?
  http://www.meteociel.com/modeles/gfs/royaume-uni/vent-rafales/3h.htm

 122. Tobias, ik heb een nieuwe telefoon en ontvang geen apps meer, hoe krijg ik je weer in de telefoon?

 123. eyeballetje wijkiki!

  18.30 erin bij Aloha met Racesup MM 12.1 tufflite Softop in 1.5 uur richting Bunker NW 4 tegenwind gepaddeld met leuke bankjes onderweg met spelevare golfjes, maar dat ging wel lekker op die 12.1 Uboot😅

  Na 1,5 kilometer weer downwindgolvje nw 50 cm in 10 kleine Takeoffs weer terug in 45 minuutjes!

  Ik vond het koud met die NWster 4, niet op gerekend leek wel september!

  Als die korte Fetch aanhoud de hele nacht en morgen is er zeker wat te Surfen op Wijk tussen de Bunker en De Pier!

  kies maar uit Dudes 1.5 km fun!

  mooie ervaring om de banken over te paddelen!

 124. Zat tot gisteren in Montalivet (Aquitane); bijna elke dag en week lang dikke dikke golven. 😀

  Hoop dat het hier binnenkort ook weer los gaat want ik kan weer los (na mij knie operatie!)

 125. Hoi Tobias,

  Zit een beetje op de cams te kijken en zie toch aardig wat lessers in het water!

  Is dat misschien morgen ook nog het geval in omgeving Zandvoort?

  En hoelaat zou je aanraden…?

  Dankjewel alvast!!

 126. Ik ben bang dat dat zondag niet gaat lukken. Wel lekker clean zwemwater door de aflandige wind of geen wind. Na eenen natuurlijk wel 2 bft zeewind, helemaal plat dus. Ik zie je in Blmndaal morgen Bramstoker! Hele zeemijl moet een makkie zijn, helemaal van noord naar zuid met eb mee eind van de ochtend!

 127. Scheef-N 17-19 toch nog wat windgolfjes gepakt 🙂

 128. Nooit van een dijkje gehoord?

 129. Wij zijn vandaag tijdens het surfen in Scheveningen helaas onze GoPro verloren. Er is nog gezocht, maar helaas zonder resultaat. Mocht je deze vinden of er iets over horen laat het ons dan ajb weten (angelavstokkom (@) gmail.com) Er staan beelden op van o.a. vandaag, wat beelden zijn van het vrijgezellenfeest van mijn zwager.
  We zijn je eeuwig dankbaar mocht je onze GoPro vinden.

 130. Angela, gewoon facebook in de gaten houden. In deze case bijvoorbeeld is de eigenaar van de GoPro ook gevonden. Zolang er maar wat beelden met gezicht op de geheugenkaart van jullie GoPro staan, is de kans dat ie bij jullie terug komt heel groot. Sowieso slim om altijd even een fototje te maken van je A4-tje met je naam en 06 nummer als eerst foto op de kaart.

  ————————–

  Vandaag (zondag de 9e) is het flatter dan flat overal. Zo strak als een biljartlaken dus. Dinsdag trekt er iets laags bovenin de Noordzee langs. Dat geeft meteen al lesgolven.

  Een beetje Swell van dit laagje arriveert woensdag/donderdag. Er trekt dan ook iets onderlangs. Een lagedrukgebiedje boven België. Dat geeft bij ons een straffe oost noordoost boven de wadden. De beste golven vindt je dan echter in het meest slechte weer: daar waar de laagste druk is.

 131. Net terug uit de gironde. 2 weken in Le porge geweest op camping la gringe. Camping is een aanrader (rustig, ruime plekken, netjes en schoon) als surfspot is het een afrader. De golf breekt, zeker bij swell uit het westen, snel op de bank waardoor 80% van de golven een close out is. Met hoog water valt er wel wat te surfen maar allemaal korte ritjes. Daarom bij goede swell naar carcans geweest. Heerlijk gesurft daar. Mooie ochtend sessies meegemaakt met offshore wind en 2 meter deining.
  En nu weer wachten op wat rimpels in het hollandsche sop.

 132. Zijn er nog geinteresseerden voor een lowbudget surftrippie in Oktober, rond de herfstvakantie?
  Zit te denken aan 4 max 5 mensen, weekie lowbudget Bretagne. Vorig jaar ook gedaan, goed bevallen. Je moet denken ± 250,-/300,- de man incl. alles (ook een huisje). Surfers én Suppers welkom!!

  Voor details: [email protected]

 133. kan er gesurft worden dinsdag in Belgie?

 134. @hazzie was ik ook 2jaar terug maar als je bij la gringe iets meer naar t noorden was gelopen 20 min of gereden bij daar liep het als een malle, daar lag toen een mooie bank

 135. @mark Ik ben wel een aantal keer wat verder gelopen, maar geen 20 minuten. Ik had op youtube wel filmpjes gezien van Le Porge waar het goed liep dus het is vast wel mogelijk, maar dus helaas niet tijdens ons verblijf daar. Neemt niet weg dat ik heerlijk gesurft heb. Er zijn genoeg mooie spots daar in de buurt alleen dit keer niet recht voor de camping. Volgend jaar waarschijnlijk naar Carcans.
  Over swell hebben we overigens niet te klagen gehad want het is misschien maar 2 dagen onder de meter geweest (faces) en de rest van de dagen boven de anderhalve meter.
  Nu weer aan het werk en terugverlangend en vooruitkijkend naar betere tijden. Gelukkig over een week of 6 alweer richting Taghazout.

 136. Zal het zaterdag ochtend nog wat worden. Windguru geeft 1.7 meter aan wel aanlandige wind.

 137. Afgelopen weekend ben ik wezen surfen in Woolacombe en Croyde. Nu heb ik daar zo van genoten dat het mij leuk lijkt om regelmatiger te surfen. Zouden jullie mij wat tips kunnen geven over leuke surfspots in Nederland/België? Ik zou bijvoorbeeld ook dit weekend al ergens willen surfen. Enig idee waar dat zou kunnen?

 138. Wellicht heb je hier iets aan: http://www.hsa.nl/wp-content/uploads/2011/02/opweg_LR.pdf

  Daarnaast deze site in de gaten houden voor de voorspellingen (en links m.b.t. boei-gegevens, webcams, etc.).

 139. @BAZ ik denk het zou er wel vroeg induiken. En hazzie die zandbanken daar is niks van te zeggen. Kan super zijn maar ook weer niet. Maar dat geld voor dat hele stuk van noord naar zuid. Surf in die streek al een jaartje of 25 en heb daar mega golfjes gehad dubbel boven het hoofdje en lopen als een malle

 140. Toch een meter swell onderweg hoor op cefas

 141. @hazzie ja die camping lekker dicht bij zee dat was top en een mooi vooruitzicht thagazout … beetje jaloers wel nu 😉
  maar er waren hier ook topdagen hoor en hopelijk gaat er nog iets komen de komende weken

 142. Gelukkig was het in het snowpark vandaag niet flat.

  m.u.v. van wat Windswell zaterdag ziet het er voorlopig ook nog niet naar uit ben ik bang.

 143. Ik zie niets @cefas

 144. Goedemorgen.. Ik zie op webcam timboektoe een kleine 50 cm?
  Tobias kan dit vanavond nog iets hoger worden?

 145. Vrijdag nacht voor 2 weken richting lacanau. Surf forecast ziet er goed uit voor de eerste 2 dagen. Op naar cleane surf:)

 146. @Anonymous
  Ik denk dat het vooral met de golfrichting te maken had. Die was puur west. Een klein beetje noordelijk of zuidelijke richting er in en het had veel beter gelopen.
  Ik heb de foto’s gezien van Magic Friday hier in NL toen ik in Frankrijk zat. Dat waren leuke omstandigheden. Hopen dat we dat binnenkort nog een keer mogen meemaken.
  straks even kijken of ik met mijn vrouw het water in kan. Ze heeft vorig jaar wat lesjes gevolgd bij Hartbeach en heeft in le porge ook wat mooie golfjes gepakt tijdens een zonsondergangsessie. Mogelijk vandaag wel geschikte golven voor haar board.

 147. Goedemorgen,

  Ik wil vrijdag of zaterdag misschien gaan surfen (beginner, dus met een softboard). Voor mij is Zandvoort het makkelijkst te bereiken, dus weet iemand of ik daar kans maak om een paar goede beginnersgolfjes te pakken of zijn de condities daar te slecht voor? Heb al wat voorspellingen bekeken, die zijn niet top, maar misschien wel goed genoeg voor een beginner?

 148. its pickn up

 149. @Roeland: Ik denk dat het zaterdag eind van de middag (hoogwater rond 17.30) en misschien ook in de avond (minder wind maar helaas ook afgaand tij) wel leuk kan zijn voor een beginner. En misschien zondag ook nog wat restantjes.