Surfregels in Nederland en de rest v/d wereld

Tot en met 1 juni 2020 worden er op de Surfweer.nl site geen weerberichten meer gepost. Wel gaat het schrijven door, maar dan over andere onderwerpen die met surfen te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld wat de geschreven en ongeschreven regels van het surfen zijn. En welke weerkaarten kun je het beste checken voor een trip naar een land als Brazilië. Hoewel zoiets mijlenver weg lijkt nu het SARS-CoV-2 virus de wereld in haar greep houdt.

Dat dit tijdelijk is, begrijpt iedereen. Afgezien van de economische schade zitten we in de zomer van 2021 gewoon weer op het strand, in Nederland of buitenland. Tot het weer zover is, zullen we het moeten doen met de Noordzee, die eigenlijk de mooiste is van alle zeeën. Het zou slechts maar een minuscuul beetje jammer zijn als watersporten in zijn algemeen zouden worden verboden. Mocht het tot een verbod komen, dan is dat maar zo. Veel belangrijker is dat het aantal besmettingen op conto van jouw naam gewoon nul blijft, zodat er geen onnodige sterfgevallen zijn te incasseren. Hoe je dit doet is je eigen verantwoordelijkheid. Verdiep je in de materie en in je eigen gedrag van seconde tot seconde. En bedenk hierbij dat het virus zich verspreidt via de lucht, maar zeker ook via voorwerpen. Zoals een surfboard, blokje wax, bierflesje en de parkeermeter op de boulevard.

Surfgeschiedenis
Zoals iedereen weet, gaat de historie van het surfen terug naar de eilanden van Hawaï. Het had niet veel gescheeld of de hele surfcultuur was daar verdwenen (en misschien wel niet naar hier gekomen). Door het ontbreken van een collectieve immuniteit daalde het aantal bewoners van bijna een half miljoen naar 40.000! Het enorme verlies was het resultaat van nieuwe ziektes die de Europeanen bewust maar ook onbewust meebrachten op hun reis naar de eilandengroep.

Voor deze catastrofale gebeurtenissen was surfen iets wat de Hawaïanen als hoogste goed beschouwden. Iedereen deed het, van jong tot oud, man en vrouw en kind en opa/oma’s. Er waren surf-feesten, wedstrijden en heiligdommen. Dorpen liepen leeg als er goede golven op het programma stonden en er werden offers gebracht van strooikelp als het zomers te lang flat was. Surfen stond voor heling, goddelijkheid maar ook voor vruchtbaarheid en erotiek. Als je in het water met z’n tweetjes side by side een golf nam, dan betekende dat lichamelijke gemeenschap later die dag op het droge. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je in het water ligt en de golf met een ander meesurft! Deze regel was één van de redenen dat het surfen later door de Europese overheerser zou worden verboden(onkuis).

Surfregels anno 2020: regel 1

Niet indroppen als je geen voorrang hebt. Wie heeft dan voorrang is de vraag? Eerste stap is het bepalen van het soort golf. De Hawaiianen hebben bijna net zo veel namen voor het aantal soorten als Eskimo’s voor sneeuw. In de Noordzee zijn er echter maar twee om te onthouden: links en rechts. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar tijdens iedere sessie zijn er door de combinatie van wind, tij en swell- en windrichting bijna alleen maar linkse golven (lefthanders) of bijna alleen maar rechtse (righthanders). Welke kant op zou de golf hieronder gaan breken? Meestal is het het antwoord simpel: welke kant brak de vorige golf op? Vrijwel zeker zal de golf nu ook weer dezelfde kant op rollen. Wie heeft voorrang in dit plaatje, surfer A of surfer B? Zie de video voor het antwoord.

Handig is het om alvorens je het water in gaat te kijken welke voorkeurskant de zee voor rollende golven vandaag heeft. Wanneer je dit weet dan zie je eigenlijk al direct wie van de dobberende surfers voorrang zal hebben wanneer er een set golven aankomt. De surfer die als eerste vanaf het brekende gedeelte gaat meeglijden en staat, heeft de voorrang. Helemaal als die persoon van dieper komt. Ook al is dat geen vereiste, denk aan longboarden of sup, waarbij je altijd al dieper ligt. Het gaat om de richting van waar het witte water als eerste zal of al is omgevallen. Dat ziet er in een filmpje als volgt uit:

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel en kleine finesses. Op drukke spots en pointbreaks moet je een nummertje trekken om op de voorrangspositie terecht te komen. Soms is dat 1 of 2 uur wachten en als het echt druk is met surfers die daar dagelijks surfen, dan kom je helemaal niet aan de beurt. Spanje staat daar bekend om. Gelukkig komen de locals niet voor 10:00u het bed uit, dus zijn er nog altijd kansen over om wel eens zo’n classic pointbreak te surfen.

Surfregel 2: de surf-leash
De grootste irritatie, maar ook het grootste gevaar in de line up zijn surfers die weinig waarde hechten aan hun surfplank. Voor ervaren surfers is het een vanzelfsprekendheid, maar het gros van de Nederlandse surfers beschouwt zijn board als zijn of haar huisdier. En daarmee wordt bedoeld een hond die aan de lijn zit. In dit geval de leash die 3 meter lang is en zowel aan het board als een van de voeten van de surfer vastzit. Wel superhandig, want je raakt je board zo nooit kwijt. Echter de voortand van je medemens ligt wel op de bodem van de zee! Natuurlijk kun je een keer gespoeld worden en is je board zoek. Maar in principe geldt de leash als uiterste life-line en niet als ‘laat je hond uit principe’. Maar hoe kom ik dan door de golven zul je vragen? Door het board vast te houden middels de ‘turtle roll’ of een ‘duckdive’. En heb je een golf uit gesurft, pak je board meteen vast en ga er met je buik op liggen. Hetzelfde geldt als je valt. Direct board naar je toe halen en er op gaan zitten of simpel vasthouden. Zo voorkomen we een hoop snijwonden in het gezicht, oogballen waar een prothese moet worden gezet en heel veel minder irritaties in de line-up. De regel geldt ook als je helemaal alleen gaat surfen, misschien nog wel nadrukkelijker zelfs. Je leash is niet eeuwig velcro-proof en kan losschieten of breken. Er zijn spots waar je niet meer terug op het strand kunt komen zonder board, vanwege het aantal muien of rips.

Surfregel 3: peddle out, houd afstand
Om terug achter de golven in de line-up te komen, moet je in Nederland eigenlijk altijd wel een stukje peddelen. Houd daarbij een ruime afstand tot de andere surfer en kijk ook of er tegemoetkomende surfers zijn dichtbij het brekende gedeelte van een golf. Is dat laatste het geval dan zul je nu voor de moeilijkste optie moeten gaan, namelijk vol in het meest krachtige gedeelte van de golf een turtle-rol of duckdive doen of jezelf laten spoelen. Dat ziet er dan zo uit, volg de groene lijn:

Ook te zien is dat de beste manier om de line-up te bereiken niet de snelste manier lijkt of is. Nee, ga met een grote boog om de zandbank waar golven breken heen en laat je daarna naar de zandbank toe stromen. Het stroomt altijd, dus wel de juiste keuze maken linksom of rechtsom. Als het niet stroomt, is het maar een klein stukje en heel makkelijk te peddelen. Maak deze verplaatsing wel in een onafgebroken beweging. Even onderweg naar de line-up uitrusten op je board gaat irritatie en gevaarlijke situaties opleveren. Het kost ook een hoop extra energie, want halverwege komen er meer reeds gebroken golven op je af en stroomt het harder. Die stroming is zowel terug naar de kant als parallel aan de kust. Grote kans dat je een andere surfer tegenkomt die een wipe-out maakt of een mooie golf surft.

Samenvatting
In dit zeer duidelijke filmpje op youtube staan de 9 belangrijkste surfregels opgesomd. Uiteraard zijn daar nog wel een stuk of vijf extra regels bij te geven. De ervaring leert dat je dingen niet moeilijker moet maken dan nodig. Zeker in het geval van regels anno 2020. Daarom in deze uitleg slechts 3 regels die cruciaal zijn. De eerste is voorrang bij de take off, de surfer dichterbij het brekende gedeelte heeft de golf. De tweede is de leash, doe alsof die nog niet was uitgevonden door O’Neill. En als laatste regel, probeer afstand te bewaren! Exact de vraag van onze overheid in deze immuniteitscrisis die op het spel staat.

Surfen op dit moment
Eigenlijk zou je helemaal niet moeten gaan surfen tot het water weer lekker zonder schoenen en handschoenen te doen is. Mocht je er toch voor kiezen om grote risico’s te nemen dan is vooral regel 3 de belangrijkste. Die geldt dan niet alleen voor in het water, maar begint al met het inladen van je auto op de parkeerplaats thuis. En onderweg bij het benzinestation, maar misschien wel het allerbelangrijkste de parkeerplaats op het strand. De stranden in Zuid-Holland en Noord-Holland zijn voor een groot deel al gesloten, inclusief de parkeerplaatsen. Maar misschien is het wel beter om helemaal geen parkeerplaats te willen, maar gewoon ergens langs de weg te gaan staan en het laatste stukje door het bos of duinen te lopen (waar dat mag). Parkeervakken kunnen dodelijk zijn. Dan kun je nog beter dubbel parkeren, vol op de streep en zit er nog net 1,5m tussen jou en de volgende geparkeerde auto in. Misschien overbodig om te zeggen, maar spreek met niemand af en rij niet samen. Deze adviezen zijn absoluut niet bedoeld om mogelijkheden te faciliteren of het surfen aan te moedigen. Integendeel. Alleen geen adviezen zijn ook slechte adviezen. Koste wat het kost om die ene besmetting voorkomen. Dus #StaySolo, #ActSingle & #StaySafe !!!

Uiteraard is hier beneden in de surf-reports de mogelijkheid om het te hebben over het weer, informatie uit te wisselen over de situatie in Nederland mbt sporten (zo is hardlopen of wandelen nog te doen in de buurt waar je woont). Daarnaast is het natuurlijk altijd fun om webcams van de stranden te bekijken en mooie golven met elkaar te delen. Mocht er momenteel iemand die dit nu leest ziek zijn en de besmetting hebben, van harte beterschap en alle sterkte!

 1. Even een nieuwe blog ivm de overload aan comments. Zie oude blogs hier als je daar nog interesse in hebt:
  surfweer surf-historie-surfen
  En:
  surfen geschiedenis present 2020 april
  En:
  Surfweer 24 maart 2020

  De forecast is voorlopig dat het t/m volgend weekend flat gaat zijn. Gelukkig maar. Dan zijn we van het gediscussieer en de twijfel verlost. Forced down lock-in by nature, letterlijk en figuurlijk.

 2. Love….👍👆

 3. Jammer maar idd

 4. Hoi!

  Weten jullie of we in NL een surfrack op scooter mogen monteren?

  Thanks!

 5. Artikel 5.6.6
  1. Bromfietsen mogen:
  a. niet langer zijn dan 4,00 m;
  b. niet breder zijn dan 1,00 m;
  c. niet hoger zijn dan 2,50 m.
  2. In afwijking van het bepaalde in het eerste lid, onderdeel b, mogen bromfietsen op meer dan twee wielen niet breder zijn dan 2,00 m.

  Al geef ik het weinig kans dat hier op gecontroleerd word als je deugdelijke steunen monteert.

 6. Ter inspiratie :)
  https://www.pinterest.com/pin/544302304934349738/

 7. Het is zover

 8. Hallo heeft iemand ervaring met een compleet uitgerukte finbox + fin? En hoe je dit t best kan fixen, surfshop lijkt mij t beste

 9. DIY

 10. Jup! Heb ik ook een keer gehad, bij een surfshop die dit doen kunnen ze dit zo voor je fixen. Was bij mij toen niet een hele dure en ingrijpende ingreep ;)

 11. Hier flat, maar een ideaal kaartje voor Frankrijk en noord Spanje.

 12. Tja, daar hebben nu niks aan, helaas. Daar is de surf verboden nu. Dus wees maar blijk met de Hollandse golfjes die we nog mee kunnen pakken. En laten we er alles aan doen dat niet te verpesten.

 13. Tijd voor een roadtrip idd en mooi die pointbreaks voor jezelf.. Njoy!!

 14. @ROON ik weet het. Een beetje dagdromen. Normaal rijd ik in deze tijd van het jaar die kant op.

Geef een reactie

Je kunt hier 8 images uploaden per surf-report. Max size is 5MB per image. Het plakken van de url van een foto werkt ook.

Windwaarschuwing Dinsdag 17 maart 2020

In verband met de corona crisis heb ik, de schrijver van deze blog, overwogen om voor een onbepaalde periode de wind updates te onderbreken. Echter voelt het ook als mijn plicht om te informeren. Hierbij het dringende verzoek om de geschreven en ongeschreven regels in acht te nemen. Zoals bijvoorbeeld geen onnodige risico’s te nemen of met z’n allen te dicht bij elkaar te verzamelen en te varen. Je zou nu maar op de 1e hulp belanden na bv een sprong en niet geholpen worden (is al het geval geweest).

Tevens mag je bij de minste of geringste luchtwegklachten niet het water op. Uit solidariteit dan: stick to the webcams tot je 24u klachtenvrij bent!
Dit uit respect voor iedereen die zijn steentje bijdraagt aan genezing van zieken en om erger te voorkomen. Als laatste: voor iedereen die kan gaan, laat het een goede ontspanning zijn in deze stressvolle tijd.

Ten eerste wordt de wind vandaag beter dan morgen. Toenemen doet de wind dinsdag vooral na 13:30u met de 22-28kn piek tot 17u maar eigenlijk gewoon genoeg wind tot donker 19-24kn ZW. Hou wel rekening met het tij, stroming neemt op Maasvlakte al toe na 16u (slufter blijft eb tot 18:30u). Ter Heijde, Kijkduin, Katwijk etc tot 17:30u ebstroom

*Woensdag* in de ocht 20-25kn, maar na 12:30 neemt het af. Niet heel veel verschil tussen Z-H en N-H hoewel er in het noorden meer bewolking is. In zeeland blijft het steken op 20kn en is het eerst nog te veel zuid (ZZW). Kan wel vaarbaar zijn op bv Borssele & richting Brouwersdam. Het voordeel vd windafname na 12u is wel dat het iets meer ZW wordt. Nog leuk lichtweer dan in Zeeland, ook omdat het open (zonnig) blijft daar. Tevens spots als Slufter en Maasvlakte leuk vaarbaar. In N-H blijft het ook waaien tot uur of 15u me 20kn. Daarna paar kn minder en blijft licht weer vaarbaar tot 18u dankzij de tegenstroom v/h tij op de noordelijke spots.

*Donderdag* heel weinig wind. Alleen laat op de middag een 12-14kn briesje uit NO uitsluitend in Zeeland en regio Bdam/Oostvoorne.

———————————————-
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan! Zie surfweer.nl/windsms/ voor de opties!
———————————————-

*Vrijdag* gaat de NO-er verder aan en is nog side in de ZW regio’s. Neemt vooral toe na 16u (probleem is dan wel het afgaande tij). In midden Z-H bij Schev of Zmotor staat al veel minder wind an op bv Oostvoorne of Bdam. Slufter is absolute nogo ivm de aflandigheid/vlagerig. Mvlakte zee lukt ook niet ivm de ebstroom.

*Zaterdag* draait de NO naar Oost-NO en is het te aflandig overal muv van een paar spots zoals Ouddorp (hoogwater 11-15u) en Vpolder. In Z-H midden niet te doen en Zmotor veel te vlagerig. Binnenwater IJsselmeer wel 20-25knjes en steeds meer oost (tot ono). Dat is ook de regio die het meest zonnig is en einde ocht al strakblauw wordt met 10gr gevoelstemp.

*Zondag* kraakhelder weer met opnieuw kans op 25kn oostenwind, maar dan wel met een dauwpunttemp van -5 graden. Pas op onderkoeling! Overdag van 12-15u geeft de zon wel een hogere gevoelstemperatuur, toch gaat afkoeling nu veel sneller dan zaterdag.

Maandag neemt de wind uit het oosten langzaam af, maar de atmosfeer blijft op slot t/m eerste week april. Een Omega-blokkade in de bovenlucht houdt een eventueel zuidwestenwind scenario op afstand.

Wetsuit-advies water is 7 gr Celcius :
Dinsdag: Een 5/4mm losse cap, schoen 5mm hand 2mm
Woensdag: 5/4mm losse cap, hand open of 2mm, schoen 5mm
Vrijdag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 3mm, schoen 6mm
Zaterdag: 6/5/4mm extra cap, hand 3mm, schoen 6mm

Geef een reactie

Je kunt hier 8 images uploaden per surf-report. Max size is 5MB per image. Het plakken van de url van een foto werkt ook.